blicanje prije radarske kontrole???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

maxell_sarajevo

#76 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by maxell_sarajevo »

Kod Hrvata "Najava kazne od 2000 kuna za blicanja u vožnji s pravom je izazvala veliko negodovanje javnosti. Jer, ako se bude moralo platiti gotovo jednaku kaznu za davanje svjetlosnog signala kao i za sumanutu jurnjavu brzinom od 200 kilometara na sat, tada nešto ne štima u državi. I stručno i moralno. To je samo jedan od mnogih slučajeva nepravde.Naime, u Njemačkoj nitko svjetlosnim signalom neće drugoga upozoriti na policijski radar. Dapače, telefonom će obavijestiti policiju ako ste na autocesti pretjecali s desne strane, niste ustupili prednost, dimi vam iz auspuha... Građani vjeruju državi i njezinim institucijama, imaju osjećaj da je poštena i tako se ponašaju.
" :D
Envy

#77 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:31, edited 1 time in total.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#78 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by 1946 »

Envy wrote:
Bosanski_kralj wrote:Imaju neke sprave za ometanje radara, naravno nisu dozvoljene.
Koristi li ih ko? :D
Nemam za ometanje,ali GPS, najavi takode da je radar u blizini...
Aha, naročito one "iz žbunja". CIA ih uprati pomoću satelita i javi :lol:
Envy

#79 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:30, edited 1 time in total.
PHANTOM_SA

#80 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by PHANTOM_SA »

maxell_sarajevo wrote:Kod Hrvata "Najava kazne od 2000 kuna za blicanja u vožnji s pravom je izazvala veliko negodovanje javnosti. Jer, ako se bude moralo platiti gotovo jednaku kaznu za davanje svjetlosnog signala kao i za sumanutu jurnjavu brzinom od 200 kilometara na sat, tada nešto ne štima u državi. I stručno i moralno. To je samo jedan od mnogih slučajeva nepravde.Naime, u Njemačkoj nitko svjetlosnim signalom neće drugoga upozoriti na policijski radar. Dapače, telefonom će obavijestiti policiju ako ste na autocesti pretjecali s desne strane, niste ustupili prednost, dimi vam iz auspuha... Građani vjeruju državi i njezinim institucijama, imaju osjećaj da je poštena i tako se ponašaju.

pa kad pogledas jednom neku politicku emisiju i kad vidis kolkiko kradu, ko ce im vjerovat??

daleko smo mi od tih primjera, mozda se nesto promeni za 50-ak godina..
CharlesBukowski

#81 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by CharlesBukowski »

Blicanje prije radarske/policijske kontrole = blicanje svome potencijalnom ubici.
Ne zelim da ikome blicam, niti zelim da mi neko blica.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#82 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by 1946 »

Envy wrote:E pa na auto putu ne stavljaju radare u zbunje i u naseljenim mjestima..
:roll: :lol:
Živiš u BiH ili...?
Bosanski_kralj

#83 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Bosanski_kralj »

kurty wrote:
Bosanski_kralj wrote:Imaju neke sprave za ometanje radara, naravno nisu dozvoljene.
Ne znam za to... Ali sam se ima priliku voziti u autu koji ima spravu za "otkrivanje" radara... Kroz Sarajevo je cijelo vrijeme piscala... Reaguje na semafore... Kada smo izasli iz Sarajeva tri puta se javila i tri puta smo naletili na policiju... Sa radarima... Bilo je i par patrola koje smo prosli, i spava se nije javila, ali su u tim patrolama policajci samo sjedili
Ova sprava s kojom sam se ja susreo isto obavjesti da je radar u blizini, ali ga i omete. E sad u tom trenutku i policijska patrola koja je ometena sazna da neko od auta koja ima dolaze u susret ima takvu spravu, pa se trude otkriti kod koga bi mogla biti. Najčešće traganje bude bezuspješno. :D
petunija

#84 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by petunija »

E poserem se ja na propise tipa od ulaza u Mostar pa do Doljana ograničenje 50km/h?!
I oni tuneli prema Počitelju, nigdje žive duše niti kuće, a ti guslaj 50km/h!? Ona su ograničenja postavljena samo zato da rijamu može puniti budžet, ništa više. I 50% ograničenja po državi (govorim za ona tipa 40-50km/h) su besmislena, samo napravljena za harač.
Upravo zato i blicam kada vidim radar, jer su radari odavno postali drumski razbojnici, koji su tu sa namjenom samo da uzimaju pare, i ništa više.[/quote]

:thumbup: Bravo, isto sam htjela napisati. Ne samo prema Mostaru, nego cijelom Bosnom i Hercegovinom gomila maloumnih ograničenja.
kurty

#85 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by kurty »

petunija wrote:E poserem se ja na propise tipa od ulaza u Mostar pa do Doljana ograničenje 50km/h?!
I oni tuneli prema Počitelju, nigdje žive duše niti kuće, a ti guslaj 50km/h!? Ona su ograničenja postavljena samo zato da rijamu može puniti budžet, ništa više. I 50% ograničenja po državi (govorim za ona tipa 40-50km/h) su besmislena, samo napravljena za harač.
Upravo zato i blicam kada vidim radar, jer su radari odavno postali drumski razbojnici, koji su tu sa namjenom samo da uzimaju pare, i ništa više.
:thumbup: Bravo, isto sam htjela napisati. Ne samo prema Mostaru, nego cijelom Bosnom i Hercegovinom gomila maloumnih ograničenja.[/quote]

Ovo jeste i mozda i bit svega... Kad bi svi mi vozili po ogranicenjima koji su postavljeni, putovanje Sarajevo - Ploce bi trajalo sat-dva duze od sadasnjeg... Kad smo kod ovog puta, jedno je voziti po ogranicenju kroz Jablanicu, Konjic, Vrapcice... Ali veci dio puta nije naseljen, preglednost dobra, i postave ogranicenje od 50...Nidje veze...
Ili isto u zadnje vrijeme sto sam primjetio... Recimo ujutro kad se ide prema sarajevu iz breze... Guzva kroz Vogoscu i tamam se malo rascisti put, pa se krene vozit 60tak, a policija u Hotonju kod Hifa BP ceka sa radarom...
spider124

#86 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by spider124 »

u njemackoj kaznjavaju one koji blicaju, druga patrola se namontira i ceka. :-)
zengi

#87 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

maxell_sarajevo wrote:Kod Hrvata "Najava kazne od 2000 kuna za blicanja u vožnji s pravom je izazvala veliko negodovanje javnosti. Jer, ako se bude moralo platiti gotovo jednaku kaznu za davanje svjetlosnog signala kao i za sumanutu jurnjavu brzinom od 200 kilometara na sat, tada nešto ne štima u državi. I stručno i moralno. To je samo jedan od mnogih slučajeva nepravde.Naime, u Njemačkoj nitko svjetlosnim signalom neće drugoga upozoriti na policijski radar. Dapače, telefonom će obavijestiti policiju ako ste na autocesti pretjecali s desne strane, niste ustupili prednost, dimi vam iz auspuha... Građani vjeruju državi i njezinim institucijama, imaju osjećaj da je poštena i tako se ponašaju.
Vjeruju svabe dakako, jer im je postena drzava, a vjeruje i drzava gradjanima, jer su gradjani posteni. Vjeruju svabe svabama. Zato imaju znakove tipa "Fer Play na Autobanu" a ne drotove koi se kriju po grmlju da te uhvate i kazne za nemanje prve pomoci ako vec nije moglo za brzinu. I sam sam bio drot (u vojnoj policiji) i iskusio sam to da ljudi nekad seru bez-veze na policiju, ali dok su god ovakvi drotovi (iako postujem sve moguce zakone) nema sa njima nikakve saradnje i kad me neko opljacka ja njima necu reci ko je i ako znam. Kriminalce nekako mogu da podnesem jer to je njihova profesija, ali cuvare pravde i zakona koi ne postuju pravdu i zakon, NIKAKO!
Evo efekta koi fer-play ima na ljude, za razliku od bezskrupuloznog drumskog razbojnistva i to jos sa uniformama i autom koje mi placamo od poreza.
Jedna moj drug vozio kroz Svabiju, pokvarilo mu se auto i svabe ga normalno posteno pomogle i nisu ga odrali. Zove on mene sa rominga iz njemacke (od silnog ushicenja) i kaze evo sad mi dodje da se idem prijaviti u policiju jer sam im prosle godine bacio par opusaka iz auta kroz prozor.
username_ne_postoji

#88 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by username_ne_postoji »

chuchumbamayumbe wrote: E poserem se ja na propise tipa od ulaza u Mostar pa do Doljana ograničenje 50km/h?!
Od Tz do Doboja isto...
Filter

#89 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Filter »

PHANTOM_SA wrote:gdje je nestala ta nasa ''kultura'' da blicamo ljudima koji voze iz suprotnog smjera da ih upozorimo na radarsku kontorolu koju smo mi prosli??

ljudi moji sofer sam vec dugo, i do prije par godina je bio obicaj da ljudi blicaju kad je policija u blizini, u taj vakat, malo ko je platio kaznu, svi smo odma kocili cim neko blicne.. a sta je sad? zasto smo to prestali raditi???

isto ko da zelimo nekom drugom da napakostimo, pa mu necemo javiti za policiju..

:twisted:
uvijek blicam u slucaju: sudara na cesti, magle, leda, zasjede u zbunju, ako je zastoj na cesti. eto, to je ono sto mi sada pada na pamet. koliko mi je poznato to je po zakonu kaznjivo u slucaju upozoravanja na radarske kontrole.

btw, jednom mi se dogodilo da sam blicnuo policiji u civilnom autu, crkli su od smijeha dok smo se mimoilazili,ali su mi uredno odblicnuli :lol: ("blicanje je bilo za zasjedu")
zengi

#90 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

sanabe wrote:ljudi, hajmo izmjestiti zengija negdje, on ne mere vise u Bosni ni minute ostat' :lol: :lol: :lol: :D
Ne prisjedaj mi na muke bona Besana-hanum, i ovako mi je puna kapa. Sto se vratih u otadzbinu, sto se zaje..h. :-D
Sto se bar tice ove teme u Engleskoj je jos gore. Ovo je mila majka.
energIs

#91 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by energIs »

obavezno blicam, mislim da je to stvar vozacke kolegijalnosti i kulture... :-D
srklet

#92 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by srklet »

Koriste se, kako ne

Image
"PROPUCAN" radar u Nević Polju
Da kod nas ništa dugo ne može biti svjedoči i primjer "propucanog" radara u Nević Polju. Nedugo nakon stavljanja u upotrebu statičnog radara za mjerenje brzine, (ne)savjesni pojedinci su i tome stali u kraj, na ne baš tako moderan način - pucali su u njega. Tako se sa zadnje strane radara mogu vidjeti 3 (TRI) rupe od metka, zasad nepoznatog kalibra, ali kao što narod kaže slika vrijedi hiljadu (tisuću) riječi.
NoriDeNoir

#93 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by NoriDeNoir »

Naravno da blicam i uvijek cu blicati iz razloga koji su i ostali normalni ljudi naveli na ovoj temi a to su glupa ogranicenja.
Takodjer nemam ja nista protiv da policajac stoji sa radarom kod pjesackog prelaza gdje djeca idu u skolu i da me tu kazni za 40,5 Km/h a kamoli za sta brze... ali hvatanje na lokalitetim koji su vukojebine a igrom slucaja pogodni za skrivanje prasinara u kakvom zbunju i uzimanju love za prekoracenja e to je vec bezobrazluk!

Ja doduse blicam i onome ko ide 130km/h jer nisam od onih sto boluju jer ja vozim polovnog Pola a on novog Audija pa sad mu necu blicnuti jer je on bogatiji od mene. To mene ne opterecuje i neka svako zivi svoj zivot najbolje kako zna.
A to da ce neko nekoga ubiti ako mu ja blicnem zato sto vozi 130km/h je cista glupost, jer eto bas zato sto takov tipa policija uhvati i kazni on vise nikada nece voziti prebrzo... aha mos mislit.
zengi

#94 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

Zanima me samo jeli (ne)savjesni gradjanin pucao sa pristojne udaljenosti od bar 10-15 metara ili je onako misevski, popeo se na stolicu pa pucao u potiljak iz neposredne blizine. :lol:
Hemel

#95 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Hemel »

Te spravice mozes nabaviti i ugraditi u auto (skriveno) ali to je zabranjeno. Taj uredjaj otkriva radar ali i pravi smetnje radarima. Policijsko auto sa radarom koje ide iza ili ispred vas, zna da vi imate taj uredja i obavezno idete na parking da se uredjaj skine. Bilo je situacija da sofer negira postojanje istog (dobro ga sakrio) ali onda policija zadrzava pravo da izvrsi detaljnu premetacinu ukljucujuci skidanje tapacirunga, hladnjaka...i tako rovare dok njihov radar pokazuje njegovo prisustvo. Kada ga nadju slijedi ti kazna a steta na autu tokom premetacine ide na tvoj racun.
Prema tome, ako te pitaju za taj uredjaj odmah ga prijaviti jer je to najmanja kazna.

Sto se tice blicanja. Ja sam isto prijavio da nema vise one solidarnosti medju vozacima sto je nekada bila. Par puta sam se iznenadio kada se iza neke krivine pojavi patrola sa radarom a da me niko nije na to upozorio. Ja sam mislio da se to meni desava zato sto vozim auto sa stranim tablicama ali znaci, nisam u pravu. Izvinjavam se na ruznim mislima. :D Steta da se to gubi iz nase prakse. Ja obavezno blicam i upozoravam. Ne ocekujem uzvratno blicanje niti mahanje jer se svako iznenadi u tom trenutku kada ga upozoravam a to je nekada kratko vrijeme za reagovanje.

Na zapadu postoje radio stanice koje svakih pola sata ili sat obavjestavaju gdje su postavljene mobilne kamere i radari i ujedno se daje broj na koji se moze prijaviti ako primijetite neku kameru ili radar. To je sve legalno. Njihov posao je da nas hvataju a mi njih da otkrivamo. :wink:

Budite solidarni sa kolegama soferima...slobodno BLICAJTE :kravata:
Haris.ba

#96 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Haris.ba »

Hemel wrote:Te spravice mozes nabaviti i ugraditi u auto (skriveno) ali to je zabranjeno.
Nisam upratio, kad su zabranili? Pretpostavljam u ovom novom zobsu?
Hemel

#97 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Hemel »

Haris.ba wrote:
Hemel wrote:Te spravice mozes nabaviti i ugraditi u auto (skriveno) ali to je zabranjeno.
Nisam upratio, kad su zabranili? Pretpostavljam u ovom novom zobsu?
ometanje radara...

ne sikiraj se naci ce oni klauzulu...ne treba rizikovati...
PHANTOM_SA

#98 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by PHANTOM_SA »

Hemel wrote:
Te spravice mozes nabaviti i ugraditi u auto (skriveno) ali to je zabranjeno. Taj uredjaj otkriva radar ali i pravi smetnje radarima. Policijsko auto sa radarom koje ide iza ili ispred vas, zna da vi imate taj uredja i obavezno idete na parking da se uredjaj skine. Bilo je situacija da sofer negira postojanje istog (dobro ga sakrio) ali onda policija zadrzava pravo da izvrsi detaljnu premetacinu ukljucujuci skidanje tapacirunga, hladnjaka...i tako rovare dok njihov radar pokazuje njegovo prisustvo. Kada ga nadju slijedi ti kazna a steta na autu tokom premetacine ide na tvoj racun.
Prema tome, ako te pitaju za taj uredjaj odmah ga prijaviti jer je to najmanja kazna.

Sto se tice blicanja. Ja sam isto prijavio da nema vise one solidarnosti medju vozacima sto je nekada bila. Par puta sam se iznenadio kada se iza neke krivine pojavi patrola sa radarom a da me niko nije na to upozorio. Ja sam mislio da se to meni desava zato sto vozim auto sa stranim tablicama ali znaci, nisam u pravu. Izvinjavam se na ruznim mislima. :D Steta da se to gubi iz nase prakse. Ja obavezno blicam i upozoravam. Ne ocekujem uzvratno blicanje niti mahanje jer se svako iznenadi u tom trenutku kada ga upozoravam a to je nekada kratko vrijeme za reagovanje.

Na zapadu postoje radio stanice koje svakih pola sata ili sat obavjestavaju gdje su postavljene mobilne kamere i radari i ujedno se daje broj na koji se moze prijaviti ako primijetite neku kameru ili radar. To je sve legalno. Njihov posao je da nas hvataju a mi njih da otkrivamo. :wink:

Budite solidarni sa kolegama soferima...slobodno BLICAJTE :kravata:

tako je.. sve si u pravu..

u stranim zemljama, uvijek ima obavjestenje prije radarske kontrole, to su bili uveli i kod nas, pa ukinuse poslje mjesec.. jbg, neisplati se..
Envy

#99 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:23, edited 1 time in total.
PHANTOM_SA

#100 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by PHANTOM_SA »

Envy wrote:
1946 wrote:
Envy wrote:E pa na auto putu ne stavljaju radare u zbunje i u naseljenim mjestima..
:roll: :lol:
Živiš u BiH ili...?
Ne!

moglo se predpostavit.. :bih:
Post Reply