REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
U DEJTONU NIJE NASTALA NITI JE U DEJTONU MOGLA NESTATI
ZBOG ZAŠTITE INTERNACIONALNOG PRAVA REPUBLIKA BIH JE SAMO SUSPENDOVANA, A PRLJAV POSAO UKIDANJA JEDNE CLANICE UN PREBACEN JE U INSTITUCIJE DEJTONSKOG USTAVA.
DA BI PRLJAV POSAO BIO BEZ POSLJEDICA ZA INSTITUCIJE UN, REPUBLIKA JE IZVUCENA IZ PODRUCJA U KOJEM SE PRIMJENJUJE PRAVO NA PODRUCJE U KOJEM SE PRIMJENJUJE DOGOVOR ŽRTVE I KRIVCA.
DOGOVOR POZNAT KAO DEJTONSKI SPORAZUM JE PROCES U KOJEM REPUBLIKA TREBA DA NESTANE NA JEDINI MOGUCI LEGALAN NACIN – DA GRADJANI JEDNE CLANICE UN SAMI I DOBROVOLJNO IZMJENE USTAVNI SISTEM U KORIST NOVIH ENTITETA ODNOSNO REPUBLIKE SRPSKE.
DA BI TAJ PROCES USPIO, U BOSNI I HERCEGOVINI JE NA DJELU MEDIJSKI, USTAVNI, KULTURNI I EKONOMSKI PROJEKAT NAVIKAVANJA ŽRTVE DA PRIHVATI REZULTATE GENOCIDA, ŠTO JE I SAMO GENOCID ( Vizentalovo mišljenje o definiciji genocida).
NIJE TACNA “MISAO” DA “BOSNE NEMA, AKO JE SRBI I HRVATI NECE”. TACNO JE DA BOSNA MOŽE NESTATI SAMO AKO I KADA SE I BOŠNJACI SA TIME SLOŽE, KAO KONSTITUTIVNI NAROD U ZNACENJU PREMA ZADNJEM LEGALNOM USTAVU RBiH.
NEOVISNO O USPJEHU ILI NEUSPJEHU, SVI GRADJANI KOJI ŽELE OPSTANAK RBiH MORAJU RECI “NE” PROCESU KOJI OD NJIH ŽELI DOBITI PRISTANAK DA IM SE USTAVI PRAVE GENOCIDOM.
NIKO NEMA PRAVO, U IME GRADJANA RBiH, POSLJEDICE AGRESIJE I GENOCIDA PRIHVATITI KAO OSNOV USTAVNOG STANJA.
ZA BOŠNJAKE TO NIJE POLITICKO PITANJE, NEGO JE PITANJE OPSTANKA.
Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
ili, Talicni Tome, (jel' se ikad "ugasila"
) procitaj ovo :
-
Talicni Tom
TACNO !!!!! TAAAAAAAAAAAAAAACNO !!!! To govorim stalno .Bosanski muslimani su na rubu nestanka .Mi stojimo na ivici ponora kao na ziletu.seiko22 wrote:ili, Talicni Tome, (jel' se ikad "ugasila"![]()
) procitaj ovo :
REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
U DEJTONU NIJE NASTALA NITI JE U DEJTONU MOGLA NESTATI
ZBOG ZAŠTITE INTERNACIONALNOG PRAVA REPUBLIKA BIH JE SAMO SUSPENDOVANA, A PRLJAV POSAO UKIDANJA JEDNE CLANICE UN PREBACEN JE U INSTITUCIJE DEJTONSKOG USTAVA.
DA BI PRLJAV POSAO BIO BEZ POSLJEDICA ZA INSTITUCIJE UN, REPUBLIKA JE IZVUCENA IZ PODRUCJA U KOJEM SE PRIMJENJUJE PRAVO NA PODRUCJE U KOJEM SE PRIMJENJUJE DOGOVOR ŽRTVE I KRIVCA.
DOGOVOR POZNAT KAO DEJTONSKI SPORAZUM JE PROCES U KOJEM REPUBLIKA TREBA DA NESTANE NA JEDINI MOGUCI LEGALAN NACIN – DA GRADJANI JEDNE CLANICE UN SAMI I DOBROVOLJNO IZMJENE USTAVNI SISTEM U KORIST NOVIH ENTITETA ODNOSNO REPUBLIKE SRPSKE.
DA BI TAJ PROCES USPIO, U BOSNI I HERCEGOVINI JE NA DJELU MEDIJSKI, USTAVNI, KULTURNI I EKONOMSKI PROJEKAT NAVIKAVANJA ŽRTVE DA PRIHVATI REZULTATE GENOCIDA, ŠTO JE I SAMO GENOCID ( Vizentalovo mišljenje o definiciji genocida).
NIJE TACNA “MISAO” DA “BOSNE NEMA, AKO JE SRBI I HRVATI NECE”. TACNO JE DA BOSNA MOŽE NESTATI SAMO AKO I KADA SE I BOŠNJACI SA TIME SLOŽE, KAO KONSTITUTIVNI NAROD U ZNACENJU PREMA ZADNJEM LEGALNOM USTAVU RBiH.
NEOVISNO O USPJEHU ILI NEUSPJEHU, SVI GRADJANI KOJI ŽELE OPSTANAK RBiH MORAJU RECI “NE” PROCESU KOJI OD NJIH ŽELI DOBITI PRISTANAK DA IM SE USTAVI PRAVE GENOCIDOM.
NIKO NEMA PRAVO, U IME GRADJANA RBiH, POSLJEDICE AGRESIJE I GENOCIDA PRIHVATITI KAO OSNOV USTAVNOG STANJA.
ZA BOŠNJAKE TO NIJE POLITICKO PITANJE, NEGO JE PITANJE OPSTANKA.
Od totalnog nestnka i pada u ambis dijele nas sekunde.Laze Alija kada kaze da nema Bosne jer je nece Srbi i Hrvati .Boli me qurac , ima ko hoce ....Bosna moze opsati i zivjeti sa 100 ljudi na kraju krajeva .I Danska i Spanija opstoje i potoje mada nema Hrvata i Srba .Pobijeni , raseljeni i ono malo sto je ostalo u sendvicu izlozeno je konstantnom maltretiranju i izivljavanju kopiranih i ofarbanih Kardjica i Bobana i takodje sa nekavim mostovima preko Neuma , Plocama , granicama i sporazumima Bosna se dalje dovodi do ludila od kloniranih Tudjamna i Milosevica u obliku Sanadera i Kostunica.U tome i pomaze MZ .Ovo se vise ne moze gledati od jada i cemera .Radmanovic je udario veto na odluku Komsica i Silajdzica da Mladicu barem smanje penziju ako vec nece da ga uhvate .I na to je Dodikov cetnik koji glumi nekog gospodina spuco veto.Pa sta bi bilo das smo trazili nesto vise.Nemam vise rijeci .
-
BAHadzic
Stvar je jednostavna po meni svaki Bosnjak ima pravo na Bosanski Pasos. Nazalost istina je drugcija. da sam ja predsjednik ja bi uveo zakon da svako ko je rodjen u Bosni i Hercegovini ima pravo na BH Pasos, isto tako svaki Bosnjak gdje god bio na ovom svijetu, ili gdje go dse rodio. Vazno je da je mati ili Otac Bosnjak / Bosnjakinja
ista stvar kod hrvata , srba, svicaraca itd.
ista stvar kod hrvata , srba, svicaraca itd.
-
borisdj
Ne vidim u cemu je tolika frka.
Ako neko zivi van BIH dovoljno mu je da ima drzavljanstvo te drzave.
Sto se mene tice moze on i da ima oba drzavljanstva.
I ne kontam zasto bi neko htio nase drzavljanstvo.
U stvari moze obrisati dupe s nasim pasosom.
Ja mogu dobiti pasos Srbije al bih onda imao dva toalet papira.
E da mi je hrvatski pasos ovaj nas bi odmah spalio.
Jer tad ako bi mi ujutru doslo da odem 2,3 dana do Austrije recimo, navece sjednem na bus i gotovo.
Ovako moram mjesecima ganjati vizu, i na kraju mozda je ne dobijem.
A dok mi dobijemo bezvizni rezim ja cu dobiti sjede.
Jer tad ako bi mi ujutru doslo da odem 2,3 dana do Austrije recimo, navece sjednem na bus i gotovo.
-
Smartex
danas wrote:nemam pojma o cemu govoris?_BosanaC wrote:Na pameti mi je ta prica vec dugo... Medjutim, nije li cudno da se aktuelizirala bas sada kada su skoro pa isti ljudi na vlasti koji su bili i tada?danas wrote: ne kazem da jeste, ali to je sasvim nebitno ovdje. i ne bih sada da mahalam inside details, jer ne zelim da se ova tema pretvori u temu o zlatku. poenta je -- nije bio SDA/HDZ/SDS tada na vlasti. parlament je izgledao malo drugacije.![]()
meni je ova prica vise nego 'aktuelna', sve otkad se pitanje dvojnog drzavljansta pocelo potezati kao nesto problematicno. ljudi koji su u njemackoj ili slicnim drzavama koje brane dvojno drzavljanstvo su od pocetka znali 'na cemu su'. ja nisam. USA ne brani dvojno drzavljanstvo, i da sam znala da ce mi BH to jednog dana osporavti ja mozda ne bih uzela USA drzavljanstvo. ili bih dobro razmislila sta i kako. jer mogu ovdje cijeli zivot zivjeti i raditi sa zelenom kartom. ali ako dodjem u situaciju da moram da biram USA ili BH pasos -- jer mi BH to namece -- ja se (u ovoj situaciji u kojoj sam sad) moram odreci BH drzavljanstva. jer ne mogu 'sici' sa USA drzavljanstva nazad na zelenu kartu, te nastaviti zivjeti i raditi ovdje. mislim da je slicno i u kanadi.
i da dodam -- ne bih imala nista protiv da je zakon prinicipijelan. ako ne moze dvojno drzavljanstvo onda neka ne moze za sve. odreci cu se svoga BH pasosa rado onda kada ni mate ni mile ne mogu imati dvojno sa hrvatskom i srbijom. cak stavise, to je opcija koju donekle i preferiram.
Nije tacno, ti se mozes, odreci USA drzavljanstva, vratiti pasos i nastaviti da zivis i radis u USA legalno, ovo je 100% tacno ako ne vjerujes provjeti!
Ali je stvar u nama bosancima da ako dodjemo u tu situaciju sta mislis za koje ce se drzavljanstvo vecina odluciti?
Za sada bosnaci koji su u USA, Kanadi i Australiji nemaju sta da brinu, jer ove drzave dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo. Ali ja postavljam pitanje na koje mi niko ne odgovara a to je ZASTO bi drzava brinula za nekog bosanca recimi u Njemackoj ili Austriji koji po zakonu tih drzava ne moze imati dvojno drzavljanstvo i koji je se DOBROVOLJNO odrekao bosanskog i iz istoga ispisao, takvog niko nije natjerao da uzme tudje drzavljanstvo ni Aliji, ni cetnik niko nego je on to sam htjeo, pa kada je se sam dobrovoljno odrekao svog drzavljanstva meni je logicno da on vise i ne polaze prava koje ima jedan drzavljanin BiH.
- spreca
Jos malo pokopkaj blizu si istine zbog cega sa pasosom Bih i Srbije nemozes nikuda a sa Hrvatskim mozes , kopaj nisi daleko.borisdj wrote:Ne vidim u cemu je tolika frka.
- spreca
Smartex wrote:danas wrote:nemam pojma o cemu govoris?_BosanaC wrote: Na pameti mi je ta prica vec dugo... Medjutim, nije li cudno da se aktuelizirala bas sada kada su skoro pa isti ljudi na vlasti koji su bili i tada?![]()
meni je ova prica vise nego 'aktuelna', sve otkad se pitanje dvojnog drzavljansta pocelo potezati kao nesto problematicno. ljudi koji su u njemackoj ili slicnim drzavama koje brane dvojno drzavljanstvo su od pocetka znali 'na cemu su'. ja nisam. USA ne brani dvojno drzavljanstvo, i da sam znala da ce mi BH to jednog dana osporavti ja mozda ne bih uzela USA drzavljanstvo. ili bih dobro razmislila sta i kako. jer mogu ovdje cijeli zivot zivjeti i raditi sa zelenom kartom. ali ako dodjem u situaciju da moram da biram USA ili BH pasos -- jer mi BH to namece -- ja se (u ovoj situaciji u kojoj sam sad) moram odreci BH drzavljanstva. jer ne mogu 'sici' sa USA drzavljanstva nazad na zelenu kartu, te nastaviti zivjeti i raditi ovdje. mislim da je slicno i u kanadi.
i da dodam -- ne bih imala nista protiv da je zakon prinicipijelan. ako ne moze dvojno drzavljanstvo onda neka ne moze za sve. odreci cu se svoga BH pasosa rado onda kada ni mate ni mile ne mogu imati dvojno sa hrvatskom i srbijom. cak stavise, to je opcija koju donekle i preferiram.
Nije tacno, ti se mozes, odreci USA drzavljanstva, vratiti pasos i nastaviti da zivis i radis u USA legalno, ovo je 100% tacno ako ne vjerujes provjeti!
Ali je stvar u nama bosancima da ako dodjemo u tu situaciju sta mislis za koje ce se drzavljanstvo vecina odluciti?
Za sada bosnaci koji su u USA, Kanadi i Australiji nemaju sta da brinu, jer ove drzave dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo. Ali ja postavljam pitanje na koje mi niko ne odgovara a to je ZASTO bi drzava brinula za nekog bosanca recimi u Njemackoj ili Austriji koji po zakonu tih drzava ne moze imati dvojno drzavljanstvo i koji je se DOBROVOLJNO odrekao bosanskog i iz istoga ispisao, takvog niko nije natjerao da uzme tudje drzavljanstvo ni Aliji, ni cetnik niko nego je on to sam htjeo, pa kada je se sam dobrovoljno odrekao svog drzavljanstva meni je logicno da on vise i ne polaze prava koje ima jedan drzavljanin BiH.
Tvoja logika je tvoja logika.
Stanje u zemlji je natjeralo gradane iste da su morali da urade to sto su uradili a zna se zbog cega tj.boravak ,posao lakse kretane i masa drugih problema ljudi izvan zemlje .Nisam uzeo nikakvo drugo drzavljanstvo i ako sam mogao imao sam veliki izbor ali ida jesam niko nema pravo da mi osporava ono sto je licno moje.To je isto kao da imas jednu VS Spremu pa ti zabrane jos jednu ilidvije.
Lahko je tudim kur*om po koprivi mlatiti.
-
Vozdra_123
ljudi ba smirite svoje zivce..
dokle god budu vladali oni koji sada vladaju
mozemo se mi ovdje na forumu klati necemo nista promjeniti...
nego ako vam se sta mjenja motike u ruke i juris...
dokle god budu vladali oni koji sada vladaju
mozemo se mi ovdje na forumu klati necemo nista promjeniti...
nego ako vam se sta mjenja motike u ruke i juris...
-
M.D.
Cuj ne zna u cemu je frka? Pa gubitkom bosanskog drzavljanstva automatski gubis pravo glasa na izborima, pravo na boravak, legalan posao, zdravstveno osiguranje i skolovanje u Bosni. Kad to toliko nije vazno, zasto tvoji cetnici blokiraju da se clan 17 ponisti?borisdj wrote:Ne vidim u cemu je tolika frka.
-
Pearl
nasi politicari su dopustili da vise od trecine gradjana ima HR pasos - glasaju u dvije drzave i sto je jos gore, kao "vlasnici" hr pasosa su strani drzavljani koji IMAJU nekretnine i sva prava kao i "vlasnici" BH pasosa...
pa kad tu nisu reagovali, kad misliite da ce?
u stvari, kad dobro promislim, mislim da sam citala da veliki dio BH politicara nekatolicke nacionalnosti takodjer ima HR pasos, da im je "lakse putovati po svijetu"..sve je to bagra..
ako ovaj zakon prodje, tome nisu krivi politicati iz RS, nego oni iz federacije.. ukoliko dopuste... na tudja smo navikli , ali nikako da se naviknemo da i nasa govna mogu da smrde...
slatka je para... a jos kad se naviknes, nigdje kraja...cak ces i onome koga prezires lizati dupe...
u stvari, kad dobro promislim, mislim da sam citala da veliki dio BH politicara nekatolicke nacionalnosti takodjer ima HR pasos, da im je "lakse putovati po svijetu"..sve je to bagra..
ako ovaj zakon prodje, tome nisu krivi politicati iz RS, nego oni iz federacije.. ukoliko dopuste... na tudja smo navikli , ali nikako da se naviknemo da i nasa govna mogu da smrde...
slatka je para... a jos kad se naviknes, nigdje kraja...cak ces i onome koga prezires lizati dupe...
-
liberal
100% si u pravu....za hrvate niko nista nepricaPearl wrote:nasi politicari su dopustili da vise od trecine gradjana ima HR pasos - glasaju u dvije drzave i sto je jos gore, kao "vlasnici" hr pasosa su strani drzavljani koji IMAJU nekretnine i sva prava kao i "vlasnici" BH pasosa...
mogao bi se kladit da i lepi hare ima hrvatsku putovnicu ili neku istocnjacku negdje u ladici ...kad nema diplomatski da ima sa cime putovat.
to se zove licemjerstvo a sto Talicni pomenu nesto za izbore i pravo glasa...znas sta ja sam vani i da se ja pitam svi oni koji su van drzave nebi imali pravo glasa. ako hoces da glasas vrati se i zivi dole. lako je sjedit u toplome , punog stomaka pa laprdat ko je bolji politicar. pustimo ljude sto su dole da odlucuju....
- danas
molim te mi reci gdje si to vidio -- koliko ja znam, mozes ostati u USA ali samo na nekoj vizi, a ne na zelenoj karti. osoba koja se odrekla USA drzavljanstva nema pravo vise stanovati u USA (osim ako ne dobije neku dodatnu vizu, ali kako...)Smartex wrote:danas wrote:nemam pojma o cemu govoris?_BosanaC wrote: Na pameti mi je ta prica vec dugo... Medjutim, nije li cudno da se aktuelizirala bas sada kada su skoro pa isti ljudi na vlasti koji su bili i tada?![]()
C. REQUIREMENT - RENOUNCE ALL RIGHTS AND PRIVILEGES
In the recent case of Colon v. U.S. Department of State , 2 F.Supp.2d 43 (1998), plaintiff was a United States citizen and resident of Puerto Rico, who executed an oath of renunciation before a consular officer at the U.S. Embassy in Santo Domingo. The U.S. District Court for the District of Columbia rejected Colon’s petition for a writ of mandamus directing the Secretary of State to approve a Certificate of Loss of Nationality in the case because the plaintiff wanted to retain one of the primary benefits of U.S. citizenship while claiming he was not a U.S. citizen. The Court described the plaintiff as a person, "claiming to renounce all rights and privileges of United States citizenship, [while] Plaintiff wants to continue to exercise one of the fundamental rights of citizenship, namely to travel freely throughout the world and when he wants to, return and reside in the United States." See also Jose Fufi Santori v. United States of America , 1994 U.S. App. LEXIS 16299 (1994) for a similar case.
A person who wants to renounce U.S. citizenship cannot decide to retain some of the privileges of citizenship, as this would be logically inconsistent with the concept of citizenship. Thus, such a person can be said to lack a full understanding of renouncing citizenship and/or lack the necessary intent to renounce citizenship, and the Department of State will not approve a loss of citizenship in such instances.
D. DUAL NATIONALITY / STATELESSNESS
Persons intending to renounce U.S. citizenship should be aware that, unless they already possess a foreign nationality, they may be rendered stateless and, thus, lack the protection of any government. They may also have difficulty traveling as they may not be entitled to a passport from any country. Even if they were not stateless, they would still be required to obtain a visa to travel to the United States, or show that they are eligible for admission pursuant to the terms of the Visa Waiver Pilot Program (VWPP). If found ineligible for a visa or the VWPP to come to the U.S., a renunciant, under certain circumstances, could be permanently barred from entering the United States. Nonetheless, renunciation of U.S. citizenship may not prevent a foreign country from deporting that individual back to the United States in some non-citizen status.
http://travel.state.gov/law/citizenship ... p_776.html
- danas
za hrvate niko nista ne prica, jer oni su dobili 'svoje' dvojno drzavljanstvo koje su htjeli ali makar ne blokiraju drugima to pravo. dok RS ponavlja svoju politiku etnickog ciscenja pokusavajuci ovim zakonom da de fakto oduzme drzavljanstvo bosancima u trecim zemljama. naravno, prije toga su uz pomoc balija osigurali sebi dvojno sa srbijom i crnom gorom.liberal wrote: 100% si u pravu....za hrvate niko nista neprica
mogao bi se kladit da i lepi hare ima hrvatsku putovnicu ili neku istocnjacku negdje u ladici ...kad nema diplomatski da ima sa cime putovat.
to se zove licemjerstvo a sto Talicni pomenu nesto za izbore i pravo glasa...znas sta ja sam vani i da se ja pitam svi oni koji su van drzave nebi imali pravo glasa. ako hoces da glasas vrati se i zivi dole. lako je sjedit u toplome , punog stomaka pa laprdat ko je bolji politicar. pustimo ljude sto su dole da odlucuju....
a 'nasi' tokmaci se nisu bunili glede sporazuma o dvojnom drzavljanstvu ni sa susjedima ni sa komsijama, ostavivsi nas tako da budemo taoci ustasko-cetnicke-balinske politike po ko zna koji put. jedini koji nece imati pravo na dvojno drzavljanstvo (i kome ce BH drzavljanstvo na kraju biti oduzeto) je gloopi bosanac.
-
basta sljezove boje
#90 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.Talicni Tom wrote:mehanizam etničkog čišćenja
Na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici iz RS-a blokirali su entitetskim glasanjem ukidanje člana 17. Zakona o državljanstvu BiH po hitnom postupku, nagovijestivši svoju namjeru da ovu inicijativu blokiraju na isti način i u redovnoj proceduri.
//////////////
Ovo je onaj clan koji je odgodio Pedy E.do 2010.Naime da bi Bosanci i Hercegovci imali dva pasosa BiH mora imati bilateralni sporazum .Amerika Canada i Australija ne prave ni sa kim bilaterlane sporazume jer oni daju svoja drzavljanstva a da ih se ne tice ako ti eventulano imas nego drugo cak i trece.Po ovome Srbin iz Knina koji zivi u Banja Luci ce imati Hrvatsko , Bosansko i drzavljanstvo Srbije.A logoras iz Manjace koji je protjrean u Ameriku bi izgubio bosansko drzavljanstvo.Naime isti oni cetnici koji su klali i tjerali sada tzv entitiskim glasanjem u parlamentu hoce da oduzmu pasose za nekoliko stotina hiljada ljudi koji zive u izgnanstvu.Zna se naravno da su opet zrtve ovog konacnog pecata na genocid bosanski muslimani.Ne vjerujem da ce ovo proci ali ....................
Na Balkanu je to nesto drugacije. Hrvatska primjenjuje pravo krvi, ali Srbija ne. Posljedice toga su da se Hrvati iseljavaju u Hrvatsku cije drzavljanstvo vec imaju, a da Srbi ne mogu postati punopravni drzavljani Srbije ziveci u RS-u. Time Srbija ima garanciju da ce Srbi ostati u RS-u sto je u njenom interesu.
Sto se tice Bosnjaka, svi koji mogu dokazati da su im se muski preci izjasnjavali kao Hrvati dobivaju hrvatsko drzavljanstvo. Hrvatska je u zadnje vrijeme nesto poostrila proceduru dobivanja, pa se desava da u jednoj obitelji Hrvata koji zive u BiH jedan clan ima a drugi nema hrvatsko drzavljanstvo. Poznato je da ga Zeljko Komsic nema, a njegova supruga Sabina ima
posebna stvar su formalnosti koje su potrebne da bi se dobilo neko drzavljanstvo. Neke zemlje dozvoljavaju visestruka drzavljanstva a neke ne. To nema veze sa pravom krvi ili teritorija. Njemacka i Austrija ne dozvoljavaju, Spanija i USA dozvoljavaju. Da bi se dobilo njemacko drzavljanstvo potreban je dokaz o ispisu iz svih dotadasnjih drzavljanstava. Nijemci se ovog vrlo strogo drze. Ukoliko se dokaze da je neko ko je uzeo njemacko drzavljanstvo ponovo nakon njemackog uzeo prethodno ili neko drugo automatski gubi pravo na njemacko drzavljanstvo.
-
basta sljezove boje
ima jedan jugoslavenski specifikum po kojem su djeca upisivana u knjigu drzavljana u republici iz koje im je otac. Djevojka iz Zenice koja nikad nije bila u Crnoj Gori mi je pokazala kako ima crnogorsko drzavljanstvo jer joj je otac tamo rodjen. Ako je Miletu otac iz Surdulice onda vjerojatno i ima srbijansko drzavljanstvo. Srbijansko drzavljanstvo i nije bas tako trazeno, treba im viza za sve drzave susjede osim one koje su bile u sastavu Jugoslavije. Ukoliko Hrvatska udje u EU imat ce vize i za HrvatskuTalicni Tom wrote:Jos sam jednom procitao ovaj markirani dio od forumasice @danas.
Znaci ja trebam da se odreknem bosanskog drzavljnstva ako ce se Mile is Laktasa odreci Srbijanskog .Nidje veze .Ja sam se rodio u Bosni i tako stekao bosansko drzavljanstvo.I tu se ne smije nista mijenjati .Nema Boga da uopce o tome raspravlja .A Mile treba da izgubi drzavljanstvo Srbije jer ga nije mogao dobiti ako mu Mujo nije dao zeleno svijetlo za to .Bez Muje iz bosanske stranke Mile ne bi dobio pasos Republike Srbije .A Mujo je dobio bosansko drzavljanstvo bez pomoci Mile , po automatizmu.Mile bi trebao da bude zahvalan Muji .Ali ne .............
Moj pasos je LEGALAN a Milin je ILEGALAN. Legalno i ilegalno je potpuno razlicito.Nebo i zemlja , i zato ne moze doci u istu ravan .Zato je Haris poslao Sven Alkalaja da taj sporazum pokusa srusiti , jer je neprirodan i stetan po BiH .
-
Talicni Tom
#92 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
.......ti bi trebao da jos jednom procitas uvodni i sve ostale postove i da vidis da ovo sto si napisao ima vise veze sa zirafinim jajima nego sa temom .basta sljezove boje wrote:da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.Talicni Tom wrote:mehanizam etničkog čišćenja
Na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici iz RS-a blokirali su entitetskim glasanjem ukidanje člana 17. Zakona o državljanstvu BiH po hitnom postupku, nagovijestivši svoju namjeru da ovu inicijativu blokiraju na isti način i u redovnoj proceduri.
//////////////
Ovo je onaj clan koji je odgodio Pedy E.do 2010.Naime da bi Bosanci i Hercegovci imali dva pasosa BiH mora imati bilateralni sporazum .Amerika Canada i Australija ne prave ni sa kim bilaterlane sporazume jer oni daju svoja drzavljanstva a da ih se ne tice ako ti eventulano imas nego drugo cak i trece.Po ovome Srbin iz Knina koji zivi u Banja Luci ce imati Hrvatsko , Bosansko i drzavljanstvo Srbije.A logoras iz Manjace koji je protjrean u Ameriku bi izgubio bosansko drzavljanstvo.Naime isti oni cetnici koji su klali i tjerali sada tzv entitiskim glasanjem u parlamentu hoce da oduzmu pasose za nekoliko stotina hiljada ljudi koji zive u izgnanstvu.Zna se naravno da su opet zrtve ovog konacnog pecata na genocid bosanski muslimani.Ne vjerujem da ce ovo proci ali ....................
Na Balkanu je to nesto drugacije. Hrvatska primjenjuje pravo krvi, ali Srbija ne. Posljedice toga su da se Hrvati iseljavaju u Hrvatsku cije drzavljanstvo vec imaju, a da Srbi ne mogu postati punopravni drzavljani Srbije ziveci u RS-u. Time Srbija ima garanciju da ce Srbi ostati u RS-u sto je u njenom interesu.
Sto se tice Bosnjaka, svi koji mogu dokazati da su im se muski preci izjasnjavali kao Hrvati dobivaju hrvatsko drzavljanstvo. Hrvatska je u zadnje vrijeme nesto poostrila proceduru dobivanja, pa se desava da u jednoj obitelji Hrvata koji zive u BiH jedan clan ima a drugi nema hrvatsko drzavljanstvo. Poznato je da ga Zeljko Komsic nema, a njegova supruga Sabina ima![]()
posebna stvar su formalnosti koje su potrebne da bi se dobilo neko drzavljanstvo. Neke zemlje dozvoljavaju visestruka drzavljanstva a neke ne. To nema veze sa pravom krvi ili teritorija. Njemacka i Austrija ne dozvoljavaju, Spanija i USA dozvoljavaju. Da bi se dobilo njemacko drzavljanstvo potreban je dokaz o ispisu iz svih dotadasnjih drzavljanstava. Nijemci se ovog vrlo strogo drze. Ukoliko se dokaze da je neko ko je uzeo njemacko drzavljanstvo ponovo nakon njemackog uzeo prethodno ili neko drugo automatski gubi pravo na njemacko drzavljanstvo.
" Teorija krvi i tla "
Last edited by Talicni Tom on 15/04/2007 02:10, edited 1 time in total.
-
Talicni Tom
Ovo takodje .Kakve veze ima cura iz Zenice kojoj je otac Crnogorac s tim sto mene cetnici hoce da izbace iz bosanskog drzavljanstva.Kakve veze ima to sto Srbima i Srbijancima treba viza s tim sto mene kao Bosanca hoce cetnici izbaciti iz BiH drzavljanstva .Kakve veze sa temom ima cinjenica sto srbijansko drzavljanstvo nije trazeno i popularno.Kakve veze to ima ??????basta sljezove boje wrote:ima jedan jugoslavenski specifikum po kojem su djeca upisivana u knjigu drzavljana u republici iz koje im je otac. Djevojka iz Zenice koja nikad nije bila u Crnoj Gori mi je pokazala kako ima crnogorsko drzavljanstvo jer joj je otac tamo rodjen. Ako je Miletu otac iz Surdulice onda vjerojatno i ima srbijansko drzavljanstvo. Srbijansko drzavljanstvo i nije bas tako trazeno, treba im viza za sve drzave susjede osim one koje su bile u sastavu Jugoslavije. Ukoliko Hrvatska udje u EU imat ce vize i za HrvatskuTalicni Tom wrote:Jos sam jednom procitao ovaj markirani dio od forumasice @danas.
Znaci ja trebam da se odreknem bosanskog drzavljnstva ako ce se Mile is Laktasa odreci Srbijanskog .Nidje veze .Ja sam se rodio u Bosni i tako stekao bosansko drzavljanstvo.I tu se ne smije nista mijenjati .Nema Boga da uopce o tome raspravlja .A Mile treba da izgubi drzavljanstvo Srbije jer ga nije mogao dobiti ako mu Mujo nije dao zeleno svijetlo za to .Bez Muje iz bosanske stranke Mile ne bi dobio pasos Republike Srbije .A Mujo je dobio bosansko drzavljanstvo bez pomoci Mile , po automatizmu.Mile bi trebao da bude zahvalan Muji .Ali ne .............
Moj pasos je LEGALAN a Milin je ILEGALAN. Legalno i ilegalno je potpuno razlicito.Nebo i zemlja , i zato ne moze doci u istu ravan .Zato je Haris poslao Sven Alkalaja da taj sporazum pokusa srusiti , jer je neprirodan i stetan po BiH .
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
#94 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
Talicni, "dimi li se jos??"Talicni Tom wrote:.......ti bi trebao da jos jednom procitas uvodni i sve ostale postove i da vidis da ovo sto si napisao ima vise veze sa zirafinim jajima nego sa temom ." Teorija krvi i tla "basta sljezove boje wrote:da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.Talicni Tom wrote:mehanizam etničkog čišćenja
//////////////
Sto se tice Bosnjaka, svi koji mogu dokazati da su im se muski preci izjasnjavali kao Hrvati dobivaju hrvatsko drzavljanstvo. Hrvatska je u zadnje vrijeme nesto poostrila proceduru dobivanja, pa se desava da u jednoj obitelji Hrvata koji zive u BiH jedan clan ima a drugi nema hrvatsko drzavljanstvo. Poznato je da ga Zeljko Komsic nema, a njegova supruga Sabina ima![]()
posebna stvar su formalnosti koje su potrebne da bi se dobilo neko drzavljanstvo. Neke zemlje dozvoljavaju visestruka drzavljanstva a neke ne. To nema veze sa pravom krvi ili teritorija. Njemacka i Austrija ne dozvoljavaju, Spanija i USA dozvoljavaju. Da bi se dobilo njemacko drzavljanstvo potreban je dokaz o ispisu iz svih dotadasnjih drzavljanstava. Nijemci se ovog vrlo strogo drze. Ukoliko se dokaze da je neko ko je uzeo njemacko drzavljanstvo ponovo nakon njemackog uzeo prethodno ili neko drugo automatski gubi pravo na njemacko drzavljanstvo.![]()
![]()
iz kojeg si ti pavelicevog ili hitlerovog sokaka banuo u moju temu
![]()
![]()
.
- spreca
#95 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
Ej jej nemoj bolan travu probaj jednu jedinu Drinu manje je stetnabasta sljezove boje wrote:da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.Talicni Tom wrote:mehanizam etničkog čišćenja
//////////////
-
brdo
svima je jasno da su nasi sugradjani poslije rata dobrovoljno odlazili u Ameriku ,Kanadu i druge zemlje da bih se oslobodili uzasa koje su prezivili,medjutim kako odu sa nicega i pocnu malo bolje da zive niko ili bar polovina nemisli se vracati na staro i poruseno naselje tim vise sto su ga vec zauzeli cetnici a istjerati i niko ne moze i nece .Jedini nacin je da se sto promijeni ponovo rat ili ukidanje rs .Dok postoi rs niti ce biti mira niti napretka BIH .Sve one koi danas zive u tudjim kucama i kradu u vecini BOSNJACKU zemlju treba vratiti ns svoja mjesta gdje su zivili do rata.
:?i jos da dobavim nabijem i tu evropu kad gleda kroz prste na sve zlocine srba i jos im sigurno daje savjete i pomoc kako do kraja ocistiti rs od muslimana 
-
Talicni Tom
#97 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
Jasta , ma moras pucati sa cetri pistolja vidis kakvi se tipovi motaju okolo , ja ne spavam danima jer isti oni satrapi koji su rusili Bosnu i otvarali konc logore hoce sada da me izbace iz drzavljnstva a ovaj bastovan dodje i prica mi kako Mexikanka koja rodi dijete u Texasu i etnicki Njemc iz Kazhastanaseiko22 wrote:Talicni, "dimi li se jos??"Talicni Tom wrote:.......ti bi trebao da jos jednom procitas uvodni i sve ostale postove i da vidis da ovo sto si napisao ima vise veze sa zirafinim jajima nego sa temom ." Teorija krvi i tla "basta sljezove boje wrote: da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.
posebna stvar su formalnosti koje su potrebne da bi se dobilo neko drzavljanstvo. Neke zemlje dozvoljavaju visestruka drzavljanstva a neke ne. To nema veze sa pravom krvi ili teritorija. Njemacka i Austrija ne dozvoljavaju, Spanija i USA dozvoljavaju. Da bi se dobilo njemacko drzavljanstvo potreban je dokaz o ispisu iz svih dotadasnjih drzavljanstava. Nijemci se ovog vrlo strogo drze. Ukoliko se dokaze da je neko ko je uzeo njemacko drzavljanstvo ponovo nakon njemackog uzeo prethodno ili neko drugo automatski gubi pravo na njemacko drzavljanstvo.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.
dobijaju ddrzavljanstvo.Ja izgleda ne mogu da dokazem Dodikovim dobermanima u BiH parlamentu da sam rodjeni Bosanac stoljecima , a bastvoavn mi sugerira kako da Sanaderu dokazem da sam Hrvat ....
I kako covik ne bi popizdia , Kako ?
-
basta sljezove boje
#98 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
Boze, s kim ja diskutiram, ti nemas vise od osnovne skoleTalicni Tom wrote:.......ti bi trebao da jos jednom procitas uvodni i sve ostale postove i da vidis da ovo sto si napisao ima vise veze sa zirafinim jajima nego sa temom .basta sljezove boje wrote:da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.Talicni Tom wrote:mehanizam etničkog čišćenja
//////////////
" Teorija krvi i tla "![]()
![]()
![]()
![]()
"Na teritoriji države, pored njenih državljana, obično se nalaze i strani državljani, ali i lica bez državljanstva (apatridi) ili sa više državljanstava (bipatridi). Državljanstvo predstavlja trajnu vezu jednog lica s određenim državnim i pravnim poretkom. To lice uživa najšira prava ali i obaveze u državi čiji je državljanin. Postoje dva osnovna sistema sticanja državljanstva rođenjem: ius sanguinis (pravo krvi) i ius soli (pravo tla). Prema prvom sistemu, dete stiče državljanstvo svojih roditelja, a prema drugom dobija državljanstvo zemlje u kojoj je rođeno nezavisno od državljanstva roditelja (većina država u Južnoj Americi, kao imigracione zemlje, prihvatile su ovaj sistem ius soli). Državljanstvo se može steći, pod određenim uslovima, i naturalizacijom. Naravno, u državama se vode knjige državljana, na temelju kojih se izdaju uverenja o državljanstvu, koja su pretpostavka za sticanje ličnih karti, pasoša ali i uslov za obavljanje određenih, za život građana, važnih poslova ( rad na određenim poslovima u državnom aparatu ili ustanovama javnog karaktera, aktivno i pasivno biračko pravo i drugi poslovi)."
-
basta sljezove boje
#99 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
o drzavljanstvu se uci na 5 semestru prava na predmetu Medjunarodno javno pravo. Zaista sam sokirana komentarima na ovom forumu. Zali Boze vremenaspreca wrote:Ej jej nemoj bolan travu probaj jednu jedinu Drinu manje je stetnabasta sljezove boje wrote:da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.Talicni Tom wrote:mehanizam etničkog čišćenja
//////////////
-
_BosanaC
#100 Re: Bosanci bez bosanskog pasosa ! ????
Neces vjerovati - ali mnogi ovdje ne da ne studiraju pravo, nego nemaju s pravom ama bas nikakve veze, te iznose samo svoja licna misljenja, te zaista ne znam zasto im to zamjerasbasta sljezove boje wrote:o drzavljanstvu se uci na 5 semestru prava na predmetu Medjunarodno javno pravo. Zaista sam sokirana komentarima na ovom forumu. Zali Boze vremenaspreca wrote:Ej jej nemoj bolan travu probaj jednu jedinu Drinu manje je stetnabasta sljezove boje wrote: da bi diskutirao o ovoj temi trebao bi poznavati minimum materije. Postoje dva principa po kojima se odredjuje drzavljanstvo - ius sanguinis i ius soli ili pravo krvi i pravo teritorija. Idealni oblici se globalizacijom sve vise postiskuju, ali su u osnovi ovakvi: 1. Pravo krvi znaci da svi pripadnici jednog naroda imaju pravo na drzavljanstvo matice zemlje. Takav je bio prije izvjesnih modifikacija njemacki zakon po kojem su svi Nijemci na svijetu nakon dokaza da su Nijemci porijeklom dobivali njemacko drzavljanstvo. Po tom zakonu su se Nijemci iz Banata, Transilvanije, Kazahstana, Kirgizije i ostalog nakon pada zeljezne zavjese doselili u Njemacku 2. Pravo teritorija znaci da svako dijete rodjeno na teritoriji odredjene zemlje ima pravo na njeno drzavljanstvo. Takvo pravilo se primjenjuje u USA, pa djeca privrednih predstavnika koja se "slucajno" rode u Americi automatski postaju - Amerikanci.