Blogersko takmičenje - Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Abacija

#26 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Abacija »

Abu FEED el-Castro wrote:
Ili je pak, na domacem terenu evo svjeze, sloboda medija personificirana u liku i djelu Emira Suljagica; ljevicara, demokratu i slobodara, do jucer istaknutog medijskog radnika i trudbenika a koji danas javno porucuje: "Idi u Banjaluku pa ganjaj slobodu govora". Vrlo simptomaticno da je do jucer bio upravo novinar, upravo u mediju kakav su Dani.

O ovome bi zelio da saznam vise. Kome je Emir Suljagic to uputio i u kojoj situaciji?
Erzsebet

#27 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Erzsebet »

Abu FEED el-Castro wrote:Tebi cestitke na trudu i nemoj posustajat.
Ali ipak bi morao znati da je sloboda govora kao takva samo ubleha i hobi za mase. Kao sto je i demokratija ubleha, u svom primarnom smislu. Pustit' teoriju, govorim o praksi.
Gdje je sloboda govora i demokratija za oca iz Pelestine koji drzi svoju dvogodisnju mrtvu kcer u narucju na i u otudjenoj zemlji? Gdje je sloboda i bla bla demokratija za majku iz Srebrenice kojoj je gdja tuziteljka "proglasila nepostojecim" dokumente o umijesanosti srbijanske vlade u... gdje je sloboda i pravo slobodnog svijeta da u Hag, u medjunarodnom tribunalu optuzi i dovede britanske i americke vladine predstavnike odgovorne za zlocine sirom svijeta?
Ili je pak, na domacem terenu evo svjeze, sloboda medija personificirana u liku i djelu Emira Suljagica; ljevicara, demokratu i slobodara, do jucer istaknutog medijskog radnika i trudbenika a koji danas javno porucuje: "Idi u Banjaluku pa ganjaj slobodu govora". Vrlo simptomaticno da je do jucer bio upravo novinar, upravo u mediju kakav su Dani.

Davno je receno " 'ljeba i igara"; tada su to bile borbe gladijatora, danas je to fudbal, dok na nesto profinjenijem i intelektualnijem nivou to je sloboda govora i demokratija, bitno nek se narod necim ima zabavljat :lol:

:skoljka:
Hvala na čestitkama, evo pripremam neke druge tekstove, koji se ne tiču previše ovoga, pa ću postaviti i ovdje, nadam da mi sajt admini neće zamjeriti.

Sve što si rekao je tačno, ja kroz ove tekstove pokušavam da dovedem demokratiju u pitanje, kao i kroz svoje druge radove koje objavljujem na našem jeziku. Kao jednu od referenci, koristim Slavoja Žižeka, čiji jedan intervju možeš vidjeti ovdje http://www.subversivefilmfestival.com/s ... ika_id=113 , a na jednom predavanju je otvoreno govorio tome kako "nametanje demokratije nije uopšte demokratski način", što mi je bilo fancinantno, jer je ušutio nekoliko britanskih i američkih naučnika, koji su se došli svađati s njim.

Danas, kao što reče Žižek, sve smiješ dovesti u pitanje, ali ako demokratiju spomeneš u negativnom kontekstu, odmah si totalitarac, što uopšte ne mora biti tako. Ako ti se sviđa socijalizam, povežu te sa Staljinom, ako si, ne daj Bože, komunista, izjednače te sa sjevernokorejskim predsjednikom, itd.

Meni je vrlo bitno da sam dokazao da sloboda govora ne postoji, čak ni na blogu, a da ne govorimo o nekom ozbiljnijem mediju. Ovo će biti sjajna podloga za daljnje tekstove u kojima ću ovo svakako spominjati, samo dok dođem sebi od ovoga :sax: :skoljka: :).
Erzsebet

#28 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Erzsebet »

Nadam se da im ovo neće biti politički nekorektno :).

http://development.thinkaboutit.eu/thin ... rzegovina/
tranquil

#29 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by tranquil »

Koliko vidim, ta Lara ti je rekla isto što smo ti rekli Alfons Kauders i ja: ono "Jewish people" u trećoj slici stripa je generalizatorsko i problematično, i da je tu "Israeli state" vjerovatno ne bi bio problem (osim što bi ti izgubio paralelu i poentu). Prema tome ne kontam zašto još uvijek misliš da je bila po srijedi neka "nepravda".
Erzsebet

#30 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Erzsebet »

tranquil wrote:Koliko vidim, ta Lara ti je rekla isto što smo ti rekli Alfons Kauders i ja: ono "Jewish people" u trećoj slici stripa je generalizatorsko i problematično, i da je tu "Israeli state" vjerovatno ne bi bio problem (osim što bi ti izgubio paralelu i poentu). Prema tome ne kontam zašto još uvijek misliš da je bila po srijedi neka "nepravda".
Po definiciji antisemitizma se ne smije stavljati u vezu nacizam sa današnjom politikom Izraela. A inače, službena definicija Evropske Unije je takva kao da ju je Ehud Barak pisao, tako da je Lara na kraju, ipak u pravu, nažalost.
Moje mišljenje je, naravno, drugačije, i sad ću vjerovatno napisati tekst o tome šta se sve smije u svijetu, a šta se ne smije, od globalnog naoružavanja, atomskih bombi, vrijeđanja na bilo kojim osnovama i sl., do nekih jednostavnih stvari, poput ove.

Nepravda je jer Larin članak nije obrisan, a sadrži laži za koje sam ja prijavio da me vrijeđaju, jer u tekstu o krizi vode u Gazi, ona potpuno neosnovano negira izvještaje Amnesty Internationala i piše neku svoju "istinu", koju upravo tako i naziva, "truth". Objašnjenje je takvo da je ona u komentarima objasnila da njeni izvori nisu vjerodostojni (a izvori su joj nekakvi izraelski blogovi, niđe veze). Tačnije, urednica je napisala slijedeće:
Hi,

Lara's post on the water issue raised a very useful (from a journalistic point of view) discussion on sources. Using one-sided sources discredits arguments, as many bloggers pointed out in their comments. On the other hand, there was nothing racist or abusive in her article as such.

I look forward to reading your future TH!NK3 posts.

Regards,
Ako laži nisu zloupotrebljavanje pozicije, onda ne znam šta jeste. Istina, nema rasizma u njenom članku, ali ima mnogo laži, za razliku od mog teksta. Njen tekst je ovdje http://development.thinkaboutit.eu/thin ... ter_crisis .
Abacija

#31 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Abacija »

Erzsebet wrote:Nadam se da im ovo neće biti politički nekorektno :).

http://development.thinkaboutit.eu/thin ... rzegovina/
BH potrosaci su sami krivi sto kupuju uvoznu vodu.

I ne razumijem kakve veze ovo ima sa slobodom govora u EU. :?
Abacija

#32 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Abacija »

tranquil wrote:Koliko vidim, ta Lara ti je rekla isto što smo ti rekli Alfons Kauders i ja: ono "Jewish people" u trećoj slici stripa je generalizatorsko i problematično, i da je tu "Israeli state" vjerovatno ne bi bio problem (osim što bi ti izgubio paralelu i poentu). Prema tome ne kontam zašto još uvijek misliš da je bila po srijedi neka "nepravda".
@Erzsebet je i u pravu i nije kada koristi takvu generalizaciju. Ne moze generalisati zato sto postoje Jevreji koji se stide, kritikuju i demonstriraju protiv drzavne politike, pa cak i izbjegavaju da sluze u izraelskoj vojsci. Sa druge strane, @Erzsebet ima pravo generalisati kada diskutuje sa osobama poput blogerice Lare koja slijepo i jednostrano brani izraelsku politiku, a koja bi se komotno mogla nazvati fasistickom.

Zasto Lari kao Jevrejki ne smeta politika i nedjela Izraela prema Palestincima?!
Erzsebet

#33 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Erzsebet »

Abacija wrote:
@Erzsebet je i u pravu i nije kada koristi takvu generalizaciju. Ne moze generalisati zato sto postoje Jevreji koji se stide, kritikuju i demonstriraju protiv drzavne politike, pa cak i izbjegavaju da sluze u izraelskoj vojsci. Sa druge strane, @Erzsebet ima pravo generalisati kada diskutuje sa osobama poput blogerice Lare koja slijepo i jednostrano brani izraelsku politiku, a koja bi se komotno mogla nazvati fasistickom.

Zasto Lari kao Jevrejki ne smeta politika i nedjela Izraela prema Palestincima?!
To sam je i ja pitao, ali mi je obrisala komentar na svom članku, iako ja njene nisam brisao. Ne znam da li je ona jevrejka, ali je jedna od najaktivnijih blogerica na sajtu, iako često sakuplja bodove tako što komentariše druge postove. Ja sam u komentarima i rekao da osuđujem antisemitizam, te da nikako ne mislim na sve jevreje, ali džaba mi je bilo to objašnjenje.
I ne razumijem kakve veze ovo ima sa slobodom govora u EU.
Šalio sam se, naravno da nema veze, ali kako je tema "Developing World", ovo je moj naredni članak, pa sam samo komentarisao kako se nadam da im je dovoljno politički korektan.
macan prvi

#34 Re: Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by macan prvi »

tranquil wrote: Tehnički gledano, u radu se fakat pojavljuje nešto malo "nekorektnosti" i generalizacija, za koje vjerujem da nisu namjerne, jer dosta ljudi kod nas je kreiralo za sebe slično mišljenje, a kada nas puno isto razmišlja ne primjećujemo kada u tom razmišljanju nešto nije u redu.

Ukratko, obrati pažnju na sljedeće tri tvrdnje u ovom radu:
1. Jevrejski narod je bio meta genocida, i svi koji nisu ubijeni smatraju se "preživjelima". Ovo nije "negativna generalizacija", ali je svakako i dalje generalizacija (mada pretpostavljam da im ovo nije bilo problematično)
2. Jevrejski narod vrši genocid nad drugima. Samo ova jedna generalizacija je dovoljna za diskvalifikaciju rada. Pretpostavljam da bi ispravna definicija u zadnjoj slici umjesto "Jewish people" bila "State of Israel", ali bi se time izgubila poenta povlačenja paralele.

3. Međutim čak i da su prethodne dvije generalizacije 100% tačne, postoji jedan problem koji se uvijek zaboravlja kada se priča o ovom problemu ili sličnim historijskim problemima, a to da "narodi" nisu neke cjeline čiji dijelovi (pojedinci) imaju metafizičku ili šta ti ja znam kakvu međusobnu vezu jedni s drugima kroz historiju. Ovi ljudi koji danas rade genocid nad Palestincima NISU preživjeli holokaust, mnogi od njih nisu čak ni potomci tih ljudi. To što pripadaju istom narodu može značiti samo npr. da imaju izraženiju paranoju prenošenu kroz kućni i školski odgoj, koja ih je vjerovatno i dovela u stanje da učestvuju i opravdavaju zločin koji radi njihova država, ali to je i dalje masovna paranoja velikog broja DANAŠNJIH ljudi.

Paralela koju ste povukli, a koju sam već vidio mnogo puta do sada u raznim lančanim pismima sumnjive produkcije, jednostavno nije tačna, nego je pokušaj da se povuče paralela samo zbog efektnije poente.

Živeći na ovom području zadnjih trideset i kusur godina naučio sam jedno: kad god neko kaže "MI SMO...", "VI STE..." ili "ONI SU...", a da se pri tome "MI", "VI" ili "ONI" odnosi na cijeli narod, taj čovjek ili laže sa sumnjivim namjerama, ili je u najmanju ruku zbunjen. Nema toga MI, VI, ONI, čak i kada bi postojala nevjerovatna situacija da svi pripadnici jednog naroda 100% imaju isto mišljenje, možda će se već sutra roditi neko ko će imati drugačije mišljenje od svih njih, tako da mi je cijela priča o tome "šta neki narod radi" prilično besmislena.
Tako nekako. :thumbup:
Erzsebet

#35 Re: Blogersko takmičenje - Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Erzsebet »

Kako god, hvala vam na feedbacku. Nažalost, pogriješili smo, ali ćemo ubuduće argumentima razvaljivati ove koji su zloupotrijebili naš članak na blogu :).

Elem, pucamo i dalje, borimo se da BiH ima najboljeg predstavnika na takmičenju. Ovo je novi članak http://development.thinkaboutit.eu/thin ... nd_a_bill/ .
Erzsebet

#36 Re: Blogersko takmičenje - Sloboda govora u Evropskoj Uniji

Post by Erzsebet »

Takođe, naš članak o Kubi, http://development.thinkaboutit.eu/thin ... _religion/ , vodi po broju komentara između haman 500 članaka. Tu su nas ljudi takođe prilično iznapadali, jer zaboga veličamo socijalizam, a kakimo po demokratiji, pogotovo onoj američkoj, u čije ime je ubijeno stotine hiljada ljudi.
Post Reply