Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Control panel

#26 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Control panel »

[quote="El_comadante"][/quote]

mi smo talentovani za sve ali treba ipak mnogo vise ulaganja. neki dan sam procitao da real madrid ove godine ce potrositi 400 miliona eura. hej jedan klub, pa to je pola budzeta federacije . to je samo za kupovinu pojacanja, a volio bi znati koliki je budzet za kompletnu aktivnost kluba. i sta da onda ocekujemo od naseg sporta sa mizerijom od ulaganja. pa ja mislim da bi sportisti vise naprosili na ulici nego sto im ovi daju.

nas tim na OI je:
Nedim Nisic - plivanje
Lucija Kimani - maraton
Hamza Alic - kugla
Amel Mwekic - Judo
Nedzad Fazlija - streljastvo
El_comadante

#27 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by El_comadante »

Control panel wrote:
El_comadante wrote:
mi smo talentovani za sve ali treba ipak mnogo vise ulaganja. neki dan sam procitao da real madrid ove godine ce potrositi 400 miliona eura. hej jedan klub, pa to je pola budzeta federacije . to je samo za kupovinu pojacanja, a volio bi znati koliki je budzet za kompletnu aktivnost kluba. i sta da onda ocekujemo od naseg sporta sa mizerijom od ulaganja. pa ja mislim da bi sportisti vise naprosili na ulici nego sto im ovi daju.

nas tim na OI je:
Nedim Nisic - plivanje
Lucija Kimani - maraton
Hamza Alic - kugla
Amel Mwekic - Judo
to si upravu ali ja kažem da imaju sportovi za koje i netraba mnogo para. kažem rijeke što na njima nemogu trenirati kajak kanu i plivanje. koliko za to treba para? jedino prevoz i oprema a ostalo imamo u prirodi. trečanje isto netreba neke posebna ulaganje evo ti Igman Trebević pa trći do milje volje. hoču da kažem da ima par sportova gdje i netrebaju neka posebna ulaganje samo trud i zalaganje a što fali našim sportistima.
vjecnobordo

#28 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by vjecnobordo »

Nema para, neće niko džabe trenirati, to je već rekreacija :wink: Nemamo trenere.
Panthera

#29 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Panthera »

zato sto je vecina takvih razmisljanja"netreba ulaganja" zato nam je sport razvijen ko Iracki turizam...Pogledajte Hrvatsku, Sloveniju...Sport u BiH nije ni 5% razvijen kao u tim zemljama, a imamo jednake fizicke predispozicije da nizemo ako nista slicne sportske uspjehe...

Kad god sam na putu vani, na aerodromu domacini mi spominju imena poznatih hrvatskih i srpskih sportista, sportski sam gradjen pa misle da nisam jedan od njih...e kad kazem Bosna, tu je kraj price, isto kao da sam rekao da sam bolestan od kakve neizljecive bolesti.

I da, vrhunski sportista kao profesionalno zanimanje ima SPORT!!!!! Pretpostavljam da znate koliko kosta posebna ishrana, dozvoljeni dopinzi, sportski rekviziti, odlazak na pripreme...i da u principu to nije mnogo...mnogo manje od osjecaja da si iz govnaste zemlje kad se nadjes u inostranstvu, ali sigurno vise od ovih jebenoih 20 eura ili 100 eura..

Al neka, dok je ovaca bice i vune..Ode i Haris sa familijom i tjelohraniteljima u Peking, pa bolje platit njima !klasu aviona i hotele sa 7000zvjezdica i hiljade maraka telefona koje ce nabit, nego biti ponosan na nekog ko bi za taj novac mogao vec na sljedecem natjecanju da nas ucini ponosnim sto smo odakle smo...a ti gore kazes da netreba para, popij kafu zapali cigaru, i kukaj brate kukaj...sto nam nista nevalja
laku noć

#30 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by laku noć »

Control panel wrote:
El_comadante wrote:

nas tim na OI je:
Nedim Nisic - plivanje
Lucija Kimani - maraton
Hamza Alic - kugla
Amel Mwekic - Judo
:lol: :lol:
AO83

#31 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by AO83 »

Smijesan je lik koji postavlja pitanje zbog cega nemamo svjetskog plivaca kad imamo toliko rijeka!?! :-) :D

Upravu si jarane, neznam sta fali Miljacki pa se u njoj ne kupaju... :-)

Budimo iskreni, pogledajte sastav olimpijskih timova prijasnje Jugoslavije i primjeticete nesto - malo je bilo bosanaca uvijek u tim igrama.
El_comadante

#32 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by El_comadante »

AO83 wrote:Smijesan je lik koji postavlja pitanje zbog cega nemamo svjetskog plivaca kad imamo toliko rijeka!?! :-) :D

Upravu si jarane, neznam sta fali Miljacki pa se u njoj ne kupaju... :-)

Budimo iskreni, pogledajte sastav olimpijskih timova prijasnje Jugoslavije i primjeticete nesto - malo je bilo bosanaca uvijek u tim igrama.
ja samo kažem da ima sportova gjde nije potrebno toliko ulagati u uslove nego samo u sportiste. kažem ima rijeka što se nebi trenirao kajak i kanu, a šta fali i plivanju u rijci, a da te podsjetim na neke rijeke gdje se može to odraditi Bosna, Vrbas, Una, Neretva, Sava, Drina i tako dalje
Control panel

#33 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Control panel »

ma nije to bas tako. svaki sport ima svoje specificnosti i cijenu kostanja. recimo hamzu je lakse oblaciti nego ga hraniti. pa smo zamislite kavu bi on trebao kvalitenu hranu dansas da unese u sebe pa da mozda baci tu kuglu preko 21 m, a on ode zeni ili materi na pitu i naravno ne moze nista da baci,
pa onda ova maratonka nama to izgleda daj m utene i trci. super to izgleda ali nije bas tako.
plivanje (sportsko) mora biti u bazenima sa adekvatno zagrijanom vodoom a to tek kosta, a kod nas jedan jedini zatvoreni bazen grade godinama i daj boze da ga i ove godine zavrse, pa da se neko pocne pripremati za OI u Londonu 2012.
streljastvo je poseban problem, jer je pored znanja sportiste ukljucen i rekvizit od kojeg puno zavisi. isto i skijanje ako nemate dobre skije dzaba vam treniranje i planine i snijeg. skijasi takmicari potrose u toku jedne sezone ja mislim preko 20-30 pari skija ako ne i vise.
tenis isto
i da ne nebrajam.
ali nismo mi ni toliko siromasni nego se one pare iz budzeta rasporedjuju malo ''cudno'' pa naravno malo ili nikako ne ostane para za sport.
ZG ulaze u sport preko 150 miliona maraka, a budzet kompletnog grada Sarajeva je oko 25 miliona. Mislim da ovo sve govori.
El_comadante

#34 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by El_comadante »

to jeste ali recimo za tenis trebaš izgraditi igralište ovo ono a ja kažem eto za skijanje i na vodi sta se može bez nekog velikoga ulaganje, dobro treba održavati, ali se nemoraju nanovo praviti kao npr. bob i skijanje. znaći za ono što imamo prirodno borilište treba ulagati u ljude i opremu
DaysleepeR

#35 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by DaysleepeR »

ljudi, kakva je situacija u OKBIH dobro imaju išta
ivannn

#36 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by ivannn »

NA OI U LONDONU PREKO 50 SPORTISTA

Najveći sportski događaj 2008. godine bez dileme biće XXIX Ljetne olimpijske igre, kojima je domaćin Peking. Biće to pete Igre na kojima Bosna i Hercegovina nastupa kao nezavisna država.
Ali za razliku od zemalja okruženja i onih sa mnogo manjom sportskom tradicijom, mi se još uvijek ne možemo nadati medaljama niti velikim rezultatima sa najvećeg
svjetskog sportskog nadmetanja. Normu za Peking do sada je ispunilo troje sportista (Hamza Alić
i Lucia Kimani, atletika, te Amel Mekić, judo), a u Olimpijskom komitetu BiH se nadaju da će u narednom periodu to isto uspjeti barem još njih petero, te da će na Igrama našu zemlju predstavljati osam do deset sportista.
Brojka nije srazmjerna talentu
- Možda ta brojka nije srazmjerna talentu kojeg sportaši u našoj zemlji posjeduju, ali je trenutno realnost. Mi moramo biti svjesni da je naš sport još uvijek u začetku, i da ga moramo graditi iz temelja, kazao je na početku razgovora za SportSport.ba Marijan Kvesić, aktuelni predsjednik OKBiH.
On smatra da je u ovom trenutku za Bosnu i Hercegovinu najbitnije da konačno dobija Zakon o sportu.
- Da se razumijemo, Zakon sam po sebi, kao uostalom niti jedan drugi, neće ništa riješiti. Ali, on je u ovom trenutku pravi gabarit, temelj na osnovu kojeg ćemo mi u budućnosti razvijati sport. Zakonom mi dobivamo krovnu sportsku organizaciju na nivou države, koja će razvijati sport od njegovog korijena. Moramo unaprijediti prije svega školski, sveučilišni i amaterski sport, iz kojeg ćemo crpiti vrhunske talente i razvijati ih u profesionalne sportaše, objašnjava Kvesić.
Strategija razvoja sporta izuzetno bitna
Prvi čovjek bosanskohercegovačkog sporta je optimističan. Tvrdi kako je uvjeren da ova zemlja još uvijek može iznjedriti neke od najvećih sportista na svijetu, ali se moramo pomiriti sa činjenicom da je rat usporio razvoj i da valja krenuti ispočetka.
- Sa donošenjem Zakona o sportu konačno se pravi prvi korak u stvaranju bolje sportske budućnosti. Naredni potezi su izuzetno bitni. Naime, sada moramo da donesemo Strategiju razvoja bh. sporta, te formiramo Agenciju za sport na državnoj razini. Što to znači? Strategija mora da kreira obrasce, načine, na koji će se razvijati klubovi, domaća takmičenja, sportska infrastruktura, jer sve je to povezano. Bez kvalitete u domaćim takmičenjima, nema dobrog reprezentivnog sporta. Od predškolskog uzrasta stvaramo vrhunskog sportaša, to je jedini način, kaže Kvesić, dodavši kako već sada treba praviti planove za narednih desetak godina.
- Mi moramo gledati u budućnost, na način da vrhunskim talentima stvorimo najbolje moguće uvjete za rad. Međunarodni olimpijski komitet krenuo je s organiziranjem Olimpijade mladih, i mislim da se za sada trebamo bazirati na to. Da na zimske i ljetne igre šaljemo što više mladih sportaša, koji će tu stvarati iskustvo i rezultat. Ako sve to uspijemo, ako implementiramo Zakon, stvorimo pravu Strategiju i držimo se planova, vjerujem kako ćemo već u Londonu na OI 2012. imati preko 50 sportaša, i to od kojih ćemo očekivati vrhunske rezultate, zaključuje Marijan Kvesić, predsjednik OKBiH.
:run: Daj Bože...

Iako svi krive taj Zakon o sportu za neuspjeh bh.sporta u svijetu, desit će se ono što se uvijek desi, neki pojedinci će izvući pare, obečavat će gradnju i na kraju ništa...
Ovo je nerealno, za 4 god. preko 50 sportaša, jedino da njih 50 iz drugih zemalja uzmu naše državljanstvo...

Evo uzet ćemo primjer okolnih zemalja, i nigdje se nije desilo povečanje olimpijaca za 10 puta u 4 god, kako ovi naši najavljuju...i da u tim zemljama se mnogo više ulaže u sport i sportsku infrastrukturu nego kod nas i imaju zakon sportu, i skoro se malo toga promjenilo...(samo ljetne OI)

Hrvatska: 1992-39 sportaša(vrijeme rata) 1996- 84 sportaša; 2000- 91 sportaš, 2004- 88 sportaša; 2008.-108 sportaša
Srbija/Jugoslavija/SiCG: 1996- 68, 2000-nisu učestovali, 2004- 87 sportaša, 2008- 91 sportaš
Slovenija: 1992-35 sportaša; 1996-37 sportaša; 2000- 74 sportaša; 2004- 79 sportaša; 2008- 62 sportaša
Control panel

#37 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Control panel »

El_comadante wrote:to jeste ali recimo za tenis trebaš izgraditi igralište ovo ono a ja kažem eto za skijanje i na vodi sta se može bez nekog velikoga ulaganje, dobro treba održavati, ali se nemoraju nanovo praviti kao npr. bob i skijanje. znaći za ono što imamo prirodno borilište treba ulagati u ljude i opremu
bazen na otoci ce kostati preko 15 miliona KM, plus odrzavanje. bazen je izuzetno skup. nama izgleda da tje to jeftino ali kada malo udjes u sutinu stavri onda vidis da mi mnogim stavrima nismo dorasli. laicima to izgleda ma ne treba puno ulaganj. tene i trci. rijeka i plivaj.
El_comadante

#38 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by El_comadante »

Control panel wrote:
El_comadante wrote:to jeste ali recimo za tenis trebaš izgraditi igralište ovo ono a ja kažem eto za skijanje i na vodi sta se može bez nekog velikoga ulaganje, dobro treba održavati, ali se nemoraju nanovo praviti kao npr. bob i skijanje. znaći za ono što imamo prirodno borilište treba ulagati u ljude i opremu
bazen na otoci ce kostati preko 15 miliona KM, plus odrzavanje. bazen je izuzetno skup. nama izgleda da tje to jeftino ali kada malo udjes u sutinu stavri onda vidis da mi mnogim stavrima nismo dorasli. laicima to izgleda ma ne treba puno ulaganj. tene i trci. rijeka i plivaj.
haj eto dobro to. recimo skijanje štatraba ulagati?! ništa osim u opremu. topovi održavanje i ostalo svakako treba za turizam?! rijeke kajak i kanu koliko tu treba para?! a dodaj i tu turizam?! kad več spominješ bazen na Otoci ako bude javan onda če se uzeti para od naroda koji če dolaziti na kupanje plus još unutra ima dosta zadržaja koji če donosti zaradu. i koliko košta bazen? malo jer oduzmi svu ovu zaradu koju če donjeti a nebi je bilo da nije bazena?! itd.
Control panel

#39 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Control panel »

ja se bojim da ce sportisti najmanje koristiti taj bazen. kad si spomenuo skijanje slazem se za topove, turizam... ali sta je sa nekih 20 skija koliko treba za jednog skijasa koje kostaju po par hiljada, sta je sa dobrom pripremom skija, sta je sa trenizima na glecerima u sezoni kada nema snijega, odlasci na takmicenja, kvalitetni treneri (jer ovi nasi nemaju potreban kvaliteta za vrhunsko skijanje, i mnoge druge stvari da ne nebarajam, nazalost u masi stavri odlucuju pare a ne neki '' bosanski inat'' koji mi svi ocekujemo da proradi. kada vi imate spor bolid u formuli i kada vam ekipa slabo zamijeni gume i dolije gorivo dzaba tebi svaki moguci inat. kada je protivnik mnogo jaci (zamislite utakmice Sarajevo-barcelona ili zeljo real) tu nema nikakvog inata tu je razlika u kvaliteti ocita.
mi imamo skakaonice na igmanu i vlasicu kada su se one koristile zadnji put, dali na njima neko trenira. opet je vezano za ulaganja, valja to pokrenuti, valja ljude platiti, djecu kombijima prevozti na planine. od cega. pa onda takmicenja koja su skupa, odlaci, gorivo, hoteli, treba nesto jesti.

zaboravih za bazen, cuj raja da finasira sport, pa dovoljno je sto mi na svakom koraku i na svakom nivou puniomo budzete, pa sto ga drzava ne rsaporedjuje malo bolje pa bi bilo za svakog dovoljno a ne neko ima topliko da ne moze potrositi a neko nema ni za sendvica kada ode na takmicenje.
uglavnom ako ne bude neki zaokret drastican nije nam svijetla buducnost u sportu.
El_comadante

#40 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by El_comadante »

Control panel wrote:
El_comadante wrote:
sve si ti u pravu ali ja nisam reko sad da se borimo za medalje pa možemo imati bar 30 sportista a ne 3. ipak je premalo vjerujem i andora san marino zanzibar i tamo neke zemlje da imaju više od nas prestavnika što je sramota
cyprus

#41 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by cyprus »

El_comadante wrote:sve si ti u pravu ali ja nisam reko sad da se borimo za medalje pa možemo imati bar 30 sportista a ne 3. ipak je premalo vjerujem i andora san marino zanzibar i tamo neke zemlje da imaju više od nas prestavnika što je sramota
Zanzibar? :D
Control panel

#42 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Control panel »

El_comadante wrote:
Control panel wrote:
El_comadante wrote:
sve si ti u pravu ali ja nisam reko sad da se borimo za medalje pa možemo imati bar 30 sportista a ne 3. ipak je premalo vjerujem i andora san marino zanzibar i tamo neke zemlje da imaju više od nas prestavnika što je sramota
e onda mozes misliti kakvo nam je stanje u sportu i koliko nasa drzava (mislim na sve nivoe) brinu o sportu. dojucerasnji autsajderi nas sada uzimaju lopatom.
BabyBoss

#43 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by BabyBoss »

Decki, sta se pjenite bezveze, ionako nista ne mozete promijeniti (nazalost).
Just relax. Nikad nismo znali odrediti prioritete i pravilno izbalansirati kapacitete.
Na svoju vlastitu stetu, mentalitetno!
Last edited by BabyBoss on 16/10/2008 18:51, edited 1 time in total.
rajvosa^

#44 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by rajvosa^ »

A jebem mu tuc. Kako je Roki trenirao u ambaru, po snijegu vuko drva i istrenirao se. Kakva ulaganja i fazoni. :D :run:
papacja

#45 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by papacja »

Neko spomenu skakaonice da imamo na Igmanu i Vlašiću, e pa onu na Vlašiću možemo zaboraviti, jer ja na doskočištu sagrađen hotel (doduše ne završen još) koji onemogučava skakanje.
glog

#46 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by glog »

Ulaganje u sport se ne vrsi na vrhunskom nivou (tu se vec pojavljuju sponzori i vrunski sportisti su mahom sposobni sami se izdrzavati), nego na najnizem nivou - u bavljenje sportom osnovnoskolske djece ! Kada imas masovnost, tek onda se moze govoriti o kvalitetu selekcije i rada, do tada su u pitanju samo izolovani uspjesi.
Stari

#47 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Stari »

Hm....ne mogu a da i ja na pocetku malo ne prokomentarisem onog sto bi da trenira plivanje na rijekama ... :D ...originalka pravo.

Nego stvarno su malo sportista poslali ...dobro, slazem se da i nemamo mozda sta bolje za poslati ...i slazem se da u ekipnim sportovima jos nismo dorasli da prodjemo eliminacije (u nekima smo blizu ...recimo u rukometu i kosarci...nogomet ce jos malo duze pricekati)...nego nesto kontam ...u Bosni i Hercegovini nikad i nije bilo puno proslavljenih atleticara a ni plivaca ...pa bogami i sa gimnasticarima smo vazda bili tanki (ovo sve govorim u medjunarodnim okvirima) ... Slazem se da se u te (nekad su se zvali bazicni) sportove treba ulagati sa drzavnog nivoa...ulaganjem u infrastrukturu osnovnih i srednjih skola...davanjem stipendija sportistima ...davanjem subvencija i materijalnih potpora amaterskim klubovima i sportskim drustvima u bazicnim sportovima ... svega toga u Bosni ...ili nema ...ili ima ali je nedovoljno.

Ali sta je sa onim olimpijskim sportovima u kojima momci porijeklom sa teritorije BiH imaju tradiciju uspjeha ... ?!? ...sta ste zaboravili ....boks , dzudo , strelicarstvo ... bokserski klubovi Slavija i Zeljeznicar su bili stalni u prvoj SFRJ ligi ...Slavija je dala dva olimpijska i osvajaca medalja na evropskim sampionatima (tebam li ih spominjati imenom ... za one koji su se u sve ovo kasnije ukljucili? ...A. Josipovic i M. Benes oba iz BK Slavija ) ...Bosanske Dzudoke su u SFRJ imali nemali ugled ...nerjetko su bili reprezentativci ... slicno je sa pucachima ...

Gdje sve to nestade ?
El_comadante

#48 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by El_comadante »

sport se može organizovati svakako ali se nema para i to je glavno. ja koliko znam da u BiH i nema mnogo amaterski klubova a to je jako bitno da ih ima mnogo jer ima ljudi koji bi se rekreativno bavili nekim sportom. e sad ako se pokaže onda da pređe u profesionalce. kod nas se svi furaju da se profesionalni klubovi i mnogo nemaju vremena a možda bi neki i trenirali nešta da ima amaterski. i tako ukrug
Epitop

#49 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by Epitop »

Ne znate koiko je skupa hrana i suplementacija za vrhunske sportiste, a o opremi da se i ne govori.
Ne može se na Olimpijadu ako se trenira jednom dnevno i pored toga ideš na posao. Na ovaj način večina naših sportista radi, ali tako ne ide. Žalosno je reči, ali bez para nema više ni rezultata. Do tada mi samo možemo govoriti "Važno je učestvovati".
united bosnae

#50 Re: Bh sportasima u Pekingu dnevnice 20 eura

Post by united bosnae »

El_comadante wrote: eto u BiH imamo toliko rijeka zar nigdje nemogu biti nekakvi plivaći onda kad smo kod rijeka tu su još kajak i kanu. znaći ima se gdje vježbati a što se tiče zimskih imamo toliko planina zar nijedan nemože otići na planinu da trenira ima gdje. znaći ima se gdje samo što neče to je sad druga stvar. onda recimo maraton možeš to trenirati gdje kod hočeš itd da nenabrajam
[/quote][/quote]

"El_comadante" uz puno postovanje, ali moram primijetiti da se nisi nikada ozbiljnije bilo kakvim sportom bavio, osim mozda rekreativno. Za ostvarenje boljeg rezultata u bilo kojem sportu nije samo dovoljno kupiti trenerku i staviti ipod na usi.
- Kao prvo i osnovno obezbijediti adekvatan tim trenera koji ce konstantno pratiti razvoj i napredak sportiste. Mi takvih ljudi u vecini slucajeva nemamo.
- Obezbjediti materijalna sretstva za treninge tokom citave godine (znaci ako je skijas u pitanju, ne ga/je samo trenirati dok ima snijega na Bjelasnici, ako je kanuista ne ga/je samo trenirati dok je nivo vode u Uni, Neretvi, Drini ili Savi zadovoljavajuci). Ako selis biti svjetski sportista onda i treniras po svijetu!
- Omoguciti redovne odlaske na razna takmicenja sirom svijeta gdje ce sportista sticati iskustvo i uciti.
- Obezbijediti sportistu finansijski, tako da ne treba da misli o tome.
- Drzati mladog sportistu zaokupljenog 24/7, znaci ulagati u njega i u njegove aktivnosti i drzati ga zauzetim konstantno, tako da je negativan utucaj okoline sveden na minimum. Ovo naravno podrazumjeva imati bar 1-2 strucnjaka koji ce se brinuti za tog mladica/djevojku (strucnjaci obicno primaju platu!).
- I na kraju obezbjediti modernu opremu u dovoljnoj kolicini sto je i jedan od osnovnih uslova za postizanje dobrih rezultata na danasnjim takmicenjima.

Ni za prosjecnu baklavu sama voda, tijesto i orasi nisu dovoljni, a tek za vrhunsku...
Post Reply