Nadjose. (mada sam ja siguran da bi ona i sama nasla put kuci)vee-jay wrote:i jel nadjose macku?vratnik wrote:u dijaspori. (sad sam tu)
- Mrzim to sto sam usprkos toj savrsenoj integraciji ipak stranac. (ako nista ne osjecam se vise gradjaninom drugog reda)
- mrzim cinjenicu da mi se generacija moze sresti samo na nekom forumu (ili groblju)
- mrzim cinjenicu da mi djeca rastu dvojezicno
- mrzim uzdahe koji mi se otmu uz praznike koje bih inace proveo sa familijom
- fale mi neke stvari koje se valjda zovu ulice djetinjstva...
volim:
- svoje skolovanje (profesore, ucitelje, klupu, raspored, ispite)
- liniju diskrecije koja nije samo linija
- pravo da budem takav kakav jesam- i da mogu zaraditi da budem kakav jesam - bez stele
- volim kad naoko hladne i rezervisane komsije po citavom kvartu traze moju macku (dok smo mi na odmoru) i niko od njih mi to ne nabada na nos (saznam slucajno)
- volim sto si konacno mogu priustiti da nisam rob mode / mahale / komsije / rodjaka
- volim cinjenicu da je vjeronauka uvijek prvi ili zadnji cas, tako da dijete ne moram poslati na istu
- volim besplatno skolovanje koje moja djeca uzivaju (kad kazem besplatno mislim i na knjige koje dzaba dobiju)
- volim koliko toliko provjerene cinjenice koje moja djeca uce
- volim sto odrastaju dvojezicno
- volim sto je impuls deset puta jeftiniji nego u Bosni
- volim kad mi padne napamet da negdje odletim (recimo lisabon), odsetam na aerodrom i odletim za madrid. A sve za stoju. I pravo me boli sto sam kokuz..
- volim prijatelje koje sam upoznao i nas odnos. (zar ima ista ljepse od odnosa neovisnih individua?)
- da ne spominjem sve komicare koje sad razumijem?
- volim spontanost i mogucnost da izlaske ne moram mjesecima unaprijed planirati (izlozbe, koncerti, pozoriste)
- volim kvalitetan fudbal uzivo
- volim cinjenicu da nema nadrkanih sluzbenika
- volim uslugu koju svugdje dobijem, bio to mesar kojeg ne moram poznavati da bi mi dao "dobar komad" ili prodavac automobila
...
ovo za pocetak.
Bolji kvalitet zivota???
-
vratnik
#51 Re: Bolji kvalitet zivota???
- madner
#52 Re: Bolji kvalitet zivota???
Nisam ja pogodjen, samo me iritira kad mi neko prospa suplju.
Bezveze mi je sad vadit statisiku za Njemacku, ali sasvim sigurno je to izuzetak a ne pravilo.
Bezveze mi je sad vadit statisiku za Njemacku, ali sasvim sigurno je to izuzetak a ne pravilo.
-
vratnik
#53 Re: Bolji kvalitet zivota???
Pa dobro, to je sad stvar tih pojedinaca, gdje su i koliko se tamo dobro osjecaju, i koliko hoce da nesto promijene / ako nisu zadovoljni. Ja sam bio i negdje drugo, i ovdje mi se najvise svidja. A i znam stvarno dosta ljudi koji isto tako misli.madner wrote:Nisam ja pogodjen, samo me iritira kad mi neko prospa suplju.
-
mamica papucarka
#54 Re: Bolji kvalitet zivota???
lakse uci u München, nego u Sarajevo. Mene je taj grad odusevio, a uvijek sam cijelu Njemacku smatrala hladnom i sta ja znam kakvom jos.Sad vec planiram kad mi djeca za 15-ak godina podju studirat, da idu za München. ja i moj "dedo" cemo mozda tad u Bosnu

- Šeha
#55 Re: Bolji kvalitet zivota???
Nisi dobro razumjela. Mamica samo hoce da cuje sta to ljudi podrazumjevaju pod "kvalitetom zivota" koja se tako cesto spominje. Razliciti ljudi podrazumjevaju razlicite stvari pod tim.babyline wrote: ako doneses odluku za sebe i znas da ti je bolji "kvalitet zivota" gore zasto pitas druge? cemu to ubjedjivanje? tvoja sreca je tvoja i ne zavisi o sreci drugih!! ili??
- vee-jay
#56 Re: Bolji kvalitet zivota???
Hmmm ja mislio, to se zove BOLJI KVALITET ZIVOTAbabyline wrote:ljudi koji su vani uvijek postave neki uslov, kao zele se vratiti kada se to i to ispuni, npr. plata 3000 ili kad kuca bude gotova, kada djeca podju, zavrse skolu bla-bla-bla. (to se zove odgadjanje konacne odluke, u psihologiji)callmethebreeeze wrote:ja sam super integrisan u ovo drustvo, al' jebi ga, ja nisam odavle.
koliko god me milion i jedna stvar nervirala u sarajevu, ja opet kontam (iako su to puste zelje) da bi se mozda moglo vratiti. malo se sokiram kad avion sleti medju one kuce i kad vidim onaj kaos oko aerodroma, ali vec negdje kod otoke ja sam vec skroz prviknut.
rekao sam, sutra bih se vratio u sa, samo da imam posao i platu nekih 3000 km, zeni moze i 2000.
![]()
![]()
![]()
- Šeha
#57 Re: Bolji kvalitet zivota???
Ne, zasto? Osim ako joj ne inputiras nesto sto ona nije rekla.babyline wrote: da, ali se to opet svodi na moj komentar
- ahuseino
#58 Re: Bolji kvalitet zivota???
To sto ti navodish nisu uslovi nego vremenski raspored... i nije ODGADJANJE jer je, kako navodish, odluka donesena.babyline wrote:ljudi koji su vani uvijek postave neki uslov, kao zele se vratiti kada se to i to ispuni, npr. plata 3000 ili kad kuca bude gotova, kada djeca podju, zavrse skolu bla-bla-bla. (to se zove odgadjanje konacne odluke, u psihologiji)callmethebreeeze wrote:ja sam super integrisan u ovo drustvo, al' jebi ga, ja nisam odavle.
koliko god me milion i jedna stvar nervirala u sarajevu, ja opet kontam (iako su to puste zelje) da bi se mozda moglo vratiti. malo se sokiram kad avion sleti medju one kuce i kad vidim onaj kaos oko aerodroma, ali vec negdje kod otoke ja sam vec skroz prviknut.
rekao sam, sutra bih se vratio u sa, samo da imam posao i platu nekih 3000 km, zeni moze i 2000.
![]()
![]()
![]()
A uslovi JESU to sto chini kvalitet zivota. Znachi nekome plata od 3 tisuche, nekome lichna sugurnost, nekome kultura svih aspekata zivota, nekome janjetina, nekome ispijanje kaHve...
... tako da bih ja to re-formulisao. Uslovi koje imaju ljudi vani su u stvari popravljanje zivotnog standarda 'unutra', i to sada mi eto k'o diskutujemo.
prevod op. ed.
-
vratnik
#59 Re: Bolji kvalitet zivota???
(a penzija i Bosna?!?! pa niste normalni.. ako mi i padne napamet da promijenim mjesto boravka, onda ce to biti negdje gdje je 12 mjeseci u godini sunce.. Globus / linija / i trazi..
ma dobro, moze biti i samo 11 mjeseci.
ma dobro, moze biti i samo 11 mjeseci.
-
mamica papucarka
#60 Re: Bolji kvalitet zivota???
Moje razmisljanje je isto kao i Sehino (ne mogu da vjerujem
)
hvala na opaskama, op.a
Seha, gdje si ti danas ? Eno, sve te cekamo tamo u dilkarnici

hvala na opaskama, op.a
Seha, gdje si ti danas ? Eno, sve te cekamo tamo u dilkarnici
-
Tuzlak-opozicionar
#61 Re: Bolji kvalitet zivota???
Naše Udruženje za brigu o starim osobama "Spokojna starost" iz Tuzle je poslalo obavijest na Web stranicu Tuzlarije,ali joj administartorica nije dala priliku da poživi.
I na ovoj stranici vijest je bila dostupna jedva 24 sata.
Smatramo je važnom za naše Bosance i Hercegovce, posebno Tuzlake i one iz okoline Tuzle.
Naime, mi prvog oktobra, međunarodnog Dana starih osoba, otvaramo prostoriju u Tuzli, na adresi ulica 6. bosanske brigade 102 u koju će moći doći sve starije osobe iz Tuzle i okoline i POTPUNO BESPLATNO razgovarati i vidjeti se sa svojom djecom i unučadima bilo gdje da se u svijetu nalaze, ako imaju pristup Internetu.
Našima u dijaspori poručujemo. Pošaljite na našu E-mail adresu: [email protected] broj telefona vaših srodnika u Tuzli ili okolini, mi ćemo vam uštediti skupo telefoniranje, obavijestitćemo ih o vremenu, danu i satu (po našoj vremenskoj zoni) kad će moći s vama razgovarati i vidjeti se posredstvom programa Skype.
Onima koji žive u Tuzli i okolini na raspolaganju je telefon 061 151 390 za sve informacije.
Duboko smo svjesni težine rastanka, tuge roditelja odvojenih od djece ali i nostalgiju djece.Nekoliko sam puta čuo izjavu starih osoba:"Da mi je da ih još jednom vidim pa da umrem."
Znamo da su telefonski kontakti veoma skupi a i nisu pravi doživljaj kao kad se sugovornici i vide.
Svakog ko ovo pročita molimo da informaciju širi dalje, nemamo novca za posebno oglašavanje, sve se finanira novcem pojedinca.
Iz ovoga niko od nas koji u ovome učestvujemo ne zarađuje ništa, sve se radi iz altruizma i filantropije pojedinca, želje da se pomogne.
Bilo bi lijepo kad bi ovaj primjer slijedili i u drugim gradovima.
Smatramo je važnom za naše Bosance i Hercegovce, posebno Tuzlake i one iz okoline Tuzle.
Naime, mi prvog oktobra, međunarodnog Dana starih osoba, otvaramo prostoriju u Tuzli, na adresi ulica 6. bosanske brigade 102 u koju će moći doći sve starije osobe iz Tuzle i okoline i POTPUNO BESPLATNO razgovarati i vidjeti se sa svojom djecom i unučadima bilo gdje da se u svijetu nalaze, ako imaju pristup Internetu.
Našima u dijaspori poručujemo. Pošaljite na našu E-mail adresu: [email protected] broj telefona vaših srodnika u Tuzli ili okolini, mi ćemo vam uštediti skupo telefoniranje, obavijestitćemo ih o vremenu, danu i satu (po našoj vremenskoj zoni) kad će moći s vama razgovarati i vidjeti se posredstvom programa Skype.
Onima koji žive u Tuzli i okolini na raspolaganju je telefon 061 151 390 za sve informacije.
Duboko smo svjesni težine rastanka, tuge roditelja odvojenih od djece ali i nostalgiju djece.Nekoliko sam puta čuo izjavu starih osoba:"Da mi je da ih još jednom vidim pa da umrem."
Znamo da su telefonski kontakti veoma skupi a i nisu pravi doživljaj kao kad se sugovornici i vide.
Svakog ko ovo pročita molimo da informaciju širi dalje, nemamo novca za posebno oglašavanje, sve se finanira novcem pojedinca.
Iz ovoga niko od nas koji u ovome učestvujemo ne zarađuje ništa, sve se radi iz altruizma i filantropije pojedinca, želje da se pomogne.
-
mamica papucarka
#62 Re: Bolji kvalitet zivota???
imas cijeli podforum.
mislim da ovakve topice administracija mora odobrit
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewforum.php?f=35
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewforum.php?f=35
- neprilagodjena
#63 Re: Bolji kvalitet zivota???
Mozda si se trebao prvo javiti administratoru na PP u vezi ovoga.
-
jefferson
#64 Re: Bolji kvalitet zivota???
Mislim da ono sto se dogodilo u Sarajevu na otvaranju Queer festivala treba da bude podsjetnik da prestanemo sanjati da se nesto dole promjenilo.
Po meni stanje je jos gore!
- ljubav_aha
#65 Re: Bolji kvalitet zivota???
Tuzlak-opozicionar wrote:Naše Udruženje za brigu o starim osobama "Spokojna starost" iz Tuzle je poslalo obavijest na Web stranicu Tuzlarije,ali joj administartorica nije dala priliku da poživi.
putem facebook,vijest ze moze znatno brze prenjeti raji i prijateljima
- ljubav_aha
#66 Re: Bolji kvalitet zivota???
mozda bi reakcije bile drugacije,jer nisu morali planirati festival za vrijeme mijeseca Ramazana,sumnjam da se takvi festivali desavaju za vrijeme uskrsa ili bozica,mozda grijesimjefferson wrote:Mislim da ono sto se dogodilo u Sarajevu na otvaranju Queer festivala treba da bude podsjetnik da prestanemo sanjati da se nesto dole promjenilo.
- neprilagodjena
#67 Re: Bolji kvalitet zivota???
Mislim da bi se isto desilo i da nije Ramazan.
-
vratnik
#68 Re: Bolji kvalitet zivota???
Ne znam da li ovo spada pod kvalitetu zivljenja, ali ja odoh veceras da gledam vatromet. Takmice se Austrijanci i Kinezi.
(nadjoh slucajno vijest. Bas mi je to nesto lijepo, vatromet i Carmina Burana. Bas ide zajedno, kao riba i bijelo vino)
(nadjoh slucajno vijest. Bas mi je to nesto lijepo, vatromet i Carmina Burana. Bas ide zajedno, kao riba i bijelo vino)
- ljubav_aha
#69 Re: Bolji kvalitet zivota???
wow,vas dvoje/jefferson i neprilagodjena/ ste defintivno u pravuneprilagodjena wrote:Mislim da bi se isto desilo i da nije Ramazan.
-
Maya l'Abeille
#70 Re: Bolji kvalitet zivota???
Mislim da nasi ljudi uglavnom vezuju "kvalitet zivota" za neku vrstu nerada. To je neko moje zapazanje. Svi koji bi pozelili da su tamo je zbog previse posla kojeg imaju "s ove strane bare".
Ne smatram kvalitetnim zivotom dangubljenjem.
Kvalitetnim zivotom smatram usavrsavanje i odrastanje u svakom pogledu. "Moj" grad u Bosni nema ni kino, a da ne pricam o pozoristu... Jedva da postoji zivot, a kamoli kvalitetan.
Sjaj -> fantasticne individue.
Ne smatram kvalitetnim zivotom dangubljenjem.
Kvalitetnim zivotom smatram usavrsavanje i odrastanje u svakom pogledu. "Moj" grad u Bosni nema ni kino, a da ne pricam o pozoristu... Jedva da postoji zivot, a kamoli kvalitetan.
Sjaj -> fantasticne individue.
-
rika
#71 Re: Bolji kvalitet zivota???
Posto su moji rodiltelji od kasnih 70tij promjenili nekih 5 drzhava stanovanja (razlika je samo u cinjencici jesam li u doticnoj drzhavi nosio pelene ili sam vec sam mogao na tutu ili WC) da kazhem pokoju iz njihvog iskustva:
Otac,koji je bio gradj.poduzetnik je napustio BiH '78 ako se sjecam jer nije bas bio socijalista,a mislio je da sa svojih 25 i zvanjem Dipl.Inzhinjera moze postici mnogo vise nego da radi u nekom preduzecu za platu.. (samo da napomenem da je tada u SFRJ bilo nemoguce osnovati privatnu firmu)
I nakon zhivota i rada u 3 zemlje i na 3 razlicita kontinenta on zhivot u dijaspori svede na 3 rijeci:
"Ulaz-Izlaz-saldo"
Evropa---lijep i ugodan zhivot,veliki porezi,pola godine se radi za drzhavu..gledaju te poprijeko ako ti je prezime sa "...IC" bez obzira koliko
"fin" bio...
Canada-vise se radi ali su i sanse vece,porezi manji
Arapski prostor--->"Welcome,welcome and no income tax "
Moje je skromno misljenje,da ako neko vani radi i zhivi samo od plate,(a u vecini slucajeva je tako),onda mi to nije bas najrentabilnija kombinacija

Otac,koji je bio gradj.poduzetnik je napustio BiH '78 ako se sjecam jer nije bas bio socijalista,a mislio je da sa svojih 25 i zvanjem Dipl.Inzhinjera moze postici mnogo vise nego da radi u nekom preduzecu za platu.. (samo da napomenem da je tada u SFRJ bilo nemoguce osnovati privatnu firmu)
I nakon zhivota i rada u 3 zemlje i na 3 razlicita kontinenta on zhivot u dijaspori svede na 3 rijeci:
"Ulaz-Izlaz-saldo"
Evropa---lijep i ugodan zhivot,veliki porezi,pola godine se radi za drzhavu..gledaju te poprijeko ako ti je prezime sa "...IC" bez obzira koliko
"fin" bio...
Canada-vise se radi ali su i sanse vece,porezi manji
Arapski prostor--->"Welcome,welcome and no income tax "
Moje je skromno misljenje,da ako neko vani radi i zhivi samo od plate,(a u vecini slucajeva je tako),onda mi to nije bas najrentabilnija kombinacija