franci wrote:
Nije problem bio drugi front vec nacin na koji je napadnuta Rusija. Malo ko zna da su Generali Wehrmacht-a predlagali da se Rusija ne napadne iz tri pravca odjednom, dakle da ne bude Heeresgruppe Nord > Lenjingrad, Heeresgruppe Mitte > Moskva, Heeresgruppe Süd > Staljingrad, i to istovremeno, vec da se na pocetku skoncetrisu uglavnom na Lenjingrad, dok se juznije ide samo do odredjene tacke - u sredini do Smolenska, do linije koja se moze drzati, i da se onda 42. godine, u proljece, napadne Moskva iz pravca Lenjingrada i i Smolenska...a kad padne Moskva onda se ide ka jugu i nafti na Kakvazu.
To su strateski razlozi, ali da nije bilo pojave tenka T-34 (poznati su mi apsolutno svi tipovi tenkova, i njemackih i ruskih, u detalju) koji je svojevremeno naprosto sokirao njemacke vojnike - njemacka PAK 3,7 cm mu nije mogla apsolutno nista, ali ni PAK 5 cm, tako da se morala izumiti i proizvesti PAK 7,5 cm, kurac bi bilo od ispijanja vodke ispred Reichstag-a.
eh sada da ti odgovorim
naravno da je odlucujuce bilo otvaranja rata sa USA i nezatvaranja rata sa VB, da nije tako te takticke greske iz 1941 i poraz kod staljingrada 1942 nebi bile tako znacajne, zato sto bi hitler mogao iskoristiti cc 1.5 miliona vojnika koji su mu se nalazili preko norveske, francuske, sjeverne afrike sve do grcke jer nebi morao da se pazi od navedenih, a da nepricam kako sovjetska napredovanja nebi bila moguca bez potpune zracne superiornosti jer 1943 je oko 50% njemackog ratnog zrakoplovstva bilo uborbi sa zapadnim saveznicima, a 1944 preko 2/3 plus sto je tada prioritet bio na lovcima
i jos jedna bitna cinjenica sovjetska proizvodnja nauruzanja bila bi minimalno za 1/3 manja bez pomoci saveznika i vec pomenuti transport bio upola manji
sto vise citao sam jednu knjigu napisanu od strane engleskih i francuskih historicara koji su ljepo napisali da su i VB i francuska pogresili sto su objavili rat njemackoj jer su izasli iz rata kao pobjednici ali su izgubili i carstva i poljsku koja je bila i povod tog rata
da nisu njemacka bi se okrenula svom prvobitnom i glavnom cilju, a to je CCCR sa tim da je nebi napala prije 1942 kada bi se pripremala jer napad 1941 je omogucio pad francuske odakle su izvukli ogroman broj vozila i nauruzanja sa kojim su udvostrucili motorizovanost svojih jedinica i sa tim oruzijama (vecinom artiljerijom) su uspijeli dici u punu borbenu gotovost pjesadiske divizije drugog esalona, a cak su koristeni i francuski tenkovi sa cijim brojem su opremljen ekvivalent 2 panzer divizije, ... itd., a do 1942 i sovjeti bi obnovili svoj oficirski kadar i dobrim djelom komplementirali modernizaciju svojih snaga tako da bi taj rat pored predvidjenih pocetnih uspijeha njemacke zapao u dugotrajnu i neodlucenu borbu sto bi na kraju iscrpilo i njemce i sovjete i samim tim ih vratilo na nivo drugorazrednih sila pogotovu sto bi u medjuvremenu i francuska i britanija obnovile svoju vojnu moc
ako zelis da mi odgovoris na ovo molim te otvori drugu temu da ovdje ne trolamo
A znas li ista o privrednim razlozima, feudalnom sistemu, i slicno? Mislim naravno na Osmansko carstvo. Kakva stabilizacija, kurci palci, stabilizirati se moglo na politicki (medjudrzavni ugovori) i strateski nacin, mogla se izvojevati po koja pobjeda, ali je dugorocno, kao agrarna zemlja, bilo osudjeno na propast. Jebo me svak, fakat cu morati otvoriti ovdje opsirniju temu o osmanskom feudalnom sistemu sa svim propratnim pojavama, slabostima i prednostima. Cini mi se da se stvarno slabo ko s time pozabavio...
itekako znam o privrednim razlozima, pominjes pad osmanskog carstva jer je vecinski zasnovano bogastvo priozlazilo iz agrara, a izvini sta je bila rusija cak i na pocetku 1 svjetskog rata nego agrarna zemlja, a austro-ugarska na svom vrhuncu vecinu svojih bogastava nije crpila iz industrije nego i dalje iz agrara, pa dovoljno je pogledati nivo razvijenosti madzarske, hrvatske, slovacke i djelova rumunije i poljske koji su bili u A-U monarhiji, samo su su austrija, djelomicno slovenija i ceska (sto je 30% carstva) imale industriju na nekom visem nivou
a inace A-U monarhija je izasla iz potpune feudalizacije 1848 i ako je djelomicno ostala do 1918
i ako otvoris tu temu o osmanskom feudalnom sistemu otvori uporedi ga sa zapadnim feudalnim sistemom, pa ces vidjeti da je ovaj ipak bio za dlaku bolji i vidjeces da se razlika pocela praviti izmedju zapadnih zemalja i osmanskog carstva poslje francuske revolucije jer je ova ipak razorila temelje zapadnog feudalizma i tako otvorila prostor za industrisku revoluciju
tako da je bitka kod banja luke imala itekakvu vaznost za danasnje stanje kao i za odrzanje osmanskog carstva za jos 100 godina na nivou sile