Biblija - nova beta verzija

Rasprave o vjerskim temama.
digger

Post by digger »

mr__bosnjak wrote: 1. Arapi i Islam nisu isto! Ako si musliman vjerujes da je Allah dz.s. Stvorio sve ljude i cijelu Zemlju pa tako i USA gdje ti sjedis. Arapima jeste data Objava, ali je data cijelom svijetu. Ti pokusavas izjednacit arapstvo i ponasanje arapskih sejhova sa Islamom rijecima "a sto se tice Islama - dovoljno je.....".

@Danas: sada ti je sve lijepo pojasniTo. :D

Jedino meni matorcu nesto ne stima.

Znamo da musliman mora konzumirati halal hranu sto izmedju ostalog ukljucuje mlijeko (ali kazu, bez dodatnih vitamina :roll: ) i to od krava, koza, ovaca i deva. Htio sam da vidim sta tacno spada pod halal, pa nadjoh oko mlijeka na http://www.habiba.org/islam.html . Nadam se da Habiba zna sta pise. :D

Sada, ako islam nije arapska umotvorina, sta je onda sa mlijekom od jak-a (Mongolija) ili od lama (S. Amerika)? Ili neko drugo mlijeko od zivotinje koje nema na Bliskom istoku?

Zovite sada Haqana ili vec koga da vam pomogne u ovom sto je postavila "danas":

...zasto je necemu savrsenom -- poput (kako neki tvrde) bozje rijeci -- uopste potrebno bilo kakvo 'pojasnjenje'? [/i]
marijindvorac

Post by marijindvorac »

Sta je strucnjaci? Niko se ziv ne javlja da dâ odgovor na gornje? :D
njonjica

Post by njonjica »

Molim vas, moze li mi neko objasniti zasto se na temi "Biblija......." raspravlja o Qur'anu?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
njonjica wrote:
danas wrote: ma to je sve isto... :-) :-)
Pa, kad malcice obratimo paznju, i nije bas isto, da prostis.....
sa stanovista islama -- jeste manje-vise isto. i biblija i kuran se smatraju bozjim objavama, sa time da muslimani vjeruju da je kuran 'savrsena' objava, a da je biblija "pokvarena" ljudskim uplitanjem.
@danas, kaznit cu te za elementarno nepoznavanje religija :oops: koje su predmetom tvojih...cega ono :-?

U islamu Objava je Kur'an. Evanđelja nisu Objava. Objava i rijec Bozija je sam Isa (Isus).
Nosioc Bozije Objave u islamu je Muhammed a.s., u krscanstvu Merjem (Marija).

btw...pitanje koje je postavila danas...skoro pripada redu onih pitanja...
Ako je Bog savrsen zasto je uopce htio svijet?
Ako Bog moze sve, moze li stvoriti kamen koji ne moze sam podici?...
digger

Post by digger »

zena wrote:btw...pitanje koje je postavila danas...skoro pripada redu onih pitanja...
Gdje je to @danas nesto slicno napisala? Evo njenog cijelog komentara:

zasto je necemu savrsenom -- poput (kako neki tvrde) bozje rijeci -- uopste potrebno bilo kakvo 'pojasnjenje'? iako vidim sta hoces da kazes nosferatu -- i svakako da nema sumnje koje je objasnjanje bolje, ljepse, logicnije, i pismenije -- ja i dalje imam neki zazor od 'pojasnjenja' generalno. zasto ti pojasnjenje treba? zar nemas svoj mozak da procitas sta pise, i izvuces zakljucak? jer -- nekad ti 'pojasnjenja' nude vehabije, nekad jehovini svjedoci, nekad born-again hriscani... svi oni uzmu (cesto jednu te istu) knjigu, pa je onda malo 'pojasne'... da nije tako, ne bismo imali frakcije u glavnim monoteistickim religijama -- jaro X shvatio ovako, a jaro Y onako... i u tim shvatanjima i 'pojasnjenjima' je problem u 99% slucajeva.

Ujedno, iz gornjeg se moze nesto i nauciti... ko hoce.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

digger wrote:
zena wrote:btw...pitanje koje je postavila danas...skoro pripada redu onih pitanja...
Gdje je to @danas nesto slicno napisala? Evo njenog cijelog komentara:

zasto je necemu savrsenom -- poput (kako neki tvrde) bozje rijeci -- uopste potrebno bilo kakvo 'pojasnjenje'? iako vidim sta hoces da kazes nosferatu -- i svakako da nema sumnje koje je objasnjanje bolje, ljepse, logicnije, i pismenije -- ja i dalje imam neki zazor od 'pojasnjenja' generalno. zasto ti pojasnjenje treba? zar nemas svoj mozak da procitas sta pise, i izvuces zakljucak? jer -- nekad ti 'pojasnjenja' nude vehabije, nekad jehovini svjedoci, nekad born-again hriscani... svi oni uzmu (cesto jednu te istu) knjigu, pa je onda malo 'pojasne'... da nije tako, ne bismo imali frakcije u glavnim monoteistickim religijama -- jaro X shvatio ovako, a jaro Y onako... i u tim shvatanjima i 'pojasnjenjima' je problem u 99% slucajeva.

Ujedno, iz gornjeg se moze nesto i nauciti... ko hoce.
Izvinjavam se...vidjeh boldirano pitanje u tvom postu...rekoh, valjda si izvukao najbolji dio...a ne njen cijeli post, i ovako u cjelini, ima drugaciju dimenziju.
@danas, ne zamjeri...
digger

Post by digger »

zena wrote:Izvinjavam se...vidjeh boldirano pitanje u tvom postu...rekoh, valjda si izvukao najbolji dio...a ne njen cijeli post, i ovako u cjelini, ima drugaciju dimenziju.
@danas, ne zamjeri...
Tako sam i shvatio da si nesto bila propustila.
Last edited by digger on 16/11/2006 00:29, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

zena wrote:
@danas, kaznit cu te za elementarno nepoznavanje religija :oops: koje su predmetom tvojih...cega ono :-?
nicega bona :-)

zena wrote: U islamu Objava je Kur'an. Evanđelja nisu Objava. Objava i rijec Bozija je sam Isa (Isus).
Nosioc Bozije Objave u islamu je Muhammed a.s., u krscanstvu Merjem (Marija).
uuhhh.... OK :D
Post Reply