carobnjak_iz_voza wrote:Ukratko ironija: Al Jahiz, El-Eš'ari, Gazali, Razi, Kušču, Biruni, Ibn-Khaldun, Ibn-Miskevejh, Tusi i drugi, svi klasični islamski mislioci, štaviše teolozi, smatraju VJERSKIM IMPERATIVOM empirijsku metodu i otklon od helenističkog filozofskog pristupa prirodnim naukama da se "ne bi lagalo na Božije zakone".
Ovaj Harun Yahya, beduini koji se nazivaju selefijama i slični smatraju VJERSKIM IMPERATIVOM filozofirati o Božijim zakonima a ne ih utvrđivati empirijskom metodom, te se tako vraćaju par hiljada godina unazad, štaviše iza poslanika Muhameda.

Nemreš vjerovat, hajde neka mi neko kaže da to nije provala milenija!
Postujem tvoje veliko znanje i nema sumnje da ti vjerovatno znas o cemu pricas vise nego mi svi skupa tu ,medjutim tvoja prica nema nikakvih ponudjenih konkretnih zakljucaka a koji se ticu tefsira Kur'anskih ajeta koje smo naveli.
Ja bih bio jako sretan da se ti jednom konacno udostojis reci sta po tebi znaci recimo
Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi. (sura Ad-Dahr, 2. ajet)
A, u drugom ajetu se, opet, upozorava da je sperma smjesa i da se čovjek stvara od "srzi" ove smjese: To je Onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače - a potomstvo njegovo od srzi kapi hude tekućine. (sura As-Sajda, 6.-8. ajet)
Riječ "sulalah", koja se ovdje prevodi kao "srz", pored toga znači i "najbolji dio nečega". Bilo u kojem značenju da se uzme, aktualna riječ predstavlja jedan dio neke cjeline
ili
On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete? (sura Az-Zumar, 6. ajet)
Ako se pazljivo prouči navedeni ajet, sasvim lahko se moze primijetiti da se govori o međusobno različitom i odvojenom troetapnom nastanku čovjeka. Zaista, danas i moderna biologija, također, iznosi da se embriološki razvitak bebe u maternici odvija u tri različite etape
Eto ti ponudi svoje vidjenje tih ajeta zivo me zanima sta ces reci
Vidi, moram ti priznati da si sebe poprilično diskvalificirao činjenicom da odbijaš vidjeti šta ja želim reći. (šalim se, ali sam ipak i malo ozbiljan)
Ja želim reći, da osnivač teološkog tumačenja kur'anske poruke (utemeljitelj akidetskog pravca da budem eksplicitniji), čiji je "mezheb" - metod i put - prihvatilo oko 90% sunija (po mojoj VRLO skromnoj procjeni, jer ostatak - selefije i sufije - u praktičnom smislu ne pokrivaju ni 10% kod sunija; a poslanik je rekao: "'Alejkum bis-sevadil-ea'zam" - držite se većinske skupine! u smislu vjere i toga) na temelju njegovog autentičnog razumijevanja kur'anske poruke i islamskog duha, i razumijevanja istaknutih učenjaka njegove škole; molim te nemoj mi reći da ne znaš ko je Gazali (Ihjau 'ulumid-din; ring a bell), ili Fahrudin Razi (po očevoj liniji potomak Ebu-Bekra, jedan od najvećih mufesira i fizičara zlatnog islamskog doba; kakva kombinacija

); zaključili su da se stvarnost Univerzuma, njegova struktura i sve u vezi njega moraju utvrditi isključivo EMPIRIJSKOM METODOM. Recimo, vidio si kako je Razi diskutovao o multiverzumu i "unutar" ali i "van" našeg Univerzuma za koji je ustvrdio da "sve indicije i dokazi ukazuju na to da je "halaun la nihajete leha" iliti prazan beskrajan prostor; bio je ponukan i inspiriran kur'anskim ajetom kojeg je tefsirio, prvi ajet u Kur'anu: "Tebe Allaha Gospodara svjetova hvalimo"; 'alemin, mi živimo u onome što se na arapskom kaže 'alem, i zvijezde i nebo i sve je to 'alem. Zašto onda "Gospodar svjetova"?, pita se Razi, jer dobro razumije arapski i značenje riječi alem. I tako... Ali oni su onda utvrdili da je osobina Kur'ana da daje generalne smjernice i nadahnjuje, i da se ne zove Kur'an (Čitanka) tek tako; jer da je to što ti tvrdiš da jeste, zvao bi se "El-Mewsu'etu Eš-šamila" iliti Sveobuhvatna enciklopedija svih znanosti od početka do kraja sa trilion triliona stranica - skraćeno izdanje (slobodan prijevod).
Vidi sama riječ "sulalah" dolazi od riječi sellun, što se u svakom arapskom leksikonu definira kao izvlačenje nečega iz nečega drugog, kaže se selles-sejfe, izvukao je sablju, tako da je ta riječ u metaforičkom značenju potomstvo, unuci, potomci, itd - riječ koju si naveo i prevedena je tako, potomstvo, nema nikakvih poredbenih vrijednosti: najbolji dio nečega i sl.
Ja samo želim reći da su pametni ljudi - štaviše ljudi od misli, filozofije i vjere - odavno shvatili da je krasno to što sebi možeš dopustiti da budeš radoznao i istražuješ, te da je validno ono do čega dođeš empirijskom metodom, jer po njima to je način da otkriješ mehanizme i zakone na koje ih upućuje njihovo učenje. Krasno je što su njihovi glavni autoriteti zahtjevali, čak i imperativom - poput Gazalija - da se mehanizmi Univerzuma podvrgnu empirijskoj metodi da bi se utvrdila njihova stvarnost, te da su temeljni vjerski autoriteti "usulud-dina" tipa Eš'arija rekli da je to srž islamskog duha u pitanjima utvrđivanja stvarnog stanja Univerzuma i njegovih "kotačića".
Kako su ljudi nadošli na ideju da je Kur'an znastvena enckilopedija, ja ne znam - znam da su autoriteti akaida rekli da on to nije, te da se ta ideja javlja vrlo kasno, zadnjih oko 150-200 godina, isprva stidljivo i kao nemušt odgovor na vlastite frustracije jedne cijele zajednice, a potom kao klasična neo-evangelistička pojava inspirirana sličnim kršćanskim učenjima o Bibliji; ali sa sigurnošću znam da je ovo što sam naveo "zvaničan stav"
klasične islamske misli na čelu sa
apsolutno najvećim autoritetima njene historije, što sam ti za jedan forum iscrpno i potkrijepio.
Sa druge strane, meni osobno je horor da se ljudi pozivaju na, u ovom konkretnom slučaju, islamsko učenje i pozivaju u redukcionizam - horor mi je zato što vidim kako se jedna dobro dokumentirana historija i jasno izražena i napisana klasična izvorna misao gazi u korist prevaziđenih crkvenih, "organiziranoreligijskih" i besmislenih ideja, koje se više ni današnjem djetetu od 7 godina ne mogu budizašto i jednostavno prodati.