BIOS ROM Checksum error

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 02:52

Pozdrav svima,

eh ovako, napravio sam s.anje ....... i treba mi strucna pomoc

Imam ovaj jedan PC na kojem sam iz jednog razloga htio izvrsiti Bios Update/Flash (znao sam unaprijed da je to opasno ali et kad sam budala .....)

Na njemu je bio Asus P4B533 V 1004-8 verzija biosa, ja sam skinuo neku noviju, mislim 1008 sa asusove stranice i bilo je u .awd formatu.

Prvo sam pokusavao da idem preko njegovog ugradjenog programa EZ Flash v1.0 ali me zezalo par sati i nije islo pa sam se odlucio da to pokusam preko windowsa sa programom "Asus Update" jer sam citao da ide dobro njime, iako sam znao da je preko windowsa jos opasnije nego inace.

Pokrenuo taj program, ucitao taj novi bios fajl i pocelo ono raditi, ali medjutim samo je ponavljalo prva dva procesa, i tako mozda 10-15 minuta, dok na kraju nije preslo na 3 proces, neka verifikacija, i tu je izbacilo gresku ..... Znao sam odma da sam u problemu i da ako ugasim pc sigurno ga vise necu ni upaliti, pa sam prvo pokusao vratiti BACKUP .ROM fajl koji sam spremio prije nego sam pokusao flashovati bios, sa istim tim programom, ali i sa tim backupom se isto desavalo, par puta ponavlja i na kraju ne uspije verifikaciju -.-

Na kraju ugasim pc i kada hocu da ga upalim evo sta dobijem :


Award BootBlock Bios v1.0
Copyright (c) 2000, Award Software, Inc.

BIOS ROM Checksum error

Detecting floppy drive A media...
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER


Malo sam guglao ali me glava vec pocela boliti, pa reko da postavim ovdje temu i vidim moze li mi iko pomoci, da li je gotova maticna skroz ili joj ima spasa ?


Veoma sam unaprijed zahvalan za svaki vid i pokusaj pomoci .


User avatar
Fuzzy Dunlop
Posts: 384
Joined: 18/04/2012 00:40
Location: Ispred monitora

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by Fuzzy Dunlop » 23/05/2012 03:36

A mozes li uci u BIOS sa DEL ili nastaviti sa F1? Cudno da ti (pokusava) ocitati disk.. Ili odabrati boot device sa F8 tipkom?

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 03:54

Fuzzy Dunlop wrote:A mozes li uci u BIOS sa DEL ili nastaviti sa F1? Cudno da ti (pokusava) ocitati disk.. Ili odabrati boot device sa F8 tipkom?
Ne, nista ne mogu samo mi to dodje, evo gledam malo po forumima pa kontam na bootabilni floppy disk stavit awdflash i dobar bios fajl pa probati, samo nisam vise siguran koji fajl da koristim :S


User avatar
Muderris
Posts: 126
Joined: 23/01/2011 14:53

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by Muderris » 23/05/2012 13:19

U drugi racunar ubaci floppy disk, formatiraj ga i ucini bootabilnim.

Spusti alatic za flash Award BIOS-A. Ima raznih verzija, bolje sto noviju.

Sa ASUS-ove stranice spusti zadnji BIOS fajl za tu maticnu a da nije BETA verzija.

Na floppy snimi taj fajl i alatic koji si prethodno spustio.

Na spornom racunaru, pobrini se da flash BIOS-a nije onemogucen postavkama odredjenih dzampera na maticnoj ploci.
Ukoliko je to slucaj prvo to namjesti a u tome ce ti pomoci dokumentacija (manual) koju ces takodjer spustiti sa ASUS-ove stranice.

Ubaci Floppy, pokreni alat za fleshanje, npr. awd880 (ovisno od verzije koju si skinuo), u zadato polje upisi ime BIOS fajla i pusti da se proces zavrsi.

Restartuj racunar.

Ukoliko opet bude problema probaj drugi flasher ili drugu verziju BIOS fajla.

Ako i nakon toga ne uspijes (u sto ne vjerujem), kod dobrog majstora, neka skine chip sa ploce, flashuje ga i vrati.

User avatar
nermin.padez
Posts: 926
Joined: 23/05/2012 17:08

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by nermin.padez » 23/05/2012 17:39

Muderris wrote: Ako i nakon toga ne uspijes (u sto ne vjerujem), kod dobrog majstora, neka skine chip sa ploce, flashuje ga i vrati.
Imao sam nekad davno slican problem! Medjutim to ne rade nigdje u BiH servisi, mislim jedino negdje u BG, ali ga nisam mogao nositi! Nazalost,na kraju sm morao kupiti drugu plocu, sto ces vjerovatno i ti morati! :-)

Nema potrebe za flesom BIOS-a, osim ako je to stvarno neophodno! :)
Flesovoao sam ga na laptopu, jer sam imao problem sa grafikom (zamrzavalo se), i receno je da je novijom verzijom firmware-a to rijeseno! Sve je proslo OK i od tada radi sve bez problema :-D

wolfie
Posts: 726
Joined: 19/10/2010 21:21
Been thanked: 1 time

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by wolfie » 23/05/2012 18:12

Imao sam nedavno identican problem. Nakon flesovanja mi je izbacio tu poruku, nakon cega sam usao u BIOS misleci da trazi defaultne postavke. Nakon sto sam to uradio, greska je ostala. Otvori kuciste, nadji CLEAR CMOS jumper i prespoji ga par minuta, tako ces resetovati sve postavke BIOS-a. Kad se opet upali, sta god da izbaci idi samo F1 - Continue, pusti ga da udje u Windows i greska ti se vise ne bi trebala pojavljivati, bar meni nije.

P.S. Na drugom racunaru mi je stvarno pomogao novi BIOS chip s eBaya, kao sto ti je neko vec sugerisao.

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 18:58

wolfie wrote:Imao sam nedavno identican problem. Nakon flesovanja mi je izbacio tu poruku, nakon cega sam usao u BIOS misleci da trazi defaultne postavke. Nakon sto sam to uradio, greska je ostala. Otvori kuciste, nadji CLEAR CMOS jumper i prespoji ga par minuta, tako ces resetovati sve postavke BIOS-a. Kad se opet upali, sta god da izbaci idi samo F1 - Continue, pusti ga da udje u Windows i greska ti se vise ne bi trebala pojavljivati, bar meni nije.

P.S. Na drugom racunaru mi je stvarno pomogao novi BIOS chip s eBaya, kao sto ti je neko vec sugerisao.
Ali ja nikako ne mogu u bios uci, nista odmah mi to izbaci, a evo kupio nove floppy diskove i ne mogu formatirati nijedan -.-

User avatar
nermin.padez
Posts: 926
Joined: 23/05/2012 17:08

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by nermin.padez » 23/05/2012 19:11

Probaj, preko dzampera da resetujes BIOS! Ako to ne pomogne slobodno ili mijenjaj taj dio na ploci sopstvenom snagom ako imas alata (kazem ni jedan servis ne radi to, barem prije 5-6 godina), ili kupuj novu plocu! I u buduce pamet u glavu! :D

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 19:17

nermin.padez wrote:Probaj, preko dzampera da resetujes BIOS! Ako to ne pomogne slobodno ili mijenjaj taj dio na ploci sopstvenom snagom ako imas alata (kazem ni jedan servis ne radi to, barem prije 5-6 godina), ili kupuj novu plocu! I u buduce pamet u glavu! :D
Nema jumpera ali sam gledao u manualu od ploce imaju dvije tackice koje treba necim metalnim spojiti 5 sekundi, uradio sve po upustvima opet isto, ali nisam se ni nadao da ce tako proraditi.

Samo cu jos probati da mu preko floppy disk ponovo flashujem bios, sto mi i trazi, ako ni to ne uspije naruciti onaj cip 15$ i rijesit problem.


Eh sada me zeza sto imam 3 stara i 2 nova floppy diska i od njih svih samo 1 moze da otvori i to bas onaj koji je write protected a nema onog vraga na cosku da ga iskljucim :/

Nece ni ove nove da ocita, trazi format a taj opet ne uspije ......

User avatar
nermin.padez
Posts: 926
Joined: 23/05/2012 17:08

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by nermin.padez » 23/05/2012 19:24

Ma kakav floppy i jadi, to ni prije 10 godina nije radilo kako treba :-) Jesi siguran da ces znati to odraditi (odlemiti i zalemiti)! I pitanje kakvo je porijeklo tog dijela! Na ebayu ne bih ni carape kupio da mi neko salje preko okeana :D
Koji te djavo tjera da flesujes! Jesi imao neki problem, sta li... :D

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 19:28

nermin.padez wrote:Ma kakav floppy i jadi, to ni prije 10 godina nije radilo kako treba :-) Jesi siguran da ces znati to odraditi (odlemiti i zalemiti)! I pitanje kakvo je porijeklo tog dijela! Na ebayu ne bih ni carape kupio da mi neko salje preko okeana :D
Koji te djavo tjera da flesujes! Jesi imao neki problem, sta li... :D
A kad sam budala, imam vise racunara pa na jednom izvadio 2Ghz procesor i ubacio 3.06 GHz koji podrzava HT ali bios nije podrzavao pa ja ko na onu stvar da poletim da probam jer update biosa ubacuje podrsku za HT a znao sam koliko je rizicno xD

Nego evo uspio sam ovaj jedan formatirati pa cu sad pokusati da flashujem, moze moze, ne moze trazit cu ovdje cip i valjda cu uspjeti to odraditi uz pomoc :D

A ako ne kupi drugu plocu i nauci se pameti xD

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 19:32

A jbt formatirao i sad ne radi ni taj jedan floppy sto je radio -.- Kako sam glup ne znam ni sto sam formatirao, jednostavno trebao pobrisati sve sa njega i staviti sta meni treba -.-

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 20:41

Uspio sam nekako jedan od ona dva sto sam danas kupio formatirati i sad radi xD

Sad moram vidjet kako ga napravit bootabilnim ubacit sta treba i oprobat srecu :)

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 22:11

Pokusao preko windowsa napraviti da floppy bude bootabilan i pokusao jos sa neke stranice skinuti fajlove ali nece da bootuje sa diska, ima li neko za moju situaciju detaljno objasnjenje ili fajlove kako da napravim bootabilni floppy koji ce se uspjeti bootati ?

User avatar
nermin.padez
Posts: 926
Joined: 23/05/2012 17:08

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by nermin.padez » 23/05/2012 22:12

arnes_king wrote:Pokusao preko windowsa napraviti da floppy bude bootabilan i pokusao jos sa neke stranice skinuti fajlove ali nece da bootuje sa diska, ima li neko za moju situaciju detaljno objasnjenje ili fajlove kako da napravim bootabilni floppy koji ce se uspjeti bootati ?
Ma nista od toga reko sam ti odmah! :-)

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 23/05/2012 22:35

Uspio sam bootati xD Do mene je bilo, idemo sad dalje :P

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 24/05/2012 15:09

Je li mi neko moze pomoci ko se vise razumije i reci mi koji tool da koristim za flashovanje i da mi nadji bios za ovu plocu jer ja do sada nisam imao uspjeha .....

User avatar
arnes_king
Posts: 4448
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Re: BIOS ROM Checksum error

Post by arnes_king » 25/05/2012 00:44

USPIO SAM :D

Napokon je uspjelo, jedva 3 dana se patim ali sam uspio :D

Post Reply