biografije zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Towelie

#26 Re: biografije zena u islamu

Post by Towelie »

harač wrote:očekivao sam originalnije argumente za aišu, a dočekaše me standardni: a) tad je bilo normalno; b) po šerijatu je naročito normalno; istina, treći još nisam čuo: c) što je mlađa to bolje prima... znanje i poučavanje za budućnost.
Aisu je Poslanik saws ozenio nakon objave koja mu je dosla u snu. On je uradio kako mu je naredjeno.
nasa

#27 Re: biografije zena u islamu

Post by nasa »

Chisum wrote:Eno, uvrijedi mi se Nasa, zena u islamu... :D
Pa bas ste se uhvatili ove teme koja je potencijalno korisna i za muske muslimane zar ne bi bilo za ocekivati da podrzite istaknute pozicije muslimanki koje su se bavile I pitanjima vjere kao recimo jedna od onih koje sam pomenula, a bavila se tefsirom itd.
A ne da zavrsimo kao I sve teme s kamenovanjem ili pricom o Ajsinim godinama...

Zato malo uvazavanja za jedinu temu na ovom pdf koja je posvecena iskljucivo zenama ili cu sve da vam brisem :twisted: :D
bosanka hercegovic

#28 Re: biografije zena u islamu

Post by bosanka hercegovic »

laly wrote:Rabija el-Adevijja

Rodjena je 95 ili 99 hidzretske godine u Basri, gdje je provela veliki dio zivota. Rabija je dosta poznata kao jedinstvena licnost u krugu ranih sufija. Imala je mnogo ponuda za udaju ali ih je sve odbila, osjecajuci da bi samo kao neudata zena mogla nesmetano da nastavi svoju duhovnu potragu. Imala je mnogo sljedbenika i prijatelja koji su dolazili u njenu kucu i slusali njena predavanja.Rabiju su sufije mnogo postovale i svi veliki sufijski pisci su prepricavali njeno ucenje i citirali njene rijeci, pripisujuci im veliki znacaj.
Rabija(rahmetullahi ` alejha ) je bila poseban ukras ovog dun-jaluka..... o njenoj krasoti najbolje govore njezini stihovi/dove:

Stvoritelju Vejčno Voljeni

Ljubavlju dvojakom, ljubim te,

Ljubavlju posesivnom i onom, samo Tebi, dostojnom.

Posesivnom,

Jer, sem Tebe, nikoga se ne sjećam,

sem Tebe, nikoga ne spominjem,

niti koga tražim,

sem Tebe!

Samo Tebi dostojnom,

Jer, Tvojim skidanjem zastora mojih, Te spoznah,

i Milošću Tvojom ugledavši Tebe, progledah.

Bez ikakve zasluge svoje,

Sve što si mi namenio od ovosvjetskih blagodati

podari dušmanima Svojim,

Prijateljima Svojim podari

sve meni namjenjene blagodati onosvjetske,

a meni si dovoljan TI.

Bože,

Ako Te obožavam iz straha od pakla,

njime me kazni.

Ako Te obožavam nadajći se raju,

Oduzmi mi ga,

Ali ako Te obožavam iz ljubavi prema Tebi,

nemoj me lišiti Sebe.

Bože,

Na ovome svjetu samo na Te mislim,

A na onom samo Tebe sresti želim.

Sa mnom je tako,

A Ti, kao i uvjek, čini kako Ti hoćeš!

Jer zahvala svaka je pripadajuća Tebi

.....

Gospodaru moj,

zvijezde sijaju, a ljudi spavaju,

I kraljevi su zatovorili vrata svoja,

samo su vrata Tvoje Milosti uvijek otvorena....

..... I svaki zaljubljeni je sa ljubljenim svojim,

A ja sam ovdje sama sa Tobom."

Predivno!:)
njonjica

#29 Re: biografije zena u islamu

Post by njonjica »

Koristan link i ima veze sa temom:
http://www.rawa.org/index.php
Eniac

#30 Re: biografije zena u islamu

Post by Eniac »

Da li je za status vazne zene muslimanke bitan njen doprinos islamu ili njen doprinos ukupnom covjecanstvu? Spomenucu samo dvije zene, jednu iz antickog doba i drugu iz mdernog doba. Prva je Hipatija, druga je Marija Kiri. Kada citate biografije tih zena o njima se pise iskljucivo u svjetlu njihovih naucnih dostignuca, i nikoga ne interesuje kojim religijama su pripadale (ako su ijednoj), jer je njihova religijska pripadnost irelevantna u poredjenju sa njihovim znacajem kao naucnica. Koliko ima muslimanki takvog znacaja? A ako nema, onda je logicno pitanje zasto ih nema.

Uostalom, na internetu se mogu naci liste vaznih zena u istoriji covjecanstva pa se moze vidjeti koliko je muslimanki na tim listama.

Ako je u ovoj temi za znacaj neke muslimanke bitno samo koliko je doprinijela religiji a ne ukupnom covjecanstvu, to je onda nesto sasvim drugo. To je onda iskljucivo vjerska tema.
Eniac

#31 Re: biografije zena u islamu

Post by Eniac »

.
Eniac

#32 Re: biografije zena u islamu

Post by Eniac »

njonjica wrote:Koristan link i ima veze sa temom:
Po meni su zene koje se bore sa dananjim statusom zena u islamskim zemljama, a narocito zemljama kao sto su Afganistan, Pakistan, Jemen, Somalija, SA, Sudan, itd vece i znacajnije od bilo koje poslanikove ili ahbabove zene, majke, sestre, kcerke. I zene koje su nekada i koje danas pokusavaju djevojkama ostvariti pravo na skolovanje, spasiti ih od zatvora kada su silovane, ubijanja kada odbiju brakove i slicnih grozota su velike i svakog postovanja vrijedne muslimanke. One i za muslimanke, i za islam, i za ostatak covjecanstva rade vece i vaznije stvari od svih drugih zena u istoriji islama.
fatamorgana

#33 Re: biografije zena u islamu

Post by fatamorgana »

Eniac wrote:
Po meni su zene koje se bore sa dananjim statusom zena u islamskim zemljama, a narocito zemljama kao sto su Afganistan, Pakistan, Jemen, Somalija, SA, Sudan, itd vece i znacajnije od bilo koje poslanikove ili ahbabove zene, majke, sestre, kcerke. I zene koje su nekada i koje danas pokusavaju djevojkama ostvariti pravo na skolovanje, spasiti ih od zatvora kada su silovane, ubijanja kada odbiju brakove i slicnih grozota su velike i svakog postovanja vrijedne muslimanke. One i za muslimanke, i za islam, i za ostatak covjecanstva rade vece i vaznije stvari od svih drugih zena u istoriji islama.
:thumbup: Zaista, te hrabre žene koje se u sjeni i uglavnom daleko od očiju medija i telekamera bore za vlastita ljudska, namjerno ne kažem ženska prava, su pravi heroji ovog našeg doba!
sour cherry

#34 Re: biografije zena u islamu

Post by sour cherry »

Obično se žene iz doba poslanstva navode kao primjeri današnjim ženama kad im se želi prigovoriti kako su dunjalučarke :mrgreen:
S4mpion

#35 Re: biografije zena u islamu

Post by S4mpion »

Eniac wrote:
Važnost nekih djela je naprosto nemjerljiva, nemoguće je porediti važnost jednog dobrog djela s važnošću drugog dobrog djela, bar s našeg, ljudskog, aspekta. :sabur:
nasa

#36 Re: biografije zena u islamu

Post by nasa »

Zene u islamu, ne zene vs zene- kao sto vec rekoh na drugoj temi :zzzz:

http://www.tabackimesdzid.com/2014/01/0 ... ju-hadisa/
vatrogasac

#37 Re: biografije zena u islamu

Post by vatrogasac »

nasa wrote:Zene u islamu, ne zene vs zene- kao sto vec rekoh na drugoj temi :zzzz:
Ima ih koje su i radile i rade, ali nekada se za njih čuje, a nekada ne....

Neregistrirani

#38 Re: biografije zena u islamu

Post by Neregistrirani »

Preporuka za citanje:
Zaboravljene vladarice u svijetu Islama - Fatima Mernissi

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=565793
Post Reply