Dje ima taj med od kadulje da odma narucim sleper?bogoljub wrote:Probaj sa čajem od kadulje ispirati grlo.
Takodje med od kadulje čini čuda.
Isprobano 100 %.
Boli grlo
Moderator: anex
- kriticarka_nikova
#26 Re: Boli grlo
-
neretvanac
#27 Re: Boli grlo
Odlican lijek za grlo i sve disne puteve pri nahladi i upali istih- caj od kadulje, kojim se ispire grkljan i zahvaceni dijelovi ! naucno dokazane stvari.kriticarka_nikova wrote:Boli grlo
Prije 14 dana bijah na jakom vjetru i tu vece me zaboli grlo. Sutradan odem u apoteku i daju mi caffetin cold (10 tableta) koji nikad do tad nisam pila i nakon mozda 7-8 tablete bol prestane, no, ja popijem cijelu tablu tj svih deset tableta. I tako, ozdravim ti ja, ali nakon 2 dana ponovo me uhvati. Odem ja u apoteku i opet uzmem isto “caffetin cold”, no, pijem ti ja tako njih 3 dana a stanje sa mojim grlom se pogoršava. Budim se mokra od znoja, bol se povećava, a dobivam i blagu temperaturu. Kad se desni krajnik upalio toliko da sam plakala od bola odem u apoteku i zatrazim ampicilin. Dali su mi 1 paklo od 16 tableta. Pocnem ga piti i nakon 3-4 kapsule stanje se pocne popravljati, upala se povlaci, ja ozdravljam, ponovo uzimam cigare, osjecam miris hrane, jedem ko krava, i posljednju kapsulu pijem u srijedu u zoru tj.u 5 sati.
Danas sam osjetil ponovo blagu temperaturu. Osjecam i blagu bol u grlu. Padam u depresiju. Ako me ponovo onako grlo zaboli ubicu se. Malo prije sam istopila dvije bronhi bombone u mlijeku i kljucalo sam ga popila.
Zna li neko neki babski lijek koji lijeci grlo jer vise cu da poludim? Pale su mi na pamet rijeci moga dajdze koji kaze: da mi neko kaze da je zdravo razmutit govno i popit, ja bi to uradio.
Pomagajte…ne mogu da odem ljekaru, jer sam trenutno daleko od civilizacije….
-
nermin.pravo
#28 Re: Boli grlo
Zaboravi sve ovo gore, kupi tablete za sisanje PANTENOL! Garantujem da ce ti pomoci!
-
neretvanac
#29 Re: Boli grlo
Odlicna alternaiva za to ti je da sama napravis caj od kadulje, tako sto ces uprziti malo secera, u solju mlijeka isjeckati 7-8 listova kadulje i preliti secer time i malo zakuhati. Preukusno je a odlicno za bolove grla.kriticarka_nikova wrote:Dje ima taj med od kadulje da odma narucim sleper?bogoljub wrote:Probaj sa čajem od kadulje ispirati grlo.
Isprobano 100 %.
- clav
#30 Re: Boli grlo
eh svega i svacega na ovoj temi.
prvo te tablete protiv prehlade tipa coldrex, caffetin cold i sl. ti samo djeluju na simptome, a ne na uzrok. kod tebe je uzrok najvjerovatnije neka bakterija jer da je virusna prehlada do sada bi proslo.
drugo: antibiotici se ne uzimaju na svoju ruku,a da se antibiotici ne uzimaju na svoju ruku, na zalost ucis na tezi nacin, jer ne znas da li je ampicilin efikasan, i ako je efikasan u kojoj ga dozi i koliko dugo treba primjeniti(sudeci po nacinu, to najvjerovatnije ne zna ni tehnicarka u apoteci koja ti je to prodala).
od naizgled tako benignih stvari, sebi mozes upropastiti zdravlje i imati problem s zglobovima i srcem za sva vremena, jer ako se radi o streptokoknoj upali grla (koja je jako cesta), to se lijeci penicilinima u trajanju od 10 dana. nejse,
javi se doktoru sutra. opisi mu sve to sto si napisala ovdje, bez preskakanja, i tu terapiju koju ti propise ispostuj do kraja i nakon lijecenja otidji na kontrolu. a u buduce da znas da ako prehlada traje duze od 7 dana, temperatura ne spada, ili predje 38, javis se doktoru. topli cajevi(ne kipuci kako si napisala), limunovi, vitamini, krastavci, senfovi samo u prvih sedam dana.
prvo te tablete protiv prehlade tipa coldrex, caffetin cold i sl. ti samo djeluju na simptome, a ne na uzrok. kod tebe je uzrok najvjerovatnije neka bakterija jer da je virusna prehlada do sada bi proslo.
drugo: antibiotici se ne uzimaju na svoju ruku,a da se antibiotici ne uzimaju na svoju ruku, na zalost ucis na tezi nacin, jer ne znas da li je ampicilin efikasan, i ako je efikasan u kojoj ga dozi i koliko dugo treba primjeniti(sudeci po nacinu, to najvjerovatnije ne zna ni tehnicarka u apoteci koja ti je to prodala).
od naizgled tako benignih stvari, sebi mozes upropastiti zdravlje i imati problem s zglobovima i srcem za sva vremena, jer ako se radi o streptokoknoj upali grla (koja je jako cesta), to se lijeci penicilinima u trajanju od 10 dana. nejse,
javi se doktoru sutra. opisi mu sve to sto si napisala ovdje, bez preskakanja, i tu terapiju koju ti propise ispostuj do kraja i nakon lijecenja otidji na kontrolu. a u buduce da znas da ako prehlada traje duze od 7 dana, temperatura ne spada, ili predje 38, javis se doktoru. topli cajevi(ne kipuci kako si napisala), limunovi, vitamini, krastavci, senfovi samo u prvih sedam dana.
- kriticarka_nikova
#31 Re: Boli grlo
Eto otisla sam doktoru. Dao mi septolete da sisam. Kaze da ne vidi upalu. A ja spavala do malo prije i ustala, grlo me boli ne mogu da gutam. Boli samo kad gutam. Temperature nemam odkako sam popila ampicilin nemam vise....
Sta se desava sa mojim grlom, kad ce vise kraaaaaaaaaaaaj!!!!!
- kriticarka_nikova
#32 Re: Boli grlo
Cekaj malo. Sve mi je jasno do dijela kako cu da isjeckam kadulju? Mislim imam kadulju ali je nju opasno piti. Ako je isjeckam hocu li samo ostaviti da odstoji pa da onda izvadim listice ili da pijem sve na eks pa nek idu listici niz grlo??neretvanac wrote:Odlicna alternaiva za to ti je da sama napravis caj od kadulje, tako sto ces uprziti malo secera, u solju mlijeka isjeckati 7-8 listova kadulje i preliti secer time i malo zakuhati. Preukusno je a odlicno za bolove grla.kriticarka_nikova wrote:Dje ima taj med od kadulje da odma narucim sleper?bogoljub wrote:Probaj sa čajem od kadulje ispirati grlo.
Isprobano 100 %.
Pomagaj vise, doslo mi da se objesim....joj joj
-
neko iz mase
#33 Re: Boli grlo
nadji sebi nesto protiv alergija pa probaj sa tim. Nece ti sigurno naskoditi a moze pomoci. Meni se skoro svakog proljeca kao reakcija na polen upali grlo, kasalj, nos se zacepi i sta vec ne. Pravo se zabrinem, odem doktoru i sve se rijesi sa Claritinom. Cak se i krajnici upale
- kriticarka_nikova
#34 Re: Boli grlo
Imam flonidol koji se pije 1 na dan zato sto je jak. Dal da to probam? Moze li mi to naskoditi? Zna li iko?neko iz mase wrote:nadji sebi nesto protiv alergija pa probaj sa tim. Nece ti sigurno naskoditi a moze pomoci. Meni se skoro svakog proljeca kao reakcija na polen upali grlo, kasalj, nos se zacepi i sta vec ne. Pravo se zabrinem, odem doktoru i sve se rijesi sa Claritinom. Cak se i krajnici upale
-
neretvanac
#35 Re: Boli grlo
Pa po tome sto ti opisujes morala bi biti upala. Nije mi jasno kako je lijecnik ne vidi.kriticarka_nikova wrote:Eto otisla sam doktoru. Dao mi septolete da sisam. Kaze da ne vidi upalu. A ja spavala do malo prije i ustala, grlo me boli ne mogu da gutam. Boli samo kad gutam. Temperature nemam odkako sam popila ampicilin nemam vise....
U svakom slucaju ne moze skoditi ispiranje preparatima kadulje (sadrzi tujon!) koja djeluje antimikrobioloski i antiflogisticki.
Listove kadulje ces normalno nakon prokuhavanja izvaditi.Pije se samo caj, a ne listovi dakle !
-
neretvanac
#36 Re: Boli grlo
Flonidol?kriticarka_nikova wrote:Imam flonidol koji se pije 1 na dan zato sto je jak. Dal da to probam? Moze li mi to naskoditi? Zna li iko?neko iz mase wrote:nadji sebi nesto protiv alergija pa probaj sa tim. Nece ti sigurno naskoditi a moze pomoci. Meni se skoro svakog proljeca kao reakcija na polen upali grlo, kasalj, nos se zacepi i sta vec ne. Pravo se zabrinem, odem doktoru i sve se rijesi sa Claritinom. Cak se i krajnici upale
Ja prvi put cujem za taj lijek, a farmacija mi je struka.
Znam samo za flunidol, ali to je veterinarski lijek.
Sta pise koja je aktivna komponenta i gdje si to dobila ?
- kriticarka_nikova
#37 Re: Boli grlo
Zaboravila sam rec: temperature nemam otkako sam zavrsila sa ampicilinom. Smrcem pomalo nista ekstremno a ista stvar je i sa iskašljavanjem.
Sto se tice kadulje kupila sam je u apoteci i isjeckana je skroz, nije sa listovima, tako da ne znam kako cu to spraviti. Hocul napravit u mlijeku pa procijedit poslije?Ha?
Tablete se zovu flonidan ne flonidol kako sam rekla. Dakle FLONIDAN , koji djeluje protualergijski i od kojeg spavas. Dobila sam ga u apoteci prosle godine u sarajevu. Prije 1g sam uzimala iste jer sam mislila da sma alergična na nesto jer sam bas u ovo vrijeme kasljala nenormalno sve dok mi doktor nije otkrio bakteriju u plucima. Ja misla alergija i tako prestanem pit flonidan. Sta kazes hahaha za životinje je flonidan hahah, e osevapio si se, nasmijo si me a toliko mi se palce od muke zbog ovog bola. Ne znam mu sastojak ali ako ukucas u google flonidan loratadinum pise da sadrzi djelatnu tvar loratadin lijek iz skupine takozvanih antihistaminika. Ma sta to znacilo ja sam pila, pa mi zalihe ostalo od prosle godine, ako mi neko bude reko PIJ ja cu popit sve sto imam J
Sto se tice kadulje kupila sam je u apoteci i isjeckana je skroz, nije sa listovima, tako da ne znam kako cu to spraviti. Hocul napravit u mlijeku pa procijedit poslije?Ha?
Tablete se zovu flonidan ne flonidol kako sam rekla. Dakle FLONIDAN , koji djeluje protualergijski i od kojeg spavas. Dobila sam ga u apoteci prosle godine u sarajevu. Prije 1g sam uzimala iste jer sam mislila da sma alergična na nesto jer sam bas u ovo vrijeme kasljala nenormalno sve dok mi doktor nije otkrio bakteriju u plucima. Ja misla alergija i tako prestanem pit flonidan. Sta kazes hahaha za životinje je flonidan hahah, e osevapio si se, nasmijo si me a toliko mi se palce od muke zbog ovog bola. Ne znam mu sastojak ali ako ukucas u google flonidan loratadinum pise da sadrzi djelatnu tvar loratadin lijek iz skupine takozvanih antihistaminika. Ma sta to znacilo ja sam pila, pa mi zalihe ostalo od prosle godine, ako mi neko bude reko PIJ ja cu popit sve sto imam J
-
neretvanac
#38 Re: Boli grlo
Hajd ti na krvne pretrage i na alergotest.kriticarka_nikova wrote:Zaboravila sam rec: temperature nemam otkako sam zavrsila sa ampicilinom. Smrcem pomalo nista ekstremno a ista stvar je i sa iskašljavanjem.
Flunidol je antiflogistikum za konje (to si rekla), flunidan (loratadin) je H1-antihistaminikum 2.generacije.
Ili je neka skrivena upala (jesi radila bris grla i mikrobioloski test) ili je alergija (alergo-test).
Kadulju si uzela u praskastoj formi, sto je svejedno, cak i bolje, jer se oslobadja maceracijom vise aktivnih substanci, ali ce ti je biti teze procjediti. na jednu solju se uzima oko 3-4 g pulferizirane droge.
Savjet: otidji strucnom lijecniku na temeljitu dijagnozu i reci mu sve simptome i NIKAKO ne uzimaj, pobogu brate mili, lijekove (pogotovo antihistaminike ali aniflogistike) na svoju ruku. To je neodgovorno i moze imati posljedice.
Brzo ozdravljenje.
- Cabadahija
#39 Re: Boli grlo
ISPIRANJE ČAJEM OD ŽALFIJE JE ZAKON ZA GRLO!!!
Pored ŽALFIJE koja je No1, blagotvorno djeluje ispiranje kamilicom, ali tek POSLIJE ŽALFIJE.
Također, može se udisati ulje od timjana (u vrelu vodu), to je MEHLEM za grlo i pluća, a također ako negdje nađeš FRIŠKO ubranu žalfiju, pa par sati ta držiš u ustima i žvakćeš kao žvaku...
Vidjet ćeš i iznenaditi se - KO RUKOM ŽALFIJA NOSI BOLEST GRLA!!!
Za pluća (pošto je to sve povezano) pije se čaj od BIJELOG ŠLJEZA (SLJEZA, može i korijen), također, ispire se grlo s njim, i NEMA ZIME!!!
PS:
Kad udišeš isparenja timjana voda mora biti VRELA (ne piješ je), a kad ispireš grlo ili piješ, svi čajevi moraju biti mlaki, može i hladni na sobnoj temperaturi.
Pored ŽALFIJE koja je No1, blagotvorno djeluje ispiranje kamilicom, ali tek POSLIJE ŽALFIJE.
Također, može se udisati ulje od timjana (u vrelu vodu), to je MEHLEM za grlo i pluća, a također ako negdje nađeš FRIŠKO ubranu žalfiju, pa par sati ta držiš u ustima i žvakćeš kao žvaku...
Za pluća (pošto je to sve povezano) pije se čaj od BIJELOG ŠLJEZA (SLJEZA, može i korijen), također, ispire se grlo s njim, i NEMA ZIME!!!
PS:
Kad udišeš isparenja timjana voda mora biti VRELA (ne piješ je), a kad ispireš grlo ili piješ, svi čajevi moraju biti mlaki, može i hladni na sobnoj temperaturi.
- Cabadahija
#40 Re: Boli grlo
... Također još nešto. 99,9% problema dolazi iz ISHRANE sa EMULGATORIMA, stabilizatorima i ostalim OTROVIMA koje konzumiramo svaki dan. Malo preispitaj šta jedeš svaki dan. Ako ima puno EMULGATORA, nastoj ih izbaciti iz upotrebe.
Također, vidi ako imaš koju AMALGAMSKU (crnu) plombu u zubima. One mogu izazvati strašne alergije, pa čak i krvne brazde u grlu (jer pljuvačka ih otapa), a i najgore bolesti potiču od AMALGAMA.
Također, vidi ako imaš koju AMALGAMSKU (crnu) plombu u zubima. One mogu izazvati strašne alergije, pa čak i krvne brazde u grlu (jer pljuvačka ih otapa), a i najgore bolesti potiču od AMALGAMA.
- Rauber
#41 Re: Boli grlo
Cuj to ?Cabadahija wrote: Također, vidi ako imaš koju AMALGAMSKU (crnu) plombu u zubima. One mogu izazvati strašne alergije, pa čak i krvne brazde u grlu (jer pljuvačka ih otapa), a i najgore bolesti potiču od AMALGAMA.
Pa sta covjek da radi, jel mogu bijele plombe na 6ice da odmah idem zubaru
- Cabadahija
#42 Re: Boli grlo
Pa naravno da mogu bijele plombe i na "šestice", i na sve zube.
Ali pazi, ima još nešto. Traži neka ti zubar predoči SASTAV plombi, jer i neke vrste jeftinih bijelih plombi sadrže teške metale (bakar, cink), srebro i živu,tako da treba biti oprezan.
Pitaj svog zubara ZAŠTO NOSI ZAŠTITNU MASKU KAD MIJEŠA CRNE PLOMBE?? To je od isparenja ŽIVE!
Ali pazi, ima još nešto. Traži neka ti zubar predoči SASTAV plombi, jer i neke vrste jeftinih bijelih plombi sadrže teške metale (bakar, cink), srebro i živu,tako da treba biti oprezan.
Pitaj svog zubara ZAŠTO NOSI ZAŠTITNU MASKU KAD MIJEŠA CRNE PLOMBE?? To je od isparenja ŽIVE!
- kriticarka_nikova
#43 Re: Boli grlo
Nemam crne plombe kod mene su bijele jer su ipak bijele ljepse...
A isla sam ljekaru. Nisam mogla kako treba zinut a povracalo mi se kad mi je gurao onu kasiku u usta tako da nije mogao vidjeti upalu, zapravo na kraju je konstatovao da NISTA NE VIDI sto je znacilo nemam upalu. Pitala sam ga a kako to onda...kako i zasto me boli grlo 20 dana...on je izgleda mislio da sam dosla zbog njega, jer je mlad (mozda po necijim ukusim i zgodan-meni nije), ali to je bio moj osjecaj ...mozda glup, al....
Na kraju mi je rekao da kupim septolete i to je to...
Kupila sam i te septolete i ispirala grlo kaduljom....danas je vec bolje....
P.S. Moguce je da imam i alergiju oticu na alergo test ovih dana...
P.S. Hvala svima na javljanju ove teme
A isla sam ljekaru. Nisam mogla kako treba zinut a povracalo mi se kad mi je gurao onu kasiku u usta tako da nije mogao vidjeti upalu, zapravo na kraju je konstatovao da NISTA NE VIDI sto je znacilo nemam upalu. Pitala sam ga a kako to onda...kako i zasto me boli grlo 20 dana...on je izgleda mislio da sam dosla zbog njega, jer je mlad (mozda po necijim ukusim i zgodan-meni nije), ali to je bio moj osjecaj ...mozda glup, al....
Na kraju mi je rekao da kupim septolete i to je to...
Kupila sam i te septolete i ispirala grlo kaduljom....danas je vec bolje....
P.S. Moguce je da imam i alergiju oticu na alergo test ovih dana...
P.S. Hvala svima na javljanju ove teme
- kriticarka_nikova
#44 Re: Boli grlo
Jel zalfija isto sto i kadulja?Cabadahija wrote:ISPIRANJE ČAJEM OD ŽALFIJE JE ZAKON ZA GRLO!!!
PS:
- Cabadahija
#45 Re: Boli grlo
kriticarka_nikova wrote:Jel zalfija isto sto i kadulja?Cabadahija wrote:ISPIRANJE ČAJEM OD ŽALFIJE JE ZAKON ZA GRLO!!!
PS:
Jeste, jest. KADULJA ili ŽALFIJA - svejedno.
Evo još malo podataka za ovu divnu biljku
Ljekovitost ove biljke znali su još antički pisci. Plinije ju je nazvao "salvia" (ljekovita), što potječe od latinske riječi "salvus" (zdrav). Stara rimska izreka kaže: "Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt". Čak je i Karlo Veliki cijenio ovu biljku zbog svoje ljekovitosti, pa je poticao uzgajanje kadulje u cijelom kraljevstvu. U srednjem vijeku uživala je veliki ugled jer se smatrala sredstvom za produženje života i protjerivanje zloduha. Već tada je izašla knjiga na 400 stranica koja je govorila o njenoj upotrebi i djelovanju.
Kadulja ima antiseptično, baktericidno, fungicidno, virustatično i protuupalno djelovanje. Njen čaj pročišćava dišne organe, upaljeno grlo, ždrijelo i krajnike, te pomaže kod promuklosti. Smatra se da on pomaže čak i pri saniranju kaverni kod plućne tuberkuloze, jer sadrži tanin koji zaustavlja krvarenje. Isto tako čaj zaustavlja jako znojenje plućnih bolesnika, mladih u pubertetu, žena u menopauzi i poslije poroda. Zanimljivo je da blagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja i sprječava.
Kadulja se koristi kod kožnih problema, rana koje ne zacjeljuju, ekcema i svraba. Izuzetno je djelotvorna kod bolova i grčeva u želucu, vraća apetit, a smiruje upale crijeva i želuca, te tegobe u jetri i žučnoj vrećici. Kadulja predstavlja prirodnu djelotvornu pomoć kod problema s mokraćnim putevima, a naročito otežanog mokrenja. Stari Rimljani koristili su ju u tretmanu neplodnosti, jer snažno djeluje na ženske spolne organe, te otklanja sklonost pobačaju.
Kadulja kuhana u pola vode i pola vina čisti krv, jača živce, zaustavlja drhtanje ruku.
Čaj od kadulje pomaže kod uloga (gihta) i reume, te štiti od zaraznih bolesti. Kadulja jača kosu i daje joj sjaj. Grgljanje i ispiranje usta kaduljom zube čini zdravima i lijepima, pomaže kod afti i neugodnog zadaha iz usta.
Zbog mnogih povoljnih djelovanja na zdravlje kadulja je vrlo poželjan začin u svakodnevnoj prehrani. Njeni listovi se stavljaju u pite i druge kolače s jabukama, a u ostala jela dodaje se uz peršin i celer.
ili pogledaj na :
http://www.orbus.be/medicina/kadulja.htm
-
neretvanac
#46 Re: Boli grlo
Ali itekako oprezno sa kaduljom. Jedan od glavnih sastojaka njenog etericnog ulja je Tujon, substanca koja je djelimicno rastvorljiva i u vodi (cajevi dakle). Ova substanca je u vecim kolicinama teratogena i toksicna, caj kadulje se zbog toga pije samo u situacijama upala (pogotovo u podrucju grla i disnih puteva), ali to nije caj za svaki dan kao menta ili kamilica koje se mogu piti bez razmisljanja o vecim posljedicama.Cabadahija wrote:kriticarka_nikova wrote:Jel zalfija isto sto i kadulja?Cabadahija wrote:ISPIRANJE ČAJEM OD ŽALFIJE JE ZAKON ZA GRLO!!!
PS:
Jeste, jest. KADULJA ili ŽALFIJA - svejedno.![]()
Evo još malo podataka za ovu divnu biljku![]()
Ljekovitost ove biljke znali su još antički pisci. Plinije ju je nazvao "salvia" (ljekovita), što potječe od latinske riječi "salvus" (zdrav). Stara rimska izreka kaže: "Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt". Čak je i Karlo Veliki cijenio ovu biljku zbog svoje ljekovitosti, pa je poticao uzgajanje kadulje u cijelom kraljevstvu. U srednjem vijeku uživala je veliki ugled jer se smatrala sredstvom za produženje života i protjerivanje zloduha. Već tada je izašla knjiga na 400 stranica koja je govorila o njenoj upotrebi i djelovanju.
Kadulja ima antiseptično, baktericidno, fungicidno, virustatično i protuupalno djelovanje. Njen čaj pročišćava dišne organe, upaljeno grlo, ždrijelo i krajnike, te pomaže kod promuklosti. Smatra se da on pomaže čak i pri saniranju kaverni kod plućne tuberkuloze, jer sadrži tanin koji zaustavlja krvarenje. Isto tako čaj zaustavlja jako znojenje plućnih bolesnika, mladih u pubertetu, žena u menopauzi i poslije poroda. Zanimljivo je da blagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja i sprječava.
Kadulja se koristi kod kožnih problema, rana koje ne zacjeljuju, ekcema i svraba. Izuzetno je djelotvorna kod bolova i grčeva u želucu, vraća apetit, a smiruje upale crijeva i želuca, te tegobe u jetri i žučnoj vrećici. Kadulja predstavlja prirodnu djelotvornu pomoć kod problema s mokraćnim putevima, a naročito otežanog mokrenja. Stari Rimljani koristili su ju u tretmanu neplodnosti, jer snažno djeluje na ženske spolne organe, te otklanja sklonost pobačaju.
Kadulja kuhana u pola vode i pola vina čisti krv, jača živce, zaustavlja drhtanje ruku.
Čaj od kadulje pomaže kod uloga (gihta) i reume, te štiti od zaraznih bolesti. Kadulja jača kosu i daje joj sjaj. Grgljanje i ispiranje usta kaduljom zube čini zdravima i lijepima, pomaže kod afti i neugodnog zadaha iz usta.
Zbog mnogih povoljnih djelovanja na zdravlje kadulja je vrlo poželjan začin u svakodnevnoj prehrani. Njeni listovi se stavljaju u pite i druge kolače s jabukama, a u ostala jela dodaje se uz peršin i celer.
ili pogledaj na :
http://www.orbus.be/medicina/kadulja.htm
- Cabadahija
#47 Re: Boli grlo
CITAT:
"Ali itekako oprezno sa kaduljom. Jedan od glavnih sastojaka njenog etericnog ulja je Tujon, substanca koja je djelimicno rastvorljiva i u vodi (cajevi dakle). Ova substanca je u vecim kolicinama teratogena i toksicna, caj kadulje se zbog toga pije samo u situacijama upala (pogotovo u podrucju grla i disnih puteva), ali to nije caj za svaki dan kao menta ili kamilica koje se mogu piti bez razmisljanja o vecim posljedicama. "
Slažem se 100%.
Kadulja (žalfija) je i prirodni antibiotik, to je pravi lijek, i kada se pije kao što je opisao neretvanac (znači, kad osjetiš simptome), onda se treba piti.
Jako korisna i ljekovita biljka.
"Ali itekako oprezno sa kaduljom. Jedan od glavnih sastojaka njenog etericnog ulja je Tujon, substanca koja je djelimicno rastvorljiva i u vodi (cajevi dakle). Ova substanca je u vecim kolicinama teratogena i toksicna, caj kadulje se zbog toga pije samo u situacijama upala (pogotovo u podrucju grla i disnih puteva), ali to nije caj za svaki dan kao menta ili kamilica koje se mogu piti bez razmisljanja o vecim posljedicama. "
Slažem se 100%.
Kadulja (žalfija) je i prirodni antibiotik, to je pravi lijek, i kada se pije kao što je opisao neretvanac (znači, kad osjetiš simptome), onda se treba piti.
Jako korisna i ljekovita biljka.
- Jara
#48 Re: Boli grlo
@Kritičarko: jesti SIROVI CRNI LUK - nevjerovatno kako brzo pomogne. 
- kriticarka_nikova
#49 Re: Boli grlo
Hvala svima na javljanju 
-
neretvanac
#50 Re: Boli grlo
I jos jedan savjet: kani se Loratadina. To je antihistaminik na H1 receptorima, koji djeluje samo na rane alergijske simptome (hunjavica,crvenilo itd.). Ali kod tebe je vec ocigledno stanje otecenosti/upale (ima li edema kakvih u podrucju grla/zdrijela?), gdje su se vec aktivirali basofilni,eozinofilni i mastcelije u tkivu a ovdje ti loratadin ne pomaze. Dakle uzimas nesto sto ti nece pomoci trajno (nece izlijeciti) a ima posljedice na druge sisteme (hormonsku ravnotezu,krvni pritisak,rad crijeva,disanje itd.)kriticarka_nikova wrote:Hvala svima na javljanju