Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Arachnoidea
Posts: 721
Joined: 30/11/2019 00:22

#1 Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Arachnoidea »

Nisam uspio nigdje pronaći temu koja je vezana isključivo za situaciju oko izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Vjerujem da se ovo tiče svih stanovnika FBiH zbog mogućih finansijskih posljedica koje ovakvo kreditno zaduženje sa sobom nosi. Reakcije Zapada su već svima poznate a ostaje da se vidi da li će se ponoviti slučaj kineskog kredita i Crne Gore. Iznenađen sam brzinom kojim je kompletan projekt i kreditno zaduženje prošao proceduru a čini mi se da naša javnost spava bez obzira na opasnost koja nam prijeti.
ŽURNAL OTKRIVA: Blok 6 postaje taoc ruske banke, Blok 7 Kinezima, ZAPAD NE ŽELI NI DA ČUJE
Ruska Sberbanka upisat će hipoteku nad Blokom 6 Termoelektrane Tuzla i dio upravne zgrade Elektroprivrede BiH, saznaje Žurnal. Hipoteka će biti upisana nakon što Elektroprivreda BiH zvanično potpiše ugovor o kreditiranju u iznosu od 145 miliona maraka sa konzorcijem kojeg čine Sberbanka, Intesa Sao Paolo i NLB Banka.

Image

"Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH u četvrtak je donio odluku o kreditnom zaduživanju kod konzorcija banaka predvođenog Sberbankom", potvrdio je izvor Žurnala iz ovog javnog preduzeća.

Novac od kredita Elektroprivreda BiH trebala bi iskoristiti za finansiranje dijela avansa za projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Naime, Elektroprivreda BiH obavezala se da će obezbijediti dio sredstava za gradnju Bloka 7 čiji veći dio, u iznosu od 614 miliona eura, finansira kineska Izvozno-uvozna banka. To znači da će ubuduće kontrolu nad Blokom 7 u Tuzli imati Kinezi, dok će ruska Sberbanka imati kontrolu nad Blokom 6 Termoelektrane Tuzla.

"Mi smo svjesni šta to znači, ali zapadne banke nisu iskazale spremnost da finansiraju ove naše projekte koji su od vitalnog značaja za energetsku politiku Federacije BiH", kazao nam je direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Tender za nabavku komercijalnog kredita Elektroprivreda BiH raspisala je 24. juna 2019. godine. Rok za dostavu ponuda je istekao mjesec dana kasnije, ali se ispostavilo da je pristigla samo jedna ponuda - konzorcija kojeg čine Sberbanka, Intesa Sao Paolo i NLB Banka. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je u oktobru, a Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća saglasnost je dao na svojoj posljednjoj sjednici, jer je svim članovima Odbora mandat formalno istekao dan nakon sjednice. Prema tenderskoj dokumentaciji, rok otplate ovog kredita je pet godina, s tim da ne postoji grejs period. Ukoliko kredit ne bude redovno otplaćivan, konzorcij sa Sberbankom na čelu moći će aktivirati hipoteku nad Blokom 6.

"Procjena je da Blok 6 Termoelekrane Tuzla bude aktivan možda čak i do 2040. godine", kazao nam je Jašarević.

Blok 6 revitaliziran je 2013. godine i njegova snaga je 215 megavata. Snaga Bloka 7 koji će se graditi kineskim novcem je 450 MW. Podjećamo, Evropska energetska zajednica nekoliko je puta upozoravala BiH zbog gradnje Bloka 7, no oba doma Parlamenta Federacije BiH donijela su odluku o kreditnom zaduženju kod kineske Izvozno-uvozne banke.

Kreditno zaduženje, naveli smo već, iznosi milijardu i 200 miliona maraka. Istovremeno, Elektroprivreda BiH mora obezbijediti 140 miliona maraka kao avans. Istina, ovo javno preduzeće imalo vlastita sredstva u iznosu od 120 miliona maraka, ali je Vlada Federacije BiH sa Fadilom Novalićem na čelu donijela odluku da u prošle i ove godine kompletnu dobit Elektroprivrede BiH prebaci u Budžet. Tako je prošle godine, odlukom Vlade FBiH kao većinskog vlasnika 63 miliona maraka dobiti Elektroprivrede BiH dodijeljeno Federaciji, dok su mali dioničari dobili oko 7 miliona maraka.

Nakon toga, Novalićeva Vlade je prošle sedmice usvojila zaključak prema kojem će dobit Elektroprivrede BiH u iznosu od 52 miliona maraka biti podijeljena dioničarima. Najveći dio novca, 46 miliona, bit će uplaćeno na račun Federacije BiH. Istovremeno, Elektroprivreda BiH će se morati kreditno zadužiti za 145 miliona maraka kako bi obezbijedila novac za investiranje u energetske objekte. I za to će zaduženje založiti Blok 6 Termoelektrane u Tuzli i dio upravne zgrade Elektroprivrede BiH.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/135 ... chuje.html

Građani će platiti ceh: Kineski i ruski krediti početak kraja EP BiH
Evropa je krenula putem dekarbonizacije, pa me stoga ni ne čudi da zapadne banke odbijaju finansirati izgradnju Bloka 7 Termoelektrane (TE) u Tuzli, rekao je za Vijesti.ba Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.
Prema navodima portala Žurnal, Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH donio je u četvrtak odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 145 miliona KM kod konzorcija banaka predvođenog ruskom Sberbankom. Za to će zaduženje Elektroprivreda BiH založiti Blok 6 i dio svoje upravne zgrade.

Novac od tog kredita Elektroprivreda bi trebala iskoristiti za finansiranje dijela avansa za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Naime, Elektroprivreda se obavezala da će obezbijediti dio sredstava za gradnju Bloka 7 čiji veći dio, u iznosu od 614 miliona eura, finansira kineska Izvozno-uvozna banka. To bi značilo da će ubuduće kontrolu nad Blokom 7 imati Kinezi, dok će ruska Sberbanka kontrolisati Blok 6 TE Tuzla.

Početak kraja za Elektroprivredu BiH

Osim što pod rusku hipoteku ide Blok 6, pod kineskom hipotekom je i Blok 7, barem u narednih 20 godina, dok se ne otplati zadnja rata kineskoj Izvozno-uvoznoj banci.

- Možda ćemo i mi građani, prije pokretanja te hipoteke, taj kredit Kinezima morati vraćati kroz budžet - upozorava Žiško.

Ovakva odluka da zbog ruskog kredita založi Blok 6 i dio svoje upravne zgrade, Žiško kaže da bi mogla značiti i početak kraja za Elektroprivredu BiH.

- Pet godina je grejs period za kineski kredit, i u Elektroprivredi računaju da će uspjeti u tom grejs periodu za kineski kredit vraćati ovaj ruski. A da bi vratili kredit i uopšte bili u mogućnosti poslovati na normalan način, neminovno je da se desi nekoliko stvari. A prva je povećanje cijene električne energije za domaćinstva. To je nešto što izbjegavaju već godinama zato što održavaju socijalnu cijenu koja ne pokriva realne troškove proizvodnje električne energije iz uglja - navodi Žiško.

I u samim dokumentima Elektroprivrede BiH, napominje naš sagovornik, navodi se da ona na godišnjem nivou zbog nerealno niske cijene električne energije gubi 50 miliona KM.

- Druga stvar, cijena uglja koja se plaća prema rudnicima je manja od proizvodnje cijene za nekih dvadesetak procenata. I onda dolazimo u situaciju da su rudnici pred bankrotom. Pored toga, imamo i činjenicu da Energetska zajednica, odnosno Evropa ima taj problem s neplaćanjem taksi na CO2 emisije - poručio je Žiško.

Dok se Bosna i Hercegovina hvali kako jedina izvozi električnu energiju iz regiona, dodaje Žiško, Evropa u skorijoj budućnosti planira zabraniti uvoz zemljama koje nisu u ETS sistemu, odnosno koje ne plaćaju CO2 emisije.

- Tako da i ta naša silna želja da budemo izvoznici električne energije pada u vodu. I sve to Elektroprivredu BiH dovodi pred bankrot, što su i oni sami naveli u dokumentu koji su usvojili. Naime, Skupština tog preduzeća je negdje u junu ili julu ove godine usvojila jedan dokument, koji se nažalost skriva od javnosti, u kojem su naveli sve svoje probleme. Jasno su napisali i, ukoliko se politika nastavi miješati u upravljanje tog preduzeća, da će to dovesti do njegovog bankrota - otkriva nam Žiško.

U Elektroprivredi su svjesni svega toga, no, kako kaže, i dalje idu u te aranžmane zbog tendera kojih će biti tokom petogodišnjeg investicionog perioda.

Žiško se inače danas u našu zemlju vratio s jedne konferencije u Berlinu na kojoj je upravo bilo riječi u rusko-kineskom političkom i finansijskom utjecaju na području jugoistočne Evrope.

- Postavilo se pitanje i zašto je EU inertna u tom pogledu. Postoje tu dvije stvari - prva je ona finansijska. Sve ove aktivnosti, posebno kineske, svode se na čisti interes. Jer, recimo, u ugovoru o kreditnom aranžmanu, i u ugovoru između Elektroprivrede BiH i kompanije "China Gezhouba Group", koja je dobila izvođenje radova na Bloku 7, jasno piše da će 10-30 posto neto iznosa biti ugovoreno s lokalnim, a ostatak s kineskim kompanijama - naglašava Žiško.

Na izgradnji Bloka 7 radit će Kinezi

Blok 7 TE Tuzla gradit će kineski radnici, kao što je to, između ostalog, bio slučaj i sa TE Stanari.

- Sve te radove izvode Kinezi tako da sva ona priča naših političara o otvaranju novih radnih mjesta pada u vodu. Na tom objektu će biti zaposleno nešto naših stražara i eventualno neko ko će dovoziti beton, odnosno tih 10-30 posto građevine. A opet znamo kako se dogovaraju ti poslovi sa našim građevinskim firmama - dodaje Žiško.

Navodi da su se Kinezi u potpunosti "pokrili" što se tiče njihovog novca - ne postoji nikakva šansa da svoj novac ne dobiju nazad.

- U ugovoru o kreditnom aranžmanu imate više klauzula koje Kinezima garantuju da će im biti vraćen sav novac koji nam posude. Od osiguranja koje je debelo plaćeno, preko plaćanja iz budžeta FBiH, odnosno iz naših džepova, pa ako sve to padne u vodu, dolazi i pokretanje hipoteke. I sve to prijeti projektu Bloka 7 u narednih 20 godina - konstatuje Žiško.

Posljednji su to trzaji, dodaje naš sagovornik, aktuelne garniture političara da izvuku još ponešto vrijedno iz firmi iz kojih to dosad nisu uradili.

- U poslijeratnom periodu uništili su sve osim energetskog i sektora telekomunikacija, a svi dobro znamo iz kojeg su razloga ti sektori zadržani u njihovim rukama - potcrtava Žiško.

Smatra da je upitna priča o tome kako je Elektroprivreda BiH zdrava firma koja donosi dobit.

- Ta firma donosi dobit i oni dijele dividende, ali istovremeno stvara i gubitke koje mi građani pokrivamo iz budžeta. Kad bi se sve sabralo i oduzelo, Elektroprivreda stvara gubitak. I ona funkcioniše i postoji samo zato da bi pojedini ljudi imali visoke plate, odnosno zbog te glasačke mašinerije oličene u rudarima - mišljenja je Žiško.

Uvoz struje

Bosna i Hercegovina se kroz ugovor s Energetskom zajednicom i kroz svoje zakonodavstvo obavezala da dijeli prostor otvorenog tržišta energije.

- Priča o nekakvoj skupoj električnoj energiji iz uvoza ne stoji. Jer trendovi su da cijene energije padaju. Cijena energije iz obnovljivih izvora je sada na tržištu niža od cijene energije iz uglja, posebno ako bi se uračunali i ovi skriveni troškovi koje mi subvencioniramo kroz budžet. A da ne govorimo da postojanje tih termoelektrana u Tuzli i Kaknju naši sugrađani plaćaju svojim zdravljem - kaže Žiško.

Na kraju razgovora naš sagovornik poručuje kako uopšte ne vidi problem u tome da Bosna i Hercegovina jednog dana počne uvoziti električnu energiju.

- Niko ne postavlja pitanje zašto uvozimo više od 90 posto hrane. Zašto uvozimo vodu, a zemlja smo bogata čistom vodom. Strateški je daleko važnija stvar proizvoditi vlastitu hranu i vodu, nego električnu energiju. Daleko veći problem od uvoza električne energije će biti ako dođe do propasti Elektroprivrede, i ako se pokrenu ove garancije i te termoelektrane preuzmu Rusi ili Kinezi - zaključuje Žiško u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

https://vijesti.ba/clanak/470476/gradja ... aja-ep-bih
User avatar
bunk
Posts: 8774
Joined: 16/07/2016 19:58

#2 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by bunk »

I,sta ne valja?
Osim ljudi iz Sickog i Bukinja koji su platili i placaju najvecu cijenu i koji sa punim pravom traze da ih se spasi nema nikog normalnog i patriote ove zemlje koji bi kocio ovakav projekat.
A energetsku zajednicu treba nabiti na q.
Jer...recimo to neko glasno kaze o cemu vecina suti...macron..
A vala NATO savez nam ni jednog momenta nije to spocitao kao gresku..
User avatar
Arachnoidea
Posts: 721
Joined: 30/11/2019 00:22

#3 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Arachnoidea »

bunk wrote: 30/11/2019 21:11 I,sta ne valja?
Osim ljudi iz Sickog i Bukinja koji su platili i placaju najvecu cijenu i koji sa punim pravom traze da ih se spasi nema nikog normalnog i patriote ove zemlje koji bi kocio ovakav projekat.
A energetsku zajednicu treba nabiti na q.
Jer...recimo to neko glasno kaze o cemu vecina suti...macron..
A vala NATO savez nam ni jednog momenta nije to spocitao kao gresku..
U pitanju je finansijska stabilnost i opstojnost FBiH i EP a ti pricas o patriotizmu. Da ne spominjem širenje rusko-kineskog uticaja koji nas ionako preko satelita u RS-u blokira gdje god moze, zar je to patriotizam? Lijepo je čuti da smo toliko moćni da jednu energetsku zajednicu nabijamo na q :thumbup:
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#4 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Alfons Kauders »

Dugo nisam pročitao veću hrpu gluposti od ovog što je izvalio Žiško u drugom tekstu. Pa lik bukvalno ne razumije šta je kredit, kamoli hipoteka. Kako će Rusi ili Kinezi "kontrolisati" blokove tako što su dali kredit za njih? Kupiš auto ili stan na kredit, i onda ti ga "kontroliše" banka? Čovjek ne zna šta je hipoteka.

Blok 7 se mora graditi, ne zato da bi izvozili energiju, već da je ne bi uvozili po drastično većim cijenama. Frajer ne konta da mi do 2025 moramo ugasiti par blokova, a do 2030 sve osim Bloka 6 (ne računajući zamjenske poput Bloka 7). Istina je da EPBiH ima nisku cijenu električne energije, naročito za domaćinstva, a moguće je da će se morati i dizati radi izgradnje Bloka 7 i drugih objekata. Međutim, tu bi se radilo o nekim umjerenim korekcijama cijene. Kad bi 2028 krenuli uvoziti 80% energije, onda se ne bi radilo o blagom poskupljenju, već o socijalnoj katastrofi, jer bi računi bili duplo veći.

Da je uvozna energija jeftina, Aluminij bi i danas radio. :-) Ako Žiško misli da može nabaviti potrebne količine energije na berzi, neka to i dokaže - cijene su dostupne svima, pa neka nam fino objasni odakle bi nabavio 700-900MW energije da zamijeni TE Tuzla i TE Kakanj, i koliko bi to plaćali građani. Smiješno.
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#5 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Alfons Kauders »

Arachnoidea wrote: 30/11/2019 21:28
bunk wrote: 30/11/2019 21:11 I,sta ne valja?
Osim ljudi iz Sickog i Bukinja koji su platili i placaju najvecu cijenu i koji sa punim pravom traze da ih se spasi nema nikog normalnog i patriote ove zemlje koji bi kocio ovakav projekat.
A energetsku zajednicu treba nabiti na q.
Jer...recimo to neko glasno kaze o cemu vecina suti...macron..
A vala NATO savez nam ni jednog momenta nije to spocitao kao gresku..
U pitanju je finansijska stabilnost i opstojnost FBiH i EP a ti pricas o patriotizmu. Da ne spominjem širenje rusko-kineskog uticaja koji nas ionako preko satelita u RS-u blokira gdje god moze, zar je to patriotizam? Lijepo je čuti da smo toliko moćni da jednu energetsku zajednicu nabijamo na q :thumbup:
A na koji način je ugrožena "finansijska stabilnost i opstojnost" FBiH?

Misliš na zaduženje od 700 miliona eura? Misliš da će FBiH propasti radi tog kredita? Na osnovu čega povlačiš paralele između Crne Gore i FBiH?
User avatar
bunk
Posts: 8774
Joined: 16/07/2016 19:58

#6 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by bunk »

Arachnoidea wrote: 30/11/2019 21:28
bunk wrote: 30/11/2019 21:11 I,sta ne valja?
Osim ljudi iz Sickog i Bukinja koji su platili i placaju najvecu cijenu i koji sa punim pravom traze da ih se spasi nema nikog normalnog i patriote ove zemlje koji bi kocio ovakav projekat.
A energetsku zajednicu treba nabiti na q.
Jer...recimo to neko glasno kaze o cemu vecina suti...macron..
A vala NATO savez nam ni jednog momenta nije to spocitao kao gresku..
U pitanju je finansijska stabilnost i opstojnost FBiH i EP a ti pricas o patriotizmu. Da ne spominjem širenje rusko-kineskog uticaja koji nas ionako preko satelita u RS-u blokira gdje god moze, zar je to patriotizam? Lijepo je čuti da smo toliko moćni da jednu energetsku zajednicu nabijamo na q :thumbup:
Posto citas vijesti,ba simplificirao sam.
Ci-Nick
Posts: 5174
Joined: 15/03/2015 17:38

#7 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Ci-Nick »

Često se dobro nasmijem kad u nekim tekstovima o ekonomiji,.. pa čak i na portalima koji su posvećeni ekonomiji ne razlikuju milion od milijarde pa tako i na ovo piskaranje o propasti Elektroprivrede zbog kredita od 140 miliona ili ukupnog kredita od 1,6 milijardi,..mogu samo da se nasmijem.
Elektroprivreda ima sigurne kupce, sigurno tržište, milijardu KM prihoda godišnje, za amortizaciju izdvaja godišnje 170 miliona KM,.. a prostora za povećanje cijene električne energije ima jer niko drugi neće ponuditi bolju cijenu.
Dakle povećanje cijene električne energije od 10% bi moglo da pokrije kompletnu otplatu kredita.
Tih 100 miliona KM godišnje je dovoljno za servisiranje kredita.
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#8 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Alfons Kauders »

Ci-Nick wrote: 30/11/2019 21:50 Često se dobro nasmijem kad u nekim tekstovima o ekonomiji,.. pa čak i na portalima koji su posvećeni ekonomiji ne razlikuju milion od milijarde pa tako i na ovo piskaranje o propasti Elektroprivrede zbog kredita od 140 miliona ili ukupnog kredita od 1,6 milijardi,..mogu samo da se nasmijem.
Elektroprivreda ima sigurne kupce, sigurno tržište, milijardu KM prihoda godišnje, za amortizaciju izdvaja godišnje 170 miliona KM,.. a prostora za povećanje cijene električne energije ima jer niko drugi neće ponuditi bolju cijenu.
Dakle povećanje cijene električne energije od 10% bi moglo da pokrije kompletnu otplatu kredita.
Tih 100 miliona KM godišnje je dovoljno za servisiranje kredita.
A kako se tek nonšalantno zagovara uvoz električne energije, kao da se radi o uvozu banana... Nevjerovatno je kakvih bisera se nađe na našim medijima. Lik mrtav ozbiljan govori kako bi bilo ok uvoziti električnu energiju, kako je strateški važnije proizvoditi hranu i vodu (kao da nam to sad neko brani?) nego imati energetsku nezavisnost.

I pri tom ga niko ne pita koliko bi plaćali tu uvoznu energiju, mada se ti podaci mogu naći na internetu. :-)
zigzag
Posts: 5730
Joined: 18/04/2014 11:26

#9 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by zigzag »

EP sad ima preko 330 miliona KM na računima i nije im problem ništa izfinansirati. Pa i podijeliti dividendu. Za ove dvije godine skoro 4 KM po dionici a dionice skoro džaba. 16-17 KM su sad, a 2004.godine kada se počelo trgovati i kada nije bilo govora o dobiti jer su plaćali prijeratne dugove HEPu, cijena dionica krenula sa 28 KM i nastavila rasti.

A Žiško svakako platu dobija iz inostranstva. Ne smeta mu što su uzeli kredit od njemačkog KwF u iznosu od skoro 150 miliona KM za neki drugi projekata.
User avatar
nKrkan
Posts: 4984
Joined: 28/06/2013 23:11
Location: Tuzinje

#10 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by nKrkan »

S blokom 7 Federacija postaje energetski gigant , a klocevi iz energetske zajednice bi voljeli da mi uvozimo struju :lol: :lol:
kako Dodiku ne smiju ništa prigovoroti , i njima grade što šta kineske firme, samo je kod nas problem hahah , kao eto biva
hajmo malo uvozit struju
User avatar
atmel
Posts: 1650
Joined: 02/02/2005 20:05
Location: planet zemlja

#11 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by atmel »

Neka nam Žiško odgovori zašto je Slovenija gradila novi blok u Šoštanju. Što SLO ne uvozi struju.
Forumerrer
Posts: 836
Joined: 14/06/2014 17:27

#12 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Forumerrer »

Koji idioti. Uzmiju profit od EP za gradnju tunela koji nicem ne sluzi i tjeraju EP da podize kredit u istom iznosu da se finansira TE.

Uzimajuci u obzir da se gase stari blokovi, nama je neophodan ovaj blok. Ko misli da se ta energija moze namiriti iz obnovljivih izvora ili HE grdno se vara. Ali je sranje sto ovo finansiraju kinezi...
PRO165
Posts: 232
Joined: 02/06/2012 23:43

#13 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by PRO165 »

Ima li igdje javno studija izvodljivost ili biznis plan ili cash flow za ovu termoelektranu. Svi nešto palamude a ja nigdje još nisam vidio koliko će se GWh proizvoditi, koja će biti stopa efikasnosti / iskoristivosti uglja, koliki su operativni troškovi, životni vijek. koliko će se smanjiti zagađenje...
Zatim u procesu gradnje koliko će biti domaće operative, jesmo li mogli nešto uslovljavati po tom pitanju? (edit: vidjeh ovo ima gore u tekstu, dakle 10-30%, znači malo).
zigzag
Posts: 5730
Joined: 18/04/2014 11:26

#14 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by zigzag »

Evo iz EPBiH su ti uputili izvinjenje sto svu dokumentaciju nisu i tebi poslali na mail. I kažu da se može malo detaljnije iskoristiti google pretraživač kako bi se našli svi odgovori.
User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37199
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#15 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Alfons Kauders »

PRO165 wrote: 21/12/2019 16:48 Ima li igdje javno studija izvodljivost ili biznis plan ili cash flow za ovu termoelektranu. Svi nešto palamude a ja nigdje još nisam vidio koliko će se GWh proizvoditi, koja će biti stopa efikasnosti / iskoristivosti uglja, koliki su operativni troškovi, životni vijek. koliko će se smanjiti zagađenje...
Zatim u procesu gradnje koliko će biti domaće operative, jesmo li mogli nešto uslovljavati po tom pitanju? (edit: vidjeh ovo ima gore u tekstu, dakle 10-30%, znači malo).
Živ ti i zdrav meni bio, kako je 10-30% manje spaljenog uglja "malo"?

Znaš li koliko uglja trenutno troši TE Tuzla svake godine? Preko 3,3 miliona tona.

Na kojoj planeti je 300,000 do 900,000 tona uglja "znači malo"?
User avatar
JOINT_1921
Posts: 2113
Joined: 22/06/2012 16:03
Location: Grbavica

#16 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by JOINT_1921 »

Postoji kompletan projekat na stranici Elektroprivrede. Ovo je nesto sto se ne smije propustiti napraviti, na bloku ce biti primjenjene najbolje raspolozive tehnologije (BAT)
LLEH

#17 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by LLEH »

JOINT_1921 wrote: 22/12/2019 09:17 Postoji kompletan projekat na stranici Elektroprivrede. Ovo je nesto sto se ne smije propustiti napraviti, na bloku ce biti primjenjene najbolje raspolozive tehnologije (BAT)
koje tehnologije de navedi, 2 bršljana po kvadratnom metru ili nešto modernije?
PRO165
Posts: 232
Joined: 02/06/2012 23:43

#18 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by PRO165 »

Alfons Kauders wrote: 22/12/2019 09:10
PRO165 wrote: 21/12/2019 16:48 Ima li igdje javno studija izvodljivost ili biznis plan ili cash flow za ovu termoelektranu. Svi nešto palamude a ja nigdje još nisam vidio koliko će se GWh proizvoditi, koja će biti stopa efikasnosti / iskoristivosti uglja, koliki su operativni troškovi, životni vijek. koliko će se smanjiti zagađenje...
Zatim u procesu gradnje koliko će biti domaće operative, jesmo li mogli nešto uslovljavati po tom pitanju? (edit: vidjeh ovo ima gore u tekstu, dakle 10-30%, znači malo).
Živ ti i zdrav meni bio, kako je 10-30% manje spaljenog uglja "malo"?

Znaš li koliko uglja trenutno troši TE Tuzla svake godine? Preko 3,3 miliona tona.

Na kojoj planeti je 300,000 do 900,000 tona uglja "znači malo"?
Nisam mislio na ugalj nego na domaću radnu snagu. Složićeš se kad imaš investiciju od 1,5+ mlrd. da to može ozbiljno promjeniti položaj ove zemlje ako ako se taj novac obrne kod nas. Ako ućešće domaćih snaga bude na nivou 10% to se neće praktično ni osjetiti na GDP-u.
User avatar
studeni76
Posts: 5419
Joined: 03/06/2009 14:12

#19 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by studeni76 »

Pa da rade samo nase firme opet nebi nama ostala 1,5milijarda. Opremu kinezi nabavljaju vani, mi tu tehniku nemamo svakako.
Pripremne radove obavljaju nase firme. Vidim i da dovlace kamen sa Vijenca, znaci sta ima kod nas i bice upotrijebljeno.
Škobo Habu
Posts: 9015
Joined: 19/06/2013 17:54
Location: Kod Sirogojna na sijelu.

#20 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Škobo Habu »

zigzag wrote: 01/12/2019 00:16 EP sad ima preko 330 miliona KM na računima i nije im problem ništa izfinansirati. Pa i podijeliti dividendu. Za ove dvije godine skoro 4 KM po dionici a dionice skoro džaba. 16-17 KM su sad, a 2004.godine kada se počelo trgovati i kada nije bilo govora o dobiti jer su plaćali prijeratne dugove HEPu, cijena dionica krenula sa 28 KM i nastavila rasti.

A Žiško svakako platu dobija iz inostranstva. Ne smeta mu što su uzeli kredit od njemačkog KwF u iznosu od skoro 150 miliona KM za neki drugi projekata.
Ako je tako zašto se onda potencira samo ruski i kineski kredit?

Zar se nisu u stanju naći neki drugi kreditori?

Znači mi ćemo uzeti kredit od zemlje koja je stavila veto u UN na rezoluciji o srebreničkom genocidu?
LLEH

#21 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by LLEH »

Škobo Habu wrote: 22/12/2019 18:02

Znači mi ćemo uzeti kredit od zemlje koja je stavila veto u UN na rezoluciji o srebreničkom genocidu?
pitaj svog bakira i IZ :D
Škobo Habu
Posts: 9015
Joined: 19/06/2013 17:54
Location: Kod Sirogojna na sijelu.

#22 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Škobo Habu »

LLEH wrote: 22/12/2019 18:28
pitaj svog bakira i IZ :D
Mog?
User avatar
JOINT_1921
Posts: 2113
Joined: 22/06/2012 16:03
Location: Grbavica

#23 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by JOINT_1921 »

LLEH wrote: 22/12/2019 09:56
JOINT_1921 wrote: 22/12/2019 09:17 Postoji kompletan projekat na stranici Elektroprivrede. Ovo je nesto sto se ne smije propustiti napraviti, na bloku ce biti primjenjene najbolje raspolozive tehnologije (BAT)
koje tehnologije de navedi, 2 bršljana po kvadratnom metru ili nešto modernije?
Image
LLEH

#24 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by LLEH »

pusti šta piše i šta se priča i meni je ana 1985 rekla ti si mi prvi, pa ja ko da malo jače uprem, propa ko žeton umal kuk ne izvali.
User avatar
Zmaj_od_Panonije
Posts: 128
Joined: 16/12/2019 18:05
Location: Planeta Zemlja

#25 Re: Blok 7 TE Tuzla - generacijski projekt ili propast EP BiH.

Post by Zmaj_od_Panonije »

Arachnoidea wrote: 30/11/2019 21:28
bunk wrote: 30/11/2019 21:11 I,sta ne valja?
Osim ljudi iz Sickog i Bukinja koji su platili i placaju najvecu cijenu i koji sa punim pravom traze da ih se spasi nema nikog normalnog i patriote ove zemlje koji bi kocio ovakav projekat.
A energetsku zajednicu treba nabiti na q.
Jer...recimo to neko glasno kaze o cemu vecina suti...macron..
A vala NATO savez nam ni jednog momenta nije to spocitao kao gresku..
U pitanju je finansijska stabilnost i opstojnost FBiH i EP a ti pricas o patriotizmu. Da ne spominjem širenje rusko-kineskog uticaja koji nas ionako preko satelita u RS-u blokira gdje god moze, zar je to patriotizam? Lijepo je čuti da smo toliko moćni da jednu energetsku zajednicu nabijamo na q :thumbup:

Šta zna prosječni kockoglavac šta su strateški resursi i šta se na mala vrata uvodi preko ovog projekta.

A da ne pričamo o zagađenju i uništavanju sredine koje će vrli Kinezi siguran sam negirati, ko i Mittal što negira u Zenici.
Post Reply