theTruePath wrote:Pa mislim da je svjest o zasebnosti uvijek bila tu,ovdje su 3 naroda uvijek zivjela jedan pored drugih,ali uvijek svako za sebe.
Odakle taj naziv(vlah) medju bosnjacima za krscane ako je i medju njima bio dovoljan broj muslimana? cak se i krscanski romi zovu "karavlasima"(crni vlasi,u bosni su romi inace vecinom muslimani)
Vlasi se smatraju mješavinom raznih Romanizovanih naroda Balkana koji su živjeli ovdje prije dolaska Slavena.
To je mješavina Ilira,Kelta,Tračana itd., stočarski narod sa jakom ratničkom doktrinom.
Slaveni su se mješali sa njima od samog dolaska,ali velik broj njih čak i u srednjem vijeku je postojao kao odvojena skupina,i srednjovjekovni Srbi i Bošnjani ih spominju kao posebnu skupinu(iako u to doba vjerovatno da su Slaveni već imali vlaške krvi,kao i Vlasi slavenske).
Ogroman dio njih živio na području Srbije,Crne Gore i Hercegovine u srednjem vijeku,dok se u Bosni spominje samo manja skupina.
Turci su naprosto bili ludi za njima i svugdje ih vodili sa sobom,em bili korisni,bavili se stočarstvom,em naseli granicu Vlasima i znaš da nema prolaza nikome.
Uglavnom,većina su bili Pravoslavci i asimilirani su od strane Srba,pa onda Crnogoraca,Katolici opet od strane Hrvata a oni Islamizirani su otišli u Bošnjake.Većina Vlaha kao Kršćani su služili samo u odbrani granica Carstva,a dio plaćenika koji su i napadali,Martolosi, su se Islamizirali nakon gubitka privilegija koje su imali do tada,i oni su praktički prva veća skupina Muslimana na ovim prostorima.Mada naravno oni su samo jedan dio Vlaha koji su preci današnjih Bošnjaka.
A različite riječi u različitim okolnosima dobijaju različito značenje,tako je "Vlah" vremenom postao pogrdan naziv za Srbe,isto kao i "Balija" za Bošnjake,a upravo su gradski Bošnjaci prvi počeli koristili riječ Balija da uvrijede Bošnjake sa sela,a još prije toga bez pogrdnog značenja tako su se nazivali ljudi sa sela koji su silazili u grad da prodaju med.
Inače Njegoš,koji je znamo svi koliko "volio" Muslimane pa su u njemu mnogi zločinci pronalazili uzora,spominje Bošnjake(Bošnjak=Bosanski Musliman) u nekim svojim pjesmama:
kud se gode s granice senemo
sresti će nas dvadeset tisućah,
malo dalje srešće i pedeset
pa ne mrca i zavaljenika,
no Bošnjaka ali Arbanasa,
od iskona vojničkog naroda,
te se radja i mre pod oružjem.
Ali Bošnjak, Hercegovac - Srb je turske vjere zbiljski: ne kće s mjesta i megdana šenuti se, uzmaknuti bez velika mesa, krvi
oće šaci u Cevo krvavo
i poharat lomnu Crnu Goru;
ovde vama prijevare nema,
bijesni su Bošnjaci junaci.
……Kada sa mnom govoriš kao moj brat Bošnjak, ja sam tvoj brat,
tvoj prijatelj, ali kada govoriš kao tudjin, kao Azijatin, kako neprijatelj
našega plemena i imena, meni je to protivno i svakome bi blagorodno
mislećemu čovjeku protivno bilo