Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post Reply
lady midnight

#176 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by lady midnight »

Pakleni wrote:nije tacno...ovo je zemlja tri konstitutivna naroda. Dok imaju tri naroda imas i Bosnu. Oni cine bosnu a ne obratno. Nije amerika stvorila amerikance nego doseljenici ameriku. Oni su se odlucili da zovu jednim imenom, zajednickim, amerikanci. mi nismo mi smo i dalje tri naroda u jednoj drzavi. Ako ja ne zelim da se izjasnjavam kao nesto sto nisam nemas mi pravo govoriti da onda nemam pravo da budem ravnopravan u svojoj drzavi. To je vec komunizam po meni.

Po tebi ako neki srbin se izjasni kao srbin nema pravo na ravnopravnost nego mora bjezati u srbiju. Sta ako bosnjak odluci da ostane bosnjak, dje ces ga otjerati?

ako su zivjeli ovdje bosnjani prije 500 600 700 godina...sada ne zive. sad zive bosnjaci, hrvati i srbi i kraj. Znaci svi ameri i kanadjani bi trebali prestavljati manjinu jer su prije njih zivjeli indijanci a prije indijanaca crnacka plemena.

kakva, chovjeche, crnachka plemena prije indijanaca :? :?
xyz2007

#177 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

friman wrote:
xyz2007 wrote: Ako se vi niste deklarisali kao Bosanac, i pripadnik BH Naroda vec negirali svoj narodni i nacionalni identitet nema problema.
To je vasa odluka. Niste Bosanac po vasem licnom opredjeljenju, niste pripadnik BH Naroda po vasem licnom opredjeljenju stoga ne mozete biti konstutivni u drzavi Bosni i Hercegovini jer se vi sami samovoljno odricite i svog bosanskohercegovackog Naroda i svoje bosanskoherecgovacke Nacije.
Ja mogu biti konstitutivan u BIH i ne samo da mogu vec to i jesam.
A da bi se to promjenilo ja se sa tim moram sloziti (zbog konstitutivnosti potreban je koncezus u odlucivanju pa i za promjenu ustava) a normalno ne pada mi na pamet da dobrovoljno postajem nacionalna manjina u svojoj drzavi gdje sam rodjen i ja i moj otac i djed.
Pa mozete naravno jer Vi ste "Majkl Dzekson". :lol:

Ustav nije konstitutivan samim cinom sto ne moze drzava Bosna i Hercegovina oduzeti konstitutivnost svom sopstevnom Bosanskohercegovackom Narodu bez njegove saglasnosti i predati je pripadnicima nekih drugih Naroda i Nacija.

A BH Narod se nije saglasio to su se saglasili oni koji su izvrsili agresiju na nasu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Posto vi ne priznajete drzavu Bosnu, i ne smatrate da ste pripadnici njenog bosanskoherecgovackog Naroda - Stoga nemate pravo na konstitutivnost osim ako se opredjelite da ste pripadnik BH Nacije i BH Naroda, stoga samo od vas ce i zavisiti hocete bit manjina.
Last edited by xyz2007 on 09/04/2008 01:11, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:04, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#179 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

Skye wrote:Evo ovako: s obzirom na činjenicu da svaki put kada se od mene traži da se na nekom komadu papira izjasnim koje sam nacionalnosti, tj. kojem narodu pripadam(a u nas mašala može se probrati, široke mogućnosti, 3 osnovna plus manjine) ja vam fino napišem Bosanka.
I nikad neću zaboraviti prije nekih 5 godina, bila sam drugi srednje i svi učenici dobili papir da ga ispune; osnovni podaci onih koji pohađaju školu trebali da se unesu u bazu podataka - i ja napišem BOSANKA u onom odjeljku za nacionalnost(by the way jedina od nas 33 u razredu). Kad dolazi ti meni pedagogica(ne pitajte zašto se pedagog škole bavi tim tehničkim stvarima, nažalost jedina je koja je u toj školi nešto i radila) i kaže mi da imam dvije opcije: ili da se izjasnim kao Bošnjak/inja, ili da ostane ovako kako jeste, s tim da će me onda strpat u grupu 'ostalih'. Naravno, nije mi padalo napamet da išta mijenjam, nemam ništa protiv bilo koje skupine naroda na kugli zemaljskoj, no za mene Bošnjak podrazumijeva činjenicu da si musliman(što nisam), da mi je duhovni vođa reis-ul-ulema Cerić, a politički guru SDA. A najvažnije, ne sviđa mi se taj termin jer ni dan danas nemam pojma šta on zapravo znači. Opet da napomenem - nemam ništa protiv onih koji sebe vide kao sljedbenike određenih opredjeljenja i struja u ovoj državi ali bez mene, molim.

E sad, nemam ništa ni protiv 'ostalih', ali imam problem što me u rođenoj državi - gdje sam odrasla, provela doadašnjih 20 godina života i planiram umrijeti, koju smatarm jedinom domovinom, imam samo njen pasoš - smatraju drugorazrednim građaninom. Ja znam da to 'ostali' NE BI TREBALI BITI, ali suočimo se sa stvarnošću - ONI TO JESU. Stoga sam odlučila da, ukoliko se ikada budem aktivno uključila u politiku, il' ne daj Bože, osnovala kakvu stranku, jedan od osnovnih ciljava će mi biti stvaranje 4. konstitutivnog naroda pod nazivom Bosanci i Hercegovci, pa da onda fino nemam ovakvih i sličnih problema. Hvala lijepo!

A najvažnije, ne sviđa mi se taj termin jer ni dan danas nemam pojma šta on zapravo znači.

hm,interesatno,ne doapada ti se termin, a ne znas njegovo znacenje,vrlo kontrdiktoran stav :lol: zato lijepo pravac u bibiloteku,google i razgovraj sa soboama koje znaju pravilne defincije istog pojma,iz oba razloga,opceg znaanja i mzoda jednog dana aktivnog vlastitog politickog zivota

ideja stvranja 4 opcije nije dovoljna,Zeljko Komsic se upravo tako danas izjasnjava i njegov volja zaista nema dovoljan efekat jer je predstavnik manjine,a kada ce manjina poceti djelovati u drzavi koja aktivno njeguje politiku 3 konsitituvna naroda /ajme nama/ :?:
kekec

#180 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by kekec »

lady midnight wrote:
Pakleni wrote: ...
ako su zivjeli ovdje bosnjani prije 500 600 700 godina...sada ne zive. sad zive bosnjaci, hrvati i srbi i kraj. Znaci svi ameri i kanadjani bi trebali prestavljati manjinu jer su prije njih zivjeli indijanci a prije indijanaca crnacka plemena.
:lol: :lol: :lol:
Pa ne zaplaci, jal´ od smijeha, jal´od muke!
ljubav_aha

#181 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

jOFLA wrote:
jeza u ledja wrote:
jOFLA wrote: A na kojem jeziku ne znači Bosanac/Bošnjak ?.
Na bosanskom.
Vidi šta je onaj napisao:
Bošnjak ti na turskom jeziku znači Bosanac - čovjek iz bosne...eto dokaza koliko je to besmisleno...inače se s tobom slažem u potpunosti...i zašto bih se ja onda izjašnjavao na drugom jeziku kad fino imam svoj pa da kažem da sam BOSANAC ili BOŠNJANIN kako su to moji dobri preci govorili...nažalost malo nas je!
Kako onda na bosanskom Bošnjak ne znači Bošnjak ?

jOFLA ,napisao si Bosanac/Bosnjak,znaci Bosanac ili Bosnjak a to su dva razlicita pojma

tip je napisao da je Bosanac ili Bosnjanin ,termin Bosnjanin nije isto sto i Bosnjak,mozda grijesim
Den

#182 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Den »

jOFLA ,napisao si Bosanac/Bosnjak,znaci Bosanac ili Bosnjak a to su dva razlicita pojma

tip je napisao da je Bosanac ili Bosnjanin ,termin Bosnjanin nije isto sto i Bosnjak,mozda grijesim
Pa odakle ti to uopste da je Bosnjak i Bosnjanin nesto razlicito? Mislim moras imati neki argumenat.

Da grijesis i to puno... :)

Ovo sto se ovdje radi je uglavnom proizvod neke frustracije i nema veze sa zdravom diskusijom. Svak nesto nagada i niko nema neke argumente u obliku nekih pisanih dokumenata ili slicno. Bosnjak je razlicito od Bosanca samo onda ako je se zaboravilo na period i na sve pisane izvore prije 1992. i uzelo definiciju Bosnjaka sa SDA skupova kao jedinu ispravnu. U ostalom Bosnjak = Bosanac = Bosnjanin kao sto je Hrvat= Horvat = Kroat= Corat itd.
ljubav_aha

#183 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

Den,ne lijecim se frustracijama :lol:

termin Bosnjak ima dvije definicije,jedna od njih se ne uklapa sa treminima Bosnjanin ili Bosanac
kekec

#184 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by kekec »

xyz2007 wrote: ...
Tako da je Amerikanac, pripadnik Nacije Americke i automatski pripadnik americkog Naroda.
:lol: :-)

Slucajno odabrani primjeri.
Da li su donje osobe pripadnici istog naroda ? :-)

ImageImageImage

Ne, oni su pripadnici iste nacije, kao viseg oblika ljudskog organizovanja.
Prvo su bile grupe, pa horde, plemena...bratstva, ...., pa narodi, koji su vremenom formirali naciju.
Znaci prikazane osobe pripadaju svaki svom narodu, a sva trojica su pripadnici americke nacije, jer se ona formirala u zadnjih par stotina godina.

Prije ove demokratije, u odredjene obrasce se upisivalo:
1. Nacionalnost: SFRJ (ili Jugosloven),
2. Narodnost (ili etnicka pripadnost): S/H/M/S/CG/M...Eskim...
Sva ova prica, osnovana ili ne, zasnovana na nepoznavanju, znanju, zeljama i htijenjima je uzaludna. Sve dok vlast imaju oni kojima je nacionalizam zvijezda vodilja, ovaj, u sustini veoma jednostavan "problem" se nece rijesiti.

A rjesenje je :
Nacionalnost: Bosanac
Narodnost: pisi sta si, od B/H/S/, ...do Ilira ili Eskima (iako mislim da ovu rubriku treba izbrisati).

Ali Drzava mora biti GRADJANSKA, da je cine gradjani, a ne BHS.

Ja sam danas Bosanac i Ilir i znam da zbog ovog drugog ne mogu biti biran u Predsjednistvo, ali, mozda je i bolje.
Pricekati cu.
Dolaze bolja vremena. Eno mi Heco i Brankovic pod istragom.
Tako im i treba kada pokusavaju da nam uniste lijepe i ciste rijeke, a sve zbog malo para, jeble ih one.
ljubav_aha

#185 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

[quote="kekec]
Prvo su bile grupe, pa horde, plemena...bratstva, ...., pa narodi, koji su vremenom formirali naciju.
Znaci prikazane osobe pripadaju svaki svom narodu, a sva trojica su pripadnici americke nacije, jer se ona formirala u zadnjih par stotina godina.

Sva ova prica, osnovana ili ne, zasnovana na nepoznavanju, znanju, zeljama i htijenjima je uzaludna. Sve dok vlast imaju oni kojima je nacionalizam zvijezda vodilja, ovaj, u sustini veoma jednostavan "problem" se nece rijesiti. :thumbup:

A rjesenje je :
Narodnost: pisi sta si, od B/H/S/, ...do Ilira ili Eskima (iako mislim da ovu rubriku treba izbrisati).

Ja sam danas Bosanac i Ilir i znam da zbog ovog drugog ne mogu biti biran u Predsjednistvo, ali, mozda je i bolje.
Pricekati cu.
Tako im i treba kada pokusavaju da nam uniste lijepe i ciste rijeke, a sve zbog malo para, jeble ih one.[/quote]

BRAVO ;-)
ljubav_aha

#186 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

na drugoj temi istog sadzaja sam lijpo napisala problem je prakticiranje RELIGIOZNOG NACIONALIZMA /ovja termin nije toliko negativan,ali je kod nas upravo negativno u upotrebi/ :-)
gospodar kuglastih munja

#187 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

kekec wrote:
Tako da je Amerikanac, pripadnik Nacije Americke i automatski pripadnik americkog Naroda.
:lol: :-)

ImageImageImage

Sva ova prica, osnovana ili ne, zasnovana na nepoznavanju, znanju, zeljama i htijenjima je uzaludna. Sve dok vlast imaju oni kojima je nacionalizam zvijezda vodilja, ovaj, u sustini veoma jednostavan "problem" se nece rijesiti.

A rjesenje je :

Pricekati cu.
Tako im i treba kada pokusavaju da nam uniste lijepe i ciste rijeke, a sve zbog malo para, jeble ih one.
Kekec , bices cuvar kljuca skrinje nacionalne povelje u buducoj gradjanskoj Bosni .... :-D :thumbup:
Klodovik

#188 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Klodovik »

U današnjem Avazu ambasador SAD u Bosni i Hercegovini kaže:

"SAD ne podržavaju daljnju etničku podjelu BiH. Bilo da se radi o pričama o trećem entitetu, stvaranju neke muslimanske mini države ili slično... Razumijemo da kakva god buduća rješenja za BiH bila, do toga se mora doći konsenzusom između tri konstitutivna naroda BiH, uz puni razgovor s građanima BiH koji nisu u kategoriji konstitutivnih naroda. Postoji i ideja o građanskoj državi. U teoriji to možda zvuči dobro, ali bojim se da taj koncept danas u BiH ne bi mogao funkcionirati. U ovakvoj državi mora postojati sistem balansa i provjera."

Don't shoot the messenger.
Pakleni

#189 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Pakleni »

pa prije nego su indijanci naselili americki kontinent zivjela su druga plemena, koja su poklana od strance indijanaca. Predzadnja pripadnica tog naroda je umrla prije nekih deset godina a njena sestra, zadnja pripadnica, ne znam jel jos ziva. Ne znam tacno naziv tog naroda, ali su nasli dokaze da su zivjeli ljudi prije indijanaca, dok ovi iz azije nisu dosli i izvrsili genocid. U doba kad su indijanci presli na americki kontinent jedan dio teritorije izmedju azije i amerike nije bio pod ledom. Nasli su i tonu crteza. Prvi narod koji je imao "camce" koji su mogli preploviti znatno vece razdaljine. Mislim da je bio neki bbc dokumentarac
xyz2007

#190 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

BSn wrote:
xyz2007 wrote:
xyz2007 wrote: Bosanskoherecgovacki Narod je Identitet drzave Bosne i Herecgovine, a svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave.

Tako da ce Bosanac normalno biti pripadnik: a. bosanske Nacije a i automatski b. bosanskohercegovackog Naroda.

Ne moze Bosanac biti Bosanac a pripadnik srpskog Naroda. Samim cinom sto pripadamo Naciji Bosanskoj mi smo automatski pripadnici i Bosanskoherecgovackog Naroda ( jer svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave ).

Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod. Bosanskoherecgovacki Narod je mult-etnicki i multI-vjerski narod.
Oni koji zive vjekovima u Bosni su pripadnici Bosanskoherecgovackog Naroda i BH Nacije znaci Bosanskohercegovci tj Bosanci.
Ja cu do smrti pisati u odjeljku drzavljanstvo: BiH, ali naciju necu nikada, jer BiH nacija je izmisljotina i nema nikakve veze s realnoscu.

Kakva je to nacija? Kada je ona postojala? Ko su pripadnici te nacije? Sta nju kulturoloski izdvaja od ostalih nacija, pa su njeni pripadnici nesto posebno, a ne dio neke od vec postojecih nacija?
Pa nemojte ali to samo znaci da samim cinom sto niste pripadnik Bosanske Nacije i BH Naroda niste ni Bosanac i nemate pravo na BH drzavljanstvo. ( i to licnim samo opredjeljenjem ) :lol:

Jer svaka drzava daje iskljucivo drzavljanstvo onima koji se opredjele da budu pripadnici njene Nacije i njenog Naroda.

Vi samim rodjenjem u Bosni sticete nacionalni i narodni identitet, znaci vi ste automatski pripadnik Bosanske Nacije i Bosanskoherecgovackog Naroda tj Bosanac. Stoga imate pravo i imati BH drzavljanstvo.

A vi ako se odreknete svoje Bosanske Nacije - i kazete da niste Bosanac i da niste i ne zelite biti pripadnik Bosanske Nacije i BH Naroda ( vec da se deklarisete kao pripadnici nekih drugih Nacija i Naroda ) - nema problema - samo se izjasnite da Bosna nije vas Nacija i vi automatski gubite BH drzavljanstvo.

A drzava nikad ne daje konstitutivnost osobama koje ne zele biti pripadnici njene Nacija stoga vi ne trebate ni imati tu konstitutivnost.

Jer jedini konstitutivan Narod u Bosni moze biti bosanskohercegovacki Narod. Niko drugi nema prava na BH konstutivnost. Samo i jedino pripadnici Bosanskohercegovackog Naroda i Nacije. Svaka drzava daje konstitutivnost iskljucivo pripadnicima svoje Nacije i svog Naroda.

Tako se radi svugdje. A sto se tice sada drzavljanstva:

Nijedna drzava ne daje drzavljanstva osobama koja ne priznaju njenu Naciju i koja ne zele da se opredjele za njenu Naciju. Samim cinom opredjeljenja za Naciju vi se automatski opredjeljujete i za njen Narod. Tako da je Bosanac automatski i pripadnik Bosanskoherecgovackog Naroda.

Amerikanci, Srbi, Hrvati, Spanci, Turci, kao i pripadnici svih drugih Naroda i Nacija - mogu imati BH drzavljanstvo samo i jedino pod uslovom da:

1. nauce Bosansku Istoriju
2. Govore Bosanskim jezikom ( bez obzira na njihov maternji )
3. samovoljno se opredjele da zele biti pripadnici Bosanskohercegovackog Naroda i
4. Bosanskohercegovacke Nacije.

Onda podnesu zahtjev, zahtjev ima vas potpis, vasa proslost i kriminalni rekord se gleda, kao i vas moralni karakter. Ako vas se zahtjev odobri vi primite poziv, idete na Zakletvu, uzima vam se stari Pasos, i ponistava ( osim ako drzava ne nudi dvojno drzavljanstvo ), vi se zakljinjete da ce branit Bosnu i Hercegovinu u suprotnom je to izadaja jel, i onda vi se oficijelno postali naturalizovani Bosanac. I pocnete placati taksu Bosni i Hercegovini. A mozete i glasati. U pasosu bi vam isto stajala upisana drzava vaseg rodjenja.

Fantasticno zar ne!!! :)

Konstitutivnost nikad ne mogu imati kao ni drzavljanstvo osim ako nisu pripadnici Bosanskohercegovackog Naroda i Nacije i ne bi se vodili pod - Srbi, Hrvati i Bosnjaci- vec Bosanskohercegovacki Narod tj Bosanskohercegovci tj Bosanci.
Last edited by xyz2007 on 09/04/2008 01:40, edited 2 times in total.
gospodar kuglastih munja

#191 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Klodovik wrote:U današnjem Avazu ambasador SAD u Bosni i Hercegovini kaže:

"SAD ne podržavaju daljnju etničku podjelu BiH. Bilo da se radi o pričama o trećem entitetu, stvaranju neke muslimanske mini države ili slično... Razumijemo da kakva god buduća rješenja za BiH bila, do toga se mora doći konsenzusom između tri konstitutivna naroda BiH, uz puni razgovor s građanima BiH koji nisu u kategoriji konstitutivnih naroda. Postoji i ideja o građanskoj državi. U teoriji to možda zvuči dobro, ali bojim se da taj koncept danas u BiH ne bi mogao funkcionirati. U ovakvoj državi mora postojati sistem balansa i provjera."

Don't shoot the messenger.
Naravno da postoji jaka struja za gradjansku drzavu ! BiH je i bila takva 45 god, i bez obzira na sve poteskoce nosimo i lijepa iskustva zajednistva . multikulture, multietnicke zajednice. Bili smo primjer ostalima,sjecate lise ? Vjerovatno da bi smo i isplivali u modernu gradjansku drzavu da nam je nisu srusili u Dejtonu. Ali to nije razlog de ne bude opet tako. Ako nece milom, imaju partizani opet da se dignu, KAD-TAD.
xyz2007

#192 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

kekec wrote:

ImageImageImage

Ne, oni su pripadnici iste nacije.
Moze li Bil Klinton bit pripadnik Americke Nacije a naroda drzave Bangladesa? ( :lol: )

Osim toga on je rodjen u Americi on je automatski pripadnik Americke Nacije i americkog Naroda.

Svi pripadnici nacije neke drzave su automatski i pripadnici naroda te drzave. Tako da su Bil Klinton, Muhamed Ali i Sivester Stalone SVI Amerikanci tj pripadnici americke Nacije i samim time automatski i pripadnici americkog Naroda.

To lijepo stoji i u americkom Ustavu:

Preamble: Statement of purpose

We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America. ”

The Preamble does not grant any particular authority to the federal government and it does not prohibit any particular authority. What it does, is establish the fact that the federal government has no authority outside of what follows the preamble, as amended.

"We the people of the United States" = Mi Narod Amerike tj americki Narod. ( podrazumjeva se )

Tako u BH Ustavu treba da stoji:

Mi Narod Bosne - Hercegovine/Bih ( tj. bosanskoherecgovacki Narod podrazumjeva se ). To je jedino ispravno, i tako je u svim drugim drzavama. Ukljucujuci drzavu Hrvatsku i drzavu Srbiju. Svaka drzava ima Jedan Narod.

p.s. Hvala na slikicama, jako je vazno i slikovito to predstaviti. :)
kekec

#193 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by kekec »

xyz2007 wrote:
Moze li Bil Klinton bit pripadnik Americke Nacije a naroda drzave Bangladesa? ( :lol: )

Interesantno, ali MOZE. :)
Arnold Svanceneger je Nijemac. Pripadnik njemackog naroda.
A u Americi je amerikanac, pripadnik americke nacije.
Moze li biti, slijedeci tvoju tvrdnju (nacija=narod), da je
amerikanac=nijemac ?

Mi Narod Bosne - Hercegovine/Bih ( tj. bosanskoherecgovacki Narod podrazumjeva se ). To je jedino ispravno, i tako je u svim drugim drzavama. Ukljucujuci drzavu Hrvatsku i drzavu Srbiju. Svaka drzava ima Jedan Narod.

Svaka drzava je konglomerat naroda. Nema drzave (?) u kojoj je SAMO jedan narod zastupljen 100%.
Obicno jedan narod preovladava brojcano. Ali ima u kojima su narodi prisutni u vecem procentu. Primjer Svica, Belgija, pa i BiH.
feral.tribune

#194 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

[quote="BSn"][quote="xyz2007"][quote="BSn"] [quote="xyz2007"] Bosanskoherecgovacki Narod je Identitet drzave Bosne i Herecgovine, a svi pripadnici Nacije neke drzave su [u]automatski [/u]i pripadnici Naroda te drzave.

Tako da ce Bosanac normalno biti pripadnik: a. bosanske Nacije a i automatski b. bosanskohercegovackog Naroda.

Ne moze Bosanac biti Bosanac a pripadnik srpskog Naroda. [color=#BF4080][size=150]Samim cinom sto pripadamo Naciji Bosanskoj mi smo automatski pripadnici i Bosanskoherecgovackog Naroda ( jer svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave )[/size].[/color]

Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod. Bosanskoherecgovacki Narod je mult-etnicki i multI-vjerski narod.[/quote]

[size=150]Znaci, ja koji nikada nisam bio Bosanac po nacionalnosti i moja familija koja se nikada nije definisala kao Bosanci po nacionalnosti, bez ozbira sto u ovoj zemlji zivimo vijekovima nismo autohton narod BiH[/size]?[/quote]

Oni koji zive vjekovima u Bosni su [b]pripadnici Bosanskoherecgovackog Naroda i BH Nacije[/b] znaci Bosanskohercegovci tj Bosanci.

[/quote]

Ova dva pojma nisu jednaka!
Drzavljanstvo i nacija nisu i nikada nece biti isti.
Prava konstitutivnog naroda se necu odreci, jer su se za ta prava borili moji pretci.

Ja cu do smrti pisati u odjeljku drzavljanstvo: BiH, ali naciju necu nikada, jer BiH nacija je izmisljotina i nema nikakve veze s realnoscu.
---------------------------------------------------------------------Bsn -------------------------------------------------------
[b]Kakva je to nacija? Kada je ona postojala? Ko su pripadnici te nacije? Sta nju kulturoloski izdvaja od ostalih nacija, pa su njeni pripadnici nesto posebno, a ne dio neke od vec postojecih nacija[/b]?[/quote]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Feral :

Bosanska nacija je stara koliko i bosanska drzava .Hiljadu godina i kao takva jedna od starijih i u Evropi i u svijetu .Ona je postojala dok je god bilo bosanske drzave i postojace dok god ima bosanske drzave .Od Kulina bana do dansnjih dana .U Bosni su svi stanovnici Bosne bili Bosanci koji su pripadali razlicitim vjerama .Pripadnici bosanske crke , heretici su bili izlozeni pritiscima katolicanstva ( prije svega ) da se ostave ' hereze ' i da predju ' pravoj ' vjeri .Bosanci koji leze ispod stecaka su tome odoljevali .Primili su Islam po dolasku Turaka jer su u jednoj takvoj velikoj religiji vidjeli spas za opsatank ( izmedju ostalih razloga ovo je jedan ) .Da nisu dosli Turci Bosanci , pripadnici bosanske crkve bi nestali .Tako mala zajednica nije mogla opstati u pravoslavno -katolickom okruzenju kao sto i danas saka muslimna u Bosni se bori za opsatank .Dva milona bosanskih muslimana u evropi koja skupa Rusijom broji oko milijardu krscana tesko opstaje jer Evropa je mirno gledala egzodus i genocid nad bosanskim muslimanima .Cetri godine su srpsko hrvatske jedinice sastavljene od vojnika iz Nisa i Vinkovaca skupa sa domacim izdajnicima srpsko -hrvtskim vojinim formacijama iz Kiseljka , Banja Luke , Treebinja , Bilece , Sirokog Brijega napadale drzavu Bosnu i sve njene gradjane koji su bili olicenje drzave Bosne koji su priznavali njene granice i njenu zastavu sa 6 ljljana .Svi su bili napadnuti a prvenstveno bosanski muslimani jer rusenje hiljadu dzamija je imalo za smisao potpuno zatiranje jedne vjere na bosanskim prostorima .Mijenjanje imena ( rs i heceg bosna ) pokazuje da ljudi koji se radjaju u Bosni stoljecima uopce ne priznaju njeno( bosansko ) postojanje . Pripadnici bosanske nacije su svi ljudi koji za sebe kazu " Ja sam Bosanc !!! Npr ja sam pripadnik bosanske nacije i kao sto vidis uopce nisam izmisljen .Radjam se u Bosni stoljecima moji su preci bili uvijek bosanci dok u Bosnu nisu sa prvom Jugoslavjiom ( kraljevina SHS ) zagazile ljudse nistarije i i olos iz susjedstva i komsiluka i mom djedu ponudili dvije opcije .Ili si Srbin ili Hrvat .Malo kasnije u NRJ su nistarije i olos , blato i kaljuza , ljudski talog , postali " velikodusniji " pa su mom ocu pored srsko hrvtske nacinalne opcije ponudili jos jednu .Nepordjeljen .Bas im hvala sve je bolje nego da se Bosanac zove Srbinom ili Hrvtatom jer to je isto da Jevreju kazes da je Njemac , da Francuzu kazes da je Njemac a Palestincu kazes da je Jevrej .Cast svakome ali ja sam Bosanc bio i ostao i nista drugo niti mogu niti hocu da budem .Nasi dobrotvori koji gaze Bosnom od 1918 kada se Bosna prvi put u istoriji udruzuje sa srpskim i hrvtskim drzavma su evoluirali pa su nam dali 70-tih godina vjeru da nam bude bacija .Sve daju samo Bosanc ne daju .Intresantni ljudi su ti Hrvati i Srbi .Devet vjekova Bosna ziva bila i pucala od zdravlja cak i pod Turcima i Svaba i Ugarima ali dok udje u s-h zagrljaj ( Kraljevina SHS ) nestadfe i Bosne i Bosanca preko noci .Sta mene u kulturoloskom i svakom drugom smislu cini Bosancem odnosno pripadnikom bosanske nacije .Ime drzave , njena istorija , njena teritorija njene granice koje manje vise lice na srce u toku hiljadu godina .Bila je veca ali nikad nije bila manja nego sto je danas .Od Une i Save Drine i mora . Svoju naciju vezem za ime svoje drzave kao Francuz za Francusku .Vezem barku u svom moru .Da je srpsko hrvtska prica o istoriji Bosne istnita Bosna se ne bi zvala Bosna .
Kada bi ja drzavu pravio na teritoriji Nisa ta se drzava nikad ne bi zvala Srbija nego Bosna .Govorim bosanski jezik , moji knjizevnici su Andric , Copic , Kulenovic , Kocic , Dizdar , Susic , Selimovic ......moji slikari su Safet Zec , Braco Dimitrijevic ...Ifan Ramic ...moji fudbaleri su Sliskovic , Susic , Bajevic , Vladic , Skoro ...Tuce .....Moji kosarkasi su Delibasic , Mutapcic , Alihodzic , Zrno ...Savic
moje grupe su Indexi , Bijelo Dugme , Crvena jabuka , Zabranjeno pusenje , Cod ...Sikter , Konvoj , Kongres , Sch , Plavi Orkestar ......
moj glavni grad je Sarajevo , moja hrana je burek , zeljanica , cevapi , sarma , dolma , uscipak , kljukusa , kvrgusa , klepe , teletina ispod saca , jagnjetina sa raznja .Moje pice je rakija , piva ...poticem iz muslimnske partizanske porodice .Ne idem u dzamiju .Zato sto pijem a bio sam clan zabranjene partije .Imao sam clansku iskaznicu jedne javne kuce gdje mozes tucati i zagati i handriti i kalajisati i stemati i taslaciti ...sa popustom s obzirom da si cest gost kupleraja .Zato samatram da bilo licemjerno sa moje strane da idem tamo medju cestite ljude kakvi su Izetbegovici i Cerici .Malo drniskog prsuta onako tanko izrezanog sa paskim sirom :D nije na odmet .Navijam za Zelju .
Imam tetku u Zenici i strinu u Tuzli .Imam dalje familije i u Banja Luci i u Brckom .U Srbiij nemam nikoga .Imam neke rodjake u Hrvatskoj .I oni su Bosanci .Tako se izjasnjavaju .Rodjeni su u Bosni i tako se osjecaju .Djeca ko djeca navijaju za Dinamo i Cibonu jer bi ih tamo zajebavali da navijaju za Celik ili Slobodu .Imamm licni kartu i pasos bosanski na kojem pise Bosna i Hercegovina .Ima toga jos metar .Bosanska narodna nosnja , bosansko kolo , sevdalinka ....pevelje , bosanski konj , bosanski pas , bosanska bukva , bosanski mrki medvjed ...bosanska sljiva savka , bosanska rakija...( i sada ja izmisljen a ti kao Srbin i Hrvat u Bosni nisi mada ni sam nemas pojma zasto se tako zoves , osim jezika i vjere nista zajednicko nemas sa covjekom iz Pozarevca a to i ja imam jer u mojoj familiji ima pravoslavaca .) .A sada ti meni reci sta tebe kao Srbina i Hrvata koji se stoljecima radja ovdje ( kako ti kazes ) sta tebe razlikuje od mene kao Bosanca .Sta je to tebe kao takvog kulturolski izdvaja kako ti kazes , pa si ti kao Srbin i Hrvat nesto posebno u zemlji Bosni .Srbin , Hrvat i Bosanc su razlicite stvari , to se vidi iz aviona .Osim imena sta to tebe cini Hrvatom odnosno Srbinom .Sta su tvoje posebnosti u odnosu na tvog druga iz klupe Mehmeda sa kojim si se druzio i sa kojim se druzis i danas .
Last edited by feral.tribune on 09/04/2008 18:27, edited 1 time in total.
feral.tribune

#195 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

Da ne bilo zabune , srpstvo i htvatsvo je kukavicije jaje podmenuto od strane Bg i Zg bosanskim katolicima i bosanskim pravoslavicima u 19 stoljecu sa ciljem pripajanja Bosne Hrvatskoj odnosno Srbiji .Projekat nije uspio a bosanski katolici i pravoslavci su se sazivili ( u zadnjih 150 ili kolko vec nije bitno, godina ) sa tim imenom .Oni su odavno Srbi i Hrvati cak i " veci " od originala jer kopija je uvijek trudi i prsi i kofrci i lomi i upinje da sustigne svog idola i uzora .Zemlja bosanska , drzava bosanska , drzavljansvo bosanskohrecgovacko , bosanska zastava ( kakva god ) , bosanska himna ( kakva god pa makar i bez teksta ) bosanski novac ( kakav god , marka , dinar , kulin , ....) bosanske tablice , bosanska vojska , bosanska ambasada , bih ambsador .....bosanski lonac , bosanska rijeka , Grmec i Sator i Kozara su bosanske planine.... sve bosansko a neki ljudi Srbi i Hrvati pa jos konstitutivni pa jos auuothtoni , pa ovdje zive vjekovima ....pa otkud onda problemi ovoliki .Samo treba malo razmisliti logicki i vratiti film unazad .Ali ljudi nece .Jebig ponos ne da .Nema problema onda se makni u stranu ,( postani nacinalna manjina ) zar ne vidis sta koci Bosnu na njenom napretku i njenom putu da nam bude barem malo bolje .Ako se neces pomaketi sam moze te neko pomakunti bas kao u tramvaju .Ti stojis na vratima a covjek mora izaci .Ili ili . I sofer i ostali putnici se te pomesti sa vrata jer tramvaj mora da ide , ljuima sue zuri .Medjutim ako na vratima traqmvaja ima vise ljudi koji su blokirali ulaz negio li oni koji hoce van taj tramavj ce stajati kao sto Bosna stoji danas .Srba i Hrvata , onih koji koce bosanski tramvaj je vise nego Bosanca .To je uzrok zasto bosanski tramavaj ne mrda .Bosanci u Bosni ne mogu napraviti Bosnu a Srbi i Hrvati ne mogu napraviti Srbiju iod Hrvtsku .Navlace konopac kao u jadranskim susretima .Bosanci jacaju a secesioniti slabe .Zato se Dodiku zuri . Srbi i Hrvati su zauzeli stav i poziciju kao da se nalaze u Hrvatskoj i u Srbiji .U tom svom nacinalnom sljepilu zaboravljaju da se zemlja , drzava zove Bosna i da se ona sam u nekom metafizckom smislu tome opire .Srbin je Srbin .Hrvat je Hrvat .A Bosanc je Bosanc .Srbin hoce da u Banja luci sve izgleda kao u Beogradu .Ekavica , udzbenici , nazivi ulica trgova skola , televizija .....on to hoce jer on je Srbin .Ne znam sta bi mu rekao ja ga razumijem tek sada .Hrvat u Capljini hoce da se osjeca kao u Varzdinu .U svakom pogledu .Pogledaj skolske udzbenike , jezik , nazive mostova ( most Franje Tudjmana ) ....Sta bi tek bilo da je mogao napraviti sve kako on hoce .U Bosnui su Hrvati i Srbi napravili paralelne drzave koje se zovu Srbija 2 i Hrvtska 2 .Svijet nije dao da bude 1/1 .jer svijet zna sta je drzava i ko je drzava .Badanterova komsija je znala sta radi .Njih ne mozes farbati pricama da je Bosna umjetna komunsticka izmisljotina i tvorevina kako su uoprno tvrdili arhtekti iz Zg i Bg .A Bosanc pak hoce da u Sarajevu izgleda kao i u Banja Luci .To sto su napravljeno u Bosni i sto Banja Luka danasd vise lici na Smederovo nego li na bosanski grad kakv je uvijek bila napravljeno je silom .
gospodar kuglastih munja

#196 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

U medijima Skadninavijskih drzava, NOR. SWE. FIN, DAN, kad se govori o problematici useljenika, za one koji su dobili permantni boravak i drzavljanstvo se vrlo jasno kaze , "novi norvezani ", "novi swedjani", "novi dansci", bez da se navodi etnicko porijeklo. Tako su i bosanci koji su dobili azil i boravak za drzavu u kojoj zive dio njene nacije. To je vrlo precizno formulisano.
Ovo je samo jos jedan dokaz vise da je nacionalnost drzavni a ne etnicki pojam. Ko ne vjeruje neka provjeri.

Svi oni koji naciju poistovjecuju sa etnickim i vjerskim grijese. Tako je i sa nasim gradjanima u BiH. Svi , bez razlike na etnickog ili bilo koje drugo porijeklo su njen narod , njena nacija. Isto tako u Skandinaviji se govori o Swedskom narodu, tj Swedskoj naciji te su svi i crni i bjeli i afriaknci i balkanci koji imaju njeno drzavljastvo njen narod njena nacija.
ljubav_aha

#197 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

gospodar kugalstih munja :thumbup:

tacno,evo ,mi smo vec na 9oj stranici ,i jos mnogi ne shvataju o cemu je tacno rijec,zalosno :-)
osa

#198 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by osa »

feral.tribune wrote:Da ne bilo zabune , srpstvo i htvatsvo je kukavicije jaje podmenuto od strane Bg i Zg bosanskim katolicima i bosanskim pravoslavicima u 19 stoljecu sa ciljem pripajanja Bosne Hrvatskoj odnosno Srbiji .Projekat nije uspio a bosanski katolici i pravoslavci su se sazivili ( u zadnjih 150 ili kolko vec nije bitno, godina ) sa tim imenom .Oni su odavno Srbi i Hrvati cak i " veci " od originala jer kopija je uvijek trudi i prsi i kofrci i lomi i upinje da sustigne svog idola i uzora .Zemlja bosanska , drzava bosanska , drzavljansvo bosanskohrecgovacko , bosanska zastava ( kakva god ) , bosanska himna ( kakva god pa makar i bez teksta ) bosanski novac ( kakav god , marka , dinar , kulin , ....) bosanske tablice , bosanska vojska , bosanska ambasada , bih ambsador .....bosanski lonac , bosanska rijeka , Grmec i Sator i Kozara su bosanske planine.... sve bosansko a neki ljudi Srbi i Hrvati pa jos konstitutivni pa jos auuothtoni , pa ovdje zive vjekovima ....pa otkud onda problemi ovoliki .Samo treba malo razmisliti logicki i vratiti film unazad .Ali ljudi nece .Jebig ponos ne da .Nema problema onda se makni u stranu ,( postani nacinalna manjina ) zar ne vidis sta koci Bosnu na njenom napretku i njenom putu da nam bude barem malo bolje .Ako se neces pomaketi sam moze te neko pomakunti bas kao u tramvaju .Ti stojis na vratima a covjek mora izaci .Ili ili . I sofer i ostali putnici se te pomesti sa vrata jer tramvaj mora da ide , ljuima sue zuri .Medjutim ako na vratima traqmvaja ima vise ljudi koji su blokirali ulaz negio li oni koji hoce van taj tramavj ce stajati kao sto Bosna stoji danas .Srba i Hrvata , onih koji koce bosanski tramvaj je vise nego Bosanca .To je uzrok zasto bosanski tramavaj ne mrda .Bosanci u Bosni ne mogu napraviti Bosnu a Srbi i Hrvati ne mogu napraviti Srbiju iod Hrvtsku .Navlace konopac kao u jadranskim susretima .Bosanci jacaju a secesioniti slabe .Zato se Dodiku zuri . Srbi i Hrvati su zauzeli stav i poziciju kao da se nalaze u Hrvatskoj i u Srbiji .U tom svom nacinalnom sljepilu zaboravljaju da se zemlja , drzava zove Bosna i da se ona sam u nekom metafizckom smislu tome opire .Srbin je Srbin .Hrvat je Hrvat .A Bosanc je Bosanc .Srbin hoce da u Banja luci sve izgleda kao u Beogradu .Ekavica , udzbenici , nazivi ulica trgova skola , televizija .....on to hoce jer on je Srbin .Ne znam sta bi mu rekao ja ga razumijem tek sada .Hrvat u Capljini hoce da se osjeca kao u Varzdinu .U svakom pogledu .Pogledaj skolske udzbenike , jezik , nazive mostova ( most Franje Tudjmana ) ....Sta bi tek bilo da je mogao napraviti sve kako on hoce .U Bosnui su Hrvati i Srbi napravili paralelne drzave koje se zovu Srbija 2 i Hrvtska 2 .Svijet nije dao da bude 1/1 .jer svijet zna sta je drzava i ko je drzava .Badanterova komsija je znala sta radi .Njih ne mozes farbati pricama da je Bosna umjetna komunsticka izmisljotina i tvorevina kako su uoprno tvrdili arhtekti iz Zg i Bg .A Bosanc pak hoce da u Sarajevu izgleda kao i u Banja Luci .To sto su napravljeno u Bosni i sto Banja Luka danasd vise lici na Smederovo nego li na bosanski grad kakv je uvijek bila napravljeno je silom .
po tvojoj logici onda je i islam kukavičje jaje, podmetnuto od strane turaka, zbog lakšeg vladanja bosnom, da li je taj projekt po tebi uspio, šta misliš da su svi bosanci katolici ili pravoslavci da li bi država lakše funkcionirala, vjerojatno bi. ali stanje je takvo kakvo je a najmanje njegovom rješavanju doprinose oni koji bi mjenjali ili koji negiraju druge. možda treba pokušati mjenjati sebe, to je najteže ali pokušaj možda se isplati.
ljubav_aha

#199 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

feral.tribune : " Mijenjanje imena ( rs i heceg bosna ) pokazuje da ljudi koji se radjaju u Bosni stoljecima uopce ne priznaju njeno( bosansko ) postojanje ."

a tek nove generacije,sto je jos vise zabrinajvaju,jer ipak,grad cine ljudi
ljubav_aha

#200 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

osa wrote:
feral.tribune wrote:Da ne bilo zabune , srpstvo i htvatsvo je kukavicije jaje podmenuto od strane Bg i Zg bosanskim katolicima i bosanskim pravoslavicima u 19 stoljecu sa ciljem pripajanja Bosne Hrvatskoj odnosno Srbiji .Projekat nije uspio a bosanski katolici i pravoslavci su se sazivili ( u zadnjih 150 ili kolko vec nije bitno, godina ) sa tim imenom .Oni su odavno Srbi i Hrvati cak i " veci " od originala jer kopija je uvijek trudi i prsi i kofrci i lomi i upinje da sustigne svog idola i uzora .Zemlja bosanska , drzava bosanska , drzavljansvo bosanskohrecgovacko , bosanska zastava ( kakva god ) , bosanska himna ( kakva god pa makar i bez teksta ) bosanski novac ( kakav god , marka , dinar , kulin , ....) bosanske tablice , bosanska vojska , bosanska ambasada , bih ambsador .....bosanski lonac , bosanska rijeka , Grmec i Sator i Kozara su bosanske planine.... sve bosansko a neki ljudi Srbi i Hrvati pa jos konstitutivni pa jos auuothtoni , pa ovdje zive vjekovima ....pa otkud onda problemi ovoliki .Samo treba malo razmisliti logicki i vratiti film unazad .Ali ljudi nece .Jebig ponos ne da .Nema problema onda se makni u stranu ,( postani nacinalna manjina ) zar ne vidis sta koci Bosnu na njenom napretku i njenom putu da nam bude barem malo bolje .Ako se neces pomaketi sam moze te neko pomakunti bas kao u tramvaju .Ti stojis na vratima a covjek mora izaci .Ili ili . I sofer i ostali putnici se te pomesti sa vrata jer tramvaj mora da ide , ljuima sue zuri .Medjutim ako na vratima traqmvaja ima vise ljudi koji su blokirali ulaz negio li oni koji hoce van taj tramavj ce stajati kao sto Bosna stoji danas .Srba i Hrvata , onih koji koce bosanski tramvaj je vise nego Bosanca .To je uzrok zasto bosanski tramavaj ne mrda .Bosanci u Bosni ne mogu napraviti Bosnu a Srbi i Hrvati ne mogu napraviti Srbiju iod Hrvtsku .Navlace konopac kao u jadranskim susretima .Bosanci jacaju a secesioniti slabe .Zato se Dodiku zuri . Srbi i Hrvati su zauzeli stav i poziciju kao da se nalaze u Hrvatskoj i u Srbiji .U tom svom nacinalnom sljepilu zaboravljaju da se zemlja , drzava zove Bosna i da se ona sam u nekom metafizckom smislu tome opire .Srbin je Srbin .Hrvat je Hrvat .A Bosanc je Bosanc .Srbin hoce da u Banja luci sve izgleda kao u Beogradu .Ekavica , udzbenici , nazivi ulica trgova skola , televizija .....on to hoce jer on je Srbin .Ne znam sta bi mu rekao ja ga razumijem tek sada .Hrvat u Capljini hoce da se osjeca kao u Varzdinu .U svakom pogledu .Pogledaj skolske udzbenike , jezik , nazive mostova ( most Franje Tudjmana ) ....Sta bi tek bilo da je mogao napraviti sve kako on hoce .U Bosnui su Hrvati i Srbi napravili paralelne drzave koje se zovu Srbija 2 i Hrvtska 2 .Svijet nije dao da bude 1/1 .jer svijet zna sta je drzava i ko je drzava .Badanterova komsija je znala sta radi .Njih ne mozes farbati pricama da je Bosna umjetna komunsticka izmisljotina i tvorevina kako su uoprno tvrdili arhtekti iz Zg i Bg .A Bosanc pak hoce da u Sarajevu izgleda kao i u Banja Luci .To sto su napravljeno u Bosni i sto Banja Luka danasd vise lici na Smederovo nego li na bosanski grad kakv je uvijek bila napravljeno je silom .
po tvojoj logici onda je i islam kukavičje jaje, podmetnuto od strane turaka, zbog lakšeg vladanja bosnom, da li je taj projekt po tebi uspio, šta misliš da su svi bosanci katolici ili pravoslavci da li bi država lakše funkcionirala, vjerojatno bi. ali stanje je takvo kakvo je a najmanje njegovom rješavanju doprinose oni koji bi mjenjali ili koji negiraju druge. možda treba pokušati mjenjati sebe, to je najteže ali pokušaj možda se isplati.

osa nisi shvatio susitnu,dolazak turaka moras posmatrati sa durgacije aspetka,npr. imali smo austro -ugarsku,rimljane i sl.

dansnji rezlutat je upravo politika koja je uvijek tinjala nakon II sv. rata, zatim preriod od Titove smrti do pocetka rata,kompletna faza,podjeljenja u vise manjih faza, je uvijek bila nabijena nekim negativnim tenzijama ,koje su se mogle kontrolisati,sustina je ,sve se moze staviti pod kontrolu,ali u nasoj zemlji se sve suvise brzo desilo,narod,a narocito mentalitet nije bio zreo za pozitivne promjene,a nije ni danas
Post Reply