Bosanac=Bosnjak

Post Reply
Hafis

#651 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hafis »

Hamolj wrote:
Hafis wrote:
Hamolj wrote: Imaš prezimena poput (H)Alilovic, Musta(f)pić, (H)Asanović, Begić, Begović itd koja vuku porijeklo od Bošnjaka.
Ova prezimena doduše ''mirišu'' na nešto muslimansko, ali ne mora baš biti da su ''od Bošnjaka''. Nisu svi muslimani isključivo Bošnjaci. Ima ih raznoraznih.
Pa ako se Arap preziva Hasanović onda nisu. :)

Znaš i sam da u Lici nad Bošnjacima muslimanima provela "inkvizicija" i da mnogi veliki 'rvati vode porijeklo od ljudi nad kojima je inkvizicija počinjena.
Pa ima Arapa koji se zovu Hasan, Halil, Mustafa. . Dodavanjem (ov)ić dobiješ Hasanić, Hasanović, Halilović, Mustafić. Pa to je i rađeno u BiH u vrijeme AU i Kraljevine Jugoslavije, tzv. ''slovenizacija'' islamskih prezimena.
Znači, ova prezimena mogu biti i arapska. Ta bilo je u Dalmaciji arapskih robova u doba Venecije.
Čiča - mića, odoh u grad :run:
Hamolj

#652 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

Connaisseur Karlin wrote:
Hamolj wrote:
Connaisseur Karlin wrote: super,prema tavkoj logici,nema ni srba ni hrvata a ni bosnjaka :D
Hrvatina je započela priču o porijeklu naroda, ako već spominje Bošnjake nek onda spomene i Hrvate. Ja kažem da uopće nije bitno ko je kojeg porijekla nego ono kako se trenutno osjeća. Nema nas čistokrvnih, svi smo mješavina više naroda tako da je uopćeno glupo diskutovati o tome jesi li nekad bio Nijemac, Albanac, Mađar, Čeh ili šta ti već znam ko.
tako je,a mnogi se osjecaju da se ne mogu identificirati sa danasnjim etnickim grupama iz niza razloga,ali popis stanovsitva je prisiljaao osobe da se etnicki izjasne :D
Pa svakome njegovo pravo. :)
Hamolj

#653 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

Hafis wrote: Pa ima Arapa koji se zovu Hasan, Halil, Mustafa. . Dodavanjem (ov)ić dobiješ Hasanić, Hasanović, Halilović, Mustafić. Pa to je i rađeno u BiH u vrijeme AU i Kraljevine Jugoslavije, tzv. ''slovenizacija'' islamskih prezimena.
Znači, ova prezimena mogu biti i arapska. Ta bilo je u Dalmaciji arapskih robova u doba Venecije.
Čiča - mića, odoh u grad :run:
Ne postoji smajli koji bi mogao opisati tvoje zdravstveno stanje, a gledam da štedim riječi jer ih nisi vrijedan.
Connaisseur Karlin

#654 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Connaisseur Karlin »

Hamolj wrote:
tako je,a mnogi se osjecaju da se ne mogu identificirati sa danasnjim etnickim grupama iz niza razloga,ali popis stanovsitva je prisiljaao osobe da se etnicki izjasne :D
prema tvom misljenju,popis je imao pravo da dolsovno prisiljava osobe da se etnicki izjasnajvaju :shock: :D
Hamolj

#655 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

Hamolj wrote:
prema tvom misljenju,popis je imao pravo da dolsovno prisiljava osobe da se etnicki izjasnajvaju :shock: :D
Gdje sam to rekao ? Imala si rubriku ne izjašnjavam se, ne znam šta još hoćeš.
Connaisseur Karlin

#656 Re: Bosanac=Bosnjak

Hamolj wrote:
a primarni cilj popisa je bio da se provjeri dominancija etnickih grupa,a ne standarad zivota i pisemnost svih gradjana iz BiH :D
Hamolj

#657 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

Hamolj wrote:
a primarni cilj popisa je bio da se provjeri dominancija etnickih grupa,a ne standarad zivota i pisemnost svih gradjana iz BiH :D
Ne znam je li svrha tvog pisanja kao Hafisova, ali valjda bi trebala znati da je bio rat i da je jedan od ciljeva popisa bio i taj da se dobije etnička struktura stanovništva kako bi se znalo kako su rat i stradanja uticala na nju.
Connaisseur Karlin

#658 Re: Bosanac=Bosnjak

Hamolj wrote:
Hamolj wrote: Gdje sam to rekao ? Imala si rubriku ne izjašnjavam se, ne znam šta još hoćeš.
Ne znam je li svrha tvog pisanja kao Hafisova, ali valjda bi trebala znati da je bio rat i da je jedan od ciljeva popisa bio i taj da se dobije etnička struktura stanovništva kako bi se znalo kako su rat i stradanja uticala na nju.
pa zar je ovo privi popis nakon rata :D :lol:
listopad

#659 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by listopad »

Hamolj wrote:Šta sam slagao ? Pogledaj vladu RH kao najbanalniji i najednostavniji primjer:
Ivo Stier- Austrijanac
Tomo Medved- Ukrajinac ili Rusin
Gari Capelli- Italijan
Nina Koržinek- Čehinja ili Slovakinja

Imaš prezimena poput (H)Alilovic, Musta(f)pić, (H)Asanović, Begić, Begović itd koja vuku porijeklo od Bošnjaka.

Pogledaj hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i prezimena poput:
- Vida- vjerovatno češko
- Jedvaj- slovensko
- Posavec- slovensko ili češko
- Bockaj- šiptarsko
- Bartolec- češko
- Schildenfeld- austrijsko

Da ne dužim, ali nema Hrvata, ima neka mješavina germanskih i slavenskih naroda.
Nisi nista slagao. Jednostavno si samo isfrustriran i nemas pojma o cemu prisas. Naravno da u Hrvatskoj ima ljudi njemackog ili austrijskog porijekla. Ima ih i u BiH, iako znatno manje. No ti ljudi sa njemackim/austrijskim prezimenima su se izmijesali sa lokalnim stanovnistvom, tako da prezime ostaje samo uspomena na jednog od predaka. Isto tako ima i Hrvata talijanskog porijekla. Zar je to cudno? U Rijeci i Istri danas dan zivi talijanska manjina. Kada smo kod prezimena kao Korzinek, Posavec, Medved ili Bartolec, mozemo slobodno zakljuciti da se radi o prezimenima iz kajkavskog govornog podrucja. Takva ces prezimena inace naci u Zagrebu, Varazdinu, Krapini itd.

Jedvaj ne moze biti slovensko prezime. Posto alaudiras na nogometasa Tina Jedvaja, trebao mi mozda znati da je njegov otac Zdenko Jedvaj zapravo iz Mostara. Onda prezime Bockaj, koje ne moze nikako biti albansko nego madjarsko. U 16. stoljecu je zivio István Bocskay, poznati madjarski knez.

Ne zelim se vise s tobom smarati pa cu ti reci samo jos jednu stvar: nije "Hrvatina" nista pocinjao o Bosnjacima nego sam specificno govorio o Sandzaklijama koji povijesno nemaju veze sa Bosnom i Bosnjacima kao ni Goranci ili Torbesi.
dustaban

#660 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by dustaban »

Srbin=Srbijanac
Amer=Amerikanac
Bosnjak=Bosanac
Medo=Medvjed
...
A posto u BiH jos dodatno vrijede i ove relacije:
katolik=Hrvat
pravoslavac=Srbin
musliman=Musliman=Bosnjak
slijedi:
Bosanac=Bosnjak=musliman !

Tako je pa ga jebi. Ona sitna odstupanja od ove jednadzbe su prakticki zanemariva.
Nema vise one ni-ni-ni--i-i-i Bosne.
A dabogda da ima ikakve.

Lakunoc.
Hamolj

#661 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

listopad wrote:
Hamolj wrote:Šta sam slagao ? Pogledaj vladu RH kao najbanalniji i najednostavniji primjer:
Ivo Stier- Austrijanac
Tomo Medved- Ukrajinac ili Rusin
Gari Capelli- Italijan
Nina Koržinek- Čehinja ili Slovakinja

Imaš prezimena poput (H)Alilovic, Musta(f)pić, (H)Asanović, Begić, Begović itd koja vuku porijeklo od Bošnjaka.

Pogledaj hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i prezimena poput:
- Vida- vjerovatno češko
- Jedvaj- slovensko
- Posavec- slovensko ili češko
- Bockaj- šiptarsko
- Bartolec- češko
- Schildenfeld- austrijsko

Da ne dužim, ali nema Hrvata, ima neka mješavina germanskih i slavenskih naroda.
Nisi nista slagao. Jednostavno si samo isfrustriran i nemas pojma o cemu prisas. Naravno da u Hrvatskoj ima ljudi njemackog ili austrijskog porijekla. Ima ih i u BiH, iako znatno manje. No ti ljudi sa njemackim/austrijskim prezimenima su se izmijesali sa lokalnim stanovnistvom, tako da prezime ostaje samo uspomena na jednog od predaka. Isto tako ima i Hrvata talijanskog porijekla. Zar je to cudno? U Rijeci i Istri danas dan zivi talijanska manjina. Kada smo kod prezimena kao Korzinek, Posavec, Medved ili Bartolec, mozemo slobodno zakljuciti da se radi o prezimenima iz kajkavskog govornog podrucja. Takva ces prezimena inace naci u Zagrebu, Varazdinu, Krapini itd.

Jedvaj ne moze biti slovensko prezime. Posto alaudiras na nogometasa Tina Jedvaja, trebao mi mozda znati da je njegov otac Zdenko Jedvaj zapravo iz Mostara. Onda prezime Bockaj, koje ne moze nikako biti albansko nego madjarsko. U 16. stoljecu je zivio István Bocskay, poznati madjarski knez.

Ne zelim se vise s tobom smarati pa cu ti reci samo jos jednu stvar: nije "Hrvatina" nista pocinjao o Bosnjacima nego sam specificno govorio o Sandzaklijama koji povijesno nemaju veze sa Bosnom i Bosnjacima kao ni Goranci ili Torbesi.
Kad već spominješ Varaždin onda naglasi da je to prostor u kojem je u prošlosti živjelo dosta Slovenaca tako da mogu biti slovenska. :)

Pa i ako je iz Mostara to ne mijenja činjenicu da nije hrvatsko prezime. I u Mostar su Austrougari dovlačili sve i svašta.

Bošnjaci Sandžaka itekako imaju vezu sa Bosnom s obzirom da je Sandžak više od 400 godina bio dio Bosne. Isto tako dobar broj Bošnjaka iz BiH se povukao prema Sandžaku nakon AU okupacije jer je Sandžak nakon Berlinskog kongresa izdvojen iz sastava BiH i ostao je pod Osmanskim carstvom. I eto bez obzira na sve opet imaju više veze sa Bosnom nego bosanski Hrvati sa Hrvatskom.
Sanjarko

#662 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Da se izjasnimo ko Iliri ili Slaveni ili Rusi, mislite da bi nas tad prestali napadat itd.
Moguce, moguce.
Evo sjutra ko Rusi da se izjasnimo pa da vidzamo.
"sjutra" , tako pricaju cnrogorci :)
Bosanski je i Crnogorski. ;-)
Mi sve prihvatamo sto valja. ;-)
Zemaljski ili ti ga Knjizevni Jezik, e to ti je Bosanski Jezik. ;-)
Sanjarko

#663 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Da se izjasnimo ko Iliri ili Slaveni ili Rusi, mislite da bi nas tad prestali napadat itd.
Moguce, moguce.
Evo sjutra ko Rusi da se izjasnimo pa da vidzamo.
Narodni. ;-)
Connaisseur Karlin

#664 Re: Bosanac=Bosnjak

Vizionar 1985 wrote:
obalni dio CG prilicno dobro prica hrvatski jezik :) ti si vjerovatno iz kontinentlanog dijela CG :)

hrvatksim pricaju odlicno granacini dijelovi BiH i Vojvodina :)
Hamolj

#665 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

Vizionar 1985 wrote:
obalni dio CG prilicno dobro prica hrvatski jezik :) ti si vjerovatno iz kontinentlanog dijela CG :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hrvatski odlično priča i zapadna obala SAD-a, Normandija u Francuskoj, Yorkshire u Engleskoj, Donjeck u Ukrajini. :roll:
Sanjarko

#666 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote: Bosanski je i Crnogorski. ;-)

Pricaju i u Hrvatskoj odlicno Bosanskim.
Jezikom moje domovine jedne i jedine Bosne. ;-)
Hamolj

#667 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Bosanski je i Crnogorski. ;-)

Joj ovih ofirnih Hrvata, navikli u društvenom životu biti hinje i glumci čitav život, a evo počeli i po forumima. :lol:
Connaisseur Karlin

#668 Re: Bosanac=Bosnjak

Vizionar 1985 wrote:

Danas u HR bosanski pricaju osobe koje su svejze dosle iz BiH :) jos nisma cula osobu koja je rodjena i odrasla u HR a da prica bosanski jezik :D

bosanski jezik jednostavno receno,nije stariji od hrvatskog jezika,a to znacida se hrtvaskim jezikom pricalo znatno ranije u BiH ,kao i u obalnom dijelu CG :D postoje istorjiski pisani dokazi :-D
Sanjarko

#669 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Danas u HR bosanski pricaju osobe koje su svejze dosle iz BiH :) jos nisma cula osobu koja je rodjena i odrasla u HR a da prica bosanski jezik :D

bosanski jezik jednostavno receno,nije stariji od hrvatskog jezika,a to znacida se hrtvaskim jezikom pricalo znatno ranije u BiH ,kao i u obalnom dijelu CG :D postoje istorjiski pisani dokazi :-D
Ma i amebe su pricale Hrvatskim. ;-)
Sanjarko

#670 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Sanjarko »

Hamolj wrote:
Vizionar 1985 wrote:]

Joj ovih ofirnih Hrvata, navikli u društvenom životu biti hinje i glumci čitav život, a evo počeli i po forumima. :lol:
Pa pricaju u modi je to.
Turcizmi, i stare narodne rijeci iz Bosne.

Miruhnuti primjerice i slicno.
listopad

#671 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by listopad »

Koje su to stare narodne rijeci iz Bosne?
Sanjarko

#672 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Sanjarko »

listopad wrote:Koje su to stare narodne rijeci iz Bosne?
Dzikan. :izet:
Duka Dizel

#673 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Duka Dizel »

Hrvatskim književnim jezikom najbolje pričaju u istočnoj Hercegovini i zapadnoj Srbiji u okolini Tršića.
Bolje nego i sami Hrvati.
Za nepoverovati. :D
Hamolj

#674 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

listopad wrote:Koje su to stare narodne rijeci iz Bosne?
Djahkad je bolje sutjeti nego tabiriti gluposti.
Hamolj

#675 Re: Bosanac=Bosnjak

Post by Hamolj »

Duka Dizel wrote:

Hrvatskim književnim jezikom najbolje pričaju u istočnoj Hercegovini i zapadnoj Srbiji u okolini Tršića.
Bolje nego i sami Hrvati.
Za nepoverovati. :D
Je li to onaj jezik sto ga Vuk Karadzic uze pa na osnovu njega napravi standardni srpski ?
Post Reply