blicanje prije radarske kontrole???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

#26 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by chuchumbamayumbe »

KenCo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Vozio sam u inostranstvu, ali nigdje nisam vidio nebuloznija ograničenja nego kod nas u Bosni i Hercegovini.
Voziš preko Nišića, ograničenje 50km/h, "naseljeno mjesto", a negdje na brdu vidiš dvije srušene kuće i tu su organi, u grmu pored, spremni da iskoče ko ninđa revizori!
I takvih je primjera bezbroj.
zato sto nigdje nisu nebuloznije ceste kao kod nas :)
naseljeno mjesto je naseljeno mjesto, nema veze ako tu zivi 10 ljudi, ne moze stetiti ako smanjis brzinu.
Naseljeno mjesto nisu dvije razrušene kuće na brdu.
u normalnim državama se ide na to da se ubrza protok ljudi i robe, da se ne stavljalju ograničenja tamo gdje nema potrebe, samo kod nas je situacija obrnuta. Eto, skontaše ovu nebulozu od 50km/h po glavnim ulicama u Sarajevu, vidiš koliko razmišljaju svojom glavom. Da ne spominjem talove za saobraćajne znakove. Izlazim sa parkinga, označili ga ko da ulazim u Frankfurt a ne na jebeni parking. Svakih 50 metara po 6 saobraćajnih znakova, od toga 50% bespotrebnih, elegantan način za krađu budžetskih sredstava.
daxon

#27 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by daxon »

chuchumbamayumbe wrote:Vozio sam u inostranstvu, ali nigdje nisam vidio nebuloznija ograničenja nego kod nas u Bosni i Hercegovini.
Voziš preko Nišića, ograničenje 50km/h, "naseljeno mjesto", a negdje na brdu vidiš dvije srušene kuće i tu su organi, u grmu pored, spremni da iskoče ko ninđa revizori!
Ne kažem da ne stoji to što kažeš, no upravo na dionicama o kakvim ti pričaš nije rijedak slučaj da neka krava zaluta na cestu ili da te na izlazu iz krivine dočeka stado ovaca koje prelazi cestu, naročito treba biti oprezan na ulasku u tunele, pogotovo u ljetnim mjesecima kad je čest slučaj da krava napusti livadu i uđe u tunel kako bi plandovala u vrijeme popodnevne vrućine.
Naravno da je komunikacija među vozačima potrebna i tu je razvijen poseban način komunikacije koji se koristi i koji je jedinstven u svim zemljama svijeta, ne znam za ostale ali ja vozače početnike učim i tim stvarima, npr. šta znači kad ti kamiondžija ispred tebe na otvorenoj cesti uključuje desni ili lijevi žmigavac, šta u nepreglednoj krivini znači blicanje iz suprotnog smjera, ili u nekom od naših bajnih tunela, kakve su opasnosti moguće i na kakvim dionicama u vrijeme kiša ili kad naglo otopli pa se snijeg topi i sl. zbog svih tih i mnogih drugih faktora nekad znakovi ograničenja nisu beze postavljeni, mada negdje ima i pretjerivanja sa ograničenjima brzine
Naravno da učesnici u saobraćaju jedni druge upozoravaju na opasnosti na cesti pa čak i na radarsku kontrolu, ali nekad ima tako bahatih i neodgovornih vozača koji voze takvom brzinom da zaslužuju i trebaju biti kažnjeni
chuchumbamayumbe

#28 Re: blicanje prije radarske kontrole???

daxon wrote:
Ne kažem da ne stoji to što kažeš, no upravo na dionicama o kakvim ti pričaš nije rijedak slučaj da neka krava zaluta na cestu ili da te na izlazu iz krivine dočeka stado ovaca koje prelazi cestu, naročito treba biti oprezan na ulasku u tunele, pogotovo u ljetnim mjesecima kad je čest slučaj da krava napusti livadu i uđe u tunel kako bi plandovala u vrijeme popodnevne vrućine.
Naravno da je komunikacija među vozačima potrebna i tu je razvijen poseban način komunikacije koji se koristi i koji je jedinstven u svim zemljama svijeta, ne znam za ostale ali ja vozače početnike učim i tim stvarima, npr. šta znači kad ti kamiondžija ispred tebe na otvorenoj cesti uključuje desni ili lijevi žmigavac, šta u nepreglednoj krivini znači blicanje iz suprotnog smjera, ili u nekom od naših bajnih tunela, kakve su opasnosti moguće i na kakvim dionicama u vrijeme kiša ili kad naglo otopli pa se snijeg topi i sl. zbog svih tih i mnogih drugih faktora nekad znakovi ograničenja nisu beze postavljeni, mada negdje ima i pretjerivanja sa ograničenjima brzine
Naravno da učesnici u saobraćaju jedni druge upozoravaju na opasnosti na cesti pa čak i na radarsku kontrolu, ali nekad ima tako bahatih i neodgovornih vozača koji voze takvom brzinom da zaslužuju i trebaju biti kažnjeni
daxon,
slažem se i ja sa tobom...vozim tamo negdje od 1996-7 i do sada sam platio dvije kazne (jednu na onom pravcu prije Mostara, ograničenje 40 ja vozio 80, i jednu u Neđarićima gdje sam, navodno, oduzeo prednost pješaku). Ova prva, kriv sam, ova druga - niđe veze, ali sam opet platio kaznu. To ti može reći kakav sam vozač kada je saobraćaj i saobraćajna kultura u pitanju. 15 godina - dvije kazne. Tek toliko da ne bude zabune da sam neki đilkoš.
Stvarno imam strpljenja i živaca, ali ovo što rade po BiH, sa ovim haračlijama po cesti, sa kojekakvim nebloznim saobraćajnim znakovima i ograničenjima, to nisam vidio. Vozim se rahat po Srbiji, Hrvatskoj, vozio po Njemačkoj, Francuskoj, po USA, po Rumuniji, ali nigdje se nisam osjećao nelagodnije u vožnji nego u BiH. Samo čekam kada će me potkačiti kakav radar, kakva kontrola, lizalo... Kada ulazim na Orašju i BiH, isto kao da ulazim na Divlji Zapad, a policija je u ulozi bandita. Svakih 5 km nova patrola, novo zaustavljanje, nekakve redovne kontrole, radari, mačke piterine... Prođem pola Njemačke ne vidim policajca. I da se to stanje popravlja (tipa, policija je na usluzi građanima, radi na nas, za naše dobro) ne bi bio problem. Ali ja znam da će mene zaustaviti i peglati zbog žmigavca ili maglenjaka (bubam), a onog glavonju sa tamnim staklima i skupim autom ne smije niti da pogleda, a kamoli zaustavi, a napravi 10 prekršaja od Ilidže do Čaršije. Što samo govori da policija, ograničenja i sve to nisu tu zbog nas, nego da bi punili budžet i da bi plate ovim na državnim jaslama bile jake i stabilne, a za fukaru ko te pita.
kurty

#29 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by kurty »

Blicam uvijek... I to kad vidim policiju i kad vidim lolu da se zafura previse... tad ce usporiti... Samo mi je postalo krivo sto niko nece da "zahvali"... Klimni glavom, podigni ruku, podigni prsta samo...al 5% samo to uradi...

Par puta sam i soferima kamiona blicao i pokazivao onaj njihov "znak" za vagu... Jednom sam jednom u Brezi to uradio, i kroz pola sata mi dolazi zaj sofer na kucna vrata i donese kutiju cigara, cokoladu i kolu, da mi se zahvali :D ...

A najsmjesnija scena sto se tice tog blicanja, dojavljivanja... U Josanici, 20tak metara poslije napaltnih kucica prema Sarajevu je bilo bruku policije i imali montirane tri vage... 4-5 kamiona je tu bilo zaustavljeno... Ja isao iz Sarajeva... Prosao mozda kilometar autoputa, i vidim da je na strani AP-a prema Sarajevu sto vodi kolona ogromna u zaustavnoj traci...kamion do kamiona... Soferi izasli, i cekaju da se policija makne :lol: :lol:
Desert Wind

#30 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Desert Wind »

blicam vazda, vodim racuna o svemu kad vozim i trudim se da sve vidim pa i kad je guma nekom otisla ili ako vise kablovi ispod auta ili bilo sta sto visi a moze donijeti stetu ili vrata nisu dobro zatvorena ili neupaljena svjetla blicam sa sva 4 zmigavca... jednom mi je jedan tip blic'o vise puta iza ledja i skonto sam da je nesto sa autom kaze curi ti voda - ja pogledam a ono curi kondenzat sa klime....
triton

#31 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by triton »

prije par dana sam blicao policiji da upali svjetla ;) drot poludio izbuljio oci nije mogao da vjeruje :dance:
zengi

#32 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

Najdrazi su mi ovi tipovi sto "postuju zakone", koi imaju tako deskriptivna imena (valjda to dolazi iz podsvjesti) kao potres-mozga, envy (zavist) kenco (samo dodas j) i ta raja. Sto je najgore, pored saobracajnih, oni imaju masu drugih zakona koje su oni sami izmislili a istovremeno su ti zakoni veoma strogi a i jako fleksibilni. Mahom se ti zakoni baziraju na logici "kad sam ja u pitanju, onda je nesto tako, a kad je drugi neko u pitanju, onda je ovako.
Na ovakvim se tipovima inace zasnivaju sve diktature i da nije njih gestapo, KGB, Sekuritatea i sve te organizacije nebi nikad mogle postojati. Kad bi ih covjek pratio samo 24 sata i vidio sta rade mogao bi im natovariti 10 godina mureije ali to njihovoj savjesti nimalo ne smeta jer kao sto sam to vec rekao imaju ove fleksibilne i stroge zakone. Vecinom su liseni bilo kakve sumnje u ispravnost svoih postupaka (pa cak i kad postupaju totalno nasumice) sto je posljedica njihove ogromne ljubavi prema samim sebi.
Na zalost, po definiciji im nista (bez makar 10 godina golog otoka) nemozes objasniti niti i najmanje poljuljati njihovu opcinjenost samim sobom.
Drugovi pomenuti, nisam mogao a da vam ovo nekazem. Iako znam da pr..m u vjetar ali, nekako mi lakse. :dance:

Ni ja ne blicam covjeku koi vozi 150 u ogranicenju 40 (a i nema potrebe, njemu svakako nesmiju nista) ali uvjek blicnem ljudima koi idu 60 u zoni u kojoj je neko postavio znak 40. Posebno kad je nedjelja u 22:00 a ono stoji da je ogranicenje tu zbog skole.
Nisam pobornik brze voznje ali smatram da su postojeca ogranicenja idiotska i u sustini povecavaju mogucnost da dodje do nesrece. Kad god vozim po tim naseljenim mjestima (sa dvije razrusene kuce negdje gore na brdu), na pravcu gdje je vidljivost kilometrima unaokolo i drzim se tih ogranicenja stvorim kolonu iza sebe od jedno 50 auta i onda pocne preticanje, pa preticanje gerge, pa ubacivanje jedan drugom u koloni i tako to, sto je ko stvoreno za jedan lancani.
Recept za siguran i brz saobracaj je tako ocit u Njemackoj a sastoi se iz sljedeceg: ispravno auto, dobri putevi, normalni ljudi za volanom. Zato kod njih ima znak Fer plej na autobanu i nigdje kamere za lijeka.
zengi

#33 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

Ah, zaboravih da kazem i ja sam primjetio da narod manje blica u posljednje vrijeme, a prije su svi blicali.
A znam i zasto. :roll:
MAN-lion's coach

#34 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by MAN-lion's coach »

PHANTOM_SA wrote:gdje je nestala ta nasa ''kultura'' da blicamo ljudima koji voze iz suprotnog smjera da ih upozorimo na radarsku kontorolu koju smo mi prosli??

ljudi moji sofer sam vec dugo, i do prije par godina je bio obicaj da ljudi blicaju kad je policija u blizini, u taj vakat, malo ko je platio kaznu, svi smo odma kocili cim neko blicne.. a sta je sad? zasto smo to prestali raditi???

isto ko da zelimo nekom drugom da napakostimo, pa mu necemo javiti za policiju..

:twisted:
Pa ovo je izraženo na putevima RS-a i to sam primjetila.
Kod nas ne,fazon je u pakosti.
zengi

#35 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

MAN-lion's coach wrote:
PHANTOM_SA wrote:gdje je nestala ta nasa ''kultura'' da blicamo ljudima koji voze iz suprotnog smjera da ih upozorimo na radarsku kontorolu koju smo mi prosli??

ljudi moji sofer sam vec dugo, i do prije par godina je bio obicaj da ljudi blicaju kad je policija u blizini, u taj vakat, malo ko je platio kaznu, svi smo odma kocili cim neko blicne.. a sta je sad? zasto smo to prestali raditi???

isto ko da zelimo nekom drugom da napakostimo, pa mu necemo javiti za policiju..

Pa ovo je izraženo na putevima RS-a i to sam primjetila.
Kod nas ne,fazon je u pakosti.
Evo Sanabe-hanum, covjek ti je rekao "pakost". Cista ko bijeli snijeg PAKOST, mada ce normalno oni reci da oni postuju zakone ali znam ja njih...
zengi

#36 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

Pardon, zena ti je rekla...
zengi

#37 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

Halali Besana-hanum! Bas ti je lijepo ime. :D
vnm

#38 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by vnm »

da bi komsiji crkla krava, eto zasto kod nas niko ne blica. :D
zengi

#39 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by zengi »

vnm wrote:da bi komsiji crkla krava, eto zasto kod nas niko ne blica. :D
Naravno! Takvi ljudi nikad ne stanu kad vide saobracajnu nesrecu da nekom pomognu pa makar vidjeli krvavo novorodjence na sred ceste a objasnjenje za taj postupak je ono nase famozno "sta ti znas".
ratata

#40 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by ratata »

ne znam zasto bi ja nekome blicao, ne znam ni zasto se to prije radilo, to ima samo na Balkanu, za sve ostale tu je ogranichenje brzine :D
chuchumbamayumbe

#41 Re: blicanje prije radarske kontrole???

ratata wrote:

ne znam zasto bi ja nekome blicao, ne znam ni zasto se to prije radilo, to ima samo na Balkanu, za sve ostale tu je ogranichenje brzine :D
Tom logikom slijedi da se znala i kafa sa komšijom popiti, a danas ne znaš ni ko ti je komšija...zašto bi ga onda i pozdravljao, ha ja!? Samo su se na Balkanu komšije pozdravljale, ali više ne. Neki novi rezoni.
E jesmo postali da ne kažem šta!
Last edited by chuchumbamayumbe on 30/01/2011 17:38, edited 1 time in total.
kurty

#42 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by kurty »

chuchumbamayumbe wrote: Prije se znala i kafa sa komšijom popiti, a danas ne znaš ni ko ti je komšija...zašto bi ga onda i pozdravljao, ha ja!?
Sad bas napisah jedan post koji djelimicno govori o komsiluku... I svaka cast za ovo napisano... Bas je tako... Presretan sam sto imam ovakav komsiluk... Pozdravljanje... Kafe...Rostilji... Bas kao u ne tako davna vremena...
Nit ko staje, nit ko pomaze, nit ko gleda kako pomoci...
Meni jednu noc pukla guma u mjestu Buci (iz Visokog prema Kiseljaku)... Auto bilo tudje i nisam znao da je i rezervna u defektu... Bilo oko 22 kad se to desilo... Gumu na ledja i prema Kiseljeka... Naletim na neku vulkanizersku radnju i pozvonim na vrata kuce... Covjek u pidzami izletio, objasnim sta je, kako je... Covjek se presvuce sidje u garazu i zaljepi gumu... U svoje auto i dovukao me do auta, on postavio gumu i reko mi da ga pratim da mi i rezervnu popravi... Popravio i to, i ja vadim 50Maraka... Toliko i imao... Covjek se naljuti na mene... Kaze "ovo je van radnog vremena i ti si mene zamolio za uslugu...a ova usluga se kod mene ne placa"... Proslo mjesec dana mozda, ja opet trebam u Kiseljak... Po danu ovaj put :D ... Kupim neku pidjamu, neku majicu, kafa, kocka, slatko, sok i svratim kod njega... Prepozna me, ja dajem kesu i jedva je on prihvati... Zovnu on zenu, popili kahvu i ja svojim putem... E to su ljudine... I takvi su prije mnogi bili
Bas smo postali da ne kazem sta
Last edited by kurty on 30/01/2011 17:32, edited 1 time in total.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#43 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Romeo 80 »

Merhametli neki narod, nema šta! :roll:
chuchumbamayumbe

#44 Re: blicanje prije radarske kontrole???

kurty wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Prije se znala i kafa sa komšijom popiti, a danas ne znaš ni ko ti je komšija...zašto bi ga onda i pozdravljao, ha ja!?
Sad bas napisah jedan post koji djelimicno govori o komsiluku... I svaka cast za ovo napisano... Bas je tako... Presretan sam sto imam ovakav komsiluk... Pozdravljanje... Kafe...Rostilji... Bas kao u ne tako davna vremena...
Nit ko staje, nit ko pomaze, nit ko gleda kako pomoci...
Meni jednu noc pukla guma u mjestu Buci (iz Visokog prema Kiseljaku)... Auto bilo tudje i nisam znao da je i rezervna u defektu... Bilo oko 22 kad se to desilo... Gumu na ledja i prema Kiseljeka... Naletim na neku vulkanizersku radnju i pozvonim na vrata kuce... Covjek u pidzami izletio, objasnim sta je, kako je... Covjek se presvuce sidje u garazu i zaljepi gumu... U svoje auto i dovukao me do auta, on postavio gumu i reko mi da ga pratim da mi i rezervnu popravi... Popravio i to, i ja vadim 50Maraka... Toliko i imao... Covjek se naljuti na mene... Kaze "ovo je van radnog vremena i ti si mene zamolio za uslugu...a ova usluga se kod mene ne placa"... Proslo mjesec dana mozda, ja opet trebam u Kiseljak... Po danu ovaj put :D ... Kupim neku pidjamu, neku majicu, kafa, kocka, slatko, sok i svratim kod njega... Prepozna me, ja dajem kesu i jedva je on prihvati... Zovnu on zenu, popili kahvu i ja svojim putem... E to su ljudine... I takvi su prije mnogi bili
Bas smo postali da ne kazem sta
:thumbup:
Ma jok ba, po ovoj novoj logici ti je trebao reći da je prošlo radno vrijeme i da tvoja guma nije njegov problem. Ili da te uputi na bihamk. Ko si ti njemu da ti pomaže?!
Ima još ljudi, malo, ali ima.
felichi

#45 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by felichi »

kurty wrote:...imali montirane tri vage...
sta je vaga?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#46 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by 1946 »

Ono čime se mjeri težina :D
U ovom slučaju težina teretnih vozila
Joey Tribbiani

#47 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Joey Tribbiani »

Cholina_Lokica wrote:sjooo sto ne gumo ovih moralista vrlih :roll:

uvijek blicam, a dosta cesto i meni blicnu, mada manje nego prije sto jest' jest', ali nije toliko strasno...
jel se to ne oblačiš ko prije dile ili se ostarilo, gluho bilo :mrgreen: no hard feelings pljiz

:thumbup: za ovog kurtijevog majstora
kurty

#48 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by kurty »

felichi wrote:
kurty wrote:...imali montirane tri vage...
sta je vaga?
1946 wrote:Ono čime se mjeri težina :D
U ovom slučaju težina teretnih vozila

Bas... Ono cime se mjeri tezina... Posto je danas prilaican broj pretovarenih kamiona, policija s vagom to "kaznjava"...
Par ovih sto sam ja vidio... Izgledaju kao oni siroku lezeci policajci i mjere opterecenje osovine... Tako da se moze nadrljati i ako teret nije dobro rasporedjen...
Evo trazim po netu sliku, al urjetko

p.s. evo nekih verzija te vage

Image

Image
Last edited by kurty on 30/01/2011 18:12, edited 1 time in total.
kurty

#49 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by kurty »

Joey Tribbiani wrote:
Cholina_Lokica wrote:sjooo sto ne gumo ovih moralista vrlih :roll:

uvijek blicam, a dosta cesto i meni blicnu, mada manje nego prije sto jest' jest', ali nije toliko strasno...
jel se to ne oblačiš ko prije dile ili se ostarilo, gluho bilo :mrgreen: no hard feelings pljiz

:thumbup: za ovog kurtijevog majstora
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nije furka blicnuti, furka je svirnuti i okrenuti se za nekom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Joey Tribbiani

#50 Re: blicanje prije radarske kontrole???

Post by Joey Tribbiani »

:lol:
Post Reply