BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

jefferson

#76 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

xyz101 wrote:normalno da se pitas.
kada protestvuju sto olovo ne pripada opstini sarajevo, onda mozes i protestovati sto se tenkovi rasprodaju koji su krucijalni za nas opstanak.

stani na put, postavi plakate,, i vidjet ces da ima efekta.
Evo jos jedan biser!
krucijalni???? Krucijalno za opstanak ove drzave je hocel oni sto nikad ne glasaju i oni sto glasaju za ove klero/kleptomanijake konace doci pameti? To je krucijalno za opstanak, a ne neka nakupina starog zeljeza iz vijetnamskog rata!
jefferson

#77 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote:
xyz101 wrote:mozda ispred M60,
ali M60A3 (kojeg mi imamo) je mnogo bolji nego bilo koja verzija M84.
inace,
ruski tenkovi su gvozdje sa bacanje.
tijesni, nepregledni, komplikovani u manuvru sa deficijentnim ciljnim mehanizmima.
M60A3 ce ih poskidati kao fazane.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ovo bas i nije toliko smijesno... m60a3tts ima nekoliko bitnih, moglo bi se reci kljucnih prednosti nad m84...

prije svega mislim na termoviziju... m60 bi mogao hladno skinuti m84 u losim vremenskim uslovima ili po noci, jer ga IC na 84ci nece skontati na vrijeme... npr. marinci su 1991 jako uspjesno koristili tu prednost pri oslobadjanju kuvajta (cini mi se kad su uzimali aerodrom)... dalje, m60 je u prednosti kad je u pitanju maksimalna elevacija topa, pogotovo negativna, sto dolazi do izrazaja na brdovitom terenu kakvog nam ne fali...

najveca mana m60 je visoka silueta i visoka masa koja dolazi do izrazaja na losem terenu, kakvog nam opet ne fali :D ni oklop nije cemu, ali ruku na srce ni m84 se nije proslavio na tom polju - i jednog i drugog ce bez problema spizditi 105 ili 125mm top ili novije generacije PO raketa...

uzmi u obzir da m60 u naoruzanju jos uvijek drze mnoge dosta razvijenije zemlje, a neke poput turaka su ih modernisale do neprepoznatljivosti... cuo sam da su turci ponudili i nama da ucestvujemo u nekom programu modernizacije, zivi bili pa vidjeli...
Pri oslobadjanju Kuvajta marinci se nisi borili protiv M84A, nego protiv T-72, to je bitna razlika.
Druga stvar, M84 ima daleko bolji oklop, ali ima neke djelove koji su osjetljivi, to se pokazalo u toku rata, jer dio koji je najosjetljiviji je dio koji stiti municiju. To je po meni njegova najveca mana.
Iako je veci, M84 ima bolji motor, bolji odnos snage i tezine te vecu brzinu!
Ono sto A3 ima je istina bolju termoviziju, ali ta termovizija je toliko dobra da je bolja i od one na M1A1. E sad, da li je to kljucna prednost kada imas M84 sa 600mm oklopa i M60 sa 155mm je pitanje! M84 moze prezivjeti u sustini 105mm udar, osim nekih djelova, M60 nema teorije, jer je M60 jednu generaciju stariji tenk i nema sendvic oklop.
Da li se pokazao efikasnijim
Mislim da jeste, ali ne zbog toga sto je M60 kao koncept bolji, jer nije, nego zbog toga sto su zapadne zemlje imale daleko bolje odrzavanje, trenig i logistiku.
To se najbolje moze vidjeti na primjeru ruskih aviona.
Alfons Kauders

#78 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote: Pri oslobadjanju Kuvajta marinci se nisi borili protiv M84A, nego protiv T-72, to je bitna razlika.
Druga stvar, M84 ima daleko bolji oklop, ali ima neke djelove koji su osjetljivi, to se pokazalo u toku rata, jer dio koji je najosjetljiviji je dio koji stiti municiju. To je po meni njegova najveca mana.
Ono sto A3 ima je istina bolju termoviziju, ali ta termovizija je toliko dobra da je bolja i od one na M1A1. E sad, da li je to kljucna prednost kada imas M84 sa 600mm oklopa i M60 sa 155mm je pitanje! M84 moze prezivjeti u sustini 105mm udar, osim nekih djelova, M60 nema teorije, jer je M60 jednu generaciju stariji tenk i nema sendvic oklop.
Mislim da jeste, ali ne zbog toga sto je M60 kao koncept bolji, jer nije, nego zbog toga sto su zapadne zemlje imale daleko bolje odrzavanje, trenig i logistiku.
m84 ima bolji oklop, to ne sporim, ali opet nema dovoljno dobar oklop koji se moze nositi sa 105-icom... pazi, oklop na m84 je ekvivalentan nekih 500mm homogenog celika samo ako pricamo o heat projektilima, a ne o kinetickim projektilima... potkalbarni penetrator ispaljen iz 105 ce bez problema probiti prednji oklop skoro svih varijanti t72, ukljucujuci m84... nece ici sa t90, ali to je vec druga prica...

bez obzira na yugo-lafinu, oklop na m84 nije toliko bolji od ruskih varijanti t72, mada je za klasu ispred izvoznih modela... mrsko mi je guglati, ali mislim da fulas za ovih 155mm... koliko ja znam, m60 je dizajniran da podnese pogodak ruskog 100mm topa na kupoli, znaci da ima cca 250mm ako se uracuna kosina oklopa... najveca prednost m84 u proslom ratu je bila sto frontalni oklop nije mogla probiti zolja (300mm) ili maljutka (400mm)... ali savremene rakete rezu duplo vise bez problema, tako da i to ispada...

slazem se, m60 jeste stara mrcina i koncept je cak i u to vrijeme bio penzionerski - vise je licio na tenkove iz drugog svjetskog nego na t64 koji su rusi stancali u to vrijeme... ali nije ni skart... uz minimalno ulaganje moze se nabaciti reaktivni oklop koji bi itekako popravio stvari jer vecina tenkova i nastrada od kumulativnih projektila... npr. skontaj koliko je tenkova u svim ratovima u zadnjih 20 godina unisteno od strane drugih tenkova a koliko od pjesadijskog protuoklopa ili navodjenih raketa, koje ce sjebat i m84 i m60 ko dobar dan...
jefferson

#79 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote: Pri oslobadjanju Kuvajta marinci se nisi borili protiv M84A, nego protiv T-72, to je bitna razlika.
m84 ima bolji oklop, to ne sporim, ali opet nema dovoljno dobar oklop koji se moze nositi sa 105-icom... pazi, oklop na m84 je ekvivalentan nekih 500mm homogenog celika samo ako pricamo o heat projektilima, a ne o kinetickim projektilima... potkalbarni penetrator ispaljen iz 105 ce bez problema probiti prednji oklop skoro svih varijanti t72, ukljucujuci m84... nece ici sa t90, ali to je vec druga prica...

bez obzira na yugo-lafinu, oklop na m84 nije toliko bolji od ruskih varijanti t72, mada je za klasu ispred izvoznih modela... mrsko mi je guglati, ali mislim da fulas za ovih 155mm... koliko ja znam, m60 je dizajniran da podnese pogodak ruskog 100mm topa na kupoli, znaci da ima cca 250mm ako se uracuna kosina oklopa... najveca prednost m84 u proslom ratu je bila sto frontalni oklop nije mogla probiti zolja (300mm) ili maljutka (400mm)... ali savremene rakete rezu duplo vise bez problema, tako da i to ispada...

slazem se, m60 jeste stara mrcina i koncept je cak i u to vrijeme bio penzionerski - vise je licio na tenkove iz drugog svjetskog nego na t64 koji su rusi stancali u to vrijeme... ali nije ni skart... uz minimalno ulaganje moze se nabaciti reaktivni oklop koji bi itekako popravio stvari jer vecina tenkova i nastrada od kumulativnih projektila... npr. skontaj koliko je tenkova u svim ratovima u zadnjih 20 godina unisteno od strane drugih tenkova a koliko od pjesadijskog protuoklopa ili navodjenih raketa, koje ce sjebat i m84 i m60 ko dobar dan...
Koliko znam M84 ima oklop ekvivalent oko 650mm! Ispravi me ako grijesim tu, ali to mi je poznat podatak. Ono gdje M84 kaska je dio gdje su smjesteni projektili.
Takodje, pitanje je sada da li moze ili ne moze 105mm probiti oklop, ali zbog dizajna kupole ne znam, ne vjerujem, ali je velikavjerovatnoca da bi ga onesposobila.
medjutim, kao sto si naveo, to nisu pravi problemi, jer tesko da ce neko gadjati sa haubicom tenk i pogodit ga, ali ce ga zato sa novim protivoklopnim raketama onesposobiti sigurno. M84 koji mi imamo mora ici u modernizaciju sa reaktivnim oklopom i sl, novo termovzijom i optikom.
medjutim, ovo je glupost uopste pricati jer mi imamo daleko osnovnije probleme.
Lavina koja je zatrpala planinare prije par mjeseci govori o spremnosti vojske kada je austrijski Black hawk morao ici u spasavanje! To je problem a ne broj tenkova!
Alfons Kauders

#80 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote: Koliko znam M84 ima oklop ekvivalent oko 650mm! Ispravi me ako grijesim tu, ali to mi je poznat podatak. Ono gdje M84 kaska je dio gdje su smjesteni projektili.
Takodje, pitanje je sada da li moze ili ne moze 105mm probiti oklop, ali zbog dizajna kupole ne znam, ne vjerujem, ali je velikavjerovatnoca da bi ga onesposobila.
medjutim, kao sto si naveo, to nisu pravi problemi, jer tesko da ce neko gadjati sa haubicom tenk i pogodit ga, ali ce ga zato sa novim protivoklopnim raketama onesposobiti sigurno. M84 koji mi imamo mora ici u modernizaciju sa reaktivnim oklopom i sl, novo termovzijom i optikom.
Lavina koja je zatrpala planinare prije par mjeseci govori o spremnosti vojske kada je austrijski Black hawk morao ici u spasavanje! To je problem a ne broj tenkova!
nisam mislio na haubice, vec na druge tenkove... :D rijetkost je da nekad bude 1 on 1, nema vise kurska, imas balkanca s rpg-om ili libanca sa kornetom... :D

jebes planinare... kad gori hercegovina moraju intervenisati crnogorci i dalmatinci - ni u po bijela ljetnog dana nemamo sta poslati da ugasi pozar na nekoj vukojebini... a na dosta tih zabacenih brda vatrogasci ne smiju ni doci jer su jos uvijek minirana... valja zato saljemo deminere u irak... za dobru karmu :D
jefferson

#81 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote: Koliko znam M84 ima oklop ekvivalent oko 650mm! Ispravi me ako grijesim tu, ali to mi je poznat podatak. Ono gdje M84 kaska je dio gdje su smjesteni projektili.
nisam mislio na haubice, vec na druge tenkove... :D rijetkost je da nekad bude 1 on 1, nema vise kurska, imas balkanca s rpg-om ili libanca sa kornetom... :D

jebes planinare... kad gori hercegovina moraju intervenisati crnogorci i dalmatinci - ni u po bijela ljetnog dana nemamo sta poslati da ugasi pozar na nekoj vukojebini... a na dosta tih zabacenih brda vatrogasci ne smiju ni doci jer su jos uvijek minirana... valja zato saljemo deminere u irak... za dobru karmu :D
Pa o tom govorim, nece sad tenk jedan na jedan, ali ce ga zato neko dokinut sa kornetom sto kazes, ali neka gazella i sl.
Ma da, pozari, saobracajne nesrece. Necu ni da pricam jedan slucaj o saobracajnoj nesreci i nasoj diplomtiju. FUJ.
Jebo tenkove, bolje da ih mittalu prodaju da ih istopi.
Alfons Kauders

#82 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa o tom govorim, nece sad tenk jedan na jedan, ali ce ga zato neko dokinut sa kornetom sto kazes, ali neka gazella i sl.
Ma da, pozari, saobracajne nesrece. Necu ni da pricam jedan slucaj o saobracajnoj nesreci i nasoj diplomtiju. FUJ.
Jebo tenkove, bolje da ih mittalu prodaju da ih istopi.
e pa eto, slozismo se... :D osim za mittal... :D znam firauna koji bolje placaju... :D

sto se tice pozara, saobracajki i ostalih sranja... tu se ne radi o tehnici, vec o ljudima kojima smo svojim glasovima (ili apstinencijom) dali mandat da to (ne) rade...

kad odem u dalmaciju i vidim pozar, bude me stid, bez zajebancije... jednom sam gledao kanadere i mi-8ice kako gase pozar 15km od najblizeg naselja... mrtva vukojebina, kamen... a kad sam se vracao kuci, gledao sam brda u hercegovini, 3-4km od mostara, kako gore i zaboli nase kurac...

nije druze u tehnici, vec u ljudima, kao sto si maloprije i ti rekao... kad ugursuzi ne gase pozar par kilometara od kuce, zasto ocekivati od njih da ce nekad, nedaj boze, sjesti u tu istu opremu i pucati po nekome? jok... imamo vojsku u kojoj je glavna kvalifikacija broj posjeta dzumama, misama i leturgijama, i retardirane drotove koji provode radni dan u ispijanju kafa, zderanju bureka i kradji auta...

naravno, zbog tih stetocina sad uzimamo kredit od imf-a, da im se nadje za klanjanje i lopovluk :D dabogda im za lijekova trebalo :D
vivaldi

#83 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:nije druze u tehnici, vec u ljudima, kao sto si maloprije i ti rekao... kad ugursuzi ne gase pozar par kilometara od kuce, zasto ocekivati od njih da ce nekad, nedaj boze, sjesti u tu istu opremu i pucati po nekome? jok... imamo vojsku u kojoj je glavna kvalifikacija broj posjeta dzumama, misama i leturgijama, i retardirane drotove koji provode radni dan u ispijanju kafa, zderanju bureka i kradji auta...
Za ovo nisi u pravu. Akcenat je u ovim situacijama na tehnici, a ne ljudima. Bez obzira na (razumljive) licne frustracije ne mozes porediti opremljenost hrvatskih vatrogasaca i nasih - hrvati ulozili ogromne pare u tehniku dok nasi vec decenijama gase upravo te brdske pozare sa ladom nivom koja ima rezevoar od 400 litara i naprtnjacama. Imas svakog ljeta priloge o vatrogasnim sluzbama u bh gradovima i to je stvarno tuga pa ne treba olako davati pausalne kriticke komentare i zakljucke..Ljudi se polomise, a rade bukvalno uzaludan posao s postojecom opremom..
rechts432

#84 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by rechts432 »

@xyz101

Panther (Panzerkampfwagen V), a ne Tiger (Panzerkapmfwagen VI) se temeljio na T-34. Zaboravio si navesti jednu od važnijih vrlina T-34 (ako ne i najvažniju) - brojnost. Naravno, uz gusjenice, oblik i pouzdanost T-34 (njemački tenkovi su bili kompleksniji i proizvodili su se u sto izvedbi, što je zadavalo velike muke mehaničarima; brojni su morali biti napušteni zbog kvara ili nedostatka goriva) valja spomenuti Zveroby i Pizdets vsemu (mislim da svaki Slaven može odgonetnuti što ovo znači). :D

Pored modernog protuoklopnog naoružanja treba imati velika muda pa sjesti u M60 ili T-72. Presjek, težište, promjer i duljina topovske cijevi ne znače puno u modernom ratovanju, pogotovo kad znate kakav je teren u BiH (brdo, kanjon, naselje; sjetite se Vukovara i Groznog).

Uskoro ćemo morati prodati i gaće, a kamoli ne tenkove. Dobiveni novac uložiti u nabavku Gelande-a, policijskih oklopnjaka, suzavca i gumenih metaka, jer kad navale bijesni umirovljenici... :-)
Last edited by rechts432 on 11/05/2010 23:46, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#85 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:nije druze u tehnici, vec u ljudima, kao sto si maloprije i ti rekao... kad ugursuzi ne gase pozar par kilometara od kuce, zasto ocekivati od njih da ce nekad, nedaj boze, sjesti u tu istu opremu i pucati po nekome? jok... imamo vojsku u kojoj je glavna kvalifikacija broj posjeta dzumama, misama i leturgijama, i retardirane drotove koji provode radni dan u ispijanju kafa, zderanju bureka i kradji auta...
Za ovo nisi u pravu. Akcenat je u ovim situacijama na tehnici, a ne ljudima. Bez obzira na (razumljive) licne frustracije ne mozes porediti opremljenost hrvatskih vatrogasaca i nasih - hrvati ulozili ogromne pare u tehniku dok nasi vec decenijama gase upravo te brdske pozare sa ladom nivom koja ima rezevoar od 400 litara i naprtnjacama. Imas svakog ljeta priloge o vatrogasnim sluzbama u bh gradovima i to je stvarno tuga pa ne treba olako davati pausalne kriticke komentare i zakljucke..Ljudi se polomise, a rade bukvalno uzaludan posao s postojecom opremom..
ok, postujem i znam da ljudi rade u krs uvjetima... ali zasto se onda npr. njihovi komandiri ne okupe i traze bolju opremu i sto ne guraju da se helikopteri angazuju kako treba? zato jer su njihove komandire postavili iz njihovih stranaka za koje su oni glasali... zato cu gledati nase helikoptere kako se kurce po jahorini i fol izvode neke vjezbe pred kamerama, ali ih necemo vidjeti kad bude gorilo oko mostara ili trebinja... jebi ga, ljudi se polomise, ali one koje su im uvalili za komandire zaboli kurac... vise nego mene i tebe...
vivaldi

#86 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:ok, postujem i znam da ljudi rade u krs uvjetima... ali zasto se onda npr. njihovi komandiri ne okupe i traze bolju opremu i sto ne guraju da se helikopteri angazuju kako treba? zato jer su njihove komandire postavili iz njihovih stranaka za koje su oni glasali... zato cu gledati nase helikoptere kako se kurce po jahorini i fol izvode neke vjezbe pred kamerama, ali ih necemo vidjeti kad bude gorilo oko mostara ili trebinja... jebi ga, ljudi se polomise, ali one koje su im uvalili za komandire zaboli kurac... vise nego mene i tebe...
Ma zato sto je to kod nas zacarani krug. Koliko se sjecam prosle godine je npr bas u Mostaru bio veliki protest vatrogasaca mada se ne sjecam povoda. Medjutim svagi segment drustva je kod nas kritican. Danas sam procitao da vec 15 dana u BiH nema citostatika i da svi oboljeli od raka ne primaju hemoterapiju zbog toga :shock: .
Pa to je jos sokantniji problem!

Da ne bismo previse otisli od teme, mozda bi npr bas vatrogasci mogli izaci sa nekim prijedlogom da ovo oruzje mijenjamo za vatrogasnu opremu. Mijenjamo vbr-ove za air tractore ili tako nesto. Pozari ne poznaju entiteske granice pa se mozda niko nebi ni ljutio.
Alfons Kauders

#87 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:ok, postujem i znam da ljudi rade u krs uvjetima... ali zasto se onda npr. njihovi komandiri ne okupe i traze bolju opremu i sto ne guraju da se helikopteri angazuju kako treba? zato jer su njihove komandire postavili iz njihovih stranaka za koje su oni glasali... zato cu gledati nase helikoptere kako se kurce po jahorini i fol izvode neke vjezbe pred kamerama, ali ih necemo vidjeti kad bude gorilo oko mostara ili trebinja... jebi ga, ljudi se polomise, ali one koje su im uvalili za komandire zaboli kurac... vise nego mene i tebe...
Ma zato sto je to kod nas zacarani krug. Koliko se sjecam prosle godine je npr bas u Mostaru bio veliki protest vatrogasaca mada se ne sjecam povoda. Medjutim svagi segment drustva je kod nas kritican. Danas sam procitao da vec 15 dana u BiH nema citostatika i da svi oboljeli od raka ne primaju hemoterapiju zbog toga :shock: .

Da ne bismo previse otisli od teme, mozda bi npr bas vatrogasci mogli izaci sa nekim prijedlogom da ovo oruzje mijenjamo za vatrogasnu opremu. Mijenjamo vbr-ove za air tractore ili tako nesto. Pozari ne poznaju entiteske granice pa se mozda niko nebi ni ljutio.
vatrogasci u mostaru su strajkovali jer nisu imali love... a love nisu imali jer 400 i kusur dana nije bila uspostavljena vlast na gradskom nivou... a vlast nije bila uspostavljena jer su glasali za sda i hdz...

njihov problem

hemoterapije ima za sve koji imaju love, ne sikiraj se... :D

sto se tice prijedloga vatrogasaca, vec sam ti rekao zasto mudro sute - komandire su im uvalili ovi iz stranaka... za koje su glasali gradjani mostara i ostalih gradova...

stoga... nek gore... :D mi cemo se u tuzli snaci ko i obicno :D
jefferson

#88 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
vivaldi wrote:

vatrogasci u mostaru su strajkovali jer nisu imali love... a love nisu imali jer 400 i kusur dana nije bila uspostavljena vlast na gradskom nivou... a vlast nije bila uspostavljena jer su glasali za sda i hdz...

njihov problem

hemoterapije ima za sve koji imaju love, ne sikiraj se... :D

sto se tice prijedloga vatrogasaca, vec sam ti rekao zasto mudro sute - komandire su im uvalili ovi iz stranaka... za koje su glasali gradjani mostara i ostalih gradova...

stoga... nek gore... :D mi cemo se u tuzli snaci ko i obicno :D
Alfons ti si bolno upravu! ja o tome vicem stalno na forumu! Nije niko glasao za nas, mi smo glasali ili nismo glasali.
Nek se malo ljudi ugledaju na Zenicu! Tu vatrogasci imaju najmodernije vozilo za vadjenje ljudi iz saobracajki, jer je to bilo potrebno, itd. Lokalna samouprava nije bas toliko jaka u BiH, ali je ipak dovoljno jaka da reflektuje volju naroda.
Sto se tice pozara, koliko znam svi helikopteri u BiH su opremljeni za gasenje pozara. Takodje, kada su se Mi8 vratile sa remonta u Ukrajini Selmo Cikotic je na sav glas govorio da su helikopteri sada opremljeni po NATO standardu i za nocno letenje!
ZAto sam spomenuo one planinare, kada su bili u kurcu, oni su rekli da ih ne mogu spasiti jer helikopteri ne mogu letiti po noci!!! Ko koga ovdje lazi i pravi budalama?
I svodi se na ono, nase ljude jednostavno boli k...., ja nisam vidio sebicnijeg naroda u zivotu!
vivaldi

#89 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by vivaldi »

jefferson wrote:I svodi se na ono, nase ljude jednostavno boli k...., ja nisam vidio sebicnijeg naroda u zivotu!
Ovo je totalno besmisleno. Pa kako nesto ovako mozes napisati! Pa i vi pripadate ovom narodu, po cemu ste vi darezljiviji?????
Ovaj narod je bijedan, ali nema humanitarne akcije koja nije uspjela! Nema akcije davanja krvi koja nije uspjela! Nema prosjaka koji dnevno ne dobije bar 20 KM sadake!

Narod sebican :-)

Narod pokusava da prezivi od neredovnih 300 maraka! Narod pokusava od te sirotinje ovih dana da djeci kupi haljinu/odjelo za maturu i da se zaduzi da ih posalje na ekskurziju..Nije narod sebican sto politicari lazu.

Ovde svi palamude kako je narod glup jer narod glasa kako glasa, a upravo sada na raznim nivoima vlasti bar 15 stranaka ucestvuje u vlasti - pa nema manje zemlje sa raznovrsnijom vlasti. Da ironija bude veca nema maltene ni stranke u opoziciji koja nije bila u vlasti u ovih 15 godina - pa jebemu sta hocete vise od naroda?????

Narod kriv sto ne gasi pozare u slobodno vrijeme, narod kriv sto nasi helikopteri ne vide u mraku, narod kriv sto nam nisu ukinuli vize..OMG!!!
Alfons Kauders

#90 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
jefferson wrote:I svodi se na ono, nase ljude jednostavno boli k...., ja nisam vidio sebicnijeg naroda u zivotu!
Ovo je totalno besmisleno. Pa kako nesto ovako mozes napisati! Pa i vi pripadate ovom narodu, po cemu ste vi darezljiviji?????
Ovaj narod je bijedan, ali nema humanitarne akcije koja nije uspjela! Nema akcije davanja krvi koja nije uspjela! Nema prosjaka koji dnevno ne dobije bar 20 KM sadake!

Narod pokusava da prezivi od neredovnih 300 maraka! Narod pokusava od te sirotinje ovih dana da djeci kupi haljinu/odjelo za maturu i da se zaduzi da ih posalje na ekskurziju..Nije narod sebican sto politicari lazu.

Ovde svi palamude kako je narod glup jer narod glasa kako glasa, a upravo sada na raznim nivoima vlasti bar 15 stranaka ucestvuje u vlasti - pa nema manje zemlje sa raznovrsnijom vlasti. Da ironija bude veca nema maltene ni stranke u opoziciji koja nije bila u vlasti u ovih 15 godina - pa jebemu sta hocete vise od naroda?????

Narod kriv sto ne gasi pozare u slobodno vrijeme, narod kriv sto nasi helikopteri ne vide u mraku, narod kriv sto nam nisu ukinuli vize..OMG!!!
jeste

narod je glup, narod je sebican...

da krenem od sebe, ja sam sebican - ja zelim ono sto smatram da je nabolje za mene i moju porodicu...to moje je mozda dijametralno suprotno od onog sto hoce vecina.... so be it... jebes ga

narod je sebican zato jer glasaju da im bude isto, decenijama... glasaju da im niko ne ukine crkavicu za koju si ih kupili, bila to prosjecna plata od 793km ili neka beneficija od 100 i kusur maraka...

narod jeste kriv zato sto nasi helikopteri ne vide u mraku... zato jer nas narod ne vidi mrak, i jer za taj isti mrak glasa vec 20 godina... da ga je skontao prije 20 godina, vojska bi i u ratu gledala u mraku, imala bi opremu o kojoj sad lezerno pricamo, imala bi podrsku sirom svijeta... ali nije... ti pogodi sto...

ali nejse... narod hoce ovako... narod tako glasa... hoce da im reis, pulja i vasilije govore sta da rade, u pauzama dok ne karaju djecu... pa bujrum... nas je nenormalnih kojih hoce nesto drugo 10%...

ali dok ja crknem, tih 90% ce mojoj djeci nosati tacne i usisavati podove, ne zvao se ja... :D nebitno, alfons kauders... :D

dok ja crknem od starosti, njih ce vecina pocrkati od gladi... njihov izbor, i ja bi radije da nije tako.... ali jeste...
jefferson

#91 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

vivaldi wrote:

Narod je kriv, jeste kriv je!!! Sto? jer je to demokratija! Svidjelo se tebi ili ne, narod je kriv sto:
-Nema Citostatika
-Nema dovoljno MRI aparata
-Sto se auto-put gradi 10g i ako ovako nastavi imat cemo VC za 100g
-Sto nema ustanove koja moze da obezbjedi lijecenje onima za koje skuplja pare da bi zaradile zdravstvene ustanove u inostranstvu jer te ustanove rade to zbog profita!
-Sto je Opcina Livno skupila 100km za Cunami u Indoneziji
-Sto bi samo da radi na budzetu
-Sto poslanici imaju ovolike plate a nista ne rade
-Sto su firme opljackane
-Sto drzavna avio kompanija ima direktora koji je bio ministar za izbjeglice a danas vodi avio kompaniju koja je jedina u ex-Yu koja nije u internet sistemu kupovine karata.

Narod pokusava da prezivi sa 300km jer je birao ili nije uopste glasao, za vlast koja nikad nije imala ekonomski program nego program "vitalni nacionalni interes" koji je ustvari pljacka onih sto su ih izabrali.

Narod je kriv sto gase pozare, jer da su birali druge stranke mozda bi one kupile opremu za gasenje.
Nas narod nije evoluirao dovoljno da bi se igrao demokratije. Polako, ima jos uciti. Englezi su krenuli 1215 sa magna Cartom, a danas se dogovore za par dana oko premijera. Pa eto, mozda i mi se pocnemo dogovarati kako treba za nekih 20-30g. Do tada, j....e bez podmazivanja!
katamaran101

#92 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by katamaran101 »

Sav butum svijet političara je upravo i pohrlio u BiH, jer je uvidio da je ovdje narod najbolje nagodan za hakanje. Ta nagodnost ima svoju predhistoriju, od Osmanskog carstva, krhanjem od Berlinskog kongresa, aneksijom i uguravanjem A-Ugarske...ima tu naš narod iskustva, pa može još ovih par naših lendohana izdržati na grbači valjda, nadajući se da će se prestati sa tom praksom, ali politici se svidjelo..ućejfili pa nikad kraja. Vidjeće se na ovim oktobarskim izborima, jesu li šta naučili ili se narodu krhanje stvarno i omililo. E, to je onda nešto sasvim drugo, pa je rasprodaja to malo tenkova i aviona prava sitnica ako se uporedi koje je uživanje za tu cijenu. Zna narod da se svaki ćeif plaća.
jugasvili

#93 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

xyz101 wrote:
jugasvili wrote:
Ovi podaci koje sam naveo odnosili su se na firepower koji prema autoru knjige iz koje je uzeto podrazumjeva kompozitni skor sljedecih elemenata (pretpostavljam da znas engleski):

1. The "proving ground" performance of the vehicle's main gun and varoius type of ammunition;
2. The fire-control system;
3. The internal organization and layout of the tank;
4. Gun stabilization and platform stability;
5. Ammonution carried;
6. Rate of fire.

Svaki od elemenata je detaljnije objasnjen u tekstu... ali nevazno za ovu temu.

.

kao prvo doktrina koristenja tenka u ratu je daleko vaznija nego "firepower" , pogledaj recimo drugi svjetski rat i kako inferiorni t 34 dogura do centra berlina ..
ne volim kada izmisljate podatke iz svoje glave.
inferiorni t-34 ??
tenk koji je najvise proizvodit na svijetu ?
koji je bio u sluzbi i 50 godina nakon kreacije ?
T-34 kada je izasao na front u julu 42 bio je najbolji tenk na svijetu!
puno bolji nego bilo sta sto su nijemci (ili amerikanci) imali u tom momentu!
iskrivljenja kupola (da lakse odbija granate ) , prosirene gusjenice (da prelazi lakse po ruskim mocvarama)
nijemci su izgradili svoj "tiger" tenk, baziran na T-34.

ti izmisljas podatke iz svoje glave .
tiger , king tiger i panter su superiorniji tenkovi od t34 kad se uzme u obzir oklop i vatrena moc .
pa sta ako je "najvise proizvodit na svijetu" i ak 47 je proizveden u ogromnim kolicinama i jeli mozda bolji od heklera g 36 ? tom logikom je golf bolji od serije 3 bmw jer ih je vise proizvedeno .
nije bio zato sto je dobar , vec zato sto nije bilo sredstava da se mijenja .
tigar je izasao na front na lenjingradu 1942.
necu da ulazim u detalje ali ako moze samo jedno pitanje : koja ti je budala rekla da je tigar baziran na t 34 ?
(haveru uporedi samo samo tezinu , tigar je duplo tezi od t34 . ralika ima na stotine)
xyz101

#94 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

tiger, king tiger, & panther izgradjeni su POSLIJE t-34 !

recimo iskrivljena kupola kod king tiger je ochita kopija t-34,,
i to su nijemci nagradili poslije kada su vidjeli da njihovi panzer fausti nista ne mogu oklopu t-34orke.
koliko je t-34 odlican tenk mogu ti i amerikanci u koreji iz kasnih 50tih reci.
kada su se njihove bazuke samo odbijale od t-34 oklopa.
sjeverna koreja ih je skoro pregazila, dok nisu ameri ukljucili avijaciju (to je inace bio jedini nacin da se t-34-ov oklop unisti ; bazuke su bile bezkorisne. )
xyz101

#95 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

osim toga,, ako gledas history channel u americi.
nedavno je T-34 izglasan kao najbolji tenk u istoriji postojanja svih tenkova.
a kategorije su bile,
-kolicina (tj. laganost) proizvodnje.,
-sigurnost (tj. jacina oklopa)
-ratno iskustvo (kako se pokazao u ratu)
-firepower (jacina i preciznost topa)

ps.
mozda procitas i ovo?
http://hubpages.com/hub/The-Best-Army-T ... rld-War-II
"" The T-34 was tough, maneuverable, reliable and capable of traversing almost any type of terrain. It was the best Allied tank of the war, generally pretty comparable to the German Panther. By the end of the war some 40,000 T-34's had been produced.
It remained in service far longer than any other WW II vintage tank. T34's served in Korea, where U.S. soldiers found that their heavy armor made them almost impervious to light anti-tank weapons. In fact, I understand that T34's are still in service with some minor powers, a 60 year record of service approached by no other tank "
atmel

#96 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by atmel »

Preneseno sa jednog foruma,

Ljudi, stvar je u tome da od 2007 VRS, kao i VFBiH više ne postoje. Te dve oružane sile su integrisane u jedinstvenu armiju, Oružane Snage BiH. Od naoružanj će u u potrebi ostati puške M16, HK33, mitraljezi M60 i M84, tenkovi M60A3 (njih 45 u okviru oklopnog bataljona u Tuzli), 16 tenkova M-84 (na poligonu Manajča koji će se koristiti za obuku), 72 oklopna transportera M-113A3 (takođe SAD donacija), zatim od artilejrije 86 haubice D-30, oko 29 VBR-a APR-40 (rumunski Grad), 168 minobacača M70 i M74; zatim od PVO dve baterije Boforsa L/70,raketna baterija 2K12 Kub-M i bataljon VOJIN opremljen radarskim sistemom S-600. Od avijacije ostaju samo helikopteri, znači na Zalužanim 11 Mi-8T i 13 Gazela a u Rajlovcu 4 Mi-8MTV-1, jedan Mi-17 (VIP) i 15 UH-1. Trenutno je u u potrebi nekih 5-6 Mi-8/17 i otprilike toliko Gazela dok su UH-1 valjda prizemljeni.

Znači ostala tehnika, oko 50 tenkova M-84, 100 oklopnih vozila, 19 aviiona (1 G-4, 7 J-22 i 11 Jastrebova), a ja predpostavljam da tu ima i Ognjeva, Orkana, Plamenova, Strela1, Strela10, zatim raznog pešadijskog naoružanja (puške, pištolji, minobacači, lakoprenosive rakete PVO), možda ima i po koja Gvozdika, dok mislim da su istorijski primerci poput T-55, BTR-50, M-60, i sl. završili na otpadu negde još 2003/4/5.
jugasvili

#97 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

sve u arsenala osbih su "istorijski primerci" .

amerikanci se rijesili svog smeca a naivan narod se obradovao vojnoj pomoci , ko amerikanci od velikog srca salju pomoc . a ono tenkovi na kraju servisnog zivota , huey helikopteri u stanju raspadanja vecinom prizemljeni , m 16 puska za koju americki vojnici imaju samo rijeci kritike od kad je uvedena , transporteri koji su bili obsolentni jos u vijetnamu itditd . sa ovakvom tehnikom pitanje je bili mogli izaci na kraj sa albanijom i kosovom (za one koji su zaboravili njihove udruzene jedinice sa podrskom natove aviacije su muski ispusile od jednog korpusa vj , zamislite kako bi prosli bez podrske iz vazduha protiv recimo tri korpusa .) nazalost stanje osbih danas je gore nego pateticno .

vrs je prosvercao preko drine sve sto je valjalo ostalo je nesto smeca poput onih aviona koji vecinom nemogu da lete .
kad se sve sabere politicari iz rs rade na onom sto su zacrtali o ukidanju vojske u bih dok naivan narod racuna na tenkove koji se raspadaju i posade koji izvrsavaju manevaraske vjezbe dva puta godisnje a vojska svaki dan sve slabija .
1gorstak

#98 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by 1gorstak »

jugasvili wrote:kad se sve sabere politicari iz rs rade na onom sto su zacrtali o ukidanju vojske u bih
Nama je bitan legalan okvir koji omogucava da Oruzane Snage BiH slobodno djeluju na prostoru citave BiH, a u slucaju potrebe ce se lako organizovati mobilizaciju ili od prijateljske Hrvatske kupiti oruzja i orudja. Velikosrbima ne igra ulogu imamo li mi Pattone ili Abramse, njih golica to sto uopste postoji legalni okvir za vojsku Bosne i Hercegovine koja nije podredjena entitetima. Zbog tog su oni trazili demilitarizaciju, ovo sa eliminacijom viska naoruzanja nema veze sa politikom.
jugasvili

#99 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

1gorstak wrote:
jugasvili wrote:kad se sve sabere politicari iz rs rade na onom sto su zacrtali o ukidanju vojske u bih
Nama je bitan legalan okvir koji omogucava da Oruzane Snage BiH slobodno djeluju na prostoru citave BiH, a u slucaju potrebe ce se lako organizovati mobilizaciju ili od prijateljske Hrvatske kupiti oruzja i orudja. Velikosrbima ne igra ulogu imamo li mi Pattone ili Abramse, njih golica to sto uopste postoji legalni okvir za vojsku Bosne i Hercegovine koja nije podredjena entitetima. Zbog tog su oni trazili demilitarizaciju, ovo sa eliminacijom viska naoruzanja nema veze sa politikom.

kad bi kupili oruzje i orudje ? prije ili poslije pripajanja zapadne hercegovine sa mostarom hrvatskoj ? hrvatska je bas prijateljska drzava kao i 1993 . . . .

danas je eliminacija "viska" naoruzanja onda sutra (nemoj bukvalno shvatati) eliminacija "viska" oficira prekosutra eliminacija "viska" vojnika i rezultat je povoljan za one koji kazu "to nema veze sa politikom" . tad se naouruzaj legalnim okvirima i spavaj kao beba dok hrvatska i pogotovo srpska vojna industrija ojacavaju .

rijesenje je kredit i modernizacija ili vojska na papiru (aviacija vec postoji samo na papiru) , treceg nema .
kiky

#100 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by kiky »

zato mi imamo tihića ...
a tihić je gospodar prstenova ...
:D
Post Reply