"10. Kad odeš u rat na svoje neprijatelje pa ih Jahve, Bog tvoj, preda u ruke tvoje te ih zarobiš, 11. ako meðu zarobljenicima opaziš lijepu ženu i u nju se zagledaš, možeš je uzeti za ženu. 12. Dovedi je svojoj kuæi pa neka obrije glavu, obreže nokte 13. i odbaci haljine u kojima je zarobljena. Neka provede mjesec dana u tvome domu oplakujuæi svoga oca i svoju majku. Poslije toga možeš joj pristupiti kao muž i neka ti postane ženom."
Ponovljeni zakon, 21
Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
-
sarajlija120
#526 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Jesu li ovo uputstva kako očistiti robinje prije seksa?
- insomnia78
#527 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
De nam sam upustva glede robinja iz Kur’ana
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#528 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Ne moze to, to nas vrijedja , kao i prica o Aishi itdinsomnia78 wrote:De nam sam upustva glede robinja iz Kur’ana
- Bloo
- Globalna šefica
#529 -mod comment-
Lolek i Bolek, ili odgovorite covjeku ili prestanite trolati.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#530 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
a inace , ako su Adem i Hava prvi i jedini ljudi , sta mislis kako su se njihova djeca razmnozavala ? umjetnom oplodnjom ? 
- insomnia78
#531 Re: -mod comment-
Prica o Lotu postoji i u Kur’anu. Da ne spominjemo objasnjenja glede robinja. Dakle il lose trola ili nema pojma o cemu prica. KljucajBloo wrote:Lolek i Bolek, ili odgovorite covjeku ili prestanite trolati.
-
sarajlija120
#532 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Ne ključaj, Bloo. Imam osjećaj da će ovo biti zanimljivo. 
Hoću da mi neko od kršćana ponudi odgovor na ovo. Vezano za Adema i Havu donekle je jasno, hajd. Ali zašto potreba u vrijeme Luta, alejhisselam?
Nadasve, da je svrha bila razmnožavanje, čemu onda opijanje i to otac (poslanik) sa kćerima?
Hoću da mi neko od kršćana ponudi odgovor na ovo. Vezano za Adema i Havu donekle je jasno, hajd. Ali zašto potreba u vrijeme Luta, alejhisselam?
Nadasve, da je svrha bila razmnožavanje, čemu onda opijanje i to otac (poslanik) sa kćerima?
-
sarajlija120
#533 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Tema nije Kur'an, nego Biblija.insomnia78 wrote:De nam sam upustva glede robinja iz Kur’ana
- Bloo
- Globalna šefica
#534 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Imam osjecaj da bas i neces dobiti odgovor, krscana u tragovima na forumu.Barem ovih na koje ti targetiras. Ali vrijeme ce pokazati.sarajlija120 wrote:Ne ključaj, Bloo. Imam osjećaj da će ovo biti zanimljivo.
A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
- Bloo
- Globalna šefica
#535 Re: -mod comment-
Zavali se i posmatrajinsomnia78 wrote:Prica o Lotu postoji i u Kur’anu. Da ne spominjemo objasnjenja glede robinja. Dakle il lose trola ili nema pojma o cemu prica. KljucajBloo wrote:Lolek i Bolek, ili odgovorite covjeku ili prestanite trolati.
-
sarajlija120
#536 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
U drugoj knjizi Kraljevima, poglavlje broj 8, stih broj 26:

Druga knjiga Ljetopisa, poglavlje 22, stih broj2:Ahazji bijahu dvadeset i dvije godine kad se zakraljio.
22 ili 42 godine? 20 godina nije mala razlika.Bile su mu četrdeset i dvije godine kad se zakraljio."
-
sarajlija120
#537 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Pa dobro, ali poenta je da Kur'an ne govori ovako prosto kao Biblija. Robovlasništvo je tada bilo poznato, ipak je slovom Kur'ana i sunneta jedno od najboljih dijela tada bilo osloboditi roba.Bloo wrote:A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
Možda se neće javiti kršćani, ali evo, za ove naše specijalce sa foruma imam nekoliko pitanja, među kojima ima i kršćana, vjerujem. Uzmi kokice i uživaj.
- Bloo
- Globalna šefica
#538 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Znaci fazon je kako se nesto predstavi? Onaj je ta ista stvar skroz drugacija?sarajlija120 wrote:Pa dobro, ali poenta je da Kur'an ne govori ovako prosto kao Biblija. Robovlasništvo je tada bilo poznato, ipak je slovom Kur'ana i sunneta jedno od najboljih dijela tada bilo osloboditi roba.Bloo wrote:A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
Možda se neće javiti kršćani, ali evo, za ove naše specijalce sa foruma imam nekoliko pitanja. Uzmi kokice i uživaj.
Da osloboditi i ozeniti.
Hajde, hajde, svoj ti posao onda. Bas me interesuje kako ce se razviti diskusija.
- insomnia78
#539 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Odgovor na sta? Sta je pitanje?Bloo wrote:Imam osjecaj da bas i neces dobiti odgovor, krscana u tragovima na forumu.Barem ovih na koje ti targetiras. Ali vrijeme ce pokazati.sarajlija120 wrote:Ne ključaj, Bloo. Imam osjećaj da će ovo biti zanimljivo.
A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
Da li bilija preporucuje i dozvoljava incest?
Sta si ti zakljucio iz ove price?
-
sarajlija120
#540 Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Druga knjiga Ljetopisa, poglavlje broj 21, stih broj 20:
Otac umro u 40. godini života, a nasljeđuje ga sin koji je imao 42.
Čovječe...
Eto, kad mi pružite odgovore na ovo, ići ću dalje.
Umro je u 40. godini života, što znači da ga Ahezija nasljeđuje, kada je imao 42 godine.Joahaza, otac od Ahezije, zakraljio je u 32 godini i kraljevao je osam godina.
Otac umro u 40. godini života, a nasljeđuje ga sin koji je imao 42.
Čovječe...
Eto, kad mi pružite odgovore na ovo, ići ću dalje.
- Bloo
- Globalna šefica
#541 Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori
Pretpostavljam da cilja ka tomeinsomnia78 wrote:Odgovor na sta? Sta je pitanje?Bloo wrote:Imam osjecaj da bas i neces dobiti odgovor, krscana u tragovima na forumu.Barem ovih na koje ti targetiras. Ali vrijeme ce pokazati.sarajlija120 wrote:Ne ključaj, Bloo. Imam osjećaj da će ovo biti zanimljivo.
-
sarajlija120
#542 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Pa kako može biti Božija riječ uz ovoliko prostačenja, da se tako izrazim. Napile oca, poslanika (proroka), zavele ga, s njim spavale, to radile noćima i rodile mu djecu. Daj djetetu da čita ovo ako smiješ. Ili onaj primjer incesta sa majkom.insomnia87 wrote:Odgovor na sta? Sta je pitanje?
-
sarajlija120
#543 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Ne mora je nužno oženiti. Kad je oslobodi, ona više nije robinja, ima pravo izbora.Bloo wrote:Znaci fazon je kako se nesto predstavi? Onaj je ta ista stvar skroz drugacija?prosto ili uvijeno, dodemo na isto.
Da osloboditi i ozeniti.
Mislim da nema smisla kuditi neki običaj koji se bio ustalio u jednom vremenu. To je već druga tema.
Ja ovdje govorim o načinu izražavanja u Bibliji. To je od strane ljudskog faktora. Kur'an ne sadrži takve riječi, niti one mogu biti od Boga. Niko me u to ne može ubijediti.
Čitao sam da su zabranili čitanje Biblije u jednoj od kršćanskih zemalja, ako pronađem izvore, postavit ću.
EDIT: Vjerovatno da je u Bibliji i ostalo nešto Božijih riječi, ali su, bojim se, većinu izmijenili.
- Bloo
- Globalna šefica
#544 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Znaci tema je onda da li je Biblija od Boga?sarajlija120 wrote:Ne mora je nužno oženiti. Kad je oslobodi, ona više nije robinja, ima pravo izbora.Bloo wrote:Znaci fazon je kako se nesto predstavi? Onaj je ta ista stvar skroz drugacija?prosto ili uvijeno, dodemo na isto.
Da osloboditi i ozeniti.
Mislim da nema smisla kuditi neki običaj koji se bio ustalio u jednom vremenu. To je već druga tema.
Ja ovdje govorim o načinu izražavanja u Bibliji. To je od strane ljudskog faktora. Kur'an ne sadrži takve riječi, niti one mogu biti od Boga. Niko me u to ne može ubijediti.
Čitao sam da su zabranili čitanje Biblije u jednoj od kršćanskih zemalja, ako pronađem izvore, postavit ću.
-
sarajlija120
#545 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Može se tako shvatiti, ali nije mi to bio cilj. Pretpostavio sam da je kao takvu i priznaju. Ovdje nije dokazivanje o tome da li je ili nije. Hajmo pod pretpostavkom da jeste, stoga da mi objasne kako se to može nalaziti u njoj.Bloo wrote:Znaci tema je onda da li je Biblija od Boga?sarajlija120 wrote:Ne mora je nužno oženiti. Kad je oslobodi, ona više nije robinja, ima pravo izbora.Bloo wrote:Znaci fazon je kako se nesto predstavi? Onaj je ta ista stvar skroz drugacija?prosto ili uvijeno, dodemo na isto.
Da osloboditi i ozeniti.
- Bloo
- Globalna šefica
#546 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Pa koji ti je onda cilj?sarajlija120 wrote:
Može se tako shvatiti, ali nije mi to bio cilj. Pretpostavio sam da je kao takvu i priznaju. Ovdje nije dokazivanje o tome da li je ili nije. Hajmo pod pretpostavkom da jeste, stoga da mi objasne kako se to može nalaziti u njoj.
Meni je nejasno jer nisi dovoljno detaljno obrazlozio u uvodnom postu.
To sto nabacas par dijelova Biblije i trazis da ti se objasni ne opravdava otvaranje teme.
-
sarajlija120
#547 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Bloo wrote:Pa koji ti je onda cilj?sarajlija120 wrote:
Može se tako shvatiti, ali nije mi to bio cilj. Pretpostavio sam da je kao takvu i priznaju. Ovdje nije dokazivanje o tome da li je ili nije. Hajmo pod pretpostavkom da jeste, stoga da mi objasne kako se to može nalaziti u njoj.
To sto nabacas par dijelova Biblije i trazis da ti se objasni ne opravdava otvaranje teme.
Ne može se svrstati u temu "Da li je Biblija Božija riječ" zato što smo na ovoj temi pod pretpostavkom da jeste. U tom slučaju, oni koji su u to uvjereni, nek nam ponude odgovore na ovo. Šta je tu nejasno?
Kako onda opravdavaš otvaranje teme za "Korkutovu ublehašku dogmu"
Tražim od stručnih ljudi da mi pojasne ove kontradikcije u Bibliji. Naročito ovu u kojoj je babo mlađi od sina 2 godine.
Budi zahvalna što nisam napravio temu vezanu samo za kontradikcije.
- Bloo
- Globalna šefica
#548 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Moja greška što nisam bila dovoljno detaljna. Otvaranje NOVE teme. Ali ako smatraš da će čitava diskusija na ovoj temi biti konstruktivna i ponuditi ti odgovore, onda evo ti temasarajlija120 wrote:Bloo wrote:Pa koji ti je onda cilj?sarajlija120 wrote:
To sto nabacas par dijelova Biblije i trazis da ti se objasni ne opravdava otvaranje teme.![]()
Ne može se svrstati u temu "Da li je Biblija Božija riječ" zato što smo na ovoj temi pod pretpostavkom da jeste. U tom slučaju, oni koji su u to uvjereni, nek nam ponude odgovore na ovo. Šta je tu nejasno?
Kako onda opravdavaš otvaranje teme za "Korkutovu ublehašku dogmu"Ovo ti je slično tome.
Tražim od stručnih ljudi da mi pojasne ove kontradikcije u Bibliji. Naročito ovu u kojoj je babo mlađi od sina 2 godine.
Budi zahvalna što nisam napravio temu vezanu samo za kontradikcije.Imam u planu ovdje da se vodi diskusija šta god je nekom nejasno po pitanju Biblije. Tema je ok, đe je ba problem?
Ponude odgovore na šta? U par postova postaviš pitanje, u postu o Lotu nema pitanja. Koje je pitanje? Predlažem ti da odeš i edituješ taj post da sadrži pitanje, odnosno šta te tačno interesuje.
Tema o Korkutu se bavi čime? Prevodom i oblikovanje dogme u odnosu na prevod. Sasvim opravdan razlog postojanja iste.
Tvoja tema se bavi čime? Ti tražiš da ti se objasne stvari iz Biblije jer smatraš ...(ubaciti šta god da ti smatraš).
O da, veoma sam zahvalna.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#549 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
u(z)vodni post...
samo je bitno što piše u evanđelju to jest dijelu novog zavjeta
ostalo je za teološke šupljatore
pa eno imali smo nečistu krv prije samo 100-150 godina
moš misliti kako su se ljudi ponašali prije 2000-4000 godina
ne vidim što to dokazuje
samo je bitno što piše u evanđelju to jest dijelu novog zavjeta
ostalo je za teološke šupljatore
pa eno imali smo nečistu krv prije samo 100-150 godina
moš misliti kako su se ljudi ponašali prije 2000-4000 godina
ne vidim što to dokazuje
- insomnia78
#550 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?
Cojk je uzdrmo temelje krscanstva. Pazi da te jezuiti ne posjete