cyprus wrote:
Aha, dobro, hajd to za Sen Pjer i Mikelon je ipak argument... Tanak, ali ipak argument... Pogledao sam o čemu se radi, i evo zašto mislim da je to tanak argument:
Prvo, ta arbitražna odluka spada među najčudnije u historiji, i tada je tijesno prošla (3-2), te je teško da bi se ponovila...
Drugo, ta situacija samo iz daleka liči na našu... Tamo se naime radilo o razgraničenju EEZ-a, a kod nas su u pitanju teritorijalne vode... Također, ti govoriš o koridoru međunarodnih voda (što zaista nigdje ne postoji), a ovdje je riječ o koridoru EEZ-a (jedini takav u svijetu) i to koji je nastao kao kompromisno rješenje (Francuzi su tražili znatno veći dio mora)...
Treće, prave međunarodne vode (ako u njih ne uključujemo EEZ različitih zemalja) ne postoje, ne samo u Jadranskom moru, nego i u čitavom Sredozemlju... Svaki dio Sredozemlja pripada EEZ-u neke države... Dakle, taj fantomski koridor do međunarodnih voda bi se zaista morao protezati dalje od Gibraltara...
Što se tiče mosta i ove ostale isprazne priče, zaista mi se ne da crtat...
Čuj, ja sam odmah rekao da se ne radi o identičnom slučaju samo sam htio da ti pokažem da su moguća razna rješenja pa čak i jedinstvena. Treba imati u vidu i to da smo mi jedinstveni i po svom izlazu na more koji je i mali i skučen i jedini zbog čega bi trebalo pokazati fleksibilnost u rješavanju problema.
Ja govorim o koridoru do međunarodnih voda odnosno do EEZ-a Hrvatske, Italije, itd. što su u plovnom smislu međunarodne vode, nisam mislio lovit' ribu u njihovom EEZ-u. Da li će taj koridor biti tretiran kao međunarodne vode, kao naše teritorijalne vode ili kao nešto treće je sasvim druga priča i ponovo to može biti izuzetak zbog specifične situacije koju sam gore naveo.
Što se tiče mosta, šta ako Hrvatska digne most visine 22 metra? Kakva je šansa da dobijemo presudu koja će nalagati rušenje mosta? Da li je veća nego šansa da nam se dodijeli koridor i tako onemogući šarada s mostom od samog početka. Zašto se puno efikasnija i jeftinija rješenja ne razmatraju? Nije to nikakva šuplja priča, to si ti proglasio šupljom pričom jer si ubijeđen da su protiv gradnje mosta isključivo krezubi etnonacionalisti, internet ratnici i glasači SDA, što je naravno stereotip i predrasuda i zapravo pokazuje koliko ti nisi fleksibilan da uopšte uzmeš u obzir različite varijante rješenja bilo kojeg problema, pa i ovog. Pokušavaš ovdje da imputiraš priču da su svi oni koji se ne slažu s onim što se diktira iz Zagreba ili Podgorice neuki, nepismeni, ostrašćeni i slično. Nema ništa loše u tome kad neko kaže ne želim da se gradi taj most barem prije nego što se dobiju garancije da će tu moći da prođe i svemirski brod ako treba. Tako bi uradila svaka ali svaka država na našem mjestu i tu ne bi trebali krezubi i nepismeni etnonacionalisti poput mene da govore da je to pravi put, tamo bi to uradili najviši zvaničnici prije nego što bi se neka ništarija poput mene uopšte zainteresovala za problem.