bosanska penzija

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
drastic

#1 bosanska penzija

Post by drastic »

ima li iko ili da zna nekoga da prima penziju iz bosne
Moja mati zivi ovdje sa nama u americi, i prestali su joj isplacivati penziju unazad 3 mjeseca. Nikakvo pismo nije dobila od njih. Kada smo kontaktirali pio receno nam je doslovno ovim rijecima:
znate to puno kosta slanje preko banke (kao da oni placaju), a uostalom nemamo dovoljno novaca.
Zatamnjena stakla

#2 Re: bosanska penzija

Post by Zatamnjena stakla »

Radite li vi tamo u "Americi"?
BornInHell

#3 bosanska penzija

Post by BornInHell »

Nako ponekad kad nam se cefne :lol:

Klix SUX SaX for Life!!!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#4 Re: bosanska penzija

Post by corolla02 »

Kod mene majka prima penziju ali joj je smanjena 100 maraka
Inace poznajemo mali x slucajeva kojima se ne odbiva, dakle sve je to kako kome grah padne.......
dedovic.almir

#5 Re: bosanska penzija

Post by dedovic.almir »

drastic wrote:ima li iko ili da zna nekoga da prima penziju iz bosne
Moja mati zivi ovdje sa nama u americi, i prestali su joj isplacivati penziju unazad 3 mjeseca. Nikakvo pismo nije dobila od njih. Kada smo kontaktirali pio receno nam je doslovno ovim rijecima:
znate to puno kosta slanje preko banke (kao da oni placaju), a uostalom nemamo dovoljno novaca.
Svasta, ona ima pravo na penziju, morate se za to izborit da vam se placa.
matic.ivan

#6 Re: bosanska penzija

Post by matic.ivan »

drastic wrote:ima li iko ili da zna nekoga da prima penziju iz bosne
Moras se javiti nekome da ti rjesi problem, mozda nekoj ustanovi za besplatnu zastitu prava ili nesto slicno - sta tebe briga sto u PIO nema para, neka nadju.
kadinica

#7 Re: bosanska penzija

Post by kadinica »

Ja mislim da ovo jednostavno nije tačno.
suljke

#8 Re: bosanska penzija

Post by suljke »

Otvori racun u banci u Bosni
Pare lijezu na racun
Ili nekog opunomoci da prima penziju
Kad dodje u Bosnu nakupi se novca za avio kartu
luckylaka

#9 Re: bosanska penzija

Post by luckylaka »

suljke wrote:Otvori racun u banci u Bosni
Pare lijezu na racun
Ili nekog opunomoci da prima penziju
Kad dodje u Bosnu nakupi se novca za avio kartu
Ako treba moj broj ziro racuna-no problem neka legne kod mene,inace ni moja mati ne prima penziju ali nikad nije ni radila tako da se i ne zalimo :D
drastic

#10 Re: bosanska penzija

Post by drastic »

penzije su sve isplacene sa malim zakasnjenjem
dingosp0

#11 Re: bosanska penzija

Post by dingosp0 »

svima vama u dijaspori bi ja ukinuo penzije koje primate u Bosni...
uredu ako neko ode na neki kraci boravak...ali taj bezobrazluk .. zivitu u americi ili EU a primati penziju u BiH
sigurno 15% penzija koje se isplate svage godine odu ljudima koji ne zive u Bosni
Znam osobe koje primaju po 800-1000KM penzije a zive u Americi, dok moja nena npr koja zivi u BiH jedva ima i 300KM...i dok plati rezije ne ostane joj 150KM da prezivi citav mjesec..
sve bi ukinuo penzije za osobe koje borave van BiH...
taxi_driver

#12 Re: bosanska penzija

Post by taxi_driver »

dingosp0 wrote:svima vama u dijaspori bi ja ukinuo penzije koje primate u Bosni...
uredu ako neko ode na neki kraci boravak...ali taj bezobrazluk .. zivitu u americi ili EU a primati penziju u BiH
sigurno 15% penzija koje se isplate svage godine odu ljudima koji ne zive u Bosni
Znam osobe koje primaju po 800-1000KM penzije a zive u Americi, dok moja nena npr koja zivi u BiH jedva ima i 300KM...i dok plati rezije ne ostane joj 150KM da prezivi citav mjesec..

Ma ja bi ukinuo i ovim sto su u inostranstvu zaradili penzije. Sta ima austrija, njemacka .... Isplacivati ljudima penzije a ne zive tamo. :-) :-) :-)

Svakakvih nas ima.
Gray

#13 Re: bosanska penzija

Post by Gray »

dingosp0 wrote:svima vama u dijaspori bi ja ukinuo penzije koje primate u Bosni...

Penzije se ne isplaćuju na osnovu toga ko gdje živi, nego koliko je radio, tako da ljudima i van bih pripada puno pravo na penziju jer su je radom zaradili.
dingosp0

#14 Re: bosanska penzija

Post by dingosp0 »

Gray wrote:

Penzije se ne isplaćuju na osnovu toga ko gdje živi, nego koliko je radio, tako da ljudima i van bih pripada puno pravo na penziju jer su je radom zaradili.
Te ljude na stranu, ko je radio i zaradio njemu svaka cast...i nek ima penziju
ovo sto sam napisao je za one koji su guzovace izganjali neke socijalne penzije, npr sehidske, invalidske, i dobitke neke za djecu. Licno znam 3 ljudi koji imaju invalidsku penziju, ali su potpuno sposobni da rade, i rade u americi...znam ih koji imaju sehidske penzije zive i rade u americi, i jos dobijaju dobitke na dijecu.. Dok neko ovdje ko zivi u BiH ima isto tu penziju sehidsku i hrani dijecu tako ali jedva... a ta osoba tamo u americi radi i jos kupi ovdje tu penziju guzovace, dok oni kojima bas to treba da prezive jedva od penzije do penzije...
Gray

#15 Re: bosanska penzija

Post by Gray »

dingosp0 wrote:
Gray wrote:

Te ljude na stranu, ko je radio i zaradio njemu svaka cast...i nek ima penziju
ovo sto sam napisao je za one koji su guzovace izganjali neke socijalne penzije, npr sehidske, invalidske, i dobitke neke za djecu. Licno znam 3 ljudi koji imaju invalidsku penziju, ali su potpuno sposobni da rade, i rade u americi...znam ih koji imaju sehidske penzije zive i rade u americi, i jos dobijaju dobitke na dijecu.. Dok neko ovdje ko zivi u BiH ima isto tu penziju sehidsku i hrani dijecu tako ali jedva... a ta osoba tamo u americi radi i jos kupi ovdje tu penziju guzovace, dok oni kojima bas to treba da prezive jedva od penzije do penzije...

Za to se potpuno slažem, znam i ja za takve koji vani pimaju invalidske penzije ili socijalnu pomoć a potpuno su sposobni da rade. I jednima i drugima treba ukinuti ta prava, ali još uvijek ne znamo da li se o tome radi u prvom postu :)
drastic

#16 Re: bosanska penzija

Post by drastic »

Pitanje: ako bi se ona odrekla svoje penzije u korist drzave koliko bi tvoja nena imala vecu penziju?
stvarno je bezobrazluk raditi 40 godina,preseliti se u drugu drzavu i jos traziti penziju
btw. nadam se da radis jer ce ti ubrzo skociti davanja za sadasnje penzionere
drastic

#17 Re: bosanska penzija

Post by drastic »

dobro ti neni i ostane 150 maraka poslije rezija, hiljade drugih nemaju ni za to, ja mislim da joj treba smanjiti bar upola
LeeLooSA

#18 Re: bosanska penzija

Post by LeeLooSA »

Provjerite sa PIO-om da nisu trazili potvrdu o zivotu. Oni to traze za starije osobe da im se dostavlja svako ne znam koliko. Ako nije bila u BiH i nije niko imao da zaprimi tu obavijest, oni su vjerovatno predpostavili da je zena umra i prestali sa placanjem penzije. Ovo znam iz licnog iskustva. Nazovite PIO i trazite informaciju o tome. Potvrda o zivotu mora biti notarski obradjena.
drastic

#19 Re: bosanska penzija

Post by drastic »

LeeLooSA wrote:Provjerite sa PIO-om da nisu trazili potvrdu o zivotu. Oni to traze za starije osobe da im se dostavlja svako ne znam koliko. Ako nije bila u BiH i nije niko imao da zaprimi tu obavijest, oni su vjerovatno predpostavili da je zena umra i prestali sa placanjem penzije. Ovo znam iz licnog iskustva. Nazovite PIO i trazite informaciju o tome. Potvrda o zivotu mora biti notarski obradjena.
dobili su potvrdu o zivotu na vrijeme ne znam u cemu je bio problem ali su sve zaostale uplate legle
Samo kasne sa novim,vjerovatno ce sa ovim novim MMF aranzmanom biti redovniji ( dok bude bilo para)
Hvala na savjetu
dingosp0

#20 Re: bosanska penzija

Post by dingosp0 »

drastic wrote:

Pitanje: ako bi se ona odrekla svoje penzije u korist drzave koliko bi tvoja nena imala vecu penziju?
stvarno je bezobrazluk raditi 40 godina,preseliti se u drugu drzavu i jos traziti penziju
btw. nadam se da radis jer ce ti ubrzo skociti davanja za sadasnje penzionere
Pa da se ovi dijasporci koji guzovace primaju penzije skinu, to bi bile milionske ustede ... koje bi se mogle bar za 100KM dodati ljudima koji zive u ovoj drzavi.....
dingosp0

#21 Re: bosanska penzija

Post by dingosp0 »

drastic wrote:dobro ti neni i ostane 150 maraka poslije rezija, hiljade drugih nemaju ni za to, ja mislim da joj treba smanjiti bar upola
ma najbolje je upucati u celo pa da nikako i ne postoji....
koji papanluk :-)
Lex77

#22 Re: bosanska penzija

Post by Lex77 »

Moja mama ima nekih 15 godina staža u BiH, a mi od rata živimo u Hrvatskoj, pa me zanima sa koliko godina žene u BiH imaju pravo na starosnu penziju?
Naime, mama mi ima 57 godina pa već lagano počinjemo razmišljati o tome.
slobodann

#23 Re: bosanska penzija

Post by slobodann »

svako zasluzuje svoje pravo na penziju u BiH ako je radio u BiH bez obzira da li je u dijaspori ili ne.

Vecina vas misli "on je u dijaspori on je milioner", nije bas sve tako lijepo ni ovdje u Njemackoj, niti sjajno, zarada jeste "velika", ali i troskovi su ogromni...
Post Reply