Jesi bukvalac_mufljuz_ wrote:jest jarane ko i sad - .u kredite stranim bankama, odmorima vani i kreditima za nove aute stranim firmamaOptimus Prime wrote:_mufljuz_ wrote:kada bi BIH sjedila na milijardama barela nafte - obicnom covjeku to ne bi nista znacilo - korupcija je vec sada nezajazljiva a ne do bog para i nafte - samo bi se jos vise etablirala a jaz postajao sve veci....
kakvi mi i nafta - mi smo uspjeli ja mislim jedini u svijetu da upropastimo naftni gigant.
SDA SDP i ostale patriotske stranke + kretenski narod = nema blagostanja do aleluja jarane....
pirova radost...
Ono sto je tacno je to da se prihodi od nafte mogu iskoristiti na bolji ili na losiji nacin. I tu dajem @UnscarD-u pravo da je javna debata u ovom slucaju vrlo bitna. Pritisak javnosti na politiku mora biti ogroman ukoliko es ispostavi da odrdjene rezerve nafte postoje.
Ali ovo sto si gore napisao naravno nema nikakve veze sa realnoscu, Jer cak i ako uzmes najgori hipoteticki slucaj koji ne postoji ni u Nigeriji, u kojim bi na neki misteriozni nacin nasi politicari uspjeli ukrasti sve te novce do zadnjeg feninga, cak i to bi bilo puno bolje nego da ta nafta lezi pod zemljom. Sami priliv deviza bi doveo do jakog ekonomskog rasta i prosjecan stanovnik BiH bi indirektno profitirao od novostvorene kupovne moci nasih politicara. Jer valjda bi morali negdje i potrositi te milijarde koje su ukrali.
de mi sad reci dje je tu lokalna potrosnja![]()
Ja sam govorio o extremnom slucaju koji spada pod rubriku zona sumraka.
Ali i u tom hipotetickom slucaju, ako nista, na sve sto kupe moraju platiti PDV ( ili si paranoicnog misljenja da ce i te pare ukrasti) Vjerovatno bi takodjer sebi gradili ogromne vile, sto bi donijelo koristi nasoj gradjevinskoj industriji. Onda bi svako od njih zaposlio makar dvije sobarice, dvije kuharice, vrtlara i vozaca (i eto novih radnih mjesta). Bilo bi vise love i za sponzoruse koje bi mogle preci sa Red Bulla na Moet i davati guzice u nekom hotelu sa 5 zvijezdica, umjesto na zadnjem sjedistu auta. I tako eto i dodatne zarade za nase ugostitelje i hotelijere.
Vidis i u najpesimisticnijem slucaju opet puno vise koristi, nego da nafta lezi pod zemljom.