Borat!

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Hierarchia

Post by Hierarchia »

Saian wrote:
Hierarchia wrote:Borat': Politički nekorektno?
Pa što kad je smiješno

Piše: Jurica Pavičić

Najočitija i najprizemnija žrtva Cohenova boratizma je, naravno, europski Istok. Ali, Boratova satira na Istok toliko je pretjerana, toliko nadrealna i izvitoperena da je čak ni najgrozomorniji rasist na može uzeti zaozbiljno. U životu sam se susreo s kojekakvom zapadnom ignorancijom, ali sumnjam da čak i tamo postoje ljudi koji misle da se Istočnjaci umivaju u bideu, izmet pohranjuju u plastičnoj vrećici, napucavaju krpenu lutku židova i piju destiliranu konjsku pišalinu. Baron Cohenova satira na Istok groteskni je karneval koji ismijava jednako Istok koliko i klišeje o njemu. Boratova subverzija Amerike, međutim, mnogo je dublja. Odjeven u kazahstanskog klipana, Sacha Cohen je za potrebe filma prokrstario Amerikom od New Yorka do južnjačke provincije, sučelio se s feministima, vjerskim integristima, gay prideom, boravio na Thanks Giving Dayu, na rodeu i promociji knjige Pamele Anderson. Tijekom te semidokumentarističke odiseje Cohen/Borat je začeprkao američko srce tame, pokazujući kako je malo potrebno da se ispod fasade demokracije razotkrije mukla ignorancija.
dze si Hierarchia hejteru :D :D :roll:
Hierarchia wrote:A u svijetu, koji su smislili Amerikanci, Britanci i Židovi (nigdje nisam primijetio, da ih izruguje; prije naopako)
eki ovo Americhko - cionistichka urota, pa ne bi ni meni bio smijeshan da dijelim stav s onim prodavachem oruzhja u filmu ;-)

Aj priznaj da volish biti gore, na vrhu :D :D :D

HIERARCHIE :D
Iz kojeg li si ti filma ispao? :D
Cionisticki se misli jer je ali g jevrej. uostalom, nisam ja pisala ove kritike.
lost&found

Post by lost&found »

Borat je kul...call me oldfashion..al mi je drazi lik Ali G-a :D :D :D
Saian

Post by Saian »

za prvu mi bi jasno da nisi, autor je potpisan, prvu nisam ni kritikovao cak se maltene do interpunkcije slazhem s njom, ali za drugu sam mislio da je tvog uma djelo posto ne stoji nista, ne vidjeh barem :D

Ja sam inache iz Devils Advocate-a ispao :-P (vidi: Faust :D :D :D)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Saian wrote:za prvu mi bi jasno da nisi, autor je potpisan, prvu nisam ni kritikovao cak se maltene do interpunkcije slazhem s njom, ali za drugu sam mislio da je tvog uma djelo posto ne stoji nista, ne vidjeh barem :D

Ja sam inache iz Devils Advocate-a ispao :-P (vidi: Faust :D :D :D)
:D Vracaj mi dusu, lopove. :D Druga kritika doduse nije potpisana ali sam ispod teksta u zagradu stavila "kritika". Drugi put gledaj bolje.... :shock:
Saian

Post by Saian »

Hierarchia wrote: Iz kojeg li si ti filma ispao? :D
Cionisticki se misli jer je ali g jevrej. uostalom, nisam ja pisala ove kritike.
znam da je Sascha Cohen Zhidov, zato i ima tu privilegiju da se onako ruga, nekad se pitam (netom poslije gledanja filma) da li bi bilo smijeshno i prihvatljivo ili uopce moguce da se neko ko nije Zhidov onako ostro zahebava s antisemitskim predrasudama
Saian

Post by Saian »

Hierarchia wrote:
:D Vracaj mi dusu, lopove. :D Druga kritika doduse nije potpisana ali sam ispod teksta u zagradu stavila "kritika". Drugi put gledaj bolje.... :shock:
ok ok malo sam se zanio (op.a. pov. zamj. "se" ovdje nikad ne ispustiti :D), ova druga me malo vishe iritirala :D :D ja se izvinjajem,
a sto se tiche ovog animistichkog regresa mislim da bi troshkovi transporta uchinili transakciju nerentabilnom :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

znam da je Sascha Cohen Zhidov, zato i ima tu privilegiju da se onako ruga, nekad se pitam (netom poslije gledanja filma) da li bi bilo smijeshno i prihvatljivo ili uopce moguce da se neko ko nije Zhidov onako ostro zahebava s antisemitskim predrasudama
Naravno. iskustvo ti daje privilegije. to je isto kao kad "nasi" reziseri u filmu isfuravaju "velike likove bh- proslosti", ali kad to urade komsije s istoka ili zapada, odmah panika. Film inace vrvi od "kolonijalne arogancije", sto bi Pavicic rekao. ali daj nasem narodu hljeba i igara. :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Saian wrote:
Hierarchia wrote:
ok ok malo sam se zanio (op.a. pov. zamj. "se" ovdje nikad ne ispustiti :D), ova druga me malo vishe iritirala :D :D ja se izvinjajem,
a sto se tiche ovog animistichkog regresa mislim da bi troshkovi transporta uchinili transakciju nerentabilnom :D :D :D
:D samo ti posalji, ja cu oko troskova lako. :-)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Kazahkstan national anthem by Borat

"KAZAKHSTAN GREATEST COUNTRY IN THE WORLD.
ALL OTHER COUNTRIES ARE RUN BY LITTLE klix.
KAZAKHSTAN NUMBER ONE EXPORTER OF POTASSIUM.
OTHER COUNTRIES HAVE INFERIOR POTASSIUM.

KAZAKHSTAN HOME OF TINSHEIN SWIMMING POOL.
IT’S LENGTH THIRTY METER AND WIDTH SIX METER.
FILTRATION SYSTEM A MARVEL TO BEHOLD.
IT REMOVE 80 PERCENT OF HUMAN SOLID WASTE.

KAZAKHSTAN, KAZAKHSTAN YOU VERY NICE PLACE.
FROM PLAINS OF TARASHEK TO NORTHER FENCE OF JEWTOWN.
KAZAKHSTAN FRIEND OF ALL EXCEPT UZBEKISTAN.
THEY VERY NOSEY PEOPLE WITH BONE IN THEIR BRAIN.
KAZAKHSTAN INDUSTRY BEST IN THE WORLD.
WE INCENTED TOFFEE AND TROUSER BELT.
KAZAKHSTAN’S PROSTITUTES CLEANEST IN THE REGION.
EXCEPT OF COURSE TURKMENISTAN’S

KAZAKHSTAN, KAZAKHSTAN YOU VERY NICE PLACE.
FROM PLAINS OF TARASHEK TO NORTHER FENCE OF JEWTOWN.

COME GRASP THE MIGHT PHENIS OF OUR LEADER.
FROM JUNCTION WITH THE TESTES TO TIP OF ITS FACE!"

Image
tux

Post by tux »

Juce sam bas gledao intervju sa Boratom. Uglavnom nije smijesan kad unaprijed ne zna postavljena pitanja :o
Tisina

Post by Tisina »

:D si smo mi BORAT!!!
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Producent

Post by Producent »

Ja sam u interview-u sa Boratom pročitao da je lik formirao po nekom ruskom doktoru koji je ne trudeći se beskrajno bio smiješan. Enivej, film sam pogledao i ima smiješnih dionica mada je pun i bespotrebnog neduhovitog pretjerivanja. Npr. kada se gologuz hrve sa debelim i sl... Ono što je autentično to je i smiješno, što je našteljeno preglupo je. Drugo, sve malo i umori poslije 90 minuta, puno je efektnije gledati kratke folove....
Arminovski

Post by Arminovski »

Tisina wrote:a jeste li skontali Bregovicevu muzku. prvo sam pomislila ma hajd' nema veze sa Bregom, pustaju romsku muziku u skladu sa pricom.. ali kad sam cula Uspavanku za Radmilu M :))
Jesam :D

Iznenadio sam se. Glavu bih dao i da su pocetak i kraj filma snimani negdje u Srbiji medju Romima.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Napokon gledao film. Sve u svemu dobar. Nije nesta previse dug, ima par gadnih scena, ali jeste smjesan. Ali kako sam se sjebao kad film poce sa esmom redzepovom. Pa onda i brega. To fakat nisam ocekivao.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Tisina wrote:a jeste li skontali Bregovicevu muzku. prvo sam pomislila ma hajd' nema veze sa Bregom, pustaju romsku muziku u skladu sa pricom.. ali kad sam cula Uspavanku za Radmilu M :))
Nisam nista skonto.. :sad: :(
Edin H.

Post by Edin H. »

Pa dosta se Breginih (obrada) pjesama koristi u filmu.

Posto je ovo svjetski hit mora da je uzeo vise od dzajica i zungula zajedno 8)
plimpi

Post by plimpi »

hehehe borat je najsmjesnija komedija koju sam gledala poslije montyja :lol: ne znam zasto bi ljudima smetala komedija? koja je usput i real life show, što je danas UBERpopularno :D i otkriva stvarni svijet - zar to nije ono što smo oduvijek htjeli? lik borata je naravno kreiran za potrebe filma, koji je izuzetno profesionalan, borat ismijava sve oko sebe, ne isključujući samoga sebe! pa vijekovima su dvorske lude ismijavale dvor-i sami sebe obviously. ne vidim neku veliku razliku.

:-)
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 10:06, edited 1 time in total.
repeater

Post by repeater »

"haj' da ne serem previse nek gledaju ljudi sta hoce" kako to fino moja kolegica rece, ali "ovo" ne bi bilo smijesno cak i da je vecina skeceva autenticna.
van Basten

Post by van Basten »

pogledah ga večeras, par puta sam se iskreno nasmijao, malo više puta nisam na mjestima za pretpostavljam da sam trebao... sve u svemu - gledljiv film, brzo pada u zaborav... nije genijalan kakvim ga neki predstavljaju, a nije ni baš totalno smeće kakvim ga žele prikazati oni drugi
anais_nin

Post by anais_nin »

repeater wrote:"haj' da ne serem previse nek gledaju ljudi sta hoce" kako to fino moja kolegica rece, ali "ovo" ne bi bilo smijesno cak i da je vecina skeceva autenticna.
ja sam mislila da su skecevi navodno auteticni? barem vecina :roll:
King Kikapu

Post by King Kikapu »

film je zabavan i smijesan, medjutim ja s njim imam jedan veeeeliki problem. prica o seljoberu koji dolazi u ameriku ispricana je prije nekih 15-20 godina, a zvala se krokodil dandi. kada se seljacina dandi ukrsti sa trapavim mr. beanom (koji takodje osvaja ameriku) dobije se borat. a on je skup negativnih predubjedjena koje americka masovna kultura gaji o pripadnicima manje-vise svih ostalih kultura.
ipak treba biti pošten pa reci da je ovaj plot jedina slicnost izmedju borata, beana i dandija, te da je sasa baron koen otisao korak dalje u provociranju americke kulture i javnosti, ali i da je stao na pola puta, pa mu je film ostao nedorecen iako se u njemu naslo nekoliko odlicnih scena, poput kauboja koji govori o brkovima i muslimanima i gospodje koja govori kako bi se uz malo truda borata moglo amerikanizirati.

ipak 'kulturna ucenja o americi za dobrobit velicansvene nacije kazahstana' nisu ispunila moje ocekivanje. borat provocira amerikance poturajuci im njihove vlastite stereotipe pod nos, ali mi ne govori nista novo. jedino se mogu nasmijati nacinu na koji to radi.

da je borat umjesto da ode u ameriku ostao u evropskoj uniji i onih par zemalja koje zele clanstvo u istoj, cija birokratija konstantno politicki korektno truni o bogatstvu kultura&razlika, dok njeni stanovnici u sirokom luku obilaze useljenike svih vrsta (njemci turke, englezi pakistance, francuzi alzirce, holandjani malezijce, sarajlije arape svih zemalja, beogradjani kineze, zagrepcani bosance i albance), te da se skoncentrisao na ovaj jaz na nacin na koji je to radio u americi, film bi bio mnogo bolji. da ne kazem da bi bio neuporedivo posteniji, jer bi sasa baron coen, profesor istorije sa doktoratom prestiznog engleskog sveucilista, govorio o smradu govana i dvolicnosti PC-a (politikal korektnes) u vlastitoj avliji.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

anais_nin wrote:
repeater wrote:"haj' da ne serem previse nek gledaju ljudi sta hoce" kako to fino moja kolegica rece, ali "ovo" ne bi bilo smijesno cak i da je vecina skeceva autenticna.
sudeci prema tuzbama koje uspjesno prikuplja..... svi gosti su autenticni i nisu znali u sta su upali :)
harač

Post by harač »

Sarafcina wrote:
anais_nin wrote:
sudeci prema tuzbama koje uspjesno prikuplja..... svi gosti su autenticni i nisu znali u sta su upali :)
ono što ja znam da je autentično jest selo na početku: snimano u rumuniji, na engleskom, ljudi pojma nisu imali o čemu se radi (priprema se tužba; ono sa onim trenerom humora također autentično, čitao sam interview snjim (neče biti tužbe); ono sa onim studentima u prikolici je autentično (tužba se sprema); ona večera sa onim intelektualcima autentično, čitao sam interview s njima (nema tužbe), ono na rodeu je autentično (bilo je čak i na vjestima, ljudi mislili da je stvarno iz kazahstana), onaj portir u hotelu - a.k.a. vanila face :P autentično (sprema se tužba), crkva autentična... ma gotovo je sve autentično osim, naravno stvari sa Azamatom i, vjerovano, sa Pamelom.
Inače, đaba tuže jer su potpisali ugovor (američki kreteni :P)
Post Reply