Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#101 Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by insomnia78 »

Ih, lako je tako :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#102 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by plain vanilla »

insomnia78 wrote:Ih, lako je tako :D

da znas :mrgreen:
Alfons Kauders

#103 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by Alfons Kauders »

vazda sam govorio da su tuzlanke lijene :D

ja sam smanjio na manje od 10 sati dnevno, najcesce se uklopim u 8, vikende skoro da nikako vise i ne radim... krajem prosle godine sam malo pretjero, pa je ispalo da sam haman tri mjeseca radio po 8+4 sati dnevno, 7 dana u sedmici... zasluzio sam da smanjim

(ali opet sam nasao vremena za podjebavanje po forumu)

iako volim stereotipe jer fakat stede vrijeme, prica o lijenim bosancima mi je bezveze i najcesce je cujem od ljudi koji nisu plaho radili u bosni, ili su radili s kojekakvim budalama... moje iskustvo je da smo prilicno vrijedan narod, pogotovo kada smo dobro motivisani, kad se pruzi prilika... prosjek bi bio jos bolji da najambiciozniji i najvrijedniji cesto ne pice vani, jbg sta je tu je

svako ko vjeruje da su bosanci lijeni treba promijeniti drustvo (ili sebe)

izuzetaka naravno ima, narocito kod mladje raje... ali njih sam svakako davno otpisao jer veliku vecinu uopste ne smatram zrelim, odraslim osobama koje su se u stanju brinuti o sebi, vec djecom zarobljenom u tijela odraslih ljudi...
int21

#104 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by int21 »

Ako nismo lijeni i ako smo tako super pametan narod kako to da imamo ovako sjebanu drzavu?

Malo je to pretjerano.

Pitaj koliko bi ljudi poslije rata islo na radne akcije da prave autoputeve? Pa prave mostove? Cak i u bivsoj nam drzavi vojnici su i to radili. A ne lezali ko danas.

Od rata je proslo haman 20 godina a sta smo mi napravili?

Samo kukamo, gledamo kako ce mo okrenuti janje ili pile ili krme, zaliti pivom i srati kakvi su nam politicari.

Ja znam hrpu ljudi koji su se svojim (i samo svojim) radom izvukli iz govana ne okrivljujuci sve i svakog, ali na svakog od njih znam 10 koji imaju sve moguce izgovore da ne rade. Kmeeeee nije u struci...kmeeee samo 700km, kmeeee 10 sati, kmeeee gazda supak....
Alfons Kauders

#105 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by Alfons Kauders »

int21 wrote:Ako nismo lijeni i ako smo tako super pametan narod kako to da imamo ovako sjebanu drzavu?

Malo je to pretjerano.

Pitaj koliko bi ljudi poslije rata islo na radne akcije da prave autoputeve? Pa prave mostove? Cak i u bivsoj nam drzavi vojnici su i to radili. A ne lezali ko danas.

Samo kukamo, gledamo kako ce mo okrenuti janje ili pile ili krme, zaliti pivom i srati kakvi su nam politicari.

Ja znam hrpu ljudi koji su se svojim (i samo svojim) radom izvukli iz govana ne okrivljujuci sve i svakog, ali na svakog od njih znam 10 koji imaju sve moguce izgovore da ne rade. Kmeeeee nije u struci...kmeeee samo 700km, kmeeee 10 sati, kmeeee gazda supak....
ima toga, i to previse - i cesto prozivam ljude upravo radi tog kmecanja i prebacivanja odgovornosti (tj trazenja izgovora)

medjutim ne bih rekao da je omjer 1:10, ni da je 1:1...

jednostavno te budale kmece za desetoricu, pa se samo oni cuju, dok normalan svijet gleda svoja posla i radi... plus onaj metar ljudi koji rade vani, a kurac bi radili vani da ne rade marljivo i ozbiljno kao prosjecni radnik na zapadu

ne smatram da smo nesto posebno pametni ili vrijedni, ali vala po radnim navikama nimalo ne zaostajemo npr za hrvatima, ili madjarima, srbima... a nije bas da njima cvjetaju ruze, mada imaju dosta vise potencijala od nas...

sve je to u pet deka sefe, nismo sjajni, ali prosjecni bosanac po radnim navikama nije nista drugaciji od radnika u okruzenju
astala_vistala

#106 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by astala_vistala »

Bosnji kad platis on ne radi on cupa i kida ! vrijedan smo narod to dokaz za to je od milion ipo dijasporaca sirom svijeta rijetki se nisu snasli vec rade i imaju.
Objektivni navijac

#107 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by Objektivni navijac »

int21 wrote:Ako nismo lijeni i ako smo tako super pametan narod kako to da imamo ovako sjebanu drzavu?

Malo je to pretjerano.

Blago tebi,ja ne znam nikoga ,ko se svojim radom,postenim radom u Bosni izvukao iz govana,niti mislim da je to moguce. Znam ljude koji dobro stoje ili im dobro ide ali oni nisu nikada ni bili u govnima. Obicno su imali dobru startnu poziciju,finansijske inekcije i slicno ali radom,ne znam bas nikoga.
Drinski

#108 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by Drinski »

astala_vistala wrote:Bosnji kad platis on ne radi on cupa i kida ! vrijedan smo narod to dokaz za to je od milion ipo dijasporaca sirom svijeta rijetki se nisu snasli vec rade i imaju.
Dobro, jako je bitna motivacija, vrlo, vrlo bitna, ali to je i do sistema, tamo ili radis ili te nigdje nema, nema Avaza da prati tvoju borbu protiv klasnog neprijatelja, NVO da rade analize kako treba smanjiti plate i sl.
int21

#109 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by int21 »

Ma okruzenje nije nista bolje.

A mozda i jesu ovi sto kmece glasniji. Ali evo primjer iz moje firme, gdje su ljudi stvarno dobro placeni i malo ko je bio zakinut za nesto. Od 90 ljudi koliko nas je u jednom momentu bilo, 10 ljudi je ostajalo da zavrsi posao bez da mu iko ista kaze, 80 je picilo kuci u 16:59.....

Neki kazu da hoce da im se plati prekovremeno, a ne gledaju kako dolaze na posao u pola 10 ili budu na pauzi po sat vremena. Od tih 80 ljudi, pola je imalo duplo vecu platu nego sto su zasluzili i koliko su radili.....Imamo placene teretane, sportove bazene pizde materine a opet ljudi kazu kako direktor voza ovo ili ono, kako ide na godisnji tamo ili vamo.

Znaci generalno kod nas je odnos prema poslu jebivjetarski kod vecine ljudi. I kad cujem izlike tipa: Nemogu me malo platiti koliko ja mogu malo raditi, Bolje lezati dzaba nego raditi za 500KM, i slicno....onda se stekne slika takva kakva je. A dosta ljudi to potencira.

Ja bih volio da grijesim. Ali ja tako vidim stvari.

To se uglavnom odnosi na mladje ljude.....20-40. Sto se tice starijih ljudi oni su druga prica.....ali nazalost mladji uce od starijihi tako....
int21

#110 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by int21 »

Objektivni navijac wrote:

Malo je to pretjerano.

Blago tebi,ja ne znam nikoga ,ko se svojim radom,postenim radom u Bosni izvukao iz govana,niti mislim da je to moguce. Znam ljude koji dobro stoje ili im dobro ide ali oni nisu nikada ni bili u govnima. Obicno su imali dobru startnu poziciju,finansijske inekcije i slicno ali radom,ne znam bas nikoga.
Poslije rata srusena kuca, ja gimanzijalac. Starci prebijene nisu imali. Nisam imao marku da odem na kafu. Digli kredit, i ja i buraz na fax dosli. Zavrsili. Naucili. Na faxu jedva sastavljao kraj sa krajem. Raja prica o autima, moru, pizdama materinama, ja jedva imao para da se vratim kuci. Zavrsio fax, nasao prvi posao. Radim 10 godina. Otplacujem kredite starcima, otplacujem svoj za stan, odem na odmor, odgajam dijete. Nemam viska kao oni u sapunicama, ali imam dovoljno da normalno zivim. Ako ostane ovako, kad odplatim kredite imacu i viska.

Ustanem ujutro u pola 8, dodjem kuci u 5. Jedem, odvedem dijete u sport, ili odem u teretanu. Kuci sam u 9. Uradim kakvog privatnog posla. Pogledam TV. Dva ujutro.

Zadnjih dana mi se nesvjesti koliko sam umoran. Ali ne kukam jer radim. Za sebe. Za porodicu.

Nemam politickih stela. Ne glasam. Ne citam avaz nit gledam nase TV. Ako imam slobodnog vremena, elektronika mi je hoby.

Moze se kad se zapne, ali momacki. Nema kuknjave, nema ja nemogu, ja ovo ja ono. Rad red i disciplina. Milion puta mi je naumpalo da sve posaljem u pm, ali nisam. I meni je naumpalo janje i rostilj i sve pa opet nisam. I meni dodje da hodam cijeli dan po gradu da palamudim. Pa ne palamudim. I kad imam slobodan dan gledam da sta zavrsim za kucu ili poropdicu sto treba.

Tako da to startnhi kapital, lova treba da se zapocne ovo ili ono su samo izvlakuse. Ne moze se preko noci. Ali se moze.
zippoo87

#111 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by zippoo87 »

Bolonjac wrote:
insomnia78 wrote:Vani se uopste toliko puno ne radi
Vise se u Bosni radi za puno manje para

Ovo sam i ja cuo iz vise izvora ljudi koji su ovdje obavljali posao pa otisli vani(EU) da rade isti posao !

Ono sto nas poslodavac ne konta(ili konta jako dobro) je da ako radnik ostaje prekovremeno ili ima red od 40 ljudi na kasi da to nije posljedica sto radnik nije efikasan vec sto njemu fali radnika!
bullseye---pogodak u samu srz
kod nas je na sceni bezakonje i iskoristavanje i zato kod nas i postoji radno vrijeme od 12 sati
u federaciji,u skoro svim proizvodnim granama se rade 12ke a sve to zato sto gazde nece da zaposle jos ljudi,manji je trosak platiti istim ljudima jos 4 sata,nego novim platu i doprinose

evo kod nas u gracanici,vecina plastika i ostalih firmi koje proizvode nesto...radno vrijeme je 12 sati a odmara se jedan dan
sedmicu prva smjena,sedmicu druga

i ne znam,po meni i ne treba smanjivati radno vrijeme,barem kada produktivnost nije na nivou

ili uvesti potpuno drugi sistem,koji bi bio potpuno ucinkovitiji i fleksibilniji a to je "odradjena norma",npr,ako nesto proizvodim,pakujem ili slazem (zavisno od firme) da moram uraditi toliko i toliko dnevno i ako prije zavrsim,da sam slobodan a ako sam spor i ne radim dobro,ostajem prekovremeno dok ne zavrsim
meni bi ovakva selekcija odgovarala a nerad nikako

i u principu,obicno bi smanjivali radno vrijeme oni sto po kancelarijama lindohane,jer nemaju nikakvih obaveza i bude im dosadno,ne znaju sta ce od sebe a tih je kod nas dobar procenat,kancelarijskih stakora i sisaca budzeta
OldMayor

#112 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by OldMayor »

Bolonjac wrote:

Ovo sam i ja cuo iz vise izvora ljudi koji su ovdje obavljali posao pa otisli vani(EU) da rade isti posao !

Ono sto nas poslodavac ne konta(ili konta jako dobro) je da ako radnik ostaje prekovremeno ili ima red od 40 ljudi na kasi da to nije posljedica sto radnik nije efikasan vec sto njemu fali radnika!
:thumbup:

Samo sto on to zna veoma dobro ;-)

Ali drzava te ne stiti, jer fakticki mi i nemamo drzavu. Imamo drzavu za ove uhljebljene, jer nasa drzava samo sluzi za to. Sluzi da joj platis porez, te sluzi da se preko nje digne kredit od MMF.

Ja od ove drzave nisam nista dobio, apsolutno nista. Sve sam debelo platio, a moj otac je pored sto je platio finansijski, platio je i dijelom tijela. Ne mogu da se lijecim, jer ja nemam vremena da odvojim citav jebeni dan da cekam po bolnicama i kontam hoce l me doktor primit ili nece. I sta cu, ako mi sta treba odem privatno poslije posla il se nekako snalazim. A svaki mjesec ja im debelo platim zdravstveno...svaki.

I kazu bice bolje...hoce moj qrac, sto kaze Pejakovic "Bice bolje, bice bolje, onda kad mi nokat naraste, tamo gdje nikad nije rast'o!"
plain vanilla

#113 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by plain vanilla »

OldMayor wrote:
Bolonjac wrote:

Samo sto on to zna veoma dobro ;-)

Ali drzava te ne stiti, jer fakticki mi i nemamo drzavu. Imamo drzavu za ove uhljebljene, jer nasa drzava samo sluzi za to. Sluzi da joj platis porez, te sluzi da se preko nje digne kredit od MMF.

Ja od ove drzave nisam nista dobio, apsolutno nista. Sve sam debelo platio, a moj otac je pored sto je platio finansijski, platio je i dijelom tijela. Ne mogu da se lijecim, jer ja nemam vremena da odvojim citav jebeni dan da cekam po bolnicama i kontam hoce l me doktor primit ili nece. I sta cu, ako mi sta treba odem privatno poslije posla il se nekako snalazim. A svaki mjesec ja im debelo platim zdravstveno...svaki.

I kazu bice bolje...hoce moj qrac, sto kaze Pejakovic "Bice bolje, bice bolje, onda kad mi nokat naraste, tamo gdje nikad nije rast'o!"
Pa drzava i jeste najveci problem i zato kod pritavnika radis za dvoje dok na budzetu troje tarlaha i radi posao sto bi moglo jedno uraditi s pjesmom.
U mojoj firmi treba sigurno jos pet radnika, kolega i ja radimo posao sto u drugoj firmi radi 4 ljudi na 50 posto manji obim posla. Ali firma ne moze podnijeti da zaposli jos radnika, jer su opterecenja na neto platu skoro 70 posto. Da dodje jos dvoje, nama bi smanjio platu, pa onda vise volim ja zapeti pa me bar plati.

E sad, sto mi pocrkasmo, to je druga prica...
OldMayor

#114 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by OldMayor »

plain vanilla wrote:Pa drzava i jeste najveci problem i zato kod pritavnika radis za dvoje dok na budzetu troje tarlaha i radi posao sto bi moglo jedno uraditi s pjesmom.
U mojoj firmi treba sigurno jos pet radnika, kolega i ja radimo posao sto u drugoj firmi radi 4 ljudi na 50 posto manji obim posla. Ali firma ne moze podnijeti da zaposli jos radnika, jer su opterecenja na neto platu skoro 70 posto. Da dodje jos dvoje, nama bi smanjio platu, pa onda vise volim ja zapeti pa me bar plati.

Tako je i kod mene. Isto. Potpuno.
Kad pitas aj zaposlite ba jos ckrosmo, kaze moze al jbg onda vama moram snizit platu.

Tako je u svakoj privatnoj firmi, rijetkost je naci normalnu firmu i to su samo opet izuzeci koji potvrdjuju da je ovo pravilo.

A udjes u opstinu njih 4 sjede, tri bleje u zid 1 ko nesto radi. I to radi tako da moras izdvojiti 2h da neki papir izvadis, jer te salje tamo-vamo. U 16h preko vrata, pa se ti jebi.

Tako da - ne treba mijenjati radno vrijeme, treba natjerati drzavu da sprovodi svoje zakone i da ukine namete firmama. I da se zalaze za prava radnika, a ne da jedan radnik na grbaci tegli njih 10 na drzavnoj sisi. A to drzava kao drzava sama nece nikad uradit, dok mi ne natjeramo vlastodrsce - kad ce se to desit boga pitaj.
plain vanilla

#115 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by plain vanilla »

OldMayor wrote:
plain vanilla wrote:Pa drzava i jeste najveci problem i zato kod pritavnika radis za dvoje dok na budzetu troje tarlaha i radi posao sto bi moglo jedno uraditi s pjesmom.

Tako je i kod mene. Isto. Potpuno.
Kad pitas aj zaposlite ba jos ckrosmo, kaze moze al jbg onda vama moram snizit platu.

Tako je u svakoj privatnoj firmi, rijetkost je naci normalnu firmu i to su samo opet izuzeci koji potvrdjuju da je ovo pravilo.

A udjes u opstinu njih 4 sjede, tri bleje u zid 1 ko nesto radi. I to radi tako da moras izdvojiti 2h da neki papir izvadis, jer te salje tamo-vamo. U 16h preko vrata, pa se ti jebi.

Tako da - ne treba mijenjati radno vrijeme, treba natjerati drzavu da sprovodi svoje zakone i da ukine namete firmama. I da se zalaze za prava radnika, a ne da jedan radnik na grbaci tegli njih 10 na drzavnoj sisi. A to drzava kao drzava sama nece nikad uradit, dok mi ne natjeramo vlastodrsce - kad ce se to desit boga pitaj.
Pa da ti kazem, ne mora meni direktor reci da bi mi morao smanjiti platu.. mi svaki mjesec racunamo gdje smo.. i zasad se poklapamo knap... vise radnika ne bi znacilo vece prihode, zato se i ne isplati da zaposlimo jos nekoga.. kad smo pocinjali raditi, plan je bio da imamo 50 posto manje posla nego ga imamo.. posao se povecao, mi radimo taman da se sve plati...propali bismo da je ostalo kako je bio prvobitni plan..
jer mi moramo zaraditi i sebi i gospodi koja guzeljaju ...zato se njima moze da strajkuju ako im se regres ne uplati

Zar to nije besmisleno da radnici koji nemaju regres moraju zaraditi regres budzetlijama?

Sistem jednostavno ne valja, a da su doprinosi i ostali nameti na platu manji sigurno bi se nezaposlenost prepolovila.

Ako hoces zaposliti nekoga na pola radnog vremena, doprinose mu moras platiti na puno radno vrijeme :-) idiotizam
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#116 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by KatarinaKosaca »

plain vanilla wrote:Zar to nije besmisleno da radnici koji nemaju regres moraju zaraditi regres budzetlijama?

Sistem jednostavno ne valja, a da su doprinosi i ostali nameti na platu manji sigurno bi se nezaposlenost prepolovila.
Drinski

#117 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by Drinski »

KatarinaKosaca wrote:
plain vanilla wrote:Zar to nije besmisleno da radnici koji nemaju regres moraju zaraditi regres budzetlijama?

da su manje nameti, bili bi veci tornjevi. nameti su smanjivani, al su tornjevi rasli a ne zaposlenost.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#118 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by KatarinaKosaca »

Drinski wrote:da su manje nameti, bili bi veci tornjevi. nameti su smanjivani, al su tornjevi rasli a ne zaposlenost.
Kad su smanjeni nameti, šta lupetariš? Na minimalac od 400KM, porezi i doprinosi su 260KM, na prosječnu plaću od 850KM, porezi i doprinosi su 670KM. Šta bulazniš ti??
Eniac

#119 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by Eniac »

plain vanilla wrote: Pa drzava i jeste najveci problem i zato kod pritavnika radis za dvoje dok na budzetu troje tarlaha i radi posao sto bi moglo jedno uraditi s pjesmom.

Kako se razlikujemo svi. Ja bih radije manje radio za manju platu. Naravno, ako time ne ugrozavam egzistenciju. Jer, ne treba mi auto ako cu ga jedino voziti od posla do kuce, ne treba mi TV ako nemam vremena da ga gledam itd. Nemam drustvenog zivota jer ne vidjam ni prijatelje ni porodicu, ne mogu u kino, pozoriste, imam para ali nemam vremena. Neka, hvala. I ne zelim da sav visak na kraju pocnem trositi ikod ljekara jer sam unistio zdravlje pokusavajuci da zaradim vise.

Nismo svi isti, i nikome necu reci da grijesi, ali ja bih radije manje novca za manje rada. Na kraju se ta visa plata preskupo plati zdravljem, propustenim zivotom ili samocom.

Ali, mene uvijek zacudi kako to da firma ne moze zaposliti vise radnika jer su prevelika opterecenja, ali gazda moze imati vile, jahte, auto od 100.000 i skuplje. Mislim da opterecenja jesu previsoka, ali da bi mnogo poslodavaca i moglo zaposliti vise ljudi, samo bi im to smanjilo njihovo licno bogatstvo, pa doprinose koriste kao izgovor.

Zato sam i napisao ranije, meni bi radno vrijeme radnika bilo restriktivno za poslodavca tako da ili neces pokretati svoju firmu, ili ces morati zaposliti dovoljno radnika. Ali stvarati bogatstvo na radu 2 osobe koje rade posao za koje je potrebno 4 osobe je bezobrazluk.
Googlerica

#120 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by Googlerica »

rajvoSa0 wrote:Buraz, ovo nema nikakve veze sa primanjima, mozes slobodno odvaditi.. a da rade, rade.

Apsolutno, tehnicki su napredniji, kako i nece biti, kada sa cijele planete uvoze kadar u svoju zemlju, neke su im stvari u proslosti isle na ruku, ja to ne sporim, ima tu jos milion faktora. Ja zelim da se osvrnem na drugu stvar.. da li je to zdravo? Okej, imace dijete xbox, imace tada auto, imace mama za novu LV torbu.. ali da li je zdravo vidjeti svoje dijete na sat, dva dnevno, nekad kad radis prekovremeno ni toliko?
Bosna je rupa, ali jedna stvar. Cijela evropa je znacajno, ali znacajno socijalnije usmjerena od Amerike. Dakle u evropi su se ipak odrzale neke osnove tog socijalizma, umjerenije se radi, ne ide se grlom u jagode pa da ga udari slog sa 35 godina i slicno.

Ono sto sam ja htio reci je da nije bas po nasoj mjeri da radimo non stop, jednostavno nam kulturoloski obrazac nije takav. Mozda jeste takav od jednog juznokorejanca koji radi 15 sati dnevno, ali nas nije. I nisu Bosanci lijeni, vec nam je komunizam ipak dao neku socijalnu osnovu i podlogu po kojoj smo se ravnali i zivjeli..
I sada taj isti narod, koji je imao 3x8, natjerati u surovi kapitalizam da radi dok ne crkne, kakve bi to kontra efekte moglo dati?

Amerikanci sretniji? Pff, ne znam bas. Ono.. znam ih par preko rodbine:

1) Prvi radi neki bezvezni posao, nema faks, zivi kao low middle class sa zenom i djetetom, udje u market pa sve prebira sta koliko kosta i gdje da ustedi, njemu je vrhunac doci sa posla, uzeti one pilece batake i jesti ispred TV dok ide na plazmi nba.. onda par puta godisnje, kako radi kao konj prekovremeno, skupi para da pogleda tu NBA kosarku uzivo i on je srecan.. dakle njegov zivotni domet su pileca krilca, zavaliti se ispred tv i gledati sta ti se servira.

2) Drugi par visoko obrazovan, jake skole, dobri poslovi, ne da rade, nego rade kao konji i to nije humano. Oboje rade u bankarskom sektoru, investicije, banke ovo ono, jedva da se vide po danu, non stop na sluzbenim putevima.. i to vam je bez preuvelicavanja zivot, radi, idi u pidzamu, radi, idi u pidzamu.. vremena za bilo sta drugo nema. Glad za parama je naravno prisutna.

3) Treci par su nasi ljudi, isto tako prebiraj gdje je jeftinije, kupi dzipa, zavali se u kredite do penzije, svake 2-3 godine doci u bosnu i tako..

Svima njima je zajednicko jedno: radi radi i radi, radi kod ne crknes, a kad crknes, izmisljeno je kremiranje, da te brze sklone, a tocak surovog kapitalizma nastavlja da se obrce.. i alarmantno je ako se sve ovo pocne prenositi u Bosnu, A HOCE!
daj mene i osobe koje poznajem u SAD fino ubaci pod redni broj 4 :D radi se,ali i uziva,plus bonusi tokom putovanja ;-) i ne radim vise od 40 sati sedmicno :-D Bogu dragom hvala :-D
ludacha

#122 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by ludacha »

Eniac wrote:
Kako se razlikujemo svi. Ja bih radije manje radio za manju platu. Naravno, ako time ne ugrozavam egzistenciju. Jer, ne treba mi auto ako cu ga jedino voziti od posla do kuce, ne treba mi TV ako nemam vremena da ga gledam itd. Nemam drustvenog zivota jer ne vidjam ni prijatelje ni porodicu, ne mogu u kino, pozoriste, imam para ali nemam vremena. Neka, hvala. I ne zelim da sav visak na kraju pocnem trositi ikod ljekara jer sam unistio zdravlje pokusavajuci da zaradim vise.

Nismo svi isti, i nikome necu reci da grijesi, ali ja bih radije manje novca za manje rada. Na kraju se ta visa plata preskupo plati zdravljem, propustenim zivotom ili samocom.

Ali, mene uvijek zacudi kako to da firma ne moze zaposliti vise radnika jer su prevelika opterecenja, ali gazda moze imati vile, jahte, auto od 100.000 i skuplje. Mislim da opterecenja jesu previsoka, ali da bi mnogo poslodavaca i moglo zaposliti vise ljudi, samo bi im to smanjilo njihovo licno bogatstvo, pa doprinose koriste kao izgovor.

Zato sam i napisao ranije, meni bi radno vrijeme radnika bilo restriktivno za poslodavca tako da ili neces pokretati svoju firmu, ili ces morati zaposliti dovoljno radnika. Ali stvarati bogatstvo na radu 2 osobe koje rade posao za koje je potrebno 4 osobe je bezobrazluk.
Da, definitivno nismo svi isti. Ja trcim za poslom, al ne i za lovom. Lijepo je znati da si cijenjen, pohvaljen za dobre rezultate, pa i financijski takodjer..
Meni financije nikad nisu bile nesto bitne, naravno, pare su nuzne za zivot, al ono..koliko ce mi ostati za razne luksuze/stednju mi nije bitno. Jos ako uzivas u poslu kao ja...ih nema kraja :)

Ako nesto radim, a moje ime stoji uz to, bitno mi je da to "nesto" nema packe, tj da ih ima sto manje..

Primjera radi, moja je firma prosle godine bila u skripcu. Place su malo kasnile (7-10 dana) neki od kolega su se ispalili, neki poceli sudjelovati u poslu jos manje...
Moj odjel slozno zapeo, bio inovativan. Izvukla se godina, naravno zahvaljujuci zajednickim naporima svih odjela. Rezultati dosli. A pocetkom ove i nagrade, kako financijske tako i "ljudske" :)

A za ovo propustanje zivota i samoce...kao sto jedan forumas malocas rece i pokaza vlastitim primjerom, sve je do organizacije
ludacha

#123 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by ludacha »

Malo sam rastegla sa prethodnim postom. Uglavnom, htjedoh reci, da je dosta kuknjave i raznih "paćenika", ako zapnete i svoj posao uraditr korektno i na vrijeme, velike su sanse da ce i rezultati doci..mada se mozda u nekom trenutku "crnila" ili malodusja ne cinilo tako...

A ako se prepustite, kod nas se kaze "ko tikva na vodi", kukanju i leziljebarstvu, nista od tog posla, tako ce vam i biti..lose

P.s. da, svjesna sam da ima svakakvih firmi, al nisu i ne mogu biti sve lose, groznog odnosa, izrabljivacke itd
topcam
Vozim: uzbrdo

#124 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by topcam »

braca wrote:Ne, treba mijenjati - Bosnace. A za pocetak, jos boja ideja na nacin kako se to radi u Holandiji: ništa više ugovor i rad na neodredjeno, nego ugovor na dvije godine, a nakon toga pauza od nekolika dana, pa se onda ugovor produzuje - ako se produzuje - za nardene dvije godine i tako redom. Dosta mi je ba parazita po opcinama, bolnicama i drugim javnim institucijama koji nece da rade, a svako trazi svoju platu. :bih:
Ma nece nas ni za sto godina stici.. :oops: Kod nas ugovor na 15 dana, pa ti gledaj :mrgreen:
insomnia78

#125 Re: Bosanci su umorni! Treba li mijenjati radno vrijeme?

Post by insomnia78 »

Ma kako to bez ugovora na neodredjeno
Glupost cista

Post Reply