Bog postoji!
-
BigusDickus
Lijepa prica...
...a valjda nikome nece biti tesko skontat' poentu... 
- Sinapsa
Bird wrote:Ja bih mu ovako odgovorio:zlata wrote:Sinoc me osmogodisnji filozof...uvjerava...da "mozda Bog ne postoji". Veli: "Cuj, vjerujes da Bog postoji...ali sta ako ne postoji? Ja ga jos nisam vidio. ."
Ako bude u pravu onaj koji nije vjerovao u Boga umrijet će pokopat će ga kao i onoga što je vjerovao, obojicu će nas pojesti crvi. Ako živim samo da me pokopaju, možete to odmah učiniti.
Vjernik koji vjeruje (pretpostavimo vjernik koji ide u raj) kada umre imati će vječnu sreću, a onaj koji nije vjerovao, ili bolje rečeno nije živio po Božjoj odlazi tamo gdje će biti plač i škrgut zuba.
Koji više dobiva ako bude u pravu?
zdravo Bird,
pa zar nije onda logicno tvrditi da je lakse i korisnije, sigurnije biti vjernik nego ateista?
Pisajuci roman, pisac daje likovima u njemu odredjene osobine tako da i mi znamo sta npr. glavni junak jedne knjige voli sta nevoli
Ekvivalentno junaku nekog romana i nas ljudski Bog posjeduje odredjene osobine. Sta Bog voli ili nevoli znamo iz svete nam Biblije, Kur´ana itd...On je u vjerskim knjigama navodno samoga sebe opisao i mi vjerujemo u to ili pak ne vjerujemo. On nama posreduje svoje zelje ali time nesto kaze i o sebi....on u tim knjigama, takav je moj dojam, ostavlja utisak jednog nipocemu svetog bica, bica punog ljudskih slabosti. Osim mocne cinjenice da nas je stvorio On nam i ne daje razlog za bilo sta osim za strahopostovanje.....Stvorio nas je, tako izgleda, jer mu radi necega trebamo....hoce nesto od nas! Stvorio nas je takve kakvi jesmo, nevaljasti, drski, skloni znatizelji, zedni spoznaje, znanja, logicnom razmisljanju a hoce da vjerujemo bas tim prostim, nelogicnim, nepotpunim knjigama u kojima ne ispusta priliku da od nas napravi ipak bezvrijedna bica, da nas ponizi a sebe uzdigne, potsjecajuci nas na ovozemaljske narcise, ocuhe,itd....
Kada bi covjecanstvo znalo sve sto bi htjelo znati a ne zna, onda bi mi mogli reci....eto super to bi moglo biti to, Bog....ili bi dosli do zakljucka da ipak postoji ne jedan nego par uzroka svemu ovome...
U svakom slucaju, Bog bi kao ideja prestao u potpunosti da egzistira ili bi dobio sasvim drukcije epitete od ovih ovozemaljskih....Siguran sam da bi Bog u tom slucaju dobio sasvim drugo lice, jednu perfektnost u kojoj smo mi ziva bica ravnopravno indirektna ali ne i slucajna posljedica Njega, tj. primarno posljedica nasem univerzumu dodijeljenih osobina i sekundarno posljedica teznje materije ka stanju minimalne energije( Na kraju krajeva, momentalno imamo npr. Millerove eksperimente koji je u laboratoriju simulirao stanje na planeti zemlji prije par stotina miliona godina.....rezultat tog eksperimenta je spontano stvaranje aminokiselina iz tadasnjih anorganskih zacina.....)
Po mom misljenju vjera je ocajan pokusaj bjekstva od, kako nam se cini, besmislenog kraja nasih zivota. Kao posljedica neznanja u njoj se reflektiraju nas ocaj, nasi strahovi i zelje. Nikome nije lako podnijeti cinjenicu da ne znamo Zasto(!) smo tu i kako je sve nastalo. Vjera je dakle vjestacka konstrukcija vjestackog svijeta u kome cemo mi i poslije smrti dalje da zivimo i koja ima jednog glavnog junaka, Boga. On zna sve sto mi ne znamo. Problem je u tome da se sto vise znamo On sve vise udaljava od nas kao takav i da bi ga priblizili nama vjera se pocne drukcije interpretirati i drustvu prilagodjavati (jesu li kondomi dobra ili losa stvar? hmmmmm koji li ce Papa popustiti....) Jedina konstanta u vjeri je promjena. Ona je nesto od nas za nas. Ja sam apsolutno siguran da je vjera prije 1000 godina bila drukcije "definirana" negoli danas... (Da li su oni bili pogresnovjernici ili "mi"?), i jednoga dana ce kao ovakva nestati isto onako kao sto su i drugi Bogovi nestali (Bilo bi interesantno cuti diskusiju danasnjih i tadasnjih svestenika, cija li bi vjera bila jaca?)
Danas, u to sam siguran, bi jednoga Muhameda ili Isusa vjerovatno smatrali zrelim za psihijatriju (kako to radimo i sa danasnjim ljudima koji se smatraju bozijim poslanicima). Bilo bi interesantno i znati kako ce buduce generacije, recimo za 3000 godina, na nas, ljude iz 2000. godine gledati? Onako kako mi gledamo na ljude koji su 1000. god. p.n.e. zivjeli?
Ja bih na pitanja osmogodisnjeg filozofa, kad bi mi postavio slijedeca pitanja, ovako odgovorio:
Sta je to Bog?
- Ne znam
Da li postoji Bog?
- Mozda
Da li je Allah Bog?
- Ne
Da li je Isus Bog?
- Naravno da nije
Last edited by Sinapsa on 08/08/2005 16:20, edited 1 time in total.
-
Bird
Može izgledati kako vjera bježanje od realnosti da 100% ne znamo cilj našeg života izuzev da 100% znamo da će nas crvi pojesti.
No vjera može, ali baš živjeti po vjeri, pomoći u mnogo drugih stvari, ljubav prema drugima bez obzira na sve, ne gledanje na druge nacionalnosti i slično.
Živjeti po vjeri je teško, ali kome uspijeva garantujem da je to malo više od običnog života. Možda ćeš kazati, pih puste priče, ali onaj tko tako nije živio ne može 100% ni tvrditi da život po vjeri nije dobar, jer uistinu ne zna što je to.
To što bi Isusa smatrali za psihijatriju to je naš problem, ali Isusove riječi nisu nimalo zastarjele, dapače one će uvijek biti aktualne u ušima normalna čovjeka koji želi suživot sa drugim, mada uvijek ima i bilo je onih koji su za svoje ciljeve uzimali Isusov nauk i išli potpuno suprotno od njega, ali u dubini samog čovjeka kao pojedinca Isusov nauk je savršenstvo.
Sve se to može sažeti jedno.
Što želiš da tebi čine, čini i ti drugima.
A molitva Oče naš je mjerilo za svakoga čovjeka.
(9) Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! (10) Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! (11) Kruh naš svagdanji daj nam danas! (12) I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! (13) I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!'"
Možda se čini kako Bog ne kontrolira situaciju, pa bi zbog toga trebali pomisliti da ne postoji, ali kada čovjek uspije kontrolirati samog sebe u unutrašnjosti sebe, a malo manje pokušavati kontrolirati drugim ljudima, kada prestane misliti samo na sebe, onda će Bog se činiti malo bližim.
No vjera može, ali baš živjeti po vjeri, pomoći u mnogo drugih stvari, ljubav prema drugima bez obzira na sve, ne gledanje na druge nacionalnosti i slično.
Živjeti po vjeri je teško, ali kome uspijeva garantujem da je to malo više od običnog života. Možda ćeš kazati, pih puste priče, ali onaj tko tako nije živio ne može 100% ni tvrditi da život po vjeri nije dobar, jer uistinu ne zna što je to.
To što bi Isusa smatrali za psihijatriju to je naš problem, ali Isusove riječi nisu nimalo zastarjele, dapače one će uvijek biti aktualne u ušima normalna čovjeka koji želi suživot sa drugim, mada uvijek ima i bilo je onih koji su za svoje ciljeve uzimali Isusov nauk i išli potpuno suprotno od njega, ali u dubini samog čovjeka kao pojedinca Isusov nauk je savršenstvo.
(9) Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! (10) Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! (11) Kruh naš svagdanji daj nam danas! (12) I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! (13) I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!'"
Možda se čini kako Bog ne kontrolira situaciju, pa bi zbog toga trebali pomisliti da ne postoji, ali kada čovjek uspije kontrolirati samog sebe u unutrašnjosti sebe, a malo manje pokušavati kontrolirati drugim ljudima, kada prestane misliti samo na sebe, onda će Bog se činiti malo bližim.
-
Cvrčak
#179 ...da se nadovežem
Vjera se ne može nazvati bježanjem od realnosti!!!!!!!!
Biti vjernik znači suočiti se najprije sa samim sobom....uočiti svoje greške,priznati ih,a potom krenuti na njihovo popravljanje,da bi se tek nakon toga krenulo u popravljanje svijeta oko sebe.Je li ovo bijeg i kukavičluk?Samo su hrabri u stanju zaroniti u vlastitu utrobu!
Biti vjernik znači pomoći bližnjem,susjedu i siromahu...i ne očekivati ništa zauzvrat na ovom svijetu.Je li ovo indiferencija i eskapizam?
Biti vjernik znači biti svjestan smrti kao jedine realnosti....i pripremati se za ono što dolazi poslije.
Biti vjernik znači budnost!Konstantna svijest o Bogu,preispitivanje samog sebe i traženje prilike da se učini dobro djelo....Je li ovo uspavanost?
Naravno da nije.
Ljudi ovakvih osobina zaista postoje... i oni su zaista sretni.Blago njima.
Lijep pozdrav!
Biti vjernik znači suočiti se najprije sa samim sobom....uočiti svoje greške,priznati ih,a potom krenuti na njihovo popravljanje,da bi se tek nakon toga krenulo u popravljanje svijeta oko sebe.Je li ovo bijeg i kukavičluk?Samo su hrabri u stanju zaroniti u vlastitu utrobu!
Biti vjernik znači pomoći bližnjem,susjedu i siromahu...i ne očekivati ništa zauzvrat na ovom svijetu.Je li ovo indiferencija i eskapizam?
Biti vjernik znači biti svjestan smrti kao jedine realnosti....i pripremati se za ono što dolazi poslije.
Biti vjernik znači budnost!Konstantna svijest o Bogu,preispitivanje samog sebe i traženje prilike da se učini dobro djelo....Je li ovo uspavanost?
Naravno da nije.
Ljudi ovakvih osobina zaista postoje... i oni su zaista sretni.Blago njima.
Lijep pozdrav!
- Sinapsa
Zdravo Bird,Bird wrote:Može izgledati kako vjera bježanje od realnosti da 100% ne znamo cilj našeg života izuzev da 100% znamo da će nas crvi pojesti.
ja uopste ne postavljam upitnik na kvalitet zivota jednoga vjernika.....
Oooo, itekako sam ja svjestan toga da istinski vjernik ( a koga bi takvim mogli nazvati nije uvijek lako odgovoriti) ima svoje kvalitete, svoj mir itd...Da ti ljudi mogu spokojnije da zive nego mnogi drugi, to je meni jasno (ovdje mislim na pojedince a ne na vjernicku masu)....vjernik lakse i umire od nevjernika, jer s vjerom na onaj svijet lakse "pusti dusu". Takve sam informacije dobio na jednom seminaru o smrti....
Da bih imao predstavu o tome kako jedan vjernik razmislja i zivi i kako bi se mogao takav jedan covjek da osjeca, ne moram biti i sam vjernik....sasvim sigurno ne! Zasto? Zato sto homo sapiens ima jednu vrlinu....empatija!!! Sposobnost saosjecati se sa nekim, postaviti se u njenu/njegovu poziciju, uziviti se u njega sto se ono kaze
evo ti jedan ekstreman primjer......
Da li psiholozi mogu da shvate serijske ubice samo onda kada i sami postanu serijske ubice? ili se to dvostruko masakriranje da izbjeci???
Vjera je kako naucnici tvrde koliko korisna mogla biti pojedincu, toliko i jedan od cetiri izvora zla...da, zla.....stavljena kao vrsta ideologije na istu stufu kao komunizam i druge ideologije....
Jer kako kaze Cvrcak " uočiti svoje greške,priznati ih,a potom krenuti na njihovo popravljanje,da bi se tek nakon toga krenulo u popravljanje svijeta oko sebe.Je li ovo bijeg i kukavičluk?Samo su hrabri u stanju zaroniti u vlastitu utrobu!" ja bih rekao da on misli da prvo treba uociti svoje greske (koje se uglavnom samo uoce i na tome ostane).....pa onda ih popraviti (vjerovatno prilagoditi tzv. bozijem standardu i zeljama).....da bi se tek nakon toga krenulo u popravljanje svijeta oko sebe....
jedino pitanje koje ja postavljam je da li Allah, Isus...ovakvi kakve ih iz teorije i prakse poznajemo mogu biti savrsenstvo...istina..?
moj odgovor je NE.....Ja ne postavljam pitanje o potrebi i mogucoj koristi religioznosti....
Bio bih strasno razocaran kada bi ove po mom misljenju ljudske tvorevine zaista egzistirale, onakve kakvim ih mi vidimo, interpretiramo, dozivljavamo....Zaista ne mogu povjerovati da su npr. Allah ili Isus savrsena bica.....
-
Skoro
A zasto su onda postojali poslanici Ibrahim (Abraham), Mojsije (Musa), Isus (Isa), Muhamed a.s.??Ajnslag-cincilator wrote: Oni koji vjeruju neka i dalje vjeruju ali nemaju pravo ubjeđivati ateiste da "On zaista postoji".
Da ubijede sami sebe?
Pa oni su već bili ubjeđeni!
Dakle, zbog mene i tebe
-
digger
Cija pravila? Naravno ne bozija nego ljudska.rainbow_sex wrote:zavisi kako ko definira sta je bog ...
za mene bog kao neka materijalna stvar ne postoji,
dok bi se mogao definirati kao niz pravila na kojim ovaj svijet pociva
A to i jeste cinjenica. Izuzev za one koji jos vjeruju u da je "on" (ili "ona") to diktirao ili cak pisao.
-
digger
Od kuda ti to znas da su prva dva postojali? Sto je neko nekad rekao?Skoro wrote:A zasto su onda postojali poslanici Ibrahim (Abraham), Mojsije (Musa), Isus (Isa), Muhamed a.s.??Ajnslag-cincilator wrote: Oni koji vjeruju neka i dalje vjeruju ali nemaju pravo ubjeđivati ateiste da "On zaista postoji".
Postoji i djeda Mraz sa letecim sankama, a ti me pokusaj ubijediti u suprotno.
-
reaktor
ok, tekst je pun promasaja... mrsko mi je o svakom...Sinapsa wrote: zdravo Bird,
pa zar nije onda logicno tvrditi da je lakse i korisnije, sigurnije biti vjernik nego ateista?
Pisajuci roman, pisac daje likovima u njemu odredjene osobine tako da i mi znamo sta npr. glavni junak jedne knjige voli sta nevoli, sticemo dakle odredjenu predstavu o njemu.
Ekvivalentno junaku nekog romana i nas ljudski Bog posjeduje odredjene osobine. Sta Bog voli ili nevoli znamo iz svete nam Biblije, Kur´ana itd...On je u vjerskim knjigama navodno samoga sebe opisao i mi vjerujemo u to ili pak ne vjerujemo. On nama posreduje svoje zelje ali time nesto kaze i o sebi....on u tim knjigama, takav je moj dojam, ostavlja utisak jednog nipocemu svetog bica, bica punog ljudskih slabosti. Osim mocne cinjenice da nas je stvorio On nam i ne daje razlog za bilo sta osim za strahopostovanje.....Stvorio nas je, tako izgleda, jer mu radi necega trebamo....hoce nesto od nas! Stvorio nas je takve kakvi jesmo, nevaljasti, drski, skloni znatizelji, zedni spoznaje, znanja, logicnom razmisljanju a hoce da vjerujemo bas tim prostim, nelogicnim, nepotpunim knjigama u kojima ne ispusta priliku da od nas napravi ipak bezvrijedna bica, da nas ponizi a sebe uzdigne, potsjecajuci nas na ovozemaljske narcise, ocuhe,itd....
Kada bi covjecanstvo znalo sve sto bi htjelo znati a ne zna, onda bi mi mogli reci....eto super to bi moglo biti to, Bog....ili bi dosli do zakljucka da ipak postoji ne jedan nego par uzroka svemu ovome...
U svakom slucaju, Bog bi kao ideja prestao u potpunosti da egzistira ili bi dobio sasvim drukcije epitete od ovih ovozemaljskih....Siguran sam da bi Bog u tom slucaju dobio sasvim drugo lice, jednu perfektnost u kojoj smo mi ziva bica ravnopravno indirektna ali ne i slucajna posljedica Njega, tj. primarno posljedica nasem univerzumu dodijeljenih osobina i sekundarno posljedica teznje materije ka stanju minimalne energije( Na kraju krajeva, momentalno imamo npr. Millerove eksperimente koji je u laboratoriju simulirao stanje na planeti zemlji prije par stotina miliona godina.....rezultat tog eksperimenta je spontano stvaranje aminokiselina iz tadasnjih anorganskih zacina.....)
Po mom misljenju vjera je ocajan pokusaj bjekstva od, kako nam se cini, besmislenog kraja nasih zivota. Kao posljedica neznanja u njoj se reflektiraju nas ocaj, nasi strahovi i zelje. Nikome nije lako podnijeti cinjenicu da ne znamo Zasto(!) smo tu i kako je sve nastalo. Vjera je dakle vjestacka konstrukcija vjestackog svijeta u kome cemo mi i poslije smrti dalje da zivimo i koja ima jednog glavnog junaka, Boga. On zna sve sto mi ne znamo. Problem je u tome da se sto vise znamo On sve vise udaljava od nas kao takav i da bi ga priblizili nama vjera se pocne drukcije interpretirati i drustvu prilagodjavati (jesu li kondomi dobra ili losa stvar? hmmmmm koji li ce Papa popustiti....) Jedina konstanta u vjeri je promjena. Ona je nesto od nas za nas. Ja sam apsolutno siguran da je vjera prije 1000 godina bila drukcije "definirana" negoli danas... (Da li su oni bili pogresnovjernici ili "mi"?), i jednoga dana ce kao ovakva nestati isto onako kao sto su i drugi Bogovi nestali (Bilo bi interesantno cuti diskusiju danasnjih i tadasnjih svestenika, cija li bi vjera bila jaca?)
Danas, u to sam siguran, bi jednoga Muhameda ili Isusa vjerovatno smatrali zrelim za psihijatriju (kako to radimo i sa danasnjim ljudima koji se smatraju bozijim poslanicima). Bilo bi interesantno i znati kako ce buduce generacije, recimo za 3000 godina, na nas, ljude iz 2000. godine gledati? Onako kako mi gledamo na ljude koji su 1000. god. p.n.e. zivjeli?
Ja bih na pitanja osmogodisnjeg filozofa, kad bi mi postavio slijedeca pitanja, ovako odgovorio:
Sta je to Bog?
- Ne znam
Dali postoji Bog?
- Mozda
Dali je Allah Bog?
- Ne
Dali je Isus Bog?
- Naravno da nije
glede muhameda a.s.
zasto mislis da muhameda a.s. (a siguran sam i isusa a.s.) njihovi neprijatelji i nevjernici nisu smatrali ludacima... ili mislis da je tvoja "pamet" veca od "pameti" ljudi prije 2000 god?
evo, u kuranu ima odgovor za tebe...
Nun tako mi kal-ema (pera) i onoga što oni pišu, ti nisi, milošću Gospodara
svoga, lud, ti češ sigurno nagradu neprekidnu dobiti jer ti si, zaista najljepše ćudi i ti ćeš vidjeti, a i oni će vidjeti ko je od vas lud. (El-Kalem, 1.-6.)
glede odgovora osmogodisnjaku... ne uci dijete neznanjem... allah na arapskom znaci bog, dakle nikako se ne moze reci da allah nije bog, to je isto kao da kazes da "the god" nije bog
-
Cvrčak
....biti od onih koji priznaju Boziju egzistenciju ne znaci pronalaziti sve moguce nacine kako bi natjerali druge da razmisljaju na nas nacin.
Ako ljude vratimo istinskim vrijednostima...njihovom bitku,oni ce se sami vratiti Bogu.To je prirodan tok.
P.S.Allah jeste savrsen.On je Stvoritelj.Isus je bio covjek.Ovo dvoje ne moze u istu ravan.
Lijep pozdrav!!!!
Ako ljude vratimo istinskim vrijednostima...njihovom bitku,oni ce se sami vratiti Bogu.To je prirodan tok.
P.S.Allah jeste savrsen.On je Stvoritelj.Isus je bio covjek.Ovo dvoje ne moze u istu ravan.
Lijep pozdrav!!!!
- Sinapsa
zdravo Cvrcak,Cvrčak wrote:P.S.Allah jeste savrsen.On je Stvoritelj.Isus je bio covjek.Ovo dvoje ne moze u istu ravan.
hajd´de, pa sad reci ovo Birdu....... tu pocinje vec problematika, jedan ce mi od vas dvojice praviti drustvo u dzehenemu... A ako sam Birda pogresno shvatio onda se unaprijed izvinjavam...
-
Skoro
Od kuda ti to znas da su prva dva postojali? Sto je neko nekad rekao?
Ne znam zasto bas navodis prvu dvojicu ali sasvim svejedno - ti ljudi, htjeli mi priznati ili ne, su bili stvarne, historijske licnosti - mislim onda garant nisu postojali ni faraoni, ni alexandar makedonski...
Cudna ti je ta prica
Ne znam zasto bas navodis prvu dvojicu ali sasvim svejedno - ti ljudi, htjeli mi priznati ili ne, su bili stvarne, historijske licnosti - mislim onda garant nisu postojali ni faraoni, ni alexandar makedonski...
Cudna ti je ta prica
-
digger
E moj Skoro...Skoro wrote:Od kuda ti to znas da su prva dva postojali? Sto je neko nekad rekao?
Cudna ti je ta prica
Abraham i Mojsije istorijske licnosti? Dal' su postojali faraoni i Alexandar Makedonski?
Znam zasigurno da postoje marihuana, alkohol, i pilule... i jos ponesto.
-
Bird
Možda psiholog može razmjeti serijskog ubicu, ali vjernik ima nešto više od ubice, jer on živi s Bogom, a to se teško može razumjeti, objasniti, to se može samo živjeti.Sinapsa wrote:
Zdravo Bird,
ja uopste ne postavljam upitnik na kvalitet zivota jednoga vjernika.....
Oooo, itekako sam ja svjestan toga da istinski vjernik ( a koga bi takvim mogli nazvati nije uvijek lako odgovoriti) ima svoje kvalitete, svoj mir itd...Da ti ljudi mogu spokojnije da zive nego mnogi drugi, to je meni jasno (ovdje mislim na pojedince a ne na vjernicku masu)....vjernik lakse i umire od nevjernika, jer s vjerom na onaj svijet lakse "pusti dusu". Takve sam informacije dobio na jednom seminaru o smrti....
Da bih imao predstavu o tome kako jedan vjernik razmislja i zivi i kako bi se mogao takav jedan covjek da osjeca, ne moram biti i sam vjernik....sasvim sigurno ne! Zasto? Zato sto homo sapiens ima jednu vrlinu....empatija!!! Sposobnost saosjecati se sa nekim, postaviti se u njenu/njegovu poziciju, uziviti se u njega sto se ono kazeitd.....
evo ti jedan ekstreman primjer......
Da li psiholozi mogu da shvate serijske ubice samo onda kada i sami postanu serijske ubice? ili se to dvostruko masakriranje da izbjeci???
Vjera je kako naucnici tvrde koliko korisna mogla biti pojedincu, toliko i jedan od cetiri izvora zla...da, zla.....stavljena kao vrsta ideologije na istu stufu kao komunizam i druge ideologije....
Jer kako kaze Cvrcak " uočiti svoje greške,priznati ih,a potom krenuti na njihovo popravljanje,da bi se tek nakon toga krenulo u popravljanje svijeta oko sebe.Je li ovo bijeg i kukavičluk?Samo su hrabri u stanju zaroniti u vlastitu utrobu!" ja bih rekao da on misli da prvo treba uociti svoje greske (koje se uglavnom samo uoce i na tome ostane).....pa onda ih popraviti (vjerovatno prilagoditi tzv. bozijem standardu i zeljama).....da bi se tek nakon toga krenulo u popravljanje svijeta oko sebe....ooooo da, da......prvo cemo u svoju utrobu zaviriti a onda cemo zaviriti u tudje utrobe...
....ideologija, ko nije istomisljenik moramo ga preokrenuti ili barem mu malo zaviriti u utrobu!!!
Izvor zla, kako mi rekose.....
jedino pitanje koje ja postavljam je da li Allah, Isus...ovakvi kakve ih iz teorije i prakse poznajemo mogu biti savrsenstvo...istina..?
moj odgovor je NE.....Ja ne postavljam pitanje o potrebi i mogucoj koristi religioznosti....
Bio bih strasno razocaran kada bi ove po mom misljenju ljudske tvorevine zaista egzistirale, onakve kakvim ih mi vidimo, interpretiramo, dozivljavamo....Zaista ne mogu povjerovati da su npr. Allah ili Isus savrsena bica.....
Ja sam već rekao da su mnogi ljudi, čak i kršćani upotrebljavali svoju vjeru u pogrešne ciljeve, ali to ne znači da je vjera zlo, naprotiv, drži se Isusovih riječi i teško da ćeš nanijeti ikakvo zlo bilo kome na svijetu. To je problem našeg egoističnog stava, da ipak sebi sve podredimo i onako kako nama odgovara.
Čovjek ne može biti savršen, ali se mora truditi da bude što bolji, a da čovjek može biti dobar primjer je blagopokojni Ivan Pavao II.
-
kikans
Naravno da jeste! Pa oni siroti tada nisu imali mozga ni malo. Pa indijanci su se divili i dizali u nebesa seoskog vrača kada bi ovaj rekao ''ide kiša''! A on, genije, skontao da kad idu tamni oblaci iza onog brda, uvek bude kiša za neko vreme.reaktor wrote:... ili mislis da je tvoja "pamet" veca od "pameti" ljudi prije 2000 god?
Malo logike, momci naivni...
-
reaktor
vidim da si o indijancima, kao i o ostalom, cini mi se, ucio iz filmova... ma sta da ti kazem... naivan samkikans wrote:Naravno da jeste! Pa oni siroti tada nisu imali mozga ni malo. Pa indijanci su se divili i dizali u nebesa seoskog vrača kada bi ovaj rekao ''ide kiša''! A on, genije, skontao da kad idu tamni oblaci iza onog brda, uvek bude kiša za neko vreme.reaktor wrote:... ili mislis da je tvoja "pamet" veca od "pameti" ljudi prije 2000 god?
-
Cvrčak
Sinapsa:
zdravo Cvrcak,
hajd´de, pa sad reci ovo Birdu....... tu pocinje vec problematika, jedan ce mi od vas dvojice praviti drustvo u dzehenemu... A ako sam Birda pogresno shvatio onda se unaprijed izvinjavam...
U sustini muslimani sa krscanima imaju mnoga toga zajednickog.I jedna i druga strana vjeruju u jednog Stvaraoca.Vjeruju u Isusa(Isu a.s.) kao Mesiju i kao Boziju rijec.
Kur'an kaze:"O,Merjema,Allah ti javlja radosnu vijest,od Njega rijec,ime ce mu biti Mesih Isa ,sin Merjemin(Marijin),bice vidjen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih."(Ali Imran,45)
Medjutim,problematika nastaje u krscanskoj tvrdnji da je Isus bozanskog porijekla,a s druge strane muslimani prihvacaju ljudsko porijeklo Isusovo(Isaovo a.s.) drzeci da je on bio samo jedna spona u dugom lancu poslanika.
Pozdrav!
zdravo Cvrcak,
U sustini muslimani sa krscanima imaju mnoga toga zajednickog.I jedna i druga strana vjeruju u jednog Stvaraoca.Vjeruju u Isusa(Isu a.s.) kao Mesiju i kao Boziju rijec.
Kur'an kaze:"O,Merjema,Allah ti javlja radosnu vijest,od Njega rijec,ime ce mu biti Mesih Isa ,sin Merjemin(Marijin),bice vidjen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih."(Ali Imran,45)
Medjutim,problematika nastaje u krscanskoj tvrdnji da je Isus bozanskog porijekla,a s druge strane muslimani prihvacaju ljudsko porijeklo Isusovo(Isaovo a.s.) drzeci da je on bio samo jedna spona u dugom lancu poslanika.
Pozdrav!
-
PITARKA_SA
slazem se potpunokikans wrote:Naravno da jeste! Pa oni siroti tada nisu imali mozga ni malo. Pa indijanci su se divili i dizali u nebesa seoskog vrača kada bi ovaj rekao ''ide kiša''! A on, genije, skontao da kad idu tamni oblaci iza onog brda, uvek bude kiša za neko vreme.reaktor wrote:... ili mislis da je tvoja "pamet" veca od "pameti" ljudi prije 2000 god?
-
reaktor
od pitarke nismo vise ni ocekivaliPITARKA_SA wrote:slazem se potpunokikans wrote:Naravno da jeste! Pa oni siroti tada nisu imali mozga ni malo. Pa indijanci su se divili i dizali u nebesa seoskog vrača kada bi ovaj rekao ''ide kiša''! A on, genije, skontao da kad idu tamni oblaci iza onog brda, uvek bude kiša za neko vreme.reaktor wrote:... ili mislis da je tvoja "pamet" veca od "pameti" ljudi prije 2000 god?
-
PITARKA_SA
joj ako te pitarka......reaktor wrote:od pitarke nismo vise ni ocekivaliPITARKA_SA wrote:slazem se potpunokikans wrote: Naravno da jeste! Pa oni siroti tada nisu imali mozga ni malo. Pa indijanci su se divili i dizali u nebesa seoskog vrača kada bi ovaj rekao ''ide kiša''! A on, genije, skontao da kad idu tamni oblaci iza onog brda, uvek bude kiša za neko vreme.
-
mostarac
Pa gdje si ti meni srce mojePITARKA_SA wrote:joj ako te pitarka......reaktor wrote:od pitarke nismo vise ni ocekivaliPITARKA_SA wrote: slazem se potpuno
![]()
![]()
Neka bona ne primaj se na ovo. Sad cemo mi napraviti revoluciju i zabraniti vjerske institucije u ovoj zemlji i zavest diktaturu
-
PITARKA_SA
..ma ne primam se,znas mene do mora mi je sve ravnoumro je mostar wrote:Pa gdje si ti meni srce mojePITARKA_SA wrote:joj ako te pitarka......reaktor wrote: od pitarke nismo vise ni ocekivali
![]()
![]()
Ne javljas se zadnjih dana
Neka bona ne primaj se na ovo. Sad cemo mi napraviti revoluciju i zabraniti vjerske institucije u ovoj zemlji i zavest diktaturu
-
mostarac
il do superkupa na GrbaviciPITARKA_SA wrote:..ma ne primam se,znas mene do mora mi je sve ravnoumro je mostar wrote:Pa gdje si ti meni srce mojePITARKA_SA wrote: joj ako te pitarka......
![]()
![]()
Ne javljas se zadnjih dana
-
PITARKA_SA
a to ce da bude valovito jako,bice okice ovako
sto od srece sto od alkohola
ps:nek mi vjernici oproste na ovoj zadnjoj rijeci,omaklo se
sto od srece sto od alkohola
ps:nek mi vjernici oproste na ovoj zadnjoj rijeci,omaklo se