teza 1 - samo su bosanci konstitutivni u bih
odlicno. hajde da se slozimo. kako doci do toga? podsjecam da bih jos od zavnobiha vuce kljuc - koji se nakon dejtona samo drugacije zove Bosnjaci su zamijenili Muslimane.
dekretom ukinuti ove tri i proglasiti bosansku naciju. ok, super. da biste dekretom mogli nesto uciniti, morate imati apsolutnu vlast - do koje cete doci ili izborima ili nasilnim sredstvima ( revolucija, drzavni udar, vojni puc, kako god) . moje pitanje je postoji li u zemlji zvanoj bih dovoljan broj bosanaca koji bi 1) svoj glas dali nekome ko se zalaze za takvu opciju 2) uzeli pusku u ruke i rijesili stvar na brzaka
( da vas podsjetim, u hrvatskoj je ukinuta u saboru - dakle parlamentarnom vecinom, konstitutivnost srba, sjecate se nastavka - ovdje ne biste imali jednu grupu kojoj ukidate konstitutivnost vec tri - bosnjake, hrvate i srbe- sta mislite koliki procenat od te 3 grupe bi bez pogovora pristao na ukidanje odredjenog politickog prava, a koliki bi se procenat uhvatio puske?!)
druga opcija, dakle ne dekret, je da se bosnjaci, hrvati i srbi sami od sebe nicim izazvani odreknu svoje konstitutivnosti u korist konstitutivnosti samo i iskljucivo bosanaca i hercegovaca.
koliko vas na forumu vjeruje u ovaj scenario?
teza 2 - dodati bosance kao 4 konstitutivnu skupinu
lakse izvodljivo. uvijek je lakse dodavati prava nego ih ukidati. ovdje cu vas podsjetiti da su pripadnik romske nacije i jevrejske nacije vec poslali tuzbe u strazbur. bosanci nisu.
na osnovu cega mislite dobiti konstitutivnost za bosance? ja pravnik nisam, da jesam vec bi tuzba bila u strazburu zbog politicke diskriminacije. ima li ijedan pravnik na ovom forumu koji bi sastavio nesto tako, poslo u strazbur i proslijedio domacim vlastima istu stvar potkovanu desetinama tisuca potpisa bosanaca?
i znamo li koliko se ljudi izjasnjava kao bosanci? na ovom forumu mnogo, ali nisam sigurna za real life. tezak argument za bosansku konstitutivnost bi bio i veliki broj bosanaca na nekom buducem popisu stanovnistva. naime, bilo bi prosto bozanstveno kad bi ta skupina bila negdje bare bare s hrvatima u bih. mislite li da ih ima toliko? mozete- mozemo li ih toliko nafatati do popisa?
i naravno treca opcija - bih gradjanska drzava - onda ne bismo imali tih problema - ali (ovdje slijedi nekoliko ali) tesko izvodljivo u blizoj buducnosti, zagovornici te ideje su trenutno haris silajdzic i sbih, nesto im nista ne vjerujem, a nisam jedina, vjecita prica o preglasavanju itd...
ja primjetih da na ovom forumu ljudi uglavnom znaju sta treba, ali se pomalo gube kad treba naci tacan nacin kako do necega doci
i nemojte mi molim vas odgovarati sa ni mene niko nije pito pa su mi oduzeli konstitutivnost, ili sve ce to MZ zajdnica, samo da popiju kafu....
i ja bih voljela da izgledam ko angelina jolie, but jbg
konkretno, bosanci, i konstruktivno, nista suplja...