Bitke u Potpeću, Smolućoj i Jasenici (Srebrenik, 1992)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
UDAR5
Posts: 17
Joined: 04/12/2020 18:45
Location: Sarajevo
Contact:

#1 Bitke u Potpeću, Smolućoj i Jasenici (Srebrenik, 1992)

Post by UDAR5 »

Kratko predstavljanje

Radim istraživanje ratnih dešavanja i to u onim podrčujima koja nisu često pokrivena medijskim i drugim prezentacijama. Ovo je prva tema i prvi sukob koji želim istražiti, jer potičem iz tog kraja. A nakon ove, otvoriću teme i sa drugih stratišta u kojima su nevjerovatnu bitku izvojevale naše oružane snage tog doba: Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Ne želim da potcijenim ni vrsne operacije bivše VRS ni HV-a niti HVO-a, koji su imali svojih nevjerovatnih strateško-taktičkih operacija kojima su uspostavili vojno-operativnu superiornost u nekom određenom vremenu i nekoj regiji.

Nisam direktni učesnik rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu prve polovice devedesetih, tako da nemam tačne i informacije sa terena, a vjerujem da ih slabo ima i na Internetu, i onih koji ima, veoma su pristrasne.

Cilj otvaranja baš ove teme, jeste da svi čujemo dešavanja sa sve tri strane koje su pogođene tim sukobom: Bošnjaci (Tinja, Brezik, Zahirovići, itd.), Srbi (Potpeć, Tinja, Jasenica, Dragunja (Donja i Gornja), Smoluća) i operacija izvlačenja vojske i civila sa Smoluće ka Ozrenu od strane VRS-a predvođene snagama tadašnjeg "Mauzera", i naravno stradanja i dešavanja u vezi Hrvata u tom reonu (Zahirovići, Straža, Jasenica, i dr.).

Ne želim poticati nepristrasne teme i odgovore, a pojedinci koji budu kršili to, za njih neka se pobrinu administratori Klix.ba foruma. Ono što bih cijenio jeste hladnokrvna objektivnost svih učesnika ove teme.

Kratki uvod

Na području Jasenice, Tinje, Potpeća, u opštini Srebrenik, živjelo je nekoliko hiljada stanovnika srpske nacionalnosti od kojih je preko 90% prebjeglo u Smoluću u toku Maja i Juna 1992, da bi nakon dvomjesečne blokade tog sela od strane ARBiH, isto bilo oslobođeno koncem Avgusta 1992.

Šta je prethodilo tom prebjegu i šta je potpomoglo VRS da "oslobodi" Srbe zatočene u tom selu koje je duboko u teritoriji pod kontrolom ARBIH?
User avatar
Tvrtko II Kotromanić
Posts: 4818
Joined: 15/03/2009 01:28
Location: Rajvosa

#2 Re: Bitke u Potpeću, Smolućoj i Jasenici (Srebrenik, 1992)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

pisalo se na forumu dosta o tome
pogledaj ovaj podforum "Devedesete" ima na temi o 2.Korpus ja mislim nesto o tim desavanjima
User avatar
UDAR5
Posts: 17
Joined: 04/12/2020 18:45
Location: Sarajevo
Contact:

#3 Re: Bitke u Potpeću, Smolućoj i Jasenici (Srebrenik, 1992)

Post by UDAR5 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/12/2020 19:04 pisalo se na forumu dosta o tome
pogledaj ovaj podforum "Devedesete" ima na temi o 2.Korpus ja mislim nesto o tim desavanjima
Vjerujem da jeste, ali volio bih da čujem odgovor na moje pitanje postavljeno u thread-u.
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#4 Re: Bitke u Potpeću, Smolućoj i Jasenici (Srebrenik, 1992)

Post by Nekako s proljeća »

Preporučujem prebacivanje ove teme na pdf-devedesete a njen sadržaj u namjensku temu o II Korpus-Tuzla. Hvala.
User avatar
stubrijez
Posts: 1070
Joined: 09/11/2012 11:12

#5 Re: Bitke u Potpeću, Smolućoj i Jasenici (Srebrenik, 1992)

Post by stubrijez »

I mene zivo interesuje... ta desavanja oko Smoluce se manje vise i znaju, meni je nepoznanica sjeverni dio opcine Srebrenik, govorim o Spionici, Zubovom brdu i Jasenici. Nekako se kao kroz maglu sjecam da su predali oruzje kad i Srnice otprilike ali kako se sve odigralo i kuda su presli to ne znam. U Jasenici nisam bio nikad u zivotu do neki dan, selo je bas napusteno totalno (Dabojevici). Ovo o stradanju prvi put cujem, je li bilo tu nekog prepucavanja i kontakta u to vrijeme. Ko zna iz prve ruke cijenio bih...
User avatar
stubrijez
Posts: 1070
Joined: 09/11/2012 11:12

#6 Re: Bitke u Potpeću, Smolućoj i Jasenici (Srebrenik, 1992)

Post by stubrijez »

Na izlazu iz klanca kad ides u Tuzlu preko puta crkve u Potpeci bila je ona fabrika, tu su koliko se sjecam rezervisti postavili punktove do skora se moglo procitati na fasadi pise NE SUNJAJ OKO FABRIKE. Nije to dugo bilo tu mozda pocetak juna, jedino kasnije ako me sjecanje dobro sluzi onaj pravac prema Dubokom potoku (kad ides iz Tuzle cim izadjes iz klanca) je bio ponekad izlozen vatri sa majevicke strane iz planine desno znaci negdje iz pravca Dragunja-Obodnica, kako su gore onda ostali i do kad to ne znam a mozda je i bila samo prica.
Post Reply