Bosanci i Hercegovci

Post Reply

su

su geografska odrednica stanovnika BiH i tako treba da ostane, jer u njoj žive samo Bošnjaci/Hrvati/Srbi i grupa ostalih
14
15%
bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod
15
16%
bi trebali postati jedini konstitutivni narod i time zamijeniti konstitutivnost Bošnjaka/Hrvata/Srba
58
61%
su u stvari prikriveni Bošnjaci
8
8%

Total votes: 95

horiznot

Post by horiznot »

Nonsense wrote:
i skoro unistenje jednog drevnog evropskog naroda.Bosanskih muslimana. :shock:
:-) :lol: :lol: :zzzz:
Pardon gospodine , Azijatskog naroda , htjedoh reci , ali mi se omaklo da je Bosna u Evropi i da su Bosanci Evropljani.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

patrius wrote:Dapace,U.S.A. su konglomerat raznorazne "mrake",ali svi oni su,prevashodno, "ameri",pa tek onda sve ostalo...
Naravno.

Zamisli recimo situaciju u kojoj Jevreji drze 49 % Amerike, a Irci i Italijani 51 %. Analogija nije direktna, ali u svakom slucaju bi bila igranka.

Postdejtonska Bosna je u sustini socijalno - antropoloski eksperiment, a uz to i test psiho-fizicke izdrzljivosti njenih gradjana. Pa dokle izdrzimo, kad vec ne znamo sami sebi pomoci.

Prvi neophodan faktor koji tu nedostaje na nivou kolektivnog ega je samopostovanje.
Last edited by Latina on 14/03/2007 11:29, edited 1 time in total.
dzanum

Post by dzanum »

"Nafatati ???"

Vjerujem da svi imamo sposobnost razmisljanja, kao i dovoljno faktualnih dokaza u zadnjih 15 godina da zbilja ne bi trebalo pretjerano elaborirati zasto je Bosanstvo jedina buducnost za one koji Bosnu vole i zele joj dobro.

Pa zaboga ne radi se o nekoj ekscentricnoj tezi tipa : "Bosna do Tokia", "Svi smo mi Japanci i uz to direktni potomci Dzingis Kana".

Zar zaista treba dokazivati zasto su Bosanci i Hercegovci trebali biti jedina konstitutivna nacija u Bosni ??? Umjesto da se svi pitamo zasto nisu, grupica nas ovdje treba dokazivati da bi - tebali biti !?! Tragikomicno, posebno s obzirom na politicko-ekonomsku realnost BiH.
da, nazalost, nafatati. nista se ne podrazumijeva. posto se ni ja ni ti ne bavimo politikom, vec razmisljamo o istoj iz ciste nuzde, onda razmislimo. ja se, kao sto vidis, ovdje igram djavoljeg advokata. i kad vec spominjes faktualno stanje na terenu - opet kazem - dzaba sva prica o bosancima i bosanskoj naciji kad ti na popisu iz 1991 imas tri nacije koje cine 95% (ovo su frljativne cifre) i na nekom buducem popisu ce stanje biti priblizno isto. ljudi koji se izjasnjavaju kao bosanci ce biti smijesno malo. ( na moju veliku zalost)
i onda s tim popisom stanovnika ti dodjes u npr. parlamentarnu skupstinu bih i predlozis eh hajmo se sad svi izjasnjavati kao bosanci, ili dodajmo bosance kao 4 konstitutivni narod, a konstitutivci ti kazu: na osnovu cega? popisa? ili nasih lijepih zelja?

vec 200 i vise godina braca hrvati i srbi ''nafatavaju'' svoje po bosni i hercegovini. muslimani su naciju dobili tek 1974, ime promijenili 1993. tesko da ce se neki zesci procenat pripadnika konstitutivaca odreci svog '' nacionalnog identiteta''.

ima jos - mozes na popisu izvesti stvari ovako: kategorija nacija - bosanac- hercegovac, etnicko porijeklo - bosnjak, hrvat, srbin, eskkim itd, vjeroispovjest ....

ali to sustinski ne mijenja stvari - jer, kljuca cemo se tesko kutarisati. a bih gradjanska drzava itd - opet problem - 2 konstitutivna naroda se boje preglasavanja. a vidjeli smo vec kako izgleda kad su '' preplaseni i ugrozeni''.

stanje nece ostati isto. i nece se bih raspasti. u biti, stvari se krecu jako sporo, grozomorno malim koracima, ali ipak naprijed. ( sjeti se, nedavno smo, bar na papiru, imali jos gori apartheid - u jednom entitetu su samo jedni bili konstitutivni, a u drugom ostala dva. vise nije tako, na papiru bar. praksa dolazi teze i sporije)

sigurna sam da ce romi i jevreji dobiti tuzbu u strazburu vezano za nemogucnost kandidature na mjesto clana predsjednistva - jer se to kosi sa osnovnim ljudskim pravima - iako se ne kosi sa bih ustavom. istu stvar trebaju uraditi i bosanci ( i ko god hoce, nije bitno)
bitno je boriti se za svoja prava, a ne cekati da ti ih neko dekretom ili carobnim stapicem da, jer je to tako i to se podrazumijeva i svi smo mi bosanci i sta ja tu imam sta kome dokazivati, to i ptice na grani znaju....

ne znaju ili nece da znaju, cak i kad je ocigledno - hint: presuda bih vs scg :sad:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

neko je već fino napisao, kad prestanemo biti balije, srbende i veliki hrvati biće nam svima bolje, samim tim lokalna zajednica će ojačati i biće čišća...

Lokalna samouprava ne znači referendum... nikakav, znači jače opštine i mjesne zajednice, a to su nivoi koji bi trebali znati potrebe ljudi i prioritete... , ali ne mi imamo svjetinu jednu masu neobrazovanih i sad već zatucanih sa jedne strane i jednu neodgovornu i krajnje drsku vlast koja se odrodila od svoje svrhe, odnosno od naroda...
Treba vlast podsjetiti na svrhu postojanja... i to što prije, jer ova vlast je poput srednjovjekovne.... fali joj samo još inkvizicija... a RAk me podsjeća na istu...

Živili i znajte da ko nije pitao nije ni dobio.....,a mi smo postali najveći miševi....
Ja jesam Bosanac i džaba ovim nacionalnim vampirima što mi to brane da budem...., a svako ima svoj obraz i svako će sam na istinu... nekad i negdje...!!! Pa da mi je tad izblizine gledati ove gore navedene velike kvazi vjernike.... i licemjere. .... kako se frigaju !!!
klif

Post by klif »

Da zaključim temu odlomcima teksta "Domovina bez duše" Gojka Berića iz današnjeg Oslobođenja:

...Jedan drugi veliki umjetnik, slikar Safet Zec, opisuje Bosnu i Hercegovinu kakva mu dolazi u san: "Sanjam da imamo jednog predsjednika, lijepog pametnog i da govori nekoliko jezika.

Da su nam škole zajedničke i da u njima učimo naš jezik, narodni, maternji, da se u njima izučavaju sve religije i njihova historija. Sanjam da u BiH žive Bosanci i Hercegovci, a religije da budu intimna i privatna stvar, a ne političko i nacionalno opredjeljenje. Sanjam..."

Bosna i Hercegovina je danas sušta suprotnost ovom snu Safeta Zeca. Ona se guši u etničkim i vjerskim podjelama, u strahu i mržnji. Ono najbolje što je u njoj postojalo završilo je u raljama etničkog i vjerskog nacionalizma, grobara zemlje uništene agresijom spolja i iznutra. Rat su jedino preživjele "institucije" organizovanog kriminala, nasilja, korupcije i pljačke. Uzgred budi rečeno, ovo je jedina zemlja u svijetu čijim je građanima osporeno pravo da se nazivaju po imenu vlastite države, kao što se po Americi nazivaju Amerikanci, po Francuskoj Franzuci, po Švajcarskoj i Belgiji, Švicarci, odnosno Belgijanci... Nacionalističkim srpskohrvatskim dekretom Bosanci i Hercegovci su izbrisani iz statistike živih.

...Bosnom i Hercegovinom se prije nekoliko godina pozabavio i jedan od najvećih evropskih fiozofa, Poljak Lešek Kolakovski. Učinio je to u eseju posvećenom ujedinjenju Evrope. Sa stanovišta bosanskohercegovačke stvarnosti zanimljiv je njegov pogled na Belgiju, koju nam iskreno preporučuju kao model za trajno uređenje odnosa između Bošnjaka, Srba i Hrvata: "Jednom sam upitao poznanika iz Brisela da li uopšte postoje Belgijanci ili samo Flamanci i Valonci.

Odgovorio mi je da uvijek postoji šačica poljskih Jevreja, koji nisu ni Flamanci ni Valonci, odnosno da su sigurno Belgijanci."

Pročtavši taj esej, pomislio sam: hvala bogu pa i u Bosni i Hercegovini postoji šačica njenih Jevreja!

Hvala Gojku i Osloođenju! Veliko vam hvala na ovom tekstu.
ase

Post by ase »

Bravo, si pravi covjek 8-)
Fosna

Post by Fosna »

klif wrote: ...Jedan drugi veliki umjetnik, slikar Safet Zec, opisuje Bosnu i Hercegovinu kakva mu dolazi u san: "Sanjam da imamo jednog predsjednika, lijepog pametnog i da govori nekoliko jezika.

Da su nam ¹kole zajednièke i da u njima uèimo na¹ jezik, narodni, maternji, da se u njima izuèavaju sve religije i njihova historija. Sanjam da u BiH ¾ive Bosanci i Hercegovci, a religije da budu intimna i privatna stvar, a ne politièko i nacionalno opredjeljenje. Sanjam..."

Bosna i Hercegovina je danas su¹ta suprotnost ovom snu Safeta Zeca. Ona se gu¹i u etnièkim i vjerskim podjelama, u strahu i mr¾nji. Ono najbolje ¹to je u njoj postojalo zavr¹ilo je u raljama etnièkog i vjerskog nacionalizma, grobara zemlje uni¹tene agresijom spolja i iznutra. Rat su jedino pre¾ivjele "institucije" organizovanog kriminala, nasilja, korupcije i pljaèke. Uzgred budi reèeno, ovo je jedina zemlja u svijetu èijim je graðanima osporeno pravo da se nazivaju po imenu vlastite dr¾ave, kao ¹to se po Americi nazivaju Amerikanci, po Francuskoj Franzuci, po ©vajcarskoj i Belgiji, ©vicarci, odnosno Belgijanci... Nacionalistièkim srpskohrvatskim dekretom Bosanci i Hercegovci su izbrisani iz statistike ¾ivih.

...Bosnom i Hercegovinom se prije nekoliko godina pozabavio i jedan od najveæih evropskih fiozofa, Poljak Le¹ek Kolakovski. Uèinio je to u eseju posveæenom ujedinjenju Evrope. Sa stanovi¹ta bosanskohercegovaèke stvarnosti zanimljiv je njegov pogled na Belgiju, koju nam iskreno preporuèuju kao model za trajno ureðenje odnosa izmeðu Bo¹njaka, Srba i Hrvata: "Jednom sam upitao poznanika iz Brisela da li uop¹te postoje Belgijanci ili samo Flamanci i Valonci.

Odgovorio mi je da uvijek postoji ¹aèica poljskih Jevreja, koji nisu ni Flamanci ni Valonci, odnosno da su sigurno Belgijanci."

Proètav¹i taj esej, pomislio sam: hvala bogu pa i u Bosni i Hercegovini postoji ¹aèica njenih Jevreja!
"So touching" :-) :D
Profujo je ciro davnih dana. :lol:
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

Biće Bosne i Hercegovine ali neće biti nas...
U šta nam život prođe u dokazivanje ko smo i šta smo,e narode moj....
Ko nevjeruje u Bosnu I Hercegovinu i narod Bosanskohercegovački ,nevjeruje ni sam sebi.
puno ljudi je frustrirano i dobro bi bilo da vidite šta su nam uradili,ni poslije 15 godina mnogi neznaju šta su
Fosna

Post by Fosna »

ni poslije 15 godina mnogi neznaju ¹ta su
A to zase zboris? :lol:
Yes & No

Post by Yes & No »

klif wrote:Da zaključim temu odlomcima teksta "Domovina bez duše" Gojka Berića iz današnjeg Oslobođenja:

...Jedan drugi veliki umjetnik, slikar Safet Zec, opisuje Bosnu i Hercegovinu kakva mu dolazi u san: "Sanjam da imamo jednog predsjednika, lijepog pametnog i da govori nekoliko jezika.

Da su nam škole zajedničke i da u njima učimo naš jezik, narodni, maternji, da se u njima izučavaju sve religije i njihova historija. Sanjam da u BiH žive Bosanci i Hercegovci, a religije da budu intimna i privatna stvar, a ne političko i nacionalno opredjeljenje. Sanjam..."

Bosna i Hercegovina je danas sušta suprotnost ovom snu Safeta Zeca. Ona se guši u etničkim i vjerskim podjelama, u strahu i mržnji. Ono najbolje što je u njoj postojalo završilo je u raljama etničkog i vjerskog nacionalizma, grobara zemlje uništene agresijom spolja i iznutra. Rat su jedino preživjele "institucije" organizovanog kriminala, nasilja, korupcije i pljačke. Uzgred budi rečeno, ovo je jedina zemlja u svijetu čijim je građanima osporeno pravo da se nazivaju po imenu vlastite države, kao što se po Americi nazivaju Amerikanci, po Francuskoj Franzuci, po Švajcarskoj i Belgiji, Švicarci, odnosno Belgijanci... Nacionalističkim srpskohrvatskim dekretom Bosanci i Hercegovci su izbrisani iz statistike živih.

...Bosnom i Hercegovinom se prije nekoliko godina pozabavio i jedan od najvećih evropskih fiozofa, Poljak Lešek Kolakovski. Učinio je to u eseju posvećenom ujedinjenju Evrope. Sa stanovišta bosanskohercegovačke stvarnosti zanimljiv je njegov pogled na Belgiju, koju nam iskreno preporučuju kao model za trajno uređenje odnosa između Bošnjaka, Srba i Hrvata: "Jednom sam upitao poznanika iz Brisela da li uopšte postoje Belgijanci ili samo Flamanci i Valonci.

Odgovorio mi je da uvijek postoji šačica poljskih Jevreja, koji nisu ni Flamanci ni Valonci, odnosno da su sigurno Belgijanci."

Pročtavši taj esej, pomislio sam: hvala bogu pa i u Bosni i Hercegovini postoji šačica njenih Jevreja!

Hvala Gojku i Osloođenju! Veliko vam hvala na ovom tekstu.
klif , na znam koliko jezika govoris i koliko licis na onog Safetovog predsjednika ali ako se ikad kandidujes za predsjednika Republike Bosne i Hercegovine , drzave Bosanaca i Hercegovaca i svih onih koji je vole i postuju imaces glas od ovog BOSANCA !
uvjek dobar gost

Ja sam Bosanac.... izvorni i ne baš reprezentativni uzorak... jer ne bacam smeće kroz prozor automobila.... jer ne sipam lož ulje u auto... jer ne držim vjersko obilježje oko retrovizora.... jer mi stil života nije roštiljanje uz ćirilicu na prvoj livadi koju vidim u neposrednoj blizini automobila.... koji se tom prilikom naravno pere.....
No ipak jesam... ja jesam Bosanac iako ne daju mi neki da se izjašnjavam tako, jer me žele ugurati u nacionalnu pripadnost... i na taj način žele o meni stvoriti predrasude kod pripadnika drugih nacionalnosti, da iako me istinski žele ugušiti i ostaviti bez stava i zdravog razuma ja se ne dam.... i neću zaista neću početi da bacam smeće svuda oko sebe, da se guram petkom u vjerskim ustanovama da bi me vidjeli i rekli da podoban sam.....
Ja zaista jesam Bosanac... nisam Hercegovac ali i njima priznajem kao i sebi pripadnost određenom podnevlju.... samim tim imam ja kao i oni svoje neke karakterne osobine..... no one nikako nisu stereotip...... bar ja mislim tako...
No ponosan sam na sebe jer pripadam ostalima, jer nisam poklekao i podlegao na nacionalističku furku..... i želim zaista želim da budem Bosanac... i nadam se da izborit ću se za to..... bar ja kao pojedinac im pardona dati neću... njima jaransko-vjerskoj-mafijaškoj bratiji koja se trudi da zatre sve ono što nekad bili smo i da nas ubijedi da smo sad bolji i podobniji...... za šta ili za koga sam ja podobniji...... hvala ja ne bih u kolo sa njima !!!!!!!
Pasiflora

Post by Pasiflora »

masko33 wrote:Prije 150 godina je postojao i glupi pokusaj da se dio Bosanaca izjasnjava kao Hrvati i to se stvarno desi. Mislis da sirim propagandu? Nisam ovo ja izjavio, nego malo listaj u franjevackim arhivima i knjigama Ivana Lovrenovica koji se dobrim dijelom i sluzi franjevackim izvorima.

Ja sam za bosanstvo, ali to je utopija i zbilja mozda glupi pokusaj stvaranje bosanske nacije. No, ja cu dalje ostati Bosanac pa cemo vidjeti tko ce prije nestati, ja ili BiH.
Pa tebi i takvim kao ti nitko ne brani da budete bosanci , nego odkud vama ta potreba ,da i druge nagovarate da se isto osjecaju kao vi.Nije li to licemjerno .To baca jaku sumnju na vasu iskrenost.
Al interesantno kako ja ne upoznah niti jednog Hrvata koji ce ti reci da je Bosanac .Kako to ? Nego uvijek nekakav Bosnjak je cuo kako ima jedan moj susjed on je kao Hrvat a kao Bosanac katolik bla bla .Pa kako to ja nikad da naletim na takvog.[/quote]

Upravo si naletio!!!!!! :P :P :P :P :P :P A ima nas jos!!!!! :P :P :P :P
uvjek dobar gost

... Još jedan....
kekec

Post by kekec »

Malo materijala za upoznavanje i razmisljanje:

Ponedjeljak, 14 Svibanj (maj) 2007
Croatia Libertas najavila proglašenje Hrvatske republike Herceg Bosne
...
Pozivamo sve hrvatske političare da se politički žrtvuju za povijesni i društveni opstanak svoga naroda, suprotstave se asimilaciji i stvaranju ''bosanske nacije'' te maksimalno iskoriste mehanizme međunarodnog prava te postanu dio slavne povijesti hrvatskog naroda od stoljeća sedmog do svjetlije budućnosti
u zajednici Europske Unije kao konstitutivan i nerazdvojan dio...
http://--- NO LINKS ---/index.php?option ... ew&id=8524
:?

Kraticom u EU ili nesto drugo ? :roll:
Last edited by kekec on 24/05/2007 16:24, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jel' me netko trazio? :D
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Ma jok bolan, idi spavaj. Sta si se odmah zaletio.. :D
darius_maximus

Post by darius_maximus »

masko33 wrote:
horiznot wrote:
masko33 wrote: Horizont ! ti bas horizontalno razmisljas .Isto je zlocina bilo u ratu izmedju Hrvata i Bosnjaka .To gradivo nisi dobro utvrdio a cudi me s obzirom da si kako kazes Bosanac .Ti bi bar kao takav trebao biti objektivan..
No ocito si prikiriveni Bosnjacki nacionalista koji Boga moli da nestane Hrvata i Srba iz BIH a naravno Bosnjaka neka .Neka ih oni su umalo Bosanci..hahahha
Ako sam Bosanac ne znaci da sam glup i naivan .Zlocina nije ni priblizno bilo isto .Ni priblizno , nebo i zemlja .Niti su se desavali u isto vrijeme.Niti je Bosanska Armija napala Split i Zagreb kao sto je HV napala Gornji Vakuf i Prozor i Mostar i Stolac .Niti su bosanski muslimani napali bosanske Hrvate , kao sto je HVO napao na cistu miru Armiju BiH i muslimane.
Niti su muslimani surovali sa cetnicima kao sto je HVO radio sa VRS .Niti su muslimani otvarali Dretelje i Heliodrome i Gabele niti su rusili crkve i mostove .( Vi doduse mostova i nemate ne znate ni sta to znaci most ? Most spaja obale i ljude !!!!!! a vi bi samo razdvajali i rusili ) Ako te intersesuje ova tema idi na stranicu Haskog Tribunala , idi na stranicu Ferala , idi na teme , na ovom forumu " Dokazi hrvatske agresije na Bosnu " Idi u profil @Liske i @Grom iz Vedra Neba , kupi sebi knjigu " Sve moje bitke " od Janka Bobetka gdje taj glupan opisuje kako je kao genaral Hrvatske vojske skupa sa tri brigade Hrvatske vojske srusio do temelja Gornji Vakuf i ubio hiljade nevinih ljudi.Kupi sebi knjigu od Dusana Bialndzica " Povijest izbliza " gdje ovaj hrvatrski akademik jedan od najumnijih ljudi Hrvatske danas skruseno i poniozno priznaje kao je u Bg sa Tudjamnom , Leroticem , Sarinicem , Milosevicem , Markovicem ( Mihajlo ne Ante ) Ljiljom Avramov , Kresticem , Josipom Sentijom ......djelio Bosnu i ucestvovao u ludjackom kolopletu koji je imao za rezultat potpuno unistenje jedne zemlje i skoro unistenje jednog drevnog evropskog naroda.Bosanskih muslimana.NEMOJ DA ZACATAVAS TEMU .TEMA JE KONSTITUTIVNOST BOSANACA U VLASTITOJ DRZAVI .AKO NEMAS STA PAMETNO RECI UPALI SEBI TV UVIJK SE NADJE KAKAV FILM .PA MAKAR I PROPAGANDNI IZ KUHINJE OBRADA KOSOVCA I SMILJKA SAGOLJA .UZIVAJ U PROGRAMU HTV-A.
Opet prdis ! nemam ja sta citat , svakodnevo sam na terenu , koje knjige ? kakve knjige ? izadji na teren pa ces vidjet sta je ta tvoja divna Armija BIH uradila, pri tom mislim na rat izmedju muslimana i Hrvata.
A drugo , posto se deklarises kao "Bosanac" kako te nije stid svrstavat se na bilo koju stranu .Po mom vidjenju pravi Bosanac je nesto iznad a ti mi vise smrdis na velikoog Bosnjakog nacionalistu.I da opet ponavljam apsolutno isto zlocina bilo izmedju Hrvata i sad Bosnjaka . vise ne znam kkao da ih zovem..Ej i nemoj citat mnogo knjige , jer su pogotovo nakon ovog rata jako ,politicki tendeciozne.Izadji na terene covjece , raspitaj se. Eeee i ja nasao tupanu nesta dokazivati...

pa-pa momak. hajde malo u bespuca banatske zbiljnosti...:oops:

z66
@masko 33, moram samo reci da odavno nisam nista odvratnije procitao...
Koje gnusanje, koje lazi, koja propaganda, kakvu ti zajebanciju pravis od tako ozbiljne stvari kao sto su pokolji Bosnjaka, tj. Bosanaca...
Optuzivati drugog da je nesto sto si ti, je tako paradoksalno i tako oslikava nasu stvarnost, da me je realnost svega kao cekic docekala... Kao Dodika kad slusam... :( :( :(

No further comments...
uvjek dobar gost

Tražio sam pogodnu temu... da ne započinjem novu.... i kontam da je ova najpogodnija...

Gdje smo danas mi Bosanci i mi Hercegovci... gdje smo tolike godine poslije..., a gdje je naše republika...? Gdje je ono nešto za šta borili su se očevi naši, gdje je ta država za koju smo se mi borili, za koju su nam familije protjerivane, zatvarane u logore.... za koju su ljudi mučeni, a žene silovane... to je trebala biti neka pravda , neka moralna satisfakcija za sve nas koji smo bili gladni, žedni, za sve nas koji smo bili na rubu beznađa... koji smo padali u duboki ambis....

Jeli današnja Bosna i Hercegovina sačinjena od kantona, entiteta i distrikta... to nešto..., jesmo li mi ti neki.... Bosanci i Hercegovci...

Ja mislim da nismo.... jer mi kao ljudi bili smo bolji, zemlja nam je bila radosnija i živopisnija..... nekad se kafa dijelila sa komšijom u niko u ulazu nije mogao ostati gladan...., a danas... kao da nas je neko zlo obuzelo.... isto ono zlo koje je progutalo sve ove protekle godine... koje je zaslužno za sve pobijene ljude....

Nama danas nije dobro jer to zlo i dalje hoda našom državom.... sve dok većina zločinaca slobodno hoda po dunjaluku... kako se nadati boljem... ne znam samo kako ljudi koji znaju da im je komšija zločinac mogu pustiti djecu da se sama igraju kako ne strijepe za sigurnost djece svoje... kako ih nije strah da će monstum poslije dvije rakijice previše.... ponoviti sve isti jer nije kažnjen.....

Bruka je to što oko nas ima milion stvari i milion nepravdi..., a mi šutimo... šta kontamo da samo nama treba biti bolje......kako će... nema šanse...

Sad još samo koje slovo o samoj državi...... po svim statističkim pokazateljima mi spadamo u zemlje trećeg svijeta.. samo tolike su pare sprcane u nas da Europa i Amerika ne smiju da dozvole da te istine izbiju na vidjelo.... .. otiđite u neki manji gradić... pogledajte čovjeka u oči... pokušajte bar danas reći istinu... to je dobar prvi korak...

Solidarnost ... kao kad vozači blicaju jedni drugima da murija čeka na cesti... tad ne blicaju srbi samo srbima il bošnje samo bošnjama..... trebamo se tako uvijek ponašati...... i trebamo krenuti već jednom jer nema još puno vremena.... jer ja definitivno neću da moje djete ide u nacionalno homogen razred i da ide na vjeronauku... neću da ga ljudi cijene po imenu i prezimenu... nego po onom šta on zaista jeste.....

Sram nas bilo i fakat zar nam nije dosta šuplje i demagogije.....

Što se mene tiče... ja sam Bosanac i gdje god da me život odnese to ću biti... ako se moja zemlja nekako može dijeliti... može samo na Bosnu i Hercegovinu.... il na ekonomsko-geografske regije... ja čim vidim da se počinje dijeliti po nacionalističkim principima... kupim stvari ili osnivam Bosansko-Hercegovačku ETU......
Post Reply