BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Moderator: Bloo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#301 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
I to si dobro napisao
Veoma elokventno
Veoma elokventno
- apsidejzi
#302 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Evo citata iz Postanja 7:19-20 (prema ekumenskom prevodu):teodati wrote: ↑25/01/2025 16:14A gdje piše u Bibliji da je potop bio cijele planete Zemlje, nigdje, ako se ide čitati Biblija od početka jasno se vidi da se poslije ubojstva Abela, i odlaska Kaina na istok od Edena gdje se i oženio (što znači da nije bio samo jedan par ljudi, nego mnoštvo, a onda to znači i na svim kontinentima, samo kažem), Biblija priča priču o potomcima Seta, trećega sina Adama i Eve, i samo opisuje mjesta GDJE su oni živjeli, dakle nešto lokalno, a ne sveopće što se cijele planete tiče.apsidejzi wrote: ↑19/01/2025 22:31 Naleti mi video na YT gdje su ljudi sjeli i izracunali kolika bi Noina arka trebala biti velika da moze primiti sve zivotinje i da li je moguce napraviti tu arku. Biblija nam daje precizne podatke kolika je navodno bila. Po biblijskim mjerama bila je cca polovina Titanika. Helem, kao sto se da pretpostaviti, ta arka nije dovoljna da se prime sve zivotinje. Trebala bi biti velika toliko da jos uvijek nismo napravili toliko veliku. Bili smo blizu sa jednim brodom ali on je vazda imao strukturoloske probleme. Noina arka u biblijskoj velicini bi svakako imala probleme u vodi jer ne bi mogla podnijeti pritisak vode. Ni da je koristio moderne eksere i ljepila opet ne bi izdrzala i brzo bi pocela pustati vodu i potonula.
Ako u racunicu ubacimo i hranu potrebnu za 150+ dana koliko je arka plovila onda bi Noa morao napraviti 500 ovih najvecih brodova koje mi ni u modernom dobu nismo napravili od metala jer ne mogu podnijeti toliki pritisak.
Mislim da je taj dio biblije i te kako iskrivljen. Oni sto su pisali bibliju su zeljeli impresionirati ljude u starom vijeku navodeci mjere arke koje su se tada cinile velike. Medjutim, nisu znali da su i te mjere nedevoljne da se sve zivotinje i hrana stave. Prica o Noi je nemoguca, al to vec nije vise biblijski problem. To je problem svih abrahamskih religija. Sveznajuci bog...
Tako da se tu ne radi o sveopćem potopu, nego samo potopu koji je bio veliki, ali je potopio samo područje gdje je Noa živio, tako da nije morao baš mnogo životinja povesti u svojoj Arci, dapače, Jahve je znao koliko životinja tamo ima pa je i tolike mjere zadao da se naprave, dakle ništa u Bibliji nije iskrivljeno.
Klokana sigurno nije bilo u Arci, zato jer ih tamo gdje je Noa živio nije ni bilo. Bibliju treba pročitati i shvatiti od početka do kraja, a ne slušati nečije bajke o njoj, e da!
"Vode su sve više nadolazile na zemlji te su prekrile sve visoke gore pod nebom. Petnaest lakata nadvisile su vode planine, i sve su bile prekrivene."
Sveznajuci Bog je rekao SVE planine. Il nije mozda sveznajuci.
- Truba
#303 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Nije dobar prijevod
Petnaest lakata dizale se vode povrh potonulih brda.
Petnaest lakata dizale se vode povrh potonulih brda.
-
#304 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Ok, i gdje tu piše da se to odnosi na cijelu planetu Zemlju, nigdje.apsidejzi wrote: ↑25/01/2025 19:18Evo citata iz Postanja 7:19-20 (prema ekumenskom prevodu):teodati wrote: ↑25/01/2025 16:14A gdje piše u Bibliji da je potop bio cijele planete Zemlje, nigdje, ako se ide čitati Biblija od početka jasno se vidi da se poslije ubojstva Abela, i odlaska Kaina na istok od Edena gdje se i oženio (što znači da nije bio samo jedan par ljudi, nego mnoštvo, a onda to znači i na svim kontinentima, samo kažem), Biblija priča priču o potomcima Seta, trećega sina Adama i Eve, i samo opisuje mjesta GDJE su oni živjeli, dakle nešto lokalno, a ne sveopće što se cijele planete tiče.apsidejzi wrote: ↑19/01/2025 22:31 Naleti mi video na YT gdje su ljudi sjeli i izracunali kolika bi Noina arka trebala biti velika da moze primiti sve zivotinje i da li je moguce napraviti tu arku. Biblija nam daje precizne podatke kolika je navodno bila. Po biblijskim mjerama bila je cca polovina Titanika. Helem, kao sto se da pretpostaviti, ta arka nije dovoljna da se prime sve zivotinje. Trebala bi biti velika toliko da jos uvijek nismo napravili toliko veliku. Bili smo blizu sa jednim brodom ali on je vazda imao strukturoloske probleme. Noina arka u biblijskoj velicini bi svakako imala probleme u vodi jer ne bi mogla podnijeti pritisak vode. Ni da je koristio moderne eksere i ljepila opet ne bi izdrzala i brzo bi pocela pustati vodu i potonula.
Ako u racunicu ubacimo i hranu potrebnu za 150+ dana koliko je arka plovila onda bi Noa morao napraviti 500 ovih najvecih brodova koje mi ni u modernom dobu nismo napravili od metala jer ne mogu podnijeti toliki pritisak.
Mislim da je taj dio biblije i te kako iskrivljen. Oni sto su pisali bibliju su zeljeli impresionirati ljude u starom vijeku navodeci mjere arke koje su se tada cinile velike. Medjutim, nisu znali da su i te mjere nedevoljne da se sve zivotinje i hrana stave. Prica o Noi je nemoguca, al to vec nije vise biblijski problem. To je problem svih abrahamskih religija. Sveznajuci bog...
Tako da se tu ne radi o sveopćem potopu, nego samo potopu koji je bio veliki, ali je potopio samo područje gdje je Noa živio, tako da nije morao baš mnogo životinja povesti u svojoj Arci, dapače, Jahve je znao koliko životinja tamo ima pa je i tolike mjere zadao da se naprave, dakle ništa u Bibliji nije iskrivljeno.
Klokana sigurno nije bilo u Arci, zato jer ih tamo gdje je Noa živio nije ni bilo. Bibliju treba pročitati i shvatiti od početka do kraja, a ne slušati nečije bajke o njoj, e da!
"Vode su sve više nadolazile na zemlji te su prekrile sve visoke gore pod nebom. Petnaest lakata nadvisile su vode planine, i sve su bile prekrivene."
Treba shvatiti KAKO je Noa to sve vidio, tako je i dalje zapisano, dakle Noa NIJE znao da postoje kontinenti poput Amerike, ili Australije, pa mi do nedavno nismo znali da postoji Amerika, za Nou je cijela zemlja bila ONO područje gdje je živio, izgleda da je bilo veoma veliko, i tu opisuje da su bile prekrite sve gore, a umrlo je sve živo na tom području, od ljudi i životinja, osim onih koji su bili u arci, Biblija jasno o tome govori.
Čitaj sam Bibliju a ne da ponavljaš BAJKE koji si o njoj čuo, jer Biblija baš nigdje ne opisuje da je bio potop cijele naše planete Zemlje, dapače.
Eto.
-
#305 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Ma samo kažem što zbilja u Bibliji piše, a ne bajke koje čujemo o njoj.
Prije nije bilo moguće cijelu Bibliju proučiti, ali danas kada je sve na internetu, samo otkucaš citat koji te zanima i sve ti izbaci, tako se se relativno brzo MOŽE cijela Biblija proučiti, pa se onda ZNA o čemu govori, a ne ove bajke koje slušamo od malena o njoj.
Zato i tvrdim da nauka, to jest dogma, o neke tri vječne osobe, o Trojstvu, NE POSTOJI u Bibliji, ljudi su je izmislili 300 godina poslije Krista, Isus takve bajke nije naučavao, dapače.
- apsidejzi
#306 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Pa jel Bibliju napisao covjek ili Bog?teodati wrote: ↑26/01/2025 13:53Ok, i gdje tu piše da se to odnosi na cijelu planetu Zemlju, nigdje.apsidejzi wrote: ↑25/01/2025 19:18Evo citata iz Postanja 7:19-20 (prema ekumenskom prevodu):teodati wrote: ↑25/01/2025 16:14
A gdje piše u Bibliji da je potop bio cijele planete Zemlje, nigdje, ako se ide čitati Biblija od početka jasno se vidi da se poslije ubojstva Abela, i odlaska Kaina na istok od Edena gdje se i oženio (što znači da nije bio samo jedan par ljudi, nego mnoštvo, a onda to znači i na svim kontinentima, samo kažem), Biblija priča priču o potomcima Seta, trećega sina Adama i Eve, i samo opisuje mjesta GDJE su oni živjeli, dakle nešto lokalno, a ne sveopće što se cijele planete tiče.
Treba shvatiti KAKO je Noa to sve vidio, tako je i dalje zapisano, dakle Noa NIJE znao da postoje kontinenti poput Amerike, ili Australije, pa mi do nedavno nismo znali da postoji Amerika, za Nou je cijela zemlja bila ONO područje gdje je živio, izgleda da je bilo veoma veliko, i tu opisuje da su bile prekrite sve gore, a umrlo je sve živo na tom području, od ljudi i životinja, osim onih koji su bili u arci, Biblija jasno o tome govori.
Čitaj sam Bibliju a ne da ponavljaš BAJKE koji si o njoj čuo, jer Biblija baš nigdje ne opisuje da je bio potop cijele naše planete Zemlje, dapače.
Eto.
- Truba
#307 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
mnoštvo pisaca koji su bili nadahnuti Duhom Svetim tijekom dosta vremena
- apsidejzi
#308 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Ne znam za tebe, ali meni to nadahnuce djeluje malo kao "suplja", ako te nadahnjuje sa pogresnim informacijama. To ti je isto da dobijas savjete za kladionicu od nekog lika koji dobija nadahnuce od svetog duha koji uvijek profula rezultat. Bil se kladio?
Niko normalan ne bi marku stavio na savjet tog lika. A ipak, ljudi stavljaju svoje zivote za savjete biblijskog svetog duha, koji pravi iste takve greske. Ja sam dosta skeptican prema njemu i za mene nema razlike izmedju sarlatana koji tvrdi da zna rezultate na kladionici jer je inspirisan bozjim nadahnucem, izmedju gatare koja tvrdi da vidi u buducnost i izmedju mnostva pisaca koji su nadahnuti Duhom Svetim. Oni su svi isti. Lazovi. Imali su neki interes i onda prosipali suplju koja je nekim slucajem prezivjela do danas.
- Truba
#309 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
začepio ti je usta odgovorom
pa si sad meni došao floskule prosipati
pa si sad meni došao floskule prosipati
-
#310 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Svađate se za to jer sami niste pročitali i proučili Bibliju, kažem danas je to moguće sto puta lakše nego prije kada interneta nije bilo, sve citate koji vas zanimaju imate na internetu, otkucate, i začas vidite o čemu zapravo Biblija govori, tako sam i ja napravio i vidio da se od službenih kršćanskih crkvi pričaju BAJKE o Bibliji, ozbiljno.
Niti je bilo po Bibliji sveopćeg potopa, niti su ljudi nastali samo od jednoga para ljudi, niti postoji neki pali anđeo Sotona (Sotona postoji po Bibliji ali nije anđeo, dapače), niti je Bog (Otac) neko osobno biće, dakle nigdje ne piše da su Bog neke tri vječne osobe( Trojstvo), u koje većina kršćana danas vjeruje, i tak dalje, ima puno toga što se krivo tumači, i onda kada se priča o Bibliji se upravo te bajke pričaju a ne što zbilja piše u Bibliji, rekao sam da je to zato jer se VJERUJE u ono što danas crkve propovijedaju, umjesto da si svatko sam to prouči pa će znati što zbilja piše i kakvu nam zapravo Biblija poruku donosi.
A glavna poruka Biblije je ta da POSTOJE daleko STARIJA I NAPREDNIJA bića od nas ljudi, koja ne postoje oduvijek, ali koja su napravila naš svemir, i život na Zemlji( dakle nije sve slučajno nastalo), a koja se zovu JAHVE u Bibliji, ta Prva bića (JAHVE je dakle množina a ne jednina), su zapravo autori Biblije, a uvijek su uzeli u svakom vremenu nastanka Biblije, nekog čovjeka koji je čuo poruku i to zapisao, da to sada i mi imamo.
Lijepo je to opisano kod stvaranja čovjeka, JAHVE je (Prva bića, MNOŠTVO bića), stvorio, bolje rečeno napravio čovjeka sebi slična, eto citata:
Postanak 1,26 Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"
Postanak 1,27 Tako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.
Niti je bilo po Bibliji sveopćeg potopa, niti su ljudi nastali samo od jednoga para ljudi, niti postoji neki pali anđeo Sotona (Sotona postoji po Bibliji ali nije anđeo, dapače), niti je Bog (Otac) neko osobno biće, dakle nigdje ne piše da su Bog neke tri vječne osobe( Trojstvo), u koje većina kršćana danas vjeruje, i tak dalje, ima puno toga što se krivo tumači, i onda kada se priča o Bibliji se upravo te bajke pričaju a ne što zbilja piše u Bibliji, rekao sam da je to zato jer se VJERUJE u ono što danas crkve propovijedaju, umjesto da si svatko sam to prouči pa će znati što zbilja piše i kakvu nam zapravo Biblija poruku donosi.
A glavna poruka Biblije je ta da POSTOJE daleko STARIJA I NAPREDNIJA bića od nas ljudi, koja ne postoje oduvijek, ali koja su napravila naš svemir, i život na Zemlji( dakle nije sve slučajno nastalo), a koja se zovu JAHVE u Bibliji, ta Prva bića (JAHVE je dakle množina a ne jednina), su zapravo autori Biblije, a uvijek su uzeli u svakom vremenu nastanka Biblije, nekog čovjeka koji je čuo poruku i to zapisao, da to sada i mi imamo.
Lijepo je to opisano kod stvaranja čovjeka, JAHVE je (Prva bića, MNOŠTVO bića), stvorio, bolje rečeno napravio čovjeka sebi slična, eto citata:
Postanak 1,26 Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"
Postanak 1,27 Tako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.
Last edited by teodati on 28/01/2025 19:02, edited 1 time in total.
-
#311 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Bog, ali preko ljudi! E da!apsidejzi wrote: ↑26/01/2025 17:17Pa jel Bibliju napisao covjek ili Bog?teodati wrote: ↑26/01/2025 13:53Ok, i gdje tu piše da se to odnosi na cijelu planetu Zemlju, nigdje.apsidejzi wrote: ↑25/01/2025 19:18
Evo citata iz Postanja 7:19-20 (prema ekumenskom prevodu):
Eto.
- Truba
#312 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Ja sam procitao cijelu bibliju za godinu i pol cini mi se
Ali solo scripta ne mozekod katolika
Ali solo scripta ne mozekod katolika
-
#313 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Nije dovoljno pročitati, već i proučiti SVE citate o nečemu, tek onda dobiješ jasnu sliku, a velim internetom se to može relativno brzo napraviti.
Jer citata o nečemu ima svuda u Bibliji, pa ih treba naći, sortirati, i onda dobiješ uvijek jedno rješenje problema, i sve ti je onda jasno.
Ja razumijem recimo teologe da NEMAJU vremena za to, previše moraju učiti i predavati, pa se niti ne pitaju je li upravo tako kako ih uče u dotičnoj crkvi, ili ne, a posao moraju raditi svaki dan, ali eto ja sam ima dovoljno vremena da cijelu Bibliju proučim, zato i kažem što zbilja piše a što ne, eto ukratko.
- Truba
#314 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Sve ja to kontam ali objava nije stala s biblijom
Bilo je tu jos stvari
Bilo je tu jos stvari
- apsidejzi
#315 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Pa Bog je trebao znati da postoje kontinenti valjda. Kako vjerovati necemu u Bibliji kad je ovakve fulove dopustao.teodati wrote: ↑28/01/2025 19:00Bog, ali preko ljudi! E da!apsidejzi wrote: ↑26/01/2025 17:17Pa jel Bibliju napisao covjek ili Bog?teodati wrote: ↑26/01/2025 13:53
Ok, i gdje tu piše da se to odnosi na cijelu planetu Zemlju, nigdje.
Eto.
- Truba
#316 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Kakve bolan fulove?
-
#317 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Pa nije Bog otkrivao ljudima koje je izabrao sve tajne, Noa nije morao znati da postoji još kontinenata, dapače.
- apsidejzi
#318 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Sto nas vraca na pitanje vjerodostojnosti Noe i svih ostalih kojo tvrde da im bog prica. To je lagano mogao biti lazov koji tvrdi da mu dolazi inspiracija od boga. Sta tebe sprecava da vjerujes ovom liku? https://www.facebook.com/share/v/1DG4LX ... tid=wwXIfr
-
#319 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Pozdrav,
Stari zavjet ima u imenu dosta objašnjeno, STARI je! Pisano prije mnogo godina, nema svjedoka, dosta je iskrivljeno u prijevodima!
Novi Zavjet su pisali istovremenici sa Isusom ili par godina iza njegovog uzašašća na nebo!
Novi Zavjet se pika!
Stari zavjet ima u imenu dosta objašnjeno, STARI je! Pisano prije mnogo godina, nema svjedoka, dosta je iskrivljeno u prijevodima!
Novi Zavjet su pisali istovremenici sa Isusom ili par godina iza njegovog uzašašća na nebo!
Novi Zavjet se pika!
- Truba
#320 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Da...cim vidim da neko citira stari zavjet. .il je maliciozan il neupucen
-
#321 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Mogao je biti lažov, ali i sam Stvoritelj svemira, a da je ovo drugo dokazuje i sam Noa kada opisuje taj veliki potop, koji je potopio sve živo u tom kraju, upravo kako je Jahve i najavio, dakle unaprijed je rečeno što će se dogoditi, i to se i dogodilo, Biblija vrvi takvim primjerima, što dokazuje na NADNARAVNO djelovanje neke Sile koja ZNA ono što čovjek ne zna unaprijed, e da!apsidejzi wrote: ↑02/02/2025 20:27Sto nas vraca na pitanje vjerodostojnosti Noe i svih ostalih kojo tvrde da im bog prica. To je lagano mogao biti lazov koji tvrdi da mu dolazi inspiracija od boga. Sta tebe sprecava da vjerujes ovom liku? https://www.facebook.com/share/v/1DG4LX ... tid=wwXIfr

- apsidejzi
#322 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Problem sa ovim pristupom je sto za lokalni potop i poplave mozes manje vise tvrditi za bilo koje podrucje Planete, pogotovo ona koja su blizu rijeke i velikih vodenih povrsina. Ne moras biti Ajnstajn da znas kako Drina moze nadoci i potopiti Gorazde ili Focu npr. Ako dovoljno dugo govoris ljudima da ce biti poplava, onda ces biti upravu. Problem je sto treba reci KADA ce biti poplava. A poplava ce sigurno biti ako si blizu rijeke. Prije ili poslije. Tako da ova biblijska tvrdnja nije nista posebna. Noa, ako je i postojala ta osoba, nije obavijestio narod kada ce i koje godine biti poplava. Ako pogledamo tumacenja Biblije, onda se govori o periodu od 120 godina (neka konzervativnija tumacenja idu od 50-70 godina). Proslo je 120 godina od kako je Noa prvi put rekao da ce biti potop.teodati wrote: ↑06/02/2025 15:18Mogao je biti lažov, ali i sam Stvoritelj svemira, a da je ovo drugo dokazuje i sam Noa kada opisuje taj veliki potop, koji je potopio sve živo u tom kraju, upravo kako je Jahve i najavio, dakle unaprijed je rečeno što će se dogoditi, i to se i dogodilo, Biblija vrvi takvim primjerima, što dokazuje na NADNARAVNO djelovanje neke Sile koja ZNA ono što čovjek ne zna unaprijed, e da!apsidejzi wrote: ↑02/02/2025 20:27Sto nas vraca na pitanje vjerodostojnosti Noe i svih ostalih kojo tvrde da im bog prica. To je lagano mogao biti lazov koji tvrdi da mu dolazi inspiracija od boga. Sta tebe sprecava da vjerujes ovom liku? https://www.facebook.com/share/v/1DG4LX ... tid=wwXIfr![]()
U 120 godina, gotovo svaka nakupina vode ce prije ili poslije izazvati poplavu koja ce biti katastrofalna na lokalnom nivou.
-
#323 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
To je moguće, ali točno pogoditi da će kiša padati neprestano 40 dana, nije samo tako, jel, i onda se to dogodi, a po godinama Noe, koji je imao tada oko 600 godina, izgleda da je potop trajao godinu dana, dok se sva voda nije povukla, to sigurno nitko unaprijed točno ne može predvidjeti, osim ak ne postoji neka viša Sila, naprednija od nas ljudi, samo kažem.apsidejzi wrote: ↑06/02/2025 15:58Problem sa ovim pristupom je sto za lokalni potop i poplave mozes manje vise tvrditi za bilo koje podrucje Planete, pogotovo ona koja su blizu rijeke i velikih vodenih povrsina. Ne moras biti Ajnstajn da znas kako Drina moze nadoci i potopiti Gorazde ili Focu npr. Ako dovoljno dugo govoris ljudima da ce biti poplava, onda ces biti upravu. Problem je sto treba reci KADA ce biti poplava. A poplava ce sigurno biti ako si blizu rijeke. Prije ili poslije. Tako da ova biblijska tvrdnja nije nista posebna. Noa, ako je i postojala ta osoba, nije obavijestio narod kada ce i koje godine biti poplava. Ako pogledamo tumacenja Biblije, onda se govori o periodu od 120 godina (neka konzervativnija tumacenja idu od 50-70 godina). Proslo je 120 godina od kako je Noa prvi put rekao da ce biti potop.teodati wrote: ↑06/02/2025 15:18Mogao je biti lažov, ali i sam Stvoritelj svemira, a da je ovo drugo dokazuje i sam Noa kada opisuje taj veliki potop, koji je potopio sve živo u tom kraju, upravo kako je Jahve i najavio, dakle unaprijed je rečeno što će se dogoditi, i to se i dogodilo, Biblija vrvi takvim primjerima, što dokazuje na NADNARAVNO djelovanje neke Sile koja ZNA ono što čovjek ne zna unaprijed, e da!apsidejzi wrote: ↑02/02/2025 20:27
Sto nas vraca na pitanje vjerodostojnosti Noe i svih ostalih kojo tvrde da im bog prica. To je lagano mogao biti lazov koji tvrdi da mu dolazi inspiracija od boga. Sta tebe sprecava da vjerujes ovom liku? https://www.facebook.com/share/v/1DG4LX ... tid=wwXIfr![]()
U 120 godina, gotovo svaka nakupina vode ce prije ili poslije izazvati poplavu koja ce biti katastrofalna na lokalnom nivou.
- apsidejzi
#324 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?
Ako cemo stani pani, ne znamo ni jel Noa postojao a kamo li da je kisa padala bas 40 dana. Nit znamo gdje, nit znamo kad, nit znamo koliko. U principu ako izuzmemo bibliju, ostaje nam jos Ep o Gilgamesu koji govori o velikom potpu. No u tom epu, bog Enki savjetuje Gilgamesa da sagradi brod jer je poplava bila 6 dana i noci. Zasto bi neko vjerovao biblijskoj verziji price a ne Gilgamesu? Isto tako, broj 40 je uglavnom simbolican broj u semitskoj kulturi. Simbolizira dovoljno dug period za pokajanje i promjenu. Jevreji su bili 40 godina u pustinji, Mojsije se izolovao 40 dana na Sinajskoj gori, Isus je postio 40 dana u pustinji. I u islamskoj literaturi se spominje broj 40 koliko hoces puta. Pogotovo kada je razvoj i promjena u pitanju. Dijete se razvija u utrobi majke u tri faze po 40 dana i tek onda mu bog udahne dusu, postajes zreo u 40 godini zivota, ako nisi bio vjernik u grobu te muce 40 godina i sl. Broj 40 je simbol promjene.teodati wrote: ↑06/02/2025 16:16To je moguće, ali točno pogoditi da će kiša padati neprestano 40 dana, nije samo tako, jel, i onda se to dogodi, a po godinama Noe, koji je imao tada oko 600 godina, izgleda da je potop trajao godinu dana, dok se sva voda nije povukla, to sigurno nitko unaprijed točno ne može predvidjeti, osim ak ne postoji neka viša Sila, naprednija od nas ljudi, samo kažem.apsidejzi wrote: ↑06/02/2025 15:58Problem sa ovim pristupom je sto za lokalni potop i poplave mozes manje vise tvrditi za bilo koje podrucje Planete, pogotovo ona koja su blizu rijeke i velikih vodenih povrsina. Ne moras biti Ajnstajn da znas kako Drina moze nadoci i potopiti Gorazde ili Focu npr. Ako dovoljno dugo govoris ljudima da ce biti poplava, onda ces biti upravu. Problem je sto treba reci KADA ce biti poplava. A poplava ce sigurno biti ako si blizu rijeke. Prije ili poslije. Tako da ova biblijska tvrdnja nije nista posebna. Noa, ako je i postojala ta osoba, nije obavijestio narod kada ce i koje godine biti poplava. Ako pogledamo tumacenja Biblije, onda se govori o periodu od 120 godina (neka konzervativnija tumacenja idu od 50-70 godina). Proslo je 120 godina od kako je Noa prvi put rekao da ce biti potop.teodati wrote: ↑06/02/2025 15:18
Mogao je biti lažov, ali i sam Stvoritelj svemira, a da je ovo drugo dokazuje i sam Noa kada opisuje taj veliki potop, koji je potopio sve živo u tom kraju, upravo kako je Jahve i najavio, dakle unaprijed je rečeno što će se dogoditi, i to se i dogodilo, Biblija vrvi takvim primjerima, što dokazuje na NADNARAVNO djelovanje neke Sile koja ZNA ono što čovjek ne zna unaprijed, e da!![]()
Ipak, ovo tvoje tumacenje biblijskog teksta je fin ali neuspjesan pokusaj migoljenja. Ipak svako ko procita Bibliju a i Kuran shvati da je Bog potopio cijelu zemlju. To je prva misao koja dodje. Ispostavice se da globalni potop nije moguc, a lokalni potop nije nista spektakularan. Ne treba ti nikakva bozija nadmoc i srdzba. Cekaj 120 godina bilo gdje i imaces veliku poplavu.