Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
- Big Ang
#76 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Treba mjenjat Bosance 
- stakasa
#77 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Pod broj jedan to za Svedsku ne stoji. Govora nema da se to omasovi. Ovde je produktivnost medu najvecima na svjetu i ima jak trend rasta. Sanse nema da se skracuje radno vrijeme. Raditi pametnije, efektivnije, racionalnije - da. Ali manje od osam sati nema govora. Pa evo dizu starosnu dob penzija stalno i omogucavaju penzionerima da rade ko konsulti.agent_zero wrote:Kratko i jasno - DA!
I ne treba se porediti s amerikom i amerikancima, oni solidno zarađuju, pa i bosanci koji tamo žive. Oni sebi mogu normalno priuštititi kredit za kuću, auto, za godišnje odmore putovanje na floridu, havaje, bahame i sl. i da im ostane za džeparca.
Ovdje radiš za ništa, da se prehraniš i da platiš režije.
Dakle treba sve mijenjati, počevši od radnog vremena. Pisao sam već o tome na onoj temi o švedskoj i eksperimentalnom kraćem radnom vremenu što testiraju.
A kako mislis prehranit i platit rezije ako jos manje radis?
- int21
#78 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Nazalost nisi u pravu. Ni americki sljakeri ne vide ni havaja ni bahama ni PM. Ako imaju kucu i to je super. Oni koji imaju su oni koji rade malo pametnije poslove ili rade ko crnci 4 smjene.agent_zero wrote:Kratko i jasno - DA!
I ne treba se porediti s amerikom i amerikancima, oni solidno zarađuju, pa i bosanci koji tamo žive. Oni sebi mogu normalno priuštititi kredit za kuću, auto, za godišnje odmore putovanje na floridu, havaje, bahame i sl. i da im ostane za džeparca.
Ovdje radiš za ništa, da se prehraniš i da platiš režije.
Dakle treba sve mijenjati, počevši od radnog vremena. Pisao sam već o tome na onoj temi o švedskoj i eksperimentalnom kraćem radnom vremenu što testiraju.
Ali fazon je sto oni imaju vise love generalno jer imaju vise pametne radne snage i pameti koju prodaju. A kad imaju vise love, normalno da ce placati sljakerima da rade ono sto ovi nece. I onda su svi malo vise zadovoljni
- insomnia78
#79 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Pa sto potrosis dok iz neke evropske zemlje stignes do Bosne plus ono sto potrosis u BiH, komotno mozes otici dje hoces
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- Šveđanin
#80 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Bosanci su uvjereni u 2 krajnosti, kao da sredina ne postoji. Kad se kaže Amerikanac, il se ubija od rada, živi negdje u vukojebini na sjeverozapadu Nebraske, ne vidi ni dan ni noć, jede shit od brze hrane i to mu je život. Sa druge strane kad se kaže Amerikanac drugoj grupi, e to je onaj što je pokro pola svijeta, živi na Menhetnu američki san. Ima mnogo ljudi koji su između, u stvari, većina je negdje između. Smanjite generalizacije, naročito oni koji nikad nisu bili u US.
- Hopkins
#81 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
ne treba skracivati radno vrijeme vec treba povecati obim posla .... dosta ljudi od 8 sati efektivno radi 4-5 sati .... to treba povecati na 8.
- Big Ang
#82 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
nekoliko činjenica o Bosni i Hercegovini:
-Prema istraživanju evropske statističke službe Eurostat, Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Evropi.
- Područje na kojem se nalazi BiH sadrži više vode nego cjelokupna srednja Evropa (godišnje na uvoz vode potrošimo 16 miliona KM )
- Teoretski hidropotencijal smješta BiH na 8. mjesto u Europi (od tog kapaciteta koristimo tek četvrtinu)
- Koeficijent iskoristivosti vjetroelektrana je za 30% veći od prosjeka EU (U BiH postoje svega dva vjetroparka, izgrađena uz podršku Njemačke razvojne banke, strani investitori čekaju da se neko pozabavi izmjenama komplikovane zakonske regulative)
- Posjeduje šest milijardi tona rezervi uglja, lignita, treseta, a u novije vrijeme otkrivena su obećavajuća nalazišta nafte (Vlade RS-a i Federacije su bez javnog natječaja dale koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte Njeftegasinkoru, odnosno Shellu, ako se nafta i pronađe, entitetima će pripasti mizeran procenat)

-Prema istraživanju evropske statističke službe Eurostat, Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Evropi.
- Područje na kojem se nalazi BiH sadrži više vode nego cjelokupna srednja Evropa (godišnje na uvoz vode potrošimo 16 miliona KM )
- Teoretski hidropotencijal smješta BiH na 8. mjesto u Europi (od tog kapaciteta koristimo tek četvrtinu)
- Koeficijent iskoristivosti vjetroelektrana je za 30% veći od prosjeka EU (U BiH postoje svega dva vjetroparka, izgrađena uz podršku Njemačke razvojne banke, strani investitori čekaju da se neko pozabavi izmjenama komplikovane zakonske regulative)
- Posjeduje šest milijardi tona rezervi uglja, lignita, treseta, a u novije vrijeme otkrivena su obećavajuća nalazišta nafte (Vlade RS-a i Federacije su bez javnog natječaja dale koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte Njeftegasinkoru, odnosno Shellu, ako se nafta i pronađe, entitetima će pripasti mizeran procenat)
- sheilak
#83 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
da, slazem se.Hopkins wrote:ne treba skracivati radno vrijeme vec treba povecati obim posla .... dosta ljudi od 8 sati efektivno radi 4-5 sati .... to treba povecati na 8.
ali konkretno u mom slucaju, ja ne bih mijenjala radno vrijeme...
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#84 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Poslodavci uvijek nastoje da uzmu od radnika dusu....hvala radnicima sa pocetka proslog vijeka koji su se izbortili za 8x3 sitem jer se radilo po 16 sati.
Dans, hoce da nam pomjere penziju na vise od 60 godina ...kao duze se zivi. A produktivnos nije veca jel ?
U okvirima ovakvog sistema, nije realno niti moguce smanjivati vrijeme rada ...uvijek ce biti onih kojima ne smeta da rade vise ...zato je potrebna potpuno restruktuiranje sistema ... ovaj sistem je covijek izmislio i covjek ga moze i promjeniti ...
Evo kakav sistem ljudi predlazu. Ima prevod na Hrvatski :
Dans, hoce da nam pomjere penziju na vise od 60 godina ...kao duze se zivi. A produktivnos nije veca jel ?
U okvirima ovakvog sistema, nije realno niti moguce smanjivati vrijeme rada ...uvijek ce biti onih kojima ne smeta da rade vise ...zato je potrebna potpuno restruktuiranje sistema ... ovaj sistem je covijek izmislio i covjek ga moze i promjeniti ...
Evo kakav sistem ljudi predlazu. Ima prevod na Hrvatski :
-
Eniac
#85 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Hajde ovako: Imas firmu i zaposleni ti od 8 sati efektivno rade 4 ili 5. I ti povecas obim posla, rade ti radnici efektivno svih 8 sati. To znaci i da vise proizvode. Da bi to uradio moras kupiti vise sirovine, potrositi vise struje za masine itd. I napravis ti vise tih svojih proizvoda i usluga, das na trziste, kad ono niko ne kupuje. Nema raja novca da kupuje tvoje proizvode. I ti ostanes sa viskom proizvoda, a vec si potrosio na sirovine, energiju itd.Hopkins wrote:ne treba skracivati radno vrijeme vec treba povecati obim posla .... dosta ljudi od 8 sati efektivno radi 4-5 sati .... to treba povecati na 8.
Drugo, u zemlji sa ogromnim brojem nezaposlenih ja bih uveo zakone koji su po poslodavca nepovoljni sto se tice radnog vremena. Zabranio bih prekovremeni rad, rad vikendom i praznicima (gdje se mora) zaposlenika koji vec rade tokom radne sedmice ucinio nevjerovatno skupim, produzio trajanje godisnih odmora, a poslodavce koji to krse kaznio ne samo visokim novcanim kaznama nego i zatvorom. Zato da natjeram poslodavce da zaposljavaju umjesto da iste ljude za istu platu tjeraju da raze duze. Na primjer, ako na birou ima nezaposlen radnik neke struke, a poslodavac vec zaposlenog te struke tjera da radi prekovremeno, taj poslodavac bi mi isao u zatvor. Jedino moze prekovremeno ako nema nezaposlenih radnika te struke, onda nema drugog izbora.
Poslodavci se bune kako im je zakon o radu restriktivan jer ne mogu zaposljavati i otpustati kako hoce. Ja bih to poptuno liberalizovao, ali bih uveo takve restrikcije na radno vrijeme da bi poslodavci sami morali zaposljavati i ne bi sami zeljeli otpustati jer bi ih to skupo kostalo, sto u novcu, sto zatvorom.
Meni bi radno zakonodavstvo, ako ne svo, onda barem neki dijelovi, isao u krivicni zakon, i krsenje bi bilo krivicno djelo, koje se kaznjava i novcem i zatvorom.
-
Objektivni navijac
#86 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Jedino cetvorocasovno radno vrijeme je humano i prihvatljivo. Sto je dobro za trudnice ,to je dobro za svakoga 
-
Eniac
#87 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Penzioneri su potrosnjai skupi su, to je objasnjenje onih koji zele, i to vec rade, produzit iradni vijek na 67 godina.UnscarD wrote: Dans, hoce da nam pomjere penziju na vise od 60 godina ...kao duze se zivi.
Druga strana medalje je da svaki taj starac od 60 do 65 godina koji radi zauzima to radno mjesto nekom 20-godisnjaku. Dakle, produzenje radnog vijeka starima znaci vecu nezaposlenost mladih. A to znaci da ce mladi pristajati na nize plate da bi dosli do radnog mjesta. \Jewr stariji radnici imaju uvecanje plata na osnovu radnog staza i drugih stvari, dok mladi neamju, i jos kada mlad radnik pristane u startu na manju platu t oce bit ijedini nacin da dodje do posla.
Uz to ce ici konstantno smanejnje drugih beneficija i socijalnih obaveza poslodavaca prema zaposlenima, uz stvaranje drustvenog stava da, iako poslodavac to ne trazi, radnik sam mora dobrovoljno raditi duze. Vec odavno imate situacije u kojima radnik dodje u 8 ujutro na posao, u 16.30 hoce kuci, ali ne smije jer vidi da niko od kolega ne prestaje sa radom i ide kuci. I tako u strahu da ne bi sutra on bio taj prvi za otkaze, iako ne krsi pravila rada, i taj radnik doborovoljno ostaje da duze radi.
I to je kako su se vlade i poslodavci bogatih evropskih zemalja dosjetili da pretvore Evropske radnike u jeftinu radnu snagu.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#88 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Potrebno je potpuno redefinisanje ekonomije ...ekonomski sistem z 21 vijek a ne sistem star 300 godina koji imamo danas.
Kada je ovaj sistem kreiran imao je i te kako smisla...danas je prevazidjen. U okvirima ovog sistema , sve izmjene koje se naprave ce biti male i bolne a poslodavci ce uvijek nalaziti nacin da ih zaobidju. I danas je zakon solidan ali ko ga se drzi?
Mom jaranu nezaposlenom, stigla ponuda da radi za 1000KM ...on se udarao u guzicu od srece ...kaze mu poslodavac (brajlovic by the way) ..eto da znas, radi se od 9 do 21h-22h ...eh da , nemas slobodan dan. Ma odjebaus ...sta imas od zivota ...evo ti ih ovi po taxijima crvenim i raznim ...vintaju po gradu po 16 sati ...dodje kuci obavi fizioloske potrebe i kolaps i sutra ponovo isto...i ako nece on ima ih 100 koji hoce...
Novi sistem se zove resurno bazirana ekonomija...ili RBE.
http://www.thevenusproject.com/about/re ... ed-economy
Kada je ovaj sistem kreiran imao je i te kako smisla...danas je prevazidjen. U okvirima ovog sistema , sve izmjene koje se naprave ce biti male i bolne a poslodavci ce uvijek nalaziti nacin da ih zaobidju. I danas je zakon solidan ali ko ga se drzi?
Mom jaranu nezaposlenom, stigla ponuda da radi za 1000KM ...on se udarao u guzicu od srece ...kaze mu poslodavac (brajlovic by the way) ..eto da znas, radi se od 9 do 21h-22h ...eh da , nemas slobodan dan. Ma odjebaus ...sta imas od zivota ...evo ti ih ovi po taxijima crvenim i raznim ...vintaju po gradu po 16 sati ...dodje kuci obavi fizioloske potrebe i kolaps i sutra ponovo isto...i ako nece on ima ih 100 koji hoce...
Novi sistem se zove resurno bazirana ekonomija...ili RBE.
http://www.thevenusproject.com/about/re ... ed-economy
-
Romanija
#89 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Bosance (i Hercegovce) treba upregnuti u jaram ko volove i handriti ih dok od zemlje i drzave ne naprave nekakav prostor vrijedan zivljenja. Samo kandzija i crncenje moze promjenit' mentalitet formiran zijevanjem cijelih pet vjekova pod otomanskim rahatlukom plus 45 godina rahatluka socijalistickog samoupravljanja.
- stakasa
#90 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Jedan interesantan podatak: u Japanu se proda vise pelena za starce nego za djecuEniac wrote:Hajde ovako: Imas firmu i zaposleni ti od 8 sati efektivno rade 4 ili 5. I ti povecas obim posla, rade ti radnici efektivno svih 8 sati. To znaci i da vise proizvode. Da bi to uradio moras kupiti vise sirovine, potrositi vise struje za masine itd. I napravis ti vise tih svojih proizvoda i usluga, das na trziste, kad ono niko ne kupuje. Nema raja novca da kupuje tvoje proizvode. I ti ostanes sa viskom proizvoda, a vec si potrosio na sirovine, energiju itd.Hopkins wrote:ne treba skracivati radno vrijeme vec treba povecati obim posla .... dosta ljudi od 8 sati efektivno radi 4-5 sati .... to treba povecati na 8.
Drugo, u zemlji sa ogromnim brojem nezaposlenih ja bih uveo zakone koji su po poslodavca nepovoljni sto se tice radnog vremena. Zabranio bih prekovremeni rad, rad vikendom i praznicima (gdje se mora) zaposlenika koji vec rade tokom radne sedmice ucinio nevjerovatno skupim, produzio trajanje godisnih odmora, a poslodavce koji to krse kaznio ne samo visokim novcanim kaznama nego i zatvorom. Zato da natjeram poslodavce da zaposljavaju umjesto da iste ljude za istu platu tjeraju da raze duze. Na primjer, ako na birou ima nezaposlen radnik neke struke, a poslodavac vec zaposlenog te struke tjera da radi prekovremeno, taj poslodavac bi mi isao u zatvor. Jedino moze prekovremeno ako nema nezaposlenih radnika te struke, onda nema drugog izbora.
Poslodavci se bune kako im je zakon o radu restriktivan jer ne mogu zaposljavati i otpustati kako hoce. Ja bih to poptuno liberalizovao, ali bih uveo takve restrikcije na radno vrijeme da bi poslodavci sami morali zaposljavati i ne bi sami zeljeli otpustati jer bi ih to skupo kostalo, sto u novcu, sto zatvorom.
Meni bi radno zakonodavstvo, ako ne svo, onda barem neki dijelovi, isao u krivicni zakon, i krsenje bi bilo krivicno djelo, koje se kaznjava i novcem i zatvorom.
Ovo sa penzijama u razvijenim zemljama je ozbiljan "problem". Radi 40 godina u penziji bude jos 50. Ko ce to pokrit
-
DZONPI
#91 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Radio u bivsoj drzavi a evo sad na zapadu.Razlika.Nama fali discipline i ozbiljnosti.Ozbiljnosti mislim na ono hajde ba sredicemmo to e ovdje toga nema,sve je pripremljeno organizovano tako da nema sansi da sta fali.Na zapdu radim i nikad me jos nikad nije tjero u stilu de to malo brze i ti folovi.Najgore je to sto se dugo putuje.Meni je od kuce do posla 50 kiometara ali auto put i spicim ja to za 45 minuta ali kad zaglavi moze bit i sat i po.Plata nikad zakasnila moze bit samo ranije pa plus ti stede sami 8% od plate koje dobijes na kraju maja tako da ti to legne ko budali samar pred godisnji.I ja jesam za radno vrjeme od 6 sati ali brate racuni telefoni izlasci auto folovi golovi djidji midji valja to sve poplacat.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#92 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
kogod je bio recimo u njemačkoj i japanu će reći da su to lijeni ljudi kao i balkanci ali da imaju sistem...
nijemci za isti posao koji rade 2 x kraće dobivaju veću platu
a japanci imaju samo dobar PR
jesu radnici... ali nase razmisljanje o njima je potpuno iskrivljeno
obični su ljudi kao i mi i nijemci
dakle ne radi im se kao ni nama
nijemci za isti posao koji rade 2 x kraće dobivaju veću platu
a japanci imaju samo dobar PR
jesu radnici... ali nase razmisljanje o njima je potpuno iskrivljeno
obični su ljudi kao i mi i nijemci
dakle ne radi im se kao ni nama
- mayab
#93 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
A radno vrijeme se ne treba mijenjati, sve je lijepo napisano u zakonu: 40 sati sedmično, maksimalno sa plaćenim prekovremenim 52 ( uz dobrovoljan pristanak zaposlenika).
Treba mijenjati državu koja dopušta kršenje istog kao i nehuman odnos prema njenim građanima!
-
ludacha
#94 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Pa dobro..voli li iko i uziva u poslu koji radi? Jel se dizete od stola "kad zazvoni" il kad zavrsite to sto radite?
- Šveđanin
#95 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Neki bi voljeli da uopste ni ne sjedaju za sto.. a plata da ide.
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
-
Keiko
#96 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Zanimljivo da se ovo gore skoro nikad ni ne spomene.ludacha wrote:Pa dobro..voli li iko i uziva u poslu koji radi? Jel se dizete od stola "kad zazvoni" il kad zavrsite to sto radite?
Jedan moj rodjak kaze 'ne moze mene gazda malo platit', kol'ko ja mogu malo radit''. Moje licno misljenje je da je ova teza ogledalo drustva i odnosa prema radu.
Radim do 15 sati dvevno, vlastitim izborom. Volim ono sto radim i istinski uzivam u poslu i rezultatima mog rada. Imam porodicu, hobije, prijatelje i uz dobru organizaciju za sve nadjem vremena i niko me ne moze uvjeriti da ljudi koji rade (uglavnom normalno radno vrijeme) nemaju vremena za sebe, porodicu, druzenje,... Nije do posla vec do njih samih jer se ne znaju organizovat' da sve stignu.
-
Hendrix
#97 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Problem je kad uspostavis sistem u firmi kako treba tu onda nema mjesta da muljanja i familiji koja samo lezi dok drugi rade...e zato se to nikada nece kod nas napraviti.
Ja u bivsoj firmi nikada nisam znao kolika ce plata biti...nenormalan sistem...nekad 20% manje pa 10% gore pa tamo vamo. I kad pitas pa daj ba fiksnu neki prosjek, e ne moze...zato sto svaki mjesec pare prebacuju i kradu i tako pokrivaju platama kako im je cejf...sistem u pm.
Ja u bivsoj firmi nikada nisam znao kolika ce plata biti...nenormalan sistem...nekad 20% manje pa 10% gore pa tamo vamo. I kad pitas pa daj ba fiksnu neki prosjek, e ne moze...zato sto svaki mjesec pare prebacuju i kradu i tako pokrivaju platama kako im je cejf...sistem u pm.
- touch brain
#98 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
ja radim u usa 10 sati dnevno i to je odmor u usporedbi sa privatnicima u sa za koje sam nekada radio
toliko maltretiranja ,zlostavljanja i mobinga nigdje nisam dozivio koliko sam dozivio radeci u bih
da bi se smanjilo radno vrijeme potrebno je povecvati radnu produktivnost i efikasnost (mozda se cini cudno ali ovdje se radi mnogo vise nego u ostatku zapada ali veliki dio toga je prazan hod)..nasa efikasnost je jako niska tako da bi smanjivanje radnog vremena bilo kontraproduktivno
da bi se smanjilo radno vrijeme potrebno je povecvati radnu produktivnost i efikasnost (mozda se cini cudno ali ovdje se radi mnogo vise nego u ostatku zapada ali veliki dio toga je prazan hod)..nasa efikasnost je jako niska tako da bi smanjivanje radnog vremena bilo kontraproduktivno
Last edited by touch brain on 09/05/2014 08:59, edited 1 time in total.
- kockica_kockica
#99 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
To sto ja umjesto 8 sati radim 12 sati jer zelim svoj posao zavrsiti na vrijeme i korektno je moja stvar... to sto mene poslodavac konstatno drzi pod stresom da cu ostati bez radnog mjesta i sto me placa manje nego bi bilo normalno je njegova sramota...
Nedavno smo imali raspravu... ja za svoj posao pisem time sheet... ispostavilo se da imam dva puta vise radnmih sati nego sto stoji na platnoj listi... mom sefu je to normalno, on cak to i ne pregleda... ljudi kojima predajemo izvjestaj takodjer ne smeta... njima je vazno da posao bude uradjen... Problem nastaje ako neko ima manje sati nego je upisano na platnoj listi... onda je to drama... i ne mozes izbalansirati, ako si radio u martu 300 sati da u aprilu mozes odraditi 120 sati...
Vrednovanje onoga sto radnik napravi je vrlo lose ili nikako... To sto moja prijateljica danima istovara pakete robe za prodavnicu u koju su je zaposlili kao prodavacicu njen poslodavac ne vidi, ali da kojim slucajem sjedne dok nema musterija bi vidio i pozvao je na odgovornost....
Neko spomenu kako neke osobe hladno izjave: ne moze on mene malo platiti koliko ja malo mogu raditi.... ovo je odraz lezljebovica ili nezadovoljnih radnika... ako poslodavac nije u stanju da postuje mene kao radnika odnosno da vrednuje posao koji radim onda mu i trebaju takvi radnici - zabusanti...
Sistem nagrade i kazne... ako radis dobro nagradit cu te, ako ne radis kaznit cu te.. vrlo jednostavno... i ako od mene zahtjevas 150% na poslu, ako ti je normalno da radim za tri osobe, i ako sebi dajes za pravo da me zoves uvece u 10 da mi kazes nesto u vezi posla, ako me zoves dok sam na godisnjem odmoru onda ocekujem da me platis na isti nacin kao sto me i sikoristavas kao radnu snagu...
Radno vrijeme je nebitno... neko uradi za 2 sata sto nekome treba 4 ... sve se vrti oko toga koliko poslodavac placa svog radnika i time vrednuje njegov rad... to je isto kao sto profesor vrednuje necije znanje ocjenom...
Nedavno smo imali raspravu... ja za svoj posao pisem time sheet... ispostavilo se da imam dva puta vise radnmih sati nego sto stoji na platnoj listi... mom sefu je to normalno, on cak to i ne pregleda... ljudi kojima predajemo izvjestaj takodjer ne smeta... njima je vazno da posao bude uradjen... Problem nastaje ako neko ima manje sati nego je upisano na platnoj listi... onda je to drama... i ne mozes izbalansirati, ako si radio u martu 300 sati da u aprilu mozes odraditi 120 sati...
Vrednovanje onoga sto radnik napravi je vrlo lose ili nikako... To sto moja prijateljica danima istovara pakete robe za prodavnicu u koju su je zaposlili kao prodavacicu njen poslodavac ne vidi, ali da kojim slucajem sjedne dok nema musterija bi vidio i pozvao je na odgovornost....
Neko spomenu kako neke osobe hladno izjave: ne moze on mene malo platiti koliko ja malo mogu raditi.... ovo je odraz lezljebovica ili nezadovoljnih radnika... ako poslodavac nije u stanju da postuje mene kao radnika odnosno da vrednuje posao koji radim onda mu i trebaju takvi radnici - zabusanti...
Sistem nagrade i kazne... ako radis dobro nagradit cu te, ako ne radis kaznit cu te.. vrlo jednostavno... i ako od mene zahtjevas 150% na poslu, ako ti je normalno da radim za tri osobe, i ako sebi dajes za pravo da me zoves uvece u 10 da mi kazes nesto u vezi posla, ako me zoves dok sam na godisnjem odmoru onda ocekujem da me platis na isti nacin kao sto me i sikoristavas kao radnu snagu...
Radno vrijeme je nebitno... neko uradi za 2 sata sto nekome treba 4 ... sve se vrti oko toga koliko poslodavac placa svog radnika i time vrednuje njegov rad... to je isto kao sto profesor vrednuje necije znanje ocjenom...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#100 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?
Ih, moradoh se javiti...
Prvo sam godinu dana radila od jutra do sutra, kao nije odredjeno radno vrijeme, ali radilo se nekih 12 sati najmanje..
E onda sam nasla jos jedan posao na kojem sam radovno ostajala do 17-18.00 i samo bih nastavljala drugi posao..ne znam koliko je to sati, ali sve vrijeme osim spavanja sam radila
Sad se situacija popravila, svaki dan imam 2 sata odmora
radim otprilike nekih 12 sati, nedjeljom i praznikom manje, samo 6 
Prvo sam godinu dana radila od jutra do sutra, kao nije odredjeno radno vrijeme, ali radilo se nekih 12 sati najmanje..
E onda sam nasla jos jedan posao na kojem sam radovno ostajala do 17-18.00 i samo bih nastavljala drugi posao..ne znam koliko je to sati, ali sve vrijeme osim spavanja sam radila
Sad se situacija popravila, svaki dan imam 2 sata odmora