Nele9 wrote:Bosna kao nacionalna država bošnjačkog naroda i njenih gradjana.
Nezavisno sudstvo, a sudije i tužioci birani od strane naroda na osnovu referenci.
Birkoratija kao gradjanski sluga. Prije nego što počnu raditi neko bi trebao da im objasni da su oni tu radi nas a ne mi radi njih.
Mnogo, mnogo pooštrena kaznena politika. Visoke zatvorske kazne za sve nasilne oblike kriminala i rasturanje opojnih droga, po uzoru na pravni sistem SAD-a. Moj prijedlog je minimum 15 godina (Texas rules!).
Administracija koja je prijateljski orijentisana prema ekonomiji. Minimum vremena za registraciju firme, smanjenje poreza radi otvaranja novih biznisa, sindikati u službi radnika a ne sebe, itd.
Detaljna reforma obrazovnog sistema. Mnogo više tehničkih škola i fakulteta a mnogo manje psihologija i filozofija uz svo dužno poštovanje prema svim psiholozima i filozofima. Mnogo više hands-on treninga. Škola u službi gradjanina, gdje mu je sve podredjeno da se školuje i da se dodatno školuje, i da SE dodatno obrazuje, i da se dodatno obrazuje ...
Bošnjački narod, koji će konačno smoći snage da voli svoje iznad svega a poštuje tudje, koji će voliti i poštovati svoje heroje, koji će cijeniti znanje, koji će moći oprostiti uspjeh drugog, koga će prestati brinuti šta o njemu misle neprijatelji.
BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
- BiH-x
#101 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
- konrad
#102 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
Vidi Zeljka, mladjan bioHAVANA wrote:Vako...nekako...
- Komrad
#103 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
De meni objasni sta je Bosnjak a sta je Bosanaczagazaga wrote:zato što pitanje smatram provokativnim, svaki bosanac ne mora biti bošnjak (hiljadu puta prežvakana tema koja nije tema ove emisije)fixer wrote:?why?zagazaga wrote:nadam se da ti neće odgovoriti
BiH zamišljam kao zemlju u kojoj će se svako moći izjašnjavati i osjećati onako kako hoće bez da mu neko pametuje i određuje kako bi trebalo
- torcida
#104 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
zagazaga wrote: BiH zamišljam kao zemlju u kojoj će se svako moći izjašnjavati i osjećati onako kako hoće bez da mu neko pametuje i određuje kako bi trebalo
- torcida
#105 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
uz svo dužno poštovanje...nikad a možda ni tadaOnly1 wrote:BiH bez entiteta. Jedan covjek jedan glas.
-
hercegovac_pravi
#106 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
Uz još dužnije poštovanje, sjeti se federacije prije desetak godina...torcida wrote:uz svo dužno poštovanje...nikad a možda ni tadaOnly1 wrote:BiH bez entiteta. Jedan covjek jedan glas.
- torcida
#107 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
sve stoji...samo što je rs ustavna kategorija i ne može se mijenjati ''izvanjskim'' elementima...hercegovac_pravi wrote: Uz još dužnije poštovanje, sjeti se federacije prije desetak godina...
a sjećam se i dolaska alijanse,isforsiranih ustavnih promjena i zubakovog potpisa koji je i doveo federaciju u današnju poziciju...bolje rečeno, potpis kojim je nestao balans između ova dva naroda
-
hercegovac_pravi
#108 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
A to biva federacija nije ustavna kategorija ili pa se nju može mjenjati "izvanjskim" elementima ? A Zubaku je taj potpis pao onako na pamet..čojk se probudio jedno jutro pa skonto..."ovo mi baš izgleda ko dabar dan za razjebavanje ustava federacije"?torcida wrote:sve stoji...samo što je rs ustavna kategorija i ne može se mijenjati ''izvanjskim'' elementima...hercegovac_pravi wrote: Uz još dužnije poštovanje, sjeti se federacije prije desetak godina...![]()
a sjećam se i dolaska alijanse,isforsiranih ustavnih promjena i zubakovog potpisa koji je i doveo federaciju u današnju poziciju...bolje rečeno, potpis kojim je nestao balans između ova dva naroda
- torcida
#109 Re: BIH onako kako je ja/vi zamisljamo
hercegovac_pravi wrote:
A to biva federacija nije ustavna kategorija ili pa se nju može mjenjati "izvanjskim" elementima ?
nisi upratio smisao komentara...federacija ne može staviti soli na rep rs...i obratno ak me razumiješ
pa kad tako kareš...valjalo bi i o tome razmislitiA Zubaku je taj potpis pao onako na pamet..čojk se probudio jedno jutro pa skonto..."ovo mi baš izgleda ko dabar dan za razjebavanje ustava federacije"?
od ustavnih promjena 2001 dolazi do debalansa u federaciji, poduzeća prelaze sa županija na federalni level, imenovani idiot je eliminirao i pravo veta..i da ne nabarajam dalje...rezultat tog maestralnog i nadasve promišljenog (da ne karem naturenog) poteza danas svi lijepo osjećamo...i proživljavamo