BiH izgubila Sutorinu

Patriotska_Liga

#51 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Patriotska_Liga »

cyprus wrote: Zašto vi nacionalisti sve što je zdrav razum nazivate poginjanjem glave? :-)

Takav koridor o komke ti pričaš jednostavno ne postoji u međunarodnom pravu mora... Ili ako postoji, bujrum iskopaj i stavi ovdje link...
Međunarodni odnosi se vode zaštitom vlastitog interesa, ne navodnim zdravim razumom jer ono što ti smatraš 'zdravim razumom' možda neko drugi ne smatra, radi se o strogo individualnoj kategoriji. Da li je zdrav razum poslati ratnu mornaricu 13 hiljada kilometara daleko od Londona i povratiti kontrolu nad Falklandskim i još nekim otocima? Nije ni važno ali to nam govori zašto je UK četvrta vojna sila u svijetu, a mi smo niko i ništa. Nama je sasvim normalno da nam neko zazida kućni prag i smatramo da je zdrav razum da ostanemo iza pomenutog zida, a Britancima nije normalno da prepuste otok udaljen 13 hiljada km od vlastite države iz razloga što lokalno stanovništvo želi da bude dio UK a ne Argentine. Dakle nama je interes da imamo slobodan pristup međunarodnim vodama i tu sva priča završava. Ili bi trebala, ali dok je takvih poput tebe u vlasti rasprodaja nacionalnog dostojanstva i vlastite teritorije biće nastavljena, a ti ćeš biti sretan zbog toga.

Vidi spor Francuske i Kanade na temu teritorijalnih voda dva otočića St. Pierre i Michelon u blizini Newfoundlanda. Problem se djelimično dotiče i pristupa, a riješen je arbitražom.
Kitrona

#52 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Kitrona »

Patriotska_Liga wrote:
cyprus wrote: Zašto vi nacionalisti sve što je zdrav razum nazivate poginjanjem glave? :-)

Takav koridor o komke ti pričaš jednostavno ne postoji u međunarodnom pravu mora... Ili ako postoji, bujrum iskopaj i stavi ovdje link...
Međunarodni odnosi se vode zaštitom vlastitog interesa, ne navodnim zdravim razumom jer ono što ti smatraš 'zdravim razumom' možda neko drugi ne smatra, radi se o strogo individualnoj kategoriji. Da li je zdrav razum poslati ratnu mornaricu 13 hiljada kilometara daleko od Londona i povratiti kontrolu nad Falklandskim i još nekim otocima? Nije ni važno ali to nam govori zašto je UK četvrta vojna sila u svijetu, a mi smo niko i ništa. Nama je sasvim normalno da nam neko zazida kućni prag i smatramo da je zdrav razum da ostanemo iza pomenutog zida, a Britancima nije normalno da prepuste otok udaljen 13 hiljada km od vlastite države iz razloga što lokalno stanovništvo želi da bude dio UK a ne Argentine. Dakle nama je interes da imamo slobodan pristup međunarodnim vodama i tu sva priča završava. Ili bi trebala, ali dok je takvih poput tebe u vlasti rasprodaja nacionalnog dostojanstva i vlastite teritorije biće nastavljena, a ti ćeš biti sretan zbog toga.

Vidi spor Francuske i Kanade na temu teritorijalnih voda dva otočića St. Pierre i Michelon u blizini Newfoundlanda. Problem se djelimično dotiče i pristupa, a riješen je arbitražom.

Niko ti ne govori da trebaš odustati od svojih interesa. Nema veze to što pričaš.
Patriotska_Liga

#53 Re: BiH izgubila Sutorinu

Kitrona wrote: Niko ti ne govori da trebaš odustati od svojih interesa. Nema veze to što pričaš.
Ma da? A kako ti ocjenjuješ ovo pozivanje na 'zdrav razum'? A taj 'zdrav razum' je da se ne mrdne prstom dok Hrvatska gradi most, kad god da to dođe na red. Za mene je to pozivanje na odustajanje od nacionalnih interesa osim ako nam je interes da budemo jedina zemlja čiji je jedini izlaz na otvoreno more pregrađen mostom. To je valjda interes.
Država

#54 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Država »

Kako možeš izgubiti nešto što nisi ni imao...

:sax:
DaysleepeR

#55 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by DaysleepeR »

nismo mi ni imali Sutorinu

to što su polupismeni puk naložili Nino Antydayton i diletantski papak profesor sa FPU, to je druga priča...
Patriotska_Liga

#56 Re: BiH izgubila Sutorinu

DaysleepeR wrote:nismo mi ni imali Sutorinu

to što su polupismeni puk naložili Nino Antydayton i diletantski papak profesor sa FPU, to je druga priča...
Kad nismo imali?
Kitrona

#57 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Kitrona »

Patriotska_Liga wrote:
Kitrona wrote: Niko ti ne govori da trebaš odustati od svojih interesa. Nema veze to što pričaš.
Ma da? A kako ti ocjenjuješ ovo pozivanje na 'zdrav razum'? A taj 'zdrav razum' je da se ne mrdne prstom dok Hrvatska gradi most, kad god da to dođe na red. Za mene je to pozivanje na odustajanje od nacionalnih interesa osim ako nam je interes da budemo jedina zemlja čiji je jedini izlaz na otvoreno more pregrađen mostom. To je valjda interes.
A koji je tvoj interes ako Hrvatska izgradi most preko svojih voda a ti dobiješ prolaz za svaki brod koji ljudska ruka može napraviti?
cyprus

#58 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Patriotska_Liga wrote:

Ama, ti ne barataš osnovim logičkim principima... Naravno da je politika interes, ali je politika i razum... Interes BiH bi bio i država od Atlantika do Pacifika, ali jebiga nije realno... Interes bi bio i teritorijalno more bar do Gibraltara, ali eto ni to nije realno... Na isti način nije ni realan taj fantomski koridor kojeg spominješ, jer ne postoji u međunarodnom pravu mora... Ponavljam, ako ti tvrdiš da takvo nešto postoji - dokaži... Nađi, postavi link... Podupri nečim svoju tvrdnju...

Politički interesi da bi bili ostvarivi moraju biti postavljeni na realne osnove... A realna osnova je ovdje - da BiH ima pravo da se buni ako most bude nedovoljno visok da ispod njega prolaze brodovi i ta može zaprijetiti tužbom zbog zatvaranja svoga mora unutreašnjim vodama Hrvatske... To su joj aduti, a ne bajke o koridoru...

To je jedan od osnovnih problema Bosne i Hercegovine - ljudi već odavno čini mi se nemaju nikakav dodir sa realnošću... Što im političari obećaju nerealnije stvari, to više glasova dobiju...
Patriotska_Liga

#59 Re: BiH izgubila Sutorinu

Kitrona wrote: A koji je tvoj interes ako Hrvatska izgradi most preko svojih voda a ti dobiješ prolaz za svaki brod koji ljudska ruka može napraviti?
Znači ti tvrdiš da će Hrvatska ionako skup most dodatno poskupiti dizanjem na visinu od preko 60 metara? To se neće desiti.
Last edited by Patriotska_Liga on 27/08/2015 19:14, edited 1 time in total.
Patriotska_Liga

#60 Re: BiH izgubila Sutorinu

cyprus wrote: Ama, ti ne barataš osnovim logičkim principima... Naravno da je politika interes, ali je politika i razum... Interes BiH bi bio i država od Atlantika do Pacifika, ali jebiga nije realno... Interes bi bio i teritorijalno more bar do Gibraltara, ali eto ni to nije realno... Na isti način nije ni realan taj fantomski koridor kojeg spominješ, jer ne postoji u međunarodnom pravu mora... Ponavljam, ako ti tvrdiš da takvo nešto postoji - dokaži... Nađi, postavi link... Podupri nečim svoju tvrdnju...

Politički interesi da bi bili ostvarivi moraju biti postavljeni na realne osnove... A realna osnova je ovdje - da BiH ima pravo da se buni ako most bude nedovoljno visok da ispod njega prolaze brodovi i ta može zaprijetiti tužbom zbog zatvaranja svoga mora unutreašnjim vodama Hrvatske... To su joj aduti, a ne bajke o koridoru...

To je jedan od osnovnih problema Bosne i Hercegovine - ljudi već odavno čini mi se nemaju nikakav dodir sa realnošću... Što im političari obećaju nerealnije stvari, to više glasova dobiju...
Pazi, ti možeš reći i Stephenu Hawkingu da ne barata osnovnim logičkim principima ali treba imati i neke argumente za takve tvrdnje. Ti ih naravno nemaš.

Nije interes BiH teritorijalno more do Gibraltara nego je interes BiH slobodan pristup međunarodnim vodama. Teritorijalno more do Gibraltara je nerealna glupost i nije uporediva s već viđenim rješenjem koridora do međunarodnih voda koje je i realno i moguće. Ti banalizujući stvari porediš neuporedivo i zamišljaš da ti je to neki argument. Nije.

Naveo sam ti primjer Kanade i Francuske, šta ti treba više? Tu je koridor bio rješenje.

Dakle, po tebi je realno da BiH sačeka da se most sagradi pa kad se pokaže da most brani neometan prolaz da BiH tuži Hrvatsku, da dobije tužbu i da se naloži rušenje mosta vrijednog stotine miliona eura? To je realno?

Koji su to političari obećali koridor? Koji Sutorinu? Hint: Niko.
DaysleepeR

#61 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by DaysleepeR »

Patriotska_Liga wrote:
DaysleepeR wrote:nismo mi ni imali Sutorinu

Kad nismo imali?
dobro brate, pun si patriotskog zanosa, imali smo i Dalmaciju pa to mačku o rep, pozdravi Ninu i malo manje patriotizma, znaš kako kažu jebeš patriotu koji nije razočaran
Patriotska_Liga

#62 Re: BiH izgubila Sutorinu

DaysleepeR wrote: dobro brate, pun si patriotskog zanosa, imali smo i Dalmaciju pa to mačku o rep, pozdravi Ninu i malo manje patriotizma, znaš kako kažu jebeš patriotu koji nije razočaran
To je tvoj odgovor na moje pitanje Kad nismo imali?

Hajde fino.
DaysleepeR

#63 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by DaysleepeR »

Patriotska_Liga wrote:
DaysleepeR wrote: dobro brate, pun si patriotskog zanosa, imali smo i Dalmaciju pa to mačku o rep, pozdravi Ninu i malo manje patriotizma, znaš kako kažu jebeš patriotu koji nije razočaran
To je tvoj odgovor na moje pitanje Kad nismo imali?

Hajde fino.
e patriota od 2014-2015 je beskorisan patriota, patrotizam je bio u modi od 92-95

pozdrav
Patriotska_Liga

#64 Re: BiH izgubila Sutorinu

Ne znam zbog čega si uopšte došao da pišeš na ovu temu kad te ista očito ne zanima. Idi na neku temu tipa veliki brat ili farma, nešto što ti pristaje.
DaysleepeR

#65 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by DaysleepeR »

Patriotska_Liga wrote:Ne znam zbog čega si uopšte došao da pišeš na ovu temu kad te ista očito ne zanima. Idi na neku temu tipa veliki brat ili farma, nešto što ti pristaje.
ti imaš neke svoje vizije kako bi ti, Sutorina, most do Pelješca, sve bi ti nešta, a realnost je drugačija, ostaćeš vječno razočaran
Leons

#66 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Leons »

patriotizam je uvijek u modi
Patriotska_Liga

#67 Re: BiH izgubila Sutorinu

DaysleepeR wrote: ti imaš neke svoje vizije kako bi ti, Sutorina, most do Pelješca, sve bi ti nešta, a realnost je drugačija, ostaćeš vječno razočaran
Nemam ja nikakve vizije, meni je potpuno jasno da sa vladajućom garniturom poput tebe ili ovog @Cyprusa nema ništa ni od koridora ni od Sutorine. Samim tim neću ostati razočaran.

Ja samo govorim kako bi to uradila bilo koja normalna država.
cyprus

#68 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Patriotska_Liga wrote:
cyprus wrote: Ama, ti ne barataš osnovim logičkim principima... Naravno da je politika interes, ali je politika i razum... Interes BiH bi bio i država od Atlantika do Pacifika, ali jebiga nije realno... Interes bi bio i teritorijalno more bar do Gibraltara, ali eto ni to nije realno... Na isti način nije ni realan taj fantomski koridor kojeg spominješ, jer ne postoji u međunarodnom pravu mora... Ponavljam, ako ti tvrdiš da takvo nešto postoji - dokaži... Nađi, postavi link... Podupri nečim svoju tvrdnju...

Pazi, ti možeš reći i Stephenu Hawkingu da ne barata osnovnim logičkim principima ali treba imati i neke argumente za takve tvrdnje. Ti ih naravno nemaš.

Nije interes BiH teritorijalno more do Gibraltara nego je interes BiH slobodan pristup međunarodnim vodama. Teritorijalno more do Gibraltara je nerealna glupost i nije uporediva s već viđenim rješenjem koridora do međunarodnih voda koje je i realno i moguće. Ti banalizujući stvari porediš neuporedivo i zamišljaš da ti je to neki argument. Nije.

Naveo sam ti primjer Kanade i Francuske, šta ti treba više? Tu je koridor bio rješenje.

Dakle, po tebi je realno da BiH sačeka da se most sagradi pa kad se pokaže da most brani neometan prolaz da BiH tuži Hrvatsku, da dobije tužbu i da se naloži rušenje mosta vrijednog stotine miliona eura? To je realno?

Koji su to političari obećali koridor? Koji Sutorinu? Hint: Niko.
Aha, dobro, hajd to za Sen Pjer i Mikelon je ipak argument... Tanak, ali ipak argument... Pogledao sam o čemu se radi, i evo zašto mislim da je to tanak argument:

Prvo, ta arbitražna odluka spada među najčudnije u historiji, i tada je tijesno prošla (3-2), te je teško da bi se ponovila...

Drugo, ta situacija samo iz daleka liči na našu... Tamo se naime radilo o razgraničenju EEZ-a, a kod nas su u pitanju teritorijalne vode... Također, ti govoriš o koridoru međunarodnih voda (što zaista nigdje ne postoji), a ovdje je riječ o koridoru EEZ-a (jedini takav u svijetu) i to koji je nastao kao kompromisno rješenje (Francuzi su tražili znatno veći dio mora)...

Treće, prave međunarodne vode (ako u njih ne uključujemo EEZ različitih zemalja) ne postoje, ne samo u Jadranskom moru, nego i u čitavom Sredozemlju... Svaki dio Sredozemlja pripada EEZ-u neke države... Dakle, taj fantomski koridor do međunarodnih voda bi se zaista morao protezati dalje od Gibraltara...

Što se tiče mosta i ove ostale isprazne priče, zaista mi se ne da crtat...
KUZNETSOV

#69 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by KUZNETSOV »

JBT wrote:Meni ovo oko Sutorine nikad nije bilo jasno.
Svijet priznao bivse Jugoslovenske republike kao drzave u AVNOJ-evskim granicama, bez prava na mijenjanje isih, a sto u prvom planu odgovara upravo Bosni i Hercegovini da ne bi bilo pretenzija na njen teritorij od strane Srbije i Hrvatske, a mi se eto nasli da sad zahtjevamo promjenu granica sa pretenzijama na teritorij Crne Gore.
Svasta. :-)
problem je jarane sto te avnojske teferice niko ne priznaje u svijetu, ne moze neki Đuro Pucar koji je cuvao koze na Grmeču prije rata odlucivati kome ce sta pripasti...
and

#70 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by and »

kako su prevlaku riješili?
kome je to pripadalo?
Patriotska_Liga

#71 Re: BiH izgubila Sutorinu

cyprus wrote: Aha, dobro, hajd to za Sen Pjer i Mikelon je ipak argument... Tanak, ali ipak argument... Pogledao sam o čemu se radi, i evo zašto mislim da je to tanak argument:

Prvo, ta arbitražna odluka spada među najčudnije u historiji, i tada je tijesno prošla (3-2), te je teško da bi se ponovila...

Drugo, ta situacija samo iz daleka liči na našu... Tamo se naime radilo o razgraničenju EEZ-a, a kod nas su u pitanju teritorijalne vode... Također, ti govoriš o koridoru međunarodnih voda (što zaista nigdje ne postoji), a ovdje je riječ o koridoru EEZ-a (jedini takav u svijetu) i to koji je nastao kao kompromisno rješenje (Francuzi su tražili znatno veći dio mora)...

Treće, prave međunarodne vode (ako u njih ne uključujemo EEZ različitih zemalja) ne postoje, ne samo u Jadranskom moru, nego i u čitavom Sredozemlju... Svaki dio Sredozemlja pripada EEZ-u neke države... Dakle, taj fantomski koridor do međunarodnih voda bi se zaista morao protezati dalje od Gibraltara...

Što se tiče mosta i ove ostale isprazne priče, zaista mi se ne da crtat...
Čuj, ja sam odmah rekao da se ne radi o identičnom slučaju samo sam htio da ti pokažem da su moguća razna rješenja pa čak i jedinstvena. Treba imati u vidu i to da smo mi jedinstveni i po svom izlazu na more koji je i mali i skučen i jedini zbog čega bi trebalo pokazati fleksibilnost u rješavanju problema.

Ja govorim o koridoru do međunarodnih voda odnosno do EEZ-a Hrvatske, Italije, itd. što su u plovnom smislu međunarodne vode, nisam mislio lovit' ribu u njihovom EEZ-u. Da li će taj koridor biti tretiran kao međunarodne vode, kao naše teritorijalne vode ili kao nešto treće je sasvim druga priča i ponovo to može biti izuzetak zbog specifične situacije koju sam gore naveo.

Što se tiče mosta, šta ako Hrvatska digne most visine 22 metra? Kakva je šansa da dobijemo presudu koja će nalagati rušenje mosta? Da li je veća nego šansa da nam se dodijeli koridor i tako onemogući šarada s mostom od samog početka. Zašto se puno efikasnija i jeftinija rješenja ne razmatraju? Nije to nikakva šuplja priča, to si ti proglasio šupljom pričom jer si ubijeđen da su protiv gradnje mosta isključivo krezubi etnonacionalisti, internet ratnici i glasači SDA, što je naravno stereotip i predrasuda i zapravo pokazuje koliko ti nisi fleksibilan da uopšte uzmeš u obzir različite varijante rješenja bilo kojeg problema, pa i ovog. Pokušavaš ovdje da imputiraš priču da su svi oni koji se ne slažu s onim što se diktira iz Zagreba ili Podgorice neuki, nepismeni, ostrašćeni i slično. Nema ništa loše u tome kad neko kaže ne želim da se gradi taj most barem prije nego što se dobiju garancije da će tu moći da prođe i svemirski brod ako treba. Tako bi uradila svaka ali svaka država na našem mjestu i tu ne bi trebali krezubi i nepismeni etnonacionalisti poput mene da govore da je to pravi put, tamo bi to uradili najviši zvaničnici prije nego što bi se neka ništarija poput mene uopšte zainteresovala za problem.
The One and Only

#72 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by The One and Only »

Patriotska_Liga Svaka čast :thumbup:
JBT

#73 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by JBT »

KUZNETSOV wrote:
Svijet priznao bivse Jugoslovenske republike kao drzave u AVNOJ-evskim granicama, bez prava na mijenjanje isih, a sto u prvom planu odgovara upravo Bosni i Hercegovini da ne bi bilo pretenzija na njen teritorij od strane Srbije i Hrvatske, a mi se eto nasli da sad zahtjevamo promjenu granica sa pretenzijama na teritorij Crne Gore.
problem je jarane sto te avnojske teferice niko ne priznaje u svijetu, ne moze neki Đuro Pucar koji je cuvao koze na Grmeču prije rata odlucivati kome ce sta pripasti...

Pa zar nisu to te koje je svijet priznao i u kojima se trenutno osjecamo suverenim, kako mi tako i susjedi?
Izgleda da se upravo ta sa tereferica pika, a sve ostalo ulazi u domen "cestitke, zelje i muzicki pozdravi". :-)
KUZNETSOV

#74 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by KUZNETSOV »

JBT wrote:
KUZNETSOV wrote:

Pa zar nisu to te koje je svijet priznao i u kojima se trenutno osjecamo suverenim, kako mi tako i susjedi?
Izgleda da se upravo ta sa tereferica pika, a sve ostalo ulazi u domen "cestitke, zelje i muzicki pozdravi". :-)
evo mapa koju si ti postavio

Image

oni su priznali Jugoslaviju u drzavnim granicama, a republike nisu ni gledali jer su valjda mislili da ce "bratstvo i jedinstvo" biti vjecno :lol: BiH nije imala medjunarodnu granicu u to vrijeme tako da je bilo ko mogao manipulisati njenim granicama, cak i coban sa Grmeča... izgubišmo Sutorinu zbog teferica i čobana sa Grmeča :lol: žalosno jebiga
JBT

#75 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by JBT »

Prijatelju, ja nikad nisam cuo za to da je Sutorina ikada pripadala Bosni i Hercegovini. Kroz istoriju su skoro sve drzave na Balkanu imale svoje periode u kojima su pokrivale vece teritorije nego sto danas pokrivaju. I uvijek se nadje neko u svakoj novoj drzavi da trazi vishe nego mu je medjunarodnim sporazumom pripalo, a pripalo je svakom ono sto je u Jajcu 43-e dogovoreno. Zbog takvih zelja smo i ratovali prije dvadesetak godina. I opet je ostalo onako kako je bilo na pocetku.
Upravo u ratu smo mi, tj. Bosanci i Hercegovci, naglasavali ovaj medjunarodni sporazum kako bi dokazali da je na nas izvrsena agresija. A sad bi mi nesto mimo toga ganjali.
Nakon rata, pa do sada jos nismo uspjeli ni svoju teritoriju ukomponovati u prosperitetnu cjelinu, opet bi htjeli nesto tudje, mimo tog medjunarodnog sporazuma.
Upravo zbog ovoga je meni ova tema toliko neozbiljna da se nisam upustao u bilo kakvu polemiku oko toga. I ovo sto sada pishem na tu temu je cisto u stilu "pa dobro ljudi, jeste li vi normalni!?"
Post Reply