Ivane, hvala ti mnogo na konkretnim podacima. Dakle, jedna Makedonija je imala 7 puta više izgrađenih autoputeva od BiH u vrijeme bivše Ex-Yu. Sve ostalo su, uz dužno poštovanje, samo landaranja i nagađanja...ivannn wrote:evo neki konkretni podaci:
gradnja autocesta u jugoslaviji počela je tek 70-ih godina, kada su npr. u Europi obje Njemačke imale već preko 5.500km, italija 4.000, francuska 2.000 itd...
Od 1970. (početak gradnje prvih kilometara) do 1989, ubrojene i autoceste i poluautoceste:
BiH: 9,4 km
Hrvatska: 298,4 km
Makedonija: 63 km
Slovenija: 158,5 km
Srbija: 259,8 km
Vojvodina: 166,2 km
Crna Gora: 0 km
BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
- novi.dan.nova.nafaka
#126 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
- nosara
#127 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
To su bosanci koji su jeli puno rize... Znas onaj vic "opet riza...!"zambaklija wrote:zambaklija wrote:
sjedim u kafiću ono jutranja kafa novine....krajičkom oka vidim neke radnike a u 9 već čelopekhaj to već čujem kako između sebe razgovaraju,turski
,pomislih na prvu i mi imamo "gastarbajtere
"uz to pristižu već gosti jedan po jedan na prvu kafu i pošto znaju odakle sam uvijek ona blago tebi,hebe se tebi,ovdje nema posla brato itd...meni pukne film i rekoh daj ba prekinte s'tom šupljom turci vam ovda rade umjesto vi i tu kakarite jer bi svi samo guzovače.......osta ja još heftu sam sjediti i namiru kafu piti
![]()
![]()
priča druga:
kraj rata ,dolazim sa jednom organizacijom iz švabije ono humanitarci al baš pravi,ljudi se organizovali da idu pomagati da se opravljaju kuće i to.......došli u jedno mjesto njih 50tak,rasporedili se,dovukli i materijal a vlasnici sjede,diriguju i još zanovjetaju!!!!!halo ba niti jedan da je prstom mrdno a švabo došo da mu pomogne a ovaj još i malte ne mu mamu kreha........nakon 14 dana ljudi se pokupili i nikad više ništa bosna..a uzeli 4hefte svog odmora
![]()
hahahahaha,zaboravi Kineza pomenuti,skoro na proputovanju kroz BiH i navratimo do Visokog da obiđemo jednog prijatelja izođemo u restoran a konobar Kinez gazda bošnjo odemo poslije u neki In kafić a konobar opet Kinez![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- chengaba
#128 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
dormeo wrote:
Registrovao sam se na forum maksuz radi ove teme.
Neka te na forumu, dobar post.
- nosara
#129 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Ovi brojevi ne znace nista kad se stave u kontekst onog vremena... BiH je jela za dorucak Makedoniju i tada i sada...novi.dan.nova.nafaka wrote:Ivane, hvala ti mnogo na konkretnim podacima. Dakle, jedna Makedonija je imala 7 puta više izgrađenih autoputeva od BiH u vrijeme bivše Ex-Yu. Sve ostalo su, uz dužno poštovanje, samo landaranja i nagađanja...ivannn wrote:evo neki konkretni podaci:
gradnja autocesta u jugoslaviji počela je tek 70-ih godina, kada su npr. u Europi obje Njemačke imale već preko 5.500km, italija 4.000, francuska 2.000 itd...
Od 1970. (početak gradnje prvih kilometara) do 1989, ubrojene i autoceste i poluautoceste:
-
michio
-
seshat
#131 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Neću da citiram pojedine kolege forumaše kako ne bih ulazila u besmislenu diskusiju, ali čitajući temu dolazim do zaključka:
Mi imamo samo jednosmjerne makadamske ceste, mozak tako radi....
i tako će i ostati čini mi se još dugo.
A možda autoput padne s neba, možda nam neko pokloni. Zla Juga nam nije dala, odvratni Zapad nam nije izgradio ni kilometra, komšije miniraju, bla, bla, bla..... Ma boli me više glava od takve priče. Odoh raditi, vozdra autoput.
A možda autoput padne s neba, možda nam neko pokloni. Zla Juga nam nije dala, odvratni Zapad nam nije izgradio ni kilometra, komšije miniraju, bla, bla, bla..... Ma boli me više glava od takve priče. Odoh raditi, vozdra autoput.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#132 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Trebali su umjesto slavonske ravnice skrenuti, pa preko brdovite Bosne!michio wrote:A kad je dosao nepripremljen na forum
http://sr.wikipedia.org/sr/Autoput_Bratstvo_i_jedinstvo
- novi.dan.nova.nafaka
#133 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Ako su tačni podaci, oni itekako znače, i to mnogo toga. Prije svega, u korist pitanja koliko se zaista ulagalo u BiH u protekloj nam zajedničkoj državi...nosara wrote:Ovi brojevi ne znace nista kad se stave u kontekst onog vremena... BiH je jela za dorucak Makedoniju i tada i sada...novi.dan.nova.nafaka wrote:Ivane, hvala ti mnogo na konkretnim podacima. Dakle, jedna Makedonija je imala 7 puta više izgrađenih autoputeva od BiH u vrijeme bivše Ex-Yu. Sve ostalo su, uz dužno poštovanje, samo landaranja i nagađanja...ivannn wrote:evo neki konkretni podaci:
-
hajducka travica
#134 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Suludo bilo ili ne,meni se cini kao da shvatas Bosnu i politiku,kao da susjedstvo nema nikavog utjecaja na politicka i ekoniomska zbivanja.po tvom reszonovanju ispada da je samo potrebna dobra volja,ho ruk narode i autoput se pravi.ne racunas na unutrasnje neprijateljske snage s kojima manipulisu susjedi a oni kroz bosanskoheregovacke drzavne i federalne insistucije blokiraju svaki potez koji ide u korist Bosne i hercegovine.Sta se sve radi samo povodom famoznog WC5 - autoputa.quasar wrote:Kad si se vec javio da kolutas ocima, onda si duzan i da kazes sta je to tako suludo u mom postu?hajducka travica wrote:
o,ja,kako da ne.samo je pitanje imali potrebe pisati.
A,sada,mozes li mi odgovoriti,zasto nikad nije izgradjen autoput od Zagreba do Splita,koji je bio projektovan da ide jednim dijelom preko Bosne za Split.Ako si dobar poznavalac politickih zbivanja od '60-tih-'73.godine sve bi ti moralo biti jasno.To je sto se tice susjedstva a o ovim unutrasnjim koji sluze susjedstvu,bi covjek mogao mjesecima pisati.
-
michio
#135 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Mogli su kao i preko brdovite Slovenije, ali Bosna nije bila na putu od Austrije do Grcke ili jeste ali onda bi Srbija ostala bez puta.PipiDugaDevetka wrote:Trebali su umjesto slavonske ravnice skrenuti, pa preko brdovite Bosne!michio wrote:A kad je dosao nepripremljen na forum
http://sr.wikipedia.org/sr/Autoput_Bratstvo_i_jedinstvo
- nosara
#136 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Vise nego danas... Neuporedivo... Vise se voljela, izgradila, opismenila, uljudila... Od dolaska "demokratije" kojoj jebem sve, samo je propadala i propada i danas...novi.dan.nova.nafaka wrote:Ako su tačni podaci, oni itekako znače, i to mnogo toga. Prije svega, u korist pitanja koliko se zaista ulagalo u BiH u protekloj nam zajedničkoj državi...nosara wrote:Ovi brojevi ne znace nista kad se stave u kontekst onog vremena... BiH je jela za dorucak Makedoniju i tada i sada...novi.dan.nova.nafaka wrote: Ivane, hvala ti mnogo na konkretnim podacima. Dakle, jedna Makedonija je imala 7 puta više izgrađenih autoputeva od BiH u vrijeme bivše Ex-Yu. Sve ostalo su, uz dužno poštovanje, samo landaranja i nagađanja...
- nosara
#137 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
hajducka travica wrote:Suludo bilo ili ne,meni se cini kao da shvatas Bosnu i politiku,kao da susjedstvo nema nikavog utjecaja na politicka i ekoniomska zbivanja.po tvom reszonovanju ispada da je samo potrebna dobra volja,ho ruk narode i autoput se pravi.ne racunas na unutrasnje neprijateljske snage s kojima manipulisu susjedi a oni kroz bosanskoheregovacke drzavne i federalne insistucije blokiraju svaki potez koji ide u korist Bosne i hercegovine.Sta se sve radi samo povodom famoznog WC5 - autoputa.quasar wrote:Kad si se vec javio da kolutas ocima, onda si duzan i da kazes sta je to tako suludo u mom postu?hajducka travica wrote:
o,ja,kako da ne.samo je pitanje imali potrebe pisati.
A,sada,mozes li mi odgovoriti,zasto nikad nije izgradjen autoput od Zagreba do Splita,koji je bio projektovan da ide jednim dijelom preko Bosne za Split.Ako si dobar poznavalac politickih zbivanja od '60-tih-'73.godine sve bi ti moralo biti jasno.To je sto se tice susjedstva a o ovim unutrasnjim koji sluze susjedstvu,bi covjek mogao mjesecima pisati.
Daj, bjezi bolan...!
Ko moze sprijecit izgradnju autoputa prema Zenici, Tuzli, Jablanici...?
- novi.dan.nova.nafaka
#138 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Šta ti lupetaš molim te ?nosara wrote: Daj, bjezi bolan...!Ako niko ne valja, onda ne valja ni drzava... Ko brani ljudima da organizuju akciju kojom ce se nesto napravit... Nema te sile koja moze nadjebat slozne ruke... Ali ne mere iz hladovine i tastaturom... Treba kopat...
- nosara
#139 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Pa ako je do kilometara, pravite tamo gdje nema "neprijatelja"...novi.dan.nova.nafaka wrote:Šta ti lupetaš molim te ?nosara wrote: Daj, bjezi bolan...!Ako niko ne valja, onda ne valja ni drzava... Ko brani ljudima da organizuju akciju kojom ce se nesto napravit... Nema te sile koja moze nadjebat slozne ruke... Ali ne mere iz hladovine i tastaturom... Treba kopat...
-
neki
#140 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Podaci nisu tacni, bar ne za BiH, jer ako su kako ivan kaze ubrojane i poluautoceste onda je BiH imala bar 70 km poluautoceste Sarajevo-Zenicanovi.dan.nova.nafaka wrote:Ako su tačni podaci, oni itekako znače, i to mnogo toga. Prije svega, u korist pitanja koliko se zaista ulagalo u BiH u protekloj nam zajedničkoj državi...nosara wrote:Ovi brojevi ne znace nista kad se stave u kontekst onog vremena... BiH je jela za dorucak Makedoniju i tada i sada...ivannn wrote:evo neki konkretni podaci:
- nosara
#141 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Znaci da ivan palamudi...? E, ivane, pa necemo tako u Europu, pobogu... Sto lazes...? 
-
hajducka travica
#142 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Hrvatski proljecari Savka Dabcevic-Kucar,Mika Tripalo i Stjepan Djurekovic,direktor Ine ruse ovaj projekat u hrvatskom Saboru jer im nije nikako odgovaralo da autoput ide jednim dijelom preko bosanske teritorije.Dalje,vjerujem da znaju kako su proljecari zavrsili.Ali,nakon dolaska HDZ-a na vlast,opet se potencira izgradnja tog autoputa Zagreb-Split.Dolazi do rata i Hrvatska s ezabavila o svom jadu ali nakon zavrsetka rata,opet se postavlja pitanje izgradnje autoputa.Bilo je ljudi u Saboru koji su trezveno i racionalno razmiljali i zagovarali da autoput opet ide preko Bosne,jer je kraci put do Splita i teren je kud i kamo povoljniji za radove,medjutim tadasnji ministar za obnovu i razvoj Jure Radic ustaje u Saboru i kaze,da je on protiv da autoput ide preko Bosne.To je obrazlozio sa ovim rijecima;ja kao Hrvat,necu da pokazujem hrvatski pasos turskom cariniku kod ulaska u Bosnu.
-
ivannn
#143 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
ne lažemnosara wrote:Znaci da ivan palamudi...? E, ivane, pa necemo tako u Europu, pobogu... Sto lazes...?
sve podatke sam citirao iz jednog članka tu su ubrojene autoceste i poluautoceste (što god to značilo)
sad ću je uploadovat na net
Last edited by ivannn on 08/05/2011 15:26, edited 1 time in total.
- nosara
#144 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Pa ko mu jebe mater... Eto imaju pun kurac autoputeva i dug od 50 milijardi... Nataknem ih...hajducka travica wrote:Hrvatski proljecari Savka Dabcevic-Kucar,Mika Tripalo i Stjepan Djurekovic,direktor Ine ruse ovaj projekat u hrvatskom Saboru jer im nije nikako odgovaralo da autoput ide jednim dijelom preko bosanske teritorije.Dalje,vjerujem da znaju kako su proljecari zavrsili.Ali,nakon dolaska HDZ-a na vlast,opet se potencira izgradnja tog autoputa Zagreb-Split.Dolazi do rata i Hrvatska s ezabavila o svom jadu ali nakon zavrsetka rata,opet se postavlja pitanje izgradnje autoputa.Bilo je ljudi u Saboru koji su trezveno i racionalno razmiljali i zagovarali da autoput opet ide preko Bosne,jer je kraci put do Splita i teren je kud i kamo povoljniji za radove,medjutim tadasnji ministar za obnovu i razvoj Jure Radic ustaje u Saboru i kaze,da je on protiv da autoput ide preko Bosne.To je obrazlozio sa ovim rijecima;ja kao Hrvat,necu da pokazujem hrvatski pasos turskom cariniku kod ulaska u Bosnu.
Nego, mozemo li mi ista sami...?
-
ivannn
-
hajducka travica
#146 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Covjece,nemozes nista zapoceti bez pristanka koalicionog partnera,a njemu nije cilj da se izgradjuje ondje gdje njemu ne odgovara.Ministarstvo financija se nalazi u rukama koalicionog partnera i ti sad crtaj projekte koliko god hoces.Ne p[ostoji zajednicki konzensus kad su u pitanju autoputevi i svako svakom podmece klipove,zasto kroz tvoj kraj,sa vecinskim tvojim narodom,ovi drugikazu,zasto kroz tvoj kraj kad nema ekonomske ni bilo kakve drige opravdanosti. i,tako se gube dani,mjeseci i godine a narod,Bosna i ekonomija ispasta hirove "prijatelja"Bosne.nosara wrote:Pa ako je do kilometara, pravite tamo gdje nema "neprijatelja"...novi.dan.nova.nafaka wrote:Šta ti lupetaš molim te ?nosara wrote: Daj, bjezi bolan...!Ako niko ne valja, onda ne valja ni drzava... Ko brani ljudima da organizuju akciju kojom ce se nesto napravit... Nema te sile koja moze nadjebat slozne ruke... Ali ne mere iz hladovine i tastaturom... Treba kopat...
- nosara
#147 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Stranke ubise, govorim ja... 
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#148 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Iksčina.seshat wrote:Neću da citiram pojedine kolege forumaše kako ne bih ulazila u besmislenu diskusiju, ali čitajući temu dolazim do zaključka:
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#149 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Wikipedija laže.nosara wrote:Znaci da ivan palamudi...? E, ivane, pa necemo tako u Europu, pobogu... Sto lazes...?
- novi.dan.nova.nafaka
#150 Re: BiH nije naslijedila niti km autoputa iz ex-Yu. Zašto ?
Ma najveći je problem što se nađu neki levati koji počnu trkeljati bezveze. Evo, čovjek je postavio rad, i to ne bilo kakav, već naučni - a većina priča samo onako iz glave. Ne smiješ napisati ništa protiv bivše države, sistema a da se ne popljuje tvoje mišljenje. A kao što sam rekao, mišljenja sam da bi BiH bilo puno bolje da je sastavni dio bivše države, nego da uđe u EU...ivannn wrote:ne lažemnosara wrote:Znaci da ivan palamudi...? E, ivane, pa necemo tako u Europu, pobogu... Sto lazes...?![]()
sve podatke sam citirao iz jednog članka tu su ubrojene autoceste i poluautoceste (što god to značilo)
sad ću je uploadovat na net