Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
sarajlija120

#526 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

Jesu li ovo uputstva kako očistiti robinje prije seksa?
"10. Kad odeš u rat na svoje neprijatelje pa ih Jahve, Bog tvoj, preda u ruke tvoje te ih zarobiš, 11. ako meðu zarobljenicima opaziš lijepu ženu i u nju se zagledaš, možeš je uzeti za ženu. 12. Dovedi je svojoj kuæi pa neka obrije glavu, obreže nokte 13. i odbaci haljine u kojima je zarobljena. Neka provede mjesec dana u tvome domu oplakujuæi svoga oca i svoju majku. Poslije toga možeš joj pristupiti kao muž i neka ti postane ženom."

Ponovljeni zakon, 21
insomnia78

#527 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by insomnia78 »

De nam sam upustva glede robinja iz Kur’ana
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#528 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Nurudin »

insomnia78 wrote:De nam sam upustva glede robinja iz Kur’ana
Ne moze to, to nas vrijedja , kao i prica o Aishi itd :D
Bloo
Globalna šefica

#529 -mod comment-

Post by Bloo »

Lolek i Bolek, ili odgovorite covjeku ili prestanite trolati.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#530 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Nurudin »

a inace , ako su Adem i Hava prvi i jedini ljudi , sta mislis kako su se njihova djeca razmnozavala ? umjetnom oplodnjom ? :D
insomnia78

#531 Re: -mod comment-

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:Lolek i Bolek, ili odgovorite covjeku ili prestanite trolati.
Prica o Lotu postoji i u Kur’anu. Da ne spominjemo objasnjenja glede robinja. Dakle il lose trola ili nema pojma o cemu prica. Kljucaj
sarajlija120

#532 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

Ne ključaj, Bloo. Imam osjećaj da će ovo biti zanimljivo. :D

Hoću da mi neko od kršćana ponudi odgovor na ovo. Vezano za Adema i Havu donekle je jasno, hajd. Ali zašto potreba u vrijeme Luta, alejhisselam?

Nadasve, da je svrha bila razmnožavanje, čemu onda opijanje i to otac (poslanik) sa kćerima? :shock:
sarajlija120

#533 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

insomnia78 wrote:De nam sam upustva glede robinja iz Kur’ana
Tema nije Kur'an, nego Biblija. :wink:
Bloo
Globalna šefica

#534 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Bloo »

sarajlija120 wrote:Ne ključaj, Bloo. Imam osjećaj da će ovo biti zanimljivo. :D

Hoću da mi neko od kršćana ponudi odgovor na ovo. Vezano za Adema i Havu donekle je jasno, hajd. Ali zašto potreba u vrijeme Luta, alejhisselam?

Nadasve, da je svrha bila razmnožavanje, čemu onda opijanje i to otac (poslanik) sa kćerima? :shock:
Imam osjecaj da bas i neces dobiti odgovor, krscana u tragovima na forumu.Barem ovih na koje ti targetiras. Ali vrijeme ce pokazati.

A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
Bloo
Globalna šefica

#535 Re: -mod comment-

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:Lolek i Bolek, ili odgovorite covjeku ili prestanite trolati.
Prica o Lotu postoji i u Kur’anu. Da ne spominjemo objasnjenja glede robinja. Dakle il lose trola ili nema pojma o cemu prica. Kljucaj
Zavali se i posmatraj :mrgreen:
sarajlija120

#536 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

U drugoj knjizi Kraljevima, poglavlje broj 8, stih broj 26:
Ahazji bijahu dvadeset i dvije godine kad se zakraljio.
Druga knjiga Ljetopisa, poglavlje 22, stih broj2:
Bile su mu četrdeset i dvije godine kad se zakraljio."
22 ili 42 godine? 20 godina nije mala razlika. :roll:
sarajlija120

#537 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

Bloo wrote:A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
Pa dobro, ali poenta je da Kur'an ne govori ovako prosto kao Biblija. Robovlasništvo je tada bilo poznato, ipak je slovom Kur'ana i sunneta jedno od najboljih dijela tada bilo osloboditi roba.

Možda se neće javiti kršćani, ali evo, za ove naše specijalce sa foruma imam nekoliko pitanja, među kojima ima i kršćana, vjerujem. Uzmi kokice i uživaj. :D
Bloo
Globalna šefica

#538 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Bloo »

sarajlija120 wrote:
Bloo wrote:A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
Pa dobro, ali poenta je da Kur'an ne govori ovako prosto kao Biblija. Robovlasništvo je tada bilo poznato, ipak je slovom Kur'ana i sunneta jedno od najboljih dijela tada bilo osloboditi roba.

Možda se neće javiti kršćani, ali evo, za ove naše specijalce sa foruma imam nekoliko pitanja. Uzmi kokice i uživaj. :D
Znaci fazon je kako se nesto predstavi? Onaj je ta ista stvar skroz drugacija? :lol: prosto ili uvijeno, dodemo na isto.

Da osloboditi i ozeniti.

Hajde, hajde, svoj ti posao onda. Bas me interesuje kako ce se razviti diskusija.
insomnia78

#539 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:

Imam osjecaj da bas i neces dobiti odgovor, krscana u tragovima na forumu.Barem ovih na koje ti targetiras. Ali vrijeme ce pokazati.

A ako cemo zakerati, robinje se spominju u obje Objave, jer je to tada bilo drustveno prihvatljivo, tako da ti je taj pokusaj oko Biblije zapravo zabadanje u leda sam sebi, ali kako hoces.
Odgovor na sta? Sta je pitanje?
Da li bilija preporucuje i dozvoljava incest?
Sta si ti zakljucio iz ove price?
sarajlija120

#540 Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by sarajlija120 »

Druga knjiga Ljetopisa, poglavlje broj 21, stih broj 20:
Joahaza, otac od Ahezije, zakraljio je u 32 godini i kraljevao je osam godina.
Umro je u 40. godini života, što znači da ga Ahezija nasljeđuje, kada je imao 42 godine.

Otac umro u 40. godini života, a nasljeđuje ga sin koji je imao 42.

Čovječe... :D

Eto, kad mi pružite odgovore na ovo, ići ću dalje. :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#541 Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:

Odgovor na sta? Sta je pitanje?
Pretpostavljam da cilja ka tome :mrgreen: ili mozda da.cilj opravdava sredstvo ako je nastavak loze u pitanju. :mrgreen:
sarajlija120

#542 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

insomnia87 wrote:Odgovor na sta? Sta je pitanje?
Pa kako može biti Božija riječ uz ovoliko prostačenja, da se tako izrazim. Napile oca, poslanika (proroka), zavele ga, s njim spavale, to radile noćima i rodile mu djecu. Daj djetetu da čita ovo ako smiješ. Ili onaj primjer incesta sa majkom. :wink:
sarajlija120

#543 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

Bloo wrote:Znaci fazon je kako se nesto predstavi? Onaj je ta ista stvar skroz drugacija? :lol: prosto ili uvijeno, dodemo na isto.

Da osloboditi i ozeniti.
Ne mora je nužno oženiti. Kad je oslobodi, ona više nije robinja, ima pravo izbora.

Mislim da nema smisla kuditi neki običaj koji se bio ustalio u jednom vremenu. To je već druga tema.

Ja ovdje govorim o načinu izražavanja u Bibliji. To je od strane ljudskog faktora. Kur'an ne sadrži takve riječi, niti one mogu biti od Boga. Niko me u to ne može ubijediti.

Čitao sam da su zabranili čitanje Biblije u jednoj od kršćanskih zemalja, ako pronađem izvore, postavit ću. :thumbup:

EDIT: Vjerovatno da je u Bibliji i ostalo nešto Božijih riječi, ali su, bojim se, većinu izmijenili. :roll:
Bloo
Globalna šefica

#544 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Bloo »

sarajlija120 wrote:
Bloo wrote:Znaci fazon je kako se nesto predstavi? Onaj je ta ista stvar skroz drugacija? :lol: prosto ili uvijeno, dodemo na isto.

Da osloboditi i ozeniti.
Ne mora je nužno oženiti. Kad je oslobodi, ona više nije robinja, ima pravo izbora.

Mislim da nema smisla kuditi neki običaj koji se bio ustalio u jednom vremenu. To je već druga tema.

Ja ovdje govorim o načinu izražavanja u Bibliji. To je od strane ljudskog faktora. Kur'an ne sadrži takve riječi, niti one mogu biti od Boga. Niko me u to ne može ubijediti.

Čitao sam da su zabranili čitanje Biblije u jednoj od kršćanskih zemalja, ako pronađem izvore, postavit ću. :thumbup:
Znaci tema je onda da li je Biblija od Boga?
sarajlija120

#545 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

Bloo wrote:
sarajlija120 wrote:

Da osloboditi i ozeniti.

Znaci tema je onda da li je Biblija od Boga?
Može se tako shvatiti, ali nije mi to bio cilj. Pretpostavio sam da je kao takvu i priznaju. Ovdje nije dokazivanje o tome da li je ili nije. Hajmo pod pretpostavkom da jeste, stoga da mi objasne kako se to može nalaziti u njoj. :D
Bloo
Globalna šefica

#546 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Bloo »

sarajlija120 wrote:
Može se tako shvatiti, ali nije mi to bio cilj. Pretpostavio sam da je kao takvu i priznaju. Ovdje nije dokazivanje o tome da li je ili nije. Hajmo pod pretpostavkom da jeste, stoga da mi objasne kako se to može nalaziti u njoj. :D
Pa koji ti je onda cilj?
Meni je nejasno jer nisi dovoljno detaljno obrazlozio u uvodnom postu.
To sto nabacas par dijelova Biblije i trazis da ti se objasni ne opravdava otvaranje teme.
sarajlija120

#547 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by sarajlija120 »

Bloo wrote:
sarajlija120 wrote:
Pa koji ti je onda cilj?
To sto nabacas par dijelova Biblije i trazis da ti se objasni ne opravdava otvaranje teme.
:shock:

Ne može se svrstati u temu "Da li je Biblija Božija riječ" zato što smo na ovoj temi pod pretpostavkom da jeste. U tom slučaju, oni koji su u to uvjereni, nek nam ponude odgovore na ovo. Šta je tu nejasno?

Kako onda opravdavaš otvaranje teme za "Korkutovu ublehašku dogmu" :? Ovo ti je slično tome.

Tražim od stručnih ljudi da mi pojasne ove kontradikcije u Bibliji. Naročito ovu u kojoj je babo mlađi od sina 2 godine. :D

Budi zahvalna što nisam napravio temu vezanu samo za kontradikcije. :lol: Imam u planu ovdje da se vodi diskusija šta god je nekom nejasno po pitanju Biblije. Tema je ok, đe je ba problem? :-D
Bloo
Globalna šefica

#548 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Bloo »

sarajlija120 wrote:
Bloo wrote:
sarajlija120 wrote:
Pa koji ti je onda cilj?
:shock:
Ne može se svrstati u temu "Da li je Biblija Božija riječ" zato što smo na ovoj temi pod pretpostavkom da jeste. U tom slučaju, oni koji su u to uvjereni, nek nam ponude odgovore na ovo. Šta je tu nejasno?
Kako onda opravdavaš otvaranje teme za "Korkutovu ublehašku dogmu" :? Ovo ti je slično tome.
Tražim od stručnih ljudi da mi pojasne ove kontradikcije u Bibliji. Naročito ovu u kojoj je babo mlađi od sina 2 godine. :D
Budi zahvalna što nisam napravio temu vezanu samo za kontradikcije. :lol: Imam u planu ovdje da se vodi diskusija šta god je nekom nejasno po pitanju Biblije. Tema je ok, đe je ba problem? :-D
Moja greška što nisam bila dovoljno detaljna. Otvaranje NOVE teme. Ali ako smatraš da će čitava diskusija na ovoj temi biti konstruktivna i ponuditi ti odgovore, onda evo ti tema :)
Ponude odgovore na šta? U par postova postaviš pitanje, u postu o Lotu nema pitanja. Koje je pitanje? Predlažem ti da odeš i edituješ taj post da sadrži pitanje, odnosno šta te tačno interesuje.

Tema o Korkutu se bavi čime? Prevodom i oblikovanje dogme u odnosu na prevod. Sasvim opravdan razlog postojanja iste.
Tvoja tema se bavi čime? Ti tražiš da ti se objasne stvari iz Biblije jer smatraš ...(ubaciti šta god da ti smatraš).

O da, veoma sam zahvalna. :mrgreen: Sa tendencijom da postanem još zahvalnija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#549 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by Truba »

u(z)vodni post...

samo je bitno što piše u evanđelju to jest dijelu novog zavjeta

ostalo je za teološke šupljatore

pa eno imali smo nečistu krv prije samo 100-150 godina

moš misliti kako su se ljudi ponašali prije 2000-4000 godina
ne vidim što to dokazuje
insomnia78

#550 Re: Kako objasniti ove stihove iz Biblije?

Post by insomnia78 »

Cojk je uzdrmo temelje krscanstva. Pazi da te jezuiti ne posjete
Post Reply