Najdrazi su mi ovi tipovi sto "postuju zakone", koi imaju tako deskriptivna imena (valjda to dolazi iz podsvjesti) kao potres-mozga, envy (zavist) kenco (samo dodas j) i ta raja. Sto je najgore, pored saobracajnih, oni imaju masu drugih zakona koje su oni sami izmislili a istovremeno su ti zakoni veoma strogi a i jako fleksibilni. Mahom se ti zakoni baziraju na logici "kad sam ja u pitanju, onda je nesto tako, a kad je drugi neko u pitanju, onda je ovako.
Na ovakvim se tipovima inace zasnivaju sve diktature i da nije njih gestapo, KGB, Sekuritatea i sve te organizacije nebi nikad mogle postojati. Kad bi ih covjek pratio samo 24 sata i vidio sta rade mogao bi im natovariti 10 godina mureije ali to njihovoj savjesti nimalo ne smeta jer kao sto sam to vec rekao imaju ove fleksibilne i stroge zakone. Vecinom su liseni bilo kakve sumnje u ispravnost svoih postupaka (pa cak i kad postupaju totalno nasumice) sto je posljedica njihove ogromne ljubavi prema samim sebi.
Na zalost, po definiciji im nista (bez makar 10 godina golog otoka) nemozes objasniti niti i najmanje poljuljati njihovu opcinjenost samim sobom.
Drugovi pomenuti, nisam mogao a da vam ovo nekazem. Iako znam da pr..m u vjetar ali, nekako mi lakse.
Ni ja ne blicam covjeku koi vozi 150 u ogranicenju 40 (a i nema potrebe, njemu svakako nesmiju nista) ali uvjek blicnem ljudima koi idu 60 u zoni u kojoj je neko postavio znak 40. Posebno kad je nedjelja u 22:00 a ono stoji da je ogranicenje tu zbog skole.
Nisam pobornik brze voznje ali smatram da su postojeca ogranicenja idiotska i u sustini povecavaju mogucnost da dodje do nesrece. Kad god vozim po tim naseljenim mjestima (sa dvije razrusene kuce negdje gore na brdu), na pravcu gdje je vidljivost kilometrima unaokolo i drzim se tih ogranicenja stvorim kolonu iza sebe od jedno 50 auta i onda pocne preticanje, pa preticanje gerge, pa ubacivanje jedan drugom u koloni i tako to, sto je ko stvoreno za jedan lancani.
Recept za siguran i brz saobracaj je tako ocit u Njemackoj a sastoi se iz sljedeceg: ispravno auto, dobri putevi, normalni ljudi za volanom. Zato kod njih ima znak Fer plej na autobanu i nigdje kamere za lijeka.