BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
liliput

#1476 Re: BOG vs NAUKA

Post by liliput »

JoseMujica wrote:ne znam što napadate čovjeka :-) ...ja sam od ljudi, čija su djeca u vrtićima i školama čuo i poraznijih dešavanja i priča sa časova vjeronauka od ovoga što je on napisao ali nije fer da ja pišem to kad nisam očevidac...bezveze mi prepričavati šta sam od drugih čuo.

Vjernici ako jeste pošteni sami bi osudili ovakve pojave kojih ima u sarajevskim školama a ne ko vrane skačete odmah da kopate oči čim čujete nešto što vam ne paše :!:
Mene najvise nervira, sto se puno paznje posvecuje formi, a ne sustini.
Ko god imalo hoce da koristi svoj mozak (ako ga uopce ima), shvatit ce koje stvari imaju veze s mozgom, a koje nemaju.
Eh sad, ako vec se sejtan negdje nalazi i uzme se to zdravo za gotovo.Onda vala i nedajte djeci da idu tamo :P,
ali zato mozak, pamet, intelekt, internet, knjige i sta ja znam sve sluzi - nego da se odatle nadje tacna informcija i onda kad dodjes do nje, sa jasnim dokazom i objasnjenjem, onda ce ti sve biti jasno ...
liliput

#1477 Re: BOG vs NAUKA

Post by liliput »

GAU8 wrote:Ovo nasi vrli vjeroucitelji uce nasu djecu na vjeronauci, iz licnog iskustva znam 100%. Ti nemoj vjerovati ako ne zelis.
A da roditelji, samo hoce i da zele, oni bi to svojoj djeci objasnili, onako kako jeste.
Jer dijete, koliko god naobrazbe dobija u skoli, toliko i jos puno vise (+sami odgoj) bi trebalo da dobija i u kuci (od roditelja).
A to je sad u vasim zivotima, za vase dijete, vjeroucitelj ZAKON, kako on kaze, djeca moraju tako vjerovati!?

Pa roditelji, potrudite se da nadjete pravo rjesenje i pravi odgovor da date djetetu na te price o sejtanu, a da ne oblatite niti vjeroucitelja, niti ucitelja, niti nauku, niti vjeru, niti sami sebe...
GAU8

#1478 Re: BOG vs NAUKA

Post by GAU8 »

liliput wrote:
JoseMujica wrote:ne znam što napadate čovjeka :-) ...ja sam od ljudi, čija su djeca u vrtićima i školama čuo i poraznijih dešavanja i priča sa časova vjeronauka od ovoga što je on napisao ali nije fer da ja pišem to kad nisam očevidac...bezveze mi prepričavati šta sam od drugih čuo.

Vjernici ako jeste pošteni sami bi osudili ovakve pojave kojih ima u sarajevskim školama a ne ko vrane skačete odmah da kopate oči čim čujete nešto što vam ne paše :!:
Mene najvise nervira, sto se puno paznje posvecuje formi, a ne sustini.
Ko god imalo hoce da koristi svoj mozak (ako ga uopce ima), shvatit ce koje stvari imaju veze s mozgom, a koje nemaju.
Eh sad, ako vec se sejtan negdje nalazi i uzme se to zdravo za gotovo.Onda vala i nedajte djeci da idu tamo :P,
ali zato mozak, pamet, intelekt, internet, knjige i sta ja znam sve sluzi - nego da se odatle nadje tacna informcija i onda kad dodjes do nje, sa jasnim dokazom i objasnjenjem, onda ce ti sve biti jasno ...
Meni smeta sto je Islam jos ne tako davno bio pojam tolerancije, progresa, ... o cemu vam VHF trubi vec 5 strana .
Danas kada pogledamo Islam, sve sto mozemo vidjeti je mrak, bijeda i ekstremizam. (Opet naravno cast izuzecima)

I sta se radi da se to popravi?? NISTA.
Ukopavamo se jos dublje u tamu i neznanje.
Motokultivator

#1479 Re: BOG vs NAUKA

Post by Motokultivator »

A jesam li ja taj pojedinac? Cisto nako da znam, jesam li na PRAVOM putu.
GAU8

#1480 Re: BOG vs NAUKA

Post by GAU8 »

liliput wrote:
GAU8 wrote:Ovo nasi vrli vjeroucitelji uce nasu djecu na vjeronauci, iz licnog iskustva znam 100%. Ti nemoj vjerovati ako ne zelis.
A da roditelji, samo hoce i da zele, oni bi to svojoj djeci objasnili, onako kako jeste.
Jer dijete, koliko god naobrazbe dobija u skoli, toliko i jos puno vise (+sami odgoj) bi trebalo da dobija i u kuci (od roditelja).
A to je sad u vasim zivotima, za vase dijete, vjeroucitelj ZAKON, kako on kaze, djeca moraju tako vjerovati!?

Pa roditelji, potrudite se da nadjete pravo rjesenje i pravi odgovor da date djetetu na te price o sejtanu, a da ne oblatite niti vjeroucitelja, niti ucitelja, niti nauku, niti vjeru, niti sami sebe...
OK, to stoji, ali samo donekle.
Znaci vjeroucitelj ce da siri sta nadje za shodno, a roditelji kuci treba da lijece posljedice.

A zasto ne bi imali pravo malo da uticu na to sta ce se djeci pricati na nastavi?
Upravo kazes forsira se forma.
Zasto ne forsirati sustinu i ideju, umjesto toga. Pa ima toliko lijepih prica iz zivota poslanika i inace vezanih za vjeru, prilagodjenih maloj djeci, zasto da ih odmah traumiramo stvarima koje oni definitivno ne mogu da razumiju.
liliput

#1481 Re: BOG vs NAUKA

Post by liliput »

GAU8 wrote:Meni smeta sto je Islam jos ne tako davno bio pojam tolerancije, progresa, ... o cemu vam VHF trubi vec 5 strana .
Danas kada pogledamo Islam, sve sto mozemo vidjeti je mrak, bijeda i ekstremizam. (Opet naravno cast izuzecima)

I sta se radi da se to popravi?? NISTA.
Ukopavamo se jos dublje u tamu i neznanje.
Islam ti je dragi moj ZIVLJENJE. I zao mi je ako ne mozes to osjetiti na svom licnom primjeru, kako islam daje odgovore na sva pitanja.
I kako u zivotu sve situacije (dobre i lose) se lakse prebrode zahvaljujuci islamu.

Svidja mi se ovo sto naglasavas cijelo vrijeme cast izuzecima, jer toga zaista svugdje ima.

Ja ne poricem da ima u svijetu svasta, ali to je razlog sto ljudi ili ne shvataju dovoljno ili shvataju prebukvalno i previse toga uzmimaju....

Ali zaista onaj pravi Islam je milina, ljepota, olaksanje, ...
Eto zelim ti da ga dozivis i osjetis u svom srcu. To je jedino sto ti mogu pozeljeti ;-)
liliput

#1482 Re: BOG vs NAUKA

Post by liliput »

GAU8 wrote: A zasto ne bi imali pravo malo da uticu na to sta ce se djeci pricati na nastavi?
Upravo kazes forsira se forma.
Zasto ne forsirati sustinu i ideju, umjesto toga. Pa ima toliko lijepih prica iz zivota poslanika i inace vezanih za vjeru, prilagodjenih maloj djeci, zasto da ih odmah traumiramo stvarima koje oni definitivno ne mogu da razumiju.
Vidi, drago mi je da se slazemo, pa bar i donekle :)
Slazem se i ja da za svaki uzrast treba prilagoditi i price i obaveze i odgovorinosti i ...

Al de, mi smo ti koji mozemo utjecati na to da se promijeni nesto, na bolje
Ali utjecati na JEDAN FIN, FER I LJUDSKI nacin.
Predloziti novi nacin, dati ideje, ukazati na greske, al ne ono hujom i svadjom,, ...

Svi smo mi ljudi i svi grijesimo. Al zato su ostali tu da nas isprave i da se ko narod svi skupa trudimo, da nam svima bude bolje,
a ne da jedni drugima zabijamo noz u ledja, i mislimo da ce nam tako biti biti bolje i da cemo tako popraviti stanje nase generalno i sta ti ja znam...

(ali najgore je sto se moze pricati danima i nocima, al kad treba poduzeti neki korak ono fizicki, a ne teoretski, da se neke stvari poboljsaju, eh onda niko nece....) - i zato nam uvijek ostaje sve isto...

mi bosanci i heregovci smo veliki teoreticari, nazalost :P
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1483 Re: BOG vs NAUKA

Post by JoseMujica »

aha teoretičari :-)

kaže Švabo: "U Bosni kvalitetni ljudi imaju kompleks niže vrijednosti, a nekvalitetni nemaju nikakvih kompleksa" i u pravu je...

A reću zašto je to tako? ....Zato što je ovo društvo podobnih :cry:
dr.Gonzo

#1484 Re: BOG vs NAUKA

Post by dr.Gonzo »

carobnjak_iz_voza wrote:
dr.Gonzo wrote: Gdje si vidio da neko nekom nesto brani? Meni slicne stvari ne smetaju, dok nisu u za moje pare (u javnim skolama).

Doduse, moram priznati da mi je smijesno vidjeti izjave tipa "covjek je savrsen" i "dzojstik je sejtansko djelo" u 21. vijeku (a mislm da nisam jedini), ali ocigledno nekima nije tako da bujrum.
Sejtan je simbol necega sto nije dobro za covjeka .Dzojstik tj igranje popularnih igrica i slicno ne utjece lose u manjim kolicinama na one koje to igraju ali malo ih je koji to mogu u malim kolicinama jer u velikim utjece lose na igrace pa je to danas cak psiholosko socioloski fenomen koji se lijeci .Dakle ,da...lose je i =sejtan
...

Dakle dzojstik jeste sejtansko dijelo kao sto je npr u hadisu receno "Zurba je sejtanski posao" ima li neko u 21 vijeku da ce osporiti to da se ljudi sve vise lijece od posljedica dinamicnog zivotnog tempa i stresa koji im to donosi?
Pa to su uzroci psihickih oboljenja no1 i ne znam sta je tu smijesno?
Cekaj, je l' to hoces da kazes da je dzojstik sejtansko djelo jer moze izazvati bolest, prilikom prekomjerne upotrebe, ili jer odvraca covjeka od vjere? Ako je ovo prvo, onda su i cevapi sejtansko djelo, jer se od pretjerivanja u konzumaciji mesa moze oboljeti.
Ako je ovo drugo, onda... bolje da se i ne upustam u pricu :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1485 Re: BOG vs NAUKA

Post by JoseMujica »

carobnjak_iz_voza wrote:
JoseMujica wrote:aha teoretičari :-)

kaže Švabo: "U Bosni kvalitetni ljudi imaju kompleks niže vrijednosti, a nekvalitetni nemaju nikakvih kompleksa" i u pravu je...

A reću zašto je to tako? ....Zato što je ovo društvo podobnih :cry:
To je istina zasigurno samo sto se ta "podobnost" krivo inputira vjeri ,a ne ljudima i zato se vrtimo u krug.To je ono mahanje klatna pa tako kako se ono mrda u desno tako ce i "podobnici " u desno ,dok su npr u vrijeme komunizma ti profili ljudi bili skroz u lijevo.Dok god mi drzimo uperene prste jedni u druge oni ce koristiti guzvu i pocesto cak manipulisati sa nama,bez obzira bio ti religiozan ili ne
sorry drug nema krive interpretacije... ni vjera ni ateizam ne postoje bez ljudi i kako se ponašaju bilo vjernici ili ateisti tako opet ( isti, oni drugi ili neki treći) ljudi doživljavaju ideje koje ovi zastupaju, predstavljaju i na temelju toga formiraju svoju sliku o zajednicama iz kojih isti dolaze.

To sam gore elaborirao na primjeru vjeroučitelja. Za mnoge to je slika npr. Islama. Sad jeli ona pogrešna ili ne, to je diskutabilno, ja ću iskreno reći da jeste krivo tumačenje, ali ako se konstantno ponavlja onda postaje samo po sebi ispravno. Ali sama vjerska zajednica bi trebala da koriguje te stvari a ne ja ili neko drugi ko nije pripadnik iste. A najgora stvar jeste kad neistomišljenici ukažu na problem da budu prozivani kao islamofobi. To je samozaslijepljivanje. Isto važi i za drugu stranu.

Sad da li smo sposobni za raspetljavanje....teško....ali nemamo altrnative. Vjerujte moj jedini interes, zašto uopće učestvujem u ovoj temi, jeste da barem malo doprinesem razbijanju ovih dogmatskih, zaslijepljenih, stavova na obje strane.
Great Cornholio

#1486 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

Da se ne lažemo, i vjernici i nevjernici, pa da kažemo iskreno " Poštujemo mi tuđa mišljenja, ali jedino ispravnim smatramo svoje vlastito mišljenje". Ja , kao agnostik, bi volio da ljudi nisu religiozni, a vjernici bi željeli da su svi ljudi religiozni, ali jedno su naše želje a drugo su mogućnosti. Sukob između religioznih i nereligioznih oko vjeranuke u državnim školama su isprovocirali religiozni, jer bez obzira što imaju sve potrebne uslove da se vjeronauka odvija u okviru za to predviđenih vjerskih institucija oni žele da je nametnu i onima koji ne žele institucionalizovanu religiju u školama, zato što je smatraju izvorom podjela među djecom, izvorom sujevjerja i još mnogih zala.
Agresivni ateizam u prošlom sistemu zamijenjen je agresivnim teizmom u"sistemu" u kojem sad živimo, to je još jedan dokaz da ljudi ne uče iz vlastitih pogrešaka.
VerticalHairFactor

#1487 Re: BOG vs NAUKA

Post by VerticalHairFactor »

carobnjak_iz_voza wrote:
Ukratko ironija: Al Jahiz, El-Eš'ari, Gazali, Razi, Kušču, Biruni, Ibn-Khaldun, Ibn-Miskevejh, Tusi i drugi, svi klasični islamski mislioci, štaviše teolozi, smatraju VJERSKIM IMPERATIVOM empirijsku metodu i otklon od helenističkog filozofskog pristupa prirodnim naukama da se "ne bi lagalo na Božije zakone".
Ovaj Harun Yahya, beduini koji se nazivaju selefijama i slični smatraju VJERSKIM IMPERATIVOM filozofirati o Božijim zakonima a ne ih utvrđivati empirijskom metodom, te se tako vraćaju par hiljada godina unazad, štaviše iza poslanika Muhameda. :D Nemreš vjerovat, hajde neka mi neko kaže da to nije provala milenija!
Postujem tvoje veliko znanje i nema sumnje da ti vjerovatno znas o cemu pricas vise nego mi svi skupa tu ,medjutim tvoja prica nema nikakvih ponudjenih konkretnih zakljucaka a koji se ticu tefsira Kur'anskih ajeta koje smo naveli.
Ja bih bio jako sretan da se ti jednom konacno udostojis reci sta po tebi znaci recimo
Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi. (sura Ad-Dahr, 2. ajet)
A, u drugom ajetu se, opet, upozorava da je sperma smjesa i da se čovjek stvara od "srzi" ove smjese: To je Onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače - a potomstvo njegovo od srzi kapi hude tekućine. (sura As-Sajda, 6.-8. ajet)
Riječ "sulalah", koja se ovdje prevodi kao "srz", pored toga znači i "najbolji dio nečega". Bilo u kojem značenju da se uzme, aktualna riječ predstavlja jedan dio neke cjeline
ili
On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete? (sura Az-Zumar, 6. ajet)
Ako se pazljivo prouči navedeni ajet, sasvim lahko se moze primijetiti da se govori o međusobno različitom i odvojenom troetapnom nastanku čovjeka. Zaista, danas i moderna biologija, također, iznosi da se embriološki razvitak bebe u maternici odvija u tri različite etape
Eto ti ponudi svoje vidjenje tih ajeta zivo me zanima sta ces reci
Vidi, moram ti priznati da si sebe poprilično diskvalificirao činjenicom da odbijaš vidjeti šta ja želim reći. (šalim se, ali sam ipak i malo ozbiljan) :D
Ja želim reći, da osnivač teološkog tumačenja kur'anske poruke (utemeljitelj akidetskog pravca da budem eksplicitniji), čiji je "mezheb" - metod i put - prihvatilo oko 90% sunija (po mojoj VRLO skromnoj procjeni, jer ostatak - selefije i sufije - u praktičnom smislu ne pokrivaju ni 10% kod sunija; a poslanik je rekao: "'Alejkum bis-sevadil-ea'zam" - držite se većinske skupine! u smislu vjere i toga) na temelju njegovog autentičnog razumijevanja kur'anske poruke i islamskog duha, i razumijevanja istaknutih učenjaka njegove škole; molim te nemoj mi reći da ne znaš ko je Gazali (Ihjau 'ulumid-din; ring a bell), ili Fahrudin Razi (po očevoj liniji potomak Ebu-Bekra, jedan od najvećih mufesira i fizičara zlatnog islamskog doba; kakva kombinacija :D ); zaključili su da se stvarnost Univerzuma, njegova struktura i sve u vezi njega moraju utvrditi isključivo EMPIRIJSKOM METODOM. Recimo, vidio si kako je Razi diskutovao o multiverzumu i "unutar" ali i "van" našeg Univerzuma za koji je ustvrdio da "sve indicije i dokazi ukazuju na to da je "halaun la nihajete leha" iliti prazan beskrajan prostor; bio je ponukan i inspiriran kur'anskim ajetom kojeg je tefsirio, prvi ajet u Kur'anu: "Tebe Allaha Gospodara svjetova hvalimo"; 'alemin, mi živimo u onome što se na arapskom kaže 'alem, i zvijezde i nebo i sve je to 'alem. Zašto onda "Gospodar svjetova"?, pita se Razi, jer dobro razumije arapski i značenje riječi alem. I tako... Ali oni su onda utvrdili da je osobina Kur'ana da daje generalne smjernice i nadahnjuje, i da se ne zove Kur'an (Čitanka) tek tako; jer da je to što ti tvrdiš da jeste, zvao bi se "El-Mewsu'etu Eš-šamila" iliti Sveobuhvatna enciklopedija svih znanosti od početka do kraja sa trilion triliona stranica - skraćeno izdanje (slobodan prijevod).
Vidi sama riječ "sulalah" dolazi od riječi sellun, što se u svakom arapskom leksikonu definira kao izvlačenje nečega iz nečega drugog, kaže se selles-sejfe, izvukao je sablju, tako da je ta riječ u metaforičkom značenju potomstvo, unuci, potomci, itd - riječ koju si naveo i prevedena je tako, potomstvo, nema nikakvih poredbenih vrijednosti: najbolji dio nečega i sl.
Ja samo želim reći da su pametni ljudi - štaviše ljudi od misli, filozofije i vjere - odavno shvatili da je krasno to što sebi možeš dopustiti da budeš radoznao i istražuješ, te da je validno ono do čega dođeš empirijskom metodom, jer po njima to je način da otkriješ mehanizme i zakone na koje ih upućuje njihovo učenje. Krasno je što su njihovi glavni autoriteti zahtjevali, čak i imperativom - poput Gazalija - da se mehanizmi Univerzuma podvrgnu empirijskoj metodi da bi se utvrdila njihova stvarnost, te da su temeljni vjerski autoriteti "usulud-dina" tipa Eš'arija rekli da je to srž islamskog duha u pitanjima utvrđivanja stvarnog stanja Univerzuma i njegovih "kotačića".
Kako su ljudi nadošli na ideju da je Kur'an znastvena enckilopedija, ja ne znam - znam da su autoriteti akaida rekli da on to nije, te da se ta ideja javlja vrlo kasno, zadnjih oko 150-200 godina, isprva stidljivo i kao nemušt odgovor na vlastite frustracije jedne cijele zajednice, a potom kao klasična neo-evangelistička pojava inspirirana sličnim kršćanskim učenjima o Bibliji; ali sa sigurnošću znam da je ovo što sam naveo "zvaničan stav" klasične islamske misli na čelu sa apsolutno najvećim autoritetima njene historije, što sam ti za jedan forum iscrpno i potkrijepio.
Sa druge strane, meni osobno je horor da se ljudi pozivaju na, u ovom konkretnom slučaju, islamsko učenje i pozivaju u redukcionizam - horor mi je zato što vidim kako se jedna dobro dokumentirana historija i jasno izražena i napisana klasična izvorna misao gazi u korist prevaziđenih crkvenih, "organiziranoreligijskih" i besmislenih ideja, koje se više ni današnjem djetetu od 7 godina ne mogu budizašto i jednostavno prodati.
dr.Gonzo

#1488 Re: BOG vs NAUKA

Post by dr.Gonzo »

1.dokazite da su sva ta saznanja bila prisutna i javno obznanjena kao neprikosnovena u to vrijeme

2.da su ista bila dostupna Muhamedu s.a.v.s te da ih je on uspio saznati te kao jedini covjek na svijetu u to vrijeme imati ta saznanja sva "u hrpi" jer nema historijskih podataka da je bio neko slican u tom periodu da je cak jedno od tih saznanja iznosio kao nepobitnu cinjenicu ,a kamoli SVA.

3.empirijskom metodom mi dokazati da je Muhamed s.a.v.s cak i da su ova dva uslova gore navedena bila ispunjena
Nisi ti skontao poentu, empirijske metode i dokazivanje se odnosi na naucne tvrdnje, a ne na knjizevna djela sa metaforama. Nema se tu sta dokazivati, ili ne dokazivati.
Ali_G

#1489 Re: BOG vs NAUKA

Post by Ali_G »

Koliko se moze skontati iz VHFovih izlaganja on uopste ne spori naucne spoznaje koje su potvrdu nasle u Kur'anu, on samo skrece paznju na ljude koji apriori odbacuju sve vezano za razvoj zivog svijeta, a bez da to potkrijepljuju empirijom. Mozda trenutno objasnjenje koje teorija evolucije daje nije tacno, al mislim da nam je obaveza da istrazujemo i da dodjemo do prave istine.
Mene buni jedna druga stvar, a to je da bilo koja religija, ukljucujuci tu i Islam nema problema sa prihvatanjem cinjenica o razvoju zemlje. Dakle sve od nezive prirode je nastajalo tokom vremena i u nekim procesima. Zasto to isto ne bi bilo primjenljivo i na razvoj covjeka i ostalih zivih bica u nekoj slicnoj mjeri?
I isto tako zasto ne postoje, ajmo reci, Islamski naucnici koji ce da se bave proucavanjem teorije i da daju neki svoj o tome. Sve sto imamo je Jahja i slicni koji bas i nisu u struci da govore o naucnim pitanjima.
dr.Gonzo

#1490 Re: BOG vs NAUKA

Post by dr.Gonzo »

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali?
...
Nebo i zemlja su bili jedna cjelina pa su raskomadani i to je u stvari preneseno znacenje (metafora) za, zaaa,ovaaj zaaa......?
Zasto bi ja to tebi objasnjavao? Niti sam gdje rekao da se razumijem u tumacenje ajeta, niti da me to previse zanima.

Sa druge strane, mozda bi nam ti mogao protumaciti barem ajete koji si ovdje naveo, recimo one koji kazu da je covjek stvoren od zemlje i vode, ili blata. Za takvo "stvaranje" ne postoje nikakvi dokazi, cak sto vise, danas znamo da su ljudi nastali postepenom evolucijom, od bica koja su nam bila veoma slicna, a na slican nacin su nastala i ta bica. Iz toga se vidi da barem bukvalno tumacenje ovih ajeta ne moze biti naucno korektno. A ako ne moze bukvalno...
Great Cornholio

#1491 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

dr.Gonzo wrote:

Sa druge strane, mozda bi nam ti mogao protumaciti barem ajete koji si ovdje naveo, recimo one koji kazu da je covjek stvoren od zemlje i vode, ili blata. Za takvo "stvaranje" ne postoje nikakvi dokazi, cak sto vise, danas znamo da su ljudi nastali postepenom evolucijom, od bica koja su nam bila veoma slicna, a na slican nacin su nastala i ta bica. Iz toga se vidi da barem bukvalno tumacenje ovih ajeta ne moze biti naucno korektno. A ako ne moze bukvalno...
...onda ti valja u džehenem, pa zato bolje ti je prihvatiti ono u šta nema sumnje , jer k'o si ti da sumnjaš, pa zar kompjuter može napraviti kompjuter :D
dr.Gonzo

#1492 Re: BOG vs NAUKA

Post by dr.Gonzo »

S druge strane mozda bi ti meni mogao reci u kojem je postotku ljudsko tijelo sacinjeno od vode i u kojem postotku elementi iz zemlje su prisutni u ljudskom tijelu i tvoj odgovor ce biti primjer jedne metafore
Cekaj, jel pricamo kako je covjek stvoren, ili od cega je ljudsko tijelo sacinjeno? :)
nellington

#1493 Re: BOG vs NAUKA

Post by nellington »

dr.Gonzo wrote:
S druge strane mozda bi ti meni mogao reci u kojem je postotku ljudsko tijelo sacinjeno od vode i u kojem postotku elementi iz zemlje su prisutni u ljudskom tijelu i tvoj odgovor ce biti primjer jedne metafore
Cekaj, jel pricamo kako je covjek stvoren, ili od cega je ljudsko tijelo sacinjeno? :)
Stvaranje je metafora za sastav :D
PeshtA

#1494 Re: BOG vs NAUKA

Post by PeshtA »

JoseMujica wrote:
PeshtA wrote:Ima hadis ili prica ...ja sam je cuo na hutbi pa mozda nije 100% interpretacija

O tome kako je sejtan u ljudskom obliku dosao kod jednog covjeka koji je zivjeo u 100 postotnom ibadetu, klanjao, molio se, davao zekjat itd itd itd i tijelom i dusom i srcem bio predan Allahu S.W.T, covjeku koji je bio uzoran Musliman ... i pita ga sejtan ... moze li tvoj Allah ovu planinu iznad tvoje kuce smrviti da bude nista vise nego prah ... taj covjek onako zbunjen pogleda planinu iznad kuce ... veliku ... kamenitu ..stjenovitu ... slegne ramenima i kaze ... pa mozda valjda ... trebalo bi da moze ...

Nakon toga sejtan ode nekom velikom ucenjaku covjeku koji je bio veliki vjernik ali i ucenjak ... i pita ga moze li tvoj Allah ovu cijelu planinu staviti u jedno jaje ... ucenjak mu kratko i jasno odgovori, DA! Allah je stvorio sve i tako moze i uraditi sve ...

Onaj prvi ... je zavrsio u dzehenemu ... jer nevjerovanjem u Allaha, njegove poslanike i njegovu svemogucnost ... izgubio je vjeru ...

Tako i ova prica ... je sejtanskog posla ...

Allah i samo Allah, Bog ili kako ga naziva pripadnik bilo koje vjere ... On je svemoguc ... on je sve stvorio ... nikakav veliki prasak niti slicni bakraci
veoma poučna priča...samo je treba čitati otvorenog uma...priča plastično prikazuje kvalitativnu razliku znanstvenog i mitološkog narativa.

Da je prvi upitani posjedovao dovoljno znanja mogao bi precizno izmjeriti da li će stijena pasti i kada. Mnogo je varijabli u pitanju i upitno jeste da li je je moguća baš 100%-tna preciznost izračuna. Ali je pristup ispravan jer kalkuliše unutar svjesnosti ograničenja ljudskih mogućnosti. Operiše s onim što je moguće smanjujući polje špekulativnog. Na kraju krajeva ako je sposoban da utvrdi da će stijena pasti onda vjerovatno posjeduje i znjanje kako da je obori uz najmanju moguću štetu.

U drugom upitanom podcrtava se neminovnost da je nešto što je gori, prije jal kasnije će biti doli, na jednom špekulativnom nivou. Isto tako i relativnost vremena jer unutar ovom koncepta jučer je danas, danas je sutra i sutra je isto što i jučer (bar gledano iz ugla upitanog...ima jedan stih na ovu temu u prevodu Muse Ćazima Ćatića, pjesma se zove "K' istini"). U ovom slučaju, pošto bog odlučuje šta i kad pada, čovjek ne mora ništa da radi jer stijena je već pala (kad i kako u rukama je boga). Nema potrebe niti svrhe da se kuća pomjera jer, pretpostavka je da ako čovjek pomjeri kuću, bog, ako mu je volja, pomjeriće stijenu opet iznad kuće tako da je svaka ljudska djelatnost uzaludna jer Bog je taj koji na kraju odlučuje šta će i kako da bude.

trebam li podcrtati da je drugi metodološki pristup tipičan za "nerazvijene" i "zemlje u razvoju"

Izvini sto ti moram ovako reci direktno, ali, prdis.
Procitaj tekst jos jednom pa onda vidi sta si ti napisao. Kakve crne kalkulacije i statisticki proracuni?

Islam, ni najmanje ne vrsi represiju prema nauci i izucavanju. Prve rijeci koje je Poslanik s.a.v.s od meleka Dzibrila primio su bile
Ikre' bismi-Rabbike(Čitaj, uči, u ime Gospodara tvoga),

Kur’an podstiče na sticanje znanja, na istraživanja, a to je sastavni dio Kur’anske (islamske) etike.
Kur’an ne vodi čovjeka kao slijepca, već ga opominje da otvori oči i razumno gleda.

Obrazovanje je imperativ, moralna obaveza, koliko i moralni odgoj.
Jedna od najsvijetlijih duznosti Islama je to što se dužnost obrazovanja (prosvjećivanja)veze sa moralnim ljudskim usavrsavanjem, tako da te dužnosti čine zajednički dio etickog napretka. Etika je po Kur’anu širi tip znanja u kojem se stiču moral i nauka.
Samo je moralan čovjek dostojan obrazovanja.
Zato je Kur’anom priznata samo ona nauka (ilm) koja je oplemenjena etikom.
Neznalica (džahil) je drugo ime za grješnika, bez obzira na njegovu inteligenciju i obrazovanost, i zbog toga u mojoj prici je onom vjerniku koliko god da je klanjao i vjerovao predoredjen dzehenem (sorry na interpretaciji neko je spomenuo da je u zagrobnom zivotu do Kijametskog dana) jer je pustio sejtanu da ga prevari, a samim time istupio iz vjere jer nije bio siguran u Allahovu svemogucnost. A u Islamu istupanje iz vjere je no no ...

U Kur'anu znanje je cesto interpretirano kao svjetlost nur ... a svi smo mi zeljni svjetlosti a ne mraka ...

PS: Iduci puta iskoristi svoj nadasve bogati fond rijeci da kazes nesto konkretno a ne samo da se shamaras izrazima.

Alejkumu selam
fatamorgana

#1495 Re: BOG vs NAUKA

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
arte.fakt wrote: a zasto bi religija bila negativna drusvena pojava !?
jeli zato sto se zalaze za ozdravljenje drustva sto se bori protiv stvari koje unistavaju drustvo ...
Religija "per se" ne mora biti "negativna društvena pojava" ali to može i postati njena izvitoperena ili fanatična primjena, npr. srednjovjekovna crkvena inkvizicija, nasilna pokrštavanja domorodaca od strane misionara, talebanski teror u Afganistanu,skoro ubistvo italijanskog pacifiste u Gazi od strane selefijske grupe Al-tawhid al-Jihad, primjera
ima nažalost puno kroz istoriju i sadašnjicu.
To što se institucionalne religije, kršćanstvo, islam i druge, zalažu za "ozdravljenje društva i što se bori protiv
stvari koje uništavaju društvo" kako kažeš, nije sporno kao ideja ali ja ne znam, nažalost, ni za jednu zemlju na svijetu, bilo na Zapadu ili na Istoku, a gdje je prisutna jedna dominantna religija,( bilo koja,) da vlada veća socijalna pravda, da opada broj kriminala, da su ljudi sretniji ili da se međusobno više poštuju, da su bolje riješeni neminovni društveni problemi koji su opšte prisutni u svim zemljama svijeta.
Znači nisam "a priori" a ni "a posteriori" protiv nijedne religije, dopada mi se princip "živi i pusti druge da žive",
pa ako ti poznaješ neku zemlju u kojoj je religija dala stvarno značajan društveni doprinos istinskoj sreći i boljitku
njenih stanovnika ili društva u cjelini slobodno je navedi, možda je ja ne poznajem ili mi je promakla.
Evo pošto još niko ne nađe zemlju da predložim ja jednu: Japan.
Bušman

#1496 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

fatamorgana wrote:Evo pošto još niko ne nađe zemlju da predložim ja jednu: Japan.
Japan, zemlja koja je 1945. ponizena u WW2 i koja se morala od tada na vrlo mukotrpan nacin oporavljati. Ruda nemaju, nafte nemaju, imaju more, izvoze ribu i to je sve sto imaju od prirodnih sirovina.
Vec 60-tih i 70-tih godina pocinju intenzivno ulagati u naucna istrazivanja i produkt toga je nevjerovatan tehnoloski razvoj i proizvodi sa pristupacnim cijenama.
Njihov prosperitet nije uopce vezan za religiju, nego za radnu disciplinu i ulaganje u nauku. Da su cekali da im nesto natprirodno pomogne vjerovatno bi bili na nivou BIH. Dace bog...
dr.Gonzo

#1497 Re: BOG vs NAUKA

Post by dr.Gonzo »

Japan, zemlja koja je 1945. ponizena u WW2 i koja se morala od tada na vrlo mukotrpan nacin oporavljati. Ruda nemaju, nafte nemaju, imaju more, izvoze ribu i to je sve sto imaju od prirodnih sirovina.
Vec 60-tih i 70-tih godina pocinju intenzivno ulagati u naucna istrazivanja i produkt toga je nevjerovatan tehnoloski razvoj i proizvodi sa pristupacnim cijenama.
Njihov prosperitet nije uopce vezan za religiju, nego za radnu disciplinu i ulaganje u nauku. Da su cekali da im nesto natprirodno pomogne vjerovatno bi bili na nivou BIH. Dace bog...
Ja mislmi da je fatamorgana ovdje ciljao na nesto drugo. Ekonomski prosperitet i tehnicki napredak nije garancija za srecu i boljitak stanovnika neke zemlje. Npr. broj samoubistava i odrejenih psiholoskih poremecaja je veci na zapadu i razvijenom istoku, nego recimo u Africi.

Sa druge strane, nisam ubjedjen da su Japanci u prosjeku nesto zadovoljniji i sretniji od ostatka razvijenog svijeta. Mozda duhovni okviri Budizma zaista pomazu stanovnicima Japana u velikoj mjeri. Mozda. Ali cini mi se da je prilicno tesko procijeniti stvarni pozitivni uticaj religije na drustvo u cjelini po navedenim kriterijima.
cartman

#1498 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

ja bi samo dodao da je zen budizam puno doprinjeo japanu u vidu discipline i nacina razmisljanja.
Bušman

#1499 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bušman »

cartman wrote:ja bi samo dodao da je zen budizam puno doprinjeo japanu u vidu discipline i nacina razmisljanja.
U Njemackoj je slican mentalitet, a nemaju veze sa Zen budizmom. To je vise stvar kulture i drustvenog standarda. I Svabe i Japanci su strasno disciplinovani i vrijedni ljudi sa jakim osjecajem za drustvenu odgovornost.
cartman

#1500 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

Bušman wrote:
cartman wrote:ja bi samo dodao da je zen budizam puno doprinjeo japanu u vidu discipline i nacina razmisljanja.
U Njemackoj je slican mentalitet, a nemaju veze sa Zen budizmom. To je vise stvar kulture i drustvenog standarda. I Svabe i Japanci su strasno disciplinovani i vrijedni ljudi sa jakim osjecajem za drustvenu odgovornost.
Ne znam sta da ti kazem, Svabe su disciplinirane postepeno, na neki drugi nacin.
Locked