Bog postoji!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bird

Post by Bird »

nendertalac wrote:
da naravno. rimljani su zajedno sa jevrejima ubili hrista pa se onda pokajali, skontali da to ne valja, i - stali na celo hriscana?

onda se vizantijsko carstvo razbilo na istocno i zapadno pa kako je rim ostao na zapadu - na istoku nasli drugog bozjeg nasljednika?

ili nije bilo tako?
Ja kažem da je Božje djelo, ti misli što hoćeš.
maccarona

Post by maccarona »

nendertalac wrote:
:) wrote:
Ajnslag-cincilator wrote:Bog postoji za one koji vjeruju u njega za one koji ne vjeruju za njih ne postoji. Oni koji vjeruju neka i dalje vjeruju ali nemaju pravo ubjeđivati ateiste da "On zaista postoji".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kome govoris? :lol: :lol: :lol:
imaju li ateiste pravo ubjedjivat ljude da bog ne postoji?
nemaju :D ali oni koji vjeruju, imaju pravo da ubjedjuju ateiste, da Bog postoji :D
eto :D
Bird

Post by Bird »

digger wrote:
Dakle, bog je milostiv, dobar, pravedan... ali ako ga samo malkice ocepis, ceka te uzasna sudbina u vjecnom ognju.

Obzirom da mi je ovdje neko objasnio da nematerijalna dusa ide gdje su "med i mlijeko" ili u dzehenem, cini mi se da je svejedno gdje cu zavrsiti jer kao nematerijalan ne mogu ni uzivati niti patiti.

Ovo morate nekako rijesiti kako bi mogli da uspijesnije prepadate druge. Nekako, ne stima.
Mogu ja objasniti :D Evo kod nas kršćana vjerovanje ide ovako:

Vjerujem u oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni. Amen. Što se tiče dileme kamo ćeš pošto si materijalan, evo odgovor.

Sto znaci "uskrsnuti"? Po smrti, dijeljenjem duse i tijela, tijelo se covjekovo raspada, dok mu dusa ide u susret Bogu, cekajuci da se ponovno sjedini sa svojim proslavljenim tijelom. Bog ce svojom svemocu povratiti konacno nepokvarljiv zivot nasim tijelima sjedinjujuci ih s nasim dusama, snagom Isusova uskrsnuca.

Tko ce uskrsnuti? Svi ljudi koji su umrli: "koji su dobro cinili - na uskrsnuce zivota, a koji su radili zlo - na uskrsnuce osude" (Iv 5, 29).
digger

Post by digger »

nendertalac wrote:pa ja ti licno laicki mogu reci ovoliko - vjerovati da postoji bog i da je bog jedan za sve i da je tvoja religija najispravnija - mozes pricati jedino samom sebi i onima koji vjeruju u to isto. ja iz pristojnosti nikad ne bih ljudima koji su druge religije nabadala na nos kako je njihova religija pogresna.
E vidis, ja odlucio da trljam drugima nos... ali na svoj nacin:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=16097
mosor1

Post by mosor1 »

To, diggeru, popizdi!
Bird

Post by Bird »

mosor1 wrote:To, diggeru, popizdi!
E jeste mi taj digger neki frajer.
Maja17

Post by Maja17 »

Drug_Tito wrote:Imas vjernike koji vjeruju i koji sute. I ti su dobri ljudi i raja. Imas onda vjernike koji koji vjeruju i koji samo laprdaju na sve strane o vjeri. Ti me odtjerarju od vjere i od boga.
E ti sto laprdaju aauuu sto ce da nastradaju....cast izuzecima koji vjeruju i sute :roll:
Hej znas ono svak use i u svoje kljuse... :-)

Samo onaj koji se naučio vladati nad samim sobom, može biti gospodar vanjskim stvarima.
Fair Life

Post by Fair Life »

digger wrote:
nendertalac wrote:pa ja ti licno laicki mogu reci ovoliko - vjerovati da postoji bog i da je bog jedan za sve i da je tvoja religija najispravnija - mozes pricati jedino samom sebi i onima koji vjeruju u to isto. ja iz pristojnosti nikad ne bih ljudima koji su druge religije nabadala na nos kako je njihova religija pogresna.
E vidis, ja odlucio da trljam drugima nos... ali na svoj nacin:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=16097
:lol:
Ima, ima... za razumom obdarene.
:-)
mosor1

Post by mosor1 »

Bird wrote:
mosor1 wrote:To, diggeru, popizdi!
E jeste mi taj digger neki frajer.
Bogme vas izdegenecio. :lol:
digger

Post by digger »

Maja17 wrote:Samo onaj koji se naučio vladati nad samim sobom, može biti gospodar vanjskim stvarima.
Dobra i tacna poruka.

I ako je nas seljak generalno pobozan, seljak k'o seljak je uvijek suzdrzan i pazljiv da se "ne istrci." Posto nije pametno reci da ne vjeruje u boga, seljak ima izreku:

"U se i u svoje kljuse."

Ukratko, ukoliko pojedinac ne preuzme kontrolu nad okolnostima, onda ce okolnosti da preuzmu kontrolu nad njim.

Na jednom dijelu vage su oni koji duboko vjeruju u boga i prihvataju njegovu "volju" i "odluke" bez obzira na sve. Na drugoj su oni koji shvataju situaciju, analiziraju je, i svjesno stupaju u akciju.

Kojoj strani vi pripadate?
digger

Post by digger »

Bird wrote:Sto znaci "uskrsnuti"? Po smrti, dijeljenjem duse i tijela, tijelo se covjekovo raspada, dok mu dusa ide u susret Bogu, cekajuci da se ponovno sjedini sa svojim proslavljenim tijelom. Bog ce svojom svemocu povratiti konacno nepokvarljiv zivot nasim tijelima sjedinjujuci ih s nasim dusama, snagom Isusova uskrsnuca.
Znaci, ja cu opet biti "ja." Yupeeee!

Al' cekaj, ako ja nekim cudom ili protekcijom dobijem to "proslavljeno tijelo" natrag od boga, sta se onda dogodilo sa mojim i dalje prisutnim mrtvim tijelom koje je ostalo na zemlji?

Ujedno, sta je bilo sa ovim spajanjem tijela i duse prije 2006 godina, tj., prije "snage Isusovog uskrsnuca"?
Maja17

Post by Maja17 »

digger wrote:
Maja17 wrote:Samo onaj koji se naučio vladati nad samim sobom, može biti gospodar vanjskim stvarima.
Dobra i tacna poruka.

I ako je nas seljak generalno pobozan, seljak k'o seljak je uvijek suzdrzan i pazljiv da se "ne istrci." Posto nije pametno reci da ne vjeruje u boga, seljak ima izreku:

"U se i u svoje kljuse."

Ukratko, ukoliko pojedinac ne preuzme kontrolu nad okolnostima, onda ce okolnosti da preuzmu kontrolu nad njim.

Na jednom dijelu vage su oni koji duboko vjeruju u boga i prihvataju njegovu "volju" i "odluke" bez obzira na sve. Na drugoj su oni koji shvataju situaciju, analiziraju je, i svjesno stupaju u akciju.

Kojoj strani vi pripadate?

Dobro je da se u necemu slazemo ako nista u poruci.
Sto se tice "use i u svoje kljuse"ne bih se slozila da je seljaci koriste...Vidis ja imam malo sire poglede .. "Sve sto radis sebi Radis"...neovisno o bilo kome ili bilo cemu. :-)

Licno Vjerujem u Gospoda Boga_Allaha svemogucega, vjerujem da je On Savrsen Duh u slobodi volje i velicini. Bog_Allah postoji, Da i Ja Ga osjecam oko sebe, tu pokraj sebe, tamo, svukuda. Posto Bog_Allah postoji, vec slijedi da nas zivot ima svrhu. Gdje nema Boga_Allaha, tamo nema ni veselja.Cijeli je zivot borba izmedu dobra i zla i tako dolazimo na Idealu nasega zivota: Svevisnjemu. Nikakva ljudska sila, nikakav filozofski sistem ne moze stvoriti jedinstveni duh koji pokrece svijet. To je djelo Sile, koja je iznad nas i koju mi trazimo i spoznajemo iz dana u dan. Vjera u Boga_Allaha je licna stvar svakoga od Nas - slobodna Volja Dakle slobodna - odluka. :roll:

Samo onaj koji se naučio vladati nad samim sobom, može biti gospodar vanjskim stvarima.
Bird

Post by Bird »

digger wrote: Znaci, ja cu opet biti "ja." Yupeeee!

Al' cekaj, ako ja nekim cudom ili protekcijom dobijem to "proslavljeno tijelo" natrag od boga, sta se onda dogodilo sa mojim i dalje prisutnim mrtvim tijelom koje je ostalo na zemlji?
Sto znaci "uskrsnuti"? Po smrti, dijeljenjem duse i tijela, tijelo se covjekovo raspada, dok mu dusa ide u susret Bogu, cekajuci da se ponovno sjedini sa svojim proslavljenim tijelom. Bog ce svojom svemocu povratiti konacno nepokvarljiv zivot nasim tijelima sjedinjujuci ih s nasim dusama, snagom Isusova uskrsnuca.
Ujedno, sta je bilo sa ovim spajanjem tijela i duse prije 2006 godina, tj., prije "snage Isusovog uskrsnuca"?
Imali su Mojsija i Proroke, ako su njih slušali i činili djela Ljubavi i oni idu u život vječni, mislim trebali bi, jer Bog odlučuje tko je za Nebesko Kraljevstvo, a tko ne.
digger

Post by digger »

Bird wrote:Sto znaci "uskrsnuti"? Po smrti, dijeljenjem duse i tijela, tijelo se covjekovo raspada, dok mu dusa ide u susret Bogu, cekajuci da se ponovno sjedini sa svojim proslavljenim tijelom. Bog ce svojom svemocu povratiti konacno nepokvarljiv zivot nasim tijelima sjedinjujuci ih s nasim dusama, snagom Isusova uskrsnuca.
Ko vam je ovo prenio i odakle?

Ako je to "on" rekao prorocima i Mojsiju, ne bi li bilo lose da se on bar malo pojavi... eto, cak neka samo odskrine vrata... pa da vidimo svi zajedno jedno od cuda koje bi me definitivno i na brzaka natjeralo u da pocnem sa molitvama.
avicena

Post by avicena »

digger wrote:

Ako je to "on" rekao prorocima i Mojsiju, ne bi li bilo lose da se on bar malo pojavi... eto, cak neka samo odskrine vrata... pa da vidimo svi zajedno jedno od cuda koje bi me definitivno i na brzaka natjeralo u da pocnem sa molitvama.
Nisam baš nešto pristalica teorija Dr. Moody-a, ali fakat "nešto" ima:

http://www.near-death.com/index.html
Bird

Post by Bird »

digger wrote:

Ovaj tekst koji navodiš nije Bog kazao Mojsiju i prorocima, ali oni su imali svoje zakone koje su trebali obdržavati, a zakon Ljubavi je u svakom čovjeku, i do njega je samog hoće li ga obdržavati.

Što se tiče ovog teksta, Isus je ovako kazao.

Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Iv; glava 14; redak 26

Isus je svojim životom pokazao Put kojim nam je ići, a svojim Uskrsnućem nam je pokazao da smrt nije kraj, a Duh Sveti kojega je poslao uveo nas je u svu Istinu koju nam daje preko Crkve.
haris303

Post by haris303 »

Mislim da je u svakom slučaju fer da niko nikome svoju vjeru ili nevjeru ne gura u nos, barem ne na neprikladan način ..... dugu života ipak čine različite boje .... deklarišem se kao vjernik .... kakav i koliki to Bog zna, ja se trudim da budem što bolji .... na ovakve teme je teško dati komentare koji će biti prihvaćeni kao realnost koja nije "očešana" od lični stav, stav mase, ubjeđenje i mišljenje stvarano po inerciji.... sve se na kraju svede na prepucavanje .... a btw, mene uvijek užasavaju ateisti koji sve svoje stavove guraju pod skute nauke kao da im je nauka čačevina i njihova privatna prćija .... a takođe me užasavaju i vjernici koji nisu u stanju da koncept jedne univerzalne vjere (kao što je islam) vežu za vrijeme i prostor (u smislu uklapanja) i koji se "gađaju" hadisima i ajetima ni sami ne znajući kako, zašto, kada, zbog čega, kome su rečeni .... i što je najbitnije, koja poruka i pouka je iz toga trebala da odiše smislenošću kao bitkom same te jednobožačke religije.
zlata

Post by zlata »

Sinoc me osmogodisnji filozof...uvjerava...da "mozda Bog ne postoji". Veli: "Cuj, vjerujes da Bog postoji...ali sta ako ne postoji? Ja ga jos nisam vidio. Bog ti nece nista darovati. Moras ti rad'ti...moras se truditi. Trud ti je taj Bozji dar. Ne pada nista sa nebesa...od Boga....nego ti to stvaras svojim trudom. You work for it, and then because you believe in God, you think God gave it to you. A ako postoji...neka. I onako...ne zelim biti the bad guy. It's 50-50.. Mozda postoji...a mozda ne postoji."
digger

Post by digger »

zlata wrote:Sinoc me osmogodisnji filozof...uvjerava...da "mozda Bog ne postoji". Veli: "Cuj, vjerujes da Bog postoji...ali sta ako ne postoji? Ja ga jos nisam vidio. Bog ti nece nista darovati. Moras ti rad'ti...moras se truditi. Trud ti je taj Bozji dar. Ne pada nista sa nebesa...od Boga....nego ti to stvaras svojim trudom. You work for it, and then because you believe in God, you think God gave it to you. A ako postoji...neka. I onako...ne zelim biti the bad guy. It's 50-50.. Mozda postoji...a mozda ne postoji."
Osmogodisnji filozof je na dobrom putu. Ako nista, taj nece kupovati djuture... hook, line, and sinker... :D
elle

Post by elle »

mali doprinos ovoj temi

neko je rekao " Ausvic postoji, bog dakle ne moze postojati"

meditirajte
Zadig

Post by Zadig »

digger wrote:
zlata wrote:Sinoc me osmogodisnji filozof...uvjerava...da "mozda Bog ne postoji". Veli: "Cuj, vjerujes da Bog postoji...ali sta ako ne postoji? Ja ga jos nisam vidio. Bog ti nece nista darovati. Moras ti rad'ti...moras se truditi. Trud ti je taj Bozji dar. Ne pada nista sa nebesa...od Boga....nego ti to stvaras svojim trudom. You work for it, and then because you believe in God, you think God gave it to you. A ako postoji...neka. I onako...ne zelim biti the bad guy. It's 50-50.. Mozda postoji...a mozda ne postoji."
Osmogodisnji filozof je na dobrom putu. Ako nista, taj nece kupovati djuture... hook, line, and sinker... :D
dobar je mali slazem se (na mamu pametan ko da gledam, valjda su sve igre o dzeparcu upalile)
:D

Djeca imaju onu najljepsu moc da stave stvari u konext bez previse djidjamidja sa strane koje ionako samo stete znacenju
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

zavisi kako ko definira sta je bog ...

za mene bog kao neka materijalna stvar ne postoji,

dok bi se mogao definirati kao niz pravila na kojim ovaj svijet pociva
Bird

Post by Bird »

zlata wrote:Sinoc me osmogodisnji filozof...uvjerava...da "mozda Bog ne postoji". Veli: "Cuj, vjerujes da Bog postoji...ali sta ako ne postoji? Ja ga jos nisam vidio. ."
Ja bih mu ovako odgovorio:

Ako bude u pravu onaj koji nije vjerovao u Boga umrijet će pokopat će ga kao i onoga što je vjerovao, obojicu će nas pojesti crvi. Ako živim samo da me pokopaju, možete to odmah učiniti.

Vjernik koji vjeruje (pretpostavimo vjernik koji ide u raj) kada umre imati će vječnu sreću, a onaj koji nije vjerovao, ili bolje rečeno nije živio po Božjoj odlazi tamo gdje će biti plač i škrgut zuba.

Koji više dobiva ako bude u pravu?
BigusDickus

Post by BigusDickus »

elle wrote:mali doprinos ovoj temi

neko je rekao " Ausvic postoji, bog dakle ne moze postojati"

meditirajte
Ausvic postoji... ljudi nikada nece biti u stanju da isprave nepravdu napravljenu tamo... ravnoteza je prirodno stanje stvari, a nepravda je narusava... ko ce uspostaviti ravnotezu i ispraviti nepravdu?
meditiraj... :D
Bird

Post by Bird »

BigusDickus wrote: ko ce uspostaviti ravnotezu i ispraviti nepravdu?

Matej; glava 13; redak 24 - 30

(24) Drugu im prispodobu iznese: "Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. (25) Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. (26) Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. (27) Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: 'Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?' (28 On im odgovori: 'Neprijatelj čovjek to učini.' Nato mu sluge kažu: 'Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?' (29) A on reče: 'Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. (30) Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.'"

Meditiraj Image
Post Reply