BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post Reply
xyz101

#51 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

kiky wrote:bosna bi trebala imat veliku do zuba naoružanu vojsku ...
nemora biti najmodernije,bitno je da ga ima u ogromnim količinama ...
bez vojske če mo uvijek bit predmet "dobrosusjedskih perverzija", dobrih nam susjeda ...
potpisujem!

najbolja garancija mira u regionu je jaka bih armija.
cim znas da imas iza ledja 300 tenkova (pa neka su i iz drugog svjetskog rata) odmah se lakse dise :thumbup:

samo budala ili domaci kvisling moze zagovarati drugacije.
simpozijum delirijum

#52 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by simpozijum delirijum »

i ja bih zelio jaku BiH Armiju , ali u ovakvoj situaciji ? vrlo tesko , kada je pod pokroviteljstvom USA pokrenut program ;"Opremi i Obuci' i licno sam vidjeo kolone i kolone slepera koje su kroz Jablanicu Mostarskom magistralom furali iz Ploca sa Americkih transportnih brodova (1998 ) sa gomilama municije , tenkova , topova i svasta nesto , ja sam sjedio u kaficu oko ponoci pripit :D i zaprepascen gledao nepregledne kolone kamiona (uz pratnju Apach Americkih helikoptera , zloglasnih borbenih mashina i gomile vojne policije NATO )
a municiju i oruzje se podjelili na takav nacin da na primjer topove i tenkove dobiju Muslimani , a granate i rakete za iste Hrvati , ma jebo' takvu vojsku koja ne vjeruje sama sebi !
ma prodaj sve i neka narod bolje zivi
i onako smo protektorat pod Eurofor i Nato i dobra je stvar sto ce i skoro svo naoruzanje Republike smrdske otici na bubanj takodjer , vrlo lukavo i mudro od medjunarodne zajednice
neka Dodik sada mase motkom , ispuslic jado :lol: ( kao i svi ostali secesionisti i fanatici )
kiky

#53 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by kiky »

nikad ne podcjenjuj ludake ...
jugasvili

#54 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

Warhead wrote:
jefferson wrote: ja sam se osvrnuo na tvoju konstataciju o "fire power" Fire power znaci koji top ima jace dejstvo, a to je zbog velicine zrna 125mm i cao. Mozemo pricati o pouzdanosti (i tu je bara-bara) ali porediti M60 sa M84??? De budi ozbiljan.
Ovi podaci koje sam naveo odnosili su se na firepower koji prema autoru knjige iz koje je uzeto podrazumjeva kompozitni skor sljedecih elemenata (pretpostavljam da znas engleski):

1. The "proving ground" performance of the vehicle's main gun and varoius type of ammunition;
2. The fire-control system;
3. The internal organization and layout of the tank;
4. Gun stabilization and platform stability;
5. Ammonution carried;
6. Rate of fire.

Svaki od elemenata je detaljnije objasnjen u tekstu... ali nevazno za ovu temu.

nemoj me pogresno shvatiti ali mislim da dolazis do zakljucka na osnovu ogranicenih clanaka / knjiga .

kao prvo doktrina koristenja tenka u ratu je daleko vaznija nego "firepower" , pogledaj recimo drugi svjetski rat i kako inferiorni t 34 dogura do centra berlina . poslije rata sovjeti su zamisli tenk da bude sto laganiji sa sto manjom siluetom jer su racunali da je to vaznije od "firepower" i oklopa , ipak oni su pobijedili najvece tenkovske bitke a i rat gdje je tenk bio primarno oruzje samim tim nije tesko zakljuciti da su imali iskustva i potrebnog znanja . sa druge strane zapadna doktrina je bila bazirana na mogucoj invaziji sa istoka (pricam o evropi) i racunali su da im trebaju tenkovi koji trebaju zaustaviti hiljade sovjetskih tenkova . prednost su dali oklopu i "firepower" jer racunali su da sovjetsku prednost u kvantitetu mogu smanjiti kvalitetom i silom .

kao drugo m 60 je davno prevazidjen koncept i stvarno nije za osbih . t 72 se jos koristi kao podloga za tenkove kao recimo t 90 ili srbijanski m 84 ab1 .

kao trece moras uzeti u obzir obuku posade kad pricas o potencijalnim sukobima tenkova . tenk nije zamisljen da sam napada i ratuje , tenk je daleko opasniji kad je formaciji sa drugim tenkovima u kombinovanoj akciji sa pjesadijom i aviacijom . tako da moras uzeti u obzir ko komanduje i kako ga koristi , jer imas slucaja gdje inferiorniji tenkovi donose pobijedu zahvaljujuci sposobnosti komndanata .

kao cetvrto nije moguce zakljuciti koji je tenk bolji samo po nekim karakteristikama jer tu jos mnogo drugih faktora koji bi mogli uticati na rezultat borbe pomenutih tenkova (m 84 protiv m 60) . konfiguracija terena , element iznenadjenja , kompetentost posade , protiv tenkovska sredstva u neposrednoj blizini itd itd . u borbi nema pravila , licno nikad nisam cuo za dvoboj tenkova gdje su se nasli sami na ravnom terenu i borili se do pobijede .

osbih bi bilo bolje da se rijesi svih tenkova i sredstva se iskoriste za kupovinu nesto patria , kao sto hrvatska i slovenija rade .
Warhead

#55 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Warhead »

@jugasvili, mozda nisi pazljivo pratio ono sto sam pisao. Normalno je da bi na ishod borbe u situaciji one-to-one izmedju ova dva tenka odlucivalo dosta faktora od kojih je firepower samo jedan. Ovdje je primarno pitanje da li prodati to sto imamo pa da nemamo nista, ili imati kakve takve odbrambene mogucnosti (i nisu u pitanju samo tenkovi).
jugasvili

#56 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

Warhead wrote:@jugasvili, mozda nisi pazljivo pratio ono sto sam pisao. Normalno je da bi na ishod borbe u situaciji one-to-one izmedju ova dva tenka odlucivalo dosta faktora od kojih je firepower samo jedan. Ovdje je primarno pitanje da li prodati to sto imamo pa da nemamo nista, ili imati kakve takve odbrambene mogucnosti (i nisu u pitanju samo tenkovi).
sta mislis o prodaji tenkova (znam da je tesko prodati i da ne vrijede mnogo) i kupovini (na kredit naravno) recimo pjesadijsko borbenih vozila tipa Stridsfordon 90 ili njemackih puma ?
Warhead

#57 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Warhead »

jugasvili wrote:
Warhead wrote:@jugasvili, mozda nisi pazljivo pratio ono sto sam pisao. Normalno je da bi na ishod borbe u situaciji one-to-one izmedju ova dva tenka odlucivalo dosta faktora od kojih je firepower samo jedan. Ovdje je primarno pitanje da li prodati to sto imamo pa da nemamo nista, ili imati kakve takve odbrambene mogucnosti (i nisu u pitanju samo tenkovi).
sta mislis o prodaji tenkova (znam da je tesko prodati i da ne vrijede mnogo) i kupovini (na kredit naravno) recimo pjesadijsko borbenih vozila tipa Stridsfordon 90 ili njemackih puma ?
Prijatelju, mozemo mi ovdje raspravljati o tome sta bi volili kupiti... Sigurno bi bila interesantna tema... Medjutim, ono sto je realnost je da kada se ovo proda niko nece uopste razmisljati o kupovini bilo cega drugog (dok eventualno ne bude kasno).
jugasvili

#58 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

Warhead wrote:
jugasvili wrote:
Prijatelju, mozemo mi ovdje raspravljati o tome sta bi volili kupiti... Sigurno bi bila interesantna tema... Medjutim, ono sto je realnost je da kada se ovo proda niko nece uopste razmisljati o kupovini bilo cega drugog (dok eventualno ne bude kasno).

samo sam htio provjeriti da nisi jedan od onih sto je zapeo za tenkove ko da ne postoji nista drugo . drago mi je da nisi jedan od tih . sto se tice kupovine ako udjemo u nato morace se opet poceti ulagati u odbranu jer svi ostali to rade (osim hrvatske) . samo tu ima dosta glupih poteza kao npr rumunska kupovina polovnih f 16 .
Warhead

#59 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Warhead »

jugasvili wrote:
samo sam htio provjeriti da nisi jedan od onih sto je zapeo za tenkove ko da ne postoji nista drugo . drago mi je da nisi jedan od tih . sto se tice kupovine ako udjemo u nato morace se opet poceti ulagati u odbranu jer svi ostali to rade (osim hrvatske) . samo tu ima dosta glupih poteza kao npr rumunska kupovina polovnih f 16 .
Ja sam prvi da se naprave efikasne oruzane snage, a sta bi konkretno imale od opreme to je pitanje za drugu temu. Ne znam ni kako tema skliznu u raspravu oko toga koji je tenk bolji. Samo zastupam stav dok ne budemo u prilici da nabavimo bolje, za nase uslove je dobro i ovo sto trenutno imamo i to ne trebamo prodavati ako nema adekvatne zamjene.
jefferson

#60 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

Warhead wrote:
jugasvili wrote:
Hoce! Zato sto da bi postao clanica NATO-a moras ispuniti odrdjene uslove kada su u pitanju standardi.
Medjutim, tenkove nije problem kupiti. BiH sada ima oko 100 M84A tenkova koji su daleko bolji od M60 (dobio si vrlo dobro objasnjenje) i za 200mil dolara mozes pojacati sa jos 50-tak modernih tenkova koji bi odgovarali nasim zahtjevima.
Medjutim, problem ce nastati sa kontrolom neba. ada postanes clan NATO-a, NATO ce zahtjevati da vrsis tkz. policing neba. Sada mi imamo dvije opcije:
1. Placati HR ili Italiji ili Austriji da kontrolisu nase nebo (Austrija i italija sa Eurofighterom= oko 30,000 eura po satu leta za jedan avion).
2. Kupiti 6-8 borbenih aviona.
E jaro, kada za avionu bude trebalo dati pare, a trebat ce jer ce NATO zahtjevati, vidjet ces frke. Jer 6-8 aviona kosta Milijardu dolara otprilike (sve ukljuceno).
xyz101

#61 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

simpozijum delirijum wrote:i, ja sam sjedio u kaficu oko ponoci pripit :D i zaprepascen gledao nepregledne kolone kamiona (uz pratnju Apach Americkih helikoptera , zloglasnih borbenih mashina i gomile vojne policije NATO )
a municiju i oruzje se podjelili na takav nacin da na primjer topove i tenkove dobiju Muslimani , a granate i rakete za iste Hrvati , ma jebo' takvu vojsku koja ne vjeruje sama sebi !
ma prodaj sve i neka narod bolje zivi
i onako smo protektorat pod Eurofor i Nato i dobra je stvar sto ce i skoro svo naoruzanje Republike smrdske otici na bubanj takodjer , vrlo lukavo i mudro od medjunarodne zajednice
neka Dodik sada mase motkom , ispuslic jado :lol: ( kao i svi ostali secesionisti i fanatici )
republjik srpska moze lako zagrabiti iz srbije kada zatreba, ,, a odakle ces ti zagrabiti ??
iz svoje straznjice?

ja se stvarno nekad chudim manjku logicnog rezonovanja kod pojedinaca.
zar sam ja isao u istu skolu kao i oni ,, ili smo neki od nas pali sa mjeseca :x
xyz101

#62 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

jefferson wrote:]

Hoce! Zato sto da bi postao clanica NATO-a moras ispuniti odrdjene uslove kada su u pitanju standardi.
Medjutim, tenkove nije problem kupiti. BiH sada ima oko 100 M84A tenkova........
odakle ti takvi podaci ?
bih ima dva M84A.

iako necu da ulazim u polemiku dali su bolji od ameirkcih M60.. (jer nisu ! :D )
Last edited by xyz101 on 11/05/2010 18:31, edited 2 times in total.
osa

#63 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by osa »

to bi najbolje bilo pokloniti željezari zenica.....
xyz101

#64 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

jugasvili wrote:
Ovi podaci koje sam naveo odnosili su se na firepower koji prema autoru knjige iz koje je uzeto podrazumjeva kompozitni skor sljedecih elemenata (pretpostavljam da znas engleski):

1. The "proving ground" performance of the vehicle's main gun and varoius type of ammunition;
2. The fire-control system;
3. The internal organization and layout of the tank;
4. Gun stabilization and platform stability;
5. Ammonution carried;
6. Rate of fire.

Svaki od elemenata je detaljnije objasnjen u tekstu... ali nevazno za ovu temu.

.

kao prvo doktrina koristenja tenka u ratu je daleko vaznija nego "firepower" , pogledaj recimo drugi svjetski rat i kako inferiorni t 34 dogura do centra berlina ..
ne volim kada izmisljate podatke iz svoje glave.
inferiorni t-34 ??
tenk koji je najvise proizvodit na svijetu ?
koji je bio u sluzbi i 50 godina nakon kreacije ?
T-34 kada je izasao na front u julu 42 bio je najbolji tenk na svijetu!
puno bolji nego bilo sta sto su nijemci (ili amerikanci) imali u tom momentu!
iskrivljenja kupola (da lakse odbija granate ) , prosirene gusjenice (da prelazi lakse po ruskim mocvarama)
nijemci su izgradili svoj "tiger" tenk, baziran na T-34.
jefferson

#65 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

xyz101 wrote:
jefferson wrote:]

Medjutim, tenkove nije problem kupiti. BiH sada ima oko 100 M84A tenkova........
odakle ti takvi podaci ?
bih ima dva M84A.

iako necu da ulazim u polemiku dali su bolji od ameirkcih M60.. (jer nisu ! :D )
Rs je imala u svom sastavu oko 80+ M84! Vecina ih je u Tuzli!
De se ti bavi putovanjem po svijetu!
jefferson

#66 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

Rumuni su kupili nove F16, ali ne kao sto su planirali prvobitno 48 Block 52 verzija, nego 24 u startu Block 25 sa motorom iz Blicka 40.
Problem s kojim su se rumuni suocili je recesija (kao i HR) te sto su htjeli da prate poljake (48 Block 52+).
Znam to jer sam prijatelj sa rumunskim pilotom koji je vrsio testiranja za njih.
Iako je na papiru JAS 39 bolja opcija, madjari i cesi su prokleli dan kad su kupili te avione, jer naoruzanje ide totalno drugacijim bilateralnim ugovorom.
Rijetko ces naci negdje sliku madjarskog ili ceskog JAS-39 sa kompletnim naoruzanjem jer su do sada dobili samo po jedan komplet, a 3 su ti potrebna za jedan avion ili 8 da bi pravio ** No links **.
F16 je za nas NAJBOLJA opcija. Ne mora biti Block 52 ili u fantaziji Block 60, ali Block 25 ili 40 pa mozda ako se i protegnemo Block 48, super opcija. Problem je sto to kosta, i to puno. Rumuni si sada izdvojili 4.5 milijardi dolara za 24 aviona!
xyz101

#67 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

M84A nije isto kao M84
jefferson

#68 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

xyz101 wrote:M84A nije isto kao M84
Pardon, M84A! Znam da nije, M84 je namah unaprjedjena verzija! Ali i M84 sam po sebi je generacija ispred M60!
xyz101

#69 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

mozda ispred M60,
ali M60A3 (kojeg mi imamo) je mnogo bolji nego bilo koja verzija M84.
inace,
ruski tenkovi su gvozdje sa bacanje.
tijesni, nepregledni, komplikovani u manuvru sa deficijentnim ciljnim mehanizmima.
M60A3 ce ih poskidati kao fazane.
xyz101

#70 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

i zaboravio sam spomenuti oklop na ruskim tenkovima.
sve od strijela i lovackih pushaka, moze ih probiti :-)
jefferson

#71 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jefferson »

xyz101 wrote:mozda ispred M60,
inace,
tijesni, nepregledni, komplikovani u manuvru sa deficijentnim ciljnim mehanizmima.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
detroit-mercy

#72 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by detroit-mercy »

Warhead wrote:
jefferson wrote:Pusti se te price. pricas o klanjima i sl. jaro pun je meni k... tipova koji se ili ne sjecaju rata ili su zbrisali, pa sad pametuju treba ovo ili ono, nece oni nas!
Sto nisi otvorio temu kako povecati pismenost, pokrenuti proizvodnju namjenske industrije da se nesto zaradi, a ne temu o prodaji tenkovs iz ere vijetnamskog rat!
Tema je tu takva kakva jeste. Ako je tebi ovo zajebancija nekom drugom nije. Ako nemas nista pametno vise za reci na OVOJ temi, predlazem ti da otvoris temu o uzgoju ljubicica i tratincica i tamo valjas svoju infantilnu demagogiju.
Nego ti meni jaro ne odgovori na moje direktno pitanje, da li stvarno mislis da se mi po pitanju oruzja pitamo bilo sta?
Hajde sad onako jedan iskren odgovor. :bih:
xyz101

#73 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

normalno da se pitas.
kada protestvuju sto olovo ne pripada opstini sarajevo, onda mozes i protestovati sto se tenkovi rasprodaju koji su krucijalni za nas opstanak.

stani na put, postavi plakate,, i vidjet ces da ima efekta.
1gorstak

#74 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by 1gorstak »

Prodaje se viskove koji nam ne trebaju. Nije mi jasno zasto se komplikuje nesto tako jednostavno. Hrvatska je prijatelj i saveznik, Crna Gora je saveznik, Srbija je neutralisana, ukratko; nema vanjske prijetnje po teritorijalni integritet BiH a ovo sto ostaje u okviru Oruzanih Snaga je svakako dovoljno da se slomi bilo kakav oblik pobune.
Alfons Kauders

#75 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
xyz101 wrote:mozda ispred M60,
inace,
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ovo bas i nije toliko smijesno... m60a3tts ima nekoliko bitnih, moglo bi se reci kljucnih prednosti nad m84...

prije svega mislim na termoviziju... m60 bi mogao hladno skinuti m84 u losim vremenskim uslovima ili po noci, jer ga IC na 84ci nece skontati na vrijeme... npr. marinci su 1991 jako uspjesno koristili tu prednost pri oslobadjanju kuvajta (cini mi se kad su uzimali aerodrom)... dalje, m60 je u prednosti kad je u pitanju maksimalna elevacija topa, pogotovo negativna, sto dolazi do izrazaja na brdovitom terenu kakvog nam ne fali...

najveca mana m60 je visoka silueta i visoka masa koja dolazi do izrazaja na losem terenu, kakvog nam opet ne fali :D ni oklop nije cemu, ali ruku na srce ni m84 se nije proslavio na tom polju - i jednog i drugog ce bez problema spizditi 105 ili 125mm top ili novije generacije PO raketa...

uzmi u obzir da m60 u naoruzanju jos uvijek drze mnoge dosta razvijenije zemlje, a neke poput turaka su ih modernisale do neprepoznatljivosti... cuo sam da su turci ponudili i nama da ucestvujemo u nekom programu modernizacije, zivi bili pa vidjeli...
Post Reply