Kako zagovaraš ispravku propusta, čime?Skijaš wrote: Naziv manjeg entiteta je jedan od tih propusta i to će sigurno doći na red.
BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
- poznanik
#26 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
- Skijaš
#27 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Lobiranjem u međunarodnim centrima moći kako bi se nastavilo s pritiscima na neprijatelje države. Činjenica je da je BiH jačala samo pod pritiscima stranaca a da četnici ni zastavu nisu prihvatili drage volje. Priča o dijalogu s Dodikom je gubljenje vremena i Lagumdžija će sigurno dobiti jedno veliko ništa u zamjenu za svoja popuštanja, te ćemo se ponovo vratiti u vrijeme intervencionizma i dekrete OHR-a. Ali eto, neka dokažu da griješim, neka pokažu tu Dodikovu konstruktivnost (osim ako je to ova gradnja crkve u Potočarima ?!) pa ću reći da griješim. Ne može se nadom u Dodikovu saradnju mazati oči nama koji znamo da je ta nada ustvari samo prolongiranje patnje najslabijim elementima društva.poznanik wrote:Kako zagovaraš ispravku propusta, čime?Skijaš wrote: Naziv manjeg entiteta je jedan od tih propusta i to će sigurno doći na red.
- poznanik
#28 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Skijaš wrote:Lobiranjem u međunarodnim centrima moći kako bi se nastavilo s pritiscima na neprijatelje države. Činjenica je da je BiH jačala samo pod pritiscima stranaca a da četnici ni zastavu nisu prihvatili drage volje. Priča o dijalogu s Dodikom je gubljenje vremena i Lagumdžija će sigurno dobiti jedno veliko ništa u zamjenu za svoja popuštanja, te ćemo se ponovo vratiti u vrijeme intervencionizma i dekrete OHR-a. Ali eto, neka dokažu da griješim, neka pokažu tu Dodikovu konstruktivnost (osim ako je to ova gradnja crkve u Potočarima ?!) pa ću reći da griješim. Ne može se nadom u Dodikovu saradnju mazati oči nama koji znamo da je ta nada ustvari samo prolongiranje patnje najslabijim elementima društva.poznanik wrote:Kako zagovaraš ispravku propusta, čime?Skijaš wrote: Naziv manjeg entiteta je jedan od tih propusta i to će sigurno doći na red.
Dakle, ti bi na ovakav način mijenjao Ustav BiH i naziv entiteta? Zanimljiv prijedlog
U BiH, već godinama, vlada antagonizam, reakcija kao odgovor na akciju, s obje strane, i najviše uzrokovan interesima pojedinaca ili manjih grupa, koji svoje ciljeve pravdaju ciljevima većine ili etničkih grupa, svaki svoje. Od svega, najmanju korist ima stanovništvo, koje najčešće treba zaposlenja i veće plaće, bolju socijalnu i zdravstvenu njegu, bolju ekonomsku situaciju. Niti Dodik ni Lagumdžija, niti bilo ko od čelnih nosilaca vlasti im to ne pružaju, čak se i ne trude da pokušaju.
Građanima BiH trebaju bolji uslovi za život, vlastita sigurnost u osiguranju egzistencije i reprodukcije, uredan i zdrav život, mogućnost održavanja zdravlja...građane ne zanimaju ustavi i zakoni, ne interesuje ih hoće li neko is svijeta vršiti pritisak, ili će Dodik&Co. nastaviti mazati oči.
Budućnost BiH je u oporavku privrede, u ekonomskom razvoju i novim radnim mjestima, u većim plaćama, u jeftinijim energentima, u boljim uslovima života, nije u nastavku agonije i političke demagogije, u prenosu ličnih interesa pojedinaca na vlasti na cjelokupno stanovništvo. Treba ponekad izaći među "obične" ljude, neovisno o etničkoj ili religioznoj pripadnosti, popričati s njima, i zaključiti da svi imaju jedan cilj, jedinstven interes...
- Skijaš
#29 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
OK. Fol je u tom što je moja misao evoluirala u odnosu na tvoju. Ja sam siguran da postoje politički elementi (pa i u Sarajevu) kojima ne odgovara to o čemu govoriš. Dodiku bi skretanje fokusa sa nacionalističke priče značilo političku smrt jer narod podnosi ove strahote samo zato što misli da je ugrožen (ustašama, mudžahedinima itd) a onog trenutka kad Dodik prestane s manipulacijama i okrene se ekonomiji, postaje meta razjarenog naroda koji tad shvata da je izmanipulisan i da je proćerdao 20 godina na gluposti.poznanik wrote:
Dakle, ja se generalno slažem s tvojim prijedlogom, prestanimo s pričama o ukidanju entiteta, državnog pravosuđa i sličnim glupostima, okrenimo se sanaciji ekonomije i potrebnim reformama. Ali to je san, iluzija, Dodik to neće dozvoliti i zato izlaz leži u aktivnijoj ulozi međunarodne zajednice.
- poznanik
#30 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Skijaš wrote:OK. Fol je u tom što je moja misao evoluirala u odnosu na tvoju.
Ja sam siguran da postoje politički elementi (pa i u Sarajevu) kojima ne odgovara to o čemu govoriš. Dodiku bi skretanje fokusa sa nacionalističke priče značilo političku smrt jer narod podnosi ove strahote samo zato što misli da je ugrožen (ustašama, mudžahedinima itd) a onog trenutka kad Dodik prestane s manipulacijama i okrene se ekonomiji, postaje meta razjarenog naroda koji tad shvata da je izmanipulisan i da je proćerdao 20 godina na gluposti.
Dakle, ja se generalno slažem s tvojim prijedlogom, prestanimo s pričama o ukidanju entiteta, državnog pravosuđa i sličnim glupostima, okrenimo se sanaciji ekonomije i potrebnim reformama. Ali to je san, iluzija, Dodik to neće dozvoliti i zato izlaz leži u aktivnijoj ulozi međunarodne zajednice.
Ne može me niko ubijediti da se Federacija nije mogla privredno i ekonomski oporaviti i značajno uzdići iznad ekonomije RS, da građani Federacije nisu mogli imati nekoliko puta bolje uslove za život, onakve kakve sam opisao u prethodnom postu, odnosno iznadprosječne u regionu. Jako mnogo novca je prispjelu u državu, od dijaspore jako mnogo novca i danas pristiže, podrška velikog broja svjetskih ekonomskih velesila i danas postoji, ali je niko iz čelnih i značajnih pozicija vlasti Federacije skoro kao da ne želi, ili zaista ne želi.
Niko me ne može ubijediti suprotno da građani RS ne bi grubo zbacili sa vlasti sve političke predstavnike, ne samo Dodika, kad bi građani Federacije živjeli mnogo bolje i ugodnije od njih...
-
kresoje_krmpotic
#31 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
da bi bosna krenula naprijed ljudi moraju poceti razmisljati. najodgovorniji za opstanak bih, bosnjaci moraju da shvate ekonomsku pozadinu rata i tek onda ce da shvate da je i kljuc rjesenja u ekonomiji.
dok god se vjeruje da je uzrok rata nesto drugo kao sanu memorandum ili nacertanje, nece se shvatiti ni izlaz iz ovakve situacije odnosno rjesenja koja se nude bice na demagoskom nivou.
dok god se vjeruje da je uzrok rata nesto drugo kao sanu memorandum ili nacertanje, nece se shvatiti ni izlaz iz ovakve situacije odnosno rjesenja koja se nude bice na demagoskom nivou.
- Skijaš
#32 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Stopa samoubistava je duplo veća u manjem entitetu, stopa razvoda je duplo veća u manjem entitetu, minimalna penzija duplo niža u manjem entitetu, život u FBiH je sigurno ugodniji nego u manjem entitetu a problem je u tom što ti potcjenjuješ snagu straha uz pomoć kojeg velikosrbi vladaju narodom. Pa nisu sve one laži bez razloga, ono je dio osmišljenog plana držanja naroda pod psihozom ugroženosti a tu nema mjesta "izdaji". Dodik kaže da neće biti EU integracija ako to podrazumjeva prenos nadležnosti a narod, isprepadan "unitarnom Bosnom" sretan i spreman jesti korijenje. Kako rekoh, gubljenje vremena. Ponovno uključivanje međunarodne zajednice je recept za uspjeh.poznanik wrote:Niko me ne može ubijediti suprotno da građani RS ne bi grubo zbacili sa vlasti sve političke predstavnike, ne samo Dodika, kad bi građani Federacije živjeli mnogo bolje i ugodnije od njih...
-
stari grad Visegrad
#33 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
objasni ekonomsku pozadinu rata. BH nema nu zlata ni plementih ruda. Ima voda ato im ai Srbija. A Srbiji imas zemlje koliko hoces. <na sta si msilio sa ekonomskom pozadinom rata?kresoje_krmpotic wrote:da bi bosna krenula naprijed ljudi moraju poceti razmisljati. najodgovorniji za opstanak bih, bosnjaci moraju da shvate ekonomsku pozadinu rata i tek onda ce da shvate da je i kljuc rjesenja u ekonomiji.
- poznanik
#34 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Skijaš wrote:Stopa samoubistava je duplo veća u manjem entitetu, stopa razvoda je duplo veća u manjem entitetu, minimalna penzija duplo niža u manjem entitetu, život u FBiH je sigurno ugodniji nego u manjem entitetu a problem je u tom što ti potcjenjuješ snagu straha uz pomoć kojeg velikosrbi vladaju narodom. Pa nisu sve one laži bez razloga, ono je dio osmišljenog plana držanja naroda pod psihozom ugroženosti a tu nema mjesta "izdaji". Dodik kaže da neće biti EU integracija ako to podrazumjeva prenos nadležnosti a narod, isprepadan "unitarnom Bosnom" sretan i spreman jesti korijenje. Kako rekoh, gubljenje vremena. Ponovno uključivanje međunarodne zajednice je recept za uspjeh.poznanik wrote:Niko me ne može ubijediti suprotno da građani RS ne bi grubo zbacili sa vlasti sve političke predstavnike, ne samo Dodika, kad bi građani Federacije živjeli mnogo bolje i ugodnije od njih...
Ne podcjenjujem ja snagu "velikosrpskog" straha, već im ti daješ nadnaravnu moć, umjesto suprotno. Tvoja percepcija je politička, slična onoj koju vlast rabi deceniju i po, i to na obje strane. Tvoje razmišljenje o budućnosti BiH ne izlazi iz okvira političkog antagonizma, ti se ne odvajaš od paragrafa zgrnutih na pariško-daytonski papir... Ti ne izlaziš iz prostorije bez prozora, ti ne znaš šta građanin BiH stvarno jede, od čega je bolestan, ne znaš ni da li je bolestan, ti buljiš u Dodika i pratiš svaki njegov pokret, reakciju (ovo je fikcija, naravno, da ne pomisliš drugačije, ali fikcija kao poređenje sa razmišljanjem političara na vlasti u Federaciji ili RS).
Međunarodna politička zajednica u BiH je značajan činilac današnje situacije, nama treba međunarodna ekonomska zajednica, nama trebaju njihove investicije, njihov kapital i proizvodnja, koju će prenijeti ovamo, koja će nam otvoriti nova radna mjesta, više plaće, koja će nam pomoći da razmišljamo i da se ponašamo dijametralno suprotno od današnjeg ponašanja i da smanjimo intezitet netrpeljivosti i mržnje, kojom nas hrane interesi pojedinaca...
Danas u BiH nije velika razlika ni u samoubistvima, ni u razvodima, ni u penzijama, ni u čemu...Danas je u BiH jedina razlika u kleronacionalističkoj pripadnosti građana i jazu između bogatih i siromašnih
- Skijaš
#35 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Pa slažem se s tobom kad kažeš da sarajevski političari ne rade dovoljno da bi nam bilo bolje (ako uopšte i rade). I za taj njihov dio "zone odgovornosti", njih i krivim jer rezultatima ne možemo biti zadovoljni. Ali ono oko čega se ne slažemo jeste izlaz. Ti misliš da sarajevski političari nekad u budućnosti hoće uraditi više, hoće napraviti od FBiH zapadnu Njemačku i tako odlijepiti Srbe od velikosrpskog faktora. Ja mislim da sarajevski političari nisu kapacitet za to, te da ako ne dođe do međunarodne intervencije siguran sam da nam predstoji još 20 godina zaduživanja i krpljenja budžeta kreditima uz totalnu devastaciju sva tri naroda.poznanik wrote:
-
Bodkin
#36 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
nije jarane. zivot u sarajevu je mozda ugodniji ali u fbih ni blizu. cak i u ks je situacija sve gora u zadnje dvije godine, a ne moze se sve krizi pripisati. poenta je u tome sto su politicari u fbih i ks mogli puuuuno bolje stvari napraviti. ako je danas prosjecna plata u rs 800km, u fbih je trebala biti 1300 a u ks 1700. bilo je uslova ali nesposobni idioti na vlasti to nisu mogli napraviti. zato se u 2012 za sve lose krivi dodikSkijaš wrote:Stopa samoubistava je duplo veća u manjem entitetu, stopa razvoda je duplo veća u manjem entitetu, minimalna penzija duplo niža u manjem entitetu, život u FBiH je sigurno ugodniji nego u manjem entitetu a problem je u tom što ti potcjenjuješ snagu straha uz pomoć kojeg velikosrbi vladaju narodom. Pa nisu sve one laži bez razloga, ono je dio osmišljenog plana držanja naroda pod psihozom ugroženosti a tu nema mjesta "izdaji". Dodik kaže da neće biti EU integracija ako to podrazumjeva prenos nadležnosti a narod, isprepadan "unitarnom Bosnom" sretan i spreman jesti korijenje. Kako rekoh, gubljenje vremena. Ponovno uključivanje međunarodne zajednice je recept za uspjeh.poznanik wrote:Niko me ne može ubijediti suprotno da građani RS ne bi grubo zbacili sa vlasti sve političke predstavnike, ne samo Dodika, kad bi građani Federacije živjeli mnogo bolje i ugodnije od njih...
- Skijaš
#37 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Ne znam ko za sve krivi Dodika, ja to ne radim. Sarajevski političari su baš to kako si ih nazvao, nesposobni idioti, pa zato i vidim nadu upravo u međunarodnom intervencionizmu, u pritiscima izvana. Ovima u Sarajevu, koliko i Dodiku, odgovara to da se ništa ne rješava.Bodkin wrote:nije jarane. zivot u sarajevu je mozda ugodniji ali u fbih ni blizu. cak i u ks je situacija sve gora u zadnje dvije godine, a ne moze se sve krizi pripisati. poenta je u tome sto su politicari u fbih i ks mogli puuuuno bolje stvari napraviti. ako je danas prosjecna plata u rs 800km, u fbih je trebala biti 1300 a u ks 1700. bilo je uslova ali nesposobni idioti na vlasti to nisu mogli napraviti. zato se u 2012 za sve lose krivi dodikSkijaš wrote:Stopa samoubistava je duplo veća u manjem entitetu, stopa razvoda je duplo veća u manjem entitetu, minimalna penzija duplo niža u manjem entitetu, život u FBiH je sigurno ugodniji nego u manjem entitetu a problem je u tom što ti potcjenjuješ snagu straha uz pomoć kojeg velikosrbi vladaju narodom. Pa nisu sve one laži bez razloga, ono je dio osmišljenog plana držanja naroda pod psihozom ugroženosti a tu nema mjesta "izdaji". Dodik kaže da neće biti EU integracija ako to podrazumjeva prenos nadležnosti a narod, isprepadan "unitarnom Bosnom" sretan i spreman jesti korijenje. Kako rekoh, gubljenje vremena. Ponovno uključivanje međunarodne zajednice je recept za uspjeh.poznanik wrote:Niko me ne može ubijediti suprotno da građani RS ne bi grubo zbacili sa vlasti sve političke predstavnike, ne samo Dodika, kad bi građani Federacije živjeli mnogo bolje i ugodnije od njih...
- poznanik
#38 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Mislim da je, u ovom trenutku, a vjerujem da bi tako bilo i u dalekoj budućnosti, jedini način da građani BiH izađu iz apatije, iz agonije, iz političke, društvene i konačno - ekonomske krize, upravo njeno poništenje. Jedino ćemo spustiti tenzije i započeti normalan život, uz puno uvažavanje drugog i drugačijeg, ako uspijemo razviti privredu i podignemo ekonomski razvoj na viši nivo. A potencijale i resurse imamo, i to u oba entiteta.
Ne želim da razvijam temu u drugi pravac, ali mi se čini da mnogim ne odgovara ekonomski oporavak BiH, čak ni susjedima; zapravo, mislim da najviše susjedima ne odgovara, i da su nam susjedi činili mnoge opstrukcije, od političkih u međunarodnim odnosima, do unutarpolitičkih miješanja, što čine i danas na razne načine, do raznoraznih ekonomskih, trgovinskih, i sl.
Pitamo li "običnog" građanina BiH kome da da povjerenje i glas, ogroman procenat će se opredjeliti za pojedince sposobne da pokrenu privredu i proizvodnju. Naš problem je što ovakvih pojedinaca nema u javnom prostoru, ili što su već u interesnim sferama drugih političkih organizacija, iz kojih ne mogu djelovati na način na koji trebaju i znaju.
Rješenje je i na prepoznavanju ili pronalasku novih ljudi, "čistih" i nezavedenih, spremnih i sposobnih da izvuku državu iz privredne i ekonomske krize, rješenje je u našoj podršci takvim.
Ne želim da razvijam temu u drugi pravac, ali mi se čini da mnogim ne odgovara ekonomski oporavak BiH, čak ni susjedima; zapravo, mislim da najviše susjedima ne odgovara, i da su nam susjedi činili mnoge opstrukcije, od političkih u međunarodnim odnosima, do unutarpolitičkih miješanja, što čine i danas na razne načine, do raznoraznih ekonomskih, trgovinskih, i sl.
Pitamo li "običnog" građanina BiH kome da da povjerenje i glas, ogroman procenat će se opredjeliti za pojedince sposobne da pokrenu privredu i proizvodnju. Naš problem je što ovakvih pojedinaca nema u javnom prostoru, ili što su već u interesnim sferama drugih političkih organizacija, iz kojih ne mogu djelovati na način na koji trebaju i znaju.
Rješenje je i na prepoznavanju ili pronalasku novih ljudi, "čistih" i nezavedenih, spremnih i sposobnih da izvuku državu iz privredne i ekonomske krize, rješenje je u našoj podršci takvim.
Last edited by poznanik on 23/05/2012 00:48, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#39 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
80% ljudi za sve probleme krivi dodika i rs cak i kad je magla u sarajevu. dalje, 70% drzava na svijetu je u istim govnima kao i mi. nikome od njih drzavu nije napravio medjunarodni pritisak ili intervencija, cak sta vise, ako ga je bilo samo se pogorsalo. drzava se ne sredjuje i razvija medjunarodnim pritiscima jer niko nije lud da sredjuje i jaca tudje drzave.Skijaš wrote:Ne znam ko za sve krivi Dodika, ja to ne radim. Sarajevski političari su baš to kako si ih nazvao, nesposobni idioti, pa zato i vidim nadu upravo u međunarodnom intervencionizmu, u pritiscima izvana. Ovima u Sarajevu, koliko i Dodiku, odgovara to da se ništa ne rješava.Bodkin wrote:
nije jarane. zivot u sarajevu je mozda ugodniji ali u fbih ni blizu. cak i u ks je situacija sve gora u zadnje dvije godine, a ne moze se sve krizi pripisati. poenta je u tome sto su politicari u fbih i ks mogli puuuuno bolje stvari napraviti. ako je danas prosjecna plata u rs 800km, u fbih je trebala biti 1300 a u ks 1700. bilo je uslova ali nesposobni idioti na vlasti to nisu mogli napraviti. zato se u 2012 za sve lose krivi dodik
iz ovog sranja mozemo samo sami izaci, samo sto je mentalitet ljudi takav da je to nemoguce. nece ljudi da zapnu i rade po ps-u, jebiga
-
pemanapemani
#40 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Sarajevo treba biti primjer kako funkcioniše država.
Diže mi se kosa na glavi kada se poredi Sarajevo sa BL, Mostarom, Prijedorom, Čapljinom itd. Na šta je spalo to Sarajevo da ga svaka šuša uzima u usta i hvali u odnosu na pomenute sredine? Jesmo li spali na to da se poredimo sa krajevima BiH u kojima je ordinirao psihijatar fašist i da se hvalimo da smo kao opet bolji od gradova u kojima je izvršeno etničko čišćenje i genocid?
Velikosrpski i velikohrvatski faktor se može ušutkati sistemom vrijednosti koji je totalno suprotan od sistema po kojem ove dvije bolesne ideje funkcionišu. Npr. da li bi se Dodik više "naljutio" kada bi mu pod nos stavio statističke podatke po kojima je u Sarajevu u javnim preduzećima, školama, fakultetima itd., zaposleno 20% Srba, 15% Hrvata i 15% onih koje šovinisti nazivaju "ostalim"? Tako se ušutkavaju fašisti koji nemaju muda da izazovu oružani sukob.
Njemu i sličnima odgovaraju oni koji promoviraju nazadnu i neviđeno glupu ideju "rahat patnje". Njemu odgovaraju poređenja Sarajeva i gradova koji su etnički očišćeni i u kojima su se desila neviđena zvjerstva. Rahat patnja je alat pomoću kojeg se dugoročno izjednačavaju strane i očita agresija postaje građanski rat.
Da nisu "ishlapile" milijarde, danas bi velikodržavne ideje komšija bile na izdisaju. Mogli bi fašisti levatiti narod ugrozbama, neootomanizmom, majorizacijom..., ali nakon deset godina bi ljudi počeli otvarati oči. Baš bi Jovan iz Lukavice pušio priču o "zlim mudžahedinima" i gledao kako se pred njegovim očima razvija moderan europski grad gdje se poštuju sva ljudska prava, gdje se svaki pojedinac može ostvariti i naći mjesto za sebe, gdje je zaposlenost 85% itd.
Danas smo svi u istim govnima i ne trebaš biti pretjerano sposoban da manipulišeš sa mentalno silovanim narodom.
Diže mi se kosa na glavi kada se poredi Sarajevo sa BL, Mostarom, Prijedorom, Čapljinom itd. Na šta je spalo to Sarajevo da ga svaka šuša uzima u usta i hvali u odnosu na pomenute sredine? Jesmo li spali na to da se poredimo sa krajevima BiH u kojima je ordinirao psihijatar fašist i da se hvalimo da smo kao opet bolji od gradova u kojima je izvršeno etničko čišćenje i genocid?
Velikosrpski i velikohrvatski faktor se može ušutkati sistemom vrijednosti koji je totalno suprotan od sistema po kojem ove dvije bolesne ideje funkcionišu. Npr. da li bi se Dodik više "naljutio" kada bi mu pod nos stavio statističke podatke po kojima je u Sarajevu u javnim preduzećima, školama, fakultetima itd., zaposleno 20% Srba, 15% Hrvata i 15% onih koje šovinisti nazivaju "ostalim"? Tako se ušutkavaju fašisti koji nemaju muda da izazovu oružani sukob.
Njemu i sličnima odgovaraju oni koji promoviraju nazadnu i neviđeno glupu ideju "rahat patnje". Njemu odgovaraju poređenja Sarajeva i gradova koji su etnički očišćeni i u kojima su se desila neviđena zvjerstva. Rahat patnja je alat pomoću kojeg se dugoročno izjednačavaju strane i očita agresija postaje građanski rat.
Da nisu "ishlapile" milijarde, danas bi velikodržavne ideje komšija bile na izdisaju. Mogli bi fašisti levatiti narod ugrozbama, neootomanizmom, majorizacijom..., ali nakon deset godina bi ljudi počeli otvarati oči. Baš bi Jovan iz Lukavice pušio priču o "zlim mudžahedinima" i gledao kako se pred njegovim očima razvija moderan europski grad gdje se poštuju sva ljudska prava, gdje se svaki pojedinac može ostvariti i naći mjesto za sebe, gdje je zaposlenost 85% itd.
Danas smo svi u istim govnima i ne trebaš biti pretjerano sposoban da manipulišeš sa mentalno silovanim narodom.
-
Bodkin
#41 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
pemanapemani wrote:Sarajevo treba biti primjer kako funkcioniše država.
- Skijaš
#42 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
Slažem se s obojicom. Sarajevski političari su dio problema jer prvo, zloupotrebljavaju javni sektor kojeg su podredili vlastitim interesima i drugo, sredstva izvana nisu iskoristili za stvaranje povoljn(ij)e klime i infrastrukture kakvu traže potencijalni investitori. Ali stanje je takvo kakvo je i potreban je izlaz. Ne mislim da će se SDP pod Lagumdžijinim vođstvom nešto pretjerano angažovati da promjeni trendove jer promjenu ne mogu donijeti oni koji "imaju prijatelja" koji im završava stvari. Ostaje nada da će strani pritisci (koji su podrazumjevajući u euroatlanstkim integracijama) napraviti više reda u našem društvu i zato kažem da promjene mogu biti inicirane izvana. Alternativa (za koju se svakako treba pripremiti) je postepeno jačanje stranke kao što je NS a koja bi u sljedećih 10-12 godina dovoljno osnažila da vodi proces ozdravljenja društva. Te dvije opcije pred nama (strani pritisci i postepeno jačanje Naše Stranke) su dva puta koja su toliko različita da se međusobno ne isključuju.Bodkin wrote:pemanapemani wrote:Da nisu "ishlapile" milijarde, danas bi velikodržavne ideje komšija bile na izdisaju. Mogli bi fašisti levatiti narod ugrozbama, neootomanizmom, majorizacijom..., ali nakon deset godina bi ljudi počeli otvarati oči. Baš bi Jovan iz Lukavice pušio priču o "zlim mudžahedinima" i gledao kako se pred njegovim očima razvija moderan europski grad gdje se poštuju sva ljudska prava, gdje se svaki pojedinac može ostvariti i naći mjesto za sebe, gdje je zaposlenost 85% itd.
Danas smo svi u istim govnima i ne trebaš biti pretjerano sposoban da manipulišeš sa mentalno silovanim narodom.![]()
![]()
ne moze to zajedno sa kradjom i neradom i jos da za sve optuzujes druge: srbe, hrvate, mz, pedere, sdp, sandzaklije_____________ (dopunite dalje)
-
Canton
#43 Re: BiH u DW ; Na Putu Buducnosti
pemanapemani wrote:Sarajevo treba biti primjer kako funkcioniše država.