Bjj, karate, tekwando i sl

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Tomahawk11, Charuga

Post Reply
Grb1
Posts: 150
Joined: 26/07/2023 19:30

#1 Bjj, karate, tekwando i sl

Post by Grb1 »

Slusajuci trenere raznih sportova ( kosarka, rukomet, nogomet..kao i ovih borilackih) svi govore kako je bas taj sport najbolji za vase dijete jer: tu trosi energiju, uci se disciplini, redu, radu, razvija razne vjestine i sl ...

Trazim vase misljenje i iskustva ko je upisivao djecu na borilacke vjestine, koje su najbolje, da li ima povreda, kako utice na dijete i sl?
User avatar
Tigar1
Posts: 443
Joined: 24/10/2012 17:38

#2 Re: Bjj, karate, tekwando i sl

Post by Tigar1 »

Drug, u mene djeca treniraju već dvije godine karate. Ja sam trenirao Taekwondo, pa kickboxing, sad sam u nekim srednjim četrdesetim.. :)

Neka treniraju svaki sport ima svoje benefite. Ako baš želiš borilačke sportove, a djeca su ti relativno mala možda je najbolje da krenu sa karateom.

Laganini treninzi, disciplina, kate, pomalo borbe-kumite to je to. Kako napreduju ojačati će psihički i tjelesno. Ako budu išli na takmičenje postepeno se uvode u borbe, bez kontakta ili lagani kontakt. Pomalo kupuješ opremu (štitnike, zubala, prsluke rukavice itd). Mislim da su sad uveli iznad 14 godina da moraju imati i kacige zaštitne.

Ako želiš malkice ''žešće'' onda taekwondo. Poomse (kate), treninzi, borbe su malo ''jače'' sa jačim kontaktom ali je i oprema zahtjevnija (kacige- za pionire sa vizirom, prsluci sa senzorima).

Opet sve zavisi od trenera, koliko ih je, kako su stručni i koliko vrmena imaju da se posvete. Nije isto imati dva teninga po sat sedmično, ili tri po sat i po, ili pet treninga na heftu.

Ako su muški, malo grublji onda kickboxing. Opet zavisi od trenera, posvećenosti, vremena i šta ti hoćeš.

Ja sam trenirao i treniram što volim taj sport, djecu sam upisao zbog tjelesne aktivnosti, fiziologije i fizijatrije (obe curice su imale iščašenje kukova pri rođenju, i preporuka je da se bave nekim borilačkim sportim i li plivanjem)
laik1981
Posts: 13013
Joined: 05/12/2012 13:04

#3 Re: Bjj, karate, tekwando i sl

Post by laik1981 »

Grb1 wrote: 05/11/2023 17:29 Slusajuci trenere raznih sportova ( kosarka, rukomet, nogomet..kao i ovih borilackih) svi govore kako je bas taj sport najbolji za vase dijete jer: tu trosi energiju, uci se disciplini, redu, radu, razvija razne vjestine i sl ...

Trazim vase misljenje i iskustva ko je upisivao djecu na borilacke vjestine, koje su najbolje, da li ima povreda, kako utice na dijete i sl?
Karate definitivno za pocetak, pogotovo ako su djeca mladje dobi. Moje dijete trenira vec pet godina. Nema povreda. Na pocetku su treninzi lagani i pola treninga je zabavnog karaktera. Druze se i igraju. Posle to postane dosta ozbiljnije. Moj malac trenira od pete godine. Sad u takmicarskoj sezoni imaju pet treninga sedmicno i rade dosta kvalitetno. Kada dostignu neki nivo takmicenja budu skoro na sedmicnoj bazi, naravno ko zeli. Kotizacije za takmicenja kostaju 30-40KM. Kompletna oprema za takmicare kosta oko 300KM, ali to im tek pocinje trebati nakon neke dvije godine treniranja. Mjesecne clanarine su oko 50KM. Ljeti imaju kampove. Mladji u proteklih par godina idu u Ajdinovice, dok ovi malo stariji idu u Zaostrog. Idu s vremena na vrijeme u kino. Imaju i tih nekih van trenaznih aktivnosti. Ako ti treba neki savjet oko skola karatea prema mom iskustvu javi se u pp.

Sto se ostalog tice kolega iznad je dobro objasnio razliku izmedju karatea i ostalih borilackih sportova.
Post Reply