BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3301 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

enko 1964 wrote: 13/02/2025 10:07 Ima li načina da se ovakve stvari spriječe? Ne vjerujem.
Naravno da ima:
Obrazovanje, kontrola medija, razvoj svijesti o moralu, roditelje vise tjerati na odgovornost ponasanja njihove djece, ...ne moze se dovijeka zapustati svaki aspekt drustva..
zigzag

#3302 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigzag »

Kuća je ta koja je stub društva. Ali očito je da zlo dolazi iz kuće.
A svi fini moralni.
banjaluka078
Moderator

#3303 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Dok god su muškarcima uzori te neke nazovi-Alfe u vidu onog bolida Tejta i slične ekipe, dok god su im od najranijih dana u ušima stihovi u kojima su žene drolje i niža bića, nema tu pomaka. Okruženje i (sub)kultura kojoj pripadaju čine žene nevažnima, što onaj neki biskup reče drugotnima i štracama, ovo će se ponašati.
toska

#3304 Re: BiH - Crna hronika

Post by toska »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2025 18:57 Image

Zid bescasca
Kao nekoj zabiti, ako je iz časti onda ok.
talijan97

#3305 Re: BiH - Crna hronika

Post by talijan97 »

banjaluka078 wrote: 13/02/2025 19:46 Dok god su muškarcima uzori te neke nazovi-Alfe u vidu onog bolida Tejta i slične ekipe, dok god su im od najranijih dana u ušima stihovi u kojima su žene drolje i niža bića, nema tu pomaka. Okruženje i (sub)kultura kojoj pripadaju čine žene nevažnima, što onaj neki biskup reče drugotnima i štracama, ovo će se ponašati.
To je ok, ali cisto sumnjam da je ubica konzumirao red pill sadrzaje. To cemo tek vidjeti za nekoliko godina kada se tik tok generacije pocnu vjencavati.

Postoje jednostavno osobe koje su potencijalno samoubilackog mentaliteta i kada ga obuzme bijes, ljubomora onda ce da srusi sve sto mu je na putu.
banjaluka078
Moderator

#3306 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

talijan97 wrote: 13/02/2025 20:09

Postoje jednostavno osobe koje su potencijalno samoubilackog mentaliteta i kada ga obuzme bijes, ljubomora onda ce da srusi sve sto mu je na putu.
Kamo sreće da je samoubilačkog. Žena i dijete bi bili živi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3307 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

Nama, nasem drustvu, se poklopilo nekolilo nesretnih okolnosti:

Zavrsen je rat koji je izuzetno narusio mentalno zdravlje ljudi, to je jasno ko dan.

Mir nije istinski mir, nego stanje konstantne inflacije napetosti, zarad dnevnopolitickih poena, ali koji svakako sludjuju stanovnistvo.

Potpuni raspad drustvene infrastrukture, u smislu pada drustvenih vrijednosti, devalvacije struke, zapustanja svih drustvenih segmenata koji nisu politika i religija.

Ko biber po pilavu dodjemo uz sve navedeno do danasnjih globalnih desnicarenja kao odgovor na woke i cancel kulturu koje kod nas nikada nisu zazivjele, ali su ove desnicarske, incelovske, tinfoil i ostale nazadne ideologije nasle plodno tlo u drustvu koje je vec jako sklono tome i samo podebljalo takvo stanje svijesti.

Recept za katastrofu u kojoj svako malo neka trenutna ili, bivsa supruga zavrsi prosutog mozga.

1. je okolnost koja je nadilazila nase drustvo.
2. i 3. je odgovornost onih koji vode drustvene procese, 2. na nivou drzave, 3. na vise lokalnom nivou - entitet, kanton, opstina.
4. je globalna posast.

Pa neka nam je Bog na pomoci.
banjaluka078
Moderator

#3308 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Chmoljo wrote: 13/02/2025 20:28

:thumbup:
darius_maximus

#3309 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

Chmoljo wrote: 13/02/2025 20:28 Nama, nasem drustvu, se poklopilo nekolilo nesretnih okolnosti:

Zavrsen je rat koji je izuzetno narusio mentalno zdravlje ljudi, to je jasno ko dan.

Mir nije istinski mir, nego stanje konstantne inflacije napetosti, zarad dnevnopolitickih poena, ali koji svakako sludjuju stanovnistvo.

Potpuni raspad drustvene infrastrukture, u smislu pada drustvenih vrijednosti, devalvacije struke, zapustanja svih drustvenih segmenata koji nisu politika i religija.

Ko biber po pilavu dodjemo uz sve navedeno do danasnjih globalnih desnicarenja kao odgovor na woke i cancel kulturu koje kod nas nikada nisu zazivjele, ali su ove desnicarske, incelovske, tinfoil i ostale nazadne ideologije nasle plodno tlo u drustvu koje je vec jako sklono tome i samo podebljalo takvo stanje svijesti.

Recept za katastrofu u kojoj svako malo neka trenutna ili, bivsa supruga zavrsi prosutog mozga.

2. i 3. je odgovornost onih koji vode drustvene procese, 2. na nivou drzave, 3. na vise lokalnom nivou - entitet, kanton, opstina.
4. je globalna posast.

Ima još jedna stvar, koju u glavi vrtim već nekoliko dana.
Nedostatak "intelektualaca", opet dosta pod uticajem tačke 1, jer ih je dosta ili ubijeno ili raseljeno.
Nikakvog popularnog obrazovnog sadržaja, nikakvih YouTube kanala ljudi koji imaju neki zanimljiv hobi ili stras, da ih drugi mogu pratiti, nikakvih dječijih emisija...

Tačno nekad kontam da smu u nekoj zoni sumraka.
Stvarno, ko nas je kleo, nije štedio...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3310 Re: BiH - Crna hronika

Post by Truba »

Gemini

Teško je dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje jer mnogo čimbenika utječe na ishod takvog sukoba.

**Fizički čimbenici:**

* **Veličina i snaga:** Općenito, 40-godišnji muškarac vjerojatno će biti veći i snažniji od 13-godišnjeg dječaka. To mu daje značajnu prednost u fizičkom sukobu.
* **Težina:** Razlika u težini također igra veliku ulogu. Teži čovjek ima veću snagu udarca i teže ga je srušiti.
* **Iskustvo:** 40-godišnjak je vjerojatno imao više životnog iskustva i možda je sudjelovao u fizičkim sukobima prije, što mu daje prednost u borbi.

**Psihološki čimbenici:**

* **Agresivnost:** Spremnost na borbu i agresivnost mogu biti važni čimbenici u sukobu.
* **Strah:** Strah može paralizirati i otežati obranu.
* **Odlučnost:** Odlučnost da se pobjegne ili obrani može biti ključna.

**Drugi čimbenici:**

* **Okolnosti:** Mjesto sukoba, dostupnost oružja ili pomoći izvana mogu utjecati na ishod.
* **Vještine:** Poznavanje borilačkih vještina ili samoobrane može biti od velike pomoći.

**Mogući ishodi:**

* **Dječak se može obraniti:** Iako je 40-godišnjak fizički jači, dječak se može obraniti ako je brz, okretan, poznaje borilačke vještine ili iskoristi okolnosti (npr. pobjegne, pozove pomoć).
* **40-godišnjak pobjeđuje:** U većini slučajeva, fizička nadmoć 40-godišnjaka vjerojatno će biti presudna.
* **Oba su ozlijeđena:** Sukob može rezultirati ozljedama za obojicu.

**Zaključak:**

Iako je fizička prednost na strani 40-godišnjaka, ishod sukoba ovisi o mnogo čimbenika. Dječak se može obraniti, ali su šanse za to manje.

**Važno:**

* Nasilje nikada nije rješenje.
* U slučaju sukoba, najbolje je pokušati pobjeći ili pozvati pomoć.
* Učenje o samoobrani može biti korisno za djecu i odrasle.

Vjerojatno je prvo udavio zenu pa cekao povratak sina
Iatraga ce pokazati
Hendrix

#3311 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hendrix »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2025 18:57 Image

Zid bescasca
To je to. Svi do jednog bi isto uradili. Mi smo ba totalno poremecen narod.

Ja sam morao intervenisati kada je svastiku momak poceo da maltretira. Nisu smjele ocu reci jer su se bojale da ce lik da ga izmlati na mrtvo.

Uglavnom decko postao posesivan, prijeti curi ono kao ne mozes ti hodat okolo toliko, ja moram znat gdje si i sta radis. Ono da ne vjerujes a liku jebenih tada 20 godina bilo. Ponasa se kao covjek iz srednjeg vijeka a da ga vidis na ulici rekao bi jao kako fin i elokventan decko. Monstrum u nastajanju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3312 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

darius_maximus wrote: 13/02/2025 21:18
Chmoljo wrote: 13/02/2025 20:28 Nama, nasem drustvu, se poklopilo nekolilo nesretnih okolnosti:

4. je globalna posast.

Ima još jedna stvar, koju u glavi vrtim već nekoliko dana.
Nedostatak "intelektualaca", opet dosta pod uticajem tačke 1, jer ih je dosta ili ubijeno ili raseljeno.
Nikakvog popularnog obrazovnog sadržaja, nikakvih YouTube kanala ljudi koji imaju neki zanimljiv hobi ili stras, da ih drugi mogu pratiti, nikakvih dječijih emisija...

Tačno nekad kontam da smu u nekoj zoni sumraka.
Stvarno, ko nas je kleo, nije štedio...
Tacka 1 i 3

Tipko s mobitela, pa nisam htio ici detaljno... Prosto ne mozes ocekivati da ces imati ikakve drustvene vrijednosti, ako 30 godina nikako ne ulazes u drustvo.

Pa mi imamo zlatnu omladinu koliko se u njih ulozilo i uz kakve naopake adete stasaju.
vjeshalica

#3313 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

izvrsni direktor wrote: 13/02/2025 19:19
enko 1964 wrote: 13/02/2025 10:07 Ima li načina da se ovakve stvari spriječe? Ne vjerujem.
Naravno da ima:
Obrazovanje, kontrola medija, razvoj svijesti o moralu, roditelje vise tjerati na odgovornost ponasanja njihove djece, ...ne moze se dovijeka zapustati svaki aspekt drustva..
Tesko. Da ne kazem nikako.
Hendrix

#3314 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hendrix »

Andrew Tate nema veze s Balkanom, on formira balkanski macho um na zapadu. On ovde nema publike kad su kreteni vec tako odgojeni od malena. Nema on sta pricati nasem muskarcu sto on vec ne zna i zdusno podrzava.

Pade mi isto na pamet kod lokalnog brice kada ovi stariji likovi 50+ pocnu pricati o svalerkama pa jebote to su sve "familijarni" ljudi koje znam, i njihove zene i djecu. Likovi imaju svalerke, sastaju se po motelima i zive te neke dvostruke zivote.

I opet sve to se svodi na tu neku poganost ovog naroda koji se krije iza laznog religioznog morala.
dječak sa šibicama

#3315 Re: BiH - Crna hronika

Post by dječak sa šibicama »

Nemoguce je sprijeciti, ali moglo bi se pokusati, mozda ne sprijecis sve ali ako spasis jedan zivot, nesto si uradio.

Ubistava ce uvijek biti, a kod nas je Junuz Keco i dalje pozitivac, ubijo kurvu.
DaysleepeR

#3316 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

izvrsni direktor wrote: 13/02/2025 19:12
DaysleepeR wrote: 13/02/2025 09:24 Najteži zločin za spriječiti zavisi od nekoliko faktora, uključujući motiv počinitelja, dostupnost resursa za provedbu zakona i samu prirodu zločina. Međutim, nekoliko vrsta zločina ističe se kao posebno teški za prevenciju:

1. **Teroristički napadi** – Često su planirani u tajnosti, motivirani ideologijom i mogu uključivati pojedince spremne da žrtvuju vlastiti život. Identifikacija i neutralizacija prijetnje prije nego što se realizira može biti izuzetno izazovna.

2. **Zločini iz strasti** – Ubistva ili napadi koji se događaju u trenutku snažne emocije, bez prethodnog planiranja, gotovo je nemoguće predvidjeti jer često dolaze od naizgled "normalnih" ljudi bez kriminalne prošlosti.

3. **Cyber-kriminal** – Hakeri i prevaranti koriste sofisticirane tehnike koje im omogućuju da ostanu anonimni i operiraju s bilo kojeg mjesta na svijetu, što otežava njihovo praćenje i hvatanje.

4. **Serijska ubistva** – Počinioci obično biraju žrtve nasumično ili s određenim obrascem koji može biti teško prepoznati dok već nije prekasno.

5. **Organizirani kriminal** – Mreže kriminalnih grupa poput mafije ili kartela često imaju korumpirane veze u institucijama, što im omogućava da izbjegnu hvatanje i nastave sa svojim aktivnostima.

6. **Porodično nasilje** – Žrtve često ne prijavljuju nasilje zbog straha, lojalnosti ili ekonomske zavisnosti, što čini prevenciju i intervenciju izuzetno teškom.
Chatgpt :-D
Nego.
Ne vidim problem.
Aloha Blue

#3317 Re: BiH - Crna hronika

Post by Aloha Blue »

insaneinthebrain wrote: 13/02/2025 12:17
macchiato wrote: 13/02/2025 12:01 Mene je već odavno postalo strah ulaziti u vezu sa balkanskim muškarcima.

Lijepa sloboda.
nije valjda dotle doslo :-?
Došlo je. Za ženu je postalo opasnije udati se nego biti sama. Muškarci su od zaštitnika postali krvnici. Čitamo vijesti i bojimo se dati novim ljudima šansu, znamo koliko je mentalno poremećenih a fini tipovi su uglavnom već zauzeti. Kad staviš na vagu "Za" i "Protiv" veze s Balkancem, spisak "Protiv" je mnogo duži. 70-80% Balkanaca su odgojili roditelji koji su preferirali mušku a ne žensku djecu. Takvi momci su zadojeni osjećajem da više vrijede od žena, takve žene su naučili da ne vrijede ako se ne udaju.

Na to se nadovezuje i činjenica da je malo zaista dobrih i normalnih ljudi na Balkanu, pa onda većina žena pristaje na kompromise jer žele djecu i brak ("Nema veze što mrzi gejeve, Srbe i Jevreje i što ne voli "ženske poslove u kući", makar ima posao i nije alkos!") a beskompromisna manjina se odlučuje na trajni singl status, ako ne sretne Gospodina Pravog. Nekih 10-15 % sretnica dobije jack-pot, ako su imale sreće pa srele te rijetke dobre momke koji ne mrze nikoga, odgojili su ih kako treba i mentalno su stabilni cijeli život. Jasno, i mnogi muškarci kalkulišu ("Nema veze što je malo seljankasta i visi na TikTok-u, ipak joj babo ima firmu i zgodna je!").

Kod nas se raja još stidi biti samac/samica na duge staze ili sažaljeva neudate i neoženjene, ali fakat nema potrebe ni stidjeti se niti žaliti nas samce. Nije da mene niko nije htio za ženu, nego ja nisam htjela bilo koga i moja sloboda vrijedi više nego neki osrednji brak. ;-) Doduše, dobra duga veza i kvalitetan brak ipak su bolji od vječne samoće, no takve veze su jako rijetke.
Naslovnica

#3318 Re: BiH - Crna hronika

Post by Naslovnica »

macchiato wrote: 13/02/2025 12:01 Mene je već odavno postalo strah ulaziti u vezu sa balkanskim muškarcima.

Lijepa sloboda.
Koji su muškarci, po tvome, "poželjni za ulaske u vezu", kada već ovi balkanski nisu?
izvrsni direktor

#3319 Re: BiH - Crna hronika

DaysleepeR wrote: 14/02/2025 00:20
DaysleepeR wrote: 13/02/2025 09:24 Najteži zločin za spriječiti zavisi od nekoliko faktora, uključujući motiv počinitelja, dostupnost resursa za provedbu zakona i samu prirodu zločina. Međutim, nekoliko vrsta zločina ističe se kao posebno teški za prevenciju:

1. **Teroristički napadi** – Često su planirani u tajnosti, motivirani ideologijom i mogu uključivati pojedince spremne da žrtvuju vlastiti život. Identifikacija i neutralizacija prijetnje prije nego što se realizira može biti izuzetno izazovna.

2. **Zločini iz strasti** – Ubistva ili napadi koji se događaju u trenutku snažne emocije, bez prethodnog planiranja, gotovo je nemoguće predvidjeti jer često dolaze od naizgled "normalnih" ljudi bez kriminalne prošlosti.

3. **Cyber-kriminal** – Hakeri i prevaranti koriste sofisticirane tehnike koje im omogućuju da ostanu anonimni i operiraju s bilo kojeg mjesta na svijetu, što otežava njihovo praćenje i hvatanje.

4. **Serijska ubistva** – Počinioci obično biraju žrtve nasumično ili s određenim obrascem koji može biti teško prepoznati dok već nije prekasno.

5. **Organizirani kriminal** – Mreže kriminalnih grupa poput mafije ili kartela često imaju korumpirane veze u institucijama, što im omogućava da izbjegnu hvatanje i nastave sa svojim aktivnostima.

6. **Porodično nasilje** – Žrtve često ne prijavljuju nasilje zbog straha, lojalnosti ili ekonomske zavisnosti, što čini prevenciju i intervenciju izuzetno teškom.
Nego.
Ne vidim problem.
Ma nije problem nikakav. Ovo sa zvjezdicama je njegov tip rada, prepoznam uvijek na poslu u mailovima kad vidim od kolega :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3320 Re: BiH - Crna hronika

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 14/02/2025 08:14

Nego.
Ne vidim problem.
Ma nije problem nikakav. Ovo sa zvjezdicama je njegov tip rada, prepoznam uvijek na poslu u mailovima kad vidim od kolega :D
+1 :mrgreen:
izvrsni direktor

#3321 Re: BiH - Crna hronika

https://www.klix.ba/vijesti/bih/traumat ... /250214016
Eh ovako dok uspavljujem malu ja cu pokusat ispricat svoju sit.
Mozda samo u kratkim crticama jer bi mi trebalo 2 god i roman da napisem.
Udala se 2016.
Kcerku prvu dobijam 2017 god, i sve skoro oke. Tu i tamo neka svađica. Ja zena domacica on muzicar, svi znaju o kome se radi
2018 ostajem trudna, moja kcerka tad ima oko 7 mj. U 5tom mj trudnoce saznajem da ima ljubavnicu kafansku konobaricetinu, ali posto tada zavisim od njega sa jednim u rukama drugim u stomaku sutim. Horor, zivim u nenamjestenom stanu, za uslove nikakvom. Bez kupatila, kuhinje, ja i curica u jednoj sobi sa malom peci koju kad nalozis pola sobe je u dimu. Njega ionako nema od jutra do sutra 25.12.2018 god odlazim mami gdje cemo nocit. On dolazi sa svirke nekad pred jutro. Ja curici nemam za mlijeka. Pitam ga da mi da novac da uzmem djetetu da jede (ja vec 7 punih mjeseci) gdje on skace i pocinje da me tuce ( ne prvi put) dok nikog nema kuci. Dok krecem ka kupatilu, osjetim vrelo niz noge, skidajuci pidzamu krv u tolikoj kolicini izlazi da krvav trag po laminatima ostavlja. Iz sveg glasa zovem mamu koja je bila vani, i govorim "ode moje dijete", dok on kaze "pocisti kravo tu krv da je necu ja cistit".
Da skratim imala sam placetu previju, porodila sam se. Dijete je umrlo nakon 21 sat. Mene hitno operisali,dobila sepsu jedva ziva ostala, da bii on tu noc isao slavio sa zvalerkom njen rođendan zahtijevajuci od mog oca da mu kupi 2 kutije cigara jednu njemu jednu njoj, dok su moji roditelji zurili za bolnicu noseci sve sto je meni trebalo, sa nadom da cu izac iz operativne sale ziva.
Po povratku kuci, prolaze dani i tako u strahu se 1000 put sastanes i rastanes. Prijavis, naprave zapisnik, on ode proganja te po poslu, na ulici, vristi u neka doba oko kuce, komsije snimaju, vratis se opet da ne maltretira sve oko tebe koje poznaje. Kad zajedno zivite svaki dan tuca vriska cika. Najstarija kcerka je vise vremena provela pod kuhinjskim stolom nego kod njega u narucju.
Nakon 5 god ostajem trudna. Druga kcerka, gdje dok ja saznajem za xyz svalerku me pocne ponovo tuc. Dize pistolj na mene i suta me nogama u nadi da ce me udariti u stomak dok ja sageta lezim na podu. Uspijevam da curicu izbacim kroz prozor i nekako i ja bjezim do svojih(kuca do kuce, zivjeli smo u mojoj kuci )
Odlazim i prijavim. Po proceduri normalnoj, nekako se nađu normalni ljudi gdje on dobiva 2 mj zatvora za porodicno nasilje. Predajem za razvod ali, czsr tu steka i ne smije nas sastavit u njihovoj prostoriji zbog zabrane prilaska. Prolazi 6 mj, zabrana istekla, ponovo proganjanje ( ali i prije jer za njega zabrana ne vazi).
Posto mi je u medjuvremenu umrla mati, otac se odselio u Njemacku, ja bukvalno primorana da ga ponovo primim jer ne mogu na posao da radim, buduci da mi pravi scene, kod kuce ne smijem vece docekat. Odlazi u zatvor, gdje mu ja normalno nosim sve sto treba i izdrzavam ga.
2022 ostajem trudna sa 3com kcerkom neplanirano. Sa 10 sedmica on se ozeni dok je jos samnom sa 15 godina mlađom. Meni porice i opet scene. Uglavnom ja sam stavila tacku i smrt bolja nego zivot sa njim. Na svu srecu zaduzuje se za drogu kod opasnih ljudi i bjezi iz grada u grad. Ceka ga dosta zatvora, al je bar mene ostavio na miru.
Eto moja kratka horor pricica za 8 godina mog braka sa klavijaturistom iz Tinje.
P.s nisam ocistila dijete, koje nikad nije vidio.
Dvije kcerke nije vidio godinu dana, i nadam se da nema namjeru. Vise nema ni svalerke uz njega i za nju je dobio zatvor, ni zene ni klavijature. Mlad delija star prosijak.
I da ja sam trudna, 6ti mj igrom slucaja upoznala momka koji je radio u jednoj veleprodaji, poceli kao neku vezicu, meni nekim nelogicnim slijedom događaja (ja mama trece na putu, on momak). On je iznio moju kcerku iz bolnice, i on joj je dao ime, i on ih sve 3 pazi vise nego ja. Pogotovo najmanju, ne da rec da nije njegova, jer ona bioloskog oca nije nikad vidjela. A njegovi roditelji cuvaju moju djecu, koliko god i kad god treba, dok ih prava nana nikad nije nazvala. Ovim putem ih sve selamim. Ziva su im unucad i zdrava Allahu hvala

Centar za socijalni rad u sluzbi uvaljivanja podobnih na budzet..kao i policija i zaposljavanje po sistemu "javi se onom iz stranke". :bih:
banjaluka078
Moderator

#3322 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Realnost kako institucije rade svoj posao.

https://n1info.ba/vijesti/bolno-iskustv ... -za-zivot/
DaysleepeR

#3323 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

izvrsni direktor wrote: 14/02/2025 08:14

Nego.
Ne vidim problem.
To je njegov Bold tag koji ostane kada koristiš njegovo dugme za copy.
Kod korištenja copy kratice na tastaturi nema tih tagova.
Naslovnica

#3324 Re: BiH - Crna hronika

Post by Naslovnica »

Spoiler
Show
izvrsni direktor wrote: 14/02/2025 08:18 https://www.klix.ba/vijesti/bih/traumat ... /250214016
Eh ovako dok uspavljujem malu ja cu pokusat ispricat svoju sit.
Mozda samo u kratkim crticama jer bi mi trebalo 2 god i roman da napisem.
Udala se 2016.
Kcerku prvu dobijam 2017 god, i sve skoro oke. Tu i tamo neka svađica. Ja zena domacica on muzicar, svi znaju o kome se radi
2018 ostajem trudna, moja kcerka tad ima oko 7 mj. U 5tom mj trudnoce saznajem da ima ljubavnicu kafansku konobaricetinu, ali posto tada zavisim od njega sa jednim u rukama drugim u stomaku sutim. Horor, zivim u nenamjestenom stanu, za uslove nikakvom. Bez kupatila, kuhinje, ja i curica u jednoj sobi sa malom peci koju kad nalozis pola sobe je u dimu. Njega ionako nema od jutra do sutra 25.12.2018 god odlazim mami gdje cemo nocit. On dolazi sa svirke nekad pred jutro. Ja curici nemam za mlijeka. Pitam ga da mi da novac da uzmem djetetu da jede (ja vec 7 punih mjeseci) gdje on skace i pocinje da me tuce ( ne prvi put) dok nikog nema kuci. Dok krecem ka kupatilu, osjetim vrelo niz noge, skidajuci pidzamu krv u tolikoj kolicini izlazi da krvav trag po laminatima ostavlja. Iz sveg glasa zovem mamu koja je bila vani, i govorim "ode moje dijete", dok on kaze "pocisti kravo tu krv da je necu ja cistit".
Da skratim imala sam placetu previju, porodila sam se. Dijete je umrlo nakon 21 sat. Mene hitno operisali,dobila sepsu jedva ziva ostala, da bii on tu noc isao slavio sa zvalerkom njen rođendan zahtijevajuci od mog oca da mu kupi 2 kutije cigara jednu njemu jednu njoj, dok su moji roditelji zurili za bolnicu noseci sve sto je meni trebalo, sa nadom da cu izac iz operativne sale ziva.
Po povratku kuci, prolaze dani i tako u strahu se 1000 put sastanes i rastanes. Prijavis, naprave zapisnik, on ode proganja te po poslu, na ulici, vristi u neka doba oko kuce, komsije snimaju, vratis se opet da ne maltretira sve oko tebe koje poznaje. Kad zajedno zivite svaki dan tuca vriska cika. Najstarija kcerka je vise vremena provela pod kuhinjskim stolom nego kod njega u narucju.
Nakon 5 god ostajem trudna. Druga kcerka, gdje dok ja saznajem za xyz svalerku me pocne ponovo tuc. Dize pistolj na mene i suta me nogama u nadi da ce me udariti u stomak dok ja sageta lezim na podu. Uspijevam da curicu izbacim kroz prozor i nekako i ja bjezim do svojih(kuca do kuce, zivjeli smo u mojoj kuci )
Odlazim i prijavim. Po proceduri normalnoj, nekako se nađu normalni ljudi gdje on dobiva 2 mj zatvora za porodicno nasilje. Predajem za razvod ali, czsr tu steka i ne smije nas sastavit u njihovoj prostoriji zbog zabrane prilaska. Prolazi 6 mj, zabrana istekla, ponovo proganjanje ( ali i prije jer za njega zabrana ne vazi).
Posto mi je u medjuvremenu umrla mati, otac se odselio u Njemacku, ja bukvalno primorana da ga ponovo primim jer ne mogu na posao da radim, buduci da mi pravi scene, kod kuce ne smijem vece docekat. Odlazi u zatvor, gdje mu ja normalno nosim sve sto treba i izdrzavam ga.
2022 ostajem trudna sa 3com kcerkom neplanirano. Sa 10 sedmica on se ozeni dok je jos samnom sa 15 godina mlađom. Meni porice i opet scene. Uglavnom ja sam stavila tacku i smrt bolja nego zivot sa njim. Na svu srecu zaduzuje se za drogu kod opasnih ljudi i bjezi iz grada u grad. Ceka ga dosta zatvora, al je bar mene ostavio na miru.
Eto moja kratka horor pricica za 8 godina mog braka sa klavijaturistom iz Tinje.
P.s nisam ocistila dijete, koje nikad nije vidio.
Dvije kcerke nije vidio godinu dana, i nadam se da nema namjeru. Vise nema ni svalerke uz njega i za nju je dobio zatvor, ni zene ni klavijature. Mlad delija star prosijak.
I da ja sam trudna, 6ti mj igrom slucaja upoznala momka koji je radio u jednoj veleprodaji, poceli kao neku vezicu, meni nekim nelogicnim slijedom događaja (ja mama trece na putu, on momak). On je iznio moju kcerku iz bolnice, i on joj je dao ime, i on ih sve 3 pazi vise nego ja. Pogotovo najmanju, ne da rec da nije njegova, jer ona bioloskog oca nije nikad vidjela. A njegovi roditelji cuvaju moju djecu, koliko god i kad god treba, dok ih prava nana nikad nije nazvala. Ovim putem ih sve selamim. Ziva su im unucad i zdrava Allahu hvala

Centar za socijalni rad u sluzbi uvaljivanja podobnih na budzet..kao i policija i zaposljavanje po sistemu "javi se onom iz stranke". :bih:
Meni je sve ovo horor, ali molim vas da me niko pogrešno ne shvati...kako se desi da 4 puta zatrudniš sa ovakvim čovjekom a da to nije silovanje?
Jer u kontekstu priče ne ispada da je silovana.
Ni slučajno ne pokušavam da priču okrenem na "ona je kriva ili sl", samo pokušavam da shvatim.
Kako, zašto, šta se to desi?
zigzag

#3325 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigzag »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/traumat ... /250214016

Ja vam kažem sve je iz kuće a vi očekujete "institucije". Svemirci rade u institucijama pa bi trebali reagovati. Najbolje je bilo kada su česi, austrijanci, beograđani, turci radili u "institucijama" i određivali pravila.

Sada u institucijama rade tvoji rođaci komšije poznanici pa je ovakako kako jeste. Komšiju, rođaka, brata, sestru ne upozoriš kada vidiš da radi nešto naopako ili loše.
Post Reply