BiH nece nikada uci u EU

nokia6170

#26 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by nokia6170 »

Sa ovakvim ustavom, Bosna i Hercegovina nema sanse ni da se priblizi u EU, a kamoli da udje u EU.
madner

#27 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by madner »

cogni wrote:
madner wrote: Mozes govoriti za sebe, ali nikako za druge. Kako znas sta je Srpski pogled, otkud ti mandat?
Nisi obratio paznju, ja uopce govorio o svom misljenju, a kamoli pokusavao da svoje misljenje proglasim za misljenje sviju.
Rekao iz ugla ljudi iz RS-a
To podrazumjeva da govoris za neku vecinu istih. Dakle ne govoris?
cogni wrote:
Jednako tome je osino opazanje realno da EU zeli da BiH, Hrvatska i Srbija udju u jednom paketu, tako da ce nas progurati.
To vec jeste argument (zar to nismo zabranili? :P), ali je veliko pitanje da li ce im se ta zelja ispuniti. Tj. pitanje je da li oni mogu nesto uciniti da im se ta zelja ispuni.
To izlazi iz okvira teme. :wink:
MUNAFIK

#28 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by MUNAFIK »

pustopoljina wrote:apsolutno se slazem sa gluhobilopupupu munafikom. tln!
Vala ni meni s evise ne svidja ovaj nik... :(
cogni

#29 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by cogni »

madner wrote:
Rekao iz ugla ljudi iz RS-a
To podrazumjeva da govoris za neku vecinu istih. Dakle ne govoris?
Govorim o preovladjujucem misljenju, ne o svom misljenju, distinkcija je laka i ocigledna.

Poenta je vrlo jasna, Dodik vecinu negativne energije naroda koja njemu pripada uspjeva da prebaci na bosnjacke politicare, dok oni svoj dio negativne energije uglavnom lako prebace na Dodika. Onaj ko bira Dodika za njegove neuspjehe okrivljuje ove iz Sarajeva, a oni koji biraju SDA/SBiH/SDP okrivljuju Dodika za neuspjehe svojih pulena. Dok god je tako i jedni i drugi mogu da rade sta god oce, jer su svome glasackom tijelu podvalili nekog drugog krivca za neuspjeh.

To je sustina, mada naravno osim Srbi/Bosnjaci postoje i drugi primjeri uparenog substituisanja krivnje, oni koji ukljucuju Hrvate, ili recimo nacionalne stranke/komunisti.
madner

#30 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by madner »

Ja te pitam za izvor istog preovladavajuceg misljenja?
Gledanje u kaske?
Abacija

#31 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by Abacija »

cogni wrote:Iz ugla ljudi u RS to bi izgledalo otprilike ovako:
Vrijeme je da se pocnemo buditi iz sna i da prestanemo slusati mitove o Evropi jer BiH nece nikada uci u EU. Vise je razloga je za to, a najvazniji su:
1) destruktivna politika od strane Bosnjackih politicara (za njih je negiranje RS-a vaznije od EU), i
2) lazno i prevarantsko djelovanje od strane OHR-a (ukidanje ovlascenja RS-u, kaznjavanje samo srpske strane itd.).
A trudis li se ti uopste da se ta pogresna percepcija kod pucanstva u pc-u promijeni?
Abacija

#32 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by Abacija »

Stari wrote:Nisam bas najupuceniji u ove stvari...a jos sam losiji kad se radi o formulisanju politickih i diplomatskih razloga ...zbog cega je nesto ...tako kako jeste. Stoga bih krenuo u ovu diskusiju uzimajuci za polaznu tacku bas ovo sto je ponudjeno...skroz hipoteticki.

Recimo da to tako bude ...a da u komsiluku dodje do znatnog napretka te i Hrvatska i Srbija i Crna Gora postanu punopravne clanice Evropske Unije. Kako bi to onda izgledalo? Pa izgledalo bi otprilike tako da bi ...izmedju naravno mase drugih stvari...to tu bio komad zemlje ...opkoljen EU sa svih strana ali u kojem EU zakoni ne bi vazili...Odlican manevarski prostor za smjestaj kriminalaca, hostaplera, bitangi i svih onih koji, iz ovog ili onog razloga, imaju akutnu potrebu privremeno se skloniti od EU...a takvih je, svi cemo se u tome sloziti, nemali broj ... dakle : turisticka djelatnost neovisna od sezonskih , meteoroloskih i klimatskih (ne)prilika.

I ku's veceg rahatluka?

Ima toga jos naravno. Ne znam otkud mi bas ovaj pade prvi na pamet.
Iako ovo nije tema o Srbiji samo da odgovorim...

Za Hrvatsku ne znam, ali i Srbija sigurno nece uci u EU. Evo razloga -
Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga i da je demilitarizacija Kosova jedini način da se obezbedi sigurnost za ljude koji tamo žive.

On ističe da Srbija ne sme da odustane od politike odbrane teritorijalnog integriteta i nastavka procesa evropskih integracija i da mora da uradi sve što je u njenoj moći da se obezbede ta dva cilja.

"Veliki saveznik Srbije u toj politici odbrane integriteta zemlje je činjenica da u Evropi postoje zemlje koje ne žele nikada da priznaju Kosovo. I dok god u Evropi postoje takve zemlje, biće gotovo nemoguće da EU postavi Srbiji takav uslov", rekao je Tadić.

"Ali, ako bi se nešto tako desilo, ne daj bože u EU, mi odmah kažemo - nemojte tako nešto ni da pokušavate da radite, i gradimo politiku u skladu sa tom činjenicom. Što se mene tiče, nikada niko u Evropi nije nagovestio priznanje Kosova kao uslov za uključenje u EU. Naprotiv, svi su rekli da Srbiji takav uslov ne može biti postavljen", dodao je Tadić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=340153
cogni

#33 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by cogni »

madner wrote:Ja te pitam za izvor istog preovladavajuceg misljenja?
Gledanje u kaske?
Pracenje medija i razgovor sa ljudima je vishe nego dovoljno. Jel odes ti nekad na sajt http://www.rtrs.tv ili http://www.nezavisne.com?

@abacija,
Ne mogu da kazem da se narocito trudim, u smislu preduzimanja nekih ozbiljnih radnji u tom pravcu, morao bih neki medij osnovati, ili najmanje poceti pisati svoj blog koji bi neko htio da cita.
madner

#34 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by madner »

cogni wrote:
madner wrote:Ja te pitam za izvor istog preovladavajuceg misljenja?
Gledanje u kaske?
Pracenje medija i razgovor sa ljudima je vishe nego dovoljno. Jel odes ti nekad na sajt http://www.rtrs.tv ili http://www.nezavisne.com?

@abacija,
Ne mogu da kazem da se narocito trudim, u smislu preduzimanja nekih ozbiljnih radnji u tom pravcu, morao bih neki medij osnovati, ili najmanje poceti pisati svoj blog koji bi neko htio da cita.
Pa zasto onda napadas osu, kad istim putem gradi svoju argument? :D
ibizza

#35 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by ibizza »

bijelo_dugme wrote:No sikiriki, pred izbore 2006 reko je Silajdzic da postoji mogucnost da BiH udje u EU do 2008. :wink:
si luud?
ibizza

#36 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by ibizza »

Abacija wrote:
cogni wrote:Iz ugla ljudi u RS to bi izgledalo otprilike ovako:
Vrijeme je da se pocnemo buditi iz sna i da prestanemo slusati mitove o Evropi jer BiH nece nikada uci u EU. Vise je razloga je za to, a najvazniji su:
1) destruktivna politika od strane Bosnjackih politicara (za njih je negiranje RS-a vaznije od EU), i
2) lazno i prevarantsko djelovanje od strane OHR-a (ukidanje ovlascenja RS-u, kaznjavanje samo srpske strane itd.).
A trudis li se ti uopste da se ta pogresna percepcija kod pucanstva u pc-u promijeni?
jel to mi trebamo levati biti...molimo ih od 95...nek se *ebu...vise mi je njih preko glave...oni jednostavno ne zele s nama da zive... to je ocigledno
cogni

#37 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by cogni »

madner wrote: Pa zasto onda napadas osu, kad istim putem gradi svoju argument? :D
On nikakav argument nije iznio, vec je samo licitovao da ce BiH uci u EU negdje od 2013-2015, onako odoka. Da bismo nastavili diskutovati o tome trebali bismo prvo sacekati godinu 2015, sto je slozices se prilicno daleko. A i tada bismo samo mogli reci, bi si u pravu, nisi bio u pravu.

A ja sam samo rekao nesto sto sam primjetio, a sto i drugi mogu da primjete jer je realno prisutno sada, a ne nesto sto ce mozda biti, ko zna kad.
madner

#38 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by madner »

Iznjeo je misljenje da ce ovom dinamikom priblizavanja doci do ulaska oko te godine.
nokia6170

#39 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by nokia6170 »

cogni wrote:
madner wrote: Pa zasto onda napadas osu, kad istim putem gradi svoju argument? :D
On nikakav argument nije iznio, vec je samo licitovao da ce BiH uci u EU negdje od 2013-2015, onako odoka. Da bismo nastavili diskutovati o tome trebali bismo prvo sacekati godinu 2015, sto je slozices se prilicno daleko. A i tada bismo samo mogli reci, bi si u pravu, nisi bio u pravu.

A ja sam samo rekao nesto sto sam primjetio, a sto i drugi mogu da primjete jer je realno prisutno sada, a ne nesto sto ce mozda biti, ko zna kad.
zanima me tvoje licno misljenje cogni...onako iz tvojih saznanja prica sa ljudima itd... da li stanovnici rs-a (mladji stariji, nije bitno) intimno stvarno misle i vjeruju da je moguce samostalno egzistiranje rs u ovakvom geografskom obliku?
cogni

#40 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by cogni »

madner wrote:Iznjeo je misljenje da ce ovom dinamikom priblizavanja doci do ulaska oko te godine.
Sigurno je da nije rekao da ce to biti ovom dinamikom, to bi bilo uzasno nerealno. Ovom dinamikom ce uci mozda 2113-2115.

Dinamike vishe skoro da i nema, prije ce biti da pricamo o statici. :)
cogni

#41 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by cogni »

nokia6170 wrote:
zanima me tvoje licno misljenje cogni...onako iz tvojih saznanja prica sa ljudima itd... da li stanovnici rs-a (mladji stariji, nije bitno) intimno stvarno misle i vjeruju da je moguce samostalno egzistiranje rs u ovakvom geografskom obliku?
To stvarno nije tema, niti je moguce olako pricati o tome sta ko intimno vjeruje da bi moglo da se desi. Jedno su zelje, drugo su mogucnosti, ali kada bi im neko ponudio, objeruchke bi prihvatili.
pustopoljina

#42 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by pustopoljina »

samo neka se ne prica o nuklearnoj fisiji.(bh-nukleusa)
bosss

#43 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by bosss »

Kad Hrvatska koja je jedinstvena, ekonomski 10 puta jača od Bih, uređena država ne može ući u EU, kako ćemo mi ovako podjeljeni, siromašni, korumpirano-kriminalni ? Sumnjam da bi nas primili u Nesvrstane a o EU ne trebamo ni razmišljati dok se svijest ljudi ne promjeni.
nokia6170

#44 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by nokia6170 »

cogni wrote:
nokia6170 wrote:
To stvarno nije tema, niti je moguce olako pricati o tome sta ko intimno vjeruje da bi moglo da se desi. Jedno su zelje, drugo su mogucnosti, ali kada bi im neko ponudio, objeruchke bi prihvatili.
Ja dijelim tvoj stav u pogledu da bi intimno rs Srbi to zaista voljeli sa tendencijom pripajanja Srbiji, a da Bosnjaci i Hrvati mirno reaguju na sve to i da dobrosusjedski podrze tu volju Srba iz Bosne i Hercegovine i da nijednog trenutka ne pokusaju nista uciniti niti ekonomski, niti infrastrukturalno niti osvetnicki prema toj volji Srba.

Isto tako govoreci, zanima me jel razmisljaju rs Srbi razumno o posljedicama svoje politike secesionizma i geografskog polozaja RS-a?
bijelo_dugme

#45 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by bijelo_dugme »

bermiin wrote:
bijelo_dugme wrote:No sikiriki, pred izbore 2006 reko je Silajdzic da postoji mogucnost da BiH udje u EU do 2008. :wink:
si luud?
To je Silajdzic reko, ne ja...

Znaci, ako Bog da 2008. ulazimo :bih:
pustopoljina

#46 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by pustopoljina »

bosss wrote:Kad Hrvatska koja je jedinstvena, ekonomski 10 puta jača od Bih, uređena država ne može ući u EU, kako ćemo mi ovako podjeljeni, siromašni, korumpirano-kriminalni ? Sumnjam da bi nas primili u Nesvrstane a o EU ne trebamo ni razmišljati dok se svijest ljudi ne promjeni.
hrvatska...tacno mi je zao zemlje...
da li joj to rade iznutra ili s vana...
izraelci su preuzeli americkog vlasnika plive,otpustaju 100 radnika.100 strucnjaka.
zaposlice ih krka,slovenska(macji kasalj u odnosu na ono sto je pliva)...ljudi sretni sto do novog posla ima samo 60km autoputa.
unistili su giganta u ovoj regiji. unistavaju skoro sve sto valja u hrvatskoj.a besmisleni dug raste.
Abacija

#47 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by Abacija »

nokia6170 wrote:Sa ovakvim ustavom, Bosna i Hercegovina nema sanse ni da se priblizi u EU, a kamoli da udje u EU.
Ali recimo da je EU nasla nekakvu rupu u zakonu i igra na kartu ekonomske motivacije u BiH i da Kolumbo sa kafanskim dogovorima pokusava da uvuce BiH na mala vrata u EU...
Sta je to sto onda koci? Pa koci to sto EU u clanstvo prima drzave a ne torove (citaj: nacije). Posto je EU obvezana medjunarodnim pravom, njima je vazno da li je BiH u stanju da ispuni sve obaveze po tom pravu i da li BiH nastupa kao cjelina, sa jedinstvenim glasom.
cyprus

#48 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by cyprus »

RS jeste jedna od kočnica i stvari koje usporavaju BiH na EU putu, ali mislit da je to jedina ili čak nešto slično tome je GLUPOST. Ljudi pa viditel vi gdje živite? Ne mislite valjda da je za sve kriva RS?
Abacija

#49 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by Abacija »

cyprus wrote:RS jeste jedna od kočnica i stvari koje usporavaju BiH na EU putu, ali mislit da je to jedina ili čak nešto slično tome je GLUPOST. Ljudi pa viditel vi gdje živite? Ne mislite valjda da je za sve kriva RS?

Samo da ponavovim dio prvog posta na temi:
Abacija wrote:
Slobodni ste da navedete i druge razloge za koje smatrate da koce ovaj proces.
zlajo

#50 Re: BiH nece nikada uci u EU

Post by zlajo »

Da je RS kocnica za ulazak u EU, to bi i sama ta EU dala do znanja. Medutim ono sto oni govore je nesto potpuno drugo. Ali kao sto i to obicno biva, pojedinim gradanima BiH se moze trubiti na uho, ali djabe. Buka u vlastitim glavama i "mantre" koje se vrtu vec decenijama su ucinile svoje.

BiH mozda stvarno nece nikada ni uci u EU, posto jos uvijek ni sami njeni gradani nisu na cisto sta ce biti sa njom. Ono sto je vjerovatnije ( obzirom na sadasnju situaciju) je da ce se na njen ulazak jos dugo cekati. Razlog tome ne lezi samo u BiH, vec je odreden i sa ciljevima i zbivanjima unutar same Evrope. EU vec sada u ovom najnovijem izdanju ( od ulaska zadnjih desetak drzava u paketu), ima problema u unutarnjem politickom funkcioniranju. To je problem daleko veci, i mislim da mu se u BH medijima ne pruza dovoljno paznje. Sa druge strane, ekonomija i privreda su liberalizirani i rastereceni mnogih poteskoca koje su tu postojale nekada. Privreda je posljednjih godina u losijoj situaciji, a to je trend trenutno svugdje u svijetu. Na duge staze, sa Unijom se moze samo prosperirati.

Dakle nije samo pitanje da li je (i da li ce ikada biti ) BH spremna za ulazak u EU, vec je pitanje sto sama EU ima od toga, pogotovo imajuci u vidu kompleksnost politickog funkcioniranja same EU.To isto se odnosi na sve (pre)ostale drzave na Balkanu. Dok sama EU ne donese neke bitnije promjene u svom unutarnjem politickom sistemu, tesko je ocekivati daljne prosirenje. Hrvatska bi se jos mogla i nekako provuci, jer je u pregovorima otisla dovoljno daleko i ima jako dobre diplomatske veze pogotovo sa Njemackom, Austrijom i Italijom. Ali i tu nije bas sve, samo po sebi jasno.

Ako u narednom periodu budu i dalje postojale prepreke za ulazak u punopravno clanstvo u EU, moze se ocekivati da se EU poveze sa preostalim balkanskim zemljama ( ili samo nekim), samo na ekonomskoj osnovi, liberalizirajuci trziste,i ostajuci politicki odvojeni. Jer EU vec sada moze utjecati politicki na stanje u BH, a zbog cega onda dozvoliti sutra BH politicarima da odlucuju (sa ostalima) u donosenju bitnih odluka vezane za daljnju sudbinu EU. (pogotovo imajuci u vidu na koji nacin BH politicari vode vlastitu drzavu zadnjih decenija).

Pojedinci tu na forumu mogu omalovazavati EU, njenu politiku i uredenje, ali ruku na srce, da se barem malo proseta po svijetu (premda se dosta toga vec moze vidjeti i u vlastitoj kuci), Evropska unija je ipak jedna od socijalno i privredno najrazvijenijih regija na svijetu. Da nije tako, preplivavalo bi se Sredozemlje ili vozakalo po kontenjerima u nekom drugom pravcu od onog u kojem se to danas radi.
Post Reply