BOGUMILI JOS STE ZIVI !

osa

Post by osa »

gospodar kuglastih munja wrote:
osa wrote:
salihh wrote: iako se jako trudis da dokazes suprotno, moras znati sa se znacajan broj zapadnih historicara slaze da je islam u velikoj mjeri siren mirnim putem i neprimoravanjem ljudi... sam kuran kaze da u vjeri nema prisile, a imas i najmnogoljudniju muslimansku drzavu - indoneziju (kao i maleziju) koje imaju milione muslimana iako nikada nisu bile vojno osvojene od strane muslimana...
svidjalo se to tebi osa ili ne, islam je tolerantna religija, a muslimani primjer tolerancije, kako u svijetu tako i ovdje u bosni... ko to ne vodi corav je :D
uopće se ne trudim bilo što dokazivati a i nemam potrebu za tim, to je moje mišljenje,a država i vjera se uvijek šire silom.nije u islamu štošta dozvoljeno (ni suicid ni terorizam, ni rakija ni mnoge druge stvari), pa se radi. nije li kompletna sjeverna afrika prije nametanja islama bila osvojena od strane arapskih plemena, ne kažnjava li se u ortodoksnim islamskim režimima prelazak sa islama na neku drugu vjeru smrću, da je tako u kršćanstvu, bošnjaci-muslimani ne bi odavno postojali.
Molim te ne zapucavaj temu u drugom smjeru.

Nema dobre religije danas za Bosnu. Hiljadu godina Bosna se bori upravo protiv te iste tri koja svaka na svoj nacin dokazuje da je nabolja i da je jedina u pravu. Otud i vjecni konflikt i razdvajanje , podjela. Dok su bosanci-bogumili vladali bili su jedno tjelo, jedan narod, a danas su trojstvo, tri naroda duboko podjeljena upravo po liniji religije. I cemu da im dajem pravo, da ih postujem? Oni su samo paraziti, agresori na moju domovinu.
ne znam da li se bosna bori tisuću godina protiv religija, možda jedan manji dio bih, a po rezultatima vidiš da je ta borba uzaludna, samo škola i škola i škola može pomoći bih kao i bilo kojoj državi ili zajednici nikakvi bogumili, nikakvo forsiranje zajedništva (kad većina to ne želi),a to kako je bilo u doba bogumila vrlo je teško znati, a i oni su bili manjina u bih, nikako svi tadašnji stanovnici bih.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

osa wrote:
salihh wrote:
osa wrote:bogumili ili kristjani, to kristjani bi danas bilo kr¹æani a i onda je bilo samo se staroslavenski izgovaralo. zamislite danas protestante koji iz inata papi koji ih ¾eli vratiti u krilo katolièke crkve preðu svi na islam, naravno dobrovoljno. koja naiva, vjera se ne mjenja dobrovoljno (osim mo¾da u pojedinaènim sluèajevima), uvijek postoji pritisak, pa cijela anadolija je prije dolaska turaka bila pravoslavna, dio bizantskog carstva i oni svi su naravno dobrovoljno i objeruèke primili islam. sve vjere pogotovo monoteistièke su u povijesti ¹irene ognjem i maèem i zato mi nije bila jasna reakcija islamskih velikodostojnika na izjavu pape, u kojoj je citirao bizantskog cara manuela koji je rekao da se islam ¹iri ognjem i maèem, to je istina (u to vrijeme), mo¾da su ga umjesto histerije i histeriènih ispada trebali podsjetiti samo na ju¾nu ameriku i naèin ¹irenja kr¹æanstva na tim prostorima.
iako se jako trudis da dokazes suprotno, moras znati sa se znacajan broj zapadnih historicara slaze da je islam u velikoj mjeri siren mirnim putem i neprimoravanjem ljudi... sam kuran kaze da u vjeri nema prisile, a imas i najmnogoljudniju muslimansku drzavu - indoneziju (kao i maleziju) koje imaju milione muslimana iako nikada nisu bile vojno osvojene od strane muslimana...
svidjalo se to tebi osa ili ne, islam je tolerantna religija, a muslimani primjer tolerancije, kako u svijetu tako i ovdje u bosni... ko to ne vodi corav je :D
uopæe se ne trudim bilo ¹to dokazivati a i nemam potrebu za tim, to je moje mi¹ljenje,a dr¾ava i vjera se uvijek ¹ire silom.nije u islamu ¹to¹ta dozvoljeno (ni suicid ni terorizam, ni rakija ni mnoge druge stvari), pa se radi. nije li kompletna sjeverna afrika prije nametanja islama bila osvojena od strane arapskih plemena, ne ka¾njava li se u ortodoksnim islamskim re¾imima prelazak sa islama na neku drugu vjeru smræu, da je tako u kr¹æanstvu, bo¹njaci-muslimani ne bi odavno postojali.

vjerovao ili ne .. oko mnogih pitanja postoje razilazenja... ali pitanje o ugonjenju ljudi u vjeru... jednostavno nema nikakve diskusije o tome.
stoga... nije ok da islam trpas u isti kos sa krscanstvom ili demokratskom drzavom.

kaznjavanje smrcu.... u islamskoj drzavi (to danas ne postoji) ... vrlo blisko pojmu izdaje u danasnjim sistemima (i za izdaju uvijek slijedi najstrozija kazna)... ipak, to nema veze sa sirenjem islama. Niko nije duzan da postane musliman, ali ako postane... onda postoje pravila. Ali opet ponavljam to nema veze sa sirenjem islama.
amko_sa

Post by amko_sa »

Po tvojoj prici danas nema cuvara Bosne.Samo mi reci jedno ko se isprjecio totalnoj podjeli Bosne danas.Ne kazem i danasnji muslimani imaju puno mana ali je cinjenica da nije muslimana u Bosni svi ostali bi rado je podjelili i nebi se diskutovalo sada ni o bogumilima jer bi muslimani nestali etnickim ciscenjem sa ovih prostora a samim tim i ideja Bosne kao cjelovite drzave.Mozda da muslimani imaju isto tako izbora bi pristali na to ali je isto tako cinjenica da oni Bosnu (govorim prema sebi) dozivljavaju kao svoju domovinu.Ja licno nikad u glavi nisam imao stvaranje muslimanske drzave.Procitaj ponovo tekst prve posljeratne himne.Da je krajnja ideja bila podjela siguran sam da bi tekst bio drugaciji.
osa

Post by osa »

Sarafcina wrote:
osa wrote:
salihh wrote: iako se jako trudis da dokazes suprotno, moras znati sa se znacajan broj zapadnih historicara slaze da je islam u velikoj mjeri siren mirnim putem i neprimoravanjem ljudi... sam kuran kaze da u vjeri nema prisile, a imas i najmnogoljudniju muslimansku drzavu - indoneziju (kao i maleziju) koje imaju milione muslimana iako nikada nisu bile vojno osvojene od strane muslimana...
uopće se ne trudim bilo što dokazivati a i nemam potrebu za tim, to je moje mišljenje,a država i vjera se uvijek šire silom.nije u islamu štošta dozvoljeno (ni suicid ni terorizam, ni rakija ni mnoge druge stvari), pa se radi. nije li kompletna sjeverna afrika prije nametanja islama bila osvojena od strane arapskih plemena, ne kažnjava li se u ortodoksnim islamskim režimima prelazak sa islama na neku drugu vjeru smrću, da je tako u kršćanstvu, bošnjaci-muslimani ne bi odavno postojali.

vjerovao ili ne .. oko mnogih pitanja postoje razilazenja... ali pitanje o ugonjenju ljudi u vjeru... jednostavno nema nikakve diskusije o tome.
stoga... nije ok da islam trpas u isti kos sa krscanstvom ili demokratskom drzavom.

kaznjavanje smrcu.... u islamskoj drzavi (to danas ne postoji) ... vrlo blisko pojmu izdaje u danasnjim sistemima (i za izdaju uvijek slijedi najstrozija kazna)... ipak, to nema veze sa sirenjem islama. Niko nije duzan da postane musliman, ali ako postane... onda postoje pravila. Ali opet ponavljam to nema veze sa sirenjem islama.

ni u kom slučaju ne trpam islam i kršćanstvo u isti koš, okreni se oko sebe i sam ćeš vidjeti razliku, ne u vjeri, već u načinu života, kulturi, ekonomskoj razvijenosti, ljudskim pravima. gdje ljudi bolje i kvalitetnije žive u zemljama gdje je većinski zastupljena islamska vjera ili kršćanska,gdje se kvalitetnije liječe, gdje kvalitetnije putuju, tko ide na rad, školovanja, usavršavanja, kršćani u islamske zemlje ili obratno, idu li njemci raditi u tursku ili obratno i da ne nabrajam tisuće i tisuće razlika iz kojih se vidi da se tako nešto bogu hvala ne može uspoređivati. ali sve ovo što sam nabrojio ne znači da je netko bolji ili kvalitetniji čovjek zato što je ove ili one vjere to je već stvar pojedinca i odgoja.a o demokratičnosti islama i država gdje je on državna religija molim vas nemojte, iluzorni je tako nešto i pričati, osim kao anegdote u šalama.
makondo

Post by makondo »

vec mi je pun kufer tog idealizovanja bogumila!
uzmite pa procitajte. ljudi su bili fanatici. smatrali su da sve duhovno dolazi od boga, a sve materijalno od djavola. hodali naokolo zamotani u krpe i cak su i svoje tijelo, posto je materijalno, smatrali da je od djavola. takvim su dozivljavali i sva tjelesena zadovoljstva.
sta tu ima divno i zanosno?
neko je napisao da krstjani nisu priznavali krst. zasto se onda nazivaju krstjanima?
osa

Post by osa »

makondo wrote:vec mi je pun kufer tog idealizovanja bogumila!
uzmite pa procitajte. ljudi su bili fanatici. smatrali su da sve duhovno dolazi od boga, a sve materijalno od djavola. hodali naokolo zamotani u krpe i cak su i svoje tijelo, posto je materijalno, smatrali da je od djavola. takvim su dozivljavali i sva tjelesena zadovoljstva.
neko je napisao da krstjani nisu priznavali krst. zasto se onda nazivaju krstjanima?
NAKO
Sarafcina

Post by Sarafcina »

osa wrote:
Sarafcina wrote:
osa wrote: uopæe se ne trudim bilo ¹to dokazivati a i nemam potrebu za tim, to je moje mi¹ljenje,a dr¾ava i vjera se uvijek ¹ire silom.nije u islamu ¹to¹ta dozvoljeno (ni suicid ni terorizam, ni rakija ni mnoge druge stvari), pa se radi. nije li kompletna sjeverna afrika prije nametanja islama bila osvojena od strane arapskih plemena, ne ka¾njava li se u ortodoksnim islamskim re¾imima prelazak sa islama na neku drugu vjeru smræu, da je tako u kr¹æanstvu, bo¹njaci-muslimani ne bi odavno postojali.

ni u kom sluèaju ne trpam islam i kr¹æanstvo u isti ko¹, okreni se oko sebe i sam æe¹ vidjeti razliku, ne u vjeri, veæ u naèinu ¾ivota, kulturi, ekonomskoj razvijenosti, ljudskim pravima. gdje ljudi bolje i kvalitetnije ¾ive u zemljama gdje je veæinski zastupljena islamska vjera ili kr¹æanska,gdje se kvalitetnije lijeèe, gdje kvalitetnije putuju, tko ide na rad, ¹kolovanja, usavr¹avanja, kr¹æani u islamske zemlje ili obratno, idu li njemci raditi u tursku ili obratno i da ne nabrajam tisuæe i tisuæe razlika iz kojih se vidi da se tako ne¹to bogu hvala ne mo¾e usporeðivati. ali sve ovo ¹to sam nabrojio ne znaèi da je netko bolji ili kvalitetniji èovjek zato ¹to je ove ili one vjere to je veæ stvar pojedinca i odgoja.a o demokratiènosti islama i dr¾ava gdje je on dr¾avna religija molim vas nemojte, iluzorni je tako ne¹to i prièati, osim kao anegdote u ¹alama.

ih... ja ti jezika i folova .. :P
sad ja tebi trebam reci ono.. dok su se muslimani drzali islama... imali su civilizaciju (plodove te matematike, medicine i sl).. dok su ovi drugi koji su se drzali svoje religije ... hvatali robove, drzali inkviziciju (i danas postoji), a za pranje zuba kontali da je ostrenje zuba... ostale aspekte ne moramo ni gledati. Ali onda su se i jedni i drugi udaljili od svoje religije.

I? jesmol mangupi?... a ako hoces da se i dalje poredimo... ne vidim svrhu... jer valjda je bitno dokle smo ti i ja u glavi stigli.... eto vidim dokle si... nisi u stanju drzati i temu i konzistentost u vise od tri posta. I sta onda imas od te civilizacije? Zasluzan si za njene rezultate koliko i moja nana za snijeg koji je padao 82.g....
Dezidijat

Post by Dezidijat »

makondo wrote:vec mi je pun kufer tog idealizovanja bogumila!
Nije, to istina. Bogumili nisu bili asketi, jeli su i pili, seksali se i u duhu tog vremena "mraćnog doba " dark age ..Oni su sebi stvorili slobodu.Zato ih nije prihvaćala katolićka crkva koja je u srednjem vijeku od ljudi i nacija zahtijevala da žive u mraku.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Te, koje neko gore nazva muslimanima, i nisu pravi muslimani. To oni samo sanjaju. Pravi musliman su pokazali svoje lice kroz Vehabije. Vrlo jasno i precizno su pokazali kakvu Bosnu zele.
Ovi, nazovi muslimani, su ustvari prikriveni bogumili ( to sam napomenuo vec ranije), a njihov problem je sto ne mogu pravilno definisati svoj identitet. I opet da ne bude zabune, ja pisem o bogumilskog duhu, politickom licu bogumila koji su ocuvali ovu zemlju vec toliko dugo.
I sami Protestanti se slazu da su bogumili ustvari preteca , inspiracija i samim njima, zbog vrlo liberalnog odnosa prema svemu. A danas, najuspjesniji i najfunkcionalniji dio civilizacije su upravo protestanti.

Uglavnom poruka bi bila, gospodo vjernici svih fela , mozete vjerovati u sta hocete, molite se svojim bogovima kako zelite, ali u Bosnu ne dirajte. Vratite svoja ucenja u svoje vjerske kuce, ostavite se politike. Bosnu mogu voditi samo cuvari Bosne, njen osvjesceni dio koji je voli ovu zemlju. Historija je neumoljjiva. Vase ideje i politicka zalaganja su ideoloski tanka. Jaki ste samo kad treba razarati, djeliti, pljackati. Vi niste sposobni da vodite drzavu. Da nije vas , danas bi Bosna bila raj.
osa

Post by osa »

Sarafcina wrote:
osa wrote:
Sarafcina wrote:

ni u kom slučaju ne trpam islam i kršćanstvo u isti koš, okreni se oko sebe i sam ćeš vidjeti razliku, ne u vjeri, već u načinu života, kulturi, ekonomskoj razvijenosti, ljudskim pravima. gdje ljudi bolje i kvalitetnije žive u zemljama gdje je većinski zastupljena islamska vjera ili kršćanska,gdje se kvalitetnije liječe, gdje kvalitetnije putuju, tko ide na rad, školovanja, usavršavanja, kršćani u islamske zemlje ili obratno, idu li njemci raditi u tursku ili obratno i da ne nabrajam tisuće i tisuće razlika iz kojih se vidi da se tako nešto bogu hvala ne može uspoređivati. ali sve ovo što sam nabrojio ne znači da je netko bolji ili kvalitetniji čovjek zato što je ove ili one vjere to je već stvar pojedinca i odgoja.a o demokratičnosti islama i država gdje je on državna religija molim vas nemojte, iluzorni je tako nešto i pričati, osim kao anegdote u šalama.

sad ja tebi trebam reci ono.. dok su se muslimani drzali islama... imali su civilizaciju (plodove te matematike, medicine i sl).. dok su ovi drugi koji su se drzali svoje religije ... hvatali robove, drzali inkviziciju (i danas postoji), a za pranje zuba kontali da je ostrenje zuba... ostale aspekte ne moramo ni gledati. Ali onda su se i jedni i drugi udaljili od svoje religije.

I? jesmol mangupi?... a ako hoces da se i dalje poredimo... ne vidim svrhu... jer valjda je bitno dokle smo ti i ja u glavi stigli.... eto vidim dokle si... nisi u stanju drzati i temu i konzistentost u vise od tri posta. I sta onda imas od te civilizacije? Zasluzan si za njene rezultate koliko i moja nana za snijeg koji je padao 82.g....
kad se činjenice ne mogu oboriti, kad te srce zaboli što nisi u pravu, onda se pišu ovakvi odgovori, vrati se ti lijepo u ono krasno vrijeme dok su se muslimani držali islama, a ja bih ipak ostao u sadašnjosti .
bice_bice

Post by bice_bice »

osa wrote:
salihh wrote:
osa wrote:bogumili ili kristjani, to kristjani bi danas bilo kršćani a i onda je bilo samo se staroslavenski izgovaralo. zamislite danas protestante koji iz inata papi koji ih želi vratiti u krilo katoličke crkve pređu svi na islam, naravno dobrovoljno. koja naiva, vjera se ne mjenja dobrovoljno (osim možda u pojedinačnim slučajevima), uvijek postoji pritisak, pa cijela anadolija je prije dolaska turaka bila pravoslavna, dio bizantskog carstva i oni svi su naravno dobrovoljno i objeručke primili islam. sve vjere pogotovo monoteističke su u povijesti širene ognjem i mačem i zato mi nije bila jasna reakcija islamskih velikodostojnika na izjavu pape, u kojoj je citirao bizantskog cara manuela koji je rekao da se islam širi ognjem i mačem, to je istina (u to vrijeme), možda su ga umjesto histerije i histeričnih ispada trebali podsjetiti samo na južnu ameriku i način širenja kršćanstva na tim prostorima.

iako se jako trudis da dokazes suprotno, moras znati sa se znacajan broj zapadnih historicara slaze da je islam u velikoj mjeri siren mirnim putem i neprimoravanjem ljudi... sam kuran kaze da u vjeri nema prisile, a imas i najmnogoljudniju muslimansku drzavu - indoneziju (kao i maleziju) koje imaju milione muslimana iako nikada nisu bile vojno osvojene od strane muslimana...
a sta je sa sirenjem zidovske imovine, zemlje, putem otimanja i pacenja DECENIJAMA?

sta cemo sa odbacivanjem zidova, u nekim slucajevima cak i kaznjavanjem, koji prihvate drugu religiju?

nemoj nam samo ti drzat govor, ARIEL-a ti tvog..
gospodar kuglastih munja

Ja cu vas sviju prijaviti moderatoru sto mi skrecete temu !

Nema potrebe da diskutujemo kakve su religije i sta zele. To su zorno pokazale u Bosni. Ni jedna joj ne zeli dobro. Zato odjebite svi. ( kako ono Balas napisa ; odjebi JNA ).

Mene interesuje moja domovina kao funkcionalna i uspjesna drzava , a ne vasi religiozni projekti koji nemaju sansu da uspiju. Ovo sad je najveci domet koji mozete napraviti.

Imaju neka pravila igre koja se trebaju postovati da bi drzava funkcionisala.

I zato se nemojte truditi da dokazujete da je neko bolji ili losiji. U toj religioznoj hrpi nema dobrih, ima samo zlonamjernih.
makondo

Post by makondo »

pravila su postavljena jos za vrijeme francuske burzoaske revolucije 1789. godine. ona fino kazu da je sloboda vjeroispovjesti zagarantovana svima, ali isto tako odredjuju da je crkva odvojena od drzave i nema sta da se mijesa u drzavne poslove (drzavni poslovi obuhvataju i skolstvo, zdravstvo, itd.). nas je problem sto nam ta pravila nisu bas najjasnija i 200 i kusur godina kasnije.[/u]
Sarafcina

Post by Sarafcina »

osa wrote:
Sarafcina wrote:
osa wrote:

ni u kom sluèaju ne trpam islam i kr¹æanstvo u isti ko¹, okreni se oko sebe i sam æe¹ vidjeti razliku, ne u vjeri, veæ u naèinu ¾ivota, kulturi, ekonomskoj razvijenosti, ljudskim pravima. gdje ljudi bolje i kvalitetnije ¾ive u zemljama gdje je veæinski zastupljena islamska vjera ili kr¹æanska,gdje se kvalitetnije lijeèe, gdje kvalitetnije putuju, tko ide na rad, ¹kolovanja, usavr¹avanja, kr¹æani u islamske zemlje ili obratno, idu li njemci raditi u tursku ili obratno i da ne nabrajam tisuæe i tisuæe razlika iz kojih se vidi da se tako ne¹to bogu hvala ne mo¾e usporeðivati. ali sve ovo ¹to sam nabrojio ne znaèi da je netko bolji ili kvalitetniji èovjek zato ¹to je ove ili one vjere to je veæ stvar pojedinca i odgoja.a o demokratiènosti islama i dr¾ava gdje je on dr¾avna religija molim vas nemojte, iluzorni je tako ne¹to i prièati, osim kao anegdote u ¹alama.

kad se èinjenice ne mogu oboriti, kad te srce zaboli ¹to nisi u pravu, onda se pi¹u ovakvi odgovori, vrati se ti lijepo u ono krasno vrijeme dok su se muslimani dr¾ali islama, a ja bih ipak ostao u sada¹njosti .

sta to nisam u pravu? :P
a srce me ne boli... ja radim :D
zasto bih se ja vracao igdje :P (gdje si ti to vidio da se muslimani pozivaju na proslost i da u proslosti traze legitimitet :) :P... to rade anam oni :D :P)... inace, ja idem u buducnost ;).. hos samnom? ;)
gospodar kuglastih munja

makondo wrote:pravila su postavljena jos za vrijeme francuske burzoaske revolucije 1789. godine. ona fino kazu da je sloboda vjeroispovjesti zagarantovana svima, ali isto tako odredjuju da je crkva odvojena od drzave i nema sta da se mijesa u drzavne poslove (drzavni poslovi obuhvataju i skolstvo, zdravstvo, itd.). nas je problem sto nam ta pravila nisu bas najjasnija i 200 i kusur godina kasnije.[/u]
Upravo tako !

I ko stoji na putu da bude tako? Stoje religije koje su se uvukle u politiku i razaraju gradjansko drustvo, razaraju drzavu, djele je na torove. Da nije njihovog uticaja danas bi imali kakvu takvu sansu da se prikljucimo zdravim sistemima koji funkcionisu.

Ovo treba du bude osnovno polaziste za novi ustav. Religije aut iz politike. !!!
salihh

Post by salihh »

osa wrote:...
:-)
ovo nam je moderno drustvo donijelo... da nam polupismeni mediokritet s jasnim naznakama fasiste, pise traktate iz komparativne religije

drug, to cime se ti busas je samo jedna stepenica u razvoju ljudske civilizacije,,, ti u tome imas udjela tamam toliko koliko ti sarafcina rece... i nikako to o cemu trabunjas nisu krscanske vrijednosti... to su vrijednosti ljudskog roda od prvih koji se nazvase ljudima do ovih danas kojima se ti smatras

odmor :D
rockinfreakapotamus

Post by rockinfreakapotamus »

MuaDib wrote:Bogumili nikad i nisu postojali, to je srpsko-hrvatska laži. Postojali su bosanski krstjani, pripadnici Crkve bosanske.
krstjani u religijskom smislu, a kao narod su se zvali Bošnjani... iz čega se izvodi danas Bošnjaci (bošnjan - bošnjak... samo jedno slovo razlike)
al nisu samo muslimani to danas... to su i srbi i hrvati, samo što su nacionalističke politike početkom 20. stoljeća od bošnjaka katolika i bošnjaka pravoslavaca od njih napravile hrvate odnosno srbe

eno samo pogledajte u katedrali one prozore (zadnji sa desne strane) na kojem piše da je taj prozor poklon katolika bošnjaka iz sarajeva 1887.

da je sreće, svi bi mi sad se izjašnjavali kao jedan narod...... ali politike preko drine i save nas podijeliše
rockinfreakapotamus

Post by rockinfreakapotamus »

osa wrote:bogumili ili kristjani, to kristjani bi danas bilo kršćani a i onda je bilo samo se staroslavenski izgovaralo. zamislite danas protestante koji iz inata papi koji ih želi vratiti u krilo katoličke crkve pređu svi na islam, naravno dobrovoljno. koja naiva, vjera se ne mjenja dobrovoljno (osim možda u pojedinačnim slučajevima), uvijek postoji pritisak, pa cijela anadolija je prije dolaska turaka bila pravoslavna, dio bizantskog carstva i oni svi su naravno dobrovoljno i objeručke primili islam. sve vjere pogotovo monoteističke su u povijesti širene ognjem i mačem i zato mi nije bila jasna reakcija islamskih velikodostojnika na izjavu pape, u kojoj je citirao bizantskog cara manuela koji je rekao da se islam širi ognjem i mačem, to je istina (u to vrijeme), možda su ga umjesto histerije i histeričnih ispada trebali podsjetiti samo na južnu ameriku i način širenja kršćanstva na tim prostorima.
Sultan Mehmed Fatih kada je osvojio Bosnu, otišao je u franjevački samostan u Fojnicu i predao im Ahdnamu... a sad se sam raspitaj šta je ahdnama...
samo toliko o tome kako je širen islam u Bosni
biga

#44 BOGUMILI

Post by biga »

BOGU MILI, A NI VRAGU NISU MRSKI!!!!
:D :D :D :D :D
osa

Post by osa »

rockinfreakapotamus wrote:
Sultan Mehmed Fatih kada je osvojio Bosnu, otišao je u franjevački samostan u Fojnicu i predao im Ahdnamu... a sad se sam raspitaj šta je ahdnama...

a to je znači rješenje AHDNAMA, de bogati nađite nekog sultana da hrvatima i srbima preda ahdnamu (inače lako je napisati, a malo teže izgovoriti), pa možda i oni pređu na islam i postanu bošnjaci, tko zna. inače kad neko dolazi iz poštenih razloga negdje taj ne osvaja, on kaže dobar dan jesam li dobro došao, toliko o tom dobrotvoru fatihu.
Bumbar

Post by Bumbar »

i onda papa na te iste krscane posla krizarsku vojsku...hmmmmmmmmmm.... :lol: ...de bolan procitaj sta...nece te zaboliti
osa

Post by osa »

kako to sultan fatih nije i bogumilima predao nekakvu ahdnamu, ili su oni automatski bili predodređeni za dobrovoljni prijelaz na islam.
bice_bice

Post by bice_bice »

osa, sam i bijedan si frajeru...

negdje drugo svoje teorije siri..
Sarafcina

Post by Sarafcina »

osa wrote:
osa wrote:bogumili ili kristjani, to kristjani bi danas bilo kr¹æani a i onda je bilo samo se staroslavenski izgovaralo. zamislite danas protestante koji iz inata papi koji ih ¾eli vratiti u krilo katolièke crkve preðu svi na islam, naravno dobrovoljno. koja naiva, vjera se ne mjenja dobrovoljno (osim mo¾da u pojedinaènim sluèajevima), uvijek postoji pritisak, pa cijela anadolija je prije dolaska turaka bila pravoslavna, dio bizantskog carstva i oni svi su naravno dobrovoljno i objeruèke primili islam. sve vjere pogotovo monoteistièke su u povijesti ¹irene ognjem i maèem i zato mi nije bila jasna reakcija islamskih velikodostojnika na izjavu pape, u kojoj je citirao bizantskog cara manuela koji je rekao da se islam ¹iri ognjem i maèem, to je istina (u to vrijeme), mo¾da su ga umjesto histerije i histeriènih ispada trebali podsjetiti samo na ju¾nu ameriku i naèin ¹irenja kr¹æanstva na tim prostorima.
Sultan Mehmed Fatih kada je osvojio Bosnu, oti¹ao je u franjevaèki samostan u Fojnicu i predao im Ahdnamu... a sad se sam raspitaj ¹ta je ahdnama...
samo toliko o tome kako je ¹iren islam u Bosni

a to je znaèi rje¹enje AHDNAMA, de bogati naðite nekog sultana da hrvatima i srbima preda ahdnamu (inaèe lako je napisati, a malo te¾e izgovoriti), pa mo¾da i oni preðu na islam i postanu bo¹njaci, tko zna. inaèe kad neko dolazi iz po¹tenih razloga negdje taj ne osvaja, on ka¾e dobar dan jesam li dobro do¹ao, toliko o tom dobrotvoru fatihu.
koja je goidna u pitanju? godina???? od 1389 i tzv kosovskog boja... naovamo.. proslo je ... hmmm.... znas li makar matematiku???
i ti kazes da ne zivis u proslosti... jadna majko... pa ti o onome sto je bilo prije petsto godina pricas kao da je bilo juce u kuci tvoje komsinice...
osa

Post by osa »

bice_bice wrote:osa, sam i bijedan si frajeru...

negdje drugo svoje teorije siri..
najbolje je biti sam, sam napraviš, sam pogriješiš, sam odgovaraš. a što se tiče bijede, hm to kod mene nikad nije postojalo.
Post Reply