-LIBERO- wrote:@Stari,svasta ti nesto ispisa

hajd' da ti pokusam barem na neke stvari iz napisanog odgovoriti.
Da se razumijemo,nisam za huliganizam,apsolutno sam protiv toga kao "vida ponasanja",i kao huliganizma glavnog razloga zbog kojeg se dolazi na utakmice.
Svjestan sam i to itekako

,da ima u sklopu navijackih struktura i likova kojih su tu a imaju vrlo visok prag tolerancije spram nasilju,i povisenu agresivnost..ali,nije li tako u skoro pa svim zivotnim aspektima,i skoro pa svim kulturnim,subkulturnim,politickim i inim ljudskim "strukturama".
To ,kao sto rece,da sam osjetljiv na izraz huliganizam,naravno da jesam. Jer se kod 90% "obicnih" ljudi pojam navijac i huligan izjednacava,sto je daleko od istine.
Navijacka subkultura nije samo u navijanju,ima tu puno puno jos segmenata i podsegmenata,od grafitiranja,do socijalno osjetljivih akcija u sredinama u kojima pojedina skupina djeluje i "radi" ,marketinga,bukvalno poslovanja itd itd:D
A to sto se milijardu puta da veca medijska pompa za neki fizicki obracun a ne za neku humanitarnu akciju koju odrade navijaci,to je vec problem publicistickog funkcionisanja nasih,i uopste medija.
Jer,zamisli naslove.."..Dva povrijedjena u sukobu navijaca Zrinjskog i Sarajeva.."ili pak naslov..."..Horde Zla posjetile NN i donirale kompjuter i novcanu pomoc.."
Sta mislis zasto ce se prvi naslov naci na prvoj ,udarnoj stranici,ili na pocetku dnevnika,a drugi naslov ce biti na 22. stranici,u dva reda,ili nece se objaviti nigdje ni u jednom mediju.
Odjednom se prebacujes na politicke aspekte,navodis Arkana,njihove teznje,tendencije za "promjenama"
,da li poistovjecujes njihove pokusaje "promjena2 sa ovim pokusajem recimo BHF-a
Svako ,ko je malo vise upucen u taj navijacki period,i eto bas taj "slucaj Arkan"jasno mu je da se Arkan pojavio sa namjerom da izmanipulise Delije i upotrijebi u svoje svrhe,kao i svrhe tadasnje "drzavne bezbednosti"...znaci cista politicka igra,i dobro smisljena manipulacija ,koja je posluzila svrsi u datom vremenu,i za striktno precizirane ciljeve.
Fudbal je pucka igra,kako velis

,slazem se..samo sto je sve manje pucka a sve vise kapitalisticka tvornica za pravljenje novca velikih firmi,koorporacija i bogatih vlasnika klubova.
I ta prica da zbog organizovanih navijackih skupina Ti,i slicni tebi,ne dolazite na stadione je supljak stoljeca,da postoji ta nagrada za tu izjavu,koja se vrlo cesto rabi u raznim krugovima pa je poprimila publicitet i kod obicne raje,ta izjava bi dobila tu nagradu "supljak izjava stoljeca"
Pogledaj ligu bivse Yugoslavije,tada su se incidenti i tuce desavale svako Bozije kolo,a posjecenost je bila 250 puta veca nego u svim danasnjim ligama u drzavama nastalim raspadom Yu.
danasnji incidenti nisu ni do koljena,ni po brutalnosti ni po intezitetima tadasnjim,pa se dolazilo,i mene je stari redovno vodio na tekme,i vjerovatno bas tada "navukao" da ostanem u svemu tome
Pogledaj stadione u Italiji.....prepuni su,a navijacki pokret cvjeta. cak se i sukobi desavaju vrlo cesto,ali stadioni su opet prepuni,i zena i djece is vega ostaloga.
Pogledaj stadione u Grckoj..navijacki pokret mozda nikada jaci u toj zemlji,cak su pojedina jezgra navijackih skupina bila na ulicama i ucestvovala u sukobima sa policijom,nevezano za fudbalska desavanja,povodom ubistva onig malca od strane policije,(opaska-nedavna desavanja u Grckoj),stadioni puni,posjecenost na zavidnom nivou.
O Juznoj Americi da ti i ne pricam,stadioni krcati....goglaj,pogledaj zadnje kolo recimo Argentinske lige,i pogledaj savrsenstvo ultras subkulture na djelu

,a opet su tu djeca,zene i svi ostali.
Sukobi,i kada se dese ,dese se izmedju striktno preciziranim skupinama,ljudima koji su svjesno tu,i svjesno dio toga.
Niko nece tebe sa djetetom,ili neku curu..pa cak ni tebe sa salom ili obiljezjejm nekog kluba napasti samo tako,vjeruj mi,sukobi i nasilje i kada se desi u 95% slucajeva desi se u "zatvorenom" krugu ljudi sa obje strane
Neposjecenost na nasim terenima je posljedica ocajnog kvaliteta fudbala,jer pitao bih te ja da recimo umjesto Orasja,gostuje na Grbavici Zvezda ili umjesto Posusja,Olimpiakos .
Najgore je kada padnes pod pritisak stereotipa i predrasuda,prema bilo kome,pa i navijackom pokretu kao takvom....
p.s Sorry na eventualne greske u tipkanju,mrsko mi se vracati i "lektorisati"sve napisano