Hrvatska je dala dozvolu prije godinu dana. Ti propustio tu informaciju? Opet svi krivi okolo naokolo.Damir_5 wrote:Ah to je tek druga prica sa kojom ima da se zemlja trese. Kako oni u opste misle to otplacivati kad kako sam razumio ti vozovi stoje u Rajlovcu i ne voze, Hrvatska blokirala jer zna vrlo dobro da ce svako izabrati da ide sa Talgom u EU, umjesto sa onim njihovim starim kantama. Tu se Hrvatskoj treba dati do znanja, sto prije certifikat za Talgo kako bi u opste BiH razmisljala da ode na pregovore sto se tice mosta na Peljescu ili autocestovnog prolaza kroz BiH.heckler wrote:Dabogda se ruke osusile svakom ko je imao udio u ovoj pljacci.
Poserem im se i na "vlak" i na koncar i mafiju u ZFBiH.
Samo je ovo tek predigra za naguzitis koji nas ceka sa Talgo lopovlukom.
Inace ako se dobro sjecam Talgo je narucen 2005 godine, a isporuka se desila cini mi se u 2011 godini, sto znaci sest godina je proteklo od momenta narucivanja do momenta isporuke, sto je apsurd kojem nema premca. Pa za to vrijeme izadje novi tip istog to voza, a nasi tamburasi ga jos i nisu dobili. Narucis Golf 7, dok ti ga isporuce, Golf 8 vec odavno na putevima?
U ZFBIH ima samo posla za tim tuzioca i kordon policije. Tu ako tuzilastvo to ne ocisti, FBIH ce platiti ogromnu lovu, a neko ce dobro omastiti brkove.
BiH vraća voz Končaru
Moderator: anex
- dalmatinka
#51 Re: BiH vraća voz Končaru
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#52 Re: BiH vraća voz Končaru
Pa kojem onda vozu 'rvati ne dozvoljavaju ulazak ? Koncaru ?
- dalmatinka
#53 Re: BiH vraća voz Končaru
Ovi boldani ne znam kojem vlaku ne dozvoljavaju ulazak, a što se tiče Hrvata dozvoljavaju svakom koji plati prelazak preko hrvatskih željeznica kao i svugdje uostalom po svijetu.un1ted wrote:Pa kojem onda vozu 'rvati ne dozvoljavaju ulazak ? Koncaru ?
- Damir_5
#54 Re: BiH vraća voz Končaru
Da, ali po takvoj cijeni da su Srbi i Bosanci morali cak suspendirati i vezu izmedju Sarajeva i Beograda jer nije bilo sanse da se takvo sto ugradi u cijenu, a nema direktne veze izmedju Srbije i Bosne, a da se ne prolazi kroz Hrvatsku. Tako da su i Bosna i Srbija suspendirale bilo kakvu zeljeznicku vezu sa Hrvatskom.dalmatinka wrote:
Hrvatska je dala dozvolu prije godinu dana. Ti propustio tu informaciju? Opet svi krivi okolo naokolo.
Dobro, sve se to moze vratiti na jugu, treba dati Hrvatskoj da napravi autocestu na jugu Bosne, ali im puknuti takvu cijenu koristenja zemljista, da ta dionica bude skuplja nego cjelokupna dionica od Zagreba do Splita za one koji ce tu prolaziti. Ono dobrosusjedski, kako su ga oni krknuli zeljeznicama BiH i Srbije. Prvo otezali par godina da certificiraju made in EU voz, nakon toga spucali cijenu koristenja HR pruga da je jeftinije ici avionom. Naravno iza svega stoji zelja HR zeljeznica da miniraju cijeli projekt Talgo ZFBIH koji je trebao preko Hrvatske spajati BiH sa EU destinacijama.
Last edited by Damir_5 on 27/02/2013 23:43, edited 1 time in total.
- dalmatinka
#55 Re: BiH vraća voz Končaru
Dobro, sad ja ne kužim. Kakve veze ima cijena koju je opičila Hrvatska s vezom Sarajevo-Beograd?Damir_5 wrote:Da, ali po takvoj cijeni da su Srbi i Bosanci morali cak suspendirati i vezu izmedju Sarajeva i Beograda jer nije bilo sanse da se takvo sto ugradi u cijenu, a nema direktne veze izmedju Srbije i Bosne, a da se ne prolazi kroz Hrvatsku. Tako da su i Bosna i Srbija suspendirale bilo kakvu zeljeznicku vezu sa Hrvatskom.dalmatinka wrote:
Hrvatska je dala dozvolu prije godinu dana. Ti propustio tu informaciju? Opet svi krivi okolo naokolo.
Dobro, sve se to moze vratiti na jugu, treba dati Hrvatskoj da napravi autocestu na jugu Bosne, ali im puknuti takvu cijenu koristenja zemljista, da ta dionica bude skuplja nego cjelokupna dionica od Zagreba do Splita za one koji ce tu prolaziti. Ono dobrosusjedski, kako su ga oni krknuli zeljeznicama BiH i Srbije. Prvo otezali par godina da certificiraju made in EU voz, nakon toga spucali cijenu da je jeftinije ici avionom.
- Damir_5
#56 Re: BiH vraća voz Končaru
Voz Sarajevo - Beograd koristi mislim oko 100 kilometara pruga u Hrvatskoj jer ne postoji direktna zeljeznicka veza izmedju BiH i Srbije, a da se ne ulazi u Hrvatsku.dalmatinka wrote: Dobro, sad ja ne kužim. Kakve veze ima cijena koju je opičila Hrvatska s vezom Sarajevo-Beograd?
- Damir_5
#57 Re: BiH vraća voz Končaru
Železnica ukida vozove za Zagreb...
Beograd -- Zbog manjka novca i visokih tarifa koje Hrvatska naplaćuje za korišćenje pružne infrastrukture, Železnice Srbije od 9. decembra radikalno smanjuju broj vozova.
Smanjiće se broj vozova koji idu preko graničnog prelaza Šid, između Srbije i Hrvatske, prenosi Blic.
Ukidaju se direktni polasci za Sarajevo i Zagreb, a umesto dosadašnih pet polazaka iz Beograda ka Cirihu preko Hrvatske, ubuduće će ići samo jedan.
"Da bi u saobraćaju ostao voz između Beograda i Sarajeva, železničke uprave iz Srbije, RS i BiH trebalo bi da na godišnjem nivou izdvoje oko 677.000 evra za korišćenje 87 kilometara hrvatskih pruga. Ni mi, ali ni drugi nismo imali ekonomski interes da ovu liniju očuvamo", kažu u Železnicama Srbije.
Upravo zbog previsokih naknada za korišćenje železničke infrastrukture u drugim državama, Srbija je ostala bez direktnih međunarodnih železničkih linija ka Italiji i Austriji.
Naše Železnice još ne naplaćuju nadoknadu za korišćenje železničke infrastrukture.
- dalmatinka
#58 Re: BiH vraća voz Končaru
OK, hvala na objašnjenju, nisam baš upućena u željezničku mrežu na prostru bivše nam države. Znači jeftinije bi vam bilo zaobići, tj. izgraditi tih 100 km unuter BiH nego koristiti postojeću prugu pretpostavljam.Damir_5 wrote:Voz Sarajevo - Beograd koristi mislim oko 100 kilometara pruga u Hrvatskoj jer ne postoji direktna zeljeznicka veza izmedju BiH i Srbije, a da se ne ulazi u Hrvatsku.dalmatinka wrote: Dobro, sad ja ne kužim. Kakve veze ima cijena koju je opičila Hrvatska s vezom Sarajevo-Beograd?
- Damir_5
#59 Re: BiH vraća voz Končaru
Pa sad, nisam ni ja kondukter, ali eto procitam nekad nesto u medijima o vozovima, pogotovo me zanimalo ovo oko Talga i Koncara, pa sam malo na netu istrazivao, Hrvatska je vrlo prljavo odigrala to sa ZFBIH i pogotovo oko Talga.dalmatinka wrote: OK, hvala na objašnjenju, nisam baš upućena u željezničku mrežu na prostru bivše nam države. Znači jeftinije bi vam bilo zaobići, tj. izgraditi tih 100 km unuter BiH nego koristiti postojeću prugu pretpostavljam.
Prvo je cijelo certificiranje blokirala vise od godinu dana, pa su onda iz ZFBIH dali valjda 12 000 stranica o karakteristikama tih Talgo vagona Hrvatskoj, koju su Hrvati zahtjevali, sad da li im je tu dokumentaciju ZFBIH dala na bosanskom ili engleskom, slagati cu to, uglavnom Hrvati su trazili da se svih tih 12 000 stranica prevede na hrvatski jezik (vjerovatno da se to onda proslijedi Koncaru na hrvatskom jeziku za know-how buducu izgradnju HR vozova), pa tek onda ce razmatrati stvar, kako se to zavrsilo u vezi tog prevodjenja ne znam, uglavnom na kraju je dosla ta naknada koja je ubila cijeli projekat Talgo u inostranstvu.
To se treba zapamtiti pa vratiti i jos u to uracunati kamatu. Mislim ako za nekih 80tak kilometara HR pruge koju koristi voz Sarajevo-Beograd Hrvatska trazi naknadu za prugu od 677 000 eura godisnje, pa koliko bi onda trazili za voz recimo koji bi koristio puno vise HR pruge i koji bi isao od Mostara preko Sarajeva ka sjeveru pa u pereciju i skroz do Zagreba i ka Ljubljani? To bi bio milionski iznos koji se apsolutno ne bi mogao pokriti iz cijene karata.
Sto se tice izgradnje direktne linije izmedju BiH i Srbije, da to bi bilo pametno graditi od koridora 5C ka Tuzli i dalje prema Srbiji i onda ne znam, valjda ka pruzi Zagreb - Beograd, kako bi se izbjegla Hrvatska.
-
kakaljin
#60 Re: BiH vraća voz Končaru
Tacno 1000%Damir_5 wrote:Da, ali po takvoj cijeni da su Srbi i Bosanci morali cak suspendirati i vezu izmedju Sarajeva i Beograda jer nije bilo sanse da se takvo sto ugradi u cijenu, a nema direktne veze izmedju Srbije i Bosne, a da se ne prolazi kroz Hrvatsku. Tako da su i Bosna i Srbija suspendirale bilo kakvu zeljeznicku vezu sa Hrvatskom.dalmatinka wrote:
Dobro, sve se to moze vratiti na jugu, treba dati Hrvatskoj da napravi autocestu na jugu Bosne, ali im puknuti takvu cijenu koristenja zemljista, da ta dionica bude skuplja nego cjelokupna dionica od Zagreba do Splita za one koji ce tu prolaziti. Ono dobrosusjedski, kako su ga oni krknuli zeljeznicama BiH i Srbije. Prvo otezali par godina da certificiraju made in EU voz, nakon toga spucali cijenu koristenja HR pruga da je jeftinije ici avionom. Naravno iza svega stoji zelja HR zeljeznica da miniraju cijeli projekt Talgo ZFBIH koji je trebao preko Hrvatske spajati BiH sa EU destinacijama.
-
kakaljin
#61 Re: BiH vraća voz Končaru
Damir_5 wrote:Pa sad, nisam ni ja kondukter, ali eto procitam nekad nesto u medijima o vozovima, pogotovo me zanimalo ovo oko Talga i Koncara, pa sam malo na netu istrazivao, Hrvatska je vrlo prljavo odigrala to sa ZFBIH i pogotovo oko Talga.dalmatinka wrote: OK, hvala na objašnjenju, nisam baš upućena u željezničku mrežu na prostru bivše nam države. Znači jeftinije bi vam bilo zaobići, tj. izgraditi tih 100 km unuter BiH nego koristiti postojeću prugu pretpostavljam.
Prvo je cijelo certificiranje blokirala vise od godinu dana, pa su onda iz ZFBIH dali valjda 12 000 stranica o karakteristikama tih Talgo vagona Hrvatskoj, koju su Hrvati zahtjevali, sad da li im je tu dokumentaciju ZFBIH dala na bosanskom ili engleskom, slagati cu to, uglavnom Hrvati su trazili da se svih tih 12 000 stranica prevede na hrvatski jezik (vjerovatno da se to onda proslijedi Koncaru na hrvatskom jeziku za know-how buducu izgradnju HR vozova), pa tek onda ce razmatrati stvar, kako se to zavrsilo u vezi tog prevodjenja ne znam, uglavnom na kraju je dosla ta naknada koja je ubila cijeli projekat Talgo u inostranstvu.
To se treba zapamtiti pa vratiti i jos u to uracunati kamatu. Mislim ako za nekih 80tak kilometara HR pruge koju koristi voz Sarajevo-Beograd Hrvatska trazi naknadu za prugu od 677 000 eura godisnje, pa koliko bi onda trazili za voz recimo koji bi koristio puno vise HR pruge i koji bi isao od Mostara preko Sarajeva ka sjeveru pa u pereciju i skroz do Zagreba i ka Ljubljani? To bi bio milionski iznos koji se apsolutno ne bi mogao pokriti iz cijene karata.
Sto se tice izgradnje direktne linije izmedju BiH i Srbije, da to bi bilo pametno graditi od koridora 5C ka Tuzli i dalje prema Srbiji i onda ne znam, valjda ka pruzi Zagreb - Beograd, kako bi se izbjegla Hrvatska.
Kratko i jasno
-
udrch
#62 Re: BiH vraća voz Končaru
treba im vratiti, bez obzira koliko nas to koštalo..
ovako će Končar dobiti međunarodnu potvrdu da im voz ne valja ni kurcu..jebote nakon 6 mjeseci pukla glavna osovina..navodno naši nisu dobro manevrisali
..
halo ba, nije bicikl da manevrišeš sa njim, to je voz koji ide naprijed-nazad..
ovako će Končar dobiti međunarodnu potvrdu da im voz ne valja ni kurcu..jebote nakon 6 mjeseci pukla glavna osovina..navodno naši nisu dobro manevrisali
-
neki
#63 Re: BiH vraća voz Končaru
Postoji...Zvornik-LoznicaDamir_5 wrote:Voz Sarajevo - Beograd koristi mislim oko 100 kilometara pruga u Hrvatskoj jer ne postoji direktna zeljeznicka veza izmedju BiH i Srbije, a da se ne ulazi u Hrvatsku.dalmatinka wrote: Dobro, sad ja ne kužim. Kakve veze ima cijena koju je opičila Hrvatska s vezom Sarajevo-Beograd?
-
Dr Arsla
#64 Re: BiH vraća voz Končaru
I Bijeljina je spojena direktnom željezničkom vezom sa Srbijom
Kroz Bos. Posavinu spojit sa Bijeljinom i eto direktne veze sa Srbijom
-
tec
#65 Re: BiH vraća voz Končaru
A koliko nas je to Kostalo? Procitaj sljedece.udrch wrote:treba im vratiti, bez obzira koliko nas to koštalo..
ovako će Končar dobiti međunarodnu potvrdu da im voz ne valja ni kurcu..jebote nakon 6 mjeseci pukla glavna osovina..navodno naši nisu dobro manevrisali..
tec wrote: Ono sto je Ministar Bijedic dogovorio sa Koncar-em je:
1. Vraca im se niskopodni voz bez da je za njega ista placeno, niti za koristenje 8 mjeseci, niti za kvar koji je navod pod garancijom.
2. Preostali dug od 6.2mil eura + 900.000eura (kamata) koji nemaju nikakve veze sa niskopodnim vozom nego su za servisiranje/opravke ostalih vozova i za modernizaciju lokomotiva ZFBiH dug koji je napravljen od kraja rata pa do danas se placa 300.000eura mjesecno iz zarade od iznajmljivanja lokomotiva (ZFBIH) turskoj. ZFBIH su slale lokomotive do sada na servis modernizaciju i opravku bez da su placali.
Kako god gledas ovo je dobro rijesenje za losu situaciju.
P.S. A ti tip niskopodnih vozova se moze nabaviti od najboljih svjetskih proizvodaca za manje pare nego ovaj.
Tu sigurno se treba praviti istraga (kazniti) prijasnjeg rukovodstva ZFBIH za nastalu situaciju i kako je moguce platiti vise za prototip ne testirani nego vec certificirane vozove.
- dustaban
#66 Re: BiH vraća voz Končaru
Ja mislim da je glavni problem ovdje - NEISPRAVNA UPOTREBA !
Mi smo naime ovo vozilo nazivali VOZ a rijec je o VLAKU !

Mi smo naime ovo vozilo nazivali VOZ a rijec je o VLAKU !
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#67 Re: BiH vraća voz Končaru
al na stranu zahebancija ...ako ovo prođe a da niko krivično ne odgovara
-
kakaljin
#68 Re: BiH vraća voz Končaru
vecina je ukinuta jer je Hrvatska postavila tolike cijene da je postalo neisplativo nikako da idu neke medjunarodne linijeReligious Fantastic wrote:Samo sam se gorko nasmijao kada sam procitao ovu vijest prije par dana. Svakog dana u svakom pogledu sve vise nazadujemo. Crna rupa smo u svemu. Rektum Evrope. Prvo ukinuse sve medjunarodne putnicke vozove pa sad ovo. Ekvivalent stavljanja van funkcije 1/3 krvotoka u zivom organizmu. FUJ!
-
VjecitiStudent
#69 Re: BiH vraća voz Končaru
Kad je ovaj "neko" ikad odgovarao?JoseMujica wrote:![]()
![]()
![]()
dobar!
al na stranu zahebancija ...ako ovo prođe a da niko krivično ne odgovara![]()
nema više smisla ni o čemu diskutovati u ovoj crnoj zemlji

- fantom slobode
#70 Re: BiH vraća voz Končaru
Gore "naslikani"treba u hapsanu odavno, taj gdje je prosao tu trava ne raste. A Koncar je napravio tako super reklamu svog voza da ga nece prodati nikome na normalan nacin. Ocigledan promasaj, vrijednost nikakva. Sasuli su se kao riza sa svojim prekrasnim proizvodom. Dokaz dometa hrvatske privrede.
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#71 Re: BiH vraća voz Končaru
Sram te i stid bilo @Jose napadate našeg zlatnog ljiljana, koji je jedva sabrao stotinjak miliona KM i sada kada treba da uživa vi ga ovako prozivate … Treba povećati kamate u Bankama umjesto sadašnjih 9% trebaju biti 90% i namete običnim građanima umjesto 17% PDV treba uvesti stopu do 170% PDV-a i uredno namiriti našeg zlatnog ljiljana.JoseMujica wrote:![]()
![]()
![]()
dobar!
al na stranu zahebancija ...ako ovo prođe a da niko krivično ne odgovara![]()
nema više smisla ni o čemu diskutovati u ovoj crnoj zemlji
- Damir_5
#72 Re: BiH vraća voz Končaru
Naravno te takse su postavljene iz razloga da se minira cijeli Talgo projekt, jer je planirano da Talgo saobraca od Mostara i Sarajeva ka Budimpesti, Becu i Beogradu, e sad zamislite kad bi Talgo stao u Zagrebu i ide ka Becu, koji vlak bi izabrali HR putnici, Talgo ili one njihove kante? Cak nisu dali dozvolu da Talgo od Sarajeva saobraca ka Plocama?kakaljin wrote:
vecina je ukinuta jer je Hrvatska postavila tolike cijene da je postalo neisplativo nikako da idu neke medjunarodne linije
Tu je sva nauka u tome. Hrvati su prvo blokirali dugo vremena certificirati Talga inace ne znam zasto takvo sto i treba kad je voz po standardima kojima se Hrvatska treba prilagoditi, ako vec nije. Ali i s tim se islo na blokiranje Talga projekta. Nakon pritisaka da se to uradi, desilo se ono, "nije govno, nego se pas posr'o", pa su onda uveli takse za koristenje pruga koje cak i avionski saobracaj cine "jeftinim". Sto znaci Hrvatska je ubila Talgo projekt administrativno. Steta za FBIH ce biti enormna, 67 miliona EUR.
Da su to uradili bilo kojoj drugoj zemlji, Konzum bi im bio sirom te zemlje zatvoren u roku od 24 sata, automatski na prvoj sjednici vlade, vlada te zemlje bi im pukla licencu na prisustvo Konzuma na trzistu od 100 miliona EUR godisnje ili bi vec nasla neki drugi administrativni nacin da ubije totalno poslovanje HR Konzuma u BiH kao znak za odmazdu.
Poenta je ta da kad god taj SDP HR dodje na vlast, Hrvatska krene u poslovni rat sa BiH. To je fenomenalno, sjecate se kad je Racan isto nesto petljao za prijevoz nafte za BiH. Evo sad ovo? Hrvatska nikako nece da cijeni da je BiH jedina zemlja sa kojom Hrvatska ima trgovinski suficit i da HR izvoz u BiH, zaposljava minimalno 100 000 radnika u Hrvatskoj i da to nije bogom dano pravo, nego nesto sto se treba zasluziti i potvrdjivati iz godine u godinu.
Za te zeljeznicke takse, izbaciti na ovaj ili onaj nacin Konzum iz BiH. Nije bitno kako, administrativnim nacinom se moze sve, a Konzum, tacnije Todoric finansira HR stranke na isti nacin kako to Miskovic radi u Srbiji. Znaci radi se o sprezi trgovinske mafije sa HR politikom, zato ih treba udariti kao odmazdu tamo gdje ih najvise boli, po Todoricu. Ako nista drugo, slati mu svaki dan inspekcije u trgovine, kontrolirati koliko i sta prodaje, kontrolirati kvalitetu i zatvarati trgovine ako se nadje bilo sta neispravno, vec ce se doci pameti.
Last edited by Damir_5 on 28/02/2013 12:16, edited 3 times in total.
-
VjecitiStudent
#73 Re: BiH vraća voz Končaru
Mentalitet je lako dokinuti - zatvorskim kaznama, no ko, kako i kada ce to uraditi?Religious Fantastic wrote: A sve to zbog toga sto je ovdje dio kulture i mentaliteta da se svako u sve ugradjuje...od portira do Brankovica...![]()
![]()
Tako je to kad se bosanci igraju drzave
- Damir_5
#74 Re: BiH vraća voz Končaru
Sto se tice Koncar EMV-a tu se radi o kriminalu, sto se tice Talga, tu nije u pitanju samo kriminal, recimo zasto se kupilo toliko kompozicija vagona bez lokomotiva i zasto je to sve toliko kostalo, medjutim glavnu stvar u ubijanju te investicije, to je odradila Hrvatska sa prvo blokiranjem certificiranja Talga, nakon toga uvodjenjem enormnih taksi na koristenje pruga kroz Hrvatsku, koje su maltene ubile zeljeznicki medjunarodni saobracaj ne samo BiH, nego i Srbije.
To je dovelo maltene do propasti FBIH investicije od 67 miliona EUR, plus RS je takodjer narucila istu stvar, sto znaci tu ce BiH porezni obveznici pretrpiti stetu od oko 100 miliona EUR iskljucivo zbog administrativne mjere Hrvatske.
Ne znam kako ovo do sad nije imalo odgovor, ali ga svakako treba imati i to odgovor treba biti jako brutalan, udariti po Todoricu iz sve snage i to toliko da mu se maltene unisti Konzum i u buducnosti njegov Merkator u BiH.
To je dovelo maltene do propasti FBIH investicije od 67 miliona EUR, plus RS je takodjer narucila istu stvar, sto znaci tu ce BiH porezni obveznici pretrpiti stetu od oko 100 miliona EUR iskljucivo zbog administrativne mjere Hrvatske.
Ne znam kako ovo do sad nije imalo odgovor, ali ga svakako treba imati i to odgovor treba biti jako brutalan, udariti po Todoricu iz sve snage i to toliko da mu se maltene unisti Konzum i u buducnosti njegov Merkator u BiH.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#75 Re: BiH vraća voz Končaru
samo dok ovi genijalci u Sarajevu shvate šta zapravo jeste politikaDamir_5 wrote:Naravno te takse su postavljene iz razloga da se minira cijeli Talgo projekt, jer je planirano da Talgo saobraca od Mostara i Sarajeva ka Budimpesti, Becu i Beogradu, e sad zamislite kad bi Talgo stao u Zagrebu i ide ka Becu, koji vlak bi izabrali HR putnici, Talgo ili one njihove kante? Cak nisu dali dozvolu da Talgo od Sarajeva saobraca ka Plocama?kakaljin wrote:
vecina je ukinuta jer je Hrvatska postavila tolike cijene da je postalo neisplativo nikako da idu neke medjunarodne linije
Tu je sva nauka u tome. Hrvati su prvo blokirali dugo vremena certificirati Talga inace ne znam zasto takvo sto i treba kad je voz po standardima kojima se Hrvatska treba prilagoditi, ako vec nije. Ali i s tim se islo na blokiranje Talga projekta. Nakon pritisaka da se to uradi, desilo se ono, "nije govno, nego se pas posr'o", pa su onda uveli takse za koristenje pruga koje cak i avionski saobracaj cine "jeftinim". Sto znaci Hrvatska je ubila Talgo projekt administrativno. Steta za FBIH ce biti enormna, 67 miliona EUR.
Da su to uradili bilo kojoj drugoj zemlji, Konzum bi im bio sirom te zemlje zatvoren u roku od 24 sata, automatski na prvoj sjednici vlade, vlada te zemlje bi im pukla licencu na prisustvo Konzuma na trzistu od 100 miliona EUR godisnje ili bi vec nasla neki drugi administrativni nacin da ubije totalno poslovanje HR Konzuma u BiH kao znak za odmazdu.
Poenta je ta da kad god taj SDP HR dodje na vlast, Hrvatska krene u poslovni rat sa BiH. To je fenomenalno, sjecate se kad je Racan isto nesto petljao za prijevoz nafte za BiH. Evo sad ovo? Hrvatska nikako nece da cijeni da je BiH jedina zemlja sa kojom Hrvatska ima trgovinski deficit i da HR izvoz u BiH, zaposljava minimalno 100 000 radnika u Hrvatskoj i da to nije bogom dano pravo, nego nesto sto se treba zasluziti i potvrdjivati iz godine u godinu.
Za te zeljeznicke takse, izbaciti na ovaj ili onaj nacin Konzum iz BiH. Nije bitno kako, administrativnim nacinom se moze sve, a Konzum, tacnije Todoric finansira HR stranke na isti nacin kako to Miskovic radi u Srbiji. Znaci radi se o sprezi trgovinske mafije sa HR politikom, zato ih treba udariti kao odmazdu tamo gdje ih najvise boli, po Todoricu. Ako nista drugo, slati mu svaki dan inspekcije u trgovine, kontrolirati koliko i sta prodaje, kontrolirati kvalitetu i zatvarati trgovine ako se nadje bilo sta neispravno, vec ce se doci pameti.
mislim, tako čuh, da je u ovoj ŽHR priči cijena njihovog mašinovođe bila 300 eura po kilometru