BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by _BataZiv_0809 »

Ako Erdogan ne javi Putinu da regulise ovog Ivancova, čmar je :oops:
Grean

#27 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Grean »

insomnia78 wrote:Jah
Nedaju Ćetnici
Pa ti tvoji su im omogucili da ne daju.

PS...obrati paznju na pravopis
insomnia78

#28 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by insomnia78 »

Jebe me korekcija na tastaturi
Kad skontamo da nam niko nista neće dati onako, na lijepe oči onda će to nadoći
Bilo je dvadeset godina poslije rata da izgradimo Svicarsku a mi se opredijelili za Kandahar
Grean

#29 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Grean »

Mislio sam na podbadanje sa mekim Ch ali nejse.

Sto se ostalog tice slazem se s tim da se poslije iskustava iz proslog rata ospem kad neko pocne o nasim prijateljima Evropi jer to mi vrijedja inteligenciju. Da smo ih tamo imali bh kriza bi se rijesila kako se rijesila ona na pomenutom Kipru ili ona u Hrvatskoj. I USA je po tom pitanju q.... od ovce ali za Evropu su nam rodjena braca.
insomnia78

#30 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by insomnia78 »

Stoji to sve ali ne postoji zemlja koja se usrecila sa Turcima i/ili Rusima
Osim toga zar neko stvarno moze zamisliti da sa svim ovim desavanjima u njihovim "kucama i avlijama" Putin i Erdogan spomenu situaciju u BiH
Oni su zaostrili i izgladili odnose zbog Sirije i svog djela kolaca na BI kakva Bosna i Srbija
Challenger__

#31 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Challenger__ »

Ne postoji rusko-tursko savezništvo. Postoji, za sada, trend otopljavanja odnosa i uzlazna linija bilateralnih odnosa ove dvije zemlje. Ovaj trend se može izmijeniti preko noći ako Ankara povuče neke poteze koji ne imponuju Kremlju. Oslanjati se na tako varijabilne odnose je neozbiljno. Ozbiljno je da se razgovara i dogovara bez stranaca, ali neke strukture to jednostavno ne znaju.

Ostavština podaničkog mentaliteta i vijekova okupacije.
Challenger__

#32 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Challenger__ »

Aktuelni uzlazni odnosi između Ankare i Moskve mogu se isplatiti za BiH, prije svega u povlaštenom izvozu naše robe, kako u RF, tako u Tursku. Za to je potrebno da se etnokratski mamlazi dogovore, uspostave tražene proizvodne standarde i zajednički nastupe prema njihovim tržištima.
breuer

#33 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by breuer »

megaman4 wrote:BiH geografski pripada Evropi a ne Aziji ili Bliskom Istoku. Jedina nam je šansa EU, jer sve drugo nas vodi u izolaciju i mrak. Turska i Rusija nikada ne mogu za BiH biti dobre kao EU, zato što se radi o sasvim drugom mentalitetu ljudi.
Znači mentalitet pojedinačno, i jednih i drugih, jedno 7 puta bliži od najbliže "zapadne" zemlje...koga mi lažemo...

da ne kažem da mi i Rusi govorimo skoro isti jezik :-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#34 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Toto »

Tesko da ce Ru i Tu, preko noci, iz rata u saveznistvo. A jos teze: da ce bratstvo i jedistvo graditi preko BiH.
breuer

#35 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by breuer »

još teže da su ikad i bile u ratu...
Challenger__

#36 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Challenger__ »

breuer wrote:da ne kažem da mi i Rusi govorimo skoro isti jezik :-)
Šta će ti Rusi. Evo ti BiH. Isti jezik pa se ama baš ništa ne razumiju.
asker

#37 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by asker »

Nevezano samo za ovu temu, pitam se zasto u zadnih 20-ak godina nije upucen neki zvanicni poziv Sarajeva predsjedniku Ruske Federacije da dodje u posjetu. Ili mozda jeste a ovi odbili?

Nije mala stvar recimo u ovim vremenima ugostiti Putina. Kakvim god ga smatrali taj covjek je medju top 4-5 lidera planete. Nesto na fazon Titove igre. Mozda bi se udobrovoljili, mozda bi ona rezolucija o genocidu prosla u UN-u. Pokazati i amerima da je njihov angazman u najmanju ruku nedovoljan, da stisnu gas ako nas zele u svojoj sferi uticaja. U protivnom imaju Donjeck i Donbas na domak Sarajeva.

U svakom slucaju neki crveni tepih i vecerica, par fotki, pa nek se stavovi ne poklapaju, nebi skodila. Jel ono Putin bio par puta u Sloveniji vec?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#38 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Toto »

asker wrote:Nevezano samo za ovu temu, pitam se zasto u zadnih 20-ak godina nije upucen neki zvanicni poziv Sarajeva predsjedniku Ruske Federacije da dodje u posjetu. Ili mozda jeste a ovi odbili?
Dolazk PUtina u sarajevo je blokiro Dodik. Putin javno nece da srozava sebe na nivo trecerazrednih paradrzavnika. Ni u kremlju Putin nije htio primiti Dodika u kabinetu, vec u nekim sporednim prostorijama i hodnicima, bez oficijenih protokola. Da je Dodik bio u presjedistvu mozda bi i pristao. Ovako ni jednom Srbinu ni Bosnji ne da primaket Putiu, jer bi mu opo ugled medju rusofilima.
animals

#39 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by animals »

Black swan wrote:mislim da nam je samo austrija prijatelj
Ako Hofer pobijedi na izborima, najavio je savez po ugledu na zemlje Beneluxa..usle bi pored Austrije jos Slovenija, Hrvatska , Madjarska i jos koja zemlja iz okruzenja..eto sanse i za BiH..
apsidejzi

#40 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by apsidejzi »

Mi smo kao neka ocajna djevojka koja se zaljubila u momka (evropa) i samo njega gleda a on je levati i po potrbebi nazove. Kad se to desi ona se sva usplahiri i brze bolje sredi (pohapsi sitne kokosare i vehabije - ko biva nesto radi) a onda na kraju psuje sebe i nesretni zivot sto je opet glupa ispala te kune sve muskarce misleci da su svi isti.

Dok je tamo krisom gledaju drugi momci al nisu dovoljno hrabri da joj pridju a ona glumica ko biva ne da se...
animals

#41 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by animals »

apsidejzi wrote:Mi smo kao neka ocajna djevojka koja se zaljubila u momka (evropa) i samo njega gleda a on je levati i po potrbebi nazove. Kad se to desi ona se sva usplahiri i brze bolje sredi (pohapsi sitne kokosare i vehabije - ko biva nesto radi) a onda na kraju psuje sebe i nesretni zivot sto je opet glupa ispala te kune sve muskarce misleci da su svi isti.

Dok je tamo krisom gledaju drugi momci al nisu dovoljno hrabri da joj pridju a ona glumica ko biva ne da se...
Nije do Evrope..
Hrvatska je primjer..
kolegione

#42 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by kolegione »

apsidejzi wrote:Mi smo kao neka ocajna djevojka koja se zaljubila u momka (evropa) i samo njega gleda a on je levati i po potrbebi nazove. Kad se to desi ona se sva usplahiri i brze bolje sredi (pohapsi sitne kokosare i vehabije - ko biva nesto radi) a onda na kraju psuje sebe i nesretni zivot sto je opet glupa ispala te kune sve muskarce misleci da su svi isti.

Mene stid, ne zato što je ovo tačno nego koliko je glupo :)
Ne mislim da si ti glup, nego je stil glup :)
Fudo Bosna

#43 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Fudo Bosna »

Mozda nama pristup EU, u buducnosti nema alternativu. zbog cinjenice da se nalazimo i geografski u Evropi, (ako se sama EU, do tada ne raspadne), ali ni u ratu ni sada, tu ni saveznika/prijatelja politickog mi nemamo, niti smo imali.

USA je strateski , koliko toliko , za BIH ucinila vise nego sve evropske drzave skupa, ipak nedovoljno, (nakaradni, ali opet, "kakav takav Dayton"), i podrska, kolika tolika, kada je Evropa bila, "mutava", kada su govorili: " Dogovorite se!" Tj . kada su sa nama mlatili, "praznu slamu..."

Turska je zbog same cinjenice o postojanju 4 milona Bosnjaka , porijeklom iz BIH Sandzaka, a to za nasu velicinu nije mali broj dijaspore, ogroman je to broj prijatelja, pa da ih je i 5%, od toga broja ,( politicki uticajnih u danasnjoj Turskoj i ekonomski bogatih ljudi a jeste, Bursa,Jalova, Izmir,Istanbul... imaju mnogo Bosnjaka, porijeklom iz BIH, veoma bogatih i utjecajnih/politicki , a BIH nisu zaboravili, hoce da pomognu, dolaze u BIH, i govore nas jezik), dakle potencijalnih ulagaca u Domovinu porijekla, BIH , to je potencijalni kojeg se ne smijemo nikada odreci...

Priblizavanje ovakve Turske, (ujedno i USA saveznice/ tog naseg , koliko toliko/ prijatelja, za razliku od "ofajle " Evrope), te Turske, koja se i u uslovima vojnog udara , pokazala jakom i stabilnom, (a vec je najveca ekonomska sila ovog dijela svijeta), sa svjetskom velesilom , Rusijom, moze samo biti korisno za BIH, pogotovu sto to moze i implicirati, otopljenje odnosa izmedju Bosnjaka i Srba, a ti odnosi su kljucni za opstanak i prosperitet BIH.
sinuhe

#44 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by sinuhe »

Ko su ti Bosnjaci u Turskoj?
Slicna je prica i o Goranima kao Bosnjacima bez da se ijedan vidjeniji izjasnjava kao Bosnjak.
Fudo Bosna

#45 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Fudo Bosna »

sinuhe wrote:Ko su ti Bosnjaci u Turskoj?
Slicna je prica i o Goranima kao Bosnjacima bez da se ijedan vidjeniji izjasnjava kao Bosnjak.
Brojni, ne bih sada pisao imena, konkretno, osobno, od samo dvojice babinih amidza imam familije u Izmiru, cak i unuci znaju bosanski, to je ogroman potencijal.

Sto se tice ekonomije, vlasnik "Cileka", npr je Bosnjak porijeklom, direktor Turkish Airlinesa za BIH , Bosnjak porijeklom, covjek 40 tih godina pra , pra , preci Bosnjaci, ali covjek zna bosanski i voli svoju pradomovinu BIH.

Jedan od vrlo utjecajnih parlamentaraca clan vladajuce stranke , isto Bosnjak porijeklom, zna jezik, svako mjesec dva je u Sarajevu, o imenima necu naravski, ali samo dio da nabrojim, itd, itd...
sinuhe

#46 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by sinuhe »

Razumijem ja da je 1996 neko na TV pricao o 4 miliona Turaka bosnjackog porijekla ali danas 2016 bi se valjda za ponekog i znalo.
Fudo Bosna

#47 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Fudo Bosna »

sinuhe wrote:Razumijem ja da je 1996 neko na TV pricao o 4 miliona Turaka bosnjackog porijekla ali danas 2016 bi se valjda za ponekog i znalo.

No sikiriki, zna onaj ko treba da zna, ("balijama" tzv. inace niko ne valja, ni Turska koja je prepuna nasih /utjecajnih ljudi, ni USA. koja nam je ipak valjala) , a Bosnjaci, turski drzavljani, su rasporedjeni na vrlo bitnim pozicijama, tako da , barem meni, "nema niceg loseg", u ovom, Rusko-Turskom/ahbabstvu.
KB9

#48 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by KB9 »

seln wrote:
Black swan wrote:mislim da nam je samo austrija prijatelj
U svakom slucaju su nam naklonjeni, cudi me da nemamo jacu diplomatsku aktivnost u Becu.
u becu imamo prejaku vezu preko vehabija
Kikibombona

#49 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by Kikibombona »

Samo da istaknem, za svaki slucaj. Buducnost BiH, posebno na planu ekonomije, je Evropa. Naravno da treba saradjivati sa svima, posebno sa Turcima i Rusima, ali je Evropa glavni igrac. Buducnost BiH je savez sa evropskim drzavama. Okruzeni smo Evropom. Turska i Rusija su tamo daleko.

Mislio sam iskljucivo na POMOC Turske i Rusije da se BiH uredi kao funkcionalna drzava, da se postigne dogovor izmedju Srba i Bosnjaka. Bez toga nema buducnosti.

U slucaju da se nesto postigne, Turci i Rusi bi podigli rejting. Poslali bi poruku da su konstruktivni, da imaju kapacitet rjesavati svjetske krize i sl.

Dodik je Putinov a Bakir Edroganov vazal. Uocljivo je da dva velika lidera imaju veliki uticaj na nase 'vodje'. I sada, kada je nastala frka oko referenduma, Bakir je otisao kod Erdogana na konsultacije. Bakir u Erdoganu vidi vodju i uzora. Nemam nikakvu sumnja da bi ga Erdogan mogao smeksati i nagovoriti na kompromisno rjesnje kada je u pitanju buducnost BiH. S druge strane, Dodik je impresioniran Putinom, u njemu vidi ovozemaljskog boga. Putin bi na njega veoma lako mogao izvrsiti pritisak da popusti i pristane na kompromisno rjesenje. Evropski lideri nemaju tu politicku snagu i uticaj na nase VODJE. Zbog toga smatram da bi Turci i Rusi udruzenim snagama mogli natjerati nase politicare na dogovor.

Na taj nacin bi pomogli Evropi da nas skine sa klinca, da se u moru problema ne moraju natezati sa seoskim varalicama koje izgleda moze ustrojiti jedino cvrsta ruka, dvojica autokrata u kojima Bakir i Dodole vide ovozemaljske bogove i uzore.

Bakir i Dodik ce u naredne cetiri godine sigurno biti glavni politicki igraci u BiH, ako ih ne stigne zatvorska kazna, u sto cisto sumnjam. Pa bilo bi lijepo da se u naredne cetiri godine uradi nesto. Previse vremena smo izgubili. Evropa je potpuno nezainteresovana. A mi sami nista ne mozemo. Nuzna je intervencija sa strane.
freeme1

#50 Re: BiH u svjetlu tursko-ruskog saveznistva

Post by freeme1 »

Kikibombona wrote:Svjedoci smo otopljavanja odnosa izmedju Moskve i Ankare nakon pokusaja vojnog udara u Turskoj. Erdogan hvali odnos Putina prema demokratski izabranoj vlasti, prema njemu licno, te se cak navodi da je Putin spasio Erdogana i AKP obavjestivsi ih sta se sprema. S druge strane, Erdogan je izuzetno kritican prema 'zapadnim saveznicima', navodi da su neke strukture sa zapada involvirane u vojni udar. Jadao se kako ga niko nije nazvao, niko podrzao u odsutnim trenucima. Direktno je prozvao Ameriku zato sto se nisu udostojili posjetiti Trusku nakon vojnog udara. Turske vlasti se neprestano prepiru sa zapadnim drzavama, sa zapadnim medijima... posljednji primjer je Austrija...

Na bliskoistocnom zaristu Turci i Rusi su po svemu sudeci sklopili pakt. Amerikanci i Evropljani su na kontra strani.

Dakle, sve ide u prilog jacanju tursko-ruskog saveza. Ako se nastave konfrontirati sa zapadom, moguce je da potpuno napuste zapadni blok, te se povezu sa Rusijom, Kinom, Iranom, Indijom... Vec neki ugledni zapadni mediji pisu kako NATO clanice i Turska sve manje imaju zajednickog, kako je moguce da napuste savez.

Sta sve to znaci za BiH, posebno ako se zna da Milorad Dodik i Bakir Izetbegovic vide uzore u Vladimiru Putinu i Tajipu Erdoganu!??
Da li je moguce da se Rusi i Turci umijesaju i rijese politicku krizu u BiH, da organizuju Dejton 2 koji ce zemlju uciniti funkcionalnom??

Kako vi vidite stvar, sta ce za BiH znaciti ako Rusija i Turska sklope cvrst vojno-politicko-ekonomski savez?
Prema svemu onome kako se Amerika a pogtovo EU ponasa prema Bosni i Hercegovini bilo bi najpametnije okrenuti se Rusiji i sa njima napraviti dogovor: Vi uticite na Beograd da digne ruke od podjele Bosne i Hercegovine, mi se okrecemo vama , odustajemo od NATO angazmana , ustupamo teritoriju za vojne baze i sl".
Tek bi tada vidio reakciju Amerike i kako bi se trudili da Beogradu stanu na put i kako ne samo verbalno vec i fizicki staju iza cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine. Ovako , mi se nudimo Americi a Amerika nas nece , ne zato sto nas nevoli jer zato sto nemamo nista da im dadnemo.
Tek kada bi vidjeli da bi Ruski radari i rakete mogli biti postavljeni ne na granici juznog krila NATO vec u samoj pozadini vidio bi kako se Amerikanci bude. Ovako od HELJP Bosnia nema nista kao ni 1992.
Post Reply