A ja, na zenu sam zaboravio.sema911s wrote:zene da ne saszna za svalerku, svalerke da nekaze zeni , svalrekinog muza, decka od one djevojcice od sinoc,. itd itdGojeni H wrote:Ako je Allah uz mene, zar ima neko ili nesto koga/cega se tream bojati?
Bojite li se smrti?
- Gojeni H
#76 Re: Bojite li se smrti?
- sheilak
#77 Re: Bojite li se smrti?
svidja mi se.sema911s wrote:
znas kako kazu kada je covjek najsretniji
gldas u smrt i narugas joj se,., zivot na ivici je najbolji jer pad ne boli
- Stjui
#78 Re: Bojite li se smrti?
više se bojim onoga što dolazi poslije smrti ,iako će i sam izlazak duše iz tijela biti mučan.najdetaljnije opise o trenutku izlasaka duše iz tijela, o stanjima uma čovjeka koji je na samrti, o kaburu ,smaku svijeta i sudnjem danu, te o ahiretu sam pročitao u knjizi "život poslije smrti" ,muhameda el gazalija .
- MyTao
#79 Re: Bojite li se smrti?
A to on umro i prosao kroz to, vratio se i napisao knjigu ili onako buba??Stjui wrote:više se bojim onoga što dolazi poslije smrti ,iako će i sam izlazak duše iz tijela biti mučan.najdetaljnije opise o trenutku izlasaka duše iz tijela, o stanjima uma čovjeka koji je na samrti, o kaburu ,smaku svijeta i sudnjem danu, te o ahiretu sam pročitao u knjizi "život poslije smrti" ,muhameda el gazalija .
- Kroksica
#80 Re: Bojite li se smrti?
Dobro pitanje MyTao postavi. Citala sam tu knjigu, i non stop sam se pitala "kako zna?". Previse mi je detaljna knjiga za ovakvu temu, lik u bobu opisao sta se desava u trenutku i poslije smrtni. Nemoguce.Stjui wrote:više se bojim onoga što dolazi poslije smrti ,iako će i sam izlazak duše iz tijela biti mučan.najdetaljnije opise o trenutku izlasaka duše iz tijela, o stanjima uma čovjeka koji je na samrti, o kaburu ,smaku svijeta i sudnjem danu, te o ahiretu sam pročitao u knjizi "život poslije smrti" ,muhameda el gazalija .
- fatamorgana
#81 Re: Bojite li se smrti?
A ako uopšte ne postoji?Gojeni H wrote:Ako je Allah uz mene, zar ima neko ili nesto koga/cega se trebam bojati?
- fatamorgana
#82 Re: Bojite li se smrti?
Možda je izvještavao za Al Jaziru,Kroksica wrote:Dobro pitanje MyTao postavi. Citala sam tu knjigu, i non stop sam se pitala "kako zna?". Previse mi je detaljna knjiga za ovakvu temu, lik u bobu opisao sta se desava u trenutku i poslije smrtni. Nemoguce.Stjui wrote:više se bojim onoga što dolazi poslije smrti ,iako će i sam izlazak duše iz tijela biti mučan.najdetaljnije opise o trenutku izlasaka duše iz tijela, o stanjima uma čovjeka koji je na samrti, o kaburu ,smaku svijeta i sudnjem danu, te o ahiretu sam pročitao u knjizi "život poslije smrti" ,muhameda el gazalija .
-
dert
#83 Re: Bojite li se smrti?
ne.........vadili su me iz mrtvih tri puta ...ne boli nista
samo ce mi biti zao ako umrem prije nego sto naucim igrati lopte unuka ili unuku
samo ce mi biti zao ako umrem prije nego sto naucim igrati lopte unuka ili unuku
- Gojeni H
#84 Re: Bojite li se smrti?
Neko vjeruje neko ne vjeruje. Svako svoj pos'o.fatamorgana wrote:A ako uopšte ne postoji?Gojeni H wrote:Ako je Allah uz mene, zar ima neko ili nesto koga/cega se trebam bojati?
-
NeenaSa
#85 Re: Bojite li se smrti?
Eeeeeeeeeeeee pojedini, sto se vise priblizavaju rupi, (bez dvosmislenosti molitculijepoklaki wrote:Vise to ima veze sa godinama (barem ja tako mislim). Sto si stariji sve te vise boli dupe
Da nije off
Gotov' svatko prizeljkuje brzu i bez patnje , kako njih , tako i najblizih.
P.S.
O onim djevicama , cini mi se 72, sanjajte.
-
NeenaSa
#87 Re: Bojite li se smrti?
Zbogradi
ravnoteze, .... i Danteov - Pakao.
- nemampojma0
#88 Re: Bojite li se smrti?
Boji li se dijete rodjenja?
- nemampojma0
#89 Re: Bojite li se smrti?
Kroksice duso draga,Muhammed Gazali nije nikakav "lik".A da bi znala kako on zna,moras znati ko je on i koji su nacini sticanja znanja.Kroksica wrote:Dobro pitanje MyTao postavi. Citala sam tu knjigu, i non stop sam se pitala "kako zna?". Previse mi je detaljna knjiga za ovakvu temu, lik u bobu opisao sta se desava u trenutku i poslije smrtni. Nemoguce.Stjui wrote:više se bojim onoga što dolazi poslije smrti ,iako će i sam izlazak duše iz tijela biti mučan.najdetaljnije opise o trenutku izlasaka duše iz tijela, o stanjima uma čovjeka koji je na samrti, o kaburu ,smaku svijeta i sudnjem danu, te o ahiretu sam pročitao u knjizi "život poslije smrti" ,muhameda el gazalija .
-
nuki_cika
#90 Re: Bojite li se smrti?
Odlomak iz knjige "život poslije smrti(Muhammed El Gazali)
O smrtnoj agoniji ,njenoj žestini ...
Čudno je da bi se čovjeku koji kada bi bio u najvećim uživanjima i najljepšim sijelima i čekao da uđe u dželat i udari ga pet puta palicom sve to smučilo i izgubilo volju za svim.A svakog trentuka može očekivati meleka smrti i smrtne muke,a on i na to ne misli.Razlog tom nemaru mogu biti samo neznanje i nemarnost .i znaj da jačinu bola u msrtnoj agnoniji ne zna niko osim onaj ko je okusi.Oni koji nisu osjetili tu bol mogu je samo predočavati uspoređujući je sa drugim bolovima ili pomsmatrajući stanja onih koji su u smtrnim mukama .Ono što ukazuje na veličinu tog bola jeste sljedeće:dio tijela u kojem nema duše ne osjeća bol,a u kojem ima duše osjeća bol,stoga je duša da koja osjeća bol.U onoj količini u kojoj dopre boli do nje toliko i osjeća bol.Ta bol raspoređena je na meso ,vene ,krv i ostale dijelove tijela,tako da duše dopre samo jedan dio.Ako bi bol bila direktno upućena na dušu,kako bi onda bio žestok.Smtne muke se ustvari izazivaći bola direktno na cijeloj duši,tako da ni jedan di oduše ne bude pošteđen ,pa ni oni u najdubljim dijelovima tijela.Kada bi se čovjek ubo trnom osjetio bi bol samo na tom ubodenom dijelu.Bol u smrtnim mukama pogodi cijelu dušu ,prisutna je u svakoj veni ,živcu,zglobu,korijenu kose.odsijecanje ruke boli zbog toga što je povezana sa dušom ,a kako tek boli kada se u dušu direktno dira.
Onaj koga spopadnu smrtne muke ne može da viče i da zapomaže zbog jačine boila,koji mu obuzme srce ,cijelo tijelo ,oduzme mu svu snagu tako da ni zapomagati ne može.Nakon toga dijelovi tijela polahko odumiru.Prvo umiru stopala,pa potkoljenice ,zatim nadlaktice.Odumiranje svakog dijela tijela je nevolja za sebe.I tako sve postepeno odumire dok duša ne dođe u grlo .Tada prestaju sve veze sa ovim svijetom.Muhamed a.s .je rekao;"tevba(pokajanje )se priima od svakog čovjeka osim u trenutku kada mu duša dođe u grlo".
Ljudi ne traže zaštitu kod Allaha od smtrnih muka zato što ih ne poznaju ,jer ono što se nje dedilo može se spoznati samo poslanstvom i određenim položajem kod Allaha.Hassan el Bassri rekao je da je poslanik Muhamed a.s .rekao :"ta bol je tooliko jaka kao da čovjek bude udaren tri stotine puta sabljom.Također se prenosi da je rekao"najbalaža smrt je kao povlačenje željeza kroz vunu ,a da li željezp može proći kroz vunu,a da se ne izvuče nešto vune?"
Smrt je najveća strahota za vjernika na ovom svijetu kao i na dunjaluku.Teža je od rezanja tijela motornom pilom,guljenja kože željeznim četkama ili kuhanja u lloncu.Kada bi umrli mogao ustati i ispričati ljudima o smrti .oni ne bi mogli živjeti niti spavati...
Čudno je da bi se čovjeku koji kada bi bio u najvećim uživanjima i najljepšim sijelima i čekao da uđe u dželat i udari ga pet puta palicom sve to smučilo i izgubilo volju za svim.A svakog trentuka može očekivati meleka smrti i smrtne muke,a on i na to ne misli.Razlog tom nemaru mogu biti samo neznanje i nemarnost .i znaj da jačinu bola u msrtnoj agnoniji ne zna niko osim onaj ko je okusi.Oni koji nisu osjetili tu bol mogu je samo predočavati uspoređujući je sa drugim bolovima ili pomsmatrajući stanja onih koji su u smtrnim mukama .Ono što ukazuje na veličinu tog bola jeste sljedeće:dio tijela u kojem nema duše ne osjeća bol,a u kojem ima duše osjeća bol,stoga je duša da koja osjeća bol.U onoj količini u kojoj dopre boli do nje toliko i osjeća bol.Ta bol raspoređena je na meso ,vene ,krv i ostale dijelove tijela,tako da duše dopre samo jedan dio.Ako bi bol bila direktno upućena na dušu,kako bi onda bio žestok.Smtne muke se ustvari izazivaći bola direktno na cijeloj duši,tako da ni jedan di oduše ne bude pošteđen ,pa ni oni u najdubljim dijelovima tijela.Kada bi se čovjek ubo trnom osjetio bi bol samo na tom ubodenom dijelu.Bol u smrtnim mukama pogodi cijelu dušu ,prisutna je u svakoj veni ,živcu,zglobu,korijenu kose.odsijecanje ruke boli zbog toga što je povezana sa dušom ,a kako tek boli kada se u dušu direktno dira.
Onaj koga spopadnu smrtne muke ne može da viče i da zapomaže zbog jačine boila,koji mu obuzme srce ,cijelo tijelo ,oduzme mu svu snagu tako da ni zapomagati ne može.Nakon toga dijelovi tijela polahko odumiru.Prvo umiru stopala,pa potkoljenice ,zatim nadlaktice.Odumiranje svakog dijela tijela je nevolja za sebe.I tako sve postepeno odumire dok duša ne dođe u grlo .Tada prestaju sve veze sa ovim svijetom.Muhamed a.s .je rekao;"tevba(pokajanje )se priima od svakog čovjeka osim u trenutku kada mu duša dođe u grlo".
Ljudi ne traže zaštitu kod Allaha od smtrnih muka zato što ih ne poznaju ,jer ono što se nje dedilo može se spoznati samo poslanstvom i određenim položajem kod Allaha.Hassan el Bassri rekao je da je poslanik Muhamed a.s .rekao :"ta bol je tooliko jaka kao da čovjek bude udaren tri stotine puta sabljom.Također se prenosi da je rekao"najbalaža smrt je kao povlačenje željeza kroz vunu ,a da li željezp može proći kroz vunu,a da se ne izvuče nešto vune?"
Smrt je najveća strahota za vjernika na ovom svijetu kao i na dunjaluku.Teža je od rezanja tijela motornom pilom,guljenja kože željeznim četkama ili kuhanja u lloncu.Kada bi umrli mogao ustati i ispričati ljudima o smrti .oni ne bi mogli živjeti niti spavati...
- Eluveitie
#91 Re: Bojite li se smrti?
Ma jok. Bojim se samo smrti ljudi koje volim..
A svoje..ne. Taman da više vidim šta će se desiti, čija je filozofija bila tačna..
A svoje..ne. Taman da više vidim šta će se desiti, čija je filozofija bila tačna..
- fatamorgana
#92 Re: Bojite li se smrti?
Tako je, družba je družba a služba je služba,Gojeni H wrote:Neko vjeruje neko ne vjeruje. Svako svoj pos'o.fatamorgana wrote:A ako uopšte ne postoji?Gojeni H wrote:Ako je Allah uz mene, zar ima neko ili nesto koga/cega se trebam bojati?
- Qler
#93 Re: Bojite li se smrti?
I ja se bojim onoga poslije smrti.... íli novi svijet ili ta neka praznina.... nistavilo....
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#94 Re: Bojite li se smrti?
Ne bojim. Duboko sam uvjeren da čovjek nije biće stvoreno da živi samo tričavih 60/70/80 godina. Ovisno o vašim svjetonazorima, logika je ona koja uvijek ukazuje na razumnost nadanja u nešto trajnije.
Ne žalim za prošlošću, ne bojim se neumitne smrti koja može doći uvijek, i sa radoznalošću iščekujem neki novi nivo postojanja. Mislim da svaka dobra i poštena duša ima razloga da se nada nečemu novom nakon prestanka života na ovom svijetu.
Ne žalim za prošlošću, ne bojim se neumitne smrti koja može doći uvijek, i sa radoznalošću iščekujem neki novi nivo postojanja. Mislim da svaka dobra i poštena duša ima razloga da se nada nečemu novom nakon prestanka života na ovom svijetu.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#95 Re: Bojite li se smrti?
Postavljanje ovakvih tekstova je teški kretenizam, posebno kad se vade iz konteksta čitave knjige. Plašenje ljudi na najgori mogući način, gdje se deset različitih stvari trpa u isti koš.Užas!!. Pa nije Poslanik bio idiot koji bi priču o prestanku života sveo na fizičku patnju umiranja od isključivo najopakijih bolesti...Gdje ti je bila pamet prije postavljanja ovakvih tekstova? Ljudi su mi na oči umirali više puta, i ovo o čemu ti pišeš je najekstremniji oblik, vezan za najteže moguće bolesti i povrede. Koliko znam, Muhammed a.s, zaista, imao je više razuma i bistrine nego što se to vidi u ovim trećerazrednim "tumačenjima" koja je ,kao fol, "on rekao, a taj i taj prenio". Kakvih crnih trista udara mačem, kakve budalaštine...nuki_cika wrote:Odlomak iz knjige "život poslije smrti(Muhammed El Gazali)
- Gojeni H
#96 Re: Bojite li se smrti?
Nije ba. Bolje je prepadati, izazivati jezu, zmarci po tijelu, ledena krv u zilama, i to ...dr.gog wrote:Postavljanje ovakvih tekstova je teški kretenizam, posebno kad se vade iz konteksta čitave knjige. Plašenje ljudi na najgori mogući način, gdje se deset različitih stvari trpa u isti koš.Užas!!. Pa nije Poslanik bio idiot koji bi priču o prestanku života sveo na fizičku patnju umiranja od isključivo najopakijih bolesti...Gdje ti je bila pamet prije postavljanja ovakvih tekstova? Ljudi su mi na oči umirali više puta, i ovo o čemu ti pišeš je najekstremniji oblik, vezan za najteže moguće bolesti i povrede. Koliko znam, Muhammed a.s, zaista, imao je više razuma i bistrine nego što se to vidi u ovim trećerazrednim "tumačenjima" koja je ,kao fol, "on rekao, a taj i taj prenio". Kakvih crnih trista udara mačem, kakve budalaštine...nuki_cika wrote:Odlomak iz knjige "život poslije smrti(Muhammed El Gazali)
Sta ces pisati o ljubavi prema Bogu, o osjecaju straha, ali i poniznosti, radosti, i srece kada stanes pred Boga.
Zasto uljepsavati?
- XXS
#97 Re: Bojite li se smrti?
Mojne tintisra svega ti.......Bice da Kuran ili Muhamed poznaju pojam motorne pile, zeljezne cetke ili loncanuki_cika wrote:Smrt je najveća strahota za vjernika na ovom svijetu kao i na dunjaluku.Teža je od rezanja tijela motornom pilom,guljenja kože željeznim četkama ili kuhanja u lloncu.Kada bi umrli mogao ustati i ispričati ljudima o smrti .oni ne bi mogli živjeti niti spavati...
Taj koji ti prica o svemu ovome je opasan manipulator, a ti si delegat koji vjeruje u deda mraza
- chockad
#98 Re: Bojite li se smrti?
ja se ne bojim smrti, ja se bojim umiranja... ko sto onaj rece, valja zemljanu furunu nogama izvaliti...
- fatamorgana
#99 Re: Bojite li se smrti?
Kao što reĆe jednom inspektor Hammer: "Uvijek postoji mogućnost reinkarnacije" ...dr.gog wrote:Ne bojim. Duboko sam uvjeren da čovjek nije biće stvoreno da živi samo tričavih 60/70/80 godina. Ovisno o vašim svjetonazorima, logika je ona koja uvijek ukazuje na razumnost nadanja u nešto trajnije.
Mislim da se ovo odnosilo na nekog ubicu osuđenog na smrtnu kaznu.
E sad mo'š mislit' kako je tek onda za nas "poštene"!
-
nuki_cika
#100 Re: Bojite li se smrti?
Prvo -ovaj tekst nije vađen iz konteksta cijele knjige ,nego obuhvata citiran jedan kompletan naslov iz iste...dr.gog wrote:Postavljanje ovakvih tekstova je teški kretenizam, posebno kad se vade iz konteksta čitave knjige. Plašenje ljudi na najgori mogući način, gdje se deset različitih stvari trpa u isti koš.Užas!!. Pa nije Poslanik bio idiot koji bi priču o prestanku života sveo na fizičku patnju umiranja od isključivo najopakijih bolesti...Gdje ti je bila pamet prije postavljanja ovakvih tekstova? Ljudi su mi na oči umirali više puta, i ovo o čemu ti pišeš je najekstremniji oblik, vezan za najteže moguće bolesti i povrede. Koliko znam, Muhammed a.s, zaista, imao je više razuma i bistrine nego što se to vidi u ovim trećerazrednim "tumačenjima" koja je ,kao fol, "on rekao, a taj i taj prenio". Kakvih crnih trista udara mačem, kakve budalaštine...nuki_cika wrote:Odlomak iz knjige "život poslije smrti(Muhammed El Gazali)
Drugo -možda i ja ne odobravam plašenje ljudi na nacin da to kod njih izaziva duboku zabrinutost ,ali ako ćemo pravo ,ako je istina i ako si musliman onda bi trebao da znaš da je put do Dzenneta trnovit sa mnogo prepreka.
Treće-ovo su hadisi i sad ne znam ja koliko su oni vjerodostojni ,jer su neki izmijenjeni ,ali većina ih je tačna.
Ali otom potom ,