BiH i borba protiv terorizma

Post Reply
oridjidji

#226 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by oridjidji »

insomnia78 wrote:Zar onomad ulema i "ucenjaci" nisu "dozvolili" Palestincima samoubilacke napade protiv Izraela, cak i ako su zrtve civili?
Zar time nije napravljen opasan presedan u odnosu na ono "samoubistvo je veliki grijeh" i "ko ubije jednog nevinog covjeka..."?

Kako onda ti argumenti "piju vode" u dokazivanju neislamskog djelovanja Daesha?
Koji ucenjaci i kada su to dozvolili? Mozda Ahmed Jasin koji je bio ideolog Hamasa,

Ipak pricamo o Palestini u kojoj je prvi teroristicki napad ikada izveo Irgun za vrijeme britanskog mandata u Palestini. Ljudi se obukli ko arapi i digli u zrak King David Hotel, kamionom punim eksploziva. Ubivsi tada 91 osobu. Begin vođa te organizacije postao prvi predsjednik Izraela kasnije. Nije im to bio prvi i posljednji napad takve vrste. Stajali su oni iza dosta atentata.

Palestinci bas i nisu bili tolike mange, do šestodnevnog rata, nakon čega Fatah i PLO mjenjaju strategiju, pa iz okolnih zemalja sve češće prave akcije protiv civilnih i vojnih ciljeva u Izraelu, potencirajuci gerilski nacin ratovanja. 80-tih pocinje praksa samoubilackih napada sa jacanjem islamistickih grupa poput Hamasa, Al Aksa Brigade, na kraju su i neki ogranci Fataha poceli sa tom praksom.

Prije njih prve samoubilacke napade izvodili su u Libanu siitske milicije, Hezbolah, da bi se to prenjelo i na druge islamske pokrete u regionu koji nemaju veze sa siijama. Eto tako je ta praksa i do Daiša stigla. Nisu njoj korijeni od juče. Sve je to više manje blisko jedno drugome, ipak pričamo o militarističkom tumačenju Islama koji ko po obicaju siri se drzavama koje u tome dijelu svijeta upadaju u krize. Vjera dobija zloupotrebu radi politike, a sredstva postizanja ciljeva se ne biraju, otuda i odobravanje toga.
zagortenej

#227 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by zagortenej »

Predsjednik Unije islamskih učenjaka, sejh Jusuf Kardavi o samoubilačkim akcijama:
In one of his best-known fatwas, issued in the 1990s, Sheikh Al Qaradawi permitted the use of suicide bombing as a defensive tactic against Israel. Since then, instead of retracting the fatwa, he has repeatedly responded by saying that he was not the only cleric to justify suicide operations and that his fatwa was tailored specifically for helpless Palestinians in their fight against the Israeli occupation.

Practically speaking, though, the fatwa has had far wider consequences. It has been used by extension to justify suicide bombing against fellow Muslims. Of course, Al Qaeda and other extremists have no shortage of fatwas to vindicate their practices. But the danger of fatwas issued by otherwise moderate clerics is that they normalise suicide bombings, regardless of the
circumstances.
kecher II

#228 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by kecher II »

spreca wrote:Image

Image

Nisu vala ni iste jedna ima lijevi a druga desni navoj :mrgreen:
upravo to, mozda si se i zezao ali je to velika razlika, uzmite krscanski krst i okrenite ga naopako i dobicete totalno suprotno onome sto u sustini predstavlja,

mislim da nema smisla niti pravdati, niti traziti kukolj u tudjem zitu a niti bi bosanski muslimani trebali da imaju potrebu da pravdaju tzv.islamski terorizam a u svom dvoristu se pozabaviti time da to sasijeku u korijenu jer jos uvijek je kod nas ta organizacija u povoju, mada se sve cesce desavaju kojekakvi slucajevi ali ne treba dozvoliti da se razvije u jos nesto vise.
ovi koji to kao pravdaju selefizmom kao pravcem ucenja u islamu a zatvaraju oci pred stvarnom prijetnjom koji ti ljudi predstavljaju kroz svoje ucenje imaju problem sa svojim identitetom i tesko im je da prihvate da imaju svoje "cetnike i ustase", mada ti "cetnici i ustase" nisu odradjivali prljave poslove ovde u nekoj znacajnijoj mjeri ali nisu ni za zanemarit, nekoliko ubistava, pucnjava, bombi, zastrasivanja i sl.
sami odlasci na bliskoistocna ratista i stavljanje na stranu isis-a je dovoljno da ih se ne opravdava i da ih se osudjuje i da se distancira od njih ali eto ne bi bosnjo bio bosnjo da ne kontrira pa makar i sam sebi.
choxnox

#229 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by choxnox »

gospodja profiterka wrote:Teroristo, ti si svoje rekao. Izrekao si prijetnje ovoj državi i meni lično. Ostalo nije do mene. I da mi se više nisi obratio ni pod razno.
Av, av.
GeeTnT

#230 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by GeeTnT »

choxnox wrote:
gospodja profiterka wrote:Teroristo, ti si svoje rekao. Izrekao si prijetnje ovoj državi i meni lično. Ostalo nije do mene. I da mi se više nisi obratio ni pod razno.
Av, av.
Zna ona i ko je terorista, trol, ko se klonirao, ko s kim...kako..kuda....ma prava internetuša.
Gojeni H

#231 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by Gojeni H »

Kikibombona wrote:
Danguba wrote: Pretpostavio sam da ces postaviti ovu sliku koja je vjerovatno foto montaza. Znam tacno ovo mjesto(Simin Han pored Kalesija prometa). Tu prolazim svaki dan i nikada tu zastavu nisam vidio. vjerovatno da ju je neko izmontirao.
U međuvremenu, na putu od Husina ka Šićkom brodu prema Tuzli reporter RSE fotografisao je u srijedu zastave militanatne grupe Kavkaski emirati, aktivne u Rusiji i bliske Al-Kaidi.

Iz MUP-a Kantona Tuzla su potvrdili da se između ova dva naselja već dvije godine "nalaze crna i zelena zastava na kojima su arapskim slovima ispisani citati iz Kur'ana".

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić agencijama je izjavio da nije riječ o obilježjima bilo koje militantne grupe o kojima se u posljednje vrijeme govori, dok zastava koju smo fotografisali jasno pokazuje zastavu militantne grupe Kavkaski emirati.

I mještani Husina su nam rekli da se zastave i obilježja na ovom području nalaze već neko vrijeme te da u objektu pored mjesta gdje je postavljena žive pripadnici vehabijskog pokreta.

Mještani ovog naselja javno su prije dva dana u otvorenom pismu pozvali nadležne institucije da uklone sva obilježja i zastave koje podsjećaju na ona pod kojim se na Bliskom istoku i sjevernoj Africi događaju veliki zločini.

I u tuzlanskom naselju Pasci prije nekoliko dana istaknuta je zastava s istim obilježjima. O tome tko je postavio zastavu i tko živi tu, u četvrtak nam od mještana koje smo sreli nitko nije želio govoriti.
http://www.slobodnaevropa.org/content/t ... 86430.html

Bila je tema na Klixu, neki Tuzlaci su potvrdili da je zastava duze vrijeme tu. Dakle, istina je! Zalosna istina.
Kiki srce

Vec smo navikli da su tvoji glavni izvori "zna se pouzdano", "lici mi", "vec je izvjesno", i sl. ;-)

Zastava Saudijske Arabije se nalazi na placu i objektu izmedju S. Broda i Husina. Vlasnik objekta jeste osoba koja lici na vehabiju.
Naime, radi se o Podrinjcu koji je prije nekoliko godina uhapsen ( ne znam da li je osudjen) zbog krijumcarenja POdrinjaca u Francusku.

Koliko znam u onom objektu ne zivi niko, a kamoli "vehabije".
Kikibombona

#232 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote: Kiki srce

Vec smo navikli da su tvoji glavni izvori "zna se pouzdano", "lici mi", "vec je izvjesno", i sl. ;-)

Zastava Saudijske Arabije se nalazi na placu i objektu izmedju S. Broda i Husina. Vlasnik objekta jeste osoba koja lici na vehabiju.
Naime, radi se o Podrinjcu koji je prije nekoliko godina uhapsen ( ne znam da li je osudjen) zbog krijumcarenja POdrinjaca u Francusku.

Belosvetska zavera!

Sta god napises, odmah se makar jedan islamista javi da to negira.

I onda isti ti moralisu cetnicima i ustasama... :D
gospodja profiterka

#233 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by gospodja profiterka »

Kikibombona wrote:

Belosvetska zavera!

Ne bih baš Halila okarakterizirala kao islamistu i to ti nije lijepo. :-x
Gojeni H

#234 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by Gojeni H »

Kikibombona wrote:

Belosvetska zavera!

Hvala za to "islamista". Mislim da si pokrenuo pitanje zastave na odredjenoj lokaciji. Pored te lokacije sam prolazio trilion puta i govorim ti o cemu se radi. Ali eto, tebi je logika da pokrecem teorije "bjelosvjetske zavjere" i da kao "islamista" negiram ... "nesto".
Vrlo inteligentno ... i utemeljeno.
kamen spoticanja

#235 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by kamen spoticanja »

gospodja profiterka wrote:
Kikibombona wrote:

Belosvetska zavera!

Ne bih baš Halila okarakterizirala kao islamistu i to ti nije lijepo. :-x
Kazem ti ja...sad ce islamisti postati svi koji nisu u nekoj od matrica koje drugima u odredjenom trenutku pashu
Kikibombona

#236 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by Kikibombona »

gospodja profiterka wrote: Ne bih baš Halila okarakterizirala kao islamistu i to ti nije lijepo. :-x
Zasto?
Da li biti 'islamista' znaci nesto lose?

Sasvim legitimno politicko opredjeljenje.

Gojenog dozivljavam kao islamistu, jer silji za islam i muslimane na svakoj temi.

Na slici se sasvim jasno vidi da se radi o zastavi Kavkaskog emirata. Pored zdravih ociju me ne moze niko praviti coravim

A bila je vec ta tema. Neki Tuzlaci su potvrdili da je zastava tu, kao sto su potvrdili i na ovoj temi...

http://forum.klix.ba/pored-tuzle-zastav ... 35726.html
gospodja profiterka

#237 Re: BiH i borba protiv terorizma

Kikibombona wrote:
gospodja profiterka wrote: Ne bih baš Halila okarakterizirala kao islamistu i to ti nije lijepo. :-x
Zasto?
Da li biti 'islamista' znaci nesto lose?

Sasvim legitimno politicko opredjeljenje.

Gojenog dozivljavam kao islamistu, jer silji za islam i muslimane na svakoj temi.

Na slici se sasvim jasno vidi da se radi o zastavi Kavkaskog emirata. Pored zdravih ociju me ne moze niko praviti coravim

A bila je vec ta tema. Neki Tuzlaci su potvrdili da je zastava tu, kao sto su potvrdili i na ovoj temi...

http://forum.klix.ba/pored-tuzle-zastav ... 35726.html
Gubiš se. Drag si mi, zaista, ali koči.
choxnox

#238 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by choxnox »

GeeTnT wrote:Zna ona i ko je terorista, trol, ko se klonirao, ko s kim...kako..kuda....ma prava internetuša.
Ma sa takvim je najbolje ne ulaziti ni u kakve diskusije. Da im kazes da je nebo plavo to bi kategoricki negirali jer su nafilovani "konceptima" koji nemaju veze s mozgom, a indoktrinacija njih samih krece jos od malih nogu, pa okruzenje tokom procesa socijalizacije i onda kada stasa u osobu misljenje im kreiraju pristrasni i huskaski mediji (sto lokalni sto globalni), "javne licnosti" i kojekakvi kafanski "eksperti".

Jednom rijecju: jad.
Kikibombona

#239 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by Kikibombona »

gospodja profiterka wrote: Gubiš se. Drag si mi, zaista, ali koči.
Kada ponestane argumenata preostaju ovakvi odgovori.

I to vezano za Gojenog je moj dozivljaj.

Mene su ovdje neki okarakterisali kao 'islamofoba' i ja sam pristajao o tome prodiskutovati, preispitati sebe i zapitati se da li je zaista tako. Strah nemam, ali imam odredjenu averziju prema vjerama i vjernicima. Recimo, smeta mi sto uvijek i pod svaku cijenu navijaju za svoje bez da se obaziru na pravdu, moral, postenje, istinu...

Zato ih cesto ribam za njihov licemjerno-ljigavi odnos prema kurdskom i palestinskom pitanju, prema turskoj i izraelskoj politici. Tu se vidi sva pokvarenost pojedinih vjernika.
gospodja profiterka

#240 Re: BiH i borba protiv terorizma

Kikibombona wrote:
gospodja profiterka wrote: Gubiš se. Drag si mi, zaista, ali koči.
Kada ponestane argumenata preostaju ovakvi odgovori.

I to vezano za Gojenog je moj dozivljaj.

Mene su ovdje neki okarakterisali kao 'islamofoba' i ja sam pristajao o tome prodiskutovati, preispitati sebe i zapitati se da li je zaista tako. Strah nemam, ali imam odredjenu averziju prema vjerama i vjernicima. Recimo, smeta mi sto uvijek i pod svaku cijenu navijaju za svoje bez da se obaziru na pravdu, moral, postenje, istinu...

Zato ih cesto ribam za njihov licemjerno-ljigavi odnos prema kurdskom i palestinskom pitanju, prema turskoj i izraelskoj politici. Tu se vidi sva pokvarenost pojedinih vjernika.
Na primjerima koje si naveo vidi se sva pokvarenost i vjernika i nevjernika. Vjerovatno zato što navedeni primjeri nemaju veze s vjerom, već s politikom i, prvenstveno, ekonomskim interesima. Ako ih posmatraš isključivo kroz prizmu religije, praviš istu grešku kao i oni koje kritiziraš.

Nisi ti islamofob, dobar si i pošten čovjek, ali si muško i zezaju te neurotransmiteri. Nemoj se toliko fokusirati ni na šta, mašićeš cijelu sliku.
Kikibombona

#241 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by Kikibombona »

gospodja profiterka wrote: Na primjerima koje si naveo vidi se sva pokvarenost i vjernika i nevjernika. Vjerovatno zato što navedeni primjeri nemaju veze s vjerom, već s politikom i, prvenstveno, ekonomskim interesima. Ako ih posmatraš isključivo kroz prizmu religije, praviš istu grešku kao i oni koje kritiziraš.

Nisi ti islamofob, dobar si i pošten čovjek, ali si muško i zezaju te neurotransmiteri. Nemoj se toliko fokusirati ni na šta, mašićeš cijelu sliku.
Meni kod moje majke zasmeta taj navijacki pristup i naginjanje drzavama, grupama, zajednicama... sa kojima dijeli vjeru. A dobra je zena, niko radi nje oplakao nije. Nikada na izbore nije izasla, nikada podrzala nepravdu. Smeta mi kod majke, a da ne smeta kod Gojenog, koji je izrazito pristrasan, kao i vecina drugih vejernika. Cini mi se, sto je vjera izrazenija - to je naklonjesto svojima veca, bez obzira na sve.

Ja sam cijenio forumasa Amoninan, deklarisanog islamistu, simpatizera dzihadistickih skupina u Siriju. On je jasno govorio 'islamista sam, sta je'. Govorio je 'boli me kurac za druge zrtve, zanimaju me muslimani'. Nije nikada pozivao na nasilje, nije nikoga vrijedjao, ali je priznavao da ga zanimaju islam i muslimani, niko drugi i nista drugo. Posteno da postenije ne moze. Puno mi je drazi takav covjek nego ljigavci koji prodaju lafinu, a providni su kao najlonska kesa. Od njih mi se povraca, gade mi se.

Da se razumijemo, ovdje ne mislim na Gojenog. On je covjek koji ima cast i ponos. Ne patetise po temama, ne prodaje lazni moral i slicne gluposti. Covjek pise o onome sto ga zulja i to je to. Od islamista na forumu (onih koje ja tako dozivljavam), on je medju onima koje najvise postujem. Ne mislim da sam imalo bolji covjek od Gojenog. Stavise, mozda sam i gori. Ko ce to znati.
kamen spoticanja

#242 Re: BiH i borba protiv terorizma

Piše: dr. Ahmet Alibašić

Prvo, kad se analizira prisustvo tih pojava, jasno je da njih ima tamo gdje nema IZ-a sa svojom infrastrukturom, bilo da je riječ o nekim selima po Bosni ili urbanim centrima u dijaspori, ili je nema s aktivnostima, kao što je rad sa omladinom. Tamo gdje je bilo organizirane Islamske zajednice, bilo da je riječi o Carevoj džamiji u Sarajevu ili Međašu i Barčićima u Kalesiji, tu radikali nisu uspjeli.

Drugo, ostavivši odškrinuta vrata selefijama postignut je željeni efekat: mnogi od tih ljudi su se promijenili i postali vrlo uredni članovi IZ-a. Zbog toga danas, umjesto s hiljadama terorista mi imamo problema s vrlo vjerovatno malom i izolovanom skupinom ljudi. Treba razumjeti što svi ne vide ovaj uspjeh jer on medijski zaista nije tako uočljiv. Tamo gdje je Islamska zajednica uspjela, tu nema problema, a bez problema (u BiH) nema medijske priče ni pozornosti.

Alternativno, da je Islamska zajednica reagovala prekomjerno, sada bismo vjerovatno imali još jednu islamsku zajednicu i tek tad bismo vidjeli šta je haos ili fesad, kako bi kazali islamski klasici. Ne treba zaboraviti da je potencijal za terorizam u BiH nakon rata bio ogroman u smislu ratnih trauma nakon genocida i etničkog čišćenja te prisustva radikalnih ideja i elemenata izvana. Vjerovatno je više razloga zašto BiH ipak nije postala Čečenija ili Palestina. Mislim prije svega na kakvu-takvu stranu intervenciju, prisustvo NATO snaga i političku kulturu Bošnjaka. Ali ne treba nimalo sumnjati da je angažman IZ-a doprinio takvom razvoju situacije. Zbog svega mislim da bh. država treba podržati rad IZ-a kao saveznika u ovom nastojanju. To uostalom čini većina zapadnih zemalja sa svojim muslimanskim organizacijama. Ta saradnja nije uvijek jednostavna ni prijatna, ali ona nema alternativu. Kako smo već vidjeli, zatvori sami neće moći idejno poraziti militantni ekstremizam. Islam hoće! Druga je tema kako to objasniti onima koji bi da inkriminiraju Šerijat i protivnicima gradnje džamija i vjeronauke u školama.

Na kraju, mnogi se ovih dana pitaju koliko smo sigurni?

Vrlo kratko, terorizam je globalni problem i mi smo sigurni koliko i bilo koja druga evropska zemlja. Ni manje, ni više. Iz tog razloga, ovo nije vrijeme za uzajamne optužbe jer u suočavanju sa terorizmom moramo pokazati da smo jedinstveni. No, ako već neko hoće da se traži krivac, onda treba kazati da je negdje neka sigurnosna služba zakazala kad nije pod nadzor stavila osobe koje su dosad počinile toliko kaznenih ili sumnjivih djela. Važno je da sada ostanemo jedinstveni u ovoj borbi, da različiti subjekti ove borbe jedni drugima olakšavaju a ne otežavaju posao, da se odupremo politizaciji i zloupotrebi ove borbe, te da sačuvamo hladnu glavu kako ne bismo postali isti kao oni protiv kojih se borimo tako što ćemo na oltaru borbe protiv terorizma žrtvovati ideale slobodnog, otvorenog društva. To bi bila njihova najveća pobjeda i ujedno sabotaža borbe protiv ove pošasti. Bez obzira koliko se ne slagali sa ekstremistima, valja uvijek insistirati na pravilu da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno. To je nužno kako se borba protiv terorizma ne bi pretvorila u lov na vještice i kako nevini ne bi stradali. Bilo bi opasno početi redom kriminalizirati grupe i pojedince u čijem diskursu i ponašanju ima neprihvatljivih elemenata jer bi to vremenom potkopalo same temelje slobodnog demokratskog društava kome težimo. Alžirska grupa se ovom društvu nikada ne smije ponoviti! I to je naš izazov, a ne samo zaustavljanje terorista.

preporod.com
arzuhal

#243 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by arzuhal »

BiH i borba protiv terorizma

Kako naslov teme gordno zvuči u vm, al' nako generalno :mrgreen:
kamen spoticanja

#244 Re: BiH i borba protiv terorizma

arzuhal wrote:BiH i borba protiv terorizma

Sta hosh,vidis da se IZ bori ko lav..clanarinom protiv terorizma :mrgreen:
"Kome ba mi da se prilagodjavamo"
pemanapemani

#245 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by pemanapemani »

@gospodja profiterka

U pravu si po pitanju IZ i njihovoj ulozi u relativiziranju prijetnje državi. Cerić je sa svojim "novim muslimanima" i prijetnjom "sarajevskim ljetom" totalno relitivizirao stvari. Napravio je temelje da svakog ko pisne o protudržavnom djelovanju radikalnih grupa možeš komotno proglasiti islamofobom i osobom koja mrzi Bošnjake. Moglo bi se napisati hiljade stranica o tome kako je IZ zatvorila bošnjaštvo za sve one koji nisu muslimani, ali to nije tema.

Reis Kavazović, koliko mi se čini, pomjera stvari u pozitivnom pravcu. Kako si i sama navela, IZ nije jedan čovjek, a kako je Cerić vladao godinama, instalirao je svoje ljude i način promišljanja. Vjerovatno treba određeno vrijeme da se neke stvari promijene.

Možda nisam kompetentan da o ovome govorim, jer nisam musliman, niti vjernik po današnjim standarima.
Kako živim u državi gdje religijske zajednice sebi daju za pravo da se upliću u svaki segment života, od toga šta jedeš do toga šta je.eš, onda i moja malenkost može uputiti verbalnu kritiku ili pohvalu, u ovom slučaju pohvalu IZ BiH.
ruud

#246 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by ruud »

drunken tiger wrote:
ruud wrote:E pa drugovi koji potvrdiste da sam ja u pravu sa računicom, istom to računicom dolazimo do broja ratnika iz francuske i belgije, koji je znatno znatno veći od našeg, a nije da je broj muslimana tamo zanemariv. Tako da iskreno, i ne čudi me ovaj broj boraca iz Bosne, s obzirom koga sve imamo i nemamo ovdje. Opet s obzirom da smo muslimanska zemlja.
Nismo mi muslimanska zemlja. Mi smo zemlja s većinski muslimanskim stanovništvom.
In a modern geopolitical sense, the term Islamic Nation usually refers collectively to Muslim-majority countries.
- The Pew Research Center (a nonpartisan American think tank based in Washington, D.C., that provides information on social issues, public opinion, and demographic trends shaping the United States and the world.)
pike

#247 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by pike »

ruud wrote:
drunken tiger wrote:
ruud wrote:E pa drugovi koji potvrdiste da sam ja u pravu sa računicom, istom to računicom dolazimo do broja ratnika iz francuske i belgije, koji je znatno znatno veći od našeg, a nije da je broj muslimana tamo zanemariv. Tako da iskreno, i ne čudi me ovaj broj boraca iz Bosne, s obzirom koga sve imamo i nemamo ovdje. Opet s obzirom da smo muslimanska zemlja.
Nismo mi muslimanska zemlja. Mi smo zemlja s većinski muslimanskim stanovništvom.
In a modern geopolitical sense, the term Islamic Nation usually refers collectively to Muslim-majority countries.
- The Pew Research Center (a nonpartisan American think tank based in Washington, D.C., that provides information on social issues, public opinion, and demographic trends shaping the United States and the world.)
:lol: :lol: :lol:

E ako su oni to rekli, onda mora da je tako. Ja inace sve definisem kako oni kazu.
ruud

#248 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by ruud »

Jes vala smiješno, ne mora se uzeti kao 100% relevantna stvar al' eto opet mi se nekako čini relevantijim kad neka organizacija i neki ljudi koji se bave tako tim pitanjima nešto definišu nego kad ja sam nešto pokušam. Helem, većinski muslimansko stanovništvo - muslimanska zemlja, vrlo jednostavno i ne mora doduše niko ništa puno definisat i pametovat.
daddy-kool

#249 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by daddy-kool »

kamen spoticanja wrote:
arzuhal wrote:BiH i borba protiv terorizma

Sta hosh,vidis da se IZ bori ko lav..clanarinom protiv terorizma :mrgreen:
"Kome ba mi da se prilagodjavamo"
Drugo, ostavivši odškrinuta vrata selefijama postignut je željeni efekat: mnogi od tih ljudi su se promijenili i postali vrlo uredni članovi IZ-a. Zbog toga danas, umjesto s hiljadama terorista mi imamo problema s vrlo vjerovatno malom i izolovanom skupinom ljudi.
Ali ne smije se oštro i otvoreno boriti inače bi imali hiljade ekstrema.
Ovako se baš i ne vidi, ali su rezultati sigurno impozantni. :D
No, ako već neko hoće da se traži krivac, onda treba kazati da je negdje neka sigurnosna služba zakazala kad nije pod nadzor stavila osobe koje su dosad počinile toliko kaznenih ili sumnjivih djela.

"I nismo mi krivi".
Našli shodno da se pravdaju.
oridjidji

#250 Re: BiH i borba protiv terorizma

Post by oridjidji »

zagortenej wrote:Predsjednik Unije islamskih učenjaka, sejh Jusuf Kardavi o samoubilačkim akcijama:
In one of his best-known fatwas, issued in the 1990s, Sheikh Al Qaradawi permitted the use of suicide bombing as a defensive tactic against Israel. Since then, instead of retracting the fatwa, he has repeatedly responded by saying that he was not the only cleric to justify suicide operations and that his fatwa was tailored specifically for helpless Palestinians in their fight against the Israeli occupation.

Practically speaking, though, the fatwa has had far wider consequences. It has been used by extension to justify suicide bombing against fellow Muslims. Of course, Al Qaeda and other extremists have no shortage of fatwas to vindicate their practices. But the danger of fatwas issued by otherwise moderate clerics is that they normalise suicide bombings, regardless of the
circumstances.
De izvor...
Post Reply