Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Locked
User avatar
pici
Posts: 43563
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1 Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by pici »

Malo tabiretci po netu naidjem i na ovaj clanak e novina a koji mi je ono u svoj ovoj gulguli promakao,mozda svjesno a mozda nesvjesno za oko.....

Biti nebošnjak u Sarajevu
Objavljeno: Sre, 04. 03. 2009. 14:16
NAŠ I NJIHOV MARKO

Image
Marko Vešović je bio ponos i dika našeg naroda sve dok je, kao osvjedočeni antifašista, izbjegavao da šuti


Nije za utjehu, a i zabrinjava: šovinističke napade na sarajevske intelektualce, pisce i novinare nebošnjačkog porijekla, po pravilu i običaju, osuđivali su preostali liberalni mediji i nekolicina onih javnih radnika koji vjeruju kako šutnja nije zlato i da je Vešović u pravu kada pita: Zar šutnja o klanju/nije pomogla koljačima?. Bez obzira je li riječ o klanju u bukvalnom ili prenešenom značenju

Piše: Emir Imamović

Da dignem spomenik svima koji su ćutali? Zar šutnja o klanju/nije pomogla koljačima?(Marko Vešović, iz knjige Poljska konjica)

Takvi kao ti, Vešović, Stojić itd. opasni ste za Bošnjake, jer im svojim djelovanjem podgrijavate iluziju da među Hrvatima i Srbima još postoji želja za zajedničkim životom i za Bosnom i Hercegovinom...(Ivan Lovrenović, citirajući „jednog sarajevskog intelektualca”)

Nije uopšte teško biti Srbin ili Hrvat u Sarajevu i biti baš po mjeri većinske vlasti većinskog naroda. Ne mora se pri tome biti članom Stranke demokratske akcije ili Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Barem, ne odmah. To mu dođe na kraju, kao konačna potvrda da se sa strane „njihovih” prešlo na stranu „naših”. A „njihov” se može biti samo zato što se zoveš… Dobro, ne mora Marko, može Ivan ili Dubravko. Istina, ugodnost života sarajevskog Srbina ili Hrvata proporcionalna je njegovom zanimanju koje mora biti zvučno i od praktične koristi u dokazivanju da mi jesmo, dok oni nikako nisu za, kako se to kaže, zajednički život svih naroda i građana. Znaju to, uostalom, profesionalni pripadnici „drugih” naroda zahvaljujući kojima su i SDA i SBiH takozvane multietničke stranke čije su sejde bajramovići bili i jesu kantonalni i federalni ministri, uvijek spremni kategorički šutiti kada treba komentirati katastrofalne rezultate očajne bošnjačke politike, te uvijek glasni kada treba ispaliti verbalni plotun na katastrofalne rezultate očajnih srpsko-hrvatskih politika u Bosni i Hercegovini.

To kako je Marko Vešović postao nezavisni poslanik u Parlamentu Federacije BiH nije neobjašnjivo. Vešović, profesor književnosti, pjesnik, kolumnista i uz Abdulaha Sidrana i Mileta Stojića, najveći i najbolji živi bosanskohercegovački pjesnik – umjetnost nije atletika pa da se može tačno znati ko je najbolji, ali uvijek postoje oni koji najbolji jesu i za koje nikakvo mjerenje ne treba - nikako nije za stranačku disciplinu, više interese i moralni kurvaluk kao temeljnu manu većine bosanskohercegovačkih deputata. Nikada, meni barem, neće biti jasno zašto se, zaboga, Marko Vešović našao na izbornoj listi Stranke za BiH Harisa Silajdžića. Je li ga, što nije nimalo lako, na takvo što neko nagovorio ili je stvarno Marko, kako je i kazao, postao narodni poslanik jer od profesorske plate na sarajevskom Filozofskom fakultetu nije mogao školovati dijete? Nije to, zapravo, naročito važno. Jer nit’ je Marko dugo trajao Silajdžićevim lošim kopijama, niti su oni trajali Marku, pa je autor Poljske konjice, tog literarnog i neuništivog spomenika opsadi Sarajeva, postao nezavisni poslanik u parlamentu većeg bosanskog entiteta.

„Prosio slijepac s fesom u ruci ispred džamije. Posrećilo mu se jednog dana, pa je fes bio pun novaca. Naiđe jedan čovjek i uzme mu fes, a slijepac zavapi: ‘Nemoj hadžija…’ ‘Otkud znaš da sam hadžija?’, upita ga onaj što mu je uzeo isprošeno. ‘Samo hadžije otimaju od sirotinje’”. Ovu je priču sa skupštinske govornice ispričao Marko Vešović na sjednici federalnog parlamenta koju su prekinuli takozvani civilni invalidi (oni što su rođeni sa invaliditetom ili su stradali radeći po rudnicima i fabrikama), protestvujući protiv odluke vlade Nedžada Brankovića da im uskrati pomoć od šezdesetak maraka mjesečno pa tako, kao, nešto uštedi. I odjednom, više nisu bile problematične najgore odluke najgore vlade u historiji entitetske Bosne, niti invalidi koji u svom očaju nisu imali izbora nego upasti u ugodnu salu Bussines centra Unitic u kojoj se održavaju sjednice skupštine; ma nisu bili važni ni ekonomski pokazatelji potpune propasti Federacije, niti cunami recesije koji tutnji Bosnom… Poslanik SDA Irfan Ajanović i Silajdžićevo super oko, narodna zastupnica i direktorica Očne klinike u Sarajevu Amila Alikadić-Husović, optužili su Vešovića za, naravno, islamofobiju i zatražili da se zbog priče o hadžiji i slijepcu izvine muslimanima, jer je, kako je i rekla mila Amila, uvrijedio sve pripadnike te vjere; pa je red da putuje od Mašrika do Magreba i svakom ko vjeruje da nema drugog Boga osim Allaha stisne ruku i na tečnom maternjem (crnogorskom) jeziku, kao osvjedočeni ateista, kaže: „Izvini, oca ti”.



Nije za utjehu, ali sigurno pomaže: već je Marko Vešović osjetio kako je lako od „našeg pjesnika” postati „kamuflirani četnik”. Prijetio je Marku stotinama svojih pristalica neostvareni Homejni - Džemaludin Latić, javno zaželivši da se Vešoviću „zatre sjeme vlaško”. Da Marko nije onaj za koga se predstavlja objašnjavao je i intelektualni Baron Munchhausen, Muhamed Tunjo Filipović, iziritiran njegovim (Vešovićevim) podsjećanjem na rane koljačko-inspirativne radove Novaka Kilibarde prema kojem je ono Sarajevo u kojem se Filipovića smatra relevantnim uspostavilo vazelinski odnos. Marko Vešović je, sve u svemu, baš kao i Ivan Lovrenović, Mile Stojić, Dubravko Lovrenović…, bio „naš” sve dok od literarnog dekonstruiranja, u ovom slučaju, srpskog zločina u Bosni, nije stizao napisati i(li) reći nešto o bošnjačkoj politici i njenim direktnim ili indirektnim posljedicama, vidljivim u svakodnevnim katastrofalnim promjenama i Sarajeva i ostatka zemlje u kojem su Bošnjaci većina.

Marko, Ivan ili Mile bili su ponos i dika našeg naroda sve dok su, kao osvjedočeni antifašisti, izbjegavali da šute i tom šutnjom, kako kaže Vešovićev stih, podržavaju koljače. Antifašizam, međutim, nije jednosmjeran proces i oni su - jer su takvi i jer tako treba i mora biti - govorili i o onome što čine pripadnici naroda sa kojima ne dijele nacionalnost stečenu rođenjem. I tako od „naših” opet postali „njihovi”, prikriveni i na vrijeme otkriveni četnici i ustaše, „guje u njedrima” za koje smo, eto, bošnjački naivno vjerovali kako su dovoljno pametni da znaju da su tamo gdje Bošnjaci žive svi jednaki, ali da su neki malo jednakiji, da politički predstavnici naroda koji je preživio genocid ne mogu biti u krivu čak i kada zdrav razum kazuje suprotno, odnosno da se o muslimanskim prvacima i njihovim običajima može, ako se već pohvalno ne govori, lijepo šutiti.

Alija Izetbegović je patentirao, a njegovi nasljednici i produkti usavršili sistem paralelnih smjernica bošnjačko-muslimanske politike u BiH. Jedna, nevažna i deklarativna je ona o multietničkom, pa kada bude moguće i građanskom društvu u kojem nacionalnost pojedinaca neće biti od važnosti za njihovu društvenu ulogu i poziciju, odnosno verifikaciju učinjenog i(li) izgovorenog. Druga, iskrena, na kojoj se predano radi od, barem, Bošnjačkog sabora 1993. je ona o muslimanskoj Bosni na onoliko teritorija koliko se može imati. U te dvije Bosne moguće su i komične scene poput one kada je Amila Alikadić pred televizijskim kamerama objašnjavala kako je jedan od ključnih problema BiH nepostojanje građanskog društva, ali i one zastrašujuće situacije iz kojih je jasno da u Bosni po mjeri SDA, SBiH, Dnevnog avaza i Islamske zajednice ima mjesta za nebošnjake koji će svoje pravo na mišljenje plaćati divljenjem „našima” i verbalnim granatiranjem „svojih”, dok će se svaka greška kažnjavati javnim linčom od strane pravovjernih medija i intelektualaca specijaliziranih za pronalaženje unutarnjih neprijatelja i domaćih izdajnika.

Nije za utjehu, a i zabrinjava: šovinističke napade na sarajevske intelektualce, pisce i novinare nebošnjačkog porijekla, po pravilu i običaju, osuđivali su preostali liberalni mediji i nekolicina onih javnih radnika koji vjeruju kako šutnja nije zlato i da je Vešović u pravu kada pita: Zar šutnja o klanju/nije pomogla koljačima?. Bez obzira je li riječ o klanju u bukvalnom ili prenešenom značenju.

P.S.

Ispraćajući na onaj svijet jednog od prononsiranih sarajevskih kriminalaca, Ramiza Delalića Ćelu, njegovi sljedbenici i poštovaoci nisu propustili reći da je on bio i hadžija, da je obavio jednu od svetih muslimanskih dužnosti – odlazak na hadždaž u Mekku. No, to što je mafijaški kum, dakle neko kome je otimačina bila zvanično zanimanje, tituliran hadžijom, ni Islamska zajednica ni stranački prvaci nisu doživjeli kao uvredu. Ali to je već neka druga priča…
-.--.-






Dali je Sarajevu koji je i glavni grad države potrebno da žmiri i da šuti na sve ucestalije povike minderguzaca koji bi da naprave BiH po svome......gospodo draga vjera je jedno,država drugo a nacija sasvim neš deseto.....nemere to se lomit preko ledja osvjedocenih antifašista,protivnika rata,mržnje.....rat nas nije nicemu naucio.Aferim.
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#2 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by HAVANA »

Krivi smo mi što smo ih pustili
Ovaj grad tone sve dublje i dublje.
A i ova frka je standardno skretanje misli stada od bitnih pitanja. :x
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#3 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Lesli Eldridž »

Sarajevo se etnički čisti, i gorovo je jednonacionalni grad. Skoro isto kao i Banja Luka... 8-)
SnezanaM
Posts: 317
Joined: 18/01/2009 00:23

#4 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by SnezanaM »

Lesli Eldridž wrote:Sarajevo se etnički čisti, i gorovo je jednonacionalni grad. Skoro isto kao i Banja Luka... 8-)
Samo sto ljudi iz Sarajeva (vecina) odlazi samovoljno, vecina u potrazi za boljim poslom i uslovima vani.
Dok je Banja Luka "ociscena" nozem i puskom u roku od mjesec - dva :(
Tako da ti je usporedba DEBILNA :wink:
dobar loš ja
Posts: 97
Joined: 26/02/2009 21:42
Location: u V.H. BIHAĆ

#5 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by dobar loš ja »

Lesli Eldridž wrote:Sarajevo se etnički čisti, i gorovo je jednonacionalni grad. Skoro isto kao i Banja Luka... 8-)
Istina :?
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#6 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by mIRCerka »

bla bla truc...
zasto bi jedan Marko Vesovic bio bitniji od nekog Slavise ili Milana u Sarajevu?
Zasto bi mi dumali oko necega sto je samo tema sedmice u nekom magazinu?
Jos u junu mjesecu obeca Brankovic ostavku u septembru ako ne ispuni obecano, pa nit je ispunio obecano nit je dao ostavku...
2-3 puta sebi parlamentarci povecase plate, povecase i penzije koje su bile blizu 300 maraka kako bi ih oporezovali....plate ili stagniraju ili su manje, jer sad valja platiti dohodak na primanja iznad 300 maraka...
Kao sto rekoh, Marko im je samo Tema sedmice, iduce sedmice ce biti nesto skroz drugo...ako ih sve ne pobiju maloljetnici koji i dalje nemaju gdje da odsluze kazne...
User avatar
hepek071
Posts: 620
Joined: 19/09/2005 09:25
Location: Jagomir do podne, a Sokolac poslijepodne

#7 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by hepek071 »

ma u svakom mjestu u BiH tolerišu samo "prihvatljivu manjinu do 5%" (citat čik pogodi čiji?!). Sarajevo nije izuzetak tom pravilu Srpske, Hrvatske i Bošnjačke tor politike.

A negdje su to odradili nož i puška a negdje je to suptilnije, u rukavicama riješeno. Takvoj situaciji kumuje i činjenica da čim upalite TV ili otvorite novine, otamo vam čoban viče : "Ovco vrati se u svoje stado!" :run:
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#8 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Lesli Eldridž »

SnezanaM wrote:
Lesli Eldridž wrote:Sarajevo se etnički čisti, i gorovo je jednonacionalni grad. Skoro isto kao i Banja Luka... 8-)
Samo sto ljudi iz Sarajeva (vecina) odlazi samovoljno, vecina u potrazi za boljim poslom i uslovima vani.
Dok je Banja Luka "ociscena" nozem i puskom u roku od mjesec - dva :(
Tako da ti je usporedba DEBILNA :wink:
Svi mi znamo za grozne hutbe efendija i to što ti nećeš da vidiš mi nekako tukne na svašta nešto, a debilno je nečiju argumentovanu izjavu nazivati debilnom. Svi znaju da je u Sarajevu sve manje nemuslimana. To je valjda slučajno i nije političko pitanje po tebi. Proces nacionalne homogenizacije se završio i sve se radilo da Sarajevo postane muslimanski grad. Slučajno niču onolike džamije, mesdžidi, slučajne su izjave pune kleronacionalizma... Ma sve je to slučajno se poklopilo i opet ću biti proglašen islamofobom od takvih kao ti...
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#9 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by cyprus »

Lesli Eldridž wrote:Sarajevo se etnički čisti, i gorovo je jednonacionalni grad. Skoro isto kao i Banja Luka... 8-)
Zar ti ne smatraš da tako treba i biti? Jedna država - jedan narod :D :D
User avatar
Kupalo
Posts: 703
Joined: 27/02/2009 23:45

#10 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Kupalo »

U pravu si mIRCerka, ali i ovo je shit, već naletih na jedan post gdje naivni ne odobravaju postupak Marka Vesovica, i smatraju da je pogrijesio.

Naravno da je zamazivanje ociju, uvjeri jadne u postojanje islomofobije da ne misle da nemaju sta jest i cim racune platit.

Ljudi doslovno misle sad ovako "Bolje rob, nego grob". To ti je ko onaj eksperiment sa žabom, ako je bacis u vrucu vodu iskocit ce, ako polako grijes skuhat ce se.
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#11 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by amrica »

Ma , ne znam je li gore biti bosnjak koji nije po mjeri "pravih" bosnjaka ili biti nebosnjak? :roll:
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#12 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Lesli Eldridž »

Kupalo wrote:U pravu si mIRCerka, ali i ovo je shit, već naletih na jedan post gdje naivni ne odobravaju postupak Marka Vesovica, i smatraju da je pogrijesio.

Naravno da je zamazivanje ociju, uvjeri jadne u postojanje islomofobije da ne misle da nemaju sta jest i cim racune platit.

Ljudi doslovno misle sad ovako "Bolje rob, nego grob". To ti je ko onaj eksperiment sa žabom, ako je bacis u vrucu vodu iskocit ce, ako polako grijes skuhat ce se.
Ih kad sam ja to kod Mime na Hajd parku još u ratu govorio. Koristiš moje folove, ali drago mi je da se još neko sjeća mojih briljantnih opservacija... :D
Last edited by Lesli Eldridž on 04/03/2009 21:31, edited 1 time in total.
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#13 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by HAVANA »

Zajebano obadvoje.
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#14 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by cyprus »

amrica wrote:Ma , ne znam je li gore biti bosnjak koji nije po mjeri "pravih" bosnjaka ili biti nebosnjak? :roll:
I jedno i drugo ima svojih "čari" :D
User avatar
Kupalo
Posts: 703
Joined: 27/02/2009 23:45

#15 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Kupalo »

Lesli Eldridž wrote:
Kupalo wrote:U pravu si mIRCerka, ali i ovo je shit, već naletih na jedan post gdje naivni ne odobravaju postupak Marka Vesovica, i smatraju da je pogrijesio.

Naravno da je zamazivanje ociju, uvjeri jadne u postojanje islomofobije da ne misle da nemaju sta jest i cim racune platit.

Ljudi doslovno misle sad ovako "Bolje rob, nego grob". To ti je ko onaj eksperiment sa žabom, ako je bacis u vrucu vodu iskocit ce, ako polako grijes skuhat ce se.
Ih kad sam ja to kod Mime na Hajd parku još u ratu govorio. Koristiš moje folove, ali drago mi je da se još neko sjeća mojih briljantnih opservacija... :D

Lesli ti si mi uvjek bio inspiracija, nadam se da se neces pokvarit :thumbup:
fixer
Posts: 8091
Joined: 20/05/2006 15:05
Location: פיקסר אתה קינג

#16 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by fixer »

nisam jos procitao text. bom, pocasi! :)
ono sto mogu da zapazim s ovog stajalista je da sarajevo dozivljava nezamislivo goru sudbinu od one za koju se misli da je najcrnja. sarajevo ne postaje jednonacionalan grad - sarajevo prestaje biti grad! pravi sarajlija( neovisno od etnografske pripadnosti, vjerske konfesije, dakle, pod pojmom sarajlija prvenstveno se podrazumjevva skup ljudskih osobina koje su vremenom postale karakteristicne za zitelja sarajeva, nebitno da li je bio rodjen tu, ili je samo naknadno asimiliran) ispunjava sve uslove da se proglasi ugrozenom vrstom. prema tome, u sarajevu se desava "humanocid"! prividna demografska struktura ne mora se znacajno promijeniti da bi shvatili da sarajevo ima tendeciju da tone!
User avatar
Kupalo
Posts: 703
Joined: 27/02/2009 23:45

#17 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Kupalo »

amrica wrote:Ma , ne znam je li gore biti bosnjak koji nije po mjeri "pravih" bosnjaka ili biti nebosnjak? :roll:
Amrice gore je biti bosnjak koji nije po mjeri "pravih" bosnjaka, nebosnjak nema izbora hebe ga ime.
SnezanaM
Posts: 317
Joined: 18/01/2009 00:23

#18 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by SnezanaM »

Lesli Eldridž wrote:
SnezanaM wrote:
Lesli Eldridž wrote:Sarajevo se etnički čisti, i gorovo je jednonacionalni grad. Skoro isto kao i Banja Luka... 8-)
Samo sto ljudi iz Sarajeva (vecina) odlazi samovoljno, vecina u potrazi za boljim poslom i uslovima vani.
Dok je Banja Luka "ociscena" nozem i puskom u roku od mjesec - dva :(
Tako da ti je usporedba DEBILNA :wink:
Svi mi znamo za grozne hutbe efendija i to što ti nećeš da vidiš mi nekako tukne na svašta nešto, a debilno je nečiju argumentovanu izjavu nazivati debilnom. Svi znaju da je u Sarajevu sve manje nemuslimana. To je valjda slučajno i nije političko pitanje po tebi. Proces nacionalne homogenizacije se završio i sve se radilo da Sarajevo postane muslimanski grad. Slučajno niču onolike džamije, mesdžidi, slučajne su izjave pune kleronacionalizma... Ma sve je to slučajno se poklopilo i opet ću biti proglašen islamofobom od takvih kao ti...
U pravu si u nekim stvarima :wink: Ali porediti Sarajevo i Banja Luke, je DEBILIZAM :wink:
Sjeti se pokusaja postavljanja kamena temeljca za dzamiju u BL prije par godina, pa se okupilo na 1000 i to pretezno mladih ljudi, da to sprijece.
A tako nesto u Sarajevu neces nikad dozivjeti, budi siguran ;-)
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#19 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Lesli Eldridž »

Kupalo wrote:
amrica wrote:Ma , ne znam je li gore biti bosnjak koji nije po mjeri "pravih" bosnjaka ili biti nebosnjak? :roll:
Amrice gore je biti bosnjak koji nije po mjeri "pravih" bosnjaka, nebosnjak nema izbora hebe ga ime.
Odlična opservacija, izgleda da sam se klonirao :D :thumbup: :bih:
User avatar
Kupalo
Posts: 703
Joined: 27/02/2009 23:45

#20 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Kupalo »

U pravu si u nekim stvarima :wink: Ali porediti Sarajevo i Banja Luke, je DEBILIZAM :wink:
Sjeti se pokusaja postavljanja kamena temeljca za dzamiju u BL prije par godina, pa se okupilo na 1000 i to pretezno mladih ljudi, da to sprijece.
A tako nesto u Sarajevu neces nikad dozivjeti, budi siguran ;-)
Jaranice crkva na Grbavici prosle godine. (nije da nam treba u SA jos jedan skralni objekat kad nam djeca idu u tri smjene u skolu), al' desilo se
Last edited by Kupalo on 04/03/2009 21:53, edited 1 time in total.
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#21 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by pustopoljina »

ja mu,vala,halalim "vrijedjanje" vrlih "hadzija"...ne ide se na hadzdz haramom stecenim parama, suge sugave.on vama da se izvinjava?!
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#22 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Lesli Eldridž »

@ snežana m Da ali bilo je pucanja na crkve, podmetanja eksplozivnih naprava u crkve (čak i na samo 20 metara od policijske stanice na Marijin Dvoru, pa zamalo Fra Marko Oršolić na večeri ne strada u samostanu Sv. Ante, pa napadi na sveštenike, pa... Ma bilo je toga, ali nije bilo baš kao u BL, ali ne daj Bože za sve postoji prvi put, a sve vuče na to sranje koje će se desiti "prvi put"... Ako se to ne sreže u korijenu, biće još ovoga, pogotovo kad vlast ponovo homogenizuje nacije da izbjegne priče o krađi, krizi,... :bih:
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#23 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by mIRCerka »

SnezanaM wrote:
U pravu si u nekim stvarima :wink: Ali porediti Sarajevo i Banja Luke, je DEBILIZAM :wink:
Sjeti se pokusaja postavljanja kamena temeljca za dzamiju u BL prije par godina, pa se okupilo na 1000 i to pretezno mladih ljudi, da to sprijece.
A tako nesto u Sarajevu neces nikad dozivjeti, budi siguran ;-)
Debilizam - jednom, omaklo se.
Debilizam - dva puta, etiketiranje, krsenje pravila foruma.

a sad na temu da se vratim...organizovao se jedan festival, pa je mnogo manje od 1000 ljudi napravilo haos.

Jedni zele praktikovati svoje uvjerenje, pa ih u BL sprijecise, drugi zele predstaviti umjetnost proizaslu iz svog uvjerenja, pa ih u SA sprijecise. A sad cemo sacekati da neko dodje i opali pecat islamofobicnosti.
User avatar
Kupalo
Posts: 703
Joined: 27/02/2009 23:45

#24 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by Kupalo »

mIRCerka wrote:
SnezanaM wrote:
U pravu si u nekim stvarima :wink: Ali porediti Sarajevo i Banja Luke, je DEBILIZAM :wink:
Sjeti se pokusaja postavljanja kamena temeljca za dzamiju u BL prije par godina, pa se okupilo na 1000 i to pretezno mladih ljudi, da to sprijece.
A tako nesto u Sarajevu neces nikad dozivjeti, budi siguran ;-)
Debilizam - jednom, omaklo se.
Debilizam - dva puta, etiketiranje, krsenje pravila foruma.

a sad na temu da se vratim...organizovao se jedan festival, pa je mnogo manje od 1000 ljudi napravilo haos.

Jedni zele praktikovati svoje uvjerenje, pa ih u BL sprijecise, drugi zele predstaviti umjetnost proizaslu iz svog uvjerenja, pa ih u SA sprijecise. A sad cemo sacekati da neko dodje i opali pecat islamofobicnosti.
Da to umaloh zaboravih, a najjače mi je bilo kad su Svjetlanu koja očito ima sarajevski naglasak pitali odakle si , zato što se nedaj bože zove Svjetlana.
User avatar
manijak1
Posts: 47640
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: https://www.klix.ba/
Contact:

#25 Re: Biti nebošnjak u Sarajevu !!!

Post by manijak1 »

:oops: ja sam danas vidio više ljudi s bradama i malo kraćim tolama , prakticirajući svoje uvjerenje pomislih da su možda to zloglasne vehabije :D krenule na izlet na Trebević, ako ćemo ozbiljno malo je nezgodno postavljen naslov teme biti nekurč..... u sarajevu ....gradu punom apsurda :D ,reagiranje na Vešovićev govor je još jedan dokaz svemoguće stranputice bošnjačke elite :D :D (pametan sam ja kad hoću - dosta mi jedna banana :D :D zarad politike )i ....sve bih ja to na farmu smjestio :D :D a oni našli opet jednog eksperiment Bosanca Vajtu da se zajebavaju s njim kao i s nama ....pozdrav :D :D mah mah .... :D Vidikovac je dobar pravo .... :D :D
Locked