Ajde barem se u jednom dijelu slazem sa tobom.Dovedeni smo do rata bez izbora,probudili narodnu masu i svijest i onda trebali pruziti ruke da nam stave lisice.Cak i okorjeli komunisti su glasali za neovisnost Hrvatske .Liska wrote:Johny, MASPOK nije zagovarao raspad Jugoslavije. Isto tako i ja mogu reci da je na celu Hrvatske bio i sam Gandi, da bi Srbija opet napala i to je sigurno istina. Samo bi u tom srazu Srbija dobila rat, ali ovako nije. Hrvati nisu gandijevci ali ni Srbi nisu Britanci. Prema tome, u sustavu u kojem je i jedan Stipe Suvar bio previse Hrvat, sto si mogao ocekivati? Da se svi postroje i daju svecanu izjavu da nisu Hrvati ili da jesu Hrvati ali samim time nisu fasisti ili ustase ili ne dao Bog ustasa kao sto je bio Stipe. Hajde, realno govoreci kakve su opcije Hrvati imali? Ili da se suprotstave ili da se pokore? Ja ti isto tako mogu reci da je uvijek postojala ideja Jugoslavije kao prosirene Srbije, kao sto je postojala ideja i nezavisne Hrvatske. Znamo i ti i ja da je broj stovatelja Jugoslavije kao prosirene Srbije bio znatno veci u svim strukturama koje se odlucivale u tim godinama, nego sto je broj stovatelja nezavisne Hrvatske bio u svim strukturama u to doba. Srbi su svojim ponasanjem otvorili prostor Tudjmanu i nezavisnoj Hrvatskoj. Nije Tudjman stvorio Milosevica nego obratno.
Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
-
generator
#51 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
-
Johny
#52 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Oko pojave Slobe i sve sto se posle desilo cemo se sloziti...Liska wrote:Johny, MASPOK nije zagovarao raspad Jugoslavije. Isto tako i ja mogu reci da je na celu Hrvatske bio i sam Gandi, da bi Srbija opet napala i to je sigurno istina. Samo bi u tom srazu Srbija dobila rat, ali ovako nije. Hrvati nisu gandijevci ali ni Srbi nisu Britanci. Prema tome, u sustavu u kojem je i jedan Stipe Suvar bio previse Hrvat, sto si mogao ocekivati? Da se svi postroje i daju svecanu izjavu da nisu Hrvati ili da jesu Hrvati ali samim time nisu fasisti ili ustase ili ne dao Bog ustasa kao sto je bio Stipe. Hajde, realno govoreci kakve su opcije Hrvati imali? Ili da se suprotstave ili da se pokore? Ja ti isto tako mogu reci da je uvijek postojala ideja Jugoslavije kao prosirene Srbije, kao sto je postojala ideja i nezavisne Hrvatske. Znamo i ti i ja da je broj stovatelja Jugoslavije kao prosirene Srbije bio znatno veci u svim strukturama koje se odlucivale u tim godinama, nego sto je broj stovatelja nezavisne Hrvatske bio u svim strukturama u to doba. Srbi su svojim ponasanjem otvorili prostor Tudjmanu i nezavisnoj Hrvatskoj. Nije Tudjman stvorio Milosevica nego obratno.
Ali nije to cela prica, ja tvrdim da bi se Hrvati odvojili i bez Slobe, ti mislis da ne bi...oko toga mi mogli raspravljati na mnogo nacina, mada ne verujem da bi se slozili...
- osa
#53 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Johny wrote:Oko pojave Slobe i sve sto se posle desilo cemo se sloziti...Liska wrote:Johny, MASPOK nije zagovarao raspad Jugoslavije. Isto tako i ja mogu reci da je na celu Hrvatske bio i sam Gandi, da bi Srbija opet napala i to je sigurno istina. Samo bi u tom srazu Srbija dobila rat, ali ovako nije. Hrvati nisu gandijevci ali ni Srbi nisu Britanci. Prema tome, u sustavu u kojem je i jedan Stipe Suvar bio previse Hrvat, sto si mogao ocekivati? Da se svi postroje i daju svecanu izjavu da nisu Hrvati ili da jesu Hrvati ali samim time nisu fasisti ili ustase ili ne dao Bog ustasa kao sto je bio Stipe. Hajde, realno govoreci kakve su opcije Hrvati imali? Ili da se suprotstave ili da se pokore? Ja ti isto tako mogu reci da je uvijek postojala ideja Jugoslavije kao prosirene Srbije, kao sto je postojala ideja i nezavisne Hrvatske. Znamo i ti i ja da je broj stovatelja Jugoslavije kao prosirene Srbije bio znatno veci u svim strukturama koje se odlucivale u tim godinama, nego sto je broj stovatelja nezavisne Hrvatske bio u svim strukturama u to doba. Srbi su svojim ponasanjem otvorili prostor Tudjmanu i nezavisnoj Hrvatskoj. Nije Tudjman stvorio Milosevica nego obratno.
Ali nije to cela prica, ja tvrdim da bi se Hrvati odvojili i bez Slobe, ti mislis da ne bi...oko toga mi mogli raspravljati na mnogo nacina, mada ne verujem da bi se slozili...
U pravu si juga bi se raspala ili debelo reformirala ili s miloševićem ili bez njega, jer je to za hrvate bila potrošena ideja, samo bi raspad možda prošao bez sveg ovog zla, da nije bilo parole „svi srbi u jednoj državi“.
- nosara
#54 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
zloba=sranja...
Dva neuspjesna imitatora velikog Broza... Obojca jednako krivi za rat i njegov ishod... Jednog je motivisala pljacka i licno bogacenje, drugog suluda ideja o zaokruzivanju velikohrvatskih prostora ...
Prica o tome ko je stvorio koga je smijesna...
sranja je rovario u okviru proustaske emigracije prije nego se zloba izlegao kao politicar... 
Dva neuspjesna imitatora velikog Broza... Obojca jednako krivi za rat i njegov ishod... Jednog je motivisala pljacka i licno bogacenje, drugog suluda ideja o zaokruzivanju velikohrvatskih prostora ...
Prica o tome ko je stvorio koga je smijesna...
-
Liska
#55 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Smiješna je priča ne znati kako se što događalo, barem faktografski. Pa je kod tebe prvo bio Franjo pa Milošević, pa si skontala da si pogriješila pa je onda Franjo rovario po emigraciji prije Miloševića. Znaš li uopće godinu u kojoj je Tuđman dobio putovnicu i gdje je prvo otišao? To nije bilo prije Miloševića, za tvoju informaciju. Uglavnom, Milošević je lopov a drugi je nacionalist, kao da je to neka razlika i kao da je Milošević time bolji. Svoju priliku da spasiš Jugoslaviju si propustila, nećeš je spasiti ni na forumu. Narod je primitivan, ti si suvremena i sve je jasno, barem u tvojim očima. Treba promjeniti narod ali to nećeš postići pisanjem na forumu.
Johnym ja tvrdim da bi rata bilo i da nije bilo Miloševića jer bi ga pokrenuo ili Drašković kao glavni opozicionar ili Kadijević, Jović ili Adžić. Bilo je puno kandidata. Ni Tuđman nije na početku bio za odvajanje Hrvatske nego stvaranje konfederacije i nezavisnost se kao opcija pojavljuje tek napadom JNA na Hrvatsku, jer više nije imao izbora. Nije Tuđman bio baš tako odlučan i u nekim stvarima je bio kukavica ili vrlo oprezan. Ali opet bolje da je on bio tu gdje jeste nego Račan, koji je bio neodlučan u svemu. Da su izgubili rat, ne bi bilo problema, ne bi bilo zastava koje tebe nerviraju premda ne znam zašto, Bećković bi bio predsjednik Srpske Akademije Nauka u Zagrebu, i imali bi Jugoslaviju. Kud ćeš ljepše za neke? Ne znam zašto se samo svi ovi silni ljubitelji Jugoslavije nisu borili za nju? Da su ispucali koji metak za Jugoslaviju, možda bi je i sačuvali, bez obzira što je narod tako primitivan, ali nije primitivan kad hoće Jugoslaviju.
Johnym ja tvrdim da bi rata bilo i da nije bilo Miloševića jer bi ga pokrenuo ili Drašković kao glavni opozicionar ili Kadijević, Jović ili Adžić. Bilo je puno kandidata. Ni Tuđman nije na početku bio za odvajanje Hrvatske nego stvaranje konfederacije i nezavisnost se kao opcija pojavljuje tek napadom JNA na Hrvatsku, jer više nije imao izbora. Nije Tuđman bio baš tako odlučan i u nekim stvarima je bio kukavica ili vrlo oprezan. Ali opet bolje da je on bio tu gdje jeste nego Račan, koji je bio neodlučan u svemu. Da su izgubili rat, ne bi bilo problema, ne bi bilo zastava koje tebe nerviraju premda ne znam zašto, Bećković bi bio predsjednik Srpske Akademije Nauka u Zagrebu, i imali bi Jugoslaviju. Kud ćeš ljepše za neke? Ne znam zašto se samo svi ovi silni ljubitelji Jugoslavije nisu borili za nju? Da su ispucali koji metak za Jugoslaviju, možda bi je i sačuvali, bez obzira što je narod tako primitivan, ali nije primitivan kad hoće Jugoslaviju.
- nosara
#56 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Liska wrote:Smiješna je priča ne znati kako se što događalo, barem faktografski. Pa je kod tebe prvo bio Franjo pa Milošević, pa si skontala da si pogriješila pa je onda Franjo rovario po emigraciji prije Miloševića. Znaš li uopće godinu u kojoj je Tuđman dobio putovnicu i gdje je prvo otišao? To nije bilo prije Miloševića, za tvoju informaciju. Uglavnom, Milošević je lopov a drugi je nacionalist, kao da je to neka razlika i kao da je Milošević time bolji. Svoju priliku da spasiš Jugoslaviju si propustila, nećeš je spasiti ni na forumu. Narod je primitivan, ti si suvremena i sve je jasno, barem u tvojim očima. Treba promjeniti narod ali to nećeš postići pisanjem na forumu.
Fakticki, sve ti se pomijesalo...
tudjman je '67. nogiran sa radnog mjesta i sklonjen sa scene kao opasan i podmukao tip... Zahvaljujuci Krlezi, nije istrunuo u zatvoru, a bolje bi bilo...
Putovnicu je dobio valjda sredinom osamdesetih, ali kao vec formiran nacional-sovinista...
Nikada nece biti isto lopov i nacional-sovinista... a narod jeste primitivan, ocito je da mu treba cizma i pendrek, da se ne opusti previse...
A totalna je laz da je tudjman bio za neku varijantu konfederacije... Daj neki link gdje on, vec dolaskom na vlast, govori o bilo cemu osim nezavisnoj hrvatskoj...
-
Johny
#57 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Prvo nisam ja govorio dal bi bilo rata ili ne, nego da bi se Hrvatska odvojila i ovako i onako...
Sta cemo sa Tudjmanovim pricama da je Hrvatska samo uz pomoc rata mogla da stvori svoju drzavu, sta cemo sa ovde hvaljenim Mesicem koji je rekao "moj posao je obavljen, Jugoslavije vise nema", "Hrvati su jedini dvaput pobedili u ww2"
Bio je jako izrazen proustaski antisrpski stav u Hrvatskoj pocetkom 90-ih, koji je samo jednim delom indukovan pojavom Milosevica...
Sta cemo sa Tudjmanovim pricama da je Hrvatska samo uz pomoc rata mogla da stvori svoju drzavu, sta cemo sa ovde hvaljenim Mesicem koji je rekao "moj posao je obavljen, Jugoslavije vise nema", "Hrvati su jedini dvaput pobedili u ww2"
Bio je jako izrazen proustaski antisrpski stav u Hrvatskoj pocetkom 90-ih, koji je samo jednim delom indukovan pojavom Milosevica...
- Lincoln-Burrows
#58 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Pa sve to može i tako da se protumači, uglavnom već čuo od istočnih susjeda i branioca Jugoslavenstva.Johny wrote:Prvo nisam ja govorio dal bi bilo rata ili ne, nego da bi se Hrvatska odvojila i ovako i onako...
Sta cemo sa Tudjmanovim pricama da je Hrvatska samo uz pomoc rata mogla da stvori svoju drzavu, sta cemo sa ovde hvaljenim Mesicem koji je rekao "moj posao je obavljen, Jugoslavije vise nema", "Hrvati su jedini dvaput pobedili u ww2"![]()
A ovo boldano je isto primjenjivo i na one koji su bili protiv stvaranaja Hrvatske države, kako njih nazvati?
Sa prvom tvojom rečenicom se potpuno slažem,
samo mi reci na koji način je to moglo bez rata?
Jednostavno nije smjela postojati služba DB-i, onda bi išlo bez rata.
-
Liska
#59 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Gledaj, Johny, ako svi dokazi stanu u dvije izjave, onda.... Sto se tice Mesica i njegovih izjava, ja njega nisam uzimao ozbiljno ni tih godina a kamoli sada. Obicni komediograf a ako uzimas ozbiljno njegove izjave onda je Mesic ustasa, a svi znamo da to fakticki nije tako. Kakav je propuh u glavi tako nesto tvrditi a raditi drugacije ne znam, to je problem svakog politicara na kraju krajeva. Mesica kriviti za raspad Jugoslavije znaci da vjerujes da bi se Jugoslavija spasila vojnom intervencijom JNA, sto se nije desilo zahvaljujuci razumu Bogica Bogicevica i ostalih koji su to sprijecili. Sreca nije bilo nekih forumasa u strukturama tih godina i dana, inace ni ti ni ja ne bi pisali bilo gdje a kamoli na forumu. Sad sto se tice proustaskog stava, postojao je, ali se pojavio kao reakcija na sve ono sto se godinama valjalo po Srbiji, Vojvodini, Kosovu i Crnoj Gori. Nije valjda da si zaboravio sve one silne mitinge i parole na njima. I sam pises da se takvo ponasanje pojavljuje pocetkom 90-tih a izmedju toga smo imali Gazimestan, mitinge istine, nosanje mostiju, "Politiku", Suvara i Racana kao ustase, i svasta jos nesto. Da su Srbi prihvatili kao partnera Stipu Suvara, vjerojatno ne bi doslo do raspada Jugoslavije ali je opet veliko pitanje bi li se i ocuvala. Jer Jugoslavija kakvom ju je zamisljao Milosevic i Jugoslavija kakvom ju je vidio Suvar su razlicite stvari.
Nosara, procitaj knjigu o kojom sam ti pisao pa ces u njoj naci izvora o tome kako je Tudjman vidio Jugoslaviju kao konfederaciju. Bez googlanja. Barem Hudelista ne mozes svrstati u tudjmanovce, ako vec meni ne vjerujes.
S obzirom koliko je narod primitivan, dugo je sve i trajalo. Samo zaboravljas jednu stvar, narod je stvorio Jugoslaviju, narod ju je i unistio. Kazem, jedina tvoja steta je sto narod nije prepoznao takvu velicinu i takvog branitelja Jugoslavije i zato razumijem tvoju ljutnju. Jebi ga, nije lako kad ti narod sjebe snove.
Nosara, procitaj knjigu o kojom sam ti pisao pa ces u njoj naci izvora o tome kako je Tudjman vidio Jugoslaviju kao konfederaciju. Bez googlanja. Barem Hudelista ne mozes svrstati u tudjmanovce, ako vec meni ne vjerujes.
S obzirom koliko je narod primitivan, dugo je sve i trajalo. Samo zaboravljas jednu stvar, narod je stvorio Jugoslaviju, narod ju je i unistio. Kazem, jedina tvoja steta je sto narod nije prepoznao takvu velicinu i takvog branitelja Jugoslavije i zato razumijem tvoju ljutnju. Jebi ga, nije lako kad ti narod sjebe snove.
-
Johny
#60 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Sa srpske strane je isto bio "procetnicki" pokret, mada je bolja rec "pronacionalisticki", ili "komuno-nacionalisticki"
Ja ne branim jugoslovenstvo, barem ne u onakvom obliku kakav je bio krajem 80-ih, takav je bio neodrziv za sve narode i bilo je samo pitanje na koji ce se nacin to raspasti...
DB je tu samo posledica, uzrok je nedemokratski karakter svih ovih naroda, kad smo mi imali slobodne izbore, objektivne javne medije...nikad, isli smo iz ropstva, do nacionalistickih drzava, autoritataivnim kraljevinama, preko komunizma... i sta si mogao da ocekujes posle svega toga, miran razlaz?! tesko...
Ja ne branim jugoslovenstvo, barem ne u onakvom obliku kakav je bio krajem 80-ih, takav je bio neodrziv za sve narode i bilo je samo pitanje na koji ce se nacin to raspasti...
DB je tu samo posledica, uzrok je nedemokratski karakter svih ovih naroda, kad smo mi imali slobodne izbore, objektivne javne medije...nikad, isli smo iz ropstva, do nacionalistickih drzava, autoritataivnim kraljevinama, preko komunizma... i sta si mogao da ocekujes posle svega toga, miran razlaz?! tesko...
-
Johny
#61 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Liska,
Sve zavisi od kad merimo dogadjaje, nije dobro da krenemo od 90-ih, slazem se da je dolasku Tudjmana na vlast predhodilo "dogadjanje naroda", "jogurt revolucija", ali on na to ne odgovara demokratski, nego isto ono sto je zamerao Slobi radi u svojoj zemlji, izbacuje Srbe iz ustava...zasto je to radio?!
Ako odemo u natrag, docicemo do Titove smrti, pobune Albanaca 1981 sto je jako povezano sa bujanjem nacionalizma u Beogradu, SANU memoranduma i povoda za dovodjenje Slobe...
Ako odemo jos dalje imamo ustav 1974 koji jedino deli Srbiju i posle koga Srbi masovno napustaju Kosovo, a u Vojvodini se stvara struktura skoro nezavisna od Beograda.
Mozemo i do NDH, pa pre toga Karadjordjevu diktaturu posle ubistva Radica, pa na prvi svetski rat u kome su jedino Srbi bili na strani saveznika, pa pre toga na Antu Starcevica, pa na Garasanina...
Imas tu klupko dogadjaja za koje se moze vezati i jedna i druga strana, ova reverzibina prica ti samo govori neke detalje, sigurno da ih ima mnogo vise, i onih koji odgovaraju Hrvatima i onih koji opravdavaju Srbe, istorija je kazan u kome se krcka sve i svasta, nekad smrducka, a nekad i mirise...
Sve zavisi od kad merimo dogadjaje, nije dobro da krenemo od 90-ih, slazem se da je dolasku Tudjmana na vlast predhodilo "dogadjanje naroda", "jogurt revolucija", ali on na to ne odgovara demokratski, nego isto ono sto je zamerao Slobi radi u svojoj zemlji, izbacuje Srbe iz ustava...zasto je to radio?!
Ako odemo u natrag, docicemo do Titove smrti, pobune Albanaca 1981 sto je jako povezano sa bujanjem nacionalizma u Beogradu, SANU memoranduma i povoda za dovodjenje Slobe...
Ako odemo jos dalje imamo ustav 1974 koji jedino deli Srbiju i posle koga Srbi masovno napustaju Kosovo, a u Vojvodini se stvara struktura skoro nezavisna od Beograda.
Mozemo i do NDH, pa pre toga Karadjordjevu diktaturu posle ubistva Radica, pa na prvi svetski rat u kome su jedino Srbi bili na strani saveznika, pa pre toga na Antu Starcevica, pa na Garasanina...
Imas tu klupko dogadjaja za koje se moze vezati i jedna i druga strana, ova reverzibina prica ti samo govori neke detalje, sigurno da ih ima mnogo vise, i onih koji odgovaraju Hrvatima i onih koji opravdavaju Srbe, istorija je kazan u kome se krcka sve i svasta, nekad smrducka, a nekad i mirise...
- Lincoln-Burrows
#62 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Sila je bila u rukama Srba i JNA koja je okupljala u tim 90' i komuniste jugoslavene i još neke uglavnom povezane za tu ideju,
oni silu nisu smjeli upotrijebiti protiv vlastitog naroda, jer je to smrtni udarac, to je bar jasno.
A slažem se sa time da nikada nismo imali objektivne javne medije, i da smo bili uglavnom pod diktaturama,
pa iz toga ne može da proizađe drugačiji ishod osim rata.
Jugoslavija je djelovala preko službe DB, i na taj način kontrolirala i medije i ljude i forsirala svoju ideju
Jugoslavenstva, bratstva i jedinstva i.t.d. Jednostavno je 90'tih nestalo blokade medija u Hrvatskoj i Sloveniji,
u ostalim republikama je i dalje bilo ideološko izvještavanje o događajima, što je DB natojala iskoristiti
u borbi za spriječavanje odcjepljenja republika, gledao sam te emisije danas sa današnjim saznanjima
i nemam nikakvu dvojbu da je DB u cilju da očuva Jugoslaviju bila uzrok raspada jer nije imala uporište u narodima,
već u samo jednoj grupaciji istomišljenika. Ne kažem da ih je malo, ali bilo je nedovoljno.
oni silu nisu smjeli upotrijebiti protiv vlastitog naroda, jer je to smrtni udarac, to je bar jasno.
A slažem se sa time da nikada nismo imali objektivne javne medije, i da smo bili uglavnom pod diktaturama,
pa iz toga ne može da proizađe drugačiji ishod osim rata.
Jugoslavija je djelovala preko službe DB, i na taj način kontrolirala i medije i ljude i forsirala svoju ideju
Jugoslavenstva, bratstva i jedinstva i.t.d. Jednostavno je 90'tih nestalo blokade medija u Hrvatskoj i Sloveniji,
u ostalim republikama je i dalje bilo ideološko izvještavanje o događajima, što je DB natojala iskoristiti
u borbi za spriječavanje odcjepljenja republika, gledao sam te emisije danas sa današnjim saznanjima
i nemam nikakvu dvojbu da je DB u cilju da očuva Jugoslaviju bila uzrok raspada jer nije imala uporište u narodima,
već u samo jednoj grupaciji istomišljenika. Ne kažem da ih je malo, ali bilo je nedovoljno.
-
Liska
#63 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Johny, u koju godinu da se vratimo?! Ako netko vjeruje da se ovo 1990-tih dogadjalo zbog toga sto su Hrvati i Bosnjaci ratovali za Austro-Ugarsku (kao i veliki broj Srba, da budem jasan), onda takvome nema pomoci i neka zivi u svojoj slici do kraja zivota. Svi ovi dogadjaji koje si nabrojao od Titove smrti nemaju veze sa bilo cijim nacionalizmom kao sto je slovenacki, hrvatski ili muslimanski, sve do fakticnog raspada drzave koji se desio, da podsjetim one koji su zaboravili, na zadnjem Kongresu SKJ u Beogradu. Sto se tice pokrajina, koliko ja znam Vojvodjani su Srbi a ne Amerikanci. Eto Srbija drzi Vojvodinu pod svojom vlascu vec od 1989 godine, i opet se pojavljuju ljudi koji govore da bi Vojvodini trebalo dati poseban status, da ne kazem statut. Opet Vojvodina hoce po svome, u Srbiji ali autonomno. Jos malo pa ce Beograd sam nuditi Vojvodini autonomiju, da ne kazem da je Beograd bio spreman vratiti Kosovu ono sto mu je uzeo, samo da ostanu u SRJ ili Srbiji. Medjutim, povijest se ne ponavlja ili se ponavlja kao parodija. Ja nesto ne vjerujem da su Srbi iz Vojvodine toliko losi Srbi da bi rasturili Srbiju, nego se vise radi o financijskim tokovima i tome da Novi Sad puno vise daje u Beograd nego sto dobija zauzvrat. Sto se tice Kosova, jesi li citao knjigu profesora Branka Horvata o Kosovu, napisanu jos tamo 80-tih? Horvata ne mozes svrstati u nekoga tko drzi jednu ili drugu stranu i nisu stvari bas tako jednostavne kako su ih opisivali tih godina, s jedne strane iredentisti a s druge nevini Srbi koje Albanci protjeruju. Niti su Albanci nevini ali nisu bogami ni jedini krivci. Imali su i oni susne godine pod Rankovicem a najveci problem je sto Srbi Albance i ne smatraju narodom nego primitivnim plemenom i divljacima. I time je poraz na Kosovu jos teze probavljiv u Srbiji.
-
Johny
#64 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Pisao sam o ovim temama koje ti spominjes nekoliko puta, ali ponovicu neke teze koje mislim da su vazne...
Srbiji Kosovo u ovakvom obliku, tj u ovakvoj nacionalnoj strukturi ne treba u drzavi, to bi stvorilo samo jos vise problema jer je tesko harmonizovati drzavne organe i spoljnu politiku kad imas tako dominantan narod na jednoj teritoriji koji ne deli sa tobom ni jezik, ni obicaje, ni kulturu, ni istoriju, sa kojima imas stotinu godina sukobe i nesporazume... ovakav rasplet je bio ocekivan, i bolje je da se to dogodilo pre nego kasnije...
Vojvodina je vec druga prica, po meni dosta pokvarena i egoisticna, prvo procenat "autonomasa" i zagovornika vecih prava vojvodie je jako mali, ne veci od 15 %(a uzmi da su i manjinski narodi brojni), drugo ta njihova kritika "mi stvaramo o Beograd otima", "necemo da dajemo novac za jug Srbije"...sta to znaci?! Gde je tu solidarnost, ravnomerni razvoj drzave... zamisli kad bi sever Italije, MIlano, Torino, rekli - hocemo mi republiku, necemo da ulazemo novac u Napulj, Lece, Redjo Kalabriju, Palermo, Kataniju... ima i takvih pokreta ali su minorni...
U svakoj ozbiljnoj drzavi ovakve stvari su nezamislive!
Svakako decentralizacija, prava opstina u gradova veca u odnosu na glavni grad, ali ova prica oko Vojvodine opasno mirise na separatizam... Ima takvih problema i Hrvatska sa Dalmacijom i Istrom, ali ti sto prave probleme su ipak debela manjina...
Srbiji Kosovo u ovakvom obliku, tj u ovakvoj nacionalnoj strukturi ne treba u drzavi, to bi stvorilo samo jos vise problema jer je tesko harmonizovati drzavne organe i spoljnu politiku kad imas tako dominantan narod na jednoj teritoriji koji ne deli sa tobom ni jezik, ni obicaje, ni kulturu, ni istoriju, sa kojima imas stotinu godina sukobe i nesporazume... ovakav rasplet je bio ocekivan, i bolje je da se to dogodilo pre nego kasnije...
Vojvodina je vec druga prica, po meni dosta pokvarena i egoisticna, prvo procenat "autonomasa" i zagovornika vecih prava vojvodie je jako mali, ne veci od 15 %(a uzmi da su i manjinski narodi brojni), drugo ta njihova kritika "mi stvaramo o Beograd otima", "necemo da dajemo novac za jug Srbije"...sta to znaci?! Gde je tu solidarnost, ravnomerni razvoj drzave... zamisli kad bi sever Italije, MIlano, Torino, rekli - hocemo mi republiku, necemo da ulazemo novac u Napulj, Lece, Redjo Kalabriju, Palermo, Kataniju... ima i takvih pokreta ali su minorni...
U svakoj ozbiljnoj drzavi ovakve stvari su nezamislive!
Svakako decentralizacija, prava opstina u gradova veca u odnosu na glavni grad, ali ova prica oko Vojvodine opasno mirise na separatizam... Ima takvih problema i Hrvatska sa Dalmacijom i Istrom, ali ti sto prave probleme su ipak debela manjina...
-
Liska
#65 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Johny, ova prica ti puno lici na Milosevicevu kad je skidao autonomiju Vojvodine. Nije autonomija Vojvodine ukinuta jer je Vojvodina bila van Srbije, nego zato jer Milosevic bez toga ne bi imao apsolutnu vlast u Srbiji. Pa nije valjda da su Vojvodjani bili tako slabi Srbi da ih je trebalo spasavati od autonomasa. A lale su poznate kao tihe i trpe, ali su uporni dok ne izganjaju svoje i Srbi su, veci nego sto je Milosevic ikada bio. Ako su manjina, cemu onda toliki strah od Vojvodine i njegog statuta. Mozda se tebi oni cine egoisticnim, ali zasto bi netko iz Vojvodine placao neciju nesposobnost da se razvije. Italija se podijelila na razvijeni sjever i jug, ali ne zato sto sjever ima lovu i nece da je da jugu. Obratno, ulozili su velike svote novca i rezultata nije bilo, ili barem onakvih kakvi su planirani. Prema tome, mozda bi jug Srbije trebao razmisliti da promjeni neke stvari u svome ponasanju. I ovakve stvari imas u mnogim normalnim zemljama i nisu sve zemlje razvijene na isti nacin. Ali isto tako, u malo zemalja ces naci da oni koji su razvijeniji uplacuju pare na nevidjeno za nekakav svoj jug. Moze, ali pod mojim uvjetima i uz moju kontrolu. Razumijes, sto hocu reci.
-
Johny
#66 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Prica o Vojvodini je komplikovana, ja sam pokusao u par pasusa da iznesem neke teze ali nismo se razumeli...
Prvo, sta su danas Vojvodjani...stotine hiljada izbeglica je doslo posle zadnjeg rata, a da ne kazem kolko je posle ww2 Crnogoraca, Bosanaca i ostalih doslo u te pitome krajeve... komunisti su oterali Nemce, i u njihove kuce uselili mnogo "dodjosa", danas je krvna slika Vojvodine jako sumnjiva, ona je leglo i nacionalizma, i autonomastva, mada ubedljivo najvise glasova odnosi Boris Tadic sa svojom umerenom pricom u smislu "autonomija da" ali nikakva klica separatizma i stvaranja nefunkcionalne drzave sa jednom jakom pokrajnom, Beogradom kao centrom, i sve sto je juzno nas ne zanima...
Juzno do Beograda zivi najvise Srba u ovoj drzavi, zanemarivati njihove interese je bezobrazno, oni su bili vekovima pod Turskom vlascu, nemaju plodnu zemlju kao Vosa...jel to znaci da su oni osudjeni da zive losije i da ih zanemarujemo?!... mora da se stvori neki balans, a to znaci i solidarnost bogatijih sa siromasnim. Kragujevac je vec napravio veliki posao sa Fijatom, ali to nije dovoljno, Nis, Leskovac, Vranje su jako siromasni, siromastvo podize nacionalisticke opcije i u tom smislu je negativan.
Lale iz Balasevicevih pesama su vrsta koja je u izumiranju, niti su danasnji Vojvodjani miroljubivi i dobri, niti su Sumadinci cetnici, to su sve predrasude.
Da zakljucim, autonomija Vojvodini DA, kulturna pre svega, cak i materijalna u nekom smislu, ali sve sto bi imalo veze sa politickom nezavisnoscu ne dolazi u obzir, dosta smo se vise igrali drzava i drzavica...
Prvo, sta su danas Vojvodjani...stotine hiljada izbeglica je doslo posle zadnjeg rata, a da ne kazem kolko je posle ww2 Crnogoraca, Bosanaca i ostalih doslo u te pitome krajeve... komunisti su oterali Nemce, i u njihove kuce uselili mnogo "dodjosa", danas je krvna slika Vojvodine jako sumnjiva, ona je leglo i nacionalizma, i autonomastva, mada ubedljivo najvise glasova odnosi Boris Tadic sa svojom umerenom pricom u smislu "autonomija da" ali nikakva klica separatizma i stvaranja nefunkcionalne drzave sa jednom jakom pokrajnom, Beogradom kao centrom, i sve sto je juzno nas ne zanima...
Juzno do Beograda zivi najvise Srba u ovoj drzavi, zanemarivati njihove interese je bezobrazno, oni su bili vekovima pod Turskom vlascu, nemaju plodnu zemlju kao Vosa...jel to znaci da su oni osudjeni da zive losije i da ih zanemarujemo?!... mora da se stvori neki balans, a to znaci i solidarnost bogatijih sa siromasnim. Kragujevac je vec napravio veliki posao sa Fijatom, ali to nije dovoljno, Nis, Leskovac, Vranje su jako siromasni, siromastvo podize nacionalisticke opcije i u tom smislu je negativan.
Lale iz Balasevicevih pesama su vrsta koja je u izumiranju, niti su danasnji Vojvodjani miroljubivi i dobri, niti su Sumadinci cetnici, to su sve predrasude.
Da zakljucim, autonomija Vojvodini DA, kulturna pre svega, cak i materijalna u nekom smislu, ali sve sto bi imalo veze sa politickom nezavisnoscu ne dolazi u obzir, dosta smo se vise igrali drzava i drzavica...
-
Liska
#67 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Johny, znam da se u Vojvodini mnogo toga promjenilo ali i dalje postoji stanje da se prica o tome kako ne zele placati tudje racune. Koliko ja znam, Vojvodina nije nikada trazila politicku nezavisnost i citava autonomija se svodila na financijsku autonomiju i nesto politicke. Traziti razloge u turskoj okupaciji i time objasnjavati losu situaciju u Nisu, Vranju i drugdje je nelogicno. Prosle su stotine godina a preko Vojvodine su isto tako presli mnogi belaji, mozda i veci nego u drugim dijelovima Srbije, pa su se opet digli. Nije Vojvodina kriva sto u Sumadiji vise ne mozes naci kajmak a prije dvadeset godina si ga mogao kupiti u svakoj kuci. Imali su i Leskovac, Vranje i Nis, boljih dana u SFRJ, pa nikada nisu placali za Vojvodinu. Sve dok se Vojvodina gleda kao krava muzara od koje su uvijek moze nesto uzeti, jacace tendencije koje se ne svidjaju ostatku Srbije. I Beograd je bogatiji od Nisa, Vranja pa sto njima ne uzimaju pare za jug Srbije? Ima mnogo zemalja koje imaju losiju zemlju i uvjete od juga Srbije pa ipak napreduju. Mislim da Vojvodjanima nije problem placati ali da se zna kome i koliko i do koje granice. Ulagati pare u crnu rupu ne zeli nitko, pa ne bi ni ti da su tvoje pare u pitanju. Ovako ispada da Vojvodinu treba kaznjavati jer ima dobru zemlju. Ima dosta dobre zemlje i na jugu Srbije i u Makedoniji, pa nisu postali Vojvodina. Dakle, ima nesto i do stanovnistva ili do onih koji ih vode. U tome je glavni problem jer cim nema love, samo se kaze, uzecemo od onog tko je ima, Vojvodina je tu, oni imaju. S takvim ponasanjem cete ih navesti da zatraze politicku nezavisnost, u neko dogledno vrijeme. Vojvodina nije kriva sto se sve sliva u Beograd ali je kriva ako trazi da pare koje oni zarade idu u manjem obimu u Beograd. I onda su oni krivi jer su drugi nerazvijeni, a Vojvodina nijednom odlukom od ukidanja autonomije nije utjecala na takvu situaciju u drzavi. Neka pocnu uzimati Beogradjanima za Vranje pa ces vidjeti reakcije.
-
Johny
#68 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Price o Vojvodjanskoj autonomiji, a posle i o nezavisnosti se podgrevaju sa mnogih strana, i to obicno od onih koji zele da napakoste Srbiji...razne price "beogradski pasaluk" i tako slicno... to je losa kuhinja, niko se nece leba najesti od toga...
Ima tu vise stvari, jedna je da Vojvodina sama stvara za sebe dovoljno, i na to jos po novom ustavu im sleduje 7% dodatka...to je razumno, ali nekima ni to nije dovoljno. Druga stvar na koju se islo je nekakva nacionalna netrpeljivost, Madjari su jedno vreme talasali ali ispostavilo se da je to bilo bezvezno pa su i oni odustali od toga, danas je Vojvodina jedina oaza multietnicnosti u ovom delu Evrope u pravom smislu te reci.
Beograd kao grad ima ubedljivo najvecu produktivnost i dobit, da npr mi beogradjani odlucimo da napravimo grad-drzavu mozda bi i najbolje prosli, nista mi od Vojvodine ne uzimamo...naravno sve pare od poreza iz cele drzave se slivaju u budzet, ali tako je i u svakoj drzavi...
Ovo oko juga nisi u pravu, u titovoj Jugi u tom delu su bili mnogi privredni giganti kao sto je Zastava, EI Nis, fabrike duvana u Nisu i Vranju, fabrika kamiona FAP Priboj, Prva Petoletka u Trsteniku, to su sve fabrike koje su imale kooperante u ostalim republikama, raspadom Juge oni su ih izgubili, izgubili su trziste i propali, te fabrike su bile projektovane za 22 miliona ljudi a ne za 10. Danas se Kragujevac naglo dize sa Fijatom, ali ostali gradovi ne mogu dobro da se privatizuju, Nis je uspeo sa BAT-om u vezi duvana, ali to nije dovoljno za grad od 300 000 ljudi.
Ima i element nasledja mentaliteta od Turaka, slazem se da on nije presudan... Vojvodina je jako malo izgubila privatizacijom, poljoprivreda i industrija su u zamahu i zato je kod njih stanje bolje...
Mora da se napravi kvalitetan plan kako svi da se razvijaju, oni koji rade bolje vise od onih drugih, ali da ne bude velike neravnomernosti jer ona stvara turbulencije i ojacava nacionalizam... ja sam optimista, mislim da ce se sve to srediti jer bilo koja druga alternativa je nazadovanje u svakom smislu...
Ima tu vise stvari, jedna je da Vojvodina sama stvara za sebe dovoljno, i na to jos po novom ustavu im sleduje 7% dodatka...to je razumno, ali nekima ni to nije dovoljno. Druga stvar na koju se islo je nekakva nacionalna netrpeljivost, Madjari su jedno vreme talasali ali ispostavilo se da je to bilo bezvezno pa su i oni odustali od toga, danas je Vojvodina jedina oaza multietnicnosti u ovom delu Evrope u pravom smislu te reci.
Beograd kao grad ima ubedljivo najvecu produktivnost i dobit, da npr mi beogradjani odlucimo da napravimo grad-drzavu mozda bi i najbolje prosli, nista mi od Vojvodine ne uzimamo...naravno sve pare od poreza iz cele drzave se slivaju u budzet, ali tako je i u svakoj drzavi...
Ovo oko juga nisi u pravu, u titovoj Jugi u tom delu su bili mnogi privredni giganti kao sto je Zastava, EI Nis, fabrike duvana u Nisu i Vranju, fabrika kamiona FAP Priboj, Prva Petoletka u Trsteniku, to su sve fabrike koje su imale kooperante u ostalim republikama, raspadom Juge oni su ih izgubili, izgubili su trziste i propali, te fabrike su bile projektovane za 22 miliona ljudi a ne za 10. Danas se Kragujevac naglo dize sa Fijatom, ali ostali gradovi ne mogu dobro da se privatizuju, Nis je uspeo sa BAT-om u vezi duvana, ali to nije dovoljno za grad od 300 000 ljudi.
Ima i element nasledja mentaliteta od Turaka, slazem se da on nije presudan... Vojvodina je jako malo izgubila privatizacijom, poljoprivreda i industrija su u zamahu i zato je kod njih stanje bolje...
Mora da se napravi kvalitetan plan kako svi da se razvijaju, oni koji rade bolje vise od onih drugih, ali da ne bude velike neravnomernosti jer ona stvara turbulencije i ojacava nacionalizam... ja sam optimista, mislim da ce se sve to srediti jer bilo koja druga alternativa je nazadovanje u svakom smislu...
- MuaDib
#69 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Ovdje mnogi neće da shvate da je za raspad Jugoslavije kriv dogovor u Karađorđevu gdje su se srpsko i hrvatsko rukovodstvo dogovorili da raspad Jugoslavije iskoriste za stvaranje proširene hrvatske i srpske države, na račun Bosne i Hercegovine.
Samo nisu očekivali otpor bošnjačkog, tada muslimanskog naroda, koji je uspio odbraniti državu BiH.
A ne treba zaboraviti kako su Slovenija i Makedonija prošle, bez ikakvih posljedica, a Bosna je jedino nagrabusila.
Samo nisu očekivali otpor bošnjačkog, tada muslimanskog naroda, koji je uspio odbraniti državu BiH.
A ne treba zaboraviti kako su Slovenija i Makedonija prošle, bez ikakvih posljedica, a Bosna je jedino nagrabusila.
-
covjekjegulja
#70 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
srbija trpi zaostatak u razvoju zbog politike centralizacije. vojvodini nije u interesu da se otcjepi od srbije to su gluposti koje lansiraju nacionalisti i spc - oni svaki vid autonomije etiketiraju kao put u separatizam. srbija prosto treba da se regionalizuje pa da ekonomsku autonomije ima ne samo vojvodina vec i beograd, sumadija, sandzak, istocna srbija, itd. selo u srbiji propada zbog te nacionalisticke agende o centralizaciji.Johny wrote:Prica o Vojvodini je komplikovana, ja sam pokusao u par pasusa da iznesem neke teze ali nismo se razumeli...
- and
#71 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
.
Last edited by and on 15/05/2009 10:51, edited 1 time in total.
- and
#72 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD ZA BIVŠU JUGOSLAVIJUMaliJastreb wrote:Za raspad Jugoslavije nije kriv nitko, vec je to bila zelja vecine.MuaDib wrote:Ovdje mnogi neće da shvate da je za raspad Jugoslavije kriv ....
Ne znam kakve emocije imaju Bosnjaci do Jugoslavije, niti me zanima, ako vam je bilo toliko stalo do nje, mogli ste ostati u krnjoj. Milosevic je nudio.
Hrvati nisu htjeli ostati u drzavi u kojoj se devizne rezerve pune sa cirka 80% i vise od hrvatskog odnosno dalmatinskog turizma, a nazad u Hrvatsku se vraca 10%. Ostatak ide na izgradnju autoputeva do Nisa, Soluna, za izgradnju politickih fabrika, za "nerazvijene krajeve" odnosno Kosmet, i tako dalje.
Hrvati su htjeli svoju drzavu, kao i Slovenci. Pa kakva je takva je. Vladajuce garniture dolaze i prolaze, Hrvatska ostaje.
Na temu, koliko god je Tudjman zelio Hrvatsku do Sarajeva ili dokle vec, do Istambula valjda, toliko je Alija zelio islamsku drzavu, Milosevic Veliku Srbiju. Hvala Bogu ta vremena su iza nas.
Svaka dalja prica koja se vodi oko toga, uz obavezno "mi smo dobri, ona druga dva su krivi za sve" meni ne da je smijesna, vec je izrazito glupa.
UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Počev od 18. novembra 1991. godine ili prije pa do približno aprila 1994. i nakon toga više osoba je osnovalo i učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanja tih teritorija kao dijela "Velike Hrvatske", u kratkom roku ili tokom dužeg perioda, tako što bi one postale dio Republike Hrvatske ili blisko povezane s njom, i to upotrebom sile, zastrašivanja ili prijetnje silom, progona, zatvaranja i zatočavanja, prisilnog premještanja i deportacije, oduzimanja i uništavanja imovine i drugih sredstava koja predstavljaju ili obuhvataju činjenje zločina kažnjivih po članovima 2, 3 i 5 Statuta Međunarodnog suda. Teritorijalni cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio je osnivanje hrvatske teritorije u granicama Hrvatske banovine, teritorijalnog entiteta koji je postojao od 1939. do 1941. godine. Udruženi zločinački poduhvat obuhvatao je i kreiranje političke i nacionalne mape tih područja tako da njima dominiraju Hrvati, kako u političkom, tako i u demografskom smislu.
Brojne osobe su učestvovale u tom udruženom zločinačkom poduhvatu. Svaki učesnik je svojim činjenjem, nečinjenjem, postupcima ili ponašanjem, kako individualnim, tako i onim izvršenim u dosluhu s drugim osobama ili preko drugih osoba, bitno doprinio sprovođenju tog poduhvata i ostvarenju njegovog cilja. Sljedeće osobe su, pored ostalih, učestvovale u udruženom zločinačkom poduhvatu: Franjo Tuđman (preminuo 10. decembra 1999.), predsjednik Republike Hrvatske; Gojko Šušak (preminuo 3. maja 1998.), ministar obrane Republike Hrvatske; Janko Bobetko (preminuo 29. aprila 2003.), general u vojsci Republike Hrvatske; Mate Boban (preminuo 8. jula 1997.), predsjednik Hrvatske Zajednice (i Republike) Herceg-Bosne; JADRANKO PRLIĆ; BRUNO STOJIĆ; SLOBODAN PRALJAK; MILIVOJ PETKOVIĆ; VALENTIN ĆORIĆ; BERISLAV PUŠIĆ; razni drugi funkcioneri i članovi vlade i političkih struktura Herceg-Bosne/HVO-a na svim nivoima (uključujući opštinske organe vlasti i mjesne organizacije); razni čelnici i članovi Hrvatske demokratske zajednice (dalje u tekstu: HDZ) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (dalje u tekstu: HDZ-BiH) na svim nivoima; razni pripadnici oružanih snaga Herceg-Bosne /HVO-a, specijalnih jedinica, vojne i civilne policije, bezbjednosnih i obavještajnih službi, paravojnih formacija, lokalnih odbrambenih snaga, te druge osobe koje su djelovale pod nadzorom ili u sadejstvu ili saradnji s tim oružanim snagama, policijom i drugim elementima; razni pripadnici oružanih snaga, policije, bezbjednosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske; te druge osobe, poznate i nepoznate. Te su osobe vodile, upravljale, planirale, pripremale, bodrile, promovisale, podsticale, naredile, izvršile, sprovele, omogućile, učestvovale, doprinijele, podržale i na drugi način djelovale na ostvarivanju udruženog zločinačkog poduhvata.
- nosara
#73 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Ma nisu oni, ma gdje bi oni...and wrote:MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD ZA BIVŠU JUGOSLAVIJUMaliJastreb wrote:Za raspad Jugoslavije nije kriv nitko, vec je to bila zelja vecine.MuaDib wrote:Ovdje mnogi neće da shvate da je za raspad Jugoslavije kriv ....
Ne znam kakve emocije imaju Bosnjaci do Jugoslavije, niti me zanima, ako vam je bilo toliko stalo do nje, mogli ste ostati u krnjoj. Milosevic je nudio.
Hrvati nisu htjeli ostati u drzavi u kojoj se devizne rezerve pune sa cirka 80% i vise od hrvatskog odnosno dalmatinskog turizma, a nazad u Hrvatsku se vraca 10%. Ostatak ide na izgradnju autoputeva do Nisa, Soluna, za izgradnju politickih fabrika, za "nerazvijene krajeve" odnosno Kosmet, i tako dalje.
Hrvati su htjeli svoju drzavu, kao i Slovenci. Pa kakva je takva je. Vladajuce garniture dolaze i prolaze, Hrvatska ostaje.
Na temu, koliko god je Tudjman zelio Hrvatsku do Sarajeva ili dokle vec, do Istambula valjda, toliko je Alija zelio islamsku drzavu, Milosevic Veliku Srbiju. Hvala Bogu ta vremena su iza nas.
Svaka dalja prica koja se vodi oko toga, uz obavezno "mi smo dobri, ona druga dva su krivi za sve" meni ne da je smijesna, vec je izrazito glupa.
UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Počev od 18. novembra 1991. godine ili prije pa do približno aprila 1994. i nakon toga više osoba je osnovalo i učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanja tih teritorija kao dijela "Velike Hrvatske", u kratkom roku ili tokom dužeg perioda, tako što bi one postale dio Republike Hrvatske ili blisko povezane s njom, i to upotrebom sile, zastrašivanja ili prijetnje silom, progona, zatvaranja i zatočavanja, prisilnog premještanja i deportacije, oduzimanja i uništavanja imovine i drugih sredstava koja predstavljaju ili obuhvataju činjenje zločina kažnjivih po članovima 2, 3 i 5 Statuta Međunarodnog suda. Teritorijalni cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio je osnivanje hrvatske teritorije u granicama Hrvatske banovine, teritorijalnog entiteta koji je postojao od 1939. do 1941. godine. Udruženi zločinački poduhvat obuhvatao je i kreiranje političke i nacionalne mape tih područja tako da njima dominiraju Hrvati, kako u političkom, tako i u demografskom smislu.
Brojne osobe su učestvovale u tom udruženom zločinačkom poduhvatu. Svaki učesnik je svojim činjenjem, nečinjenjem, postupcima ili ponašanjem, kako individualnim, tako i onim izvršenim u dosluhu s drugim osobama ili preko drugih osoba, bitno doprinio sprovođenju tog poduhvata i ostvarenju njegovog cilja. Sljedeće osobe su, pored ostalih, učestvovale u udruženom zločinačkom poduhvatu: Franjo Tuđman (preminuo 10. decembra 1999.), predsjednik Republike Hrvatske; Gojko Šušak (preminuo 3. maja 1998.), ministar obrane Republike Hrvatske; Janko Bobetko (preminuo 29. aprila 2003.), general u vojsci Republike Hrvatske; Mate Boban (preminuo 8. jula 1997.), predsjednik Hrvatske Zajednice (i Republike) Herceg-Bosne; JADRANKO PRLIĆ; BRUNO STOJIĆ; SLOBODAN PRALJAK; MILIVOJ PETKOVIĆ; VALENTIN ĆORIĆ; BERISLAV PUŠIĆ; razni drugi funkcioneri i članovi vlade i političkih struktura Herceg-Bosne/HVO-a na svim nivoima (uključujući opštinske organe vlasti i mjesne organizacije); razni čelnici i članovi Hrvatske demokratske zajednice (dalje u tekstu: HDZ) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (dalje u tekstu: HDZ-BiH) na svim nivoima; razni pripadnici oružanih snaga Herceg-Bosne /HVO-a, specijalnih jedinica, vojne i civilne policije, bezbjednosnih i obavještajnih službi, paravojnih formacija, lokalnih odbrambenih snaga, te druge osobe koje su djelovale pod nadzorom ili u sadejstvu ili saradnji s tim oružanim snagama, policijom i drugim elementima; razni pripadnici oružanih snaga, policije, bezbjednosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske; te druge osobe, poznate i nepoznate. Te su osobe vodile, upravljale, planirale, pripremale, bodrile, promovisale, podsticale, naredile, izvršile, sprovele, omogućile, učestvovale, doprinijele, podržale i na drugi način djelovale na ostvarivanju udruženog zločinačkog poduhvata.
-
covjekjegulja
#74 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
MaliJastreb wrote:Za raspad Jugoslavije nije kriv nitko, vec je to bila zelja vecine.MuaDib wrote:Ovdje mnogi neće da shvate da je za raspad Jugoslavije kriv ....
kakva notorna glupost... 80% deviznih rezervi sfrj od dalmatinskog turizma od kojeg se prave silni projekti, autoputevi, kosovo... a hrvatskoj se vraca 10%... zar neko moze biti toliko glup da stvarno vjeruje u ovo? pa gdje bi hrvatskoj danas bio kraj od tih silnih para, kad su nezavisni... zalosno je vidjeti ljude koji baziraju svoje misljenje na tako jeftinim zabludama.
-
Liska
#75 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva
Nemoj tako, MaliJastrebe. Pa Ivan Supek je jedan obicni fasista, jer 1971. godine dolazi na crnu listu, sto je cinjenica. Prema tome jedan fasista kao Supek ne moze biti relevantan. Evo njegove kratke biografije iz koje vidimo kako je jedan fasista financirao jedinog antifasistu.
http://www.moljac.hr/biografije/supek.htm
http://www.moljac.hr/biografije/supek.htm