Čekaj malo, ja sam također protiv Pelješkog mosta samo gledam malo okolne i strane medije što pišu, i naravno da treba tu biti objektivan očekivati najgore.Patriotska_Liga wrote: Nije tačno, taj most nigdje nije naveden kao interes EU što je i logično jer nikakvog interesa nema. Kakav je interes kompletne EU tu? Nikakav, to je isključivo problem Hrvatske. Druga je priča to što se po Hrvatskoj beru politički poeni pričom kako će EU finansirati taj most da bi se pridobila javnost koja nije zainteresovana da se javni novac troši na nekakav besmisleno skupi most kad su mnogo jeftinija rješenja u opticaju. Ali naravno da to tebe ne zanima, ti bi iz BiH da trošiš novac hrvatskih poreskih obveznika kako bi ispunjavao neke zamišljene megalomanske nacionalne ciljeve.
Pelješki most će biti gotova stvar kad ona rupa koju su izrovila 2-3 bagera postane most. Do tad je to obična rupa koju su izrovila 2-3 bagera i to je daleko od gotove stvari.
Interes Evropske Unije je jasan. EU također povezivati svoje teritorije. Štaviše, ova sadašnja hrvatska vlada je u početku htjela da se gradi Koridor autoceste kroz Neum, ali su pod pritiskom EU morali promijeniti mišljenje. Koliko znam Evropska komisija već je dala zeleno svijetlo za gradnju. Milanović je rekao da će se početi u proljeće 2016. graditi.
Ne, ne razumiješ. Arbitraža ne odlučuje po Međunarodnom pravu i zato je svi izbjegavaju. Primjerice, u periodu 1910-1990 uopšte nije dobila niti jedan slučaj već se sve išlo na haški sud za kopnene granice ili na hamburški sud za pomorske granice. Ta dva suda gledaju međunarodno pravo.Patriotska_Liga wrote:Arbitraža je nepopularna mjera za onog koga ne zanima pravda i nije spreman na pošten dogovor, u ovom slučaju Crna Gora. Nadležni sud u Haagu je naravno krajnja instanca za pomenuti problem ali do otvaranja postupka neće doći iz razloga koje sam ranije naveo.
Pored pomenutog haškog postoji i jedan hamburški sud koji bi bez problema dokazao da Hrvatska nema pravo da teritorijalne vode iz vremena Jugoslavije proglasi vlastitim teritorijalnim vodama jer je u međuvremenu granica između BiH i Hrvatske postala međunarodna granica pa se BiH mora obezbijediti direktan izlaz na otvoreno more što se radi tako da se obezbijedi koridor širine jedne milje od bosanskohercegovačkih teritorijalnih voda do međunarodnih voda. Time taj koridor postaje dio međunarodnih voda i preko njega se ne smiju graditi nikakvi mostovi.
Ali obzirom ko nam vodi državu možeš biti miran, pravda neće biti zadovoljena.
Hrvatska je htjela ići na hamburški sud sa Slovenijom te inzistirala na tome, međutim Slovenija je ucjenila Hrvatsku da ipak odu na Arbitražu u protivnom bi joj blokirala ulazak u EU. Na Hamburškom sudu Slovenija nikako ne bi mogla dobiti niti jedan kvadratni metar a još manje prilaz otvorenom moru pa je zato htjela ići na arbitražu.
Hrvati govore kako unatoč mostu BiH će imati pristup otvorenom moru jer međunarodni zakoni zabranjuju Hrvatskoj da Sloveniji i BiH blokira pristup. Koridor od Neuma do otvorenog mora teško da bi BiH dobila jer bi time Hrvatsko more prepolovila na dva djela. No, i bez koridora Hrvatske ne može blokirati da se preko njenog teritorija ne dođe do Neuma.