Bog i Bošnjaci
-
Hadzi-Murat
Ti izgleda nisi shvatio poentu...Reis...islam...kontekst...asocijacija...da prevedem...reis govori u kontekstu posla kojim se bavi...za njega je najvazniji islam i govori o ljudima koji su bitni za islam u Bosni, sto ne iskljucuje da su bitni i za Bosnu...Prenj wrote:?Hadzi-Murat wrote:Kako tumaciti? Kao i sljedecu naslovnicu BHDANA:Prenj wrote:Kako tumaciti ovaj reisov govor?
...
-
Hadzi-Murat
Pa i ja se pitam...Nikako da se hrvati i srbi dogovore...jer ta teza nema veze s mozgom iz vise razloga...to je lijepo objasnio jedan britanski historicar:SiSaJuMe wrote:Nije valjda da si se naljutio. Reko sam ti vec da svi pisu kako je njima Cejif. Sto bi sa tvrdnjom da su danasnji Muslimani nekad bili Srbi. Il pak da su bili Hrvati.Hadzi-Murat wrote:Pa jeboga ti mogo si bit malo orginalniji u svojim nebulozama...SiSaJuMe wrote: hebo te mis kako ofula . Otkud ti to da sam ja Hrvat. jesil corav jesam ti ljepo napiso da sam Bosanac. A misu hebo te tudjman u mjesto di sam izaberes. Nema ljutis al nevolim etikiranje.
Simply put, however, there is no sign that the population of pre-Ottoman Bosnia and Herzegovina, in whichever social stratum, had developed Croatian or Serbian ethnic consciousness even in a medieval sense of the word. To quote Noel Malcolm from the book "Bosnia A Short History":
"As for the question of whether the inhabitants of Bosnia were really Croat or really Serb in 1180, it cannot be answered, for two reasons: first, because we lack evidence, and secondly, because the question lacks meaning. We can say that the majority of the Bosnian territory was probably occupied by Croats - or at least, by Slavs under Croat rule - in the seventh century; but that is a tribal label which has little or no meaning five centuries later. The Bosnians were generally closer to the Croats in their religious and political history; but to apply the modern notion of Croat identity (something constructed in recent centuries out of religion, history, and language) to anyone in this period would be an anachronism. All that one can sensibly say about the ethnic identity of the Bosnians is this: they were the Slavs who lived in Bosnia."
-
domi
Mislim da se bosanski gradjani mogu razlikovati samo po vjeroispovijesti, ove nake kvazi nacije su proizvod velikohrvatskih/srpskih intelektualaca iz susjednih nam zemalja. Oni naime pokusavaju da lijece svoje komplexe, kojih se nisu rijesili evo vec ima preko hiljadu godina, nismo mi bosanski muslimani krivi sto su komse nam s lijeve i desne strane podvile rep i iz straha prihvatili pravoslavlje i katolicanstvo i tako izdali nasu vjeru pradjedovsku i pretke nase slavne.
Mi smo uradili isto, ali smo mi to uradili posljednji. Prave izdajice su ONI, a ne mi.
Jos bih da dodam da su Bosnjaci ustvari stari Bosanci.
Last edited by domi on 23/05/2006 01:06, edited 2 times in total.
- Novi_Nick
@ tzv. Bosanski Zmaje,Bosanski Zmaj wrote:Nacija - pravila definicija nacije je zapravo ono kako mi definiramo drzavljanina
Nacije:
HRVAT - Građanin/državljanin Hrvatske
SRBIJANAC - Građanin/državljanin Srbije
BOSANSKO-HERCEGOVAC - Građanin/državljanin Bosne i Hercegovine
Etničke skupine
HRVAT - Hrvat u etničkom smislu ne mora biti državljanin Hrvatske
SRBIN - Srbin u etničkom smislu ne mora biti državljanin Srbije
BOŠNJAK - Bošnjak u etničkom smislu ne mora biti državljanin Bosne i Hercegovine
Šta je etnička skupina?
To je određena skupina ljudi koja se poistvojećuje zbog zajedničkog jezika,kulture,tradicije,religije i ne mora živjeti isključivo na jednoj teritoriji...
Postavljas forumasima pitanje sta je to Etnicka skupina ili Etnicki Narod a blage veze ti nemas sta je?
1. Etnicki Narodi su: Iliri, Slaveni, Germani, Romani itd.
2. Drzavni Narodi ili skupine su kao primjer u BiH: Bosanci i Hercegovci, Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Albanci, Romi itd.
3. Nacije su: Bosanci i Hercegovci u BiH. Srbi u Srbiji. Hrvati u Hrvatskoj. Albanci u Albaniji itd.
Svi ovi gore navedeni drzavni Narodi i danasnja BH Nacija u BiH vode direktno mijesano porijeklo iz etnickih Naroda: Ilira, Slavena, Germana, Romana itd. Potpuno ista stvar je kod Srba u Srbiji, Hrvata u Hrvatskoj i drugim Nacijama na prostoru Balkana.
Rezime!
U danasnjoj BiH zive mnogi drzavni Narodi kao sto su Bosanci i Hercegovci, Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Albanci, Romi itd a samo jedna Nacija Bosanskohercegovacka.
Zasto? zato sto!
1) Srbi nemogu imati dvije Nacije u dvije razlicite drzave jer nema logike posto vec jednu imaju u Srbiji. Ali oni kao drzavni Narod u BiH postoje kao i drugi.
2) Hrvati nemogu imati dvije nacije u dvije razlicite drzave jer nema logike posto vec jednu imaju u Hrvatskoj. Ali oni kao drzavni Narod u BiH postoje kao i drugi.
3) Bosnjaci kao Narod u BiH postoje kao i drugi drzavni Narodi ali ne mogu biti u BiH Nacija.
4) Bosanci i Hercegovci nasuprot gore navedenim postoje u BiH kao drzavni Narod i kao Nacija i izvlace svoje autohtono i autenticno ime iz imena drzave koja se zove Bosna i Hercegovina.
-
Hadzi-Murat
A to je od 1878. godine...Novi_Nick wrote: 4) Bosanci i Hercegovci nasuprot gore navedenim postoje u BiH kao drzavni Narod i kao Nacija i izvlace svoje autohtono i autenticno ime iz imena drzave koja se zove Bosna i Hercegovina.
...Druga nebuloza je "Narod i Nacija"
-
mostarac
#83 Re: Bog i Bošnjaci
Eh to pitanje bi trebali postaviti rahmetli "prvom predsjedniku".Bosanski Zmaj wrote:Zašto se često na ovom forumu iznosi apsolutno netačna tvrdnja da je jedina oznaka Bošnjaka islam, te da Bošnjake samo religijska različitost čini zasebnom etničkom skupinom?
Zašto se ne prihvati činjenica da su Bošnjaci jednaka etnička skupina Hrvatima i Srbima, da imaju svoj bosanski jezik, kulturu i tradiciju, te historiju duzu od 1000 godina?
Svi stanovnici Bosne i Hercegovine imaju pravo na historijsko naslijeđe Bosne, srednjevjekovnu Bosnu... Ali, problem je u tome što su se Pravoslavci i Katolici odrekli tog prava...Nisu Bošnjaci muslimani krivu što su jedini ostali vjerni zemlji pradjedovskoj i imenu pradjedovskom?
To je jedina prava adresa
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
#85 Re: Bog i Bo¹njaci
Iz istog razloga iz kojeg æe rijetko koji katolik u Bosni reæi da je Bosanac k. vjeroispovjesti i pravoslavac da je Bosanac p. vjeroispovjesti. Negiranje Bosne. A posljedica toga je da je malo falilo da ima¹ rijeku Bosnu kao granicu lijevo i desno.Bosanski Zmaj wrote:Za¹to se èesto na ovom forumu iznosi apsolutno netaèna tvrdnja da je jedina oznaka Bo¹njaka islam, te da Bo¹njake samo religijska razlièitost èini zasebnom etnièkom skupinom?
-
ztluhcs
#86 Re: Bog i Bo¹njaci
Zar ti nema¹ samo 2 vjeèna predsjednika. Jednog mrtvog i jednog ¾ivogmostarac wrote: Eh to pitanje bi trebali postaviti rahmetli "prvom predsjedniku".
To je jedina prava adresa
-
Prenj
Kamo srece da je samo kod reisa takav odnos prema Bosanskoj srednjevjekovnoj drzavi ...Hadzi-Murat wrote:Ti izgleda nisi shvatio poentu...Reis...islam...kontekst...asocijacija...da prevedem...reis govori u kontekstu posla kojim se bavi...za njega je najvazniji islam i govori o ljudima koji su bitni za islam u Bosni, sto ne iskljucuje da su bitni i za Bosnu...Prenj wrote:?Hadzi-Murat wrote: Kako tumaciti? Kao i sljedecu naslovnicu BHDANA:
...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20142
- Drvosjeca iz Dejcica
Nemere se doci na red od vas, od misa zadusnica i raznoraznog znakovlja kojem nije mjesto na grobu zadnje bosanske kraljice...Herc wrote:Niko nije odgovorio na pitanje..ako su ljudi koji se smatraju Bosnjacima istinski nasljednici hiljadugodisnje bosanske tradicije,kako to da niko,iz godine u godinu,od Bosnjaka, nije na grobu zadnje bosanske kraljice Katarine.
Ja sam Hercegovac
-
mostarac
#90 Re: Bog i Bošnjaci
htio si ispast pametan a ispao si glup ako ne vidis da je ovo boldirano pod navodnicimaztluhcs wrote:Zar ti nemaš samo 2 vječna predsjednika. Jednog mrtvog i jednog živogmostarac wrote: Eh to pitanje bi trebali postaviti rahmetli "prvom predsjedniku".
To je jedina prava adresa![]()
![]()
![]()
![]()
Bosna nikad nije imala predsjednika. Jebiga to je istina, ali to nije tema danasnje emisije
-
mostarac
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nemere se doci na red od vas, od misa zadusnica i raznoraznog znakovlja kojem nije mjesto na grobu zadnje bosanske kraljice...Herc wrote:Niko nije odgovorio na pitanje..ako su ljudi koji se smatraju Bosnjacima istinski nasljednici hiljadugodisnje bosanske tradicije,kako to da niko,iz godine u godinu,od Bosnjaka, nije na grobu zadnje bosanske kraljice Katarine.
Ja sam Hercegovac
Izvini, ali grob posljednje bosanske kraljice je u Rimu, a ne u zapadnoj Hercegovini tako da ti ta prica nema smisla i bolje ti je da sutis jer ispadas neobrazovan.
-
ztluhcs
#92 Re: Bog i Bo¹njaci
E ba pionirmostarac wrote:htio si ispast pametan a ispao si glup ako ne vidis da je ovo boldirano pod navodnicimaztluhcs wrote:Zar ti nema¹ samo 2 vjeèna predsjednika. Jednog mrtvog i jednog ¾ivogmostarac wrote: Eh to pitanje bi trebali postaviti rahmetli "prvom predsjedniku".
![]()
![]()
![]()
![]()
Bosna nikad nije imala predsjednika. Jebiga to je istina, ali to nije tema danasnje emisije
- Drvosjeca iz Dejcica
Covjek vjerovtno misli na Kraljevu Sutjesku gdje se svake godine odrzavaju mise zadusnice uz znakovlje HDZ-a i pradrzavne zastave Herceg-Bosne.mostarac wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nemere se doci na red od vas, od misa zadusnica i raznoraznog znakovlja kojem nije mjesto na grobu zadnje bosanske kraljice...Herc wrote:Niko nije odgovorio na pitanje..ako su ljudi koji se smatraju Bosnjacima istinski nasljednici hiljadugodisnje bosanske tradicije,kako to da niko,iz godine u godinu,od Bosnjaka, nije na grobu zadnje bosanske kraljice Katarine.
Ja sam Hercegovac
Izvini, ali grob posljednje bosanske kraljice je u Rimu, a ne u zapadnoj Hercegovini tako da ti ta prica nema smisla i bolje ti je da sutis jer ispadas neobrazovan.
-
ztluhcs
#94 Re: Bog i Bo¹njaci
A znam da ima¹mostarac wrote:htio si ispast pametan a ispao si glup ako ne vidis da je ovo boldirano pod navodnicimaztluhcs wrote:Zar ti nema¹ samo 2 vjeèna predsjednika. Jednog mrtvog i jednog ¾ivogmostarac wrote: Eh to pitanje bi trebali postaviti rahmetli "prvom predsjedniku".
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Pearl
i nek nam daju vise pravo da se tako i izjasnjavamo... da ne moram da budem jedna od "ostalih" ako necu u torove da se svrstavam...Novi_Nick wrote:
4) Bosanci i Hercegovci nasuprot gore navedenim postoje u BiH kao drzavni Narod i kao Nacija i izvlace svoje autohtono i autenticno ime iz imena drzave koja se zove Bosna i Hercegovina.
a ako nastave da mi govore da "bosanac/bosanka" kao pojam ne postoji, odoh da zivim u neku drugu drzavu, i tamo cu da budem gradjanin drugog reda, ali bar cu znati zasto...
-
mr__bosnjak
ztluhcs wrote:Kviz pitanje:Bosanski Zmaj wrote:Nacija - pravila definicija nacije je zapravo ono kako mi definiramo drzavljanina
Nacije:
HRVAT - Građanin/državljanin Hrvatske
SRBIJANAC - Građanin/državljanin Srbije
BOSANSKO-HERCEGOVAC - Građanin/državljanin Bosne i Hercegovine
Etničke skupine
HRVAT - Hrvat u etničkom smislu ne mora biti državljanin Hrvatske
SRBIN - Srbin u etničkom smislu ne mora biti državljanin Srbije
BOŠNJAK - Bošnjak u etničkom smislu ne mora biti državljanin Bosne i Hercegovine
Šta je etnička skupina?
To je određena skupina ljudi koja se poistvojećuje zbog zajedničkog jezika,kulture,tradicije,religije i ne mora živjeti isključivo na jednoj teritoriji...
U Bosni:
Franjo predje na pravosljavlje postaje Pravoslavac
Alija pređe na katoličanstvo postaje Katolik
Slobodan preuzme islam i postaje Musliman
Zanimaju me odgovori od strane 99% ljudi u BiH. A kad odgovoriš dobićeš dosta glupe kategorije i skontaćeš zašto u Bosni nema više od 1% ljudi koji kažu da su Bosanci/Bošnjani/Bošnjaci X- te vjeroispovjesti... Te da je to tako i planirano lijevo i desno...
-
mr__bosnjak
Ko ti nije dao da budes Bosnjak(inja)?Shoshana wrote:Ma suplja...
Ja sam htjela biti Bosnjak, ono naivno kontajuci da ce Bosnjak biti kao u Americi, svi Amerikanci. Kad ono tamo, liht roze pa na strafte... Rijec Bosnjak je zamijenila rijec Musliman. Pa ko hoce - nek izvoli.... Ono, otvoreno je za sviju
-
ztluhcs
Thank you. Now back to reality...mr__bosnjak wrote:ztluhcs wrote:Kviz pitanje:Bosanski Zmaj wrote:Nacija - pravila definicija nacije je zapravo ono kako mi definiramo drzavljanina
Nacije:
HRVAT - Graðanin/dr¾avljanin Hrvatske
SRBIJANAC - Graðanin/dr¾avljanin Srbije
BOSANSKO-HERCEGOVAC - Graðanin/dr¾avljanin Bosne i Hercegovine
Etnièke skupine
HRVAT - Hrvat u etnièkom smislu ne mora biti dr¾avljanin Hrvatske
SRBIN - Srbin u etnièkom smislu ne mora biti dr¾avljanin Srbije
BO©NJAK - Bo¹njak u etnièkom smislu ne mora biti dr¾avljanin Bosne i Hercegovine
©ta je etnièka skupina?
To je odreðena skupina ljudi koja se poistvojeæuje zbog zajednièkog jezika,kulture,tradicije,religije i ne mora ¾ivjeti iskljuèivo na jednoj teritoriji...
U Bosni:
Alija preðe na katolièanstvo postaje Katolik
Zanimaju me odgovori od strane 99% ljudi u BiH. A kad odgovori¹ dobiæe¹ dosta glupe kategorije i skontaæe¹ za¹to u Bosni nema vi¹e od 1% ljudi koji ka¾u da su Bosanci/Bo¹njani/Bo¹njaci X- te vjeroispovjesti... Te da je to tako i planirano lijevo i desno...
-
mr__bosnjak
Your welcome...ztluhcs wrote:Thank you. Now back to reality...mr__bosnjak wrote:ztluhcs wrote: Kviz pitanje:
U Bosni:
Alija pređe na katoličanstvo postaje Katolik
Zanimaju me odgovori od strane 99% ljudi u BiH. A kad odgovoriš dobićeš dosta glupe kategorije i skontaćeš zašto u Bosni nema više od 1% ljudi koji kažu da su Bosanci/Bošnjani/Bošnjaci X- te vjeroispovjesti... Te da je to tako i planirano lijevo i desno...![]()
![]()
-
lavor_
od ideologa Velike Srbije Ilije Garasanina,najveceg lingviste ovih prostora
Vuka Karadzica,pa sve do najveceg srpskog pesnika,pisca fasisoidnog Gorsko vjenca, Njegosa....pa nadalje i svi oni kao veliko bosnoljpci,dokazani prijatelji muslimana,muhamedanaca,u svojim djelima u par navrata spominju neke *BOSNJAKE* i za sve to imaju materijalni dokazi...da bi onda dosao na ovaj forum...da ti kazu da bosnajci imaju 15godisnju historiju
i jos lupe da je Alija to nametno..iako se zna da su to Tunjo i Adil-beg *odradili*,jerbo vise nismo kulturno-vjerska zajednica,kao u titinom vaktu..
Ako ona trojka s vrha nije dovoljna referenca... onda stvarno ne znam
odvojite zelje od cinjenica,gospodo...
..nemam nista protiv*bosanaca,*ali to je propalo i priije nego sto je zazivjelo
Ako ona trojka s vrha nije dovoljna referenca... onda stvarno ne znam
odvojite zelje od cinjenica,gospodo...