Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Hoćete li danas bojkotovati trgovine u BiH?

Ne
84
30%
Da
197
70%

Total votes: 281

Trappist

#876 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Trappist »

darius_maximus wrote: 13/02/2025 09:22 A može li neko objasniti zašto se bojkotuju općenito sve trgovine (i kafane, itd.)?
Zašto se ne bojkotuju firme koje su svoje proizvode poskupili preko svake mjere ili kafići koji su podigli cijene kao da smo u sred Singapura?
Zašto kažnjavati firme i proizvode koji to nisu uradili (barem u tolikoj mjeri, ili možda nikako)?

Zašto ne bojkotovati, primjera radi, zastupnike za te famozne Milke koje sada koštaju 13-14 KM?
Ili, AS grupaciju, ili Meggle, šta ja znam, kako kome šta smeta i u zavisnosti koliko je šta poskupilo?

Zar se ne može novačnikom glasati i ne kupovati proizvode koji su preskupi, kako bi propali na lageru i natjerali ili proizvođača ili zastupnika ili trgovca (ili svo troje) da snize cijene i marže i vrate se u normalne okvire?

Znamo li uopšte ko uzima kajmak i koga treba kažnjavati?
Koji proizvodi imaju veće opravdanje da poskupe, koji manje?
Koliko je koji proizvod (ili distributer) poskupio u zadnjih 2,3, ili 4 godine?

Možda bi ovi istraživački novinari mogli početi od toga, umjesto što samo izađu da uslikaju 12 slika petkom?
Upravo. Ali previse je to posla za istrazivackog novinara, ne moze mu chatgpt tu pomoci nego mora svojom glavom razmisliti malo.
dr_Evil

#877 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dr_Evil »

darius_maximus wrote: 13/02/2025 09:22 A može li neko objasniti zašto se bojkotuju općenito sve trgovine (i kafane, itd.)?
Zašto se ne bojkotuju firme koje su svoje proizvode poskupili preko svake mjere ili kafići koji su podigli cijene kao da smo u sred Singapura?
Zašto kažnjavati firme i proizvode koji to nisu uradili (barem u tolikoj mjeri, ili možda nikako)?

Zašto ne bojkotovati, primjera radi, zastupnike za te famozne Milke koje sada koštaju 13-14 KM?
Ili, AS grupaciju, ili Meggle, šta ja znam, kako kome šta smeta i u zavisnosti koliko je šta poskupilo?

Zar se ne može novačnikom glasati i ne kupovati proizvode koji su preskupi, kako bi propali na lageru i natjerali ili proizvođača ili zastupnika ili trgovca (ili svo troje) da snize cijene i marže i vrate se u normalne okvire?

Možda bi ovi istraživački novinari mogli početi od toga, umjesto što samo izađu da uslikaju 12 slika petkom?
Istrazivacki novinari? Pa mi na prste jedne ruke mozemo nabrojati BH medije koje se bave svojim poslom, a klix definitivno nije jedan od njih. Prenosenje vijesti, za ovo sta oni rade ne treba novinar, nego hrpa klinaca sa mobitelom i jedan lektor(kamo srece da klix makar lektora ima).

Ovo je kao kad zaposlis magistra farmacije u apoteci, radi isti posao kao i tehnicar, a i jednim i drugim treba samo obicni prodavac za kasom.
dvajt

#878 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dvajt »

Na koji način nekoga kazniti ... slobodno je tržište ... sutra mogu staviti cijenu mlijeka 20 KM, na osnovu čega da me kazni? može samo narod da ne kupuje. Restorani i kafane kod nas su obzirom na promet, i više nego povoljne.
nivla

#879 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nivla »

svakako ce ovo ubistvo u kalesiji prebaciti fokus sa bojkota gdje ce se pozivati na odgovornost i slicne floskule, a vec od marta nece biti poziva na bojkot kao ni poziva na odgovornost za ovo dvostruko ubistvo
Naslovnica

#880 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Naslovnica »

konektovan wrote: 13/02/2025 09:25
dr_Evil wrote: 13/02/2025 09:06
konektovan wrote: 13/02/2025 09:05

Ponajvise voce....plus, uvijek ponesto se uzme dodatno, sto bi rekli usput, a kraj sedmice donese i neke akcije, pa se kupi i to.
Pa ti skokni do pijace, pijacu ne bojkotujete :)
Pijaca je poseban krug pakla, i njih vec odavno bojkotujem. Nisu normalni. Neki dan na Otoci, 4 KM banane.. :-)
:thumbup:
Ne znam kada sam zadnji put nešto kupio na pijaci.
dr_Evil

#881 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dr_Evil »

Naslovnica wrote: 13/02/2025 09:40
dr_Evil wrote: 13/02/2025 09:06

Pa ti skokni do pijace, pijacu ne bojkotujete :)
Pijaca je poseban krug pakla, i njih vec odavno bojkotujem. Nisu normalni. Neki dan na Otoci, 4 KM banane.. :-)
I onda se cudimo kad trgovacki lanci pohase, a konkurenciju sami ugasili. Realno, svima je lakse kupit u prodavnici, kad si vec tu da kupis sve ostalo, potkacis i voce. Nasa generacije je najvise zbog tog zapostavila pijacu.

Ali da, i na pijaci je sve poskupilo. Najveci argument protiv pijace bi bio da tamo odavno nisu domaci proizvodi, a nisu jer smo unistili poljoprivredu
dr_Evil

#882 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dr_Evil »

Evo, pa da zatvorimo temu, jos jedna od jednog od najboljih nasih kolumnista, a cak malocas napadoh medije. Sto li klix nema ovakvih, pitam se?

https://bljesak.info/kolumna/kolumne/ko ... ara/483161
Naslovnica

#883 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Naslovnica »

dr_Evil wrote: 13/02/2025 09:45

I onda se cudimo kad trgovacki lanci pohase, a konkurenciju sami ugasili. Realno, svima je lakse kupit u prodavnici, kad si vec tu da kupis sve ostalo, potkacis i voce. Nasa generacije je najvise zbog tog zapostavila pijacu.

Ali da, i na pijaci je sve poskupilo. Najveci argument protiv pijace bi bio da tamo odavno nisu domaci proizvodi, a nisu jer smo unistili poljoprivredu
Koji ću Q na pijaci, evo kao što reče čovjek banane 4KM?
Vjerovatno su domaće? :lol:
Svrati žena, kupi vezicu za supu (mada i to rijetko), vezu mladog luka i tjt.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#884 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by konektovan »

Seawolf wrote: 13/02/2025 09:06
konektovan wrote: 12/02/2025 20:46 Nema sanse da bojkotujem tri dana,..neizvodivo u mom slucaju. Fakat, ovo vec pomslo gubi smisao, kako se organizatori bojkota nemaju pravu viziju.
Može tri uzastopna dana, ali da to budu utorak, srijeda i četvrtak.
Slazem se
Dilibus

#885 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Dilibus »

Iako mi se ne svidja nacin organizacije bojkota, ispostovat cu i ovaj put kao i prethodne do sada. Jer dok ovdje se organizuje nesto, a da je svakom po njegovom cejfu i onako kako je to on zamislio/zamislila, proteci ce jos dosta Miljacke ispod mostova.
macchiato

#886 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by macchiato »

Vidim danas znak "zabranjeno slikanje" na vratima Konzuma. :D
Hakiz

#887 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 13/02/2025 09:45

Ali je na pijaci često svježije.

I ima raspon, banane od 4 za svježe preko 2 za prezrele do 1 za trule.
bumerangss

#888 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by bumerangss »

Ali ti na pijaci u 99% slucajeva ne dozvoljava da ti uzmes kesicu i sam sebi nakupis sta zeli, nego prodavac na onaj trgovacki fazon uzima vec poredano voce, naravno prema kupcu extra izgleda a prema trgovcu pola truhlo pa kad kuci dođes pola bacis tako da te izađe duplo skuplje

Na pijaci kupujem samo ono sto nema u TC kao npr tikve kukuruze malie borovnice... istalo sve uzmem kesu i nakupim ko sebi kvalitetno i izvagam u fening a ne on tamo mu izađe 4,80 ali ti zaokruži na 5 kao taxista :mrgreen:
Hakiz

#889 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Hakiz »

bumerangss wrote: 13/02/2025 19:34 Ali ti na pijaci u 99% slucajeva ne dozvoljava da ti uzmes kesicu i sam sebi nakupis sta zeli, nego prodavac na onaj trgovacki fazon uzima vec poredano voce, naravno prema kupcu extra izgleda a prema trgovcu pola truhlo pa kad kuci dođes pola bacis tako da te izađe duplo skuplje

Na pijaci kupujem samo ono sto nema u TC kao npr tikve kukuruze malie borovnice... istalo sve uzmem kesu i nakupim ko sebi kvalitetno i izvagam u fening a ne on tamo mu izađe 4,80 ali ti zaokruži na 5 kao taxista :mrgreen:
Zavisi koja pijaca i koji prodavač. Meni na pijaci daju kesu da sam stavim šta hoću. Samo jedan se pobunio, hoće on. Ja otišao. Naplaćuju bez zaokruživanja.

Izbor i konkurencija.
insaneinthebrain

#890 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by insaneinthebrain »

macchiato wrote: 13/02/2025 17:31 Vidim danas znak "zabranjeno slikanje" na vratima Konzuma. :D
a sto nisu stavili zabranjena kupovina :zzzz:
HelaS

#891 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by HelaS »

Večeras svratim u BINGO-Šoping na Grbavici. Niđe nikog! I zaboravio za bojkot, pitam na kasi što je prazno. Gleda me i zbunjeno kaže: Pa bojkot.
nepass1

#892 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nepass1 »

Trappist wrote: 13/02/2025 09:28

Upravo. Ali previse je to posla za istrazivackog novinara, ne moze mu chatgpt tu pomoci nego mora svojom glavom razmisliti malo.
Pa valjda svak cistog razuma sam od sebe nece kupovati milku od 13KM. Meni je npr ledo nenormalno poskupio od ribljih stapica do povrca. Nikad nista ne kupujem njihovo. 200gr stapica 5.20.
Mea_parvitas

#893 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Mea_parvitas »

Nije skupo, samo treba kompijuter :D

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#894 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by bitanga_sa_otesa »

konpijuter se kae
mobsterc

#895 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by mobsterc »

mobsterc wrote: 10/02/2025 21:11 Evo da upisem, dm papir 5.65/kg pa mozete porediti
Violeta 3slojni 16kom je 7.65Km trenutno na akciji a tezak 1.29kg sto je 5.9KM/kg

Izvjestavam o tariguzima :D
Test1234

#896 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Test1234 »

bitanga_sa_otesa wrote: 14/02/2025 08:59 konpijuter se kae
:lol: :run:
tap3ah75

#897 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by tap3ah75 »

Ja ću ispoštovati bojkot i ovaj put

Potrošilo se 2 KM danas na kafu i to je to od mene.
Ali brate sve i jedna prodavnica radi normala, ušao sam danas maksuz u Robot, Bingo i CJ .... narod kupuje sve živo ... ono nije da se došlo da se kupi nešto što ti je zafalilo kod kuće ili neka sitnica .... nego lagano sa kolicima i šopinguje se.
Peacean

#898 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Peacean »

Da, danas je baš gužva bila u svakom objektu pored kojeg sam prošao.
vernes81

#899 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by vernes81 »

mobsterc wrote: 14/02/2025 12:30
mobsterc wrote: 10/02/2025 21:11 Evo da upisem, dm papir 5.65/kg pa mozete porediti
Violeta 3slojni 16kom je 7.65Km trenutno na akciji a tezak 1.29kg sto je 5.9KM/kg

Izvjestavam o tariguzima :D
Ti si sebi bas suzio oblast :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#900 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by bitanga_sa_otesa »

tap3ah75 wrote: 14/02/2025 14:16 Ja ću ispoštovati bojkot i ovaj put

Potrošilo se 2 KM danas na kafu i to je to od mene.
Ali brate sve i jedna prodavnica radi normala, ušao sam danas maksuz u Robot, Bingo i CJ .... narod kupuje sve živo ... ono nije da se došlo da se kupi nešto što ti je zafalilo kod kuće ili neka sitnica .... nego lagano sa kolicima i šopinguje se.
cim si pio kafu nisi ispostovao :D

normalno da kupuju ljudi kad im treba ,samo ovce ''bojkotuju'' i misle da ce nesto time promijeniti :run:
Post Reply