Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Jupi@home

Post by Jupi@home »

Pozdrav svima.

Odmah da vam kazem da sam prijateljski ljubomoran na vasu piramidu. :)
Nisam procitao sve sto ste napisali u ovom suludo velikom postu o piramidi.
Cini mi se da je blizu 200.000 ucitavanja. Impresivno. To puno govori o znacaju kojeg pridodajete ovoj temi.
Nadam se da ce vase vlasti znati na najbolji nacin iskoristiti priliku koju ste dobili otkrivanjem tako vaznog arheoloskog nalazista.
Pozdrav iz suncane Rijeke.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Pozdrav svima.

Odmah da vam kazem da sam prijateljski ljubomoran na vasu piramidu.
Cini mi se da je blizu 200.000 ucitavanja. Impresivno. To puno govori o znacaju kojeg pridodajete ovoj temi.
Nadam se da ce vase vlasti znati na najbolji nacin iskoristiti priliku koju ste dobili otkrivanjem tako vaznog arheoloskog nalazista.

pozdrav i dobro dosao 8)
ludost

Post by ludost »

pape wrote:. . . Ocito je da nisi skontao da je moj odgovor samo hipoteticki postavljen. Jos uvijek sam veliki skeptik prema tezi postojanja piramida.
pape.. ;)
kako ćeš, bolan, bit skeptik?
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

ova slika piramide izgleda mi nekako pravo mocno, slikano iz aviona 8)

Image

nije mala stvar imati piramidu u avliji
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Jupi@home wrote:Pozdrav svima.

Odmah da vam kazem da sam prijateljski ljubomoran na vasu piramidu. :)
O hvala prijatelju :)
Dobro dosao medju nas :)
Ukratko da ti saopstim da dzaba ne citas 200 stranica.....Jedni VICU da piramida postoji,a drugi VICU da ne postoji....... :D
I tako se sve vrti u ciklicnim krigovima...... :-)
Pospanko

Post by Pospanko »

@ludost: Nisam nista lose mislio. Samo da se raja malo smiri i pocne razmisljati realno a ne da ovdje pocinju voditi male ratove oko toga da ili ne.

Kao mali sam sa djecurlijom svoje generacije odlazio na jednu lokaciju blizu mog mjesta rodenja koja je bila vrlo zanimljiva. Puno ploca, kaldrma... nakon naseg kopanja su ostale vidljive poplocane ulice. Mi nismo nasli zlato koje smo trazili ali smo nasli nekih predmeta od grncarije, koji su bili polomljeni.

Kada sam odrastao, prijavio sam muzeju tu lokaciju. Nikada se niko nije nasalio i dosao da to pogleda. Sve se to nalazilo u sumi u kojoj nije bilo ni blizu neko naseljeno mijesto i niko nije znao od starih ljudi da je tu nekada bilo neko naselje.

Zbog toga se jezim na ove arheologe koji samo pricaju i sve sto znaju reci je da je to ubleha. Treba raditi, prekopavanje zemlje je fizicki rad a nasa gospoda iz muzeja su sada u godinama, kada bi trebali da pomognu svojim savjetima Osmanagicu i drugima a ne da osporavaju nepostojecim dokazima.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

:-) :-) :-) :-)

Izgleda da rasprava o postojanju piramida posta stvar nacionalnog biti ili ne biti. :zzzz:
Cak bi se moglo reci da je otvaranjem pitanja piramida, nastavljen i onaj suludi rat koji smo jedva prezivjeli.
Koliko vidim ovdje, Bosnjaci imaju suvereno pravo na pricu o postojanju istih ili ne, dok se recimo Hrvati i Srbi ne smiju po tom pitanju ni izjasniti jer, ako, ne daj ti boze, pokazu skepsu, postaju ustase i cetnici.
Pretpostavljam da negdje tamo, daleko ili u lijepoj njihovoj, takodje ima dobar dio onih koji kroz to gledaju stvar "opstanka" njihA samijeh...

Koje ludilo, koji cirkus. koje banalije! :(
:zzzz: :roll:

Kako god se ovo zavrsilo, jedni ce likovati, drugi ce se pokunjiti, a i jedni i drugi nece da shvate da se svadjaju oko necega sto njima ni po kojoj logici ne pripada (ako postoji, je li...)
I jedni i drugi i treci (od ona tri plemena pobrojana u pocetku) samo su nasljednici onih koji su na te prostore dosli prije nekih hiljadu i pol godina i vjerovatno ognjem i macem protjerali starosjedioce koji su se u Bosni do tada kupali!
I sad treba da se ista ta plemena izmedju sebe pobiju oko zrtvine istorije...

Usud, usudio bih se reci! :oops:
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Kako god se ovo zavrsilo, jedni ce likovati, drugi ce se pokunjiti, a i jedni i drugi nece da shvate da se svadjaju oko necega sto njima ni po kojoj logici ne pripada (ako postoji, je li...)
laz laz laz

ako se iskopa piramida , ona pripada svim narodima bosne i hercegovine koji smatraju sebe bosancima i hercegovicima
ludost

Post by ludost »

@vodenjak, meščini da ti malkice na antipiramidaša tukneš...
sad će ti el_bosniaco reć da CRK NEŠ :D

edit: ups, već ti je rekao :)
pretorianxxl

Post by pretorianxxl »

Pozdrav dobri ljudi,
Ovih dana sam bio na različitim stranim forumima gdje sam vidio da je interesovanje ogromno za ovo šta se NAMA dešava vezano za piramidu u Visokom. Ljudi hoće da dođu i vide šta je to.
Obzirom da mi je to zanimanje, tour director dao sam im i prijedloge oko toga. Neki dan sam bio u kontaktima sa svojim partnerima iz velikh evropskih tour operator agencija i oni su zaista na velikom "standby" i čekaju da vide puls svojih klijenata. Italijanima je ovo najizazovnije, jer mi se javljaju sa konkretnim upitima oko organizacije dolaska na mjesto iskopavanja u Visokom, neki su već i individualno došli gore....
Iskreno, bijesan sam i razočaran stavom naših "historičara i arheologa" i njihovom izjavom. Oni su tako kratkovidni i njihova "sujeta" je tako povrijeđena, da sada svojim kvarnim izjavama pokušavaju da sruše jedinu pozitivnu stvar koja nam se dešava od ZOI 84. Sujete su im povrijeđene, jer nemaju fondova da pune svoje šuplje đepove. Šta su to oni uradili svo ovo vrijeme, ti "stručni" arheolozi i historičari????

Jesu li ovako glasno izrazili svoj protest kada je,od strane hercegovačkih tajkuna nedavno rušena nekropola stećaka kod Stoca, ili su možda nekada učinili nešto za obnovu istog tog kraljevskog grada Visoki, ili su uradili nešto za Bobovac, možda samo označili put kako bi mi ga znali naći i pokazati strancima koji dolaze u ovu zemlju,ili možda obezbijedili da u našu ponudu stavimo mogučnost da hiljade zainteresiranih gostiju iz inostranstva vide jedno od najvecih bogatstava ove zemlje-Hagadu?!

Ne, oni nikada ništa nisu uradili, osim što, kao sitne duše se gledaju kako će se ogrebati za koju mrvicu da bi živjeli svojim malim životima ili da natave sa svojim ulogama "malih nedodirljivih kraljeva" na svojim katedrama na fakultetima. Fuujjjjj!!!! :x
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ludost wrote:@vodenjak, meščini da ti malkice na antipiramidaša tukneš...
sad će ti el_bosniaco reć da CRK NEŠ :D
Ma ja samo pragmatican...
Ljudi kontaju da nesto ima, uzeli krampove i lopate i kopaju.
Ja si skuhao kaficu i cekam da zavrse... ;-)

Ali nekako mi smijesno da je u rukama "Indiane Dzonsa" i ono nekoliko kopacha pitanje casti (sta casti, citajuci neke skoro da je pitanje OPSTANKA!) naroda i drzave! :-)
Otprilike tako nesto se uz ovu kaficu moze zakljuciti..

Ali, nastavite vi rasprave..
Barem je zanimljivo!

:D
semso poplava

Post by semso poplava »

Ma jok ba!
Najbolje je shupacki (citaj kurtonski ) sjediti kuci i sa mindera komentarisati aktuelna desavanja kod nas ali i worldwide.
Kada sam prvi put cuo prosle godine za tu Piramidu mislio sam da je to jos jedan reklamni trik ili neka zafrkancija u stilu Adija Lukovca iz najboljih dana ali vrijeme prolazi, radovi su poceli i ko zna....
Hvala El-Bosniacu sto je dao linkove za ona dva odvratna bloga dobro je pogledati kako su nam "susjedi" i "komsije" itekako upuceni u nasa aktuelna desavanja i uvijek spremni da POPLJUJU i OMALOVAZE ista sto je iole vrijedno a NASE JE!!!!!
Ako neko ima dokaze da nema piramide neka ih iznese u suprotnom neka se mani naprdivanja s mindera u stilu:"Kakve je Pesta kupleraje imala".
Onaj DEBIL Zivkovic se ne sali i on redovno na svom blogu pise svakakvo smece o Bosni pa mozda ne bi bilo lose da neko od PATRIOTA sa foruma ponekad ostavi kakav komentar na tom smrdljivom blogu umjesto sto se trosi intelektualni napor na raznorazna mahalaska prepucavanja!!!!!!!!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

El-bosniaco wrote:
laz laz laz

ako se iskopa piramida , ona pripada svim narodima bosne i hercegovine koji smatraju sebe bosancima i hercegovicima
Znam da si coJek u poslu :-) , ali, procitaj cijeli moj post..
Zavrsava se happyendom! :oops:

Drugim rijecima, ne trci pred rudu! :D

8-)
ludost

Post by ludost »

pretorianxxl wrote:Pozdrav dobri ljudi,
Ovih dana sam bio na različitim stranim forumima gdje sam vidio da je interesovanje ogromno za ovo šta se NAMA dešava vezano za piramidu u Visokom. Ljudi hoće da dođu i vide šta je to.
Obzirom da mi je to zanimanje, tour director dao sam im i prijedloge oko toga. Neki dan sam bio u kontaktima sa svojim partnerima iz velikh evropskih tour operator agencija i oni su zaista na velikom "standby" i čekaju da vide puls svojih klijenata. Italijanima je ovo najizazovnije, jer mi se javljaju sa konkretnim upitima oko organizacije dolaska na mjesto iskopavanja u Visokom, neki su već i individualno došli gore....
Iskreno, bijesan sam i razočaran stavom naših "historičara i arheologa" i njihovom izjavom. Oni su tako kratkovidni i njihova "sujeta" je tako povrijeđena, da sada svojim kvarnim izjavama pokušavaju da sruše jedinu pozitivnu stvar koja nam se dešava od ZOI 84. Sujete su im povrijeđene, jer nemaju fondova da pune svoje šuplje đepove. Šta su to oni uradili svo ovo vrijeme, ti "stručni" arheolozi i historičari????

Jesu li ovako glasno izrazili svoj protest kada je,od strane hercegovačkih tajkuna nedavno rušena nekropola stećaka kod Stoca, ili su možda nekada učinili nešto za obnovu istog tog kraljevskog grada Visoki, ili su uradili nešto za Bobovac, možda samo označili put kako bi mi ga znali naći i pokazati strancima koji dolaze u ovu zemlju,ili možda obezbijedili da u našu ponudu stavimo mogučnost da hiljade zainteresiranih gostiju iz inostranstva vide jedno od najvecih bogatstava ove zemlje-Hagadu?!

Ne, oni nikada ništa nisu uradili, osim što, kao sitne duše se gledaju kako će se ogrebati za koju mrvicu da bi živjeli svojim malim životima ili da natave sa svojim ulogama "malih nedodirljivih kraljeva" na svojim katedrama na fakultetima. Fuujjjjj!!!! :x
Fakat fuj, gade mi se!
Ne znam kako se samo usuđuju tu kulturnu baštinu gledati kao bilo šta drugo osim kao turističke atrakcije kojima će tour-direktori mlatiti pare.
Ti taman pazar ugovorio, a oni nešto glume brigu za kulturnu baštinu! I sve ti pokvariše...
Sramota...
:x
Vodenjak

Post by Vodenjak »

semso poplava wrote:Ma jok ba!
Najbolje je shupacki (citaj kurtonski ) sjediti kuci i sa mindera komentarisati aktuelna desavanja kod nas ali i worldwide.
Kada sam prvi put cuo prosle godine za tu Piramidu mislio sam da je to jos jedan reklamni trik ili neka zafrkancija u stilu Adija Lukovca iz najboljih dana ali vrijeme prolazi, radovi su poceli i ko zna....
Hvala El-Bosniacu sto je dao linkove za ona dva odvratna bloga dobro je pogledati kako su nam "susjedi" i "komsije" itekako upuceni u nasa aktuelna desavanja i uvijek spremni da POPLJUJU i OMALOVAZE ista sto je iole vrijedno a NASE JE!!!!!
Ako neko ima dokaze da nema piramide neka ih iznese u suprotnom neka se mani naprdivanja s mindera u stilu:"Kakve je Pesta kupleraje imala".
Onaj DEBIL Zivkovic se ne sali i on redovno na svom blogu pise svakakvo smece o Bosni pa mozda ne bi bilo lose da neko od PATRIOTA sa foruma ponekad ostavi kakav komentar na tom smrdljivom blogu umjesto sto se trosi intelektualni napor na raznorazna mahalaska prepucavanja!!!!!!!!!
Ma nema frke!
Doci cu ja na ljeto u Bosnu pa cu svratiti i do Visokog!
Tamo cu uz pivu nastaviti da cekam rezultate. :music2:

Vidim na onoj @El-Bosniacovoj slici, ima i dobre hladovine ako ucvrlji...

:D
ILIR_

Post by ILIR_ »

Murat Sabanovic wrote:
ludost wrote:Ej, ba, žene pitu nose! Nije to mala stvar. Narod se ujedinio! Nemoj Murate cinik bit.

Image
pita je druga stvar... gladna usta ce je pojesti i ne postoji reklama...
ali ovaj sonjo reklamira svoju firmu... da je doso i rekao "evo motorka pa se njome sluzite", nego jok on svoj licni interes stavlja u prvi plan...

Ja mislim da ovaj nick Murat Sabanovic nije bosnjak... samo eto ko ja sam bonjak...:?

...pa sta ja znam... :? ...bosnjak ne...mozda svedjanin, norvezanin koji zna bosnjacki... :?

...sta ti ja znam... :? mozda spanac....
...mozda portugalac... sta ti ja znam... :?

...mozda francuz... :? :? :?
pretorianxxl

Post by pretorianxxl »

Fakat fuj, gade mi se!
Ne znam kako se samo usuđuju tu kulturnu baštinu gledati kao bilo šta drugo osim kao turističke atrakcije kojima će tour-direktori mlatiti pare.
Ti taman pazar ugovorio, a oni nešto glume brigu za kulturnu baštinu! I sve ti pokvariše...
Sramota...
:x[/quote]

Malo smo plitiki, zar ne :-)
O kakvom pazaru ti pričaš, kakva kulturan baština kada je ona obrazla korovom i trnjem. A zašto to kulturna baština jedne zemlje (kao što je slučaj svuda u svijetu ako si ikada negdje putovao :? ) ne bi bila dostupna turistima. Misliš da piramide Gizeha nisu kulturna baština Egipta pa ih ipak godišnje posjeti oko 8 miliona turista.
Ne, bolje je da naša baština bude u temeljima tržnih centara po Hrecegovini, nego u ubitačnim pogledima turista koji će donijeti novac ovom kokuznom narodu...
Smiješan si :D
ludvig

Post by ludvig »

pretorianxxl wrote: Oni su tako kratkovidni i njihova "sujeta" je tako povrijeđena, da sada svojim kvarnim izjavama pokušavaju da sruše jedinu pozitivnu stvar koja nam se dešava od ZOI 84.

Šta su to oni uradili svo ovo vrijeme, ti "stručni" arheolozi i historičari????

Obzirom da nova definicija pismenosti kaze da je pismen covjek onaj koji je u stanju kontinuirano uciti i prihvatati nova znanja, mirne duse Imamovica i Vejzagicku mozemo proglasiti nepismenim ljudima jer jos nisu savladali ni koristenje e-maila, a kamoli neke naprednije tehnike i tehnologije.

Obzirom na gornju tvrdnju, na izjave i peticije nepismenih ljudi ne treba se obazirati. 8)
ludvig

Post by ludvig »

ludost wrote: Ti taman pazar ugovorio, a oni nešto glume brigu za kulturnu baštinu! I sve ti pokvariše...
Poenta je sto su oni prije "pazara" spavali, pa neka i sada nastave spavati. Ako nece pomoci, neka ne odmazu...
ILIR_

Post by ILIR_ »

ludost wrote:Živile pite i uloga žene u široj društvenoj zajednici! :bih:
Posebno ako su te pite uračunate u onaj budžet od 600.000 maraka...

Pa ljudi (privatni biznesmeni) daju 600.001 maraka samo da reklamiraju svoj hotel (i svoju bastu) na CNN za 60 sekundi... :?

... a i ona Skoda sto pominjete ... nije jaguar, ni ferrari, nije ni BMW a bogami ni golf... :?

skoda - treca liga... :(
ludost

Post by ludost »

@Pretorianxxl, ma bolan, ja se totalno s tobom slažem!

Ovo đubre od arheologa i tih istoričara, ma ništa se oni za našu kulturnu baštinu ne brinu! Đubrad jedna po svijetu moljakaju razne fondove i organizacije da nam obnove ono što je uništeno u ratu, a 'vamo se fino vidi da i u nas itekako ima para za ulaganja!

Ne znam što smradovi do sad nisu pitali VISPAK ili BH Telecom da ulože u obnove spomenika ili nova istraživanja? Kad su Zemaljski muzej obnavljali - a to je isto jedna jako važna turistička atrakcija - što su morali Šveđane za rukav vuć, što nisu naše privatne biznismene pitali? Onda kukaju kad im plafon padne ili zimi grijanja nemaju!

Jer očito naši privatni biznismeni puno više brige vode o našoj kulturnoj baštini nego ovi naši smradovi od arheologa i istoričara! Eto, naši se privatni biznismeni živi polomiše da dadnu pare za obnovu Vijećnice - važne turističke atrakcije - ali im ovi foteljaški smradovi ne daju!

Sramota, kažem ja tebi...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ludost wrote:@Pretorianxxl, ma bolan, ja se totalno s tobom slažem!

Ovo đubre od arheologa i tih istoričara, ma ništa se oni za našu kulturnu baštinu ne brinu! Đubrad jedna po svijetu moljakaju razne fondove i organizacije da nam obnove ono što je uništeno u ratu, a 'vamo se fino vidi da i u nas itekako ima para za ulaganja!
Ne znam što smradovi do sad nisu pitali VISPAK ili BH Telecom da ulože u obnove spomenika ili nova istraživanja? Kad su Zemaljski muzej obnavljali - a to je isto jedna jako važna turistička atrakcija - što su morali Šveđane za rukav vuć, što nisu naše privatne biznismene pitali? Onda kukaju kad im plafon padne ili zimi grijanja nemaju!

Jer očito naši privatni biznismeni puno više brige vode o našoj kulturnoj baštini nego ovi naši smradovi od arheologa i istoričara! Eto, naši se privatni biznismeni živi polomiše da dadnu pare za obnovu Vijećnice - važne turističke atrakcije - ali im ovi foteljaški smradovi ne daju!

Bash....

Ne znam kako su ti "smradovi" uopste pozavrsavali sve te silne skole i sto im je to sve trebalo kad imamo bruku biznismena koji im kad god zatreba mogu reci sta da rade...

I jos da im plate za to... :oops:
pretorianxxl

Post by pretorianxxl »

I jeste sramota. Nisam nikada napisao da je ispravno to što radi naša bagra u foteljama. Milion puta sam to osjetio i na svojoj koži, u svom poslu. Ali ne treba da se sada raniji problemi riješavaju tako što se neće dati podrška ovom projektu piramide i tako što će se pljuvati o tome.
Da je država takva kakva nije, treba se naći novaca i za Vijećnicu i za Zem.muzej i za Počitelj i za ostala naša bogatstva.
Ali ne po tebi se treba uništiti projekat samo zato što se za njega našlo sredstava i iz fondova iz kojih se nije financiralo ono što je ranije trebalo.
Samo zbog toga se treba stati, jer ako nije bilo love iz BH Telecom za Vijećnicu, treba protjerati S.Osmanagića kojem je isti taj BHT dao pare.
Smiješno!!!!
ludvig

Post by ludvig »

Ovo đubre od arheologa i tih istoričara, ma ništa se oni za našu kulturnu baštinu ne brinu!

Ne znam što smradovi do sad nisu pitali VISPAK ili BH Telecom da ulože u obnove spomenika ili nova istraživanja?

Onda kukaju kad im plafon padne ili zimi grijanja nemaju!

Odlican post. Razlog je jednostavan. Oni do sada nikome nisu polagali racune, a sada kad je arheologija u prvom planu u nasoj zemlji, malo su oci i u njih uperene, pa se neko moze sjetiti da njih javno upita sta su do sada uradili, "banda lopovska" ? :-)
ILIR_

Post by ILIR_ »

El-bosniaco wrote:ova slika piramide izgleda mi nekako pravo mocno, slikano iz aviona 8)

Image

nije mala stvar imati piramidu u avliji
Za koliko je prodajete?

Uzecu je na svoju zemlju ( a iako bi odulcio da je prodajem sigurno bi opet profitirao) ;)
Locked