Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Rasprave o vjerskim temama.
esoes

#26 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by esoes »

Ahmmed wrote:
Mutazilah wrote:
Ahmmed wrote:Selam saljem momku sa dnu kace ;)

Mutazilah, tebi od mene mahsuz selam ;-)

alejkumu selam,

suzdrzavam se ne reci nista na ragibovih 1000 salavata .... :run:
nemoj ;-)

Neka nam se Allah dž.š. smiluje, svima redom :)[/quote]

Ma nemoj se suzdrzavati.
Ja sam dzumu prekinuo zbog ovoga, ne sluzi mi na cast, ali nisam se mogao suzdrzati, kad je hodza "odao tajnu" o salawatu.

Allahu se moli i nikome drugom, NIKOME i ni od koga se ne trazi spas osim od Allaha dz.s.

A da se suzdrzim kod ovakvog
BHF_Manijak

#27 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by BHF_Manijak »

[quote="esoes"

Ma nemoj se suzdrzavati.
Ja sam dzumu prekinuo zbog ovoga, ne sluzi mi na cast, ali nisam se mogao suzdrzati, kad je hodza "odao tajnu" o salawatu.

Allahu se moli i nikome drugom, NIKOME i ni od koga se ne trazi spas osim od Allaha dz.s.

A da se suzdrzim kod ovakvog[/quote]

Nek si ti dzumu prekinuo... :) :thumbup:
esoes

#28 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by esoes »

BHF_Manijak wrote:[quote="esoes"

Ma nemoj se suzdrzavati.

A da se suzdrzim kod ovakvog
Nek si ti dzumu prekinuo... :) :thumbup:[/quote]

Ma vidi,
shvaticu ja sta hodza zeli da kaze,
ali kad hutba ide u smislu da je prece donostiti salavat na Muhammeda a.s. nego La Ilahe Illallah, onda sta uraditi?
Puna dzamija djece i omladine, skontace da mogu 1000 salavata, 100 ocenasa ili zdravomarija i "mirna bosna".
Je li ispravno ne reagovati?

Sta uraditi kad hodza "otkrije istinu" o 1000 salavata?
Jos ni danas nisam nacistu jesam li kako drugacije mogao reagirati, sutnja nije dolazila u obzir kao opcija.
BHF_Manijak

#29 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by BHF_Manijak »

esoes wrote:
Ma vidi,
ali kad hutba ide u smislu da je prece donostiti salavat na Muhammeda a.s. nego La Ilahe Illallah, onda sta uraditi?
Puna dzamija djece i omladine, skontace da mogu 1000 salavata, 100 ocenasa ili zdravomarija i "mirna bosna".

Jos ni danas nisam nacistu jesam li kako drugacije mogao reagirati, sutnja nije dolazila u obzir kao opcija.
Ne bilo ti zahmet, prepricaj mi tu hutbu pa da vidimo o cemu je rijec u toj "istini", pa da vidimo kako si mogao reagovati! ;-)
esoes

#31 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by esoes »

BHF_Manijak wrote:
esoes wrote:
Ma vidi,

Ne bilo ti zahmet, prepricaj mi tu hutbu pa da vidimo o cemu je rijec u toj "istini", pa da vidimo kako si mogao reagovati! ;-)
Nije mi zahmet.
Tema hutbe je bila Muhammed a.s. i vrijednost "donosenja" salawata.
I sad da opise znacaj salawata, prepricace nam dogadjaj.
Mozda necu precizno prepricati, ali potrudicu se sto preciznije, pa mozda i prepoznas pricu.

Elem, Ibn_neki gledao kako nekakav covjek tawafi oko Kabe, i kaze, ne podigne nogu i ne spusti je , a da ne nazove salawat na Muhammeda a.s.
I pridje taj Ibn_neki i upita covjeka ko je on da daje prednost salawatu spram La Ilahe Illallah?
U tom upita covjek a ko si ti sto me to pitas?
Ovaj mu se predstavi kao Ibn_neki i covjek mu odgovori, posto si ti taj_i_taj onda cu ti "otkriti tajnu".
( ne moram ti reci da sam naculjio usi, sav sretan, cekajuci da i ja saznam neku tajnu...)
I poce pricu covjek: Otac i ja posli na Hadz, i u putu svratimo u konak i tu mi otac preseli na ahiret.
Odmah sto je ispustio dusu, lice mog oca je potamnjelo, dobilo skoro crnu boju.
Bdijuci pored oca ja sam zaspao, i u snu vidim kako meni i mom ocu prilazi neki covjek, lijepog lica i stasa i lijepo odjeven.
I taj covjek pridje mom ocu i predje mu rukom preko lica.
Odmah se boja vratila u lice mog oca.
I covjek se okrenu da ode, i ja ga uhvatim za rukav i upitam ga ko je on i sta to bi?
Covjek mi odgovori: Zar me ne prepoznajes, ja sam tvoj Poslanik, Muhammed, a ovo sto si vidio, pa tvoj otac je grijesio za zivota, pa mu je od grijeha lice potamnjelo, ali je za zivota cesto donosio salawat na mene, pa sam ja dosao da mu se odazovem i zauzmem za njega i oprostim grijehe .... ( ovdje me razum napustio, nisam vise bio u stanju da se kontrolisem i nisam siguran kojim rijecima je dovrsio recenicu, ali znam da sam tu "puko" ) cuo sam samo jos ...Eto to je moja tajna.... i zato ja donosim salawat. i jos sam samo cuo da je onaj Ibn_neki odobrio to.

E tada sam ustao i rekao hmmm: ... svasta, pa zar je to tajna, znaci ja pogresno ucen znaci pametnije mi bilo donositi salawate nego La Ilahe Illallah, ili nam treba ko hriscanima Isus, mi ga nemamo, pa daj da ga napravimo od Muhammeda....sta je sljedece, nemamo krst, da napravimo mjesec i zvijezdu pa da njih postavimo u vrh dzamije da im se molimo, jel sljedece ispovijest i svasta jos nesta, vise se i ne sjecam i izasao sam sa hutbe

Vratio sam se da otklanjam "dzumu", tj ne znam ni sam.

sta sam mogao drugacije?
rekoh ti, opcija da presutim ne postoji kao opcija.
BHF_Manijak

#32 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by BHF_Manijak »

Prijatelju, niko ne kaze da treba da se daje prednost salavatu nad sehadetom, ko ti god to kaze laze te, ali iskljuciti Poslaniku ulogu sefadzije, eh to ti ne mogu priznati!Poslanik ce se kod Gospodara, uz jegovu dozvolu, zauzimati za velike grijesnike naseg ummeta! :wink:
murat arslan

#33 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by murat arslan »

esoes wrote:
BHF_Manijak wrote:
esoes wrote:
Ma vidi,

Nije mi zahmet.
Tema hutbe je bila Muhammed a.s. i vrijednost "donosenja" salawata.
I sad da opise znacaj salawata, prepricace nam dogadjaj.
Mozda necu precizno prepricati, ali potrudicu se sto preciznije, pa mozda i prepoznas pricu.

Elem, Ibn_neki gledao kako nekakav covjek tawafi oko Kabe, i kaze, ne podigne nogu i ne spusti je , a da ne nazove salawat na Muhammeda a.s.
I pridje taj Ibn_neki i upita covjeka ko je on da daje prednost salawatu spram La Ilahe Illallah?
U tom upita covjek a ko si ti sto me to pitas?
Ovaj mu se predstavi kao Ibn_neki i covjek mu odgovori, posto si ti taj_i_taj onda cu ti "otkriti tajnu".
( ne moram ti reci da sam naculjio usi, sav sretan, cekajuci da i ja saznam neku tajnu...)
I poce pricu covjek: Otac i ja posli na Hadz, i u putu svratimo u konak i tu mi otac preseli na ahiret.
Odmah sto je ispustio dusu, lice mog oca je potamnjelo, dobilo skoro crnu boju.
Bdijuci pored oca ja sam zaspao, i u snu vidim kako meni i mom ocu prilazi neki covjek, lijepog lica i stasa i lijepo odjeven.
I taj covjek pridje mom ocu i predje mu rukom preko lica.
Odmah se boja vratila u lice mog oca.
I covjek se okrenu da ode, i ja ga uhvatim za rukav i upitam ga ko je on i sta to bi?
Covjek mi odgovori: Zar me ne prepoznajes, ja sam tvoj Poslanik, Muhammed, a ovo sto si vidio, pa tvoj otac je grijesio za zivota, pa mu je od grijeha lice potamnjelo, ali je za zivota cesto donosio salawat na mene, pa sam ja dosao da mu se odazovem i zauzmem za njega i oprostim grijehe .... ( ovdje me razum napustio, nisam vise bio u stanju da se kontrolisem i nisam siguran kojim rijecima je dovrsio recenicu, ali znam da sam tu "puko" ) cuo sam samo jos ...Eto to je moja tajna.... i zato ja donosim salawat. i jos sam samo cuo da je onaj Ibn_neki odobrio to.

E tada sam ustao i rekao hmmm: ... svasta, pa zar je to tajna, znaci ja pogresno ucen znaci pametnije mi bilo donositi salawate nego La Ilahe Illallah, ili nam treba ko hriscanima Isus, mi ga nemamo, pa daj da ga napravimo od Muhammeda....sta je sljedece, nemamo krst, da napravimo mjesec i zvijezdu pa da njih postavimo u vrh dzamije da im se molimo, jel sljedece ispovijest i svasta jos nesta, vise se i ne sjecam i izasao sam sa hutbe

Vratio sam se da otklanjam "dzumu", tj ne znam ni sam.

sta sam mogao drugacije?
rekoh ti, opcija da presutim ne postoji kao opcija.
:? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?
Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljate ga i vi i šaljite mu pozdrav! Al-Ahzab [33:56]
Allahumma salli ala Muhammad wa'ala Ali Muhammad - (Nek je Allahova milost na Muhameda i na porodicu Muhamedovu)
esoes

#34 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by esoes »

@ murat arslan

Da ne budem pogresno shvacen.
Muhammed a.s. s.a.w.s ima svoje mjesto u Islamu i svoj polozaj. Ne osporavam nista od toga.

U prilog onoga sto ti zelim reci nekako mi je najprimjerenije da se koristim rijecima Ebu Bekra nakon Poslanikove smrti:

«Onaj ko je obožavao Muhammeda, Muhammed je umro! A onaj ko je obožavao Allaha Jedinog, Allah je živ …».

Cesto na hutbi cujem pojedine hodze kako kazu: "...da nije bilo Muhammeda a.s. ne bi bilo muslimana..."!!!

Ne znam kako se suzdrzim da ne prekinem takvu hutbu, zaista ne znam.
Allah dz.s. je izabrao Muhammeda a.s., "...jednog izmedju nas..."

Ne znam, nekad jednostavno nisam pametan, ili se tako ne osjecam,
mozda ja grijesim, mozda ne grijesim,
procitao sam nesto malo knjiga, nekog, malo znanja "pokupio" sa www-a,
i sve mi se vise cini da poprimamo nesto strano, nesto sto nije u nasem duhu,
a da sve to zamotavamo u "ne skodi" ili "ima neke koristi"
a u biti ne da ne skodi, vec ocito vodi u pogresnom smjeru i na duze staze gledano uvodi u neoprostivi grijeh.
harač

#35 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by harač »

to islamsko flerovanje sa svecima nije nova stvar.

ja sam negdje pročitao i da se smatra je muhamed besgrešan ili tako nešto... k'o papa valjda
arte.fakt

#36 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by arte.fakt »

harač wrote:to islamsko flerovanje sa svecima nije nova stvar.

ja sam negdje pročitao i da se smatra je muhamed besgrešan ili tako nešto... k'o papa valjda
tvoje lupanje na pdf religija nije nova stvar ...
bijela

#37 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by bijela »

pusti ga, dobro je lupio ovaj put :D
Poslanici - svi - su imali svojstvo 'ismeta.
esoes

#38 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by esoes »

Ne postoji "islamsko flertovanje sa svecima" postoji oponasanje drugih koje ljudi rade.
Islam ne dozvoljava svece, nikakve, pocev od Muhammeda a.s. pa nadalje, ali ljudi,
ljudi su ti, kojima trebaju "sveci"

Pa pogledaj samo jevreje, ovih dana gomila filmova na tv-u ima o seobi jevreja iz Egipta.
Sta je sve Allah dz.s. putem Mojsija a.s. ucinio za njih,
ej, more razdvojio, da pjeske predju,
i ostavi ih Mojsije par dana same i oni naprave zlatno tele da se imaju kome/cemu moliti!!!

Hriscani imaju krst, kao simbol, mi smo napravili mjesec i zvijezdu, itd

I ne, ni Muhammed a.s. nije bezgresan.
BHF_Manijak

#39 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by BHF_Manijak »

esoes wrote:

Ne postoji "islamsko flertovanje sa svecima" postoji oponasanje drugih koje ljudi rade.
Islam ne dozvoljava svece, nikakve, pocev od Muhammeda a.s. pa nadalje, ali ljudi,

Pa pogledaj samo jevreje, ovih dana gomila filmova na tv-u ima o seobi jevreja iz Egipta.
i ostavi ih Mojsije par dana same i oni naprave zlatno tele da se imaju kome/cemu moliti!!!

Ejs?!Nemoj zezat?! :-? :oops:

U svjetovnim stvarima nije, ali u akaidskim naravno da jeste!Knjigu u sake! :wink:
murat arslan

#40 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by murat arslan »

esoes wrote:@ murat arslan

Da ne budem pogresno shvacen.
Muhammed a.s. s.a.w.s ima svoje mjesto u Islamu i svoj polozaj. Ne osporavam nista od toga.
U prilog onoga sto ti zelim reci nekako mi je najprimjerenije da se koristim rijecima Ebu Bekra nakon Poslanikove smrti:

«Onaj ko je obožavao Muhammeda, Muhammed je umro! A onaj ko je obožavao Allaha Jedinog, Allah je živ …».

Cesto na hutbi cujem pojedine hodze kako kazu: "...da nije bilo Muhammeda a.s. ne bi bilo muslimana..."!!!

Ne znam kako se suzdrzim da ne prekinem takvu hutbu, zaista ne znam.
Allah dz.s. je izabrao Muhammeda a.s., "...jednog izmedju nas..."

Ne znam, nekad jednostavno nisam pametan, ili se tako ne osjecam,
mozda ja grijesim, mozda ne grijesim,
procitao sam nesto malo knjiga, nekog, malo znanja "pokupio" sa www-a,
i sve mi se vise cini da poprimamo nesto strano, nesto sto nije u nasem duhu,
a da sve to zamotavamo u "ne skodi" ili "ima neke koristi"
a u biti ne da ne skodi, vec ocito vodi u pogresnom smjeru i na duze staze gledano uvodi u neoprostivi grijeh.
Ja mislim da ti nisi trebao kvariti ovu temu svojim postovima. Nikako.
esoes

#41 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by esoes »

BHF_Manijak wrote:
esoes wrote:

Ejs?!Nemoj zezat?! :-? :oops:

U svjetovnim stvarima nije, ali u akaidskim naravno da jeste!Knjigu u sake! :wink:

:)
ja sam i shvatio da je ovdje rijec o svjetovnim grijesima :)

btw , "duzan" si mi odgovor?
jesam li sta mogao/trebao drugacije?

Edit:
Ma ima knjiga, i cita ih se. al ne moze sve odjednom :)
Lagano, pa dokle stignem :)
BHF_Manijak

#42 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by BHF_Manijak »

Moje je misljenje da si prenaglio sa tim i da nisi trebao hutbu prekidati, ma koliko to tebi izgledalo iritantno! ;-) Ipak si trebao sacekati kraj, pa ako sta i imas da pitas/kazes/kritikuje, da to uradis licno sa efendijom face to face... :)
Drugo, mislim da imas malo drugacije shvatanje ljubavi spram Poslaniku od nekih insana, pa ti to izgleda kao velicanje nekog sveca, ali tu grijesis, niko od vjernika ne stavlja Poslanika saws ispred Allah neuzubillah, ali jednostavno volimo ga kao naseg dragog Poslanika! :)

Sto se tice grijesenja, pa pstoji hadis u vezi Poslanika i sacedjnja hurmi, kad je Poslanik rekao da beduini sade i navodnjavaju kako su to i dosad radili te da je on pogrijesio sa savjetom koji im je uputio! ;-) Dakle sto se takvih stvari tice, koji se iskljucivo dunjaluka ticu, da, poslanici su mogli pogrijesiti, ali sto se vjere tice i grijeha kao grijeha, u smislu harama, NE - nisu grijesili, poslanici su bili cisti od toga!Nadam se da je razumljivije sad! ;-) :thumbup:
Abdulvahid

#43 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by Abdulvahid »

Sto se tice sam proslave Poslanikovog saws dana rodjenja ili obiljezavanja istog, moze posluziti govor sejha Kardavija na 1:00min
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oNIUKh3b ... r_embedded[/youtube]

A sto se tice hutbe doticnog efendije zar nikome nije upalo u oci sljedece:
"Covjek mi odgovori: Zar me ne prepoznajes, ja sam tvoj Poslanik, Muhammed, a ovo sto si vidio, pa tvoj otac je grijesio za zivota, pa mu je od grijeha lice potamnjelo, ali je za zivota cesto donosio salawat na mene, pa sam ja dosao da mu se odazovem i zauzmem za njega i oprostim grijehe...."

Ako je vako receno e to je vec pretjerivanje da se ne izrazim drugacije...
esoes

#44 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by esoes »

BHF_Manijak wrote:Moje je misljenje da si prenaglio sa tim i da nisi trebao hutbu prekidati, ma koliko to tebi izgledalo iritantno! ;-) Ipak si trebao sacekati kraj, pa ako sta i imas da pitas/kazes/kritikuje, da to uradis licno sa efendijom face to face... :)
Drugo, mislim da imas malo drugacije shvatanje ljubavi spram Poslaniku od nekih insana, pa ti to izgleda kao velicanje nekog sveca, ali tu grijesis, niko od vjernika ne stavlja Poslanika saws ispred Allah neuzubillah, ali jednostavno volimo ga kao naseg dragog Poslanika! :)

Sto se tice grijesenja, pa pstoji hadis u vezi Poslanika i sacedjnja hurmi, kad je Poslanik rekao da beduini sade i navodnjavaju kako su to i dosad radili te da je on pogrijesio sa savjetom koji im je uputio! ;-) Dakle sto se takvih stvari tice, koji se iskljucivo dunjaluka ticu, da, poslanici su mogli pogrijesiti, ali sto se vjere tice i grijeha kao grijeha, u smislu harama, NE - nisu grijesili, poslanici su bili cisti od toga!Nadam se da je razumljivije sad! ;-) :thumbup:
Abdulvahid je "vidio" sta je bila "kap" koja je prelila casu, do tada sam se suzdrzavao, ali kada je prica otisla u pravcu da ce nam Muhammed a.s. s.a.w.s. oprostiti grijehe, e tada zaista nisam mogao presutjeti,
posebno dok sam ja ustajao i prekidao hutbu hodza je dovrsavao pricu kako je Ibn_neki tada odobrio postupak sina. a

Kako se ponasati kad hodza na hutbi kaze da je klanjanje 1.000 sabaha ravno odlasku na hadz, i to potvrdjuje hadisom, znaci onaj ko klanja 1.000 sabaha, ne mora na hadz!!??
Kojom logikom, kad je sabah propisani namaz i nema nikakve posebne nagrade mimo nagrade za sabah, barem prema mom shvatanju.
Meni je to nerazumno,

Drugo,
Vrlo lako moguce da imam malo drugacije shvatanje ljubavi psram POslanika od drugih ljudi.
Kako ja volim Poslanika?
Otac mi je cesto pricao jedan hadis, koji mi je prilicno drag, i gdje sebe vidim, da tako kazem,
ne znam izvor ni liniju prenosioca niti porijeklo, niti mi je bitno, ali mislim da je ispravan, ako ne onda barem koristan :
Sjedili oko vatre Ashabi sa Muhammedom a.s. i u jednom momentu upita jedan: Jaa Muhammed, hoce li te iko na ovom svijetu voljeti vise od nas, mi smo spremni sve i zivot da damo za tebe, na Allahovom putu?
Muhammed a.s. im je odgovorio: Hoce.
Oni se malo zacudise, i malo uvrijedise, na te rijeci, pa upitase : Ko su ti, koji ce te voljeti vise od nas?
To su oni koji ce doci poslije vas, koji me nisu vidjeli, niti culi, a vjerovace da sam ja Bozji Poslanik i vjerovace u Allaha dz.s, odgovori im Muhammed a.s.

I trece, :)
podrazumijevao sam da se radi o iskljucivo dunjaluckim greskama.
Pogrijesio sam sto to nisam odmah naglasio, brzopleto sam reagovao.

btw, otvorio bih ja novu temu, ali praksa sa-x je, hmmm, interesantna u najmanju ruku, pa se otvorene teme ne zatvaraju i ostaju otvorene i po nekoliko godina, a ako se ispostavi da je dupla, onda je ukidaju i sami sastavljaju.
arzuhal

#45 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by arzuhal »

:)

amoninan

#46 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by amoninan »

amoninan

#47 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by amoninan »

Posljednji govor/hutba na Arefatu Poslanika s.a.v.s.

„Hvala Allahu!
Hvalimo Te, Allahu, i za pomoć molimo.
Molimo Te da nam oprostiš grijehe, i Tebi se obraćamo.
Tražimo da nas zaštitiš od poroka naših duša i protiv zlih djela naših.
Koga Allah vodi, taj ne briješi. Ako neko griješi, znači da ga niko ne vodi.

Priznajem da nema drugog boga osim Allaha i tvrdim da je Muhammed a.s. Allahov rob i poslanik.
Nalažem vam, Allahovi robovi, da se Boga bojite i da Ga slušate.
Počinjem sa onim što je najbolje.

Čujete, ljudi, da vam sve lijepo objasnim, jer ne znam da li ću više moći dolaziti ovamo.
O pravovjernici, bojte se Allaha i budite humani i pravedni između sebe i prema drugima. Ljudi, vaši životi, vaša imanja i vaše časti neka vam budu sveti i neprikosnoveni, kao što je za sve nas uzvišen i svet ovaj mjesec, današnji dan i mjesto (Arefat) na kome se nalazimo, sve dok se ne sastanete s Gospodarom vašim.
Čovjek je djelo Božije, i neka je proklet onaj koji to djelo ruši. Mi ćemo svi doći pred Boga, i On će nas pitati za naša djela i naš rad. Stvari koje su vam date u amanet čuvajte kao svoje vlastite i vratite ih vjerno i na vrijeme onome čije su.

Krvna osveta i lihvarstvo iz poganskih vremena neka prestanu zauvijek. Bog je dopustio poštenu trgovinu, i na glavnicu imate pravo, ali lihvarstvo je strogo zabranio. Ne budite ni tlačitelji ni tlačeni. Lihvarska kamata i krvana osveta ne postoje više ni za jednog pravog muslimana. Bog je naredio da više ne bude kamata među njima. A prve kojih se odričem neka budu one moga amidže Abbasa, koji ima mnogo dužnika. I krvna se osveta ukida, a prva koje se odričem neka bude cijena krvi moga strica Amira ibn Rebi`a, koga su kao nevina dječaka ubili ljudi iz plemena Huzejl. Sve se treba oprostiti i zaboraviti.

O vjernici, bojte se Allaha i oprostite svojim dužnicima lihvarske kamate. Ako poslušate moj savjet, vaša će se imovina uvećati, jer vam ostaje glavnica za pošten rad i trgovinu. Ako to ne učinite, znajte da ste se teško zamjerili Allahu i Njegovom Poslaniku. Nemojte činiti nepravdu drugome, pa će i vama biti dobro. Ako je vaš dužnik u nevolji, produžite mu rok plaćanja, a ako ste u položaju da mu dug oprostite, to je još bolje. Bojte se onoga dana u kome ćete svi doći pred Boga, gdje je On vrhovni sudija i gdje je Njegova apsolutna pravda.
O vjernici, kad se obavezujete da ćete jedan dug platiti na vrijeme i kad uopće pravite ugovore, radite to napismeno, tačno i vjerno, onako kako ste ugovorili. Svaki ugovor, bio mali ili veliki, napravite napismeno i naznačite rok plačanja. Ove su mjere opreznosti pred Bogom najopravdanije, i to ja najsigurnije dokazano sredstvo da se izbjegne svaki nesporazum i sumnja.

O smrtnici, bojete se Boga, Koji vas je sve stvorio po istom životnom principu, čovjeka i ženu, od kojih se umnožilo čovječanstvo. Bojte se Boga, od Koga svi pomoć tražite i poštujte krvnu vezu. Vjerno ispunjavajte dužnosti koje postoje između muža i žene, između roditelja i djece. Dijete stječe džennet pod nogama majke svoje. Čuvajte se preljube i ljubomore: prvo je težak grijeh, a drugo vodi nesreći u braku. Ženite se onima koje volite, a kad vas je Božija volja sjedinila, onda živite u ljubavi i skladu. Vi imate pravo na svoje žene i one na vas. Sa ženama postupajte ljubazno i s mnogo dobrote. Izbjegavajte ogovaranja. Oni koje kleveću poštene žene neka su prokleti na oba svijeta. One koji optuže poštene žene zbog nevjerstva u braku ili zbog nemorala, a ne mogu za to izvesti četiri vjerodostojna svjedoka, kaznite sa osamdeset udaraca bičem i nikada im ni u čemu više nemojte vjerovati, jer to su nevaljalci i zlikovci. Ako prema svojim ženama osjetite malu odvratnost, nemojte nagliti, promislite, možda vam je Bog baš u tome ukazao sreću. Nemojte tražiti razvod braka bez opravdanih razloga, jer od svih stvari koje je dopustio Bog najviše mrzi razvod braka. Žene su vam se predale na vjeru Božiju, - poštujte, vjernici, taj amanet Božiji.

O vjernici, kad određujete i između sebe dijelite nasljedstvo, budite strogo pravedni i držite se Allahove knjige. Bog je odredio koji dio nasljedstva kojem nasljedniku pripada; nije vam, dakle dozvoljeno napraviti oporuku u nečiju korist nauštrb nasljednikovog prava. A oporuka u korist strane osobe ne smije prelaziti trećinu ukupnog nasljedstva. Čuvjate imanja maloljetnih, nemoćnih i slaboumnih. Nemojte upotrebljavati njihova imanja da umnožite svoja. To je bio težak grijeh.

Dijete pripada bračnom drugu, a preljubnik se kamenuje. Ko traži drugog oca os svoga, proklet neka bude od Allaha, meleka i svih ljudi. On njega se na Sudnjem Danu neće primiti ni otkup ni naknada. Mir neka bude među vama.

Ubistvo s predumišljajem bit će kažnjeno poravnanjem, ubistvo bez predumišljaja, kada se ubije iz nehata kolcem ili kamenom, stajat će počinitelja stotinu deva kao krvarina. Ko bude tražio više od ovoga, on pripada vremenu neznanja (džahilijeta). Razumjeste li poruku, o ljudi! Bog neka mi je svjedok.

Počasne službe iz doba neznanja ukidaju se, izuzev straže pred Kabom i dužnosti napadanja hodočasnika. Šejtan nema više nade da će biti poštovan u vašoj zemlji. Ali, čuvajte se da mu ne izađete u susret u drugim stvarima tj. u onima koje ne smatrate vrijednim i značajnim. Čuvajte, dakle, vjeru svoju!

Ljudi čujete! Dodavanje neposvećenog mjeseca usred mjeseci Božijeg mira djelo je nevjernika koji ovaj mjesec jedne godine smatraju neposvećenim, a druge posvećenim, kako bi prividno poštovali broj svetih mjeseci. Oni, dakle, oskvrnjuju ono što je Bog posvetio, a posvećuju ono što je Bog ostavio profanim. Vrijeme je da postavimo stvari onako kako ih je Bog uredio stvarajući nebesa i Zemlju. I, zaista, Bog je odredio da se godina sastoji od dvanaest mjeseci, od dana stvaranja nebesa i Zemlje. Od ovih dvanaest mjeseci četiri su posvećena, od kojih tri uzastopna i jedan odvojeni: zulkade, zulhidždže i muharrem, te redžeb, koji pada između dva mjeseca `džumade` i šabana.

Ljudi, vjernici su braća. A bratstvo je imanje nepovredivo, osim kad on sam dopusti. Nemojte se nakon moje smrti vratiti bezboštvu, te se okomiti jedni na druge. Ta ja sam ostavio što će vas voditi: Knjigu Božiju, koja će vas, ako je vjerno budete pridržavali, uvijek čuvati da ne zalutate s pravog puta, sa staze pravde i istine. To je knjiga jasna i pozitivna, koju je sam Allah objavio. Imate pred sobom i moj cijeli život, moje riječi i moja djela; sve što sam govorio i radio nastojao sam da to bude u potpunom skladu s Božijim određenjima.

O ljudi, vas je Allah stvorio od jednog pretka, i svi vi potječete od Adema, a Adem je od gline stvoren. Najbolji je kod Boga onaj koji Ga se ponajviše boji. Nema prednosti Arap nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom, osim po vjeri!
O vjernici, govorite uvijek čistu istinu, neka vas nikad mržnja ne zavede sa staze pravde i pravičnosti. Pravednost je sestra pobožnosti. Bojte se Boga, On poznaje vaša djela!“
Nakon kratke pauze Muhammed a.s. uskliknu: „O Bože moj, jesam li ispunio svoj zadatak i povjerenu mi misiju?“ „Božiji Poslaniče, ti si vjerno ispunio svoju misiju i nama prenio što ti je Bog povjerio!“, potvrdilo je sto pedeset hiljada duša u jedan glas.

Tekst preuzet iz knjige KORACI U ISLAM - Mustafa Spahić
ragib

#48 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by ragib »

Ko donese na mene jedan salavat Allah donese na njega deset ko donese na mene deset salavata Allah donese na njega stotinum ko donesi na mene stotinu salavata Allah će medju oci napisati razrjesenje berat od licemjerstva i berat od Vatre i nastanice ga sa sehidima na Kijametskom danu. (taberani)
komentator ovog hadisa kaze da se vjerovatno odnosi na svakodnevno donosenje

http://lijepedove.blogger.ba/arhiva/2007/03/09/769548
avicena

#49 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by avicena »

"Poželio sam upoznati tog čovjeka koji neosporno plijeni srca miliona i miliona ljudi. Nedvojbeno sam se uvjerio da sablja nije bila sredstvo pomoću kojeg je islam stekao svoju poziciju, već je to bila jednostavnost tog Poslanika praćena preciznošću, ispunjavanjem datih obećanja, te njegova potpuna odanost prijateljima, privrženost sljedbenicima, hrabrost i apsolutno pouzdanje u Gospodara tokom izvršavanja svog poslanja. To su osobine koje su presudno krčile put i otklanjale teškoće, a nikako sablja. Nakon što sam završio čitanje drugog dijela Poslanikovoga životopisa, shvatio sam koliko mije žao što se djelo tu završava, zbog toga što sam osjetio želju da što više saznam iz Poslanikovoga grandioznog života."

Mahatma Gandi "Young India"
memlija

#50 Re: Blizi se godisnjica rodjenja Allahovog miljenika

Post by memlija »

amoninan wrote:Posljednji govor/hutba na Arefatu Poslanika s.a.v.s.

„Hvala Allahu!
Hvalimo Te, Allahu, i za pomoć molimo.
Molimo Te da nam oprostiš grijehe, i Tebi se obraćamo.
Tražimo da nas zaštitiš od poroka naših duša i protiv zlih djela naših.
Koga Allah vodi, taj ne briješi. Ako neko griješi, znači da ga niko ne vodi.

Priznajem da nema drugog boga osim Allaha i tvrdim da je Muhammed a.s. Allahov rob i poslanik.
Nalažem vam, Allahovi robovi, da se Boga bojite i da Ga slušate.
Počinjem sa onim što je najbolje.

Čujete, ljudi, da vam sve lijepo objasnim, jer ne znam da li ću više moći dolaziti ovamo.
O pravovjernici, bojte se Allaha i budite humani i pravedni između sebe i prema drugima. Ljudi, vaši životi, vaša imanja i vaše časti neka vam budu sveti i neprikosnoveni, kao što je za sve nas uzvišen i svet ovaj mjesec, današnji dan i mjesto (Arefat) na kome se nalazimo, sve dok se ne sastanete s Gospodarom vašim.
Čovjek je djelo Božije, i neka je proklet onaj koji to djelo ruši. Mi ćemo svi doći pred Boga, i On će nas pitati za naša djela i naš rad. Stvari koje su vam date u amanet čuvajte kao svoje vlastite i vratite ih vjerno i na vrijeme onome čije su.

Krvna osveta i lihvarstvo iz poganskih vremena neka prestanu zauvijek. Bog je dopustio poštenu trgovinu, i na glavnicu imate pravo, ali lihvarstvo je strogo zabranio. Ne budite ni tlačitelji ni tlačeni. Lihvarska kamata i krvana osveta ne postoje više ni za jednog pravog muslimana. Bog je naredio da više ne bude kamata među njima. A prve kojih se odričem neka budu one moga amidže Abbasa, koji ima mnogo dužnika. I krvna se osveta ukida, a prva koje se odričem neka bude cijena krvi moga strica Amira ibn Rebi`a, koga su kao nevina dječaka ubili ljudi iz plemena Huzejl. Sve se treba oprostiti i zaboraviti.

O vjernici, bojte se Allaha i oprostite svojim dužnicima lihvarske kamate. Ako poslušate moj savjet, vaša će se imovina uvećati, jer vam ostaje glavnica za pošten rad i trgovinu. Ako to ne učinite, znajte da ste se teško zamjerili Allahu i Njegovom Poslaniku. Nemojte činiti nepravdu drugome, pa će i vama biti dobro. Ako je vaš dužnik u nevolji, produžite mu rok plaćanja, a ako ste u položaju da mu dug oprostite, to je još bolje. Bojte se onoga dana u kome ćete svi doći pred Boga, gdje je On vrhovni sudija i gdje je Njegova apsolutna pravda.
O vjernici, kad se obavezujete da ćete jedan dug platiti na vrijeme i kad uopće pravite ugovore, radite to napismeno, tačno i vjerno, onako kako ste ugovorili. Svaki ugovor, bio mali ili veliki, napravite napismeno i naznačite rok plačanja. Ove su mjere opreznosti pred Bogom najopravdanije, i to ja najsigurnije dokazano sredstvo da se izbjegne svaki nesporazum i sumnja.

O smrtnici, bojete se Boga, Koji vas je sve stvorio po istom životnom principu, čovjeka i ženu, od kojih se umnožilo čovječanstvo. Bojte se Boga, od Koga svi pomoć tražite i poštujte krvnu vezu. Vjerno ispunjavajte dužnosti koje postoje između muža i žene, između roditelja i djece. Dijete stječe džennet pod nogama majke svoje. Čuvajte se preljube i ljubomore: prvo je težak grijeh, a drugo vodi nesreći u braku. Ženite se onima koje volite, a kad vas je Božija volja sjedinila, onda živite u ljubavi i skladu. Vi imate pravo na svoje žene i one na vas. Sa ženama postupajte ljubazno i s mnogo dobrote. Izbjegavajte ogovaranja. Oni koje kleveću poštene žene neka su prokleti na oba svijeta. One koji optuže poštene žene zbog nevjerstva u braku ili zbog nemorala, a ne mogu za to izvesti četiri vjerodostojna svjedoka, kaznite sa osamdeset udaraca bičem i nikada im ni u čemu više nemojte vjerovati, jer to su nevaljalci i zlikovci. Ako prema svojim ženama osjetite malu odvratnost, nemojte nagliti, promislite, možda vam je Bog baš u tome ukazao sreću. Nemojte tražiti razvod braka bez opravdanih razloga, jer od svih stvari koje je dopustio Bog najviše mrzi razvod braka. Žene su vam se predale na vjeru Božiju, - poštujte, vjernici, taj amanet Božiji.

O vjernici, kad određujete i između sebe dijelite nasljedstvo, budite strogo pravedni i držite se Allahove knjige. Bog je odredio koji dio nasljedstva kojem nasljedniku pripada; nije vam, dakle dozvoljeno napraviti oporuku u nečiju korist nauštrb nasljednikovog prava. A oporuka u korist strane osobe ne smije prelaziti trećinu ukupnog nasljedstva. Čuvjate imanja maloljetnih, nemoćnih i slaboumnih. Nemojte upotrebljavati njihova imanja da umnožite svoja. To je bio težak grijeh.

Dijete pripada bračnom drugu, a preljubnik se kamenuje. Ko traži drugog oca os svoga, proklet neka bude od Allaha, meleka i svih ljudi. On njega se na Sudnjem Danu neće primiti ni otkup ni naknada. Mir neka bude među vama.

Ubistvo s predumišljajem bit će kažnjeno poravnanjem, ubistvo bez predumišljaja, kada se ubije iz nehata kolcem ili kamenom, stajat će počinitelja stotinu deva kao krvarina. Ko bude tražio više od ovoga, on pripada vremenu neznanja (džahilijeta). Razumjeste li poruku, o ljudi! Bog neka mi je svjedok.

Počasne službe iz doba neznanja ukidaju se, izuzev straže pred Kabom i dužnosti napadanja hodočasnika. Šejtan nema više nade da će biti poštovan u vašoj zemlji. Ali, čuvajte se da mu ne izađete u susret u drugim stvarima tj. u onima koje ne smatrate vrijednim i značajnim. Čuvajte, dakle, vjeru svoju!

Ljudi čujete! Dodavanje neposvećenog mjeseca usred mjeseci Božijeg mira djelo je nevjernika koji ovaj mjesec jedne godine smatraju neposvećenim, a druge posvećenim, kako bi prividno poštovali broj svetih mjeseci. Oni, dakle, oskvrnjuju ono što je Bog posvetio, a posvećuju ono što je Bog ostavio profanim. Vrijeme je da postavimo stvari onako kako ih je Bog uredio stvarajući nebesa i Zemlju. I, zaista, Bog je odredio da se godina sastoji od dvanaest mjeseci, od dana stvaranja nebesa i Zemlje. Od ovih dvanaest mjeseci četiri su posvećena, od kojih tri uzastopna i jedan odvojeni: zulkade, zulhidždže i muharrem, te redžeb, koji pada između dva mjeseca `džumade` i šabana.

Ljudi, vjernici su braća. A bratstvo je imanje nepovredivo, osim kad on sam dopusti. Nemojte se nakon moje smrti vratiti bezboštvu, te se okomiti jedni na druge. Ta ja sam ostavio što će vas voditi: Knjigu Božiju, koja će vas, ako je vjerno budete pridržavali, uvijek čuvati da ne zalutate s pravog puta, sa staze pravde i istine. To je knjiga jasna i pozitivna, koju je sam Allah objavio. Imate pred sobom i moj cijeli život, moje riječi i moja djela; sve što sam govorio i radio nastojao sam da to bude u potpunom skladu s Božijim određenjima.

O ljudi, vas je Allah stvorio od jednog pretka, i svi vi potječete od Adema, a Adem je od gline stvoren. Najbolji je kod Boga onaj koji Ga se ponajviše boji. Nema prednosti Arap nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom, osim po vjeri!
O vjernici, govorite uvijek čistu istinu, neka vas nikad mržnja ne zavede sa staze pravde i pravičnosti. Pravednost je sestra pobožnosti. Bojte se Boga, On poznaje vaša djela!“
Nakon kratke pauze Muhammed a.s. uskliknu: „O Bože moj, jesam li ispunio svoj zadatak i povjerenu mi misiju?“ „Božiji Poslaniče, ti si vjerno ispunio svoju misiju i nama prenio što ti je Bog povjerio!“, potvrdilo je sto pedeset hiljada duša u jedan glas.

Tekst preuzet iz knjige KORACI U ISLAM - Mustafa Spahić

aferim @amonimni...nek' si i ovo postao....
na ovo boldirano skoro svaki put kada pročitam naježim se i zaplačem :thumbup:
da se po ovome današnji svijet ravna gdje bi bili...pogotovo onaj dio o ženama...kako fino rečeno...
Post Reply